PZC p Oerwijn wordt gemaakt van blauwe druiven Geroosterde zalm met teryakisaus Met een koel glas op het terras tel je weer helemaal mee Heer Bommel en het Verdwijnpunt Toonder Studio's Casper Hobbes m f puzzel recept het weer zaterdag 12 juli 2003 Verbetering 1 20 26 £;-<ahT - Zeeland: Warmte komt Vooruitzichten Nautisch bericht Waterstanden Europa: Meer zon O 35 Ow Eerst een hardnekkig mis verstand de nek omdraaien: rosé is geen mengsel van witte en rode wijn. Alleen in de Champagne-streek wordt voor sommige rosé-champagnes het sap van witte ehardonnaydrui- ven gemengd met het rode van de pinot noir of pinot meunier. Voor de rest wordt rosé ge maakt van het sap van blauwe druiven. Rosé krijgt haar kleur omdat de schillen minder lang bij het sap blijven dan bij de be reiding van rode wijn; slechts enkele uren. Rosé is overigens de oerwijn. Pas in de negentiende eeuw lukte het om echte rode wijn te produceren en kreeg de nieuwe variant de voorkeur - mede om dat rode wijn beter en langer bewaard kon worden. Sinds dien is rosé het stiefkind van de wijnwereld, ook al omdat vaak rommel op de markt werd ge bracht. De grootste producent in Euro pa is de 'Pays d'Oc', bestaande uit de Franse landstreken Lan- guedoc en Roussillon, die lopen van pakweg Nimes tot de Spaanse grens. Het centrum ligt rond de steden Béziers en Narbonne. In wat tegenwoor dig het 'Californië van Frank rijk' heet worden steeds betere wijnen gemaakt. Tot in de jaren zeventig was de wijn uit de streek in het alge meen ronduit slecht. Maar met Europese steun zijn de oude en slechte wijnstruiken verwij derd. Jonge wijnboeren plant ten daarop betere variëteiten als grenache, syrah, merlot of mourvèdre. Daardoor wordt er vrijwel geen echt slechte rosé meer gemaakt. Ook hebben veel buitenlandse wijnmakers do meinen overgenomen in de Languedoc. Zij hebben even eens voor een belangrijke kwa liteitsimpuls gezorgd. De rosés uit het Pays d'Oc zijn, net als hun Spaanse, maar ook de zoe tere Amerikaanse soortgeno ten, vaak wat feller gekleurd en wat steviger van smaak dan de rosés uit de Provence (voorheen de grootste leverancier) of uit de Loirestreek. Maar iedere boer kan 'zijn' kleur mede bepalen door de schillen korter of langer bij het sap te laten. GPD Rosé bezorgt ultiem zomergevoel Rosé is in, rosé is hip. De verkoop van de wijnsoort vertoont al jaren een stevig stijgende lijn, maar sinds begin dit jaar schiet de verkoop omhoog. Importeurs en verkopers spreken van een stijging van veertig procent. „En de zomer is nog maar net be gonnen." door Wilko Voordouw Zomaar een zonnige dag op het terras van een strand tent. Het goudgeel van de glazen bier domineert nog steeds, maar er tekent zich een kentering af. Tafels worden veelvuldig ge sierd door wijnkoelers met daarin een fles rosé. Wat vroeger werd gezien als een Taf drankje' (wie rosé tot zich nam was de ri- sée van wijndrinkend Neder land) is helemaal terug van weg geweest. Wie wil meetellen, drinkt voor het ultieme zomer gevoel een glas koele rosé. De export van rosé naar de lan den van noordelijk Europa stijgt explosief. ,,We verkopen 40 procent meer dan een j aar ge leden. Dan heb ik het over de cij fers van mei, toen was het weer nog niet zo mooi als in juni. Ik weet zeker dat juni helemaal een grandioze maand is geweest voor de rosé", vertelt Marjan Rozemeijer van Albert Heijn. Nederlands grootste kruidenier heeft op de trend ingespeeld door flink extra meters op de schappen in te ruimen. „We hebben meer dan dertig soor ten." Hoe anders was het pakweg een kwart eeuw geleden. Er waren toen grofweg twee soorten te krijgen: allebei halfzoet. De kruikjes van Mateus uit Portu gal ontlokten de nodige ironie: gooi de wijn weg en maak van het kruikje een lampekap. De eveneens halfzoete rosé d'Anjou uit de jaren zeventig had als eni ge voordeel de prijs: drie flessen voor een tientje. En garandeer