ifil ft ril d IJselijk genieten aan de Zeeuws-Vlaamse kust óllandse appeltaart oensdag 23 juli 2003 Nederland wordt altijd op eenzelfde manier bekeken door het buitenland. Klompen, tulpen en molens. En nederwiet. Maar Nederland heeft meer dan dit geijkte rijtje. .3S tóvertentie-exploitatie: l ord-en Midden-Zeeland: 0113-315520; ellWs-Vlaanderen: 0114-372770; Nationaal: 020-4562500. ledactie: 0113-315680 „ail: redactie@pzc.nl !0stbus31,4460 AA Goes. Culinair op stap in eisen land Door ELLEN VAN DER HART Nederlanders zijn de grootste snoepers, sa men met de Finnen en de Amerikanen. We houden van gezellig heid, een woord dat niet te vertalen is in andere talen. Bij het kopje koffie hoort dan ook iets lekkers. En we be horen tot de top van bierexporteren- de landen, we bezetten de elfde plaats op de wereldranglijst. Zo staat Noord-Brabant onder meer bekend om de eierkoek, het Tilburg- se worstenbroodje, de Bossche bol en de Brabantse plaatham. Ook om zijn asperges, aardbeien en ansjovis (door Bergse weervissers uit de Oosterschel- de gehaald). Zeeland wordt geroemd vanwege zijn oesters, mosselen, bo lus, spek en zeekraal. En het Zeeuwse vlegelbrood van de milieuvriendelij ke geteelde en gemalen op windmo lens vlegel. In de reisgids Culinair Nederland (van Capitool reisgidsen) worden de- ze streekpro- ducten be sproken. Samen met wat bezienswaar digheden. Brabantse zult wordt overigens niet specifiek ver meld. Als leuk bezoekadres wordt het Likeur- en Frismuseum in Hilvaren- beek aangeprezen. De Efteling in Kaatsheuvel, de Peel en de Loonse en Drunense duinen worden niet ge noemd. Bij Zeeland wordt niet ge sproken over het Vlissingse Arsenaal, Klein Walcheren of natuurgebied 't Zwin terwijl het er toch goed wande len is na een culinaire rondreis. Wel over het ringdorp Dreischor, Veere en de Deltawerken. De huidige reces- Springvorm 24 cm 200 g bloem 75 g basterdsuiker 1 zakje vanillesuiker mespunt je zout 7 eierdooier 100 g koude boter of margarine klontje boter 500 g appels, geschild en in stukjes gesneden kaneel 2 eetl. custardpoeder abrikozenjam Zeef de bloem, de suiker en het zout in een kom. Voeg de dooier en de boter toe. Verdeel de boter met twee messen in zo klein mo gelijke stukjes door het bloemmengsel. Kneed er met een vooral niet warme hand een samenhangende bal van, waar geen lucht in mag komen. Houd een vierde deel van het deeg achter voor de bo venkant van de taart. Beboter de springvorm en bekleed deze met een laag van het deeg. Schud in een kom de plakjes appel met ka neel en custard door elkaar. Leg de stukjes appel in een regelmati ge vorm in de deegbak. Rol het achtergehouden deeg uit en snijd er repen van. Leg de repen kruiselings over de vulling. Zet de vorm op het rooster in de oven en bak de taart bij 170 graden Celsius in 70-80 minuten gaar en lichtbruin. Laat de taart in de vorm afkoe len. Verwarm de abrikozenjam en bestrijk hiermee de appeltaart. sie zou er voor zorgen dat mensen minder ver en/of minder lang op vakantie gaan. Gekozen wordt voor een ver blijf in eigen land. En dus ont staat er weer een nieuwe markt voor reisgidsen: reizen in eigen land. Diverse uitgevers hebben zich op dit afzetgebied gestort. Capitool reisgidsen geeft bijvoorbeeld boeken uit over De beste restaurants en De mooiste campings in Nederland. Ook een culinaire reisgids voor Neder land. In de algemene inleiding van deze gids is onder meer te lezen wat de Nederlander graag op zijn brood eet. Alle soorten vis, vlees, vleeswaren, kaas, wild, zuivel, fruit en groenten die in ons