PZC
hJLXmtMl
Chuletas de Cordero a la Plancha, oei wat lekker
woensdag 1 oktober 2003
Nederlanders zijn slecht in het trekken van de portemonnee
voor goed en gezond voedsel. Combineer dit met een
hardnekkige voorliefde voor volvette melkproducten en vlees,
en het cholesterol stijgt tot ongekende hoogten. Maar het
rommelt in de Nederlandse boodschappenmandjes. „Er is een
stille revolutie gaande."
Advertentie-exploitatie:
Noord- en Midden-Zeeland: 0113-315520;
Zeeuws-Vlaanderen: 0114-372770;
Nationaal: 020-4562500.
Redactie: 0113-315680
www.pzc.nl
E-mail: redactie@pzc.nl
Postbus 31,4460 AA Goes.
De vleescultuiur wankelt
rtBSS®® f,
BMiWW ff
tSWlNU*
PiiOKt
SKStiSKBSi
familie
Het oogsten van de sojabonen in de Franse Provence,
Vooral soja is in opkomst als vlees- en zuivelver-
vanger, omdat de eiwitten in de bonen vol
doende voedingsstoffen bevatten die nodig
zijn om dierlijke eiwitten te vervangen. En om
dat soja een plantaardig product is, zijn bonen
van nature cholesterolvrij. Daarnaast is soja,
net zoals bijvoorbeeld noten, arm aan verza
digde verzuren en rijk aan onverzadigde vetzu
ren, wat ook bijdraagt aan een lager choleste
rolgehalte. Dierlijke voeding als vlees, melk en
boter bevat over het algemeen meer verzadig
de vetzuren.
Sojabonen zijn al geruime tijd een gewild alter
natief voor mensen die lijden aan een koemelk-
allergie of lactose-intolerantie (melksuiker). De
bonen bestaan voor 40 procent uit eiwitten, 35
procent koolhydraten, 20 procent olie en 5 pro
cent mineralen.
Een Thai-salade met de vleesvervanger Quorn.
horten en stoten. „Maar het groeit. En
de grens is nog niet bereikt. Deze pro
ducten hebben enorme potentie."
De soja-boeren in de Franse Provence
kunnen er van meepraten. Zij kunnen
de Europese vraag naar soja al niet
meer aan. „We maken hier spectacu
laire ontwikkelingen mee", zegt Mare
Trouilloud van Unibio, de corporatie
in Dröme-Ardèche die biologische so
ja aan Alpro levert. „De consument
ziet soja als een goed alternatief voor
dierlijk voedsel." Veel boeren in het
gebied schakelen dan ook over op de
sojateelt, en spreken van 'onze magi
sche boon'.
De Europese consument is al over
stag, de Nederlandse lijkt te volgen.
Philipe Van Steene van Alpro: „In an
dere landen gaat de acceptatie van
nieuwe ontwikkelingen op het gebied
van voedsel veel sneller. Als we Ne
derlanders wijzen op de gezondheids
voordelen van alternatieve voeding,
stuiten we op veel weerstand."
Deze weerstand heeft onder meer fi
nanciële redenen. De Nederlander be
steedt slechts elf procent van zijn to
tale budget aan voedel (de Fransman
ruim drie keer zoveel), en zuivel- en
vleesvervangers zijn relatief duur.
„Maar er is een stille revolutie gaan
de", zegt Van Steen. „De verkoop van
gezondere producten stijgt sterk. Ken
nelijk beginnen ook Nederlanders in
te zien dat het soms verstandiger is
om meer uit te geven aan duurdere
producten die gezond zijn."
Door JAN SPEELMAN
Het is een vraag die met
name producenten van
sojaproducten de afgelo
pen jaren veel hoofdbre
kens heeft bezorgd: als
acht van de tien Nederlandse mannen
van rond de vijftig jaar een te hoog
cholesterolgehalte heeft, waarom
gaan ze dan vrolijk door met het eten
van dierlijk voedsel barstensvol cho
lesterol? Hetzelfde geldt voor vrou
wen van rond de zestig jaar: volgens
onderzoek van de Nederlandse Hart
stichting heeft slechts nog één op de
tien vrouwen in de leeftijdsklasse een
normaal cholesterolgehalte. De rest
heeft te kampen met een verhoogd
gehalte, met als gevolg dat er aller
hande hartproblemen op de loer lig
gen.
