PZC
p
Oerwijn wordt gemaakt van blauwe druiven
Geroosterde zalm met teryakisaus
Met een koel glas op het terras tel je weer helemaal mee
Heer Bommel en het Verdwijnpunt Toonder Studio's
Casper Hobbes
m f
puzzel
recept
het weer
zaterdag 12 juli 2003
Verbetering
1
20
26
£;-<ahT -
Zeeland: Warmte komt
Vooruitzichten
Nautisch bericht
Waterstanden
Europa: Meer zon
O 35 Ow
Eerst een hardnekkig mis
verstand de nek omdraaien:
rosé is geen mengsel van witte
en rode wijn. Alleen in de
Champagne-streek wordt voor
sommige rosé-champagnes het
sap van witte ehardonnaydrui-
ven gemengd met het rode van
de pinot noir of pinot meunier.
Voor de rest wordt rosé ge
maakt van het sap van blauwe
druiven. Rosé krijgt haar kleur
omdat de schillen minder lang
bij het sap blijven dan bij de be
reiding van rode wijn; slechts
enkele uren.
Rosé is overigens de oerwijn.
Pas in de negentiende eeuw
lukte het om echte rode wijn te
produceren en kreeg de nieuwe
variant de voorkeur - mede om
dat rode wijn beter en langer
bewaard kon worden. Sinds
dien is rosé het stiefkind van de
wijnwereld, ook al omdat vaak
rommel op de markt werd ge
bracht.
De grootste producent in Euro
pa is de 'Pays d'Oc', bestaande
uit de Franse landstreken Lan-
guedoc en Roussillon, die lopen
van pakweg Nimes tot de
Spaanse grens. Het centrum
ligt rond de steden Béziers en
Narbonne. In wat tegenwoor
dig het 'Californië van Frank
rijk' heet worden steeds betere
wijnen gemaakt.
Tot in de jaren zeventig was de
wijn uit de streek in het alge
meen ronduit slecht. Maar met
Europese steun zijn de oude en
slechte wijnstruiken verwij
derd. Jonge wijnboeren plant
ten daarop betere variëteiten
als grenache, syrah, merlot of
mourvèdre. Daardoor wordt er
vrijwel geen echt slechte rosé
meer gemaakt. Ook hebben veel
buitenlandse wijnmakers do
meinen overgenomen in de
Languedoc. Zij hebben even
eens voor een belangrijke kwa
liteitsimpuls gezorgd. De rosés
uit het Pays d'Oc zijn, net als
hun Spaanse, maar ook de zoe
tere Amerikaanse soortgeno
ten, vaak wat feller gekleurd en
wat steviger van smaak dan de
rosés uit de Provence (voorheen
de grootste leverancier) of uit
de Loirestreek.
Maar iedere boer kan 'zijn'
kleur mede bepalen door de
schillen korter of langer bij het
sap te laten. GPD
Rosé bezorgt ultiem zomergevoel
Rosé is in, rosé is hip. De verkoop van de wijnsoort vertoont al
jaren een stevig stijgende lijn, maar sinds begin dit jaar schiet
de verkoop omhoog. Importeurs en verkopers spreken van een
stijging van veertig procent. „En de zomer is nog maar net be
gonnen."
door Wilko Voordouw
Zomaar een zonnige dag op
het terras van een strand
tent. Het goudgeel van de glazen
bier domineert nog steeds, maar
er tekent zich een kentering af.
Tafels worden veelvuldig ge
sierd door wijnkoelers met
daarin een fles rosé. Wat vroeger
werd gezien als een Taf drankje'
(wie rosé tot zich nam was de ri-
sée van wijndrinkend Neder
land) is helemaal terug van weg
geweest. Wie wil meetellen,
drinkt voor het ultieme zomer
gevoel een glas koele rosé.
De export van rosé naar de lan
den van noordelijk Europa
stijgt explosief. ,,We verkopen
40 procent meer dan een j aar ge
leden. Dan heb ik het over de cij
fers van mei, toen was het weer
nog niet zo mooi als in juni. Ik
weet zeker dat juni helemaal
een grandioze maand is geweest
voor de rosé", vertelt Marjan
Rozemeijer van Albert Heijn.
