PZC Gezondheid van twee kanten De Leugenaar: het typische brasserietje aan zee PBrr De wetgeving woensdag 17 september 2003 Steeds meer Nederlanders combineren de reguliere en alternatieve gezondheidszorg. Ze vinden dat de twee kampen beter moeten samenwerken. Maar over en weer is er nog veel weerstand. ÉfflESp Advc idvertentie-exploitatie: Noord-en Midden-Zeeland: 0113-315520; 7pPUWS-Vlaanderen: 0114-372770; Nationaal: 020-4562500. Redactie: 0113-315680 jflvw.pzc.nl e-mail: redactie@pzc.nl postbus 31,4460 AA Goes. j lasWjé Door FLOOR DE BOOYS In menig medicijnkastje liggen aspirine en echinaforce al jaren broederlijk naast elkaar. En in de keukenkast staat naast de Engelse melange een pakje Goede Nachtrustthee. Niet gekocht bij een of andere zweverige speciaal zaak, maar gewoon bij de super markt om de hoek. Hetzelfde geldt voor de weerstandverhogende echin- aforcedruppeltjes die tegenwoordig bijna alle drogisten onder het eigen merk verkopen. Alternatieve 'zelfzorgmiddelen' zijn enorm populair en zeker niet alleen onder dragers van geitenwollen sok ken. Een groeiende groep Nederlan ders trekt zich niets aan van de grens tussen alternatieve en reguliere ge zondheidszorg. Zes op de tien Neder landers vinden het een goede zaak dat alternatieve en reguliere genees wijzen integreren, zo blijkt uit een onderzoek dat het tijdschrift Ge- zondheidNieuws onlangspubliceerde. Steeds meer mensen pikken uit het aanbod wat van hun gading is. Ze gaan net zo makkelijk naar de huis arts als naar de hypnotherapeut. En als ze aanvullend verzekerd zijn, krijgen ze bovendien veel van deze behandelingen vergoed. Een kwart van alle Nederlanders denkt overi gens dat de gezondheidszorg goedko per uit is als natuurlijke geneeswij zen zoals manuele therapie en acu punctuur massaler in ziekenhuizen worden toegepast. Dat de patiënt wil dat alternatief en regulier beter gaan samenwerken, betekent nog niet dat de aloude strijdbijl tussen de twee kampen voorgoed is begraven. Hoewel hier en daar wel voorzichtige toenade ringspogingen worden gedaan, is ze ker in de (academische) ziekenhui zen de grondhouding ten aanzien van natuurgeneeswijzen nog steeds zeer terughoudend. „De sfeer in sommige ziekenhuizen is erg afwerend. Patiënten durven hun behandelend specialist vaak niet te zeggen dat ze óók homeopatische druppeltjes gebruiken. Of om een kopje kruidenthee te vragen. Een slechte zaak", stelt Susan Hupkens, coördinator van de basisop- s leiding Comple mentaire Zorg. Dit is een éénjarige opleiding die sinds vo rig jaar aan het Mondri aan College voor Zorg in Den Haag wordt gegeven aan gediplomeerde verpleegkundigen en verzorgenden. „Wij noemen het met nadruk complementaire zorg omdat wij de reguliere geneeskunde niet afwijzen, maar aanvullend wil len samenwerken. De verpleegkundigen zullen hun aangeleerde 'alternatieve' handelin gen ook alleen maar in goed overleg met de medische staf toepassen. Dat vraagt dus om officieel beleid op dit punt en een einde aan de huidige ge doogcultuur. Want in diverse zieken huizen wordt door verpleegkundigen aanvullende zorg geboden zonder dat de directie daarvan op de hoogte is. Maar waar gaat het nu eigenlijk om? Hupkens: „Denk bijvoorbeeld aan een voetmassage met etherische olie bij een patiënt die gespannen is voor de operatie van de volgende dag. Daarnaast krijgen de verpleegkundi- gen een he leboel basiskennis over het gebruik van bepaalde natuurlijke toepassin gen én hun contra-indicaties." „Over veel van die middelen wordt nogal makkelijk gedacht 'baat het niet, dan schaadt het niet', maar dat is niet altijd waar. Het door elkaar gebruiken van reguliere en alterna tieve middelen kan medische geva ren met zich meebrengen. Wie bij voorbeeld de pil slikt, kan beter geen Sint Janskruid (tegen lichte depres sie) gebruiken. En zo zijn er meer middelen die elkaar niet verdragen en waarbij goede afstemming en dus openheid nodig is", aldus Hupkens. Bij verpleeghuizen krijgen comple mentaire verpleegkundigen aanvan kelijk het makkelijkst voet aan de grond. Ziekenhuizen en psychiatrische instellin gen volgen nu ook. „Dat komt waarschijnlijk doordat bij verpleeg huizen het accent meer op verzorgen ligt en bij ziekenhuizen op genezen", vermoedt