Het geklepper van de teenslipper
Het gaat hier Mexicaans aan toe
De prijs
Bevrijd uw voeten, daarmee bevrijdt u uw geest. Deze
kreet wordt in de schoenenindustrie gebruikt om de
teenslipper (en de sandaal) aan de man en vrouw te
brengen. De slipper is dus niet bedoeld voor mensen
met te lange tenen.
m
pzc
Advertentie-exploitatie:
Moord-en Midden-Zeeland: 0113-315520;
7eeuws-Vlaanderen: 0114-372770;
Nationaal: 020-4562500.
Redactie: 0113-315680
wvvw.pzc.nl
c mail: redactie@pzc.nl
Postbus 314460 AA Goes.
woensdag 16 juli 2003
I2i
va
ot
ki
Door ELLEN VAN DER HART
In de uitverkoop zijn wei
nig teenslippers in de
schappen van de schoen
winkels te vinden. Want
dit jaar zijn er al ontzet
tend veel verkocht, zo stellen de
schoenwinkeliers. Bij echt heet
weer zie je ze ook in de straten,
maar het lijkt alsof mensen er
vooral thuis op lopen. Of mis
schien liggen ze al klaar bij
de koffer, voor de zonni
ge vakantiebestemming.
„De slipper wordt met
name gedragen als
het mooi weer is, bij
zo'n 30 graden komen ze uit de
kast. Bovendien kunnen veel
mensen niet lang lopen op deze
schoen. En de meeste mensen
zijn erg onzeker over hun tenen.
Ze zijn te lelijk, te wit, te krom,
te kort, te lang en ga zo maar
door. Maar met een leuk kleur
tje op de voet en teennagel dur
ven mensen de slipper wel aan."
Een modeverschijnsel keert al
tijd weer terug. En er wordt al
tijd iets aan toegevoegd. Een
kleurtje, kraaltjes of andere ver
sierselen. Zo is dit jaar de teen
slipper weer massaal in de
schappen verschenen. Er is veel
variëteit en veel verschil in prijs.
Maar ook het oude blijft: de
plastic slipper en een platte slip
per met touwtjes die je om je
kuit moet draaien. De zoge
naamde Romeinse slipper. „Ja
ren geleden zakten deze touw
tjes al af, ook nu blijkt dat weer
het geval te zijn", zo stelt ver
koopster Irene van Cinderella
schoenen. „Slippers zijn er na
tuurlijk altijd geweest. Maar
nieuw zijn dit jaar bij ons onder
meer de hakjes en de strass
steen-versiering. Die strasssteen
is ook als decoratie terug te vin
den op andere schoenen. Een
sandaal wordt nu ouderwets en
truttig gevonden, de slipper mag
wel."
Ze vervolgt: „De mode verandert
zo snel. Het is moeilijk bij te
houden. We moeten er meteen
op inspringen anders is de hype
alweer voorbij tegen de tijd dat
we de schoenen in de winkel
hebben staan. Nu staan we al
klaar om onze planken te vullen
met de neongelcleurde schoen."
Veel mensen associëren de teen
slipper met het strand. Bijvoor
beeld als bescherming tegen
scherpe voorwerpen. Maar je
komt ze ook drijvend op het wa
ter of achtergelaten in het zand
tegen. Het is niet bij het strand
gebleven. Teenslippers zijn er
nu voor allerlei gelegenheden.
Een elegante, mooi versierde
voor bij avondkledij. Of een een
voudige voor bij de nonchalante
kleding. Een schoen die niet
misstaat op een feestje. Van al
lerlei materialen met allerlei de
coratieve extraatjes. Kraaltjes,
kleurtjes, hakjes en ga zo maar
door. Past leuk bij het ook weer
terugkerende enkelbandje. Als
extra versiering kun je ook nog
een teenring kopen. Het nadeel
van sommige teenslippers is dat
het materiaal niet tegen de re
gen kan. De plastic strandslip-
per is natuurlijk bij uitstek ge
schikt voor een wandeling in de
regen maar bepaalde leersoor
ten worden keihard als ze nat
worden. Mensen dragen ze al
leen voor langere tijd als ze ze
ker weten dat het niet zal rege-
De zogeheten instapper zie je
wel veel. Winkelen in de slipper
maar ook de instapper kan heel
lastig zijn. Mensen zijn geneigd
om dicht op elkaar te lopen en
dus komt het regelmatig voor
dat iemand zijn voet achter op
de slipper van zijn voorganger
zet.
