PZC
wmi 11 iwm imm Mm s mit
413 Ja I
Hoogtij
voor
de paprika
Superoudste
Thuis
woensdag 10 september 2003
Wijnscheurkalender
Mild
Squad seven
Weer zelf mixen
3)
Oppeppende crèmes, verkwikkende parfums en
ontspannende douche-gels. Cosmetica wordt
multifunctioneel: het moet de gebruiker niet
alleen reinigen, verzorgen of lekker laten ruiken,
maar ook een goed gevoel geven. De opmars van
feel good-producten.
„Het jaar is als een druiventros;
driehonderd vijf en zestig bessen;
de dwaze snoept er maar op los;
de wijze trekt hun sap op flessen.
Zo begint de nieuwe Wijnscheur
kalender. Daarmee is het elke dag
genieten van wijn. De bekende
wijnschrijver Hubrecht Duijker
geeft tal van praktische adviezen,
ook voor lekker wijn- en spijscom-
binaties. Daarnaast staat de Wijn
scheurkalender 2004 boordevol
kooptips, leuke ditjes en datjes en
verrassende uitspraken van ande
re wijnkenners onder wie Onno
Kleyn en Hugh Johnson.
De prijs: 13,50 euro, uitgeverij
Het Spectrum, ISBN 90 274 8698 0
De voorkant vano
Wijnscheurkalendi
200
Een bordspel in de geer
van een computergamt
of omgekeerd?
Het schoonmaken van je gezicht is belangrijk, maar als
je niet oppast gaat het meteen ten koste van je huid.
Niet alleen zijn sommige reinigingsproducten agressief
(door alcohol en conserveringsmiddelen), zelfs leiding
water bevat bijvoorbeeld kalk dat de huid uitdroogt. Vi
chy vond er iets op: Pureté Thermale Micellaire Reini
gingsoplossing voor de gevoelige huid. Micellaire wat?
Nou, dat wil zoveel zeggen als 'bestanddelen die reini
gen in deeltjes'. Je huid wordt opgefrist zonder te wrij
ven. Rose Fytophenol kalmeert je huid; bovendien be
vat de reinigingsemulsie een niet-uitdrogende formule
voor huid en ogen. En er komt geen water aan te pas.
De prijs: 10,95 euro.
Een extreme missie in de Amazone
jungle: een verloren kunstschat op
sporen. Daarom draait het nieuwe
Jumbo-spel Squad Seven. Het com
bineert handig de interactiviteit
van computerspellen, de spanning
van paintballen en het sociale ple
zier van bordspellen. De spelers
moeten goed opletten, snel rea
geren, gericht schieten en rond
rennen door de huiskamer. Bij
'Squad Seven, Extreme Jungle Mission', zoals het spel
voluit heet, horen onder meer een speelgoedpistool,
een stapel speelkaarten en een cd. Het spel duurt netzo
lang als het cd'tje: zeventien minuten met opzwepende
ritmes, obscuur geritsel en angstkreten. De prijs: 29,95
Waren we net gewend aan kant-en-klare
mixdrankjes, moeten we van BootZ weer
zelf aan het mengen slaan. „Natuurlijk is
een biertje op zich al lekker", meldt
BootZ, „maar het is ook een perfect pro
duct om eens mee te experimenteren."
Dus hebben ze onder meer Lime Caipirin-
ha verzonnen om een biertje 'heftiger en
frisser' te maken. Het is een van de 22
smaken die op de markt verschijnen in
opvallende, trendy flessen. Zo kun je ook
Vodka Pink, Rum Orange of Blue Curacao
in je biertje gooien. Maar je kunt de likeu
ren ook mengen met frisdranken en
vruchtensappen. Of zelfs met slagroom en
appelmoes! Meer ideeën biedt
www.bootz.nl.
Lime Caipirinha
van BootZ.
