Garnaaltjes van BR 50 smaken als vroeger
ii
Ze heten ook wel Postman-bag, de
schoudertassen die het komende
schoolseizoen helemaal hot zijn. Naast het
feit dat er ook veel plastic exemplaren te
zien zijn heeft de schoudertas twee dingen
gemeen met de rugzak: a) hij hangt laag
en b) is vaak van Eastpak.
Door CAROLINE GOTTGENS
Hoe snel jongerentrends in
elkaar kunnen over
vloeien blijkt maar weer
eens nu het weer tijd is
om nieuwe schoolspullen
aan te schaffen. Dat de vakantie nog in
volle gang is maakt niks uit. Het gaat
tenslotte niet om zómaar een paar
schriften. Die hippe spulletjes moet je
zo snel mogelijk scoren, voor je het
weet zijn ze weg. De aanschaf van een
tas is ook zoiets: vereisen ouders en
een grote hoeveelheid boeken een
praktische tas, toch is vooral het mode
beeld allesbepalend. Wie goed bij de les
is gebleven weet: dit seizoen kopen we
een schoudertas. Een Postman-bag, zo
als ze met een modern woord heten. In
derdaad hebben veel modellen wel iets
weg van een posttas, overigens. Je
draagt ze laag, met flapperende klep,
wat goed staat bij bijvoorbeeld 'street-
wear'
Bij De Bijenkorf zijn ze volgens inkoper
Evert Habich niet aan te slepen. „De
best lopende zijn die van geplastifi
ceerd linnen. Ze kosten ook maar een
tientje, al weet ik niet eens of dat er
wel iets mee te maken heeft. Merktas-
sen verkopen overigens ook nog
steeds goed." Volgens Habich
blijven er rugzakken over dit
jaar. „Daar kun je niet mee
aankomen. De schouder
tas is het helemaal."
Paul Sigffied, inkoper
bij V&D, is het daar niet
helemaal mee eens. „De
schoudertas is inder
daad erg in opkomst,
maar rugzakken zie ik
ook nog steeds. Vooral
voor brugklassers is een
schoudertas onhandig. Als je
twintig kilo boeken mee moet
nemen, dan loop je hartstikke
scheef."
Nadoen
Ouders hebben vooral bij de jongere
middelbare scholieren nog wel wat te
zeggen over welke tas het gaat worden.
Sigffied: „Het zijn vooral de derde, vier
de en vijfdejaars die de schoudertassen
kopen." Habich ziet dat de kinderen el
kaar vooral veel nadoen. „Er wordt in
De rugzak wordt, naar verwachting, alleen nog door eerste- en tweedeklassers gedragen.
Foto's Roland de Bruin
zoverre op het praktische gelet dat de
spullen erin passen, maar anders wor
den ze ook gekocht. Het heeft ook met
mode te maken."
Het is moeilijk om het allemaal bij te
houden. Habich: „Een trend kan van de
ene op de andere maand zomaar ont
staan." Populaire merken zijn Gsus en
het Koreaanse merk Pucca (met grappi
ge Aziatische cartoonfiguurtjes) bij de
Bijenkorf, bij V&D zijn het onder meer
het eigen merle Yes or No, O'Neill en
Eastpak, dat nog steeds op één staat als
het gaat om rugzakken én schoudertas
sen.
De schoudertassenlijn van Eastpak zal
zich de komende seizoenen sterk uit
breiden. Marketingmanager Hanneli
Ribbers: „Volgens de nabestellingen die
nu gedaan worden, blijkt wel dat ze
heel erg gewild zijn." Ook Ribbers be
vestigt dat het rugzak-tijdperk nog lang
niet voorbij is. „Rugzakken worden bij
ons nog steeds het meest verkocht, we
zijn natuurlijk ook een echt backpack-
merk."
