\fWt Thaise aubergines in curry smelten op de tong Egberts' woensdag 25 juni 2003 Aardappelen en pindakaas. Computers en televisies. De vakantievierende Nederlander heeft het graag bij zich in het verre en nabije buitenland. Alles wordt ingepakt om van de twee of drie weken verdiende rust ook een echte toptijd te maken. j advertentie-exploitatie: Noord-en Midden-Zeeland: 0113-315520; Zeeuws-Vlaanderen: 0114-372770. Redactie: 0113-315680 www.pzc.nl E-mail: redactie@pzc.nl Postbus 314460 AA Goes. Door CAREL GROL EN ALEX BOGERS De toerist is de laatste jaren moderner geworden. Hij neemt vaker schootcom- puters, luxe mobiele tele foons en digitale camera's mee op vakantie. Maar evengoed is hij nog steeds ouderwets, want een emmer tje Hollandse aardappelen hoort ook nog steeds tot veler bagage. Niet minder dan 58 procent van de va kantiegangers kan niet zonder een deel van het eten dat thuis ook zo gewoon is, heeft onderzoeksbureau Nipo uitge zocht; 57 procent neemt in ieder geval koffie, thee en suiker mee. Ongeveer een kwart kan niet zonder de pindakaas en de hagelslag. En nog steeds gaat één op de veertien vakantiegangers niet van huis zonder de nooit ouderwets wor dende Hollandse aardappel. Niet alleen eten is belangrijk. De laptop meenemen wordt al heel gewoon, mer ken de verzekeraars. De computers wor den vaak als stuk of gestolen geclaimd. „Een klant van ons had een voetballend zoontje op de camping," zegt een woordvoerder van Interpolis. „Aan een tafeltje zat een andere Nederlander e- mails te schrijven naar huis. Tijdens het schrijven valt de bal op zijn toetsen bord, laptop stuk. Wij krijgen de reke ning." Reizen met een vliegtuig is voor veel mensen geen reden om de bagage bin nen de perken te houden. Koffers wor den thuis met de grootste moeite dicht gemaakt en gaan het liefst pas in de ho telkamer open. Maar de afgelopen jaren nam vooral de hoeveelheid handbagage fors toe. Luchtvaartmaatschappijen zijn daarom meer op hun strepen gaan staan. Werd voorheen nog wel eens wat door de vingers gezien, nu moet de pas sagier voor iedere ons overgewicht bij betalen. De handbagage moet door een poortje. Als de tas te groot is mag hij niet mee naar de zitplaats, maar moet Foto EPA/Oscar Pipkin Met de laptop op vakantie hij bij de koffers onder in het vliegtuig. „Er zijn mensen die denken slim te zijn," zegt een woordvoerder van Trans- avia. „De man gaat inchecken en de vrouw verschuilt zich op dat moment met haar veel te grote handbagage ach ter een pilaar. Maar over het algemeen worden ze er bij het instappen toch tus senuit geplukt. En dan gaat de handba gage alsnog naar de bagageruimte." Een ware hit is volgens de woordvoer der van Transavia de Senseo Crema. We zien heel veel van die luxe koffiezetap paraten voorbij komen, vermoedelijk van mensen met een tweede huis in Zuid-Europa. Sleurhut De drang om allerlei handige en luxe spullen mee te slepen kent over het al gemeen zijn hoogtepunt bij reizigers met een caravan. De sleurhut is onder weg vaak meer een soort oplegger dan een tent op wielen, heeft Roeland de Leeuw van de ANWB meerdere keren geconstateerd. In voorbije jaren gaf hij leiding aan vrijwillige caravancontroles bij grensovergangen nar Duitsland en België. Het hoogtepunt bij die controles vorm de ongetwijfeld de caravan waar met veel moeite een wasmachine ingepropt was. De vakantiegangers wilden niet bij de washokken ploeteren op vuile broe ken en shirts. Het gevolg was wel dat de caravan samen met alle andere bagage 1100 kilo woog, een slordige 300 kilo teveel. „Wij zien dat veel reizigers niet willen dat de vakantie wat luxe betreft onder doet voor thuis," zegt De Leeuw. „Zelfs niet als ze gaan kamperen. We zien nog niet veel breedbeeldtelevisies, maar wel bijna standaard een draagbare televisie. Steeds vaker komt daar een satelliet schotel bij om toch het Nederlandse weerbericht te kunnen volgen. Daar naast nemen mensen graag magnetrons mee. De beschikbare ruimte op de vloer wordt gebruikt voor de luxe