PZC mmmrn Indische keuken van Chinese koks uit Indonesië woensdag 2 juli 2003 Alweer diepvriespizza op tafel? Na je werk ben je te moe om nog voor iedereen te koken. Bijna 11 procent van de werkenden kan baan en gezin niet of minder goed combineren, stelde de Reuverse onderzoekster Nicole Jansen vast. Advertentie-exploitatie: Noord-en Midden-Zeeland: 0113-315520; Zeeuws-Vlaanderen: 0114-372770. Redactie: 0113-315680 www.pzc.nl E-mail: redactie@pzc.nl Postbus 31,4460 AA Goes. Steeds meer ouders hebben moeite om werk en gezin met elkaar te combineren, foto Peter Bilaobrzeski/ Hollandse Hoogte Pa moe, moe moe Door WILL GERRITSEN Laura van Wensveen (43) is gescheiden, werkt 28 uur in de verpleging en zorgt voor haar drie kinderen in de leeftijd van negen tot negen tien jaar. Ze heeft haar zaakjes goed op orde, maar toch is het de combinatie „die energie vreet", zoals ze zelf aangeeft. „Ik ben echt moe als ik thuiskom, maar dat kun je niet aan de kinderen vertellen." Soms wringt de combinatie van baan en gezin. Zo kan Laura niet altijd thuis zijn wanneer de kinderen van school komen. En loopt het thuis niet altijd zo vlekke loos als het zou moeten. Niet alleen Laura raakt wel eens verstrikt in de eisen die werk en gezin stellen. Liefst 10,8 procent van alle werkenden kan na de circa acht uurtjes sappelen de knop niet omdraaien of heeft te weinig tijd voor thuis. Werkende vrouwen voe len zich schuldig, omdat ze geen leuke dingen met de kinderen kunnen onder nemen en zien met lede ogen aan hoe de stofnesten en de strijkwas uitdijen. Zuch tend toveren ze weer een magnetronhap op tafel en missen ze voor de zoveelste keer het fitnessuurtje met de vriendin nen. Mannen ploffen na het eten neer op de bank voor de tv om snel in slaap te sukkelen. Of vader neemt de vergader stukken in het weekeinde mee naar huis en mist zo het werelddoelpunt van zijn zoon in het zaterdagjeugdelftal. Nicole Jansen (28), verbonden aan de Uni versiteit Maastricht, heeft het conflict tussen werk en thuis diepgaand geanaly seerd en daarover in de Journal of Occu pational and Environmental Medicine ge publiceerd. Het onderzoek waarop ze dit najaar hoopt te promoveren, deed ze aan de hand van gegevens uit een langlopen de studie naar circa 12.000 werkenden, mensen die in dienst zijn bij 45 Limburg se bedrijven en instellingen. „Langdurig vermoeidheid is een klacht die je vaak van werknemers hoort. Bij de start van ons onderzoek bleek 20 procent van de ondervraagde personen hiervan last te hebben. Na drie jaar was dit naar 27 procent opgelopen," zegt ze. Voor de goede orde: 'langdurige vermoeidheid' is een hardnekkig probleem dat met wat extra uurtjes slaap geenszins is te verhel pen. Het concentratieniveau is vermin derd, de motivatie neemt af en men on derneemt minder. Dit alles onder het motto 'ilc kan niet meer'. Zelfs na twee weken vakantie kan deze intense moe heid nog altijd aanwezig zijn. Gelukkig heeft Laura van Wensveen daar geen last van: „Maar op vakantie doe ilc zo weinig mogelijk." Onderzoekster Nicole Jansen wilde we ten hoe het komt dat werknemers hun baan niet goed met hun privé-leven kun nen combineren? En of zij extra risico's lopen op langdurige vermoeidheid? Antwoord op de laatste vraag is een vol mondig ja: wie werk en privé niet met el kaar in evenwicht kan krijgen, heeft bij na eens zoveel kans op langdurige ver moeidheid, als mensen die daar niet mee zitten. Dit risico treedt al na één jaar op. Ook heeft Jansen