Nederlands grootste kruidenier
heeft op de trend ingespeeld
door flink extra meters op de
schappen in te ruimen. „We
hebben meer dan dertig soor
ten."
Hoe anders was het pakweg een
kwart eeuw geleden. Er waren
toen grofweg twee soorten te
krijgen: allebei halfzoet. De
kruikjes van Mateus uit Portu
gal ontlokten de nodige ironie:
gooi de wijn weg en maak van
het kruikje een lampekap. De
eveneens halfzoete rosé d'Anjou
uit de jaren zeventig had als eni
ge voordeel de prijs: drie flessen
voor een tientje. En garandeer
de de volgende morgen een
knetterende koppijn.
Door het gebrek aan kwaliteit
en keus keerde Nederland zich
massaal van de rosé af. Terwijl
in Frankrijk, waar nog altijd de
meeste rosé wordt gemaakt,
juist de weg naar verbetering
werd ingezet. Onder meer door
de neven Ott, die in de Provence
een absolute toprosé maakten,
die 25 tot 30 gulden per fles
moest kosten. Toen bleek dat dit
dure spul ook nog kopers vond,
haakten meer wijnboeren aan.
De rosé werd niet langer ge
maakt van de jongste druiven
op het wijngoed, er werden spe
ciale cépages (soorten druiven)
voor aangeplant. Na de Proven
ce volgde het Pays d'Oc - met
steun van de Europese Unie. En
ook in Spanje, nog zo'n typisch
roséland, werd ook hard aan de
kwaliteit gewerkt.
Volgens Jaap Oosterbroek van
het Productschap Wijn wordt er
vrijwel geen slechte rosé meer
gemaakt. En uit het trendon-
Volgens Jaap Oosterbroek van het Productschap Wijn wordt rosé geaccepteerd als een volwaardige wijn. „Niet alleen in de trendy strand
tenten." foto Roland de Bruin/GPD
derzoek van het schap blijkt dat
de Nederlanders de kwaliteits-
sprong van de wijndomeinen
waarderen. „Rosé wordt tegen
woordig geaccepteerd als een
volwaardige wijn. Niet alleen in
de trendy strandtenten." Ook in
restaurants zie je steeds meer
mensen rosé drinken, als een
compromis wanneer een van de
tafelgasten vis eet, terwijl de
ander voor vlees kiest. „Het ro-
sé-publiek", ontzenuwt Ooster
broek nog een vooroordeel, „be
staat niet uit bekeerlingen van
Horizontaal:
1. Stad in Duitsland; 7. las; 8.
mijt; 10. mannelijk dier; 12.
onderwereld; 13. moeder; 16.
holtedier; 18. erfdeel; 20. kle
ding; 21. doctrine; 23. schrijf
wijze; 26. draagbalk; 28. ern
stig; 30. groet; 32. vaargeul;
34. rancune; 35. zware zijden
stof.
Verticaal:.
1. Herkauw'erf 2. pijnlijke
gewrichtsaandoening; 3. land
bouwwerktuig; 4. Frans voeg
woord; 5. Hongaarse compo
nist; 6. rivier in Schotland; 7.
gierigaard; 9. Zwitserse schil
der; 11. maanstand (afk.); 14.
spoedig; 15. jaarbeurs (Duits);
17. vragend vnw.; 19. onge
bonden; 21. song; 22. aalvork;
24. driekroon; 25. oningewijde;
27. tangens; 29. deel van het
skelet; 31. kleine hoeveelheid
donzige stof; 33. nachtspiegel;
34. wettelijke aansprakelijk
heid.
