PZC tonitók Visueel speeltje voor schaakmeesters Schoolpoortliefdes Nederlanders zijn kampioen 'restjes verwerken'. Vaak komen deze restjes in de soep terecht. Of er wordt een kliekjesdag ingelast. In dit verhaal zes (restjes)soepen uit verschillende kookboeken. Linzensoep (uit Nachthonger) Nonno cafés tomatensoep Tuinmansoep LIEVE FRANCESCA Gele courgettesoep Tonijnsoep met maïs Boerenkool-mosterdsoep Gitaar piept niet meer Zalmkwekerijen gevaarlijk woensdag 25 juni 2003 22 Rijst al vroeg naar Japan Soepen voor de restjes I Door ELLEN VAN DER HART n bijna elk kookboek vind je wel een of meer recep ten voor soep. Zelfs in een boek over gerechten die het daglicht niet kunnen verdragen. In Nachthonger heeft Anne Scheepmaker bij eengebracht wat mensen zoal tot zich nemen in de nachtelij ke uren als ze niet kunnen sla pen. Dat over smaak niet te twisten valt, blijkt wel uit de keuze voor een linzensoep of een bord erwtensoep met pin da's of suiker in de nacht. In het 'kookboek voor de post- feministische keuken', De Keu kenprinses, wordt geschopt te gen het traditionele kookboek. Maar schrijfster Sanderijn Cels verwerkt ook haar restjes in een soep. Ze schrijft met de no dige zelfspot niet alleen over koken maar over vanalles dat de moderne vrouw met haar hy- perbewuste levenswijze bezig houdt. Zo geeft ze een boeren kool-mosterdsoeprecept voor de 'nieuwe Marokkaanse collega die je iets wilt laten zien van de rijke Nederlandse culinaire tra ditie'. Je kunt geen boerenkool stamppot voorzetten aan een buitenlander, stelt Cels, want voor hem of haar ziet dat eruit als een kwak onverteerde koeienvlaai op het bord. Het kookboek van Lieke Kamp huis, Zon op tafel is vooral geel. Geel wordt geassocieerd met de zon. Voor deze kok is het belangrijk dat de smaak moet kloppen. Je kunt de fraai ste ingrediënten in huis heb ben, maar zodra je alle vier de smaken (bitter, zoet, zuur, zout) als een brij vermengt, dan is het niet eetbaar. Haar advies: zorg voor een uitgebalanceerde com positie, waarbij de afzonderlijke smaken aan bod komen, maar wees vooral niet te bang om dingen met elkaar te combine ren. En dat is zij zelf duidelijk niet. Ook haar courgettesoep kent veel ingrediënten. Het boek bewijst dat eerj.Jcookboek tegenwoordig niet meer alleen uit gerechten bestaat. De mooie illustraties van Theo Schild- kamp spelen een belangrijke rol. Er komen ook steeds meer kookboeken over een ingre diënt op de markt. Zo stelde Ka- ti Debecker een boek samen over tonijn: Tonijn, vers en uit blik. De samenstelster geeft makkelijk te maken gerechten met korte omschrijvingen. Het lijstje ingrediënten is vaak lan ger dan de uitleg van het ko ken/samenstellen. En er is zelfs soep van maken. De gerechten zijn vooral Spaans van aard, omdat zij zelf op Gran Canaria woont. Restjes kwamen in het oude Ita lië nooit voor. 'De familie at twee keer per dag een maaltijd bestaande uit lekker stevig voedsel. Er werd niets verspild, Alles werd gebruikt', zo is te le zen in de familiekroniek van Mary Contini: Lieve Francesca. Een Italiaanse moeder vertelt haar dochter de familiegeschie denis en geeft meteen tips en recepten. De emigratie naar Schotland, het gebruik van lceu- kenapparatuur, alles komt aan bod. Zo ook het maken van de Italiaanse tomatensoep. Delia Smith is zeker een van de bekendste Engelse koks. In haar meer traditionele sjie- kekookboek Delia's Ve getarische favorieten gaat ze op de haar zo vertrouwde manier te werk. Geen makkelijke recepten, vaak vrij om slachtig/bewerkelijk zelfs, maar wel duidelijk be schreven. Delia houdt van verschillende ingrediënten, en dan ook kleine beetjes van deze ingrediënten. Maar zoals altijd is ook dit kook boek compleet van voorge recht/soep tot nagerecht en gebak. Ook zij heeft aandacht voor restjes, ofwel als er een te veel