PZC hJLXmtMl Chuletas de Cordero a la Plancha, oei wat lekker woensdag 1 oktober 2003 Nederlanders zijn slecht in het trekken van de portemonnee voor goed en gezond voedsel. Combineer dit met een hardnekkige voorliefde voor volvette melkproducten en vlees, en het cholesterol stijgt tot ongekende hoogten. Maar het rommelt in de Nederlandse boodschappenmandjes. „Er is een stille revolutie gaande." Advertentie-exploitatie: Noord- en Midden-Zeeland: 0113-315520; Zeeuws-Vlaanderen: 0114-372770; Nationaal: 020-4562500. Redactie: 0113-315680 www.pzc.nl E-mail: redactie@pzc.nl Postbus 31,4460 AA Goes. De vleescultuiur wankelt rtBSS®® f, BMiWW ff tSWlNU* PiiOKt SKStiSKBSi familie Het oogsten van de sojabonen in de Franse Provence, Vooral soja is in opkomst als vlees- en zuivelver- vanger, omdat de eiwitten in de bonen vol doende voedingsstoffen bevatten die nodig zijn om dierlijke eiwitten te vervangen. En om dat soja een plantaardig product is, zijn bonen van nature cholesterolvrij. Daarnaast is soja, net zoals bijvoorbeeld noten, arm aan verza digde verzuren en rijk aan onverzadigde vetzu ren, wat ook bijdraagt aan een lager choleste rolgehalte. Dierlijke voeding als vlees, melk en boter bevat over het algemeen meer verzadig de vetzuren. Sojabonen zijn al geruime tijd een gewild alter natief voor mensen die lijden aan een koemelk- allergie of lactose-intolerantie (melksuiker). De bonen bestaan voor 40 procent uit eiwitten, 35 procent koolhydraten, 20 procent olie en 5 pro cent mineralen. Een Thai-salade met de vleesvervanger Quorn. horten en stoten. „Maar het groeit. En de grens is nog niet bereikt. Deze pro ducten hebben enorme potentie." De soja-boeren in de Franse Provence kunnen er van meepraten. Zij kunnen de Europese vraag naar soja al niet meer aan. „We maken hier spectacu laire ontwikkelingen mee", zegt Mare Trouilloud van Unibio, de corporatie in Dröme-Ardèche die biologische so ja aan Alpro levert. „De consument ziet soja als een goed alternatief voor dierlijk voedsel." Veel boeren in het gebied schakelen dan ook over op de sojateelt, en spreken van 'onze magi sche boon'. De Europese consument is al over stag, de Nederlandse lijkt te volgen. Philipe Van Steene van Alpro: „In an dere landen gaat de acceptatie van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van voedsel veel sneller. Als we Ne derlanders wijzen op de gezondheids voordelen van alternatieve voeding, stuiten we op veel weerstand." Deze weerstand heeft onder meer fi nanciële redenen. De Nederlander be steedt slechts elf procent van zijn to tale budget aan voedel (de Fransman ruim drie keer zoveel), en zuivel- en vleesvervangers zijn relatief duur. „Maar er is een stille revolutie gaan de", zegt Van Steen. „De verkoop van gezondere producten stijgt sterk. Ken nelijk beginnen ook Nederlanders in te zien dat het soms verstandiger is om meer uit te geven aan duurdere producten die gezond zijn." Door JAN SPEELMAN Het is een vraag die met name producenten van sojaproducten de afgelo pen jaren veel hoofdbre kens heeft bezorgd: als acht van de tien Nederlandse mannen van rond de vijftig jaar een te hoog cholesterolgehalte heeft, waarom gaan ze dan vrolijk door met het eten van dierlijk voedsel barstensvol cho lesterol? Hetzelfde geldt voor vrou wen van rond de zestig jaar: volgens onderzoek van de Nederlandse Hart stichting heeft