2
3
4
5
6
7
9
10
13
14
15
16
17
18
19
21
22
23
24
25
27
28
29
30
31
32
33
34
35
JP46
10 11 12 13
Horizontaal:
1. Platte leren tas, ovaal; 2. ongebonden
stijl, bevlieging, dwergbuffel op
Celebes; 3. Europeaan, keur, deel v.e.
molecule; 4. vlug, overdaad, Spaanse
uitroep; 5. lichtbundel, dol; 6. voor
(Latijn), schoenmaker, club van schil
ders; 7. ooievaar, gebladerte, ik (Latijn);
8. gast, schaakstuk, interest; 9. toetsen,
dwingen.
Verticaal:
1. Heilige stier, palingpen; 2. zuidvrucht,
kerkgebruik; 3. stierenvechter, vrucht; 4.
lastdier, waakzaam; 5. hoeveelheid,
prijs; 6. watergeest, voornemen; 7. bos
god, zuig- of perstoestel; 8. insectene
ter, wal; 9. hoofdartikel, lof; 10. draag
balk, gat in een vestingmuur; 11. doch
ter van cadmus, plotseling; 12.
Europeaan, nauwe doorgang; 13. met
elkaar, destijds.
De letters van naam en woonplaats
van deze man, vormen in een andere
volgorde de naam van zijn beroep.
Wat doet hij voor de kost?
Oplossing van gisteren:
Zweeds raadsel:
-m-c-m-b-
behaaglyk
-damar-vu
vedel-gas
-deegrol-
jas-lel-d
-d-karafer
gebed-era
-rad-crew
LASWERK
Cryptogram:
Horizontaal: 4. Crashen; 5. bemid
deld; 8. job; 9. kist; 10. sirene.
Verticaal: 1. Schepje; 2. radiobuis; 3.
rede; 6. dekken; 7. lijster.
Zoekwoord:
Risicofactor
©JFS.NL
Tom Poes dwaalde met het vreemde apparaat onder de arm
door de heuvels om Kwetal op te sporen. Maar omdat zo'n
mannetje verschijnt en verdwijnt zoals het hem invalt, liep
hij nog steeds zoekend rond toen de schemering inviel. „Dit
is de plek waar we hem de vorige keer ontmoetten", dacht
hij. „Als hij hier ook niet is, kan ik net zo goed naar huis
gaan." Op dat moment plofte er een verbogen blikopener
in het zand en toen hij verrast omkeek, zag hij het kereltje
op de tak van een dode boom zitten. „Gelukkig dat ik je ge
vonden hebriep Tom Pogs uit. „Ik wilde je vragen hoe dit
ding precies werkt, want er is iets vervelends..." „Dat is
mijn verdwijnpunter", zei de dwerg uit zijn humeur. „Die
heb ik geruild tegen die opentrekkende schaveel daar.
Maar die is gemaakt van weke oliespennings. Hij is onhard.
Het was een slechte ruiling." „Ja, dat heb je tegenwoordig
wel meer met blikopeners", zei Tom Poes. „Maar met je
verdwijnpunter is iets vervelends gebeurd. Heer Ollie heeft
de ambtenaar Dorknoper laten verdwijnen - en hij is er zelf
ook niet meer, doordat hij door een muur weggesprongen
is. Wat moet ik nu doen?" „Jij moet niks!hernam het vent
je gemelijk. „Bommel weet wel wat hij doet; maar jij, jij
gaat met de verdwijnpunter lopen, zodat het verdwijnpunt
op een andere plaats komt te liggen! Hoe kan Bommel het
nu terugvinden?"
IK GA ALLE STENEN
TELLEN DIE IK VIND
400 TRILJARD DRIE,
400 TRILJARD VIER.
400 TRILJARD VIJF
M
:-v
door Bill Watterson
HEE, IK HEB MEZELF
WAKKER VERVEELD.
Hans Belterman
Het gerecht van vandaag is uitgespro
ken Japans. Niettemin behoort het tot
een van de meest populaire gerechten in
de westelijke wereld. Kies er bij voorkeur
gekweekte zalm zoals die uit Noorwegen
voor. Gekweekte zalm is doorgaans wat
vetter dan de 'wilde' zalm.
