PZC
24
Thuis stoombraden
Babyachtig
Thuis
woensdag 1 oktober 2003
Vrouw zijn
Gezond grillen
Zin in zingeving
Voor heel je brein
Ham met honing en kruidnagel
TT
Superplatte tv's rukken op. Maar de bijna bejaarde
beeldbuis heeft nog niet afgedaan. LG en Philips
hebben hem danig afgeslankt en opgepept.
'De T500 laat de vrouw werkelijk vrouw zijn'. Da's
toch knap van een mobiel telefoontje. Met deze T500,
te koop in de kleuren Ruby Red en Gold, laat
Samsung vrouwelijke bellers pronken.
Als-ie overgaat, lichten de diamant
jes op. De naam van de beller ver
schijnt in beeld. Je neemt een ge
sprek aan door het toestel open
te klappen. Binnenin zit een
spiegel-display, waarin je je lip
pen kunt stiften. Ook geeft de te
lefoon, die Lady Phone is ge
doopt, inzicht in bioritme, vetge
halte en calorieënverbranding.
Ook vertelt de Lady Phone hoe
groot de kans op zwangerschap op
een willekeurige dag is. De prijs: 499 euro.
Met de nieuwe grill, die sjiek Health Grill Minute de
Luxe is gedoopt, mikt Tefal op de consument die op
vet en cholesterol let. De grillplaten van de nieuwe
grill zijn voorzien van een anti-aanbaklaag - olie of bo
ter zijn niet nodig. Voor de opvang van vet en vlees
sappen dient een apart bakje. Verder kent de grill drie
standen, zoals we die al langer kennen. Van helemaal
opengeklapt tot gesloten. De grillplaten en het op-
vangbakje kunnen in de vaatwasser.
De prijs: 99,95 euro.
Happinez, zo heet een nieuw glossy 'mindstyle' maga
zine, dat draait om levenskunst. Het blad biedt een
mix van lifestyle en zingeving. Dat zien we terug in
een scala aan onderwerpen: wijsheid, leven werken,
boeken, gezondheid, natuur, reizen, wonen en schoon
heid. Het moet een journalistiek product worden met
interviews en achtergrondverhalen. Happinez richt
zich op vrouwen die een extra dimensie aan hun leven
willen toevoegen. „De vooruitgang heeft
economische groei gebracht, maar de
geestelijke groei ging niet evenredig
mee. Een dip in de economie wakkert
dit gevoel, de behoefte aan verdieping
en zingeving, alleen maar aan", ver
klaart hoofdredacteur Inez van Oord,
die ook aan de wieg stond van Seasons.
Het nieuwe tweemaandelijkse magazine
ligt op 15 oktober in de winkel met een
oplage van 80.000 stuks.
Een spel voor taaifreaks, creatieve geesten en rechtlij
nige denkers. Dat is Cranium. Het is een veelzijdig spel
voor 'heel je brein', zoals op de doos staat. Er wordt ge
switcht van zingen naar logisch denken en van kleien
naar feitenkennis. De bedenkers zijn Richard Tait en
Whit Alexander, afkomstig uit de Microsoft-stal. In de
VS hebben ze sinds de introductie in 1998 een groot
succes. Cranium staat te boek als snelst verkochte
bordspel. Sterren als Julia Roberts en Justin Timberla-
ke zijn bijvoorbeeld enthousiaste Craniacs. De vragen
zijn verdeeld in vier categorieën, gekoppeld aan Crani-
umfiguurtjes: Datahead is voor de feitenvragen en lol
lige weetjes. Bij StarPerformer gaat het om imiteren
en uitbeelden. Wordworm voor woordpuzzels en grap
pen. Creative Cal
legt klei- en te
kenopdrachten
voor. De prijs is
55 euro.
Zie ook www.
cranium.com
Philips showt zijn eerste LCOS-tv met op een draaivoet.
Voor vier personen
750 gram beenham, met zwoerd
4 eetlepels honing
2 eetlepels basterdsuiker
2 eetlepels mosterd
12 kruidnagels
zout
Voor het stoombad:
1 dunne prei, 1 winterwortel, 3 tak
jes selderij, 1 ui
6 kruidnagels
1,25 liter water
1 flesje bockbier
Verwarm oven voor op 250 graden.