de de volgende morgen een knetterende koppijn. Door het gebrek aan kwaliteit en keus keerde Nederland zich massaal van de rosé af. Terwijl in Frankrijk, waar nog altijd de meeste rosé wordt gemaakt, juist de weg naar verbetering werd ingezet. Onder meer door de neven Ott, die in de Provence een absolute toprosé maakten, die 25 tot 30 gulden per fles moest kosten. Toen bleek dat dit dure spul ook nog kopers vond, haakten meer wijnboeren aan. De rosé werd niet langer ge maakt van de jongste druiven op het wijngoed, er werden spe ciale cépages (soorten druiven) voor aangeplant. Na de Proven ce volgde het Pays d'Oc - met steun van de Europese Unie. En ook in Spanje, nog zo'n typisch roséland, werd ook hard aan de kwaliteit gewerkt. Volgens Jaap Oosterbroek van het Productschap Wijn wordt er vrijwel geen slechte rosé meer gemaakt. En uit het trendon- Volgens Jaap Oosterbroek van het Productschap Wijn wordt rosé geaccepteerd als een volwaardige wijn. „Niet alleen in de trendy strand tenten." foto Roland de Bruin/GPD derzoek van het schap blijkt dat de Nederlanders de kwaliteits- sprong van de wijndomeinen waarderen. „Rosé wordt tegen woordig geaccepteerd als een volwaardige wijn. Niet alleen in de trendy strandtenten." Ook in restaurants zie je steeds meer mensen rosé drinken, als een compromis wanneer een van de tafelgasten vis eet, terwijl de ander voor vlees kiest. „Het ro- sé-publiek", ontzenuwt Ooster broek nog een vooroordeel, „be staat niet uit bekeerlingen van Horizontaal: 1. Stad in Duitsland; 7. las; 8. mijt; 10. mannelijk dier; 12. onderwereld; 13. moeder; 16. holtedier; 18. erfdeel; 20. kle ding; 21. doctrine; 23. schrijf wijze; 26. draagbalk; 28. ern stig; 30. groet; 32. vaargeul; 34. rancune; 35. zware zijden stof. Verticaal:. 1. Herkauw'erf 2. pijnlijke gewrichtsaandoening; 3. land bouwwerktuig; 4. Frans voeg woord; 5. Hongaarse compo nist; 6. rivier in Schotland; 7. gierigaard; 9. Zwitserse schil der; 11. maanstand (afk.); 14. spoedig; 15. jaarbeurs (Duits); 17. vragend vnw.; 19. onge bonden; 21. song; 22. aalvork; 24. driekroon; 25. oningewijde; 27. tangens; 29. deel van het skelet; 31. kleine hoeveelheid donzige stof; 33. nachtspiegel; 34. wettelijke aansprakelijk heid. 2 3 4 5 6 7 9 10 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 27 28 29 30 31 32 33 34 35 JP46 10 11 12 13 Horizontaal: 1. Platte leren tas, ovaal; 2. ongebonden stijl, bevlieging, dwergbuffel op Celebes; 3. Europeaan, keur, deel v.e. molecule; 4. vlug, overdaad, Spaanse uitroep; 5. lichtbundel, dol; 6. voor (Latijn), schoenmaker, club van schil ders; 7. ooievaar, gebladerte, ik (Latijn); 8. gast, schaakstuk, interest; 9. toetsen, dwingen. Verticaal: 1. Heilige stier, palingpen; 2. zuidvrucht, kerkgebruik; 3. stierenvechter, vrucht; 4. lastdier, waakzaam; 5. hoeveelheid, prijs; 6. watergeest, voornemen; 7. bos god, zuig- of perstoestel; 8. insectene ter, wal; 9. hoofdartikel, lof; 10. draag balk, gat in een vestingmuur; 11. doch ter van cadmus, plotseling; 12. Europeaan, nauwe doorgang; 13. met elkaar, destijds. De letters van naam en woonplaats van deze man, vormen in een andere volgorde de naam van zijn beroep. Wat doet hij voor de kost? Oplossing van gisteren: Zweeds raadsel: -m-c-m-b- behaaglyk -damar-vu vedel-gas -deegrol- jas-lel-d -d-karafer gebed-era -rad-crew LASWERK Cryptogram: Horizontaal: 4. Crashen; 5. bemid deld; 8. job; 9. kist; 10. sirene. Verticaal: 1. Schepje; 2. radiobuis; 3. rede; 6. dekken; 7. lijster. Zoekwoord: Risicofactor ©JFS.NL Tom Poes dwaalde met het vreemde apparaat onder de arm door de heuvels om Kwetal op te sporen. Maar omdat zo'n mannetje verschijnt en verdwijnt zoals het hem invalt, liep hij nog steeds zoekend rond toen de schemering inviel. „Dit is de plek waar we hem de vorige keer ontmoetten", dacht hij. „Als hij hier ook niet is, kan ik net zo goed naar huis gaan." Op dat