Het geklepper van de teenslipper Het gaat hier Mexicaans aan toe De prijs Bevrijd uw voeten, daarmee bevrijdt u uw geest. Deze kreet wordt in de schoenenindustrie gebruikt om de teenslipper (en de sandaal) aan de man en vrouw te brengen. De slipper is dus niet bedoeld voor mensen met te lange tenen. m pzc Advertentie-exploitatie: Moord-en Midden-Zeeland: 0113-315520; 7eeuws-Vlaanderen: 0114-372770; Nationaal: 020-4562500. Redactie: 0113-315680 wvvw.pzc.nl c mail: redactie@pzc.nl Postbus 314460 AA Goes. woensdag 16 juli 2003 I2i va ot ki Door ELLEN VAN DER HART In de uitverkoop zijn wei nig teenslippers in de schappen van de schoen winkels te vinden. Want dit jaar zijn er al ontzet tend veel verkocht, zo stellen de schoenwinkeliers. Bij echt heet weer zie je ze ook in de straten, maar het lijkt alsof mensen er vooral thuis op lopen. Of mis schien liggen ze al klaar bij de koffer, voor de zonni ge vakantiebestemming. „De slipper wordt met name gedragen als het mooi weer is, bij zo'n 30 graden komen ze uit de kast. Bovendien kunnen veel mensen niet lang lopen op deze schoen. En de meeste mensen zijn erg onzeker over hun tenen. Ze zijn te lelijk, te wit, te krom, te kort, te lang en ga zo maar door. Maar met een leuk kleur tje op de voet en teennagel dur ven mensen de slipper wel aan." Een modeverschijnsel keert al tijd weer terug. En er wordt al tijd iets aan toegevoegd. Een kleurtje, kraaltjes of andere ver sierselen. Zo is dit jaar de teen slipper weer massaal in de schappen verschenen. Er is veel variëteit en veel verschil in prijs. Maar ook het oude blijft: de plastic slipper en een platte slip per met touwtjes die je om je kuit moet draaien. De zoge naamde Romeinse slipper. „Ja ren geleden zakten deze touw tjes al af, ook nu blijkt dat weer het geval te zijn", zo stelt ver koopster Irene van Cinderella schoenen. „Slippers zijn er na tuurlijk altijd geweest. Maar nieuw zijn dit jaar bij ons onder meer de hakjes en de strass steen-versiering. Die strasssteen is ook als decoratie terug te vin den op andere schoenen. Een sandaal wordt nu ouderwets en truttig gevonden, de slipper mag wel." Ze vervolgt: „De mode verandert zo snel. Het is moeilijk bij te houden. We moeten er meteen op inspringen anders is de hype alweer voorbij tegen de tijd dat we de schoenen in de winkel hebben staan. Nu staan we al klaar om onze planken te vullen met de neongelcleurde schoen." Veel mensen associëren de teen slipper met het strand. Bijvoor beeld als bescherming tegen scherpe voorwerpen. Maar je komt ze ook drijvend op het wa ter of achtergelaten in het zand tegen. Het is niet bij het strand gebleven. Teenslippers zijn er nu voor allerlei gelegenheden. Een elegante, mooi versierde voor bij avondkledij. Of een een voudige voor bij de nonchalante kleding. Een schoen die niet misstaat op een feestje. Van al lerlei materialen met allerlei de coratieve extraatjes. Kraaltjes, kleurtjes, hakjes en ga zo maar door. Past leuk bij het ook weer terugkerende enkelbandje. Als extra versiering kun je ook nog een teenring kopen. Het nadeel van sommige teenslippers is dat het materiaal niet tegen de re gen kan. De plastic strandslip- per is natuurlijk bij uitstek ge schikt voor een wandeling in de regen maar bepaalde leersoor ten worden keihard als ze nat worden. Mensen dragen ze al leen voor langere tijd als ze ze ker weten dat het niet zal rege- De zogeheten instapper zie je wel veel. Winkelen in de slipper maar ook de instapper kan heel lastig zijn. Mensen zijn geneigd om dicht op elkaar te lopen en dus komt het regelmatig voor dat iemand zijn voet achter op de slipper