slechts nog één op de tien vrouwen in de leeftijdsklasse een normaal cholesterolgehalte. De rest heeft te kampen met een verhoogd gehalte, met als gevolg dat er aller hande hartproblemen op de loer lig gen. „Nederlanders en hun zuivel, het zijn twee handen op één buik", verzucht de Belg Philipe Van Steene, directeur marketing van Alpro, Europees marktleider op het gebied van zuivel- vervangers op sojabasis. „Nederlan ders worden opgevoed met het idee dat zuivel gezond is, punt. De koe staat op een ongekend voetstuk. Melk, melkproducten en vlees heb ben een ijzersterk imago. En in Ne derland heerst een hele sterke vlees cultuur. De mensen zijn gehecht aan hun vaste kost." Maar ons menu is langzaam aan het veranderen, zo blijkt uit cijfers van onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Productschap voor Vee, Vlees en Eieren (PVE). Alleen al de consumptie van pluimveevlees is in de eerste helft van dit jaar met zes procent gedaald ten opzicht van vorig jaar, de con sumptie van varkensvlees zelfs met zeven procent. De totale Nederlandse bestedingen aan vlees zijn in een jaar met drie procent gedaald. Reden: het aantal deeltijd-vegetariërs stijgt. De 'harde kern' van vleeseters - mensen die elke dag van de week een stuk vlees op het bord willen zien - is in vijf jaar tijd gehalveerd. Nog slechts een kwart van de consumen ten wil elke dag vlees eten, tegen vijf tig procent in 1997. „Op dit moment eet 26 procent van de Nederlanders wel eens vleesver vangers", zegt Marcel Temminghoff van het bureau GfK Benelux, dat con sumentengedrag bestudeert. „Mensen zijn de laatste jaren steeds bewuster bezig met hun gezondheid en met ge- zondsheidsproducten. Dat zie je aan het succes van producten waarvan ge claimd wordt dat ze een positief ef fect op de gezondheid hebben." Epidemieën Bovendien hebben deze producten een duwtje in de rug gekregen door de talloze epidemieën van de afgelo pen jaren, zoals de gekkekoeienziekte BSE, de varkenspest en de mond- en klauwzeercrisis (MKZ). Temminghof: „Elke keer als er zo'n crisis is, stijgt het aandeel van de vleesvervangers sterk. De omzet aan vleesvervangers als gevolg van de MKZ-crisis is bijvoor beeld met 32 procent gestegen. En als de epidemie achter de rug is, daalt die omzet niet." Zo groeit de belangstelling voor alter natieven voor dierlijke producten met Door Rien van Reems Tapas zijn traditioneel verbonden met sherry. Het verhaal wil immers dat Spaanse kasteleins een glaasje sherry serveerden met een deksel tje er op tegen het stof. Op dat nog al kaal ogende dekseltje legden zij dan een sherryhapje. Zo werd de ta- pa geboren, want tapa is Spaans voor deksel. En hoewel ook in Spanje meer tapas bij bier dan bij sheriy worden geserveerd, kijk ik in een tapas bar toch altijd even stiekem op de drankenkaart of er een leuke sherry op staat. Dat doe ik dus ook bij Gaudi's Ta pas in Goes. En als altijd ben ik een beetje teleurgesteld want er is al leen sherry droog en sherry me dium (beide 2,50 euro). En er zijn zulke mooie sherry's, van zeer droog tot zeer zoet, van zeer licht tot zeer donker en er is bij ie der gerecht wel een passende sher ry te vinden. Welke tapas tovenaar durft dat aan? Gaudi's schenkt wél een redelijk authentieke sangria met veel fruit, wel gekoeld maar geen ijs en na tuurlijk zit er een joviale Bevelan der aan de toog die luid laat weten