Hoofdgerecht voor 4 personen:
4 moten Noorse zalm, elk ca. 175 gram
1 eetl/ limoen- of citroensap
2 eetl. (arachide- of zonnebloem)olie
1 /2 dl saké of mirin saké voor keukenge
bruik) eventueel te vervangen door droge
sherry (fino)
1 dl Japanse sojasaus (Kikkoman)
2 theel. witte basterdsuiker
2 eetl. sesamolie
voorts:
2 bosjes waterkers
11/2 eetl. (arachide- of zonnebloemlolie
Spoel de moten onder stromend koud wa
ter. Maak de vis droog en wrijf de moten in
met limoen- of citroensap. Laat de moten
15 -20 minuten liggen.
Maak intussen de saus door in een wijde
kom sake, mirin (beide verkrijgbaar in oos
terse toko's) of sherry te vermengen met
de Japanse sojasaus (oosterse toko's en
betere supermarkten) en suiker. Blijf zo
lang roeren tot de suiker volledig in de
saus is opgenomen. Klop daarna met een
garde de sesamolie er door. Verdeel de
helft van de saus over vier een-persoons
kommetjes. Leg de zalmmoten in de reste
rende sausen laat ze 15-20 minuten mari
neren. Keer de moten van tijd tot tijd even
om. Maak intussen de waterkers schoon.
Verwijder alle worteltjes en de dikste ste
len. Spoel de waterkers enkele malen in
ruim koud water. Laat de waterkers enkele
minuten in het laatste spoelwater liggen.
Voeg eventueel het gezeefde sap van li
moen of citroen aan het water toe. Maak
de waterkers droog (slacentrifuge).
Bestrijk het grillrooster van de barbecue
met een kwastje met (arachide- of zonne
bloemlolie. Leg de zalmmoten op het
rooster en grilleer ze boven een gloeiend
houtskoolbed gedurende 3 - 4 minuten
(tijd is afhankelijk van de dikte van de zalm
moten) aan iedere kant. Bestrijk de moten
tijdens het roosteren nog een- of twee
maal met de resterende marinade.
Presentatie: verdeel de waterkers als bed
jes op de borden. Leg de geroosterde
zalmmoten in het midden er op. Plaats de
kommetjes met de saus bij de borden. Ui
teraard kunt u voor het roosteren van de
zalmmoten ook de ovengrill gebruiken.
Ook een grillpan- of -plaat komen in aan
merking om de zalmmoten te roosteren.
Geef er eventueel droog gekookte rijst en
een komkommersalade apart bij.
Door: Johank:
De temperatuur blijft in Zeeland
en Brabant vandaag en morgen
nog een beetje gematigd, maar na het weekeinde gaat het kwik
avontuur richting tropische waarden. De wind is dan namelijkoi
telijk en daarmee wordt zeer warme lucht aangevoerd. Voor die
onze regio bereikt koelt deze onderweg wel iets af en pakt her
der ook wat vocht op, zodat enkele wolken ontstaan. Daardooris
het de komende periode niet wolkenloos, maar heeft de zon wd
de hoofdrol. Vanochtend zijn wolken echter nog overheersend
af en toe wat zon. In de middagperiode zakt het aandeel wolken
getal, voor het eerst aan de kust. De wind waait zwak tot matig,
kracht 3 aan de kust. De windrichting is noordwest. In samente;
met die wolkenvelden wordt het vandaag niet warmer danzoï;
graden aan zee tot 23 misschien 24 graden in de buurt van N»
Brabant. Komende nacht is het overwegend helder en daalt hel
kwik geleidelijk tot 12 graden. Aan zee blijft het natuurlijk zachts
wordt het niet kouder dan 15
graden. Morgen is er wat meer
ruimte voor de zon en de wind
draait 's middags geleidelijk
naar het noordoosten. Het
wordt al iets warmer met 24
tot 26 graden. De echte warmte
komt maandag om de hoek kij
ken als het in het Zeeuwse al
zomers warm wordt met 27
graden. Dinsdag wordt het nog
iets warmer. De kans op een
onweersbui wordt dan wel
geleidelijk groter, maar die
kan 's avonds juist voor ver
koeling zorgen. De minimum
temperaturen komen ook
hoog uit, zodat slapen wel
weer eens moeilijk kon wor
den.