van zijn voorganger zet. Niet iedereen heeft de geschikte voet om goed op een slipper te kunnen lopen. De huid tussen de grote teen en de tweede teen kan gaan irrite ren, mensen gaan scheeflopen of de niet gesteunde enkel zwikt voortdurend om. Bovendien, als het tussenstukje bij aankoop hard is, reken er dan niet op dat dat door het gebruik wel zal ver zachten. Dat blijkt vaak een my the. Lastig is het om de schoen aan je voet te houden. De teen glipt uit het rondje (indien aanwezig), je sloft er makkelijk uit. Leuk is het dan ook om te zien dat ie mand even voorzichtig met haar voet schuifelt om de teen weer goed in het 'rondje' te krijgen. Of tijdens het lo pen de tenen kromt om de slipper niet te verliezen. Dit krampachtig teengebruik maakt het voor veel mensen moeilijk om lange afstanden te lopen op deze schoenen. Maar als iemand je passeert, blijft het kleppe rende geluid dat gemaakt wordt tijdens het lopen nog lang nak linken in je oren. De prijzen maar ook de kwaliteit van de teenslippers lig gen nogal uit elkaar. Echt goedkoop is de slipper over het algemeen niet. Voor een ontwerp van Dick Boons moet bij Contessa €89,95 (in de uitverkoop €59) betaald worden. Een man moet al snel meer dan €60 betalen voor de luchtige schoen. Maar bij de Etos kun je al voor €1,99 een plastic slipper aanschaffen. En bij de Xenos krijg je zelfs een tijdschrift bij je teenslipper van €1,50. De gemiddelde prijs ligt tussen de €29,95 en €49,95. In de uitverkoop dalen de prijzen natuurlijk. Het nadeel is dan wel dat er een sticker op de binnenzool van je slipper zit. „Want de koper wil meteen het prijsje zien", aldus een schoenverkoopster. Je voet blijft dan wel plakken als je de sticker verwijderd. Elk restaurant heeft een eigen doel groep. Met die gedachte ging ik naar Renesse, waar, zoals we alle maal weten, een overwegend jong publiek uit alle windstreken vertier zoekt. Zo ook op de donderdag voor Pinksteren. Nieuwsgierig beklom ik de trap die naar Steak Restaurante Grill Casa Salsa leidt. Het gaat hier, zo blijkt, Mexicaans aan toe. Hoewel gevestigd op de verdieping is er een ruim terras dat uitzicht biedt op de Hogezoom, het uit gaanscentrum van Renesse. Casa Salsa is ruim en deelt de voordeur met een bowling, heel gemakkelijk voor wie het sportieve met het culi naire wil verenigen. Een vrolijke, spontane gastvrouw verwelkomt mij: „Zoekt u maar een plaatsje" en: ..Wat wilt u drinken?" Hoewel het nog vroeg in de avond is, is het bui ten al tamelijk rumoerig en daarom besluit ik binnen te blijven, mij koesterend in de Tex-Mexklanken uit de luidspreker. Ik houd wel van het muziekgenre om maar niet te spreken van het klimaat. Helemaal in de sfeer bestel ik een Margarita, een Mexicaanse cocktail op basis van tequila, destillaat van agavesap pen. Het bord vermeldt ook de be faamde Tequila Sunrise, moeilijk vertaalbaar in een Renesse Zonsop komst, al zullen velen hebben ge probeerd deze aangename mix in die sfeer te degusteren. De Margari ta blijkt niet te zijn gecreëerd met natuurlijk limoensap maar met een kant en klare mix, maar toch smaakt het best lekker. Intussen heb ik mij in de kaart verdiept, want in de open keuken zie ik de jeugdige koks al te staan trappelen om te mogen beginnen. Het loopt hier in de zomer natuurlijk storm en om het de bedienende studenten gemakkelijker te maken zijn de ge rechten, zo bedenk ik, genummerd. De nummers 1 tot en met 15 zijn de wanne voorgerechten, entradas ca- lientes. Merkwaardig genoeg zijn de koude voorgerechten genummerd van 230 tot 234. Sommige van die voorgerechten zijn alleen Mexi caans in naam, maar