BOOTZ
Voorgerecht/salade voor 4 personen
2,5 dl yoghurt
3 rode punt-paprika's
kwart komkommer
4 stengels lente-ui
250 gram kikkererwten uit blik
1 theelepel chilipoeder
1 teen knoflook
1 theelepel komijnzaad (kummel)
1 theelepel suiker
1 eetlepel gehakte munt
Laat de kikkererwten goed uitlekken.
Schil één gewassen paprika met een
dunschillertje. Snijd de schil in ragfijne
reepjes. Zet in een bakje ijskoud water
in de koelkast. Ze zullen opkrullen.
Snijd het paprikavruchtvlees in kleine
blokjes. Was komkommer, snijd inde
lenqte doormidden, verwijder zaadlijst
en zaad en snijd in kleine blokjes. Snijd
de lente-uitjes in dunne ringetjes. Knijp
knoflook fijn in knoflookknijper en voeg
bij de yoghurt, samen met chilipoeder,
qehakte munt, gekneusd komijnzaad
(in vijzel of met deegroller), suiker, pa
prika, komkommer, lente-ui en zout.
Roer kikkererwten erdoor en zet min
stens een uur in de koelkast.
Was twee puntpaprika's, snijd in de
lengte doormidden en verwijder zaad
lijsten. Zo ontstaan vier rode bootjes.
Schep de kikkererwtensalade erin en
garneer met reepjes paprikaschil en
wat blaadjes munt.
Tip: Lekker als vegetarisch voorgerecht
met een stukje Turks brood.
Of als salade bij bijvoorbeeld tandoori-
kip met basmati-rijst.
Wie niet van paprika houdt, kan beter
stoppen met lezen want dit artikel staat
er bol van. Hoewel, misschien laat je ze
links liggen omdat je ze niet kunt ver
dragen. Lees in dat geval vooral door,
want dan heb ik goed nieuws.
Het is volop paprikatijd. Kijk maar op
de markt; de planken van de groente-
kramen buigen bijna door onder het ge
wicht van de rode, groene en gele ber
gen. Sappig glanzende Hollandse blok
vormige paprika's, keurig opgestapeld
en op kleur geselecteerd. Maar ook
bonte Turkse puntpaprika's die grillig
alle kanten op krullen. Wat een over
vloed.
De prijzen vallen me echter tegen,
vooral in de supermarkt. 99 eurocent
voor een kleine Hollandse paprika,
midden in het seizoen, belachelijk! Die
gaan de komende weken zakken, let
maar op. Door de 'dure' euro staat de
export naar Amerika en Canada onder
druk en het kieskeurige Japan dreigt
zijn grenzen te sluiten voor onze
prachtige paprika's omdat in een kas
in het Westland het gevreesde Middel-
landsezee-vliegje is aangetroffen. Ik
hoop op een flink overschot en lage
prijzen want ik ben dol op paprika en
kook er graag en veelvuldig mee.
Het lijkt zo'n vertrouwd, oer-Hollands
product, maar eigenlijk is de paprika
hier pas op de markt sinds de zeven
tiger jaren. Ik herinner me nog goed
Prachtig, zo'n enorme berg Turkse puntpaprika's op de markt. Ze krullen alle kanten op en variëren in
kleur van donkerrood tot geelgroen. Foto Karei de Vos
dat ik ze voor de eerste keer at. Ik was
twaalf en logeerde bij mijn reislustige tante
in Amsterdam. Zij kende paprika's van
haar reizen naar Andalusië, Toscane en de
Balkan. Samen maakten we gevulde papri
ka's, op z'n Hongaars, met rijst en gehakt.
De (import)paprika's kwamen van een ex
clusief groentemannetje bij de Albert
Cuijp. Heerlijk vond ik het. Dat gerecht wil
de ik thuis voor mijn ouders ook maken,
maar bij ons in dat 'achterlijke' dorp was
natuurlijk geen paprika te krijgen. Balen.
Op dat moment besloot ik dat ik naar de
stad zou gaan, zodra ik van de middelbare
school af was. Een voornemen dat ik ook
heb waargemaakt, ook al waren paprika's
tegen die tijd allang tot ons dorp doorge
drongen. De paprika als keerpunt in mijn
leven.