terrasstoe len met in hoogte verstelbare rugleu ning en de tafel die normaal thuis in de tuin staan. En natuurlijk worden daar bovenop de fietsen neergelegd." Dat al die zaken leiden tot te zware en daarmee tijdens de reis gevaarlijke cara vans, realiseren veel mensen zich niet. „We bieden altijd aan om de zware spullen in te ne men en bij terug komst thuis af te geven. Maar de meeste mensen rijden toch lie ver door. Ik geef ze dan maar als advies mee dat je bij een slingeren de caravan niet harder moet gaan rijden zo als veel mensen denken, maar moet afrem men." Echtpaar Van Nielen op weg naar Aruba: „Toen we in de jaren zeven tig voor het eerst naar het eiland vlor gen namen we zelfs nog eten mee. Nu is dat niet nodig. Op Aruba heb je ook spullen die je hier bij Super De Boer of Albert Heijn kunt krijgen." Tegenwoordig is de situatie omge draaid, want als ze terug gaan naar Nederland nemen ze altijd speciale vleeskruiden mee en Arubaans zoet- brood. Wat is in al die jaren dan wel hetzelf de gebleven, naast de zomerkledij? Beiden: „De zonnebrandcrème. Die zit altijd in de bagage." Daan van den Burgh op fietsva kantie naar Zwitserland: De baga ge bestaat grotendeels uit kampeer- spullen. Tent, eetgerei, slaapzak, maar ook fotohuisjes gevuld met was- poeder. Verder drie kaarten, een ban denplaksetje, een campinggids en zijn reservebril. Hij schat dat zijn fiets met bepakking ongeveer dertig kilo weegt. Wat hij absoluut meeneemt als hij op de fiets stapt? „Toiletpa pier." Henk van Wijk en Jolanda van der Wouden met de bus naar Mecke- lenburg in de voormalige DDR: Pronkstuk is Henks Heinekentasje, met daarin een kleine radio, een disc- man en een koptelefoon. Het tasje herbergt verder een sixpack van het bewuste biermerk in een comparti ment dat de koele temperatuur vast houdt. In een paarse Milka-tas zitten krentenbollen en broodjes worst voor onderweg. Ook zijn rookwaren inge pakt. Jolanda: „Want Van Nelle en Caballero, dat kennen ze niet in Duitsland." Jan Stulen met de vouwwagen naar het Duitse Beieren: Een paar reisboeken, een waterkoker en een koffiezetter is de enige bagage bui ten kleding, wat eten en drinken en hond Max. „Ik heb een kropje sla, groenten in blik en wat aardappelen meegenomen," zegt Stulen. „En na tuurlijk pakken koffie. Ik drink altijd Douwe Egberts roodmerk, ook op va kantie. Verder heb ik wat bier bij me, een flesje jonge jenever en droogvoer voor de hond." De Thaise keuken geniet een im mense populariteit in ons land. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat Thailand sinds een aan tal jaren een geliefde vakantiebe stemming is. Inmiddels hebben zich ook in Zeeland nogal wat men sen uit Thailand gevestigd die een bijdrage leveren aan de culturele en culinaire verscheidenheid in de provincie. Op markten en in toko's kunnen we tegenwoordig dan ook Thaise groenten en specerijen ko pen met namen die ik nog moeilijk kan thuisbrengen. Authentieke Thaise restaurants zijn overigens dun gezaaid. De eni ge echt Thaise eetgelegenheid in Zeeland is voor zover ik weet geves tigd in Sint Jansteen. Hans en An- chalee Bernard kwamen zo'n acht jaar geleden naar Nederland van wege de studie van hun kinderen. Anchalee werkte als chefkok in vijfsterren hotels en samen beheer den zij twee restaurants met res pectievelijk 800 en 500 zitplaatsen waar, zo vertelt Hans, de bediening zich voortspoedde op skeelers en de gasten zich zelf bedienden van gerechten die in mandjes via een soort lopende band uit de keuken werden aangevoerd. Hans Bernard, die ook een compu terbedrijf had in Thailand en daar kippen en varkens fokte, is nogal ondernemend. Vroeger bekleedde hij een hoge functie bij de Genera le Bank in Gent, vandaar waar schijnlijk de keus zich in Sint Jan steen te vestigen. Familie en vrien den kwamen in toenemende mate van de kookkunst van Anchalee ge nieten. „De huiskamer leek al gauw een restaurantje", zegt Hans. Toen ook buurtgenoten interesse toon den, ontstonden spontaan de af- haalmogelijkheden. Steeds