in wezen Euro pees, zoals de jamon serrano com- mèlon, ofwel meloen met ham (7,70 euro) of de samon ahumado (9,70 euro) wat niets anders is dan ge rookte zalm. Op zoek naar authen tiek Mexicaanse gerechten, wordt mijn aandacht gevangen door chori- zos Mexicana, twee gegrilde Mexi caanse worstjes (5,75 euro). Even la ter liggen ze als een soort egeltjes op mijn bord. Ze zijn voor het gril len kruislings ingesneden en heb ben zich op de grill samengetrok ken. Ze zijn behoorlijk pittig maar je kunt ze afblussen met de knof looksaus die apart in een kommetje er bij wordt opgediend. Heel lekker, met twee soorten sla, rossa en bion- da, in een fijne dressing. Een smaak die ik me nog lang zal herinneren. Ze staan als nummer 8 op de kaart. Het meest Mexicaanse koude voor gerecht is naar mijn idee guacamole con tortillas (4,30 euro), een dipsaus van avocado met chips van maïs meel, de chips die inmiddels ook door de grootgrutter worden aange boden. Toch heeft Casa Salsa het Mexicaanse sfeertje, ook wat de ge rechten betreft, heel goed getroffen. Brocheta de verduras, een groenten- spies en pan con ajo, vers gebakken knoflookbrood, aten we ook in Cali- fornië, waar de Mexicaanse invloed groot is. Van de vijf soepen intri geert de sopa de pescados (vissoep, 5,20 euro) mij het meest. Er drijft een gigantische schelp met een mossel in, die naar ik verdenk, niet uit Mexico afkomstig is. Er omheen tref ik garnalen in de schaal en ook vis aan. Erg lekker met een behoor lijk hoog schaaldierenfondgehalte. De hoofdgerechten vis starten met een Spaanse paella, die voor mini maal twee personen wordt geser veerd (15,50 euro). De sliptongetjes (14,00 euro) zijn Zeeuws zonder Spaanse vertaling. Ik zwicht voor de gamba's marinada (22,80 euro), die op een ovalen bord ter tafel komen met een gepofte aardappel en gele rijst. Ik vind de gele rijst wat droog, maar de twee Mexicaanse zachte pe pers heerlijk. Ook het zoete maïs- kolfje hoort er bij en de rauwkost neem ik voor lief. De frieten zijn voor mij te veel van het goede, maar zoals in de aanvang opge merkt, ieder restaurant heeft een doelgroep en hier in Renesse ko men veel jonge mensen die na een dagje strand een enorme eetlust hebben. Erg lekker is de gepofte aardappel, met een bijzonder frisse salsa (saus) en de gamba's zijn per fect. De vleesgerechten komen van de grill onder de noemer nuestra parrilla. Voor minimaal twee perso nen wordt de grand parrillada mix ta (20,40 euro) op een tafelgrill uit gestald, een mixed grill met plus minus 600 gram vlees. De brochette Casa Salsa, superspies van het huis (19,10 euro), mag er trouwens ook wezen. Voor gasten die gewoon doen al te gek vinden is er rib-eye (16,60 euro) en biefstuk (12,50 eu ro), daar komt geen woord Spaans aan te pas. Intussen denk ik buiten duizend mensen te horen, maar de gastvrouw vertelt dat het 30 Duitse motorrijders zijn die een voorproef je nemen op het Pinksterweekein- de. Er komen gezinnetjes binnen, de salsa klinkt uit de speakers en ik geniet na van een uitstekend Mexi caans etentje. Vooral de Mexicaanse worstjes hebben een lange afdronk, evenals de Sangria die onschuldiger smaakt dan ze uiteindelijk is. Steak Restaurante Grill Casa Salsa Hogezoom 180 4325 BJ Renesse Tel. 0111-461939 Fax. 0111-462699 Zeven dagen in de week geopend Keuken open vanaf 17.00 uur Creditcards: Visa, Mastercard, Amex Kinderen: frikandelletje, kinderstoel eet. Rolstoel: niet mogelijk door trap Vegetarisch: diverse vegetariana Roken: geen scheiding, geen last tot laat buiten op dakterras.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2003 | | pagina 21