Die Hongaarse gevulde paprika's komen
vast nog wel een keer langs in deze ru
briek. Dan zal ik ook iets vertellen over
hun herkomst en hun zwerftocht over de
wereld. Vandaag geef ik graag het recept
van een heerlijke frisse salade uit India,
waarin rauwe rode paprika wordt verwerkt
en waarbij de paprika tevens dienst doet
als 'presenteerblaadje'. Het komt van Pim
Haaksman, van het Kookcollege in Amers
foort, die een culinaire studiereis door In
dia maakte. Daar liep hij op tegen het ge
bruik om rauwe paprika's te schillen. Want
wat blijkt, mensen die rauwe paprika nor
maal gesproken niet kunnen verdragen (en
dat zijn er heel wat, ook in mijn omge
ving), kunnen wél tegen geschilde papri
ka's. Die kunnen dus maar beter om de de
coratie van flinterdun gesneden, opgekrul
de schilletjes heen eten en de 'bootjes' la
ten staan.
Middelste kleutert nog een jaartje
door. Dat vonden wij beter voor haar.
Dat vonden ook de jufs beter voor
haar. En ja, dan is de keuze niet zo
moeilijk.
Ze heeft het voorbije jaar met de oud
sten meegedraaid, omdat ze in groep
1 zo goed door de toetsen was gerold.
Maar ons oktoberkindje - op 14 okto
ber wordt ze zes - is nog helemaal
niet toe aan cijfers en letters.
Ik merkte bovendien dat ze op ver
baal en sociaal gebied het onderspit
moest delven tegen klasgenootjes die
in het uiterste geval een jaar ouder
waren dan zij. Middelste sprak wel
met ze af, maar veel liever bemoeder
de ze de kleintjes in de groep. Tegen
hen hoefde ze niet op te kijken.
Geen halszaak van gemaakt daarom:
gewoon een jaartje 'blijven zitten',
zoals trouwens de meeste oktober-
kindjes doen. Vroeger - vóór 1985 -
kleuterden ze allemaal door. Tegen
woordig mogen ze meestromen, als
ze er tenminste rijp voor zijn.
Maar hoe gaat het met die meestro-
mertjes? Moeten ze op hun tenen lo
pen? En hoe doen ze het buiten de
klas? Van ouders (en leraren) hoor ik
wisselende ervaringen. Maar is er ooit
onderzoek naar gedaan? En wat ik
ook wel zou willen weten: hoe zit het
met septemberkindjes - zoals Oudste -
die eigenlijk maar een maandje jon
ger zijn? Een avondje speuren op In
ternet maakte me niet veel wijzer.
Van een collega hoorde ik - en zij wist
het weer van een schoolhoofd - dat
septemberkindjes doorgaans weinig
problemen tegenkomen, tótdat ze
naar het middelbaar onderwijs gaan.
Dan ineens blijkt dat verschil van
soms bijna een jaar zwaar te gaan we
gen. Dan speelt het septemberldnd
bij wijze van spreken nog met de Bar
biepop, terwijl de oktoberkindjes van
Door Susanne Groeneveld
redacteur en moeder van drie (fgg
het vorige jaargang al aan het pub
eren gaan, hevig verliefd kunnen J
en last hebben van opspelende hoi
monen. Wat je dan vaak ziet is dal
septemberkindjes het sociaal moet
lijk krijgen.
Klinkt aannemelijk. Ons septembe
kindje zit in groep 5 en ik merk m
soms het leeftijdsverschil met haat
klasgenootjes. Alleen naar de ke®
Vind ik haar echt nog te jong voor-
Maar vriendinnetjes mogen wel. Et
neem Sinterklaas. Van mij magK
nog best een jaartje geloven. Maai'
groep 5 zitten niet zo heel veel ge"
gen meer en dus zal ik haar het gn
geheim binnenkort toch maar ont
hullen.