vastgesteld dat deze mensen in hun vrije uurtjes vaak een grotere behoefte hebben om na het werk flink uit te puffen: ruim de helft heeft in één jaar tijd meer kans hierop. Jansen: „We hebben het dan over de zogeheten 'herstelbehoefte' die zich na het gedane werk voordoet, het feit dat iemand zich moeilijk kan ontspannen na zijn werk dag en gewoon met rust gelaten wil wor den." Bij welke mensen ligt een scheve verhou ding tussen baan en privé op de loer? Jan sen heeft ontdekt dat dit bij mannen an ders is dan bij vrouwen. „Bij mannen is de belangrijkste risicofactor zwaar licha melijk werk. Denk aan bouwvakkers. Ze komen doodmoe thuis en hebben dan geen energie meer om iets te doen." Ver der zijn conflicten met de chef of colle ga's fnuikend voor het privé-leven van mannelijke werknemers. „Conflicten neem je mee naar huis. Je kunt die knop om vijf uur niet zomaar uitzetten." Dit geldt ook voor mannen die emotioneel zwaar werk doen, zoals in de medische sector of bij de politie. Ander punt van zorg geldt voor de werkers in ploegen dienst. „Ze moeten bijvoorbeeld overdag slapen. Door dit ritmeverschil lopen ze niet mee in het ritme van de gezinsactivi teiten." Van vrouwen met een baan zou je eerder verwachten dat ze in de knoop raken met de zorg voor hun gezin, maar dat blijkt niet zo te zijn. 11 procent van de werkende mannen kan werk en privé niet goed met elkaar verzoenen, bij de vrouwen is dat 9 procent. Verbazend? „Veel Nederlandse vrouwen werken part time. Waarschijnlijk zijn ze juist part time gaan werken om het conflict tussen baan en gezin te voorkomen," zegt Jan sen. Het is haar gebleken dat een deel tijdbaan bescherming biedt tegen een slechte balans tussen werk en privé. Goed nieuws voor werkende vrouwen: een hulp in de huishouding beschermt tegen de baan-met-gezinstress. Welke omstandigheden leiden dan bij vrouwen tot meer risico's voor een con flict tussen werk en privé? De reistijd om tussen thuis en de werkplek te pendelen, blijkt het zwaarst te wegen. Voor over werk geldt dat ietsje minder. Jansen: „Het lijkt erop dat vrouwen door deze factoren meer moeite hebben om werk en zorg voor het gezin op elkaar af te stemmen. Blijkbaar ligt de zorgtaak meer bij vrouwen dan bij mannen." Werkenden en hun bazen zouden meer rekening moeten gaan houden met om standigheden die tot problemen leiden in het gezin, vindt Nicole Jansen. „Zo zou er meer aandacht moeten komen voor sociale ondersteuning van werknemers door hun collega's en chefs. Dat kan al soelaas bieden. Met name voor vrouwen zou overwerk en reistijd beperkt moeten worden." Door Rien van Bergen op Zoom telt een op vallend aantal monumentale panden die de naam stadspa- leis verdienen. Eén daarvan is De Groote Valk aan de Grote Markt. In dit pand woonde eind zeventiende eeuw een Portugese prinses, nu kunnen wij er genieten van een vor stelijke maaltijd in Indonesi sche stijl. Indonesisch Restaurant Bali noemt zich niet ten onrechte 'exclusief, Indonesische res taurants zijn immers dun ge zaaid buiten de Randstad. In Zeeland zijn er, voor zover mij bekend maar drie, tenzij er nog een aan mijn aandacht is ontsnapt, wat ilc me moei lijk kan voorstellen omdat de Indonesische en de Indische keuken mijn bijzondere voor liefde hebben. Het onder scheid tussen Indisch en Indo nesisch is subtiel. Doorgaans is een Indonesisch restaurant in ons land gewijd aan de In dische keuken, de keuken van de Indische Nederlanders die zich onlangs nog majestueus