ifil ft ril d
IJselijk genieten aan de Zeeuws-Vlaamse kust
óllandse appeltaart
oensdag 23 juli 2003
Nederland wordt altijd op eenzelfde
manier bekeken door het
buitenland. Klompen, tulpen en
molens. En nederwiet. Maar
Nederland heeft meer dan dit
geijkte rijtje.
.3S
tóvertentie-exploitatie:
l ord-en Midden-Zeeland: 0113-315520;
ellWs-Vlaanderen: 0114-372770;
Nationaal: 020-4562500.
ledactie: 0113-315680
„ail: redactie@pzc.nl
!0stbus31,4460 AA Goes.
Culinair op stap in eisen land
Door ELLEN VAN DER HART
Nederlanders zijn de
grootste snoepers, sa
men met de Finnen en
de Amerikanen. We
houden van gezellig
heid, een woord dat niet te vertalen
is in andere talen. Bij het kopje koffie
hoort dan ook iets lekkers. En we be
horen tot de top van bierexporteren-
de landen, we bezetten de elfde
plaats op de wereldranglijst.
Zo staat Noord-Brabant onder meer
bekend om de eierkoek, het Tilburg-
se worstenbroodje, de Bossche bol en
de Brabantse plaatham. Ook om zijn
asperges, aardbeien en ansjovis (door
Bergse weervissers uit de Oosterschel-
de gehaald). Zeeland wordt geroemd
vanwege zijn oesters, mosselen, bo
lus, spek en zeekraal. En het Zeeuwse
vlegelbrood van de milieuvriendelij
ke geteelde en gemalen op windmo
lens vlegel.
In de reisgids Culinair Nederland
(van Capitool reisgidsen) worden de-
ze streekpro-
ducten be
sproken.
Samen met
wat bezienswaar
digheden. Brabantse zult
wordt overigens niet specifiek ver
meld. Als leuk bezoekadres wordt het
Likeur- en Frismuseum in Hilvaren-
beek aangeprezen. De Efteling in
Kaatsheuvel, de Peel en de Loonse en
Drunense duinen worden niet ge
noemd. Bij Zeeland wordt niet ge
sproken over het Vlissingse Arsenaal,
Klein Walcheren of natuurgebied 't
Zwin terwijl het er toch goed wande
len is na een culinaire rondreis. Wel
over het ringdorp Dreischor, Veere
en de Deltawerken. De huidige reces-
Springvorm 24 cm
200 g bloem 75 g basterdsuiker 1 zakje vanillesuiker mespunt
je zout 7 eierdooier 100 g koude boter of margarine klontje
boter 500 g appels, geschild en in stukjes gesneden kaneel 2
eetl. custardpoeder abrikozenjam
Zeef de bloem, de suiker en het zout in een kom. Voeg de dooier
en de boter toe. Verdeel de boter met twee messen in zo klein mo
gelijke stukjes door het bloemmengsel. Kneed er met een vooral
niet warme hand een samenhangende bal van, waar geen lucht in
mag komen. Houd een vierde deel van het deeg achter voor de bo
venkant van de taart. Beboter de springvorm en bekleed deze met
een laag van het deeg. Schud in een kom de plakjes appel met ka
neel en custard door elkaar. Leg de stukjes appel in een regelmati
ge vorm in de deegbak. Rol het achtergehouden deeg uit en snijd
er repen van. Leg de repen kruiselings over de vulling. Zet de vorm
op het rooster in de oven en bak de taart bij 170 graden Celsius in
70-80 minuten gaar en lichtbruin. Laat de taart in de vorm afkoe
len.
Verwarm de abrikozenjam en bestrijk hiermee de appeltaart.
sie zou er voor zorgen dat
mensen minder ver en/of
minder lang op vakantie gaan.
Gekozen wordt voor een ver
blijf in eigen land. En dus ont
staat er weer een nieuwe markt
voor reisgidsen: reizen in eigen
land. Diverse uitgevers hebben zich
op dit afzetgebied gestort. Capitool
reisgidsen geeft bijvoorbeeld boeken
uit over De beste restaurants en De
mooiste campings in Nederland. Ook
een culinaire reisgids voor Neder
land.
In de algemene inleiding van deze
gids is onder meer te lezen wat de
Nederlander graag op zijn brood eet.
Alle soorten vis, vlees, vleeswaren,
kaas, wild, zuivel, fruit en groenten
die in ons land bestaan worden aan
gegeven. Een warenkennis van Hol
landse producten. Kent u bijvoor
beeld de Nederlandse appel Delcorf?