„Nederlanders en hun zuivel, het zijn
twee handen op één buik", verzucht
de Belg Philipe Van Steene, directeur
marketing van Alpro, Europees
marktleider op het gebied van zuivel-
vervangers op sojabasis. „Nederlan
ders worden opgevoed met het idee
dat zuivel gezond is, punt. De koe
staat op een ongekend voetstuk.
Melk, melkproducten en vlees heb
ben een ijzersterk imago. En in Ne
derland heerst een hele sterke vlees
cultuur. De mensen zijn gehecht aan
hun vaste kost." Maar ons menu is
langzaam aan het veranderen, zo
blijkt uit cijfers van onder meer het
Centraal Bureau voor de Statistiek en
het Productschap voor Vee, Vlees en
Eieren (PVE). Alleen al de consumptie
van pluimveevlees is in de eerste helft
van dit jaar met zes procent gedaald
ten opzicht van vorig jaar, de con
sumptie van varkensvlees zelfs met
zeven procent. De totale Nederlandse
bestedingen aan vlees zijn in een jaar
met drie procent gedaald.
Reden: het aantal deeltijd-vegetariërs
stijgt. De 'harde kern' van vleeseters -
mensen die elke dag van de week een
stuk vlees op het bord willen zien - is
in vijf jaar tijd gehalveerd. Nog
slechts een kwart van de consumen
ten wil elke dag vlees eten, tegen vijf
tig procent in 1997.
„Op dit moment eet 26 procent van
de Nederlanders wel eens vleesver
vangers", zegt Marcel Temminghoff
van het bureau GfK Benelux, dat con
sumentengedrag bestudeert. „Mensen
zijn de laatste jaren steeds bewuster
bezig met hun gezondheid en met ge-
zondsheidsproducten. Dat zie je aan
het succes van producten waarvan ge
claimd wordt dat ze een positief ef
fect op de gezondheid hebben."
Epidemieën
Bovendien hebben deze producten
een duwtje in de rug gekregen door
de talloze epidemieën van de afgelo
pen jaren, zoals de gekkekoeienziekte
BSE, de varkenspest en de mond- en
klauwzeercrisis (MKZ). Temminghof:
„Elke keer als er zo'n crisis is, stijgt
het aandeel van de vleesvervangers
sterk. De omzet aan vleesvervangers
als gevolg van de MKZ-crisis is bijvoor
beeld met 32 procent gestegen. En als
de epidemie achter de rug is, daalt die
omzet niet."
Zo groeit de belangstelling voor alter
natieven voor dierlijke producten met
Door Rien van Reems
Tapas zijn traditioneel verbonden
met sherry. Het verhaal wil immers
dat Spaanse kasteleins een glaasje
sherry serveerden met een deksel
tje er op tegen het stof. Op dat nog
al kaal ogende dekseltje legden zij
dan een sherryhapje. Zo werd de ta-
pa geboren, want tapa is Spaans
voor deksel. En hoewel ook in
Spanje meer tapas bij bier dan bij
sheriy worden geserveerd, kijk ik
in een tapas bar toch altijd even
stiekem op de drankenkaart of er
een leuke sherry op staat.
Dat doe ik dus ook bij Gaudi's Ta
pas in Goes. En als altijd ben ik een
beetje teleurgesteld want er is al
leen sherry droog en sherry me
dium (beide 2,50 euro).
En er zijn zulke mooie sherry's, van
zeer droog tot zeer zoet, van zeer
licht tot zeer donker en er is bij ie
der gerecht wel een passende sher
ry te vinden. Welke tapas tovenaar
durft dat aan?
Gaudi's schenkt wél een redelijk
authentieke sangria met veel fruit,
wel gekoeld maar geen ijs en na
tuurlijk zit er een joviale Bevelan
der aan de toog die luid laat weten
dat hij nog wel zo'n 'glaasje bowl'
lust.