moment plofte er een verbogen blikopener in het zand en toen hij verrast omkeek, zag hij het kereltje op de tak van een dode boom zitten. „Gelukkig dat ik je ge vonden hebriep Tom Pogs uit. „Ik wilde je vragen hoe dit ding precies werkt, want er is iets vervelends..." „Dat is mijn verdwijnpunter", zei de dwerg uit zijn humeur. „Die heb ik geruild tegen die opentrekkende schaveel daar. Maar die is gemaakt van weke oliespennings. Hij is onhard. Het was een slechte ruiling." „Ja, dat heb je tegenwoordig wel meer met blikopeners", zei Tom Poes. „Maar met je verdwijnpunter is iets vervelends gebeurd. Heer Ollie heeft de ambtenaar Dorknoper laten verdwijnen - en hij is er zelf ook niet meer, doordat hij door een muur weggesprongen is. Wat moet ik nu doen?" „Jij moet niks!hernam het vent je gemelijk. „Bommel weet wel wat hij doet; maar jij, jij gaat met de verdwijnpunter lopen, zodat het verdwijnpunt op een andere plaats komt te liggen! Hoe kan Bommel het nu terugvinden?" IK GA ALLE STENEN TELLEN DIE IK VIND 400 TRILJARD DRIE, 400 TRILJARD VIER. 400 TRILJARD VIJF M :-v door Bill Watterson HEE, IK HEB MEZELF WAKKER VERVEELD. Hans Belterman Het gerecht van vandaag is uitgespro ken Japans. Niettemin behoort het tot een van de meest populaire gerechten in de westelijke wereld. Kies er bij voorkeur gekweekte zalm zoals die uit Noorwegen voor. Gekweekte zalm is doorgaans wat vetter dan de 'wilde' zalm. Hoofdgerecht voor 4 personen: 4 moten Noorse zalm, elk ca. 175 gram 1 eetl/ limoen- of citroensap 2 eetl. (arachide- of zonnebloem)olie 1 /2 dl saké of mirin saké voor keukenge bruik) eventueel te vervangen door droge sherry (fino) 1 dl Japanse sojasaus (Kikkoman) 2 theel. witte basterdsuiker 2 eetl. sesamolie voorts: 2 bosjes waterkers 11/2 eetl. (arachide- of zonnebloemlolie Spoel de moten onder stromend koud wa ter. Maak de vis droog en wrijf de moten in met limoen- of citroensap. Laat de moten 15 -20 minuten liggen. Maak intussen de saus door in een wijde kom sake, mirin (beide verkrijgbaar in oos terse toko's) of sherry te vermengen met de Japanse sojasaus (oosterse toko's en betere supermarkten) en suiker. Blijf zo lang roeren tot de suiker volledig in de saus is opgenomen. Klop daarna met een garde de sesamolie er door. Verdeel de helft van de saus over vier een-persoons kommetjes. Leg de zalmmoten in de reste rende sausen laat ze 15-20 minuten mari neren. Keer de moten van tijd tot tijd even om. Maak intussen de waterkers schoon. Verwijder alle worteltjes en de dikste ste len. Spoel de waterkers enkele malen in ruim koud water. Laat de waterkers enkele minuten in het laatste spoelwater liggen. Voeg eventueel het gezeefde sap van li moen of citroen aan het water toe. Maak de waterkers droog (slacentrifuge). Bestrijk het grillrooster van de barbecue met een kwastje met (arachide- of zonne bloemlolie. Leg de zalmmoten op het rooster en grilleer ze boven een gloeiend houtskoolbed gedurende 3 - 4 minuten (tijd is afhankelijk van de dikte van de zalm moten) aan iedere kant. Bestrijk de moten tijdens het roosteren nog een- of twee maal met de resterende marinade. Presentatie: verdeel de waterkers als bed jes op de borden. Leg de geroosterde zalmmoten in het midden er op. Plaats de kommetjes met de saus bij de borden. Ui teraard kunt u voor het roosteren van de zalmmoten ook de ovengrill gebruiken. Ook een grillpan- of -plaat komen in aan merking om de zalmmoten te roosteren. Geef er eventueel droog gekookte rijst en een komkommersalade apart bij. Door: Johank: De temperatuur blijft in Zeeland en Brabant vandaag en morgen nog een beetje gematigd, maar na het weekeinde gaat het kwik avontuur richting tropische waarden. De wind is dan namelijkoi telijk en daarmee wordt zeer warme lucht aangevoerd. Voor die onze regio bereikt koelt deze onderweg wel iets af en pakt her der ook wat vocht op, zodat enkele wolken ontstaan. Daardooris