En er bestaat zelfs een Nederlandse
meloen. Weliswaar geteeld in kassen.
Schrijfster Sonja van de Rhoer (vroe
ger bij de EO een kookprogramma,
nu nog op de radio. Schrijft kookboe
ken en heeft een vaste rubriek in
dagblad Trouw) bespreekt in twaalf
hoofdstukken de provincies via een
vast stramien. Naast een kadertje be
zienswaardigheden is er een kaart
van de provincie met de 'vindplaat
sen'. Wat recepten, streekproducten
en adressen voor fijnproevers van on
der meer (kaas)boerderijen, bakkerij
en, tuinen, kastelen, vishandels,
Reizend door Nederland is er op culinair gebied veel te vinden. Onder andere
Friese kruidkoek, radijsjes, Zeeuwse mosselen in natuurazijn, appels en een
Eindhovens Lamppotje met drupkes.
brouwerijen, keukenwinkels, cafés.
De gids is allesbehalve compleet. De
schrijfster heeft een selectie gemaakt
omdat niet alle adressen te plaatsen
zijn waar je de lekkere geitenkaas
kunt halen, waar de asperges geteeld
worden of waar de beste verse vis te
koop is.
Streekpoducten
Elke provincie staat bekend om haar
eigen producten. Een aantal van deze
wordt besproken zoals de Brabantse
asperges en de Zeeuwse mosselen.
Ook de negen andere provincies heb
ben hun streekproducten.
Limburg: vlaaien, fruit, stroop, mos
terd, asperges, krombroodjes, bier,
champignons en paddestoelen.
Noord-Holland: kaas, kool, paling,
mosterd, aardappel, rundvlees, West-
Fries krentenbrood, lam, kruidenbit
ter, duindoornbes.
Utrecht: chocolaatje Domtoren,
Vockingworst, ossenbroodje, sprits,
smoort.
Gelderland: fruit, eieren, rookworst,
azijn, kruudmoes, rozijnenmilc.
Zuid-Holland: groenten, fruit, Haagse
hopjes, Goudse stroopwafels, Leidse
kaas, 'Scheveningse' haring.
Groningen: aardappels, garnalen,
metworst, Groninger koek, mosterd,
roggebrood.
Friesland: cranberry's, Fryske Dümk-
es, kruidenbitter, nagelkaas, drabbel
koeken.
Drenthe: Kniepertjes wafels, lams
vlees, heidelikeur, karnemelksepap,
galletjes.
Overijssel: eierbrood, Oberlander, na
gelhout, Deventer koek, Twentse
bakleverworst, zout.
Flevoland: uien, appels, polderbitter,
koolzaadhoning, vlierbessensiroop,
De gids geeft leuke wetenswaardighe
den en tips voor culinaire dagtochtjes
of vakanties in eigen land. Van die
dingen die je nog weet uit je geschie
denis- en aardrijkskundelessen, maar
die naar de achtergrond van je geheu
gen zijn verdwenen.
Capitool Culinair Nederland, ISBN 90 410
1880 8 Van Reemst Uitgeverij, €19,90. Re
cept met afbeelding en kaart Nederland
komen uit de gids.
De zomerse trek stil ik graag
op een luchtige manier. Dit
keer aan de Zeeuws-Vlaamse
kust, waar ik constateer dat
een ijsje een mystieke aan
trekkingskracht uitoefent op
jong en oud. Het kwam mij
ter ore dat Zeeuws-Vlamingen
uit het verre oosten voorbij
Terneuzen speciaal naar de
kust trekken voor een ijsje
van Rudie Lempereur.
Rudie Lempefeur is gespecia
liseerd ijsbereider en dat is
niet niks. Het maken van ijs
is een gevoelige activiteit,
want ijs is een zeer kwetsbaar
consumptieartikel waar de
strenge controleurs van ons
welzijn voortdurend het ar
gusoog op gericht houden.
Rudie laaft samen met zijn
broer Jean-Pierre toeristen in
Cadzand op multiculinaire
wijze. Zij weten de IJssalon-
Pizzeria La Spezia te combine
ren met fastfood-voorziener
Beach Burger. Op gezette tij
den sluiten zij echter het
poortje van het terras aan de
Beach Burgerkant opdat uit
sluitend gasten van La Spezia
toegang vinden tot het twee
panden brede openlucht-res
taurant.