is aan groenten in de groentetuin. Ze bedacht de Tuinmansoep. Anne Scheepmaker, Nachthonger. ISBN 9044602799, €14,95 Sanderijn Cels, De Keukenprinses. ISBN 9044602756, €17,50 Lieke Kamphuis Theo Schildkamp, Zon op tafel. ISBN 9043904783, €14,90 Kati Debecker, Tonijn vers en uit blik. ISBN 904430707 x, €14.00 Mary Contini, Lieve Francesca. ISBN 9021538660, €24,99 Delia Smith, Delia's vegetarische fa vorieten. ISBN 9059560116, €37,50 Linzen uit blik, water, vleesbouil lon (Maggi of Knorr in blik), pas ta, fijngesneden bleekselderij, handje peterselie. Snel doorko ken. Klaar. 3 sjalotten 3 wortels 2 grote aardappelen 75 g boter 1 kg rijpe tomaten, of 2 blikjes van 400 g Italiaanse pruimt- omaten 1,5 liter hete bouillon grof zeezout en zwarte peper slagroom vers basilicum Schil de sjalotten, wortels en aardappelen, en snipper ze grof. Smelt de boter in een kleine steelpan. Doe de sja lotten erbij en laat die op een laag vuur bakken tot ze glazig zijn. Doe de wortel en aardappel erbij. Laat het mengsel onge veer een halfuur op laag vuur in de boter garen. Schep deze soffritto in een grotere pan en doe de tomaten erbij, inclusief steeltjes en velletjes. Deksel erop en nog 20 mi nuten koken, tot de tomaten zacht zijn. Wrijf de soep door een zeef en brerig weer aan de kook. Bouillon erbij. Maak de soep af met een wolkje room, een flinke hand basilicum, zout en peper. I TA I I AA N S f A MI I, ill EC F PTE N VAN MOEDF.R. OP DOCHTER 1 kg) ,i 0«ttee O. O»0*® 1 I melk 2 dl droge witte wijn 1 blokje kippenbouillon 1 el currypoeder 500 gr maïskorrels uit blik, uitgelekt 200 gr lichte tonijn in eigen nat 50 gr boter 50 gr bloem peper uit de molen en zout wat stukjes maïs en tonijn voor garne ring Smelt de boter. Roer bloem en cur rypoeder erdoor en laat enkele minu ten sudderen. Voeg al roerend melk, witte wijn en bouillonblokje toe en breng aan de kook. Laat de soep een beetje indikken en voeg de maïs toe. Opnieuw aan de kook brengen en tonijn toevoegen. Nog 5 minuten zacht laten sudderen en op smaak brengen met zout en peper uit de molen. Garneer met de bewaarde maïs en to nijn. 4 personen 4 gele courgettes (ong. ongeveer 1 liter krui denbouillon, getrokken van een stuk wortel, verse tuinkruiden zoals lavas, peterselie, selde rij, tijm, hele ui Smaakmakers: zout, pe per, maggi, kruiden bouillontablet, kruiden builtjes, basilicumpesto, lavas (fijngeknipt) verse geraspte parme zaanse kaas Snijd de courgettes in grote blokken (niet schillen). Maak de kruidenbouillon en laat deze goed op smaak komen door hem minstens 1,5 uur te laten trekken op een laag vuur. Voeg na 30 min de courgettes toe en laat deze helemaal gaar koken. Zeef de courgettes uit het vocht en pureer het vruchtvlees in een blender. Voeg beetje bij beetje het vocht van de bouillon toe totdat alles is opgenomen. Proef en maak op smaak met bovengenoemde suggesties. Serveer bij de soep grof geraspte verse parmezaanse kaas. (voor 6-8 personen) 25 g boter 1 eetl. plantaardige olie 1 kleine ui, ge peld en fijngesne den 1 teentje knoflook, gepeld en geperst buitenste bladeren van krop sla, in reepjes 350 g kom kommer, ge schild en fijn gehakt 350 g rijpe to maten, ontveld 1 middelgrote aardappel, in blokjes ■V 2 theel. citroensap 6 dl heet water met 1 theel. tomatenpuree 1 eetl. in reepjes gesneden basili cum 2 theel. fijngehakte peterselie zout en versgemalen zwarte pe per Verhit boter met olie in een pan met dikke bodem en smoor ui in 5 min glazig. Doe knoflook, sla, komkommer, tomaten en aard appel erbij. Roer goed, voeg wat zout en peper en citroensap toe, deksel op de pan, draai het vuur laag en laat de groenten circa 15 min smoren. Giet het hete water met de tomatenpuree erbij, breng aan de kook. Met deksel op de pan 20 min zachtjes koken tot groenten gaar zijn. Schep de soep in een