land bestaan worden aan gegeven. Een warenkennis van Hol landse producten. Kent u bijvoor beeld de Nederlandse appel Delcorf? En er bestaat zelfs een Nederlandse meloen. Weliswaar geteeld in kassen. Schrijfster Sonja van de Rhoer (vroe ger bij de EO een kookprogramma, nu nog op de radio. Schrijft kookboe ken en heeft een vaste rubriek in dagblad Trouw) bespreekt in twaalf hoofdstukken de provincies via een vast stramien. Naast een kadertje be zienswaardigheden is er een kaart van de provincie met de 'vindplaat sen'. Wat recepten, streekproducten en adressen voor fijnproevers van on der meer (kaas)boerderijen, bakkerij en, tuinen, kastelen, vishandels, Reizend door Nederland is er op culinair gebied veel te vinden. Onder andere Friese kruidkoek, radijsjes, Zeeuwse mosselen in natuurazijn, appels en een Eindhovens Lamppotje met drupkes. brouwerijen, keukenwinkels, cafés. De gids is allesbehalve compleet. De schrijfster heeft een selectie gemaakt omdat niet alle adressen te plaatsen zijn waar je de lekkere geitenkaas kunt halen, waar de asperges geteeld worden of waar de beste verse vis te koop is. Streekpoducten Elke provincie staat bekend om haar eigen producten. Een aantal van deze wordt besproken zoals de Brabantse asperges en de Zeeuwse mosselen. Ook de negen andere provincies heb ben hun streekproducten. Limburg: vlaaien, fruit, stroop, mos terd, asperges, krombroodjes, bier, champignons en paddestoelen. Noord-Holland: kaas, kool, paling, mosterd, aardappel, rundvlees, West- Fries krentenbrood, lam, kruidenbit ter, duindoornbes. Utrecht: chocolaatje Domtoren, Vockingworst, ossenbroodje, sprits, smoort. Gelderland: fruit, eieren, rookworst, azijn, kruudmoes, rozijnenmilc. Zuid-Holland: groenten, fruit, Haagse hopjes, Goudse stroopwafels, Leidse kaas, 'Scheveningse' haring. Groningen: aardappels, garnalen, metworst, Groninger koek, mosterd, roggebrood. Friesland: cranberry's, Fryske Dümk- es, kruidenbitter, nagelkaas, drabbel koeken. Drenthe: Kniepertjes wafels, lams vlees, heidelikeur, karnemelksepap, galletjes. Overijssel: eierbrood, Oberlander, na gelhout, Deventer koek, Twentse bakleverworst, zout. Flevoland: uien, appels, polderbitter, koolzaadhoning, vlierbessensiroop, De gids geeft leuke wetenswaardighe den en tips voor culinaire dagtochtjes of vakanties in eigen land. Van die dingen die je nog weet uit je geschie denis- en aardrijkskundelessen, maar die naar de achtergrond van je geheu gen zijn verdwenen. Capitool Culinair Nederland, ISBN 90 410 1880 8 Van Reemst Uitgeverij, €19,90. Re cept met afbeelding en kaart Nederland komen uit de gids. De zomerse trek stil ik graag op een luchtige manier. Dit keer aan de Zeeuws-Vlaamse kust, waar ik constateer dat een ijsje een mystieke aan trekkingskracht uitoefent op jong en oud. Het kwam mij ter ore dat Zeeuws-Vlamingen uit het verre oosten voorbij Terneuzen speciaal naar de kust trekken voor een ijsje van Rudie Lempereur. Rudie Lempefeur is gespecia liseerd ijsbereider en dat is niet niks. Het maken van ijs is een gevoelige activiteit, want ijs is een zeer kwetsbaar consumptieartikel waar de strenge controleurs van ons welzijn voortdurend het ar gusoog op gericht houden. Rudie laaft samen met zijn broer Jean-Pierre toeristen in Cadzand op multiculinaire wijze. Zij weten de IJssalon- Pizzeria La Spezia te combine ren met fastfood-voorziener Beach Burger. Op gezette tij den sluiten zij echter het poortje van het terras aan de Beach Burgerkant opdat uit sluitend gasten van La Spezia toegang vinden tot het twee panden brede