De Spaanse cultuur blijkt ver van
Goes verwijderd. Nu wilde Antoni
Gaudi ook geen Spanjaard ge
noemd worden, hij was in hart en
ziel Catalaan. In Barcelona waar
nog steeds wordt gebouwd aan zijn
beroemde levenswerk, de Sagrada
Familia, wordt trouwens ook niet
overal even respectvol met het be
grip tapa omgesprongen. Er zijn
speciale tapas bars waar je de hele
dag tapas van de toog kunt plukken
en waar warme specialiteiten luid
ruchtig aangekondigd en aangepre
zen van tijd tot tijd de keuken ver
laten, maar er zijn ook gewone res
taurants waar alles wat tot de klei
ne kaart behoort, van plakje worst
tot Hamburger met tapa wordt beti
teld.
In dat licht bezien is het Goese Gau
di's Catalaanser dan menige twaalf
uurtjestent in Barcelona. Er staan
29 tapas op de kaart en de ene is
wat authentieker dan de andere. Op
zoek naar het ware start ik met Sar
dines a la Plancha (euro 4,50) en ik
bestel er tegelijk Méjillones Grati-
nados (euro 8,00) bij. Het bestellen
van twee gerechtjes tegelijk is hier
niet verkeerd, want het vriendelij
ke en voorkomende personeel heeft
het organisatorisch nog niet hele
maal rond. Het duurt even voordat
er iets op tafel komt. Ik heb mijn
sardienen van de grill al bijna op
wanneer het stokbrood met sausje
verschijnt. Maar de sardientjes zijn
heerlijk, twee circa 20 centimeter
lange visjes, compleet van kop tot
staart en met een vleugje citroen.
Gaar tot op de ragfijne graatjes die
je gewoon kunt opeten. De hoofd
graat en de kop zijn het enige dat
blijft liggen. De méjillones ofwel
mosseltjes zijn al even lekker. Ze
worden geserveerd in halve mossel
schelpen en zijn goed van knoflook
voorzien.
Wie een glas wil drinken bij Gau
di's met een klein hapje, kan kie
zen uit eenvoudiger tapas zoals Ja-
mon de Serrano, Spaanse ham (eu
ro 6,00) Chorizo Mix, 2 soorten
Spaanse worst (euro 3,00), Albondi-
gas Picantes, gehaktballetjes in pi
kante tomatensaus (euro 3,00) of
Tortilla de Patata, Spaanse aardap
pelomelet (euro 4,75).
Gemarineerde olijven heeft u al
voor euro 1,90 en Ostras Gratina-
das, gegratineerde mini oestertjes,
kosten euro 9,00.
Het is heel goed mogelijk om met
tapas een maaltijd samen te stellen.
Je kunt dan beginnen met een soep
je, zoals Sopa de Tomato, inderdaad
dat is tomatensoep of Sopa de Ce-
bolla, dat is uiensoep (beide euro
2,95) of de Sopa del Dia, de dagsoep
tegen dagprijs.
Met een Tapa de Paella van vlees of
vis (euro 9,50) lijkt me de maag al
ver gevuld. Zelf zou ik graag ook de
Pimentos Rillenos, paprika gevuld
met krab (euro 6,50) nog even proe
ven, maar ik kom niet verder dan
de Chuletas de Cordero a la Plan
cha, lamskoteletjes van de grill (eu
ro 7,00). Het zijn er drie, ze zijn
dun en ze hebben mooie grill
streepjes en, oei, wat zijn ze lekker.
Hasta luego luidt de wens van het
tapas-team bij de rekening die bui
tengewoon meevalt.
Gaudi's Tapas
Grote Markt 10
4461 AJ Goes
Tel. OU 3 226903
Fax 0113 251307
Zeven dagen van de week geopend, keu
ken open maandag tot en met vrijdag
van 17.00 tot 22.00 uur, zaterdag van
11.00 tot 22.00 uur en zondag van 14.00
tot 22.00 uur. Na 22.00 uur tapas uit
koude keulcen.
Geen creditcards, wel pinnen
Rolstoel: toegang toilet nauw
Kinderen: kindermenuutje
Vegetarisch: diverse tapas
Roken: niet gescheiden