Hanneli Ribbers let goed op hoe ze
Eastpak terug ziet op straat: „Dan blijkt
dat vooral meisjes nu met een schou
dertas lopen. Onze modellen hebben
nu vooral pastel
tinten, dat vin
den de jongens
veel te meisjes
achtig." De ko
mende tijd komen
er echter ook meer
aardetinten in de collec
tie, die wellicht ook bij jon
gens meer in de smaak zullen
vallen. Ook het aantal modellen
wordt uitgebreid. Op het mo
ment is de echte jongenstas een
platentas, die een elpeeformaat
heeft en waar een vakje in zit
voor mp3 of walkman.
Vrachtwagenzeil
Er zijn meer kapers op de kust, zoals
Freitag. Dit merk werd ooit hedacht
door twee broers, die op het idee waren
gekomen tassen te maken van gerecy
cled vrachtwagenzeil, afgewerkt met
fietsbanden en een oude autogordel als
hengsel. De tassen worden al sinds
1993 gemaakt, 'in de tijd dat mobiele
telefoons net zo handig waren als een
aktentas vol stenen' lezen we op de
website. Maar ook nu komen ze van
pas. Robert Viertelhauzen namens Frei
tag:
„Je ziet ze
inderdaad
meer, dat heeft ook
te maken met het feit
dat het aantal winkels waar
ze te koop zijn verdubbeld is, dus val
len ze meer op. Ze zijn er in allerlei
soorten en maten, waaronder ook pla
ten- en schoudertassen. Het is allemaal
exclusief recyclemateriaal."
De tassen zijn prijzig,
maar het voordeel is dat ze
niet in lagelonenlanden ge
maakt worden en dat geen tas er
hetzelfde uitziet. „Ze zouden het
goed doen als schooltas, ze zijn name
lijk onverwoestbaar en waterdicht.
Maar ja, de markt wordt wat dat betreft
door Eastpak beheerst", verzucht hij.
Waarom de meeste kids de schoudertas
zo laag willen, weet Viertelhauzen wel:
„De meeste mensen zeggen dat het zo
het fijnste draagt. Het zwaartepunt
wordt verlaagd hè."
Door Rien van Reems
idvertentie-exploitatie:
iloord- en Midden-Zeeland: 0113-315520;
'eeuws-Vlaanderen: 0114-372770;
iationaal: 020-4562500.
ledactie: 0113-315680
ywv. pzc.nl
mail: redactie@pzc.nl
ostbus 314460 AA Goes.
Schoudertas
verdringt
rugzak
In een mooie zomer zoals dit jaar
gaan de nostalgische gedachten
vaak terug naar culinaire hoogte
punten uit het verleden. Dan doe
men beelden op van bijvoorbeeld
de Kaai in Vlissingen waar we na
het binnenkomen van de 'schuu-
tjes' een handje verse garnalen
pelden, zo uit de kookpotten van
de vissersschepen. Verser kon het
echt niet.
Daaraan moest ik denken bij het
zien van de kaart van Visrestau
rant De Boeg in Breskens, één van
de voorgerechten is namelijk een
cocktail met garnaaltjes van de BR
50.
Navraag bij de serveerster leert
dat de Breskens 50 het vissers
schip was van de vader van de ba
zin. Inmiddels is het schip ver
kocht, maar de garnaaltjes komen
nog steeds rechtstreeks van de
Breskense vissersvloot en worden
met de hand gepeld. Buiten op de
menukaart staat een afbeelding
van Br 50, een boomkorvisser zo
als er nog een aantal in de mon
ding van de Westerschelde te zien
zijn.
Hoewel er onder het hoofd 'Om
de eetlust op te wekken' nog tal
van verleidelijke voorafjes prij
ken, zoals gebonden Bressiaanse
vissoep (7,00 euro), salade met
huisgerookte zalm en garnaaltjes
(10,50 euro), gegrilde garnalen-
spiesjes met zachte looksaus
(11,50 euro), tapas, voorgerechtjes
met getomateerd brood (11,50 eu
ro) en salade met langoustines, co
quilles en garnaaltjes (15,00 euro),
kies ik voor de garnalencocktail
(7,00 euro). De Boeg serveert deze
cocktail in zijn klassieke vorm:
een klein bodempje verse slasnip-
pers in een bolvormig glas dat ver
der royaal is gevuld met die heer
lijke verse Zeeuwse garnaaltjes.