openlucht-res taurant. La Spezia, met andere woor den, staat wat treedjes hoger dan Beach Burger. Het zijn subtiele verschillen die ik goed aanvoel. Het ijselijk ge nieten zo lang mogelijk uit stellend, in verband met de bekende voorpret, bestel ik binnen bij La Spezia eerst een voorgerecht dat in al zijn een voud bij mij hoog genoteerd staat: calamaris, ofwel gefri tuurde inktvisringen (7,95 eu ro). De inktvisringetjes zijn mals en sappig onder het re delijk krokante deegkorstje. De voorgerechten bestaan bij La Spezia uit vijf Italiaanse sa lades, variërend in prijs van 5,95 euro tot 10,50 euro. Ver der drie soepen: dagsoep (2,95 euro), minestrone- en uien soep (beide 3,90 euro). Voorts Parmaham met meloen en ge rookte zalm (beide 11,90 eu ro) en scampi fritti (8,25 euro) en scampi knoflook (11,90 eu ro). Hoofdgerechten zijn ui teraard enkele pastas en maar liefst twintig pizza's, van klas siek tot creatief. De lijst wordt aangevoerd door de be faamde pizza Margherita (7,10 euro), meteen gevolgd door de Napolitana (9,05 eu ro) en de Peperoni (8,70 euro). Maar ik zie ook een Mafiosi (8,70 euro) en een Quattro formaggi, ofwel vier soorten kaas (10,50 euro). Voor elk wat wils dus. Ik houd het op een pasta: spa ghetti marinara (9,55 euro). Het is een formidabele hap, een diep bord, royaal gevuld met spaghetti, die rijkelijk is voorzien van zeevruchtjes. Ik bespeur zelfs kleine schelp jes. Heel lekker, maar wel veel. En dan komt het toetje, waar voor ik eigenlijk ben geko men. Ik heb al een tijdje ver lekkerd zitten kijken naar de batterij met bakken ijs, stra tegisch opgesteld bij de in gang. Het is er een voortdu rend komen en gaan van ijs- liefhebbers, jong en oud, wik kend en wegend, want er zijn maar liefst 22 smaken. Omdat de klandizie voor een belangrijk deel uit kinderen bestaat, houden Rudie en zijn broer Jean-Pierre de prijzen van een bolletje ijs laag. De coupes zijn uiteraard wat duurder, uit de vijftien crea ties kies ik de Coupe Choco- range (5,15 euro) die bestaat uit twee bollen chocoladeijs, één bol sinaasappelijs en slag room. Het chocoladeijs is romig en de sinaasappel is verwerkt tot sorbetijs. Ijsmeester Rudie legt uit dat hij door voor sor bet te kiezen de prijs kan drukken. Ik vind het prima, want ik ben een liefhebber van sorbetijs. En op deze war me dag is het lekker fris. Terwijl Jean-Pierre de warme keuken voor zijn rekening neemt, is de ijskeuken het do mein van Rudie Lempereur. Hij staat er 's morgens om zes uur al ijs te draaien en dat gaat 's zomers de hele dag door. Van heinde en verre ko men de ijsfanaten naar Cad zand. Sommigen komen meerdere malen per dag een ijsje halen. Van begin april tot oktober houdt La Spezia de deuren ge opend, in de winter trekken de gebroeders Lempereur zich terug in Sluis waar Rudie een restaurant uitbaat en Je an-Pierre twee frituurzaken beheert. Kinderen reageren heel spon taan op bepaalde ijsjes, zoals het Smartie-ijs en een tijdje geleden het Harry Potter-ijs dat een felle paarse kleur had. Ouderen reageren wat behou dender en likken graag aan een klassiek ijsje. Veel ge vraagd is uiteraard het choco ladeijs. Cadzand is voor mij voortaan La Spezia. IJssalon-Pizzeria La Spezia Boulevard De Wielingen 36-37 4506JK Cadzand Tel. 0117-391105 Fax. 0117-461618 Dagelijks geopend vanaf 10.00 uur tot laat Creditcards: Visa en Mastercard Vegetarisch: vegetarische pizza's en pasta's Rolstoel: ja Kinderen: pannenkoeken en ijsjes Roken: niet gescheiden

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2003 | | pagina 19