Hupkens. Wanneer het om genezen gaat, moet van elke in het ziekenhuis toegepas te behandeling wetenschappelijk be wezen zijn dat die werkt. En dat is van veel alternatieve behandelingen niet aangetoond. Voorzitter Cees Renckens van de in 1881 opgerichte Vereniging tegen de Kwakzalverij, gruwelt alleen al bij de gedachte dat er in het ziekenhuis waar hij als gynaecoloog werkzaam is, een verpleegkundige met etheri sche oliën in de weer zou gaan. „Als jeblieft niet zeg, wat een onzin. Voor dat je het weet lopen er allemaal van die vage types rond. Dat haalt het imago en de kwaliteit van tonze ziekenhuizen alleen maar onder uit." Wat Renckens en de zijnen betreft is er maar één plek waar al ternatieve genezers thuishoren: voor het Medisch Tuchtcollege. Het meest ergert Ren ckens zich aan de regu lier opgeleide artsen die overlopen naar het alter natieve kamp. „Dat zijn de zwakke vakbroeders van onze beroepsgroep. Geluk kig begaat maar zo'n twee procent van de afgestudeerde artsen zo'n misstap." Kees Olfif, secretaris van de Fede ratie van Opleidingen in de Na tuurlijke Geneeswijzen (FONG), kent de stellingname van Renckens. „Die verkondigt hij al jaren en er valt niet met hem te praten. Hij doet als of hij de hele reguliere geneeskunde vertegenwoordigt, maar in werkelijk heid is het een heel klein groepje art sen dat zo star redeneert. Met de meesten is wel te praten. Die door de patiënt zo gewenste samenwerking tussen alternatief en regulier zie ik er zeker van komen. Die ontwikke ling is niet meer tegen te houden." De Vereniging tegen de Kwakzalverij blijft er in de tussentijd alles aan doen om daar een stokje voor te ste ken. Voorzitter Renckens vindt dat het ministerie van VWS de Neder landse bevolking zou moeten waar schuwen voor de alternatieve gene zers. Het ministerie bewandelt intus sen de gulden middenweg. Woord voerder Ellen Timmer van VWS: „Wij zetten in op de professionalisering van het alternatieve circuit. Op die manier scheidt het kaf zich vanzelf van het koren." Langs die weg is de reguliere genees kunde ook ontstaan. Misschien ver vaagt de grens tussen alternatief en regulier op den duur en ontstaat er één, completere gezondheidszorg. De verschuiving binnen de ge zondheidszorg van regulier naar alternatief heeft ook zijn weer slag in de wetgeving. De 130 jaar oude Wet op de Uitoefe ning van de Geneeskunst, waar in geregeld werd dat genees kunde alleen mocht worden toegepast door mensen met een erkende medische opleiding, werd sinds 1970 al niet meer ge handhaafd en is in 1997 vervan gen door de Wet op de Beroe pen in de Individuele Gezond heidszorg (BIG). Daarbij stond de wetgever voor ogen dat de wet handhaafbaar zou moeten zijn en de burger de volle vrijheid zou moeten ge ven om bij gezondheidsproble men daar hulp te zoeken waar men die zelf meent te vinden. In theorie konden de alternatieve genezers ook onder deze wet worden geregistreerd, maar ver uit de meesten van hen volde den niet aan de kwaliteitseisen. Terwijl de wet BIG voor bevoeg den strenger is dan de oude re geling, genieten niet bij de wet geregelde zorgverleners een bij na onbeperkte vrijheid. Wel zijn ze, net als reguliere zorgverleners, gebonden aan een andere wet: de Wet op de Geneeskundige Behandelings overeenkomst (WGBO), die deel uitmaakt van het Burgerlijk Wetboek. Hierin wordt een aan tal patiëntenrechten geregeld, zoals het inzagerecht, het recht op informatie, het recht op vrije keuze van hulpverlener, het recht op geheimhouding en het toestemmingsvereiste. Met klachten over alternatieve genezers kunnen patiënten sinds een pa^r jaar terecht bij de Klachtencommissie Alternatieve Behandelwijzen (KAB). De Con sumentenbond doet sinds 1998 jaarlijks kwaliteitsonderzoek bij alternatieve beroepsverenigin gen om te kijken of ze aan de door de WBGO gestelde eisen voldoen. Er wordt niet gekeken of de be handeling ook echt werkt. De 'rapportcijfers' die de Consu mentenbond geeft, dienen voor zorgverzekeraars vaak als uit gangspunt om wel of niet te vergoeden. Door Rien van Reems Wie in twintig jaar niet in Vlissin- gen is geweest, zal zich bij een her nieuwde kennismaking wel even achter de oren krabben. Met de hoogbouw is veel van de intimiteit van de Boulevards verloren gegaan. De nieuwe horeca heeft zich aan die vernieuwing aangepast. Geluk kig zijn er een paar nostalgische Plekjes gebleven. Hotel-Brasserie De Leugenaar bijvoorbeeld is het typische 'hotelletje-aan-zee' waar je even kijkt of er misschien ook een emmertje en een schepje achter de deur staan. Begrijpelijk dat ter vie- nng van honderd jaar Zeevaart school tal van oud-leerlingen hier onderdak proberen te vinden. 