Septemberkindjes mogen gewoon
wat minder lang kind zijn. OktoW
kindjes, die niet meestromen, knf
een jaar cadeau. Dat kan in mijn
ogen meer goeds dan kwaads aan
richten, tenzij een kind er overdui-
lijk aan toe is en zich in de kleuter
klas gaat vervelen.
Wat Middelste er zelf van vindt? S
heeft er niet de minste moeite
Als oudste van de groep heeft ze
tel Superoudste gekregen en die
draagt ze met trots. Bovendien: in
maart komt Jongste bij haar in®
klas. En alleen al om die reden W*
ze echt nog niet naar groep 3.
Geuren hebben meer invloed dan men eerst dacht.
de delen van onze hersenen die be
trokken zijn bij de vorming van een
verstandelijk oordeel over de indruk
die we op anderen maken en veel
meer met systemen die iets zeggen
over de vraag of we ons ontspannen
voelen of niet'. In het hoofdstuk De
commercie tekenen ze daarbij aan dat
de hedonische (zinnenprikkelende) ei
genschappen van geurstoffen sterk af
hankelijk zijn van de (sociale) omge
ving waarin ze verspreid worden: 'Wie
uitlaatgassen denkt te kunnen ver
bloemen met Chanel no.5 maakt een
ernstige beoordelingsfout: het parfum
doet waarschijnlijk denken aan de da
gelijkse ellende in de file'. Het feel
good-effect van cosmetica heeft dus
ook alles te maken met associaties die
geuren oproepen. Toch staat de wer
king van een aantal geuren vast. Zo
hebben etherische oliën van lavendel,
roos, sandelhout, sinaasappel, gera
nium en honing duidelijk een ont
spannende werking en staan rozema
rijn en jeneverbes bekend om hun op
peppende effect.
Toekomsttrend
Vooral de exclusievere cosmeticamer
ken, die de beschikking hebben over
eigen laboratoria, ontwikkelen de laat
ste jaren het ene na het andere zintui
gen prikkelende product. Lancóme
lanceerde eind jaren '90 aromatische
verzorgingslijnen voor het lichaam en
bedacht hiervoor de term neuro-
cosmetica. Voor het gezicht kwam
Lancóme met
Hydra Zen, een
crème die de
huid hydrateert
en dankzij ethe
rische oliën zo
wel de huid als
de geest kal
meert. Polyzin-
tuiglijkheid,
noemt de fabri
kant deze wer
king. Ook mer
ken als Clarins,
L'Eau d'Issey,
Kenzo en Versa
ce haakten in op
de feel good-
trend. Volgens
Maaike Caarels
van onderzoeks
bureau Trend
box is het nog te
vroeg om te
spreken van een
belangrijke
trend, maar Ma-
riska van Bent-
hem van het
merk Shiseido,
voorloper op het
gebied van feel
good-cosmetica,
zegt dat daar ab
soluut wel spra
ke van is. „Shi
seido werkt er al
heel lang mee,
maar er zijn
steeds meer mer
ken die het gaan
gebruiken". Ken-
zo ontwikkelde
onlangs Kenzo-
ki: een assorti
ment verzor
gingsproducten voor gezicht en li
chaam, gebaseerd op de oosterse filo
sofie waarin 'lichaam en geest tot el
kaar komen en één geheel vormen'.
De crèmes van Kenzoki bevatten
plantwater met mineralen, spoorele-
menten en essentiële oliën uit bam
boeblad, gemberbloem, witte lotus en
rijst. Deze zouden niet alleen een wel
dadig effect hebben, maar ook bijdra
gen aan de penetratie van de overige
actieve bestanddelen in de huid.
'Werkzame formules voor puur genot,
opgedragen aan schoonheid', zo ty
peert Kenzo zijn nieuwe producten.
Multifunctioneel dus, waarschijnlijk
bedoeld voor de consument die zo min
mogelijk moeite wil doen voor een zo
groot mogelijk effect.