blender en laat hem niet langer dan 6-8 se conden draaien (stukjes groenten nog zichtbaar). Roer basilicum erdoor en bestrooi met peterse lie. Serveer met vers knapperig brood. Va krop boerenkool 1 Va dl slagroom 25 gram boter 20 gram bloem 2 groentebouillonblokjes 2 eetlepels Groninger mosterd peper en zout Maak Va liter bouillon. Snijd de boerenkool heel klein. Kook een kwartier in wat bouil lon. Smelt de boter in een grote pan op laag pitje (niet bruin laten worden). Doe de bloem erbij, roer heel goed en zet de pit hoger. Zo ontstaat een deegklompje. Ver dun deze klomp onder vinnig roeren lang zaam met scheutjes bouillon - houd de boel op kooktemperatuur. Verdun deze dikke saus met bouillon tot de juiste soepdikte. Doe boerenkool, room, mosterd, zout en peper erin en zet de pit laag. Strooi wat achtergehouden boerenkool en peper bo- venop. Amerikaanse onderzoekers hebben een manier bedacht om het 'rondzingen' van een elektronisch versterkte, akoesti sche gitaar tegen te gaan. 'Rondzingen' of'feedback' ontstaat als de microfoon of het element voor de versterking van het geluid op zijn beurt het geluid van de luidspreker opvangt en begint te versterken. Het luidsprekergeluid wordt zo keer op keer versterkt, met een onaangename pieptoon als gevolg. Rondzingen kan worden tegengegaan door de opening in het bovenblad van de gitaar af te sluiten of door het boven blad minder gevoelig te maken voor resonantie. Dat is echter funest voor het onversterkte geluid van het instrument. De onderzoekers van de Duke universiteit in Durham, Noord-Carolina, hebben een systeem bedacht dat bestaat uit twee plaatjes ter grootte van een visitekaartje die onder de brug van de gitaar worden aangebracht. De plaatjes begin nen als gevolg van een elektrisch signaal te trillen en dem pen daardoor de trillingen van het bovenblad, die de voor naamste oorzaak van het rondzingen zijn. Volgens de uitvin ders kan een akoestische gitaar met hun systeem tot 7 deci bel extra worden versterkt. Gekweekte mannetjeszalmen planten zich agressiever voort dan hun wilde soortgenoten en vormen daardoor een bedrei ging voor wilde populaties. Dat hebben onderzoekers van de universiteit van Oxford ont dekt. Ze heten evenveel gekweekte als wilde mannetjeszalmen los in een kunstmatige rivier met een aantal wijfjes en onder zochten vervolgens de genetische samenstelling van be vruchte eitjes die daarvan het resultaat waren. Volgens de onderzoekers was uiteindelijk slechts 25 procent van de ei tjes door de wilde mannetjes bevrucht. Ze verklaren het succes van de zalmen uit kwekerijen door dat de vissen daar worden geselecteerd op snelle groei in overbevolkte omstandigheden. De wetenschappers waar schuwen dat hun onderzoek aantoont dat zalmen die uit een kwekerij ontsnappen een groot gevaar kunnen vormen voor wilde populaties. Doordat de gekweekte mannetjes zoveel succesvoller zijn in de voortplanting dan hun wilde soortge noten, zouden ze een wilde populatie in korte tijd geheel kunnen verdringen. Waarschijnlijk ben ik veel te naïef... Of ik ben erg onaan trekkelijk... Eén ding is zeker: ik ben niet in de markt voor een heftige affaire of een nieuwe, serieuze liefdesrelatie- En daarom zie ik het niet. Wat ik niet zie? De flirts aan de schoolpoort. Vol gens een verhaal in het Volkskrant Ma gazine (VM) is de schoolpoort the place to be voor ouders die hunkeren naar een nieuwe liefde. De ideale arena, want zeg nou eerlijk - en nu citeer ik: je bent net gescheiden, je hebt een of meer kinderen en je hebt dus minder gelegenheid en zin om je nog tussen de twintigers in clubs of cafés te begeven. Waar tref je dan een eventuele nieuwe lover? Iemand die in hetzelfde schuitje zit? Iemand met nageslacht in dezelfde leeftijd als dat van jou? Iemand die jouw situatie begrijpt? Juist ja, aan het hek... Nu ben ik al een tijdje geen vaste klant meer aan het hek - Oudste en Middelste lopen zelf op en neer - maar als er ge lonkt en gekoppeld werd, is dat altijd buiten mijn gezichtsveld gebeurd. Trou wens heel veel te koppelen viel er niet, want het waren voornamelijk moeders die zich vier maal daags bij het hek meldden. De vaders waren op de vin gers van een hand te tellen- Maar goed, ik ben niet zoekende. En daarom vroeg ik het aan een alleen staande moeder. Ze moest er hartelijk om lachen. 