Vanmiddag zon -
■B
SS^^érnperaliiti'r -vóorvandaag^
Minimumtemperatuur voor de komende nacbt j
de Breezer-hype. We zien duide
lijk dat het om een volwassen
publiek gaat, dat wijn heeft le
ren drinken en in de zomer voor
een koel glas kiest." GPD
weer
zondag
0:
maandag
dinsdag
woensdag
max.
24°
27°
O
00
C\J
26°
min.
13°
15°
16°
17°
wind
NO 3
04
03
W 4
De temperatuur van het zeewater bedraagt bijna 18 graden er
matige wind, kracht 3, waait uit het noordwesten. Het zicht is
goed.
ZATERDAG
12 JULI
Vlissingen
Terneuzen
Cadzand
Roompot Buiten
Roompot Binnen
Zierikzee
Krammersl. West
Hansweert
Stavenisse/Yers.
ZONDAG
VM 13 JULI
Vlissingen
Terneuzen
Cadzand
Roompot Buiten
Roompot Binnen
Zierikzee
Krammersl. West
Hansweert
Stavenisse/Yers.
MAANDAG
14 JULI
Vlissingen
Terneuzen
Cadzand
Roompot Buiten
Roompot Binnen
Zierikzee
Krammersl. West
Hansweert
Stavenisse/Yers.
Hoog
uur cm
01.08
01.29
00.45
01.10
02.36
02.40
02.21
01.57
02.40
212
238
205
163
130
153
162
250
156
Hoog
uur cm
02.05
02.25
01.37
01.59
03.36
03.45
04.16
02.55
03.50
228
254
221
175
142
165
170
265
168
Hoog
uur cm
02.55
03.15
02.27
02.48
04.31
04.45
05.12
03.49
04.50
240
267
233
183
152
175
186
274
179
water
uur
13.46
14.06
13.17
13.38
15.16
15.20
15.04
14.36
15.14
water
uur
14.36
14.56
14.09
14.27
16.02
16.20
16.46
15.29
16.20
water
uur
15.25
15.42
14.58
15.15
16.50
17.10
17.32
16.18
17.17
cm
214
239
207
162
131
154
160
251
157
cm
223
247
215
166
136
158
166
257
162
cm
227
252
219
167
138
160
172
259
164
Laag water
uur cm uur
07.45 1 95 20.10
08.05 206 20.35
07.22 18819.48
07.36 143 20.00
08.24 127 21.05
08.45 147 21.15
08.56 150 21.20
08.36 222 21.03
08.45 147 21.20
Laag water
uur cm uur
08.36 196 21.02
08.59 207 21.28
08.12 190 20.40
08.25 1 39 20.45
09.35 121 21.55
09.45 14122.10
09.46 144 22.15
09.26 224 21.56
09.46 140 22.15
uur
Laag water
cm uur
09.22 193 21.52
09.47 204 22.18
09.00 187 21.25
09.10 133 21.35
10.24 113 23.00
10.40 13323.15
10.35 135 23.10
10.17 219 22.47
10.45 132 23.04
Ook dit weekeinde wordt er niet veel verandering ven/vacht
De wisselvallige condities zijn voor het noorden en oostenvJ|
Europa bestemd, het zuiden houdt standvastig weer. Het is*
zo dat de buien in Scandinavië steeds meer plaatsmaken voo'
zonnige perioden. Op de Britse eilanden wordt het ookmoo-
met meer zon en afnemende kans op een bui. De maximum
temperatuur komt op veel plaatsen ruim boven 20 graden.
In Londen en omgeving wordt het zondag 26 graden. FranW
heeft zeer warm weer in het zuiden. Bij een uitbundige zons*
het thermometerkwik tot lokaal 36 graden op zondag. De "o!r
lijke helft van Europa heeft te maken met geregeld buien.
Polen haalt de 20 graden net.
42
VERWACHTING VOOR ZATERDAGMIDDAG BA'