meer mensen wilden ter plekke de heer lijke hapjes van Anchalee opeten en zo kreeg de woonkamer eigen lijk als vanzelf een restaurantbe stemming. Uitbreiding bleek al spoedig noodzakelijk, maar Thai's Restaurant Sawadee is gelukkig echter een knus huiskamerrestau rantje gebleven. Op de avond van mijn bezoek strijkt een Hollands-Thaise familie neer en bezet de grootste, gereser veerde tafel. Kinderen lopen af en aan en de dames in het gezelschap gaan Anchalee helpen in de keu ken. Op het tv-scherm zie ik flar den van een romantische Thaise film met exotische muziek. Soms kan de gast genieten van Thaise ka raoke. Ik voel me opgenomen in een huiskamer. De uitgebreide kaart doet me op het eerste gezicht duizelen: acht A- 4-tjes, maar bij nadere bestudering wordt het systeem duidelijk. Een aantal hoofdingrediënten komt steeds terug: kip is ky, varkensvlees is moe, visgerechten heten plah, scampi worden aangeduid met khoung, zeevruchten met talee, garnalen heten khoung lek, mosse len hoy en crab is poe. De pittigheidsgraad is aangeduid met sterren: 1 ster voor licht pi kant, 2 sterren voor medium en 3 sterren voor pikant. Ik hou van pit tig en kies op advies van Hans Ber nard voor een soepje met twee ster ren. Soep, vertelt de gastheer is al tijd torn. Mijn pikante scampi-soep heet dan ook tom yam khoung (7,95), ik vermoed daarom dat yam voor pikant staat, want de pikante zeevruchtensoep heet tom yam ta lee. En omdat kokos ka heet, moet tom ka ky vissoep met kokos zijn. Ik herken steeds meer: rijst is kouw en dus is kouw tom rijstsoep en kouw tom khoung rijstsoep met scampi. Maar er blijven niet te ont raadselen namen en sommige zijn blijkbaar onvertaalbaar want nasi (kouw pad) met ei en ham heet bij Sawadee kouw pad ham. Thaise soep is altijd licht dank zij de hel dere bouillon en de vele verse en knapperige groenten en de porties zijn royaal. Op mijn verzoek om een echt pittig Thais gerecht, raadt de gastheer mij een gerecht met eend aan: ped pad ped (14,50) is eend in een rode curry, redelijk heet en aangeduid met 3 sterren. De rijst wordt apart opgediend in een kom met deksel. Opnieuw een royale portie en heer lijk van smaak met de eend ver deeld in dunne schijfjes. Heel lek ker zijn de in kwarten gesneden kleine Thaise aubergines in de cur ry die smelten op de tong. Er staat veel verleidelijks op de kaart van Sawadee, bijvoorbeeld pi kante koude schotels met inktvis, scampi en zeevruchten. Voor vege tariërs is van belang dat alle dierlij ke ingrediënten vervangen kunnen worden door tahu. Mijn conclusie is dat er nog veel te ontdekken valt: want hoe zou pad krapauw met rundvlees of met kip of varkensvlees smaken? En hoe zou somtam thai, een pikante pa- payasalade en één van de Thaise nationale gerechten er uit zien? Gastheer Hans Bernard loodst zijn gasten geduldig en met enthousias me door de uitgebreide kaart. Aan de voorgerechten, zoals pikante ti- gerprawns ofwel khoung sai of de carroussel sawadee, vier soorten snackmix, ben ik niet eens toege komen. Oesters in tausisaus moet je tevoren bestellen en misschien is de beste kennismaking een menuu tje voor twee personen zoals menu 1: wangtang soep, 6 Thaise loem pia's, Thai beefpotje en kip curry of beef oystersaus en varkensfilet met gemengde groenten en ijs of koffie voor 19,50 per persoon. Menu 2 is uitgebreider en kost 37,50 per per soon, inclusief een fles rode of wit te wijn. Sawadee is een exotisch eetavontuur dat naar meer smaakt. Thai's Restaurant Sawadee Hoofdstraat 20 4564 AR Sint Jansteen Tel. 0114-321351 e-mail: hans@restaurant-sawadee.nl website: www.restaurant-sawadee.nl Sluitingsdag: dinsdag Keuken open: door de week van 16.30 tot 21.30 uur en op zaterdag en zondag 3 van 12.00 tot 21.30 uur. Geen creditcards, geen pin. Kinderen: aangepaste gerechtjes, spelle- f tjes op (7) pc's boven. Vegetarisch: alles aan te passen. Rolstoel: ja, met hulp. Roken: nietrokers bij het raam. v. -

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2003 | | pagina 21