'Flirten?', vroeg ze. 'Met wie? Van die paar brave huisvadertjes aan de poort krijg ik echt geen span nende gedachten.' Ze kende wel het verhaal van een gescheiden moeder die aan een weduwnaar was blijven plak ken in de kantine van het zwembad, en ja ze kende ook een heleboel moeders die extra vroeg aan de poort gaan staan Door Susanne Groeneveld redacteur en moeder van drie dochters om te socializen... Gezellig kletsen, nieuwtjes uitwisselen, maar flirten? Nee. Ook jufs en meesters hebben volgens VM last van hunkerende ouders. 'Is dat waar?', vroeg ik een bevriende leer kracht. Ook van hem had ik een smake lijke lach verwacht, maar hij reageerde heel serieus. Want jawel, ze zijn er wel degelijk: moeders die zich extra opdir ken, moeders die onnodig lang in de klas blijven hangen, moeders die dub belzinnige opmerkingen maken en soms overduidelijk uit zijn op meer...' En flirtende ouders aan het schoolhek? O ja, ook heel bekend. 'Dan hebben de kinderen ineens een nieuwe vader, die eerst de vader van het vriendje was.' Op alle scholen waar hij tot nu toe les had gegeven, was hij die gevallen tegenge komen. 'En dat zijn nog maar dorps scholen. Ik denk dat het in de steden nog veel meer gebeurt.' 'Is het waar?', vroeg ik ook nog aan een vrouwelijke leerkracht. En ook zij ken de wel een paar voorbeelden. 'Je ziet de relaties voor je ogen opbloeien...' Flirten aan de schoolpoort? Ja, dus toch... Nooit iets van gemerkt? Nooit opgeval len? Dan bent u vast zoals ik: te naïef, te onaantrekkelijk of simpelweg niet in de markt. En mocht dat laatste veran deren, dan kent u nu the place to be. Door ANGEL1QUE SPANINKS „De bal is rond, zo luidt het spreekwoord, maar het bord is vierkant", zegt schaakprofessio nal Herman Grooten. „Die vlie ger gaat nu echter niet meer op." Voor hem ligt namelijk een mooi rond houten schaak bord. Hyper Chess heet het. Het bord, ontworpen door bouw kundige en amateurontwerper Hans Donker, is in productie ge nomen door Sale Products en Vormgevers Eindhoven. Hon derd stuks hebben zij er van la ten maken, een eerste oplage om eens te zien hoe de belang stelling is. Maar vindt het op tisch uitdagende bord aftrek, dan volgen er vast meer. En misschien komt er dan ook nog een eigen serie schaakstukken in elementaire vormen. Het idee voor het bord zweefde Donker eigenlijk al sinds zijn middelbare schooltijd door het hoofd. „Ik was toen erg geïnte resseerd in tekenen en fotogra fie en vond vooral de vervor mingen die je ziet als je een groothoeklens gebruikt fascine rend. Ik hield van Escher en Dali en vond schaakborden mooi van vorm. Een fervent schaker ben ik niet, maar het spelen met de vorm van zo'n bord trok mij wel. Uiteindelijk kwam ik op het idee er een cir kel van te maken. Het is vooral een kwestie van gewoon eens op een heel andere manier kij ken naar een bekend gegeven." Dat er een aantal jaren over heen gingen voor Donker zijn idee daadwerkelijk uitwerkte was toeval. „Het kwam er eer der gewoon niet van. Maar mijn zus werkt nu bij Vormgevers Eindhoven en toen die van mijn idee hoorden wilden ze het wel in productie nemen." Donker erkent ruiterlijk dat in wezen iedereen het concept had kunnen bedenken. Daarom spitte hij voor hij tot actie over ging eerst even het internet door. „Daar bleek meteen dat rond schaken inderdaad al