Snijd prei, winterwortel en selderij
grof. Halveer ui en besteek met
kruidnagels. Leg in een flinke oven
schaal en voeg water en bockbier
toe. Zet de schaal laag in de oven
tot het vocht kookt.
Snijd het zwoerd van het vlees met
een scherp mes in zodat ruiten ont
staan. Roer honing, basterdsuiker en
mosterd los in een kommetje en be
strijk hiermee het vlees. Steek kruid
nagels in de hoeken van de ruiten.
Schuif vlees op een rooster boven
schaal in oven. Temper tot 170 gra
den. Braad in 70 minuten (houdt
oven gesloten!) bruin en gaar. Be
strooi ham met zout, verpak in alu
miniumfolie en laat minstens 10 mi
nuten op snijplank rusten. Verwijder
folie, snijd vlees in plakken en ser
veer direct. Lekker met gebakken
aardappels en sperziebonen.
Tip: gebruik het gezeefde vocht van
het stoombad als basis om een saus
mee te maken.
Meten is weten is denken is
doen, zei mijn wiskundig aan
gelegde vader altijd al. Ik moet
het, ook bij koken, meer heb
ben van mijn gevoel. Helaas
kom je daar met het braden
van groot vlees niet ver mee. Je
kunt het wel opbouwen, ge
voel voor vlees braden, maar
dan moet je het heel vaak
doen. En menig kostbare kaan
verprutsen voordat er iets ac
ceptabels op tafel komt. Ik heb
daar zo'n moeite mee. Maar
nu is er een methode ontwik
keld die mij hopelijk gaat hel
pen een perfect stuk gebraad
uit de oven te toveren: stoom
braden.
Ervaren restaurantkoks en sla
gers voelen hoe gaar het vlees
is, aan de manier waarop het
terugveert, wanneer ze erop
drukken. Ze hebben een leer
meester gehad die ze erbij
riep als het vlees uit de oven
kwam. „Voel eens jongen (of
meisje), zo voelt een perfect
gebraden ossenhaas. Deze
heeft de juiste cuisson mate
van gaarheid), en deze moet
nog even." Op een gegeven
moment gaan de temperatu
ren en gaartijden vanzelf in
je systeem zitten. Maar ook
in de professionele keuken,
uitzonderingen daar gelaten,
hebben ze het geduld niet
meer om een leerling op die
manier te laten rijpen. Hoeft
ook niet want er is een
prachtig glimmend appa
raat in de handel waarin al
die vakkennis is inge
bouwd: de combisteamer,
Stoombraden in de oven.
een computergestuurde oven
die kookt en bakt met een
combinatie van hete lucht en
stoom. Een kind kan de was
doen. Je voert in welke vlees
soort je wilt bereiden en wat
het gewicht is. Je prikt er een
thermometer in, en je oven be
gint te stoombraden. Eerst
dichtschroeien op hoge tempe
ratuur, vervolgens garen met
stoom en precies op tijd stop-
Mm
Foto Karei de Vos
pen. Het resultaat: supermals
vlees en een mooi dun korstje.
De combisteamer voert het
stap voor stap voor je uit, je
hebt er geen omkijken meer
naar.
Zo'n keukenhulpje wil ik thuis
ook wel. Alleen jammer dat ze
zo volumineus en verschrikke
lijk duur zijn. Komt het Voor
lichtingsbureau Vlees met een
uitgebreide folder over stoom
braden in je eigen oven. Vlees
specialist en kok Huub Ouds
hoorn ontwikkelde de recept
uur. Mijn belangstelling is ge
wekt. Deze magere bereidings
methode is eigenlijk dóódsim
pel. Je maakt een geurig badje
van vocht, groentes en/of krui
den in een ovenschaal en zet
die onderin de oven. Leg het
vlees (wel altijd marineren of
insmeren) daar boven op een
rooster. Ik probeerde bijge
voegd recept, precies zoals het
voorlichtingbureau voor
schreef. Met dit verschil dat de
oven even open is geweest om
foto's te maken. De ham kwam
er, dankzij de gekaramelliseer-
de honing en suiker, mooi
bruin uit, maar het vlees was
toch iets droger dan ik had ver
wacht/gehoopt. Dat kan ko
men door het stoomverlies bij
het openen van de oven. Mis
schien heeft hij ook iets te
lang gestaan. Dat probleem
voorkom je met een kerntem
peratuurmeter, te koop bij
kookwinkels en goede slagers.