Niet iedereen heeft de geschikte
voet om goed op een slipper te
kunnen lopen.
De huid tussen de grote teen en
de tweede teen kan gaan irrite
ren, mensen gaan scheeflopen
of de niet gesteunde enkel zwikt
voortdurend om. Bovendien, als
het tussenstukje bij aankoop
hard is, reken er dan niet op dat
dat door het gebruik wel zal ver
zachten. Dat blijkt vaak een my
the.
Lastig is het om de schoen aan
je voet te houden. De teen glipt
uit het rondje (indien aanwezig),
je sloft er makkelijk uit. Leuk is
het dan ook om te zien dat ie
mand even voorzichtig met haar
voet schuifelt om de teen weer
goed in het 'rondje' te krijgen.
Of tijdens het lo
pen de tenen kromt
om de slipper niet te verliezen.
Dit krampachtig teengebruik
maakt het voor veel mensen
moeilijk om lange afstanden te
lopen op deze schoenen. Maar
als iemand je passeert, blijft het
kleppe
rende geluid dat gemaakt wordt
tijdens het lopen nog lang nak
linken in je oren.
De prijzen maar ook de kwaliteit van de teenslippers lig
gen nogal uit elkaar. Echt goedkoop is de slipper over
het algemeen niet. Voor een ontwerp van Dick Boons
moet bij Contessa €89,95 (in de uitverkoop €59) betaald
worden. Een man moet al snel meer dan €60 betalen
voor de luchtige schoen. Maar bij de Etos kun je al voor
€1,99 een plastic slipper aanschaffen. En bij de Xenos
krijg je zelfs een tijdschrift bij je teenslipper van €1,50.
De gemiddelde prijs ligt tussen de €29,95 en €49,95. In de
uitverkoop dalen de prijzen natuurlijk. Het nadeel is dan
wel dat er een sticker op de binnenzool van je slipper zit.
„Want de koper wil meteen het prijsje zien", aldus een
schoenverkoopster. Je voet blijft dan wel plakken als je
de sticker verwijderd.
Elk restaurant heeft een eigen doel
groep. Met die gedachte ging ik
naar Renesse, waar, zoals we alle
maal weten, een overwegend jong
publiek uit alle windstreken vertier
zoekt. Zo ook op de donderdag voor
Pinksteren. Nieuwsgierig beklom ik
de trap die naar Steak Restaurante
Grill Casa Salsa leidt. Het gaat hier,
zo blijkt, Mexicaans aan toe.
Hoewel gevestigd op de verdieping
is er een ruim terras dat uitzicht
biedt op de Hogezoom, het uit
gaanscentrum van Renesse. Casa
Salsa is ruim en deelt de voordeur
met een bowling, heel gemakkelijk
voor wie het sportieve met het culi
naire wil verenigen. Een vrolijke,
spontane gastvrouw verwelkomt
mij: „Zoekt u maar een plaatsje" en:
..Wat wilt u drinken?" Hoewel het
nog vroeg in de avond is, is het bui
ten al tamelijk rumoerig en daarom
besluit ik binnen te blijven, mij
koesterend in de Tex-Mexklanken
uit de luidspreker. Ik houd wel van
het muziekgenre om maar niet te
spreken van het klimaat. Helemaal
in de sfeer bestel ik een Margarita,
een Mexicaanse cocktail op basis
van tequila, destillaat van agavesap
pen. Het bord vermeldt ook de be
faamde Tequila Sunrise, moeilijk
vertaalbaar in een Renesse Zonsop
komst, al zullen velen hebben ge
probeerd deze aangename mix in
die sfeer te degusteren. De Margari
ta blijkt niet te zijn gecreëerd met
natuurlijk limoensap maar met een
kant en klare mix, maar toch
smaakt het best lekker. Intussen
heb ik mij in de kaart verdiept,
want in de open keuken zie ik de
jeugdige koks al te staan trappelen
om te mogen beginnen. Het loopt
hier in de zomer natuurlijk storm
en om het de bedienende studenten
gemakkelijker te maken zijn de ge
rechten, zo bedenk ik, genummerd.