lang bestaat. Het heet byzantijns of circular chess. Maar de uitvoe ring van die borden was toch weer helemaal anders dan wat ilc bedacht had. Zo wilde ik niet alleen een rond bord maar ook afgeronde velden verdeeld over vier ringen waardoor de loop van sommige stukken ogen schijnlijk heel anders wordt. Maar in wezen zijn de basisre gels helemaal hetzelfde. Enige aanvulling is dat de toren, als beide spelers erin toestemmen, naast rechtuit ook rond mag lo pen in dezelfde cirkel. Dat geeft dan toch nog een extra dimen sie." Aan die extra dimensie komen schaker Herman Grooten en zijn eveneens schakende vrien din Petra Schuurman niet direct toe, als zij hun favoriete denk sport voor het eerst in het rond spelen. Petra weet weliswaar met een blik op het bord de stukken goed te plaatsen, maar zodra het spel begint moet er toch snel een 'echt' bord naast om in gedachten de lijnen te kunnen volgen. „Eigenlijk is het een vorm van blind schaken wat wij nu doen. We zoeken in gedachten het bijpassende veld aan de hand van de cijfers en letters die we nu eenmaal ken nen, maar dat is niet makkelijk omdat ook de velden afgerond zijn en verschillende vormen hebben." Al spelend ontdekken zij snel een paar belangrijke dingen. Herman: „De paardsprong is echt lastig. Het is dat ik weet dat het paard van zwart altijd naar wit springt en andersom. Maar de gang van het paard oogt soms bijna diagonaal en dat is niet logisch." Petra: „Je zou verwachten dat je een rond bord op alle mogelijke manie ren neer kunt leggen maar om dat het centrum een recht kruis is, kan op dit bord toch maar op een manier gespeeld worden. Petra: „Een volleerd schaker ziet doorgaans in een oogopslag patronen. Dat voordeel heb je niet op dit bord. Je ziet niet meteen wat je doet, al heeft je tegenstander natuurlijk net zo veel moeite om motieven te herkennen." Intrigerend vinden beiden de extra mogelijkheden voor de to ren. Maar zodra het in het spel te pas komt, ontstaat er hilari teit. „Hadden we het nu wel of niet afgesproken?" Uiteindelijk wint Petra, mede dankzij de nieuwe spelregel. Het eindoordeel van beide scha kers: „Het bord zit visueel heel mooi in elkaar. Erop spelen is echter moeilijker. Zo wordt het in het centrum, het belangrijk ste deel van het bord, snel een rommeltje. Zelfs goede schakers zullen daar in het begin best moeite mee hebben. Maar het is natuurlijk wel een leuk hebbe ding." Het bord kost €31,-+ verzendkosten en is te bestellen bij Sale Products 040-2460810 of via info@salepro- ducts.nl. Japanse archeologen zijn in rep en roer over de uitkomst van een onderzoek naar organische res ten die zijn aangetroffen in aar dewerk dat dateert van ongeveer 800 v.Chr., meldt het weekblad Science. Uit het onderzoek blijkt dat toen in Japan al rijst werd ver bouwd. Omdat van het betreffende aarde werk nog oudere varianten be kend zijn, vermoeden de onder zoekers dat de rijstcultuur moge lijk al rond het jaar 1000 vóór on ze jaartelling in Japan werd geïn troduceerd. Dat is zeker 500 jaar eerder dan tot nu toe werd verondersteld. Archeologen meenden dat de verbouw van rijst rond 8000 v.Chr. is begonnen in het dal van de Yangtzerivier in Centraal-China. Boeren die op de vlucht sloegen tijdens de tumultueuze Krijgsherenperiode, die omstreeks 450 v.Chr. begon, zouden de rijstcultuur via het Koreaanse schiereiland naar Japan hebben gebracht. Resten die op de bodem van Japanse Yayoi-potten doen nu vermoeden dat rijst er al vijfhonderd jaar eerder werd ver bouwd. Niet alle Japanse archeologen hechten geloof aan de uitkomst omdat die zou inhouden dat het bijna 800 jaar lan ger duurde dan gedacht, voordat de verbouw van rijst in Ja pan aanleiding zou hebben gegeven voor een meer georgani seerde samenleving.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2003 | | pagina 22