Die steek ik volgende keer in
de ham en ik haal het gebraad
uit de oven zodra de meter 66
graden aanwijst. Varkensvlees
moet een kerntemperatuur
hebben van minimaal 68 gra
den, maar de kern warmt nog
zeker 3 graden door als het
vlees ligt te rusten in alumini
umfolie. Wat we verder mis
ten, was een lekker knapperig
korstje. Daar kan die vochtige
oven van mij niet voor zorgen.
Even kort dichtschroeien van
tevoren lijkt de oplossing.
Mijn kinderen kijken nauwelijks
naar televisie. Een uurtje per week,
hooguit. En als ze kijken, kijken ze
naar verantwoorde programma's.
Nederland 3, Z@ppelin, Sesamstraat,
Klokhuis, programma's waar ze iets
van leren.
Helaas berust bovenstaande tekst
niet op de werkelijkheid. Mijn kinde
ren zijn niet anders dan andere kin
deren. Als ik er niet stevig de rem op
zette, zaten ze de hele dag aan de
beeldbuis geplakt, 's Ochtends voor
het ontbijt al, 's middags tijdens de
lunchpauze, na schooltijd en ook nog
's avonds na het eten. Eigenlijk kan
alleen de zon serieus concurreren
met de tv. Als die schijnt, spelen ze
liever buiten. Maar als die niet
schijnt, heeft de tv de voorkeur bo
ven eigenlijk alles.
En de programma's waar ze naar kij
ken? Sesamstraat vinden ze (inclusief
Jongste, die haar zussen napraat) ba
byachtig en heel veel andere Neder
land 3-programma's (uitgezonderd
Villa Achterwerk en Klokhuis) vinden
ze saai, duf, niet spannend, niet cool
genoeg.
Nee, de favoriet is Foxkids. Met stip.
Programma's als Hamtaro, Beugel-
bekkie en Totally Spies, ze kunnen er
niet genoeg van krijgen.
Er is een tijd geweest dat Foxkids bij
ons verboden was. Maar dat verander
de met de komst van Pokémon. Ie-
der-een mocht Pokémon zien. Ie-der-
een wist alles van Pokémon. 'Please
mama, als ik niet mag kijken, weet ik
niets.' En ja, dan moetje als ouder
sterk in de schoenen staan om niet te
bezwijken. Wij deden het in elk geval
wel. Het Foxlcids-verbod is inmiddels
veranderd in een programma-verbod.
Digimon, Medabots, He-man - ze mo
gen er niet naar kijken. Sinds kort
heb ik er ook de populaire Shin Chan
Door Susanne Groeneveld
redacteur en moeder van drie dochten
aan toegevoegd, nadat ik er op advies
van mijn broer eens zelf naar had ge
keken. Een misselijk klein manneke,
dat bij regelmaat zijn billen ontbloot
en dat constant bezig is zijn ouders te
sarren. In een taalgebruik dat ik lie
ver niet hoor. En daarom staat ook
Shin Chan nu op de zwarte lijst.
Of de dochters zich aan die lijst hou
den? Ze zullen, als ik niet in de buurt
ben, heus weieens zondigen. Maar
erg vaak heb ik ze nog niet kunnen
betrappen. Ook wel omdat ze weten
wat de consequentie is: dan gaat Fox
kids van de kabel en dat is zowat de
zwaarste straf die ze kunnen beden
ken.
Onlangs las ik in de krant dat er plan
nen bestaan om een lcinderomroep te
starten, zónder reclame en zónder te
kenfilms, maar mét verantwoorde
programma's: nieuws, cultuur, dra
ma, muziek en verstrooiing. De ini
tiatiefnemer is op zoek naar vijftig
duizend ouders die maandelijks zes
euro willen bijdragen in de kosten.
Of ik ga meedoen? Nee. Simpelweg,
omdat ik niet de illusie heb dat mijn
(maar ook andere) kinderen zullen
kiezen voor een brave, verantwoorde
zender zonder reclame en zonder te
kenfilms, zolang er ook nog Foxkids,
Nickelodeon (bij ons trouwens niet te
ontvangen), Ketnet en Yorkiddin op
de kabel zitten.