het de komende periode niet wolkenloos, maar heeft de zon wd de hoofdrol. Vanochtend zijn wolken echter nog overheersend af en toe wat zon. In de middagperiode zakt het aandeel wolken getal, voor het eerst aan de kust. De wind waait zwak tot matig, kracht 3 aan de kust. De windrichting is noordwest. In samente; met die wolkenvelden wordt het vandaag niet warmer danzoï; graden aan zee tot 23 misschien 24 graden in de buurt van N» Brabant. Komende nacht is het overwegend helder en daalt hel kwik geleidelijk tot 12 graden. Aan zee blijft het natuurlijk zachts wordt het niet kouder dan 15 graden. Morgen is er wat meer ruimte voor de zon en de wind draait 's middags geleidelijk naar het noordoosten. Het wordt al iets warmer met 24 tot 26 graden. De echte warmte komt maandag om de hoek kij ken als het in het Zeeuwse al zomers warm wordt met 27 graden. Dinsdag wordt het nog iets warmer. De kans op een onweersbui wordt dan wel geleidelijk groter, maar die kan 's avonds juist voor ver koeling zorgen. De minimum temperaturen komen ook hoog uit, zodat slapen wel weer eens moeilijk kon wor den. Vanmiddag zon - ■B SS^^érnperaliiti'r -vóorvandaag^ Minimumtemperatuur voor de komende nacbt j de Breezer-hype. We zien duide lijk dat het om een volwassen publiek gaat, dat wijn heeft le ren drinken en in de zomer voor een koel glas kiest." GPD weer zondag 0: maandag dinsdag woensdag max. 24° 27° O 00 C\J 26° min. 13° 15° 16° 17° wind NO 3 04 03 W 4 De temperatuur van het zeewater bedraagt bijna 18 graden er matige wind, kracht 3, waait uit het noordwesten. Het zicht is goed. ZATERDAG 12 JULI Vlissingen Terneuzen Cadzand Roompot Buiten Roompot Binnen Zierikzee Krammersl. West Hansweert Stavenisse/Yers. ZONDAG VM 13 JULI Vlissingen Terneuzen Cadzand Roompot Buiten Roompot Binnen Zierikzee Krammersl. West Hansweert Stavenisse/Yers. MAANDAG 14 JULI Vlissingen Terneuzen Cadzand Roompot Buiten Roompot Binnen Zierikzee Krammersl. West Hansweert Stavenisse/Yers. Hoog uur cm 01.08 01.29 00.45 01.10 02.36 02.40 02.21 01.57 02.40 212 238 205 163 130 153 162 250 156 Hoog uur cm 02.05 02.25 01.37 01.59 03.36 03.45 04.16 02.55 03.50 228 254 221 175 142 165 170 265 168 Hoog uur cm 02.55 03.15 02.27 02.48 04.31 04.45 05.12 03.49 04.50 240 267 233 183 152 175 186 274 179 water uur 13.46 14.06 13.17 13.38 15.16 15.20 15.04 14.36 15.14 water uur 14.36 14.56 14.09 14.27 16.02 16.20 16.46 15.29 16.20 water uur 15.25 15.42 14.58 15.15 16.50 17.10 17.32 16.18 17.17 cm 214 239 207 162 131 154 160 251 157 cm 223 247 215 166 136 158 166 257 162 cm 227 252 219 167 138 160 172 259 164 Laag water uur cm uur 07.45 1 95 20.10 08.05 206 20.35 07.22 18819.48 07.36 143 20.00 08.24 127 21.05 08.45 147 21.15 08.56 150 21.20 08.36 222 21.03 08.45 147 21.20 Laag water uur cm uur 08.36 196 21.02 08.59 207 21.28 08.12 190 20.40 08.25 1 39 20.45 09.35 121 21.55 09.45 14122.10 09.46 144 22.15 09.26 224 21.56 09.46 140 22.15 uur Laag water cm uur 09.22 193 21.52 09.47 204 22.18 09.00 187 21.25 09.10 133 21.35 10.24 113 23.00 10.40 13323.15 10.35 135 23.10 10.17 219 22.47 10.45 132 23.04 Ook dit weekeinde wordt er niet veel verandering ven/vacht De wisselvallige condities zijn voor het noorden en oostenvJ| Europa bestemd, het zuiden houdt standvastig weer. Het is* zo dat de buien in Scandinavië steeds meer plaatsmaken voo' zonnige perioden. Op de Britse eilanden wordt het ookmoo- met meer zon en afnemende kans op een bui. De maximum temperatuur komt op veel plaatsen ruim boven 20 graden. In Londen en omgeving wordt het zondag 26 graden. FranW heeft zeer warm weer in het zuiden. Bij een uitbundige zons* het thermometerkwik tot lokaal 36 graden op zondag. De "o!r lijke helft van Europa heeft te maken met geregeld buien. Polen haalt de 20 graden net. 42 VERWACHTING VOOR ZATERDAGMIDDAG BA'

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2003 | | pagina 2