Foto GPD/Theo Bohmers (bewerkt)
Door MARIE-CATRIEN VAN DEIJCK
rèmes die niet alleen de
huid verzorgen, maar ook
de hersenen manipuleren.
Badschuim dat de huid ver-
zorgt én de geest ontspant.
Parfum dat behalve lekker ruikt, ook
een oppepper geeft. Kortom: cosmeti
ca die naast de normale verzorgende
functies de gebruiker een goed gevoel
moet geven. Dat is de nieuwste trend
in de parfumerie. Er is zelfs een term
voor in het leven geroepen: feel good-
cosmetica. Het geheim zit 'm in de
geurstoffen. Doordat geuren direct op
het limbisch systeem van de hersenen
werken, zijn ze niet alleen in staat
herinneringen en associaties op te roe
pen, maar ook het brein te beïnvloe
den. Feel good cosmetica maakt ge
bruik van aromatische etherische
oliën, afkomstig uit bloemen en plan
ten, die via de hersenen een bepaalde
stemming creëren. Op zich zijn geu
ren met een toegevoegde waarde niet
nieuw: aromatherapie wordt al eeu
wenlang toegepast om via de reuk én
de huid het geestelijk en lichamelijk
welbevinden te beïnvloeden met be
hulp van essentiële oliën. Het ooit be
roemde 4711 Kölnisch Wasser (Eau de
Cologne) werd al in de 18e eeuw ont
wikkeld om 'de vrouw te verkwikken'.
Enkele jaren terug werden parfums
met een extra functie herontdekt en
op de markt gebracht als welkome
mood-boosters in een tijdperk vol druk
te, vermoeidheid en stress. Het Japan
se merk Shiseido was hierin een voor
loper en ontwikkelde twee geuren die
niet alleen lekker ruiken, maar de
geest tevens
rust ge
ven
dan-
wel stimuleren. Ook het parfum Zen
komt uit de koker van Shiseido; een
parfum dat geuren bevat die de inner
lijke kalmte bevorderen, stress ver
minderen en geestelijke helderheid
geven. Door de rust gaan de hersenen
alfagolven produceren, waardoor het
niveau van stresshormonen daalt. Mer
ken als Weleda en Aveda, die ervan
uitgaan dat lichaam en geest één zijn,
baseren al hun producten op de ge
dachte dat ze effect op het brein heb
ben. Maar ook minder holistisch ge
stoelde fabrikanten hebben de laatste
jaren het parfum als manipulator ont
dekt. Calvin Klein en Collistar introdu
ceerden zelfs bedparfums voor een re
laxte nachtrust en geurkaarsen, wie
rook en huisparfums met een feel
good-werking.
Gunstig effect
Uit diverse onderzoeken die de afgelo
pen decennia zijn gedaan, blijkt dat
geuren niet alleen de hormoonbalans,
de üchamelijke afweer en het centrale
zenuwstelsel beïnvloeden, maar zelfs
effect hebben op de ademhalingsfre
quentie, bloeddruk en huidweerstand.
Volgens de schrijvers van het boek
Verborgen verleider, Psychologie van
de reuk, bestaat er inderdaad een ver
band tussen geuren en emoties en is
bewezen dat geuren angst kunnen re
duceren, prestaties verbeteren of ver
slechteren en soms zelfs een gunstig
effect hebben op lichamelijke en psy
chische klachten. Ook erkennen de au
teurs de ontspannende invloed van be
paalde geuren. Bij mensen die een zee-
geur ruiken, zou de spanning in de ge
laatsspieren met ongeveer twintig pro
cent afnemen. 'Zo'n algemene stress-
reducerende functie van geuren kan
ook een rol spelen bij het gebruik van
parfums', schrijven Piet Vroon, Anton
van Ameringen en Hans de Vries in
het boek. Ze voegen daaraan toe:
'(...(Reuksignalen staan
verhoudingsgewijs
weinig in contact
met
WYD