Wat cocktailsaus, een paar partjes
hardgekookt ei en twee partjes to
maat. De garnalen vormen de
hoofdmoot en ze smaken als vroe
ger. Zo zouden overal in Zeeland
de garnalen op tafel moeten ko
men. Helaas, hoe vaak hebben ze
geen retourtje Marokko achter de
rug.
De Boeg presenteert de hoofdge
rechten vis als 'de gulle gaven van
de zee'. Een greep uit het aanbod:
gestoomde scholfilets met fijne
bieslooksaus (13,75 euro), gegrilde
zalmmoot met béarnaisesaus
(15,00 euro), gebakken gamba's
met zachte looksaus (16,75 euro),
assortiment van gegrilde vis met
béarnaisesaus (17,50 euro), gebak
ken lotte met saus van roze pe
pers (18,50 euro), gebakken zee
baarsfilet 'Mediterranee' (19,50
euro), gegrilde grietbot en coquil
les met een zachte mosterdsaus
(20,50 euro) en gebakken zeetong
met champignons (dagprijs).
Omdat ik bij de voorgerechten
huisgemaakte garnalenkroket met
tartaarsaus (7,00 euro) zie staan
en de ervaring leert dat de kwali
teit van de garnalenkroketten ten
zuiden van de Westerschelde vaak
maatgevend is voor het niveau
van de keuken, bestel ik die in
plaats van een hoofdgerecht. Ook
hier opnieuw geen overdreven do
sering van sla en andere groenig
heden, maar wel een uitgekiende
portie tartaarsaus, fris-rins zoals
het hoort. De kroketjes zijn lekker
knapperig gefrituurd met wat pe
terselie en ze hebben een tamelijk
stevige structuur. De vulling is
duidelijk rijk aan garnalen en de
smaak voortreffelijk. Net als bij de
garnalencocktail, waar ook verse
toast bij werd geserveerd, krijg ik
verse bruine boterhammen van
een ambachtelijke bakker.
De Boeg heeft in een rubriek 'Uit
de Zeeuwse wateren' de seizoen
producten ondergebracht, te we
ten: gekookte mosselen natuur
met mosterdsaus, mosselen met
witte wijnsaus en gebakken mos
selen met tartaarsaus (alle tegen
dagprijs), voorts gebakken paling
natuur (16,75 euro) en paling in 't
groen (17,50 euro).
Vis is de hoofdmoot bij De Boeg
en de vleesgerechten, samenge
bracht onder het hoofd 'Van de
groene weide' zijn bekende klas
siekers, onder meer drie tourne-
dosbereidingen (18,50 en 19,50
euro), een varkenshaasje met cal-
vadosroomsaus en champignons
(13,75 euro), gebakken eenden
borst met rode vruchtensaus
(16,00 euro) en krokant gebakken
kalfszwezerik met portosaus en
stukjes kreeft (22,50 euro). De
keuken houdt duidelijk rekening
met de Vlaamse smaak. Met in
stemming en genoegen lees ik de
waarschuwing op de menukaart:
'Daar wij met verse producten
werken, kan het zijn dat iets is
uitverkocht.' De Boeg wordt uitge
baat door mensen die met de vis
en de visserij zijn opgegroeid. Er
varing van generaties cijfer je niet
zo maar weg, dat is duidelijk te
merken.
Restaurant De Boeg
Spuiplein 39
4511 AD Breskens
Tel. 0117-381866
Zeven dagen van de week geopend
Keuken open van 12.00 tot 21.00, in
weekeinde tot 21.30 uur
Creditcards: Visa en Mastercard, pin
nen
Kinderen: menuutjes, speelruimte
Vegetarisch: menu van 20,50 euro
Rolstoel: bij toiletten wat behelpen
Roken: tijdens visbujfetten wordt deel
rookvrij gemaakt