La Spezia, met andere woor
den, staat wat treedjes hoger
dan Beach Burger. Het zijn
subtiele verschillen die ik
goed aanvoel. Het ijselijk ge
nieten zo lang mogelijk uit
stellend, in verband met de
bekende voorpret, bestel ik
binnen bij La Spezia eerst een
voorgerecht dat in al zijn een
voud bij mij hoog genoteerd
staat: calamaris, ofwel gefri
tuurde inktvisringen (7,95 eu
ro). De inktvisringetjes zijn
mals en sappig onder het re
delijk krokante deegkorstje.
De voorgerechten bestaan bij
La Spezia uit vijf Italiaanse sa
lades, variërend in prijs van
5,95 euro tot 10,50 euro. Ver
der drie soepen: dagsoep (2,95
euro), minestrone- en uien
soep (beide 3,90 euro). Voorts
Parmaham met meloen en ge
rookte zalm (beide 11,90 eu
ro) en scampi fritti (8,25 euro)
en scampi knoflook (11,90 eu
ro). Hoofdgerechten zijn ui
teraard enkele pastas en maar
liefst twintig pizza's, van klas
siek tot creatief. De lijst
wordt aangevoerd door de be
faamde pizza Margherita
(7,10 euro), meteen gevolgd
door de Napolitana (9,05 eu
ro) en de Peperoni (8,70 euro).
Maar ik zie ook een Mafiosi
(8,70 euro) en een Quattro
formaggi, ofwel vier soorten
kaas (10,50 euro). Voor elk
wat wils dus.
Ik houd het op een pasta: spa
ghetti marinara (9,55 euro).
Het is een formidabele hap,
een diep bord, royaal gevuld
met spaghetti, die rijkelijk is
voorzien van zeevruchtjes. Ik
bespeur zelfs kleine schelp
jes. Heel lekker, maar wel
veel.
En dan komt het toetje, waar
voor ik eigenlijk ben geko
men. Ik heb al een tijdje ver
lekkerd zitten kijken naar de
batterij met bakken ijs, stra
tegisch opgesteld bij de in
gang. Het is er een voortdu
rend komen en gaan van ijs-
liefhebbers, jong en oud, wik
kend en wegend, want er zijn
maar liefst 22 smaken.
Omdat de klandizie voor een
belangrijk deel uit kinderen
bestaat, houden Rudie en zijn
broer Jean-Pierre de prijzen
van een bolletje ijs laag. De
coupes zijn uiteraard wat
duurder, uit de vijftien crea
ties kies ik de Coupe Choco-
range (5,15 euro) die bestaat
uit twee bollen chocoladeijs,
één bol sinaasappelijs en slag
room.
Het chocoladeijs is romig en
de sinaasappel is verwerkt tot
sorbetijs. Ijsmeester Rudie
legt uit dat hij door voor sor
bet te kiezen de prijs kan
drukken. Ik vind het prima,
want ik ben een liefhebber
van sorbetijs. En op deze war
me dag is het lekker fris.
Terwijl Jean-Pierre de warme
keuken voor zijn rekening
neemt, is de ijskeuken het do
mein van Rudie Lempereur.
Hij staat er 's morgens om zes
uur al ijs te draaien en dat
gaat 's zomers de hele dag
door. Van heinde en verre ko
men de ijsfanaten naar Cad
zand. Sommigen komen
meerdere malen per dag een
ijsje halen.
Van begin april tot oktober
houdt La Spezia de deuren ge
opend, in de winter trekken
de gebroeders Lempereur
zich terug in Sluis waar Rudie
een restaurant uitbaat en Je
an-Pierre twee frituurzaken
beheert.
Kinderen reageren heel spon
taan op bepaalde ijsjes, zoals
het Smartie-ijs en een tijdje
geleden het Harry Potter-ijs
dat een felle paarse kleur had.
Ouderen reageren wat behou
dender en likken graag aan
een klassiek ijsje. Veel ge
vraagd is uiteraard het choco
ladeijs.
Cadzand is voor mij voortaan
La Spezia.
IJssalon-Pizzeria La Spezia
Boulevard De Wielingen 36-37
4506JK Cadzand
Tel. 0117-391105
Fax. 0117-461618
Dagelijks geopend vanaf 10.00
uur tot laat
Creditcards: Visa en Mastercard
Vegetarisch: vegetarische pizza's
en pasta's
Rolstoel: ja
Kinderen: pannenkoeken en ijsjes
Roken: niet gescheiden