dat hij nog wel zo'n 'glaasje bowl' lust. De Spaanse cultuur blijkt ver van Goes verwijderd. Nu wilde Antoni Gaudi ook geen Spanjaard ge noemd worden, hij was in hart en ziel Catalaan. In Barcelona waar nog steeds wordt gebouwd aan zijn beroemde levenswerk, de Sagrada Familia, wordt trouwens ook niet overal even respectvol met het be grip tapa omgesprongen. Er zijn speciale tapas bars waar je de hele dag tapas van de toog kunt plukken en waar warme specialiteiten luid ruchtig aangekondigd en aangepre zen van tijd tot tijd de keuken ver laten, maar er zijn ook gewone res taurants waar alles wat tot de klei ne kaart behoort, van plakje worst tot Hamburger met tapa wordt beti teld. In dat licht bezien is het Goese Gau di's Catalaanser dan menige twaalf uurtjestent in Barcelona. Er staan 29 tapas op de kaart en de ene is wat authentieker dan de andere. Op zoek naar het ware start ik met Sar dines a la Plancha (euro 4,50) en ik bestel er tegelijk Méjillones Grati- nados (euro 8,00) bij. Het bestellen van twee gerechtjes tegelijk is hier niet verkeerd, want het vriendelij ke en voorkomende personeel heeft het organisatorisch nog niet hele maal rond. Het duurt even voordat er iets op tafel komt. Ik heb mijn sardienen van de grill al bijna op wanneer het stokbrood met sausje verschijnt. Maar de sardientjes zijn heerlijk, twee circa 20 centimeter lange visjes, compleet van kop tot staart en met een vleugje citroen. Gaar tot op de ragfijne graatjes die je gewoon kunt opeten. De hoofd graat en de kop zijn het enige dat blijft liggen. De méjillones ofwel mosseltjes zijn al even lekker. Ze worden geserveerd in halve mossel schelpen en zijn goed van knoflook voorzien. Wie een glas wil drinken bij Gau di's met een klein hapje, kan kie zen uit eenvoudiger tapas zoals Ja- mon de Serrano, Spaanse ham (eu ro 6,00) Chorizo Mix, 2 soorten Spaanse worst (euro 3,00), Albondi- gas Picantes, gehaktballetjes in pi kante tomatensaus (euro 3,00) of Tortilla de Patata, Spaanse aardap pelomelet (euro 4,75). Gemarineerde olijven heeft u al voor euro 1,90 en Ostras Gratina- das, gegratineerde mini oestertjes, kosten euro 9,00. Het is heel goed mogelijk om met tapas een maaltijd samen te stellen. Je kunt dan beginnen met een soep je, zoals Sopa de Tomato, inderdaad dat is tomatensoep of Sopa de Ce- bolla, dat is uiensoep (beide euro 2,95) of de Sopa del Dia, de dagsoep tegen dagprijs. Met een Tapa de Paella van vlees of vis (euro 9,50) lijkt me de maag al ver gevuld. Zelf zou ik graag ook de Pimentos Rillenos, paprika gevuld met krab (euro 6,50) nog even proe ven, maar ik kom niet verder dan de Chuletas de Cordero a la Plan cha, lamskoteletjes van de grill (eu ro 7,00). Het zijn er drie, ze zijn dun en ze hebben mooie grill streepjes en, oei, wat zijn ze lekker. Hasta luego luidt de wens van het tapas-team bij de rekening die bui tengewoon meevalt. Gaudi's Tapas Grote Markt 10 4461 AJ Goes Tel. OU 3 226903 Fax 0113 251307 Zeven dagen van de week geopend, keu ken open maandag tot en met vrijdag van 17.00 tot 22.00 uur, zaterdag van 11.00 tot 22.00 uur en zondag van 14.00 tot 22.00 uur. Na 22.00 uur tapas uit koude keulcen. Geen creditcards, wel pinnen Rolstoel: toegang toilet nauw Kinderen: kindermenuutje Vegetarisch: diverse tapas Roken: niet gescheiden

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2003 | | pagina 23