manifesteerde tijdens de Pas ar Malam Besar in Den Haag. Die Indische keuken is ont staan in de Indo-Europese sa menleving in Indonesië en de Rijsttafel is er een voorbeeld van. De Rijsttafel is Indisch en niet Indonesisch. Bij Bali in Bergen op Zoom is de situatie nog ingewikkelder, want in dit restaurant bereiden Chine se koks een Indonesische Rijsttafel met 22 gerechten die dus eigenlijk Indisch is. En in het weekeinde, op vrijdag, zaterdag en zondag, kunnen de gasten gebruik maken van een Indonesisch buffet dat maar liefst 30 gerechten telt en waarvoor slechts 12,50 eu ro per persoon wordt gere kend. Voor een extra 3,50 eu ro per persoon kunt u zich ook bedienen van het dessert buffet en onbeperkt soep op scheppen. Gastheer Tang Shiu-Kee legt uit hoe het komt dat Bali de afgelopen dertig jaar zo'n gro te faam heeft opgebouwd on der de liefhebbers van de Indi sche keuken: de Chinese koks komen uit Indonesië en heb ben van Indisch eten hun spe cialiteit gemaakt. Bij een eerste bezoek aan Bali ziet de kaart er wat verwar rend uit, de Indische of Indo nesische gerechten zijn ge rangschikt naar voor- en hoofdgerechten onder het hoofd Rijsttafel en er is een Rijsttafel Istimewa voor 18,- euro per persoon (minimaal 2 personen) en de Rijsttafel Bali Istimewa voor 21,50 euro per persoon (eveneens minimaal 2 personen). En dan is er het In donesisch buffet in het week einde waarvoor gereserveerd dient te worden. Gastheer Tang Shiu-Kee verze kert me echter dat iedereen voor zichzelf een maaltijd kan samenstellen uit de Rijsttafel gerechten. Vaste gasten weten dat en sprokkelen te hooi en te gras wat gerechten uit de kaart bijeen: makanan kecil, kleine hapjes, om te beginnen of pangsit goreng of pisang goreng. Wat rijst betreft is er keuze uit nasi putih, witte rijst, nasi kuning, gele rijst en nasi goreng, gebakken rijst. Vlees-, kip- en visgrechten staan apart vermeld: gulai kambing, geitevlees gesmoord in een pittige saus, daging se- mur, gestoofd rundvlees met uitjes, Daging rujak, gestoofd rundvlees in een pittige rujak- saus, sate babi, sate van var kenshaas en ikan bumbu bali, vis in een hete kruidensaus. Ajam Tao tsie, kip in zwarte bonen saus en babi panggang zijn Chinese gerechten die in de Indische keuken zijn opge nomen, zoals ook tjap tjoy, gemengde groenten aan de Chinese keuken is ontleend. Gado gado, rauwe en gekook te groenten met een pittige, donkere saus daarentegen is weer echt Indisch net als het klassieke rijsttafelgerecht sambal goren buncis, spercie- boontjes in een pikante saus. Vegetariërs zullen het waarde ren dat Bali een speciale vege tarische rijsttafel heeft met meer dan 22 uitsluitend vege tarische gerechten met een keus uit witte rijst en lontong, blokjes kleefrijst waar ik per soonlijk de voorkeur aan geef. De prijs is 22,75 euro per per soon en dat is minder dan 1 euro per gerecht, bijgerecht jes als emping en serundeng inbegrepen. Ook hier geldt dat voor de hele rijsttafel mi nimaal 2 personen moeten be stellen, maar dat losse ge rechtjes mogelijk zijn. Exclusief Indonesisch Restaurant Bali Grote Markt 26 4611 NT Bergen op Zoom Tel. 0164 256908 Fax. 0164 247723 Zeven dagen per week geopend van 12.00 tot 22.00 uur Creditcards: Visa, Mastercard, Amex en Diners Club Rolstoel: ja Kinderen: kindermenu Vegetariërs: vegetarische rijsttafel Roken: niet-rokers aparte kamer wanneer die niet is gereserveerd.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2003 | | pagina 19