Mijn (én andere) kinderen kiezen
voor de snelle, coole, gave, vette, met
reclame doorspekte en lang niet al
tijd verantwoorde programma's waar
ie-der-een naar kijkt. Liefst van 's
morgens vroeg tot 's avonds laat.
En die tekst berust wél op de werke
lijkheid.
Door MAARTEN VAN DE RAKT
et grote manco
van het doorsnee
televisietoestel is
zijn lompheid.
Het bakbeest
neemt vaak een hoop ruimte in
de woonkamer in beslag. Platte
tv's (led- of plasmaschermen)
hebben daar geen last van,
maar die kosten een bovenmo-
dale duit. Ze zijn grofweg drie
tot vijf keer zo duur als een ge
wone tv. Dus worden oplossin
gen bedacht die financieel wél
te behappen zijn. „Consumen
ten willen betaalbare tv-sets,
die meer stijlvol zijn en toch
een excellente beeldkwaliteit
produceren", zegt Andreas
Wente. Hij is de baas van
LG.Philips Displays, waarin LG
en Philips hun krachten heb
ben gebundeld.
De twee hebben de beeldbuis
eens flink onder handen geno
men. Niet de componenten zo
als het elektronenkanon apart,
maar als één geïntegreerd sys
teem. In Berlijn legde LG.Phi
lips Displays onlangs tijdens
elektronicabeurs IFA de nieuwe
troeven op tafel. De combinatie
heeft heeft zodanig gesleuteld
dat de nieuwe vlakke buizen
slechts 35 centimeter diep zijn,
in plaats van de 'normale' 50.
slankt af
LG.Philips Dis
plays heeft
een beduidend
minder diepe
beeldbuis ge
construeerd.
Dat is volgens Wente niet eer
der vertoond.
In Durham (Groot-Brittannië) is
een 21 inch (53 centimeter)
toestel in productie. Ook werd
voor het eerst het prototype
van een 32 inch (80 centimeter)
breedbeeld-tv getoond. Die gaat
pas in 2005 in productie. Dan is
er ook nog een 36 inch-exem-
plaar (90 centimeter) met een
high-defmition-kwaliteit.
Met de prijs-kwaliteit-verhou-
ding zit het volgens Wente wel
snor. De nieuwe tv's moeten
concurrerend geprijsd zijn.
Hoe dat precies uitpakt in de
portemonnee, blijkt volgend
jaar. Dan brengt Philips een
aantal modellen van de 21-inch
tv op de markt.
Cineos
In de grote maten doet Philips
ook van zich spreken. De he
dendaagse kijker wil een steeds
groter kijkvenster in huis.
Want groter is de trend. „Met
plasma ben je al gauw meer
dan tienduizend euro kwijt",
weet ook Joep Thomassen van
Philips. In Berlijn showde hij
Cineos, een nieuw staaltje pro-
jectie-tv, gebaseerd op zogehe
ten LCOS-technologie. Ook
merken als Samsung, Thomson
en Toshiba timmeren ermee
aan de weg.
LCOS staat voor Liquid Crystal
on Silicon. Het is een broertje
van de lcd-tv. Maar led kun je
niet zomaar tot grote maten
opblazen. De elektronica die de
pixels aanstuurt blokkeert het
licht en belemmert zo een opti
male beeldkwaliteit. Bij LCOS
worden deze 'draadjes' als het
ware verstopt achter de pixels
in een siliconenlaagje.
Cineos meet 55 inch (140 centi
meter), is maar 44 centimeter
diep en weegt 43 kilo. Een
draaivoet geeft Cineos de nodi
ge flexibiliteit. Met zijn resolu
tie van 1280 bij 720 pixels kan
hij high-definition-beeld weer
geven. „De pixels worden maxi
maal gebruikt", stelt Thomas
sen. Het is een plaatje - om
door een ringetje te halen.
„Ook bij stilstaand beeld doet-
ie het goed."
Binnen enkele weken komt-ie
op de markt. De prijs zal rich
ting vijfduizend euro zijn. Phi
lips is er klaar voor: „We ver
wachten er in het eerste jaar
100.000 van weg te zetten, ver
spreid over Europa. Maar je
moet ze niet zien als concur
rent van plasma-tv."