'n deze nostalgische omkadering Past een bepaald menu en ik word tiet teleurgesteld: ook de gerech ten op de kaart doen aan vroeger denken al zijn zij in de uitwerking helemaal van deze tijd, evenals de Prijzen trouwens. Beginnen we met de koude voorge rechten: gemengde salade (7,- eu ro), carpaccio van ossenhaas met pijnboompitten en oude kaas (9,- euro), gerookte zalm of gerookte paling (12,50 euro) en Zeeuwse gar nalen op een bedje van sla (12,50 euro). Ik start met dit laatste gerecht, een variatie op de aloude garnalencock- tail. De garnalen zijn gedresseerd, zoals dat in keukentermen heet, op een bedje van frisse, verse sla. Lek kere, verse garnalen met een au thentieke zilte smaak. De cocktail- saus smaakt ook als vroeger en wordt er heel attent apart in een kommetje bij geserveerd. De tradi tionele toast ontbreekt niet, lekker vers getoast brood met echte boter in een cupje. Eenvoudig maar goed. De menukaart is tweetalig: Neder lands en Duits. Zo te zien zijn er evenveel Duitse als Nederlandse gasten deze avond. De meeste Duit sers drinken een biertje bij het eten, ik laat me door gastvrouw Joyce een fruitige Sancerre serve ren. Past prima, zowel bij de garna len als bij het hoofdgerecht, gebak ken zeetong (26,50 euro). De verse visgerechten bestaan bij De Leugenaar uit gepocheerde of gebakken zalm (13,50 euro), gebak ken scholfilet Bretonne met uitjes, garnalen en champignons (15,50 euro), gebakken kabeljauw Picasso (15,50 euro), vispannetje, met een diversiteit aan gestoofde vis (17,- euro) en gebakken paling of paling in 't groen 20,- euro). De zeetong is in zijn geheel in de boter gebakken, oogt goudbruin en weegt volgens de kaart 350 gram. Dat is net een mooie portie. Het visvlees is wit en sappig en smaakt heerlijk, tong zoals tong moet zijn. Ook de groentes, onder meer ge stoofde andijvie omwikkeld met een lekker stukje spek, zijn correct gekookt en worden met een schaal tje rauwkost apart geserveerd. De zeer attente gastvrouw vraagt of ik frietjes wil of gebakken aardappel tjes, dat kom ik zelden tegen want meestal krijg je ongevraagd allebei en dat vind ik te veel van het goe de. Tot mijn verrassing zijn de aardappeltjes ook geen geschrapte krielen uit een zak maar echte ge bakken aardappelen zoals oma ze op tafel zette. Gezien de hoge kwaliteit van het eten lijken de prijzen me redelijk, de kreeftensoep is met 5,50 euro slechts één euro duurder dan de uiensoep. Er is echter wel een uit schieter. Een warm voorgerecht als vier gegrilde gamba's in een pittige saus voor 10,50 euro vind ik óók pittig geprijsd; dat is ruim 2,50 eu ro per garnaal, maar misschien zijn het wel héél grote. Menukaarten zijn doorgaans leuk om te lezen, ze kunnen mij heel erg opvrolijken. Ook vanavond bij De Leugenaar waar ik Soep van de Chef (4,50 euro) zie staan, onmid dellijk rijst natuurlijk de vraag van wie die andere vijf soepen dan wel zullen zijn. Maar alle gekheid op 'n stokje, De Leugenaar is heel goed in vis en een specialiteit is de met 'Fruit du mer' aangeduide 'luxe visschotel met een diversiteit aan vis, gebak ken paling, zalm, gamba, mosselen etc. (29,50 euro). Het is geen goed Frans maar het lijkt me heerlijk. Je moet echter wel minimaal met twee personen deze overvloed be stellen. De Leugenaar heeft een maandme- nu en dat is deze maand mosterd soep, twee gebakken slibtongen en bramenbavarois voor 20,50 euro. Hotel-Brasserie De Leugenaar Boulevard Bankert 132 4382 AC Vlissingen Tel. 0118 412500 Keuken open van 11.00 tot 21.00 uur, zeven dagen van de week Creditcards: Visa, Mastercard, Amex, Diners Club Kinderen: Menuutje buiten kaart om Vegetarisch: vooraf overleggen Rolstoel: Serre goed toegankelijk, drem pel naar restaurant Roken: niet gescheiden

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2003 | | pagina 25