De nummers 1 tot en met 15 zijn de
wanne voorgerechten, entradas ca-
lientes. Merkwaardig genoeg zijn de
koude voorgerechten genummerd
van 230 tot 234. Sommige van die
voorgerechten zijn alleen Mexi
caans in naam, maar in wezen Euro
pees, zoals de jamon serrano com-
mèlon, ofwel meloen met ham (7,70
euro) of de samon ahumado (9,70
euro) wat niets anders is dan ge
rookte zalm. Op zoek naar authen
tiek Mexicaanse gerechten, wordt
mijn aandacht gevangen door chori-
zos Mexicana, twee gegrilde Mexi
caanse worstjes (5,75 euro). Even la
ter liggen ze als een soort egeltjes
op mijn bord. Ze zijn voor het gril
len kruislings ingesneden en heb
ben zich op de grill samengetrok
ken. Ze zijn behoorlijk pittig maar
je kunt ze afblussen met de knof
looksaus die apart in een kommetje
er bij wordt opgediend. Heel lekker,
met twee soorten sla, rossa en bion-
da, in een fijne dressing. Een smaak
die ik me nog lang zal herinneren.
Ze staan als nummer 8 op de kaart.
Het meest Mexicaanse koude voor
gerecht is naar mijn idee guacamole
con tortillas (4,30 euro), een dipsaus
van avocado met chips van maïs
meel, de chips die inmiddels ook
door de grootgrutter worden aange
boden. Toch heeft Casa Salsa het
Mexicaanse sfeertje, ook wat de ge
rechten betreft, heel goed getroffen.
Brocheta de verduras, een groenten-
spies en pan con ajo, vers gebakken
knoflookbrood, aten we ook in Cali-
fornië, waar de Mexicaanse invloed
groot is. Van de vijf soepen intri
geert de sopa de pescados (vissoep,
5,20 euro) mij het meest. Er drijft
een gigantische schelp met een
mossel in, die naar ik verdenk, niet
uit Mexico afkomstig is. Er omheen
tref ik garnalen in de schaal en ook
vis aan. Erg lekker met een behoor
lijk hoog schaaldierenfondgehalte.
De hoofdgerechten vis starten met
een Spaanse paella, die voor mini
maal twee personen wordt geser
veerd (15,50 euro). De sliptongetjes
(14,00 euro) zijn Zeeuws zonder
Spaanse vertaling. Ik zwicht voor de
gamba's marinada (22,80 euro), die
op een ovalen bord ter tafel komen
met een gepofte aardappel en gele
rijst. Ik vind de gele rijst wat droog,
maar de twee Mexicaanse zachte pe
pers heerlijk. Ook het zoete maïs-
kolfje hoort er bij en de rauwkost
neem ik voor lief. De frieten zijn
voor mij te veel van het goede,
maar zoals in de aanvang opge
merkt, ieder restaurant heeft een
doelgroep en hier in Renesse ko
men veel jonge mensen die na een
dagje strand een enorme eetlust
hebben. Erg lekker is de gepofte
aardappel, met een bijzonder frisse
salsa (saus) en de gamba's zijn per
fect. De vleesgerechten komen van
de grill onder de noemer nuestra
parrilla. Voor minimaal twee perso
nen wordt de grand parrillada mix
ta (20,40 euro) op een tafelgrill uit
gestald, een mixed grill met plus
minus 600 gram vlees. De brochette
Casa Salsa, superspies van het huis
(19,10 euro), mag er trouwens ook
wezen. Voor gasten die gewoon
doen al te gek vinden is er rib-eye
(16,60 euro) en biefstuk (12,50 eu
ro), daar komt geen woord Spaans
aan te pas. Intussen denk ik buiten
duizend mensen te horen, maar de
gastvrouw vertelt dat het 30 Duitse
motorrijders zijn die een voorproef
je nemen op het Pinksterweekein-
de. Er komen gezinnetjes binnen,
de salsa klinkt uit de speakers en ik
geniet na van een uitstekend Mexi
caans etentje. Vooral de Mexicaanse
worstjes hebben een lange afdronk,
evenals de Sangria die onschuldiger
smaakt dan ze uiteindelijk is.
Steak Restaurante Grill Casa Salsa
Hogezoom 180
4325 BJ Renesse
Tel. 0111-461939
Fax. 0111-462699
Zeven dagen in de week geopend
Keuken open vanaf 17.00 uur
Creditcards: Visa, Mastercard, Amex
Kinderen: frikandelletje, kinderstoel eet.
Rolstoel: niet mogelijk door trap
Vegetarisch: diverse vegetariana
Roken: geen scheiding, geen last tot laat
buiten op dakterras.