PZC Cognac zoekt naar trendy imago Een mooier gebit dankzij keramiek Pissebedden 24 'Verhaal van cognac' Thuis woensdag 18 juni 2003 lm Stoelverhogers Stamcellen Borstkanker Opvliegers Dotteren I Door PAULUS SMITS Neem het glas bo ven de voet en draai het lang zaam rond, opdat de drank de warmte van de handpalm overneemt. Breng het lang zaam naar de neus. Neem een drupje op de tong en laat de smaak inwerken, zodat dat de alcohol de boventoon kan voe ren. Cognac drink je niet zomaar, cognac is een ritueel. Echter, in een tijd waarin snelheid de standaard is en waarin lawaai het wint van rust en bezin ning, moet een oud en geves tigd instituut als cognac vech ten voor de marktpositie. En dus proberen de producen ten alle sleet die kleeft aan de wat deftige cognac eraf te poetsen. Ze roepen in koor: niet alleen na de maaltijd bij een sigaar, maar waar om niet als aperitief met gecruncht ijs of gewoon als cocktail op een zonnige zomera vond? Grote huizen als Courvoisier, De- lamain, Hennessy Martell en Rémy Ma: tin merken de laatste jaren dat de afzet enigszins stokt. De ge zondheids- manie die alom heerst, alcohol-ont- moedigingsbe- leid, de op komst van trendy drankjes als Bacar di Breezer en Flügel: het zijn allemaal redenen voor verminderde consumptie van de traditionele soorten sterke drank, waarbij met na me cognac terrein heeft moe ten prijsgeven. En ze zijn zo trots op hun hon derden jaren oude stooktradi- tie. Ze dragen de faam van hun wijndistillaat zo graag uit. Ze voeren bezoekers zo gast vrij rond door hun streek met de zwartgestookte huizen, de kronkelende Charente met haar groene oevers en de glooiende hel- noor- van In het Gedistilleerd Museum in Schiedam is tot 29 februari 2004 de tentoonstelling 'Het verhaal van cognac' te zien. Informatie: www.hetgedistilleerdmuseum.nl Cognac drink je, naar de laatste inzichten, uit een klein kelkje. gelse ondernemers in Zuid- West-Frankrijk om een door Hollanders ontwikkeld procédé in klinkende munt om te zetten. De namen van enkele cognac-huizen getuigen daar nog van: Hine, Audry, Exshaw Hennessy. De stijl van de huizen bevestigt het: er waart een Engelse geest rond, in de buitens aan de Charente- oever van deze bedrijven, wa ren ongetwijfeld de spoken uit de verhalen van Charles Dic kens rond. Toch is cognac tegelijk heel Frans. De druiven (vooral de ugni blanc), de subdistricten (met vooraan de Grande Champagne en daar omheen de Petite Champagne, de Bor- deries en de Fins Bois, Bons Bois en Bois Ordinaires), de ei kenhouten vaten, de streekbe- woners en de cognacmakers zijn op en top Frans. En de wetgeving die het -productie proces regelt is zéér Frans. Op 31 maart moet het distilleer- proces van de laatste oogst af gerond zijn. Dat betekent dat de in het najaar geplukte drui ven dan uitgegist en tweemaal gedistilleerd moeten zijn. Spreek een distillateur daarom halverwege maart liever niet zomaar aan op straat: hij heeft dan een enorm slaaptekort, lingen vol druiven- stokken. De bewo ners van de streek ten den Bordeaux zijn (figuurlijk) vol van de drank die ze maken, maar toch blijven het alledaagse Fransen, geen kapsones, inte gendeel. Cognac mag dan een chique drank zijn, aan de mensen die de druiven ervoor plukken, of die in de kelders werken, valt daarvan niets te merken. Natuurlijk, de grote en wereld wijd befaamde huizen hebben een zekere status hoog te hou den. Ze zijn gestoeld op een grote traditie, die teruggaat tot de achttiende eeuw. Toen vestigden zich met name En- brengt halve nachten door aan de ketels en slaapt op een geïmproviseerd bed in de dis tilleerderij. Het proces is sinds de achttien de eeuw niet veranderd: de on gefilterde wijn wordt in een ronde ketel verhit. De alcohol dampen stijgen op en komen terecht in een ui-vormig bas sin, van waaruit ze door een pijp via een koeltank worden afgevoerd naar een opvang- bak. Daar arriveert de 'brouil- lis', met een alcoholpercenta ge van 27 tot 30 procent. De tweede distillatie ('bonne chauffe') is een kwaliteitsslag, waarin het zaak is dat de vak man aan de ketel op het juiste moment de meest geconcen treerde vrijkomende vluchtige elementen opvangt. De rijping is de volgende fase. Belangrijk omdat dan een zachte smaak ontstaat, die door de keldermeester (een wat verwarrende naam want de opslagruimtes liggen bo vengronds, soms zelfs onder het dak) scherp in de gaten wordt gehouden. Cognac mag pas worden ver kocht na minimaal 2,5 jaar vatrijping. Maar veel huizen brengen oudere cognacs op fles, vrijwel altijd drinken we uiteindelijk mengsels van dis tillaten van uiteenlo pende jaren en van uiteenlopende subdis tricten. Aanduidingen als drie sterren, VSOP, XO of Fine Champagne zijn wettelijke kwali- teitsgaranties.Van die met zoveel toe wijding vervaardig de drank willen ze nu cocktails ma ken met tonic, met citroensap en suikerstroop of met sinaasap pelsap en ijs blokjes. Ze wil len deze zo zorg vuldig bereide vergulde goden drank serveren met blokjes ijs of aanlengen met ijskoud wa ter. Ach, je moet toch wat als je marktterrein verliest. En laten we eerlijk zijn, sinds er 'lekker bekken' zijn die het presteren co ca cola te bestel len bij een tour- nedos rossini is de geest uit de fles... Het gebruik van stoelver hogers in de auto, in com binatie met een veilig heidsgordel, bij kinderen tussen 4 en 7 jaar oud ver mindert het risico op ver wondingen door een aan rijding met meer dan de helft ten opzichte van het gebruik van alleen auto gordels door deze kinde ren. Dit stelt D. Durbin (Children's Hospital of Philadelphia) in het vak blad Pediatrics op grond van een onderzoek onder 4243 kinderen die betrok ken waren bij een auto ongeluk. Stamcellen danken hun unieke eigenschappen, onein dig vaak kunnen delen en het vermogen houden om zich later in allerlei gespecialiseerde cellen te ontwik kelen, aan de werking van één speciaal gen: Nanog ge noemd. Dit meldt I. Chambers (universiteit Edinburgh) in het vakblad Cell in een artikel waarin hij de functie van dit gen, genoemd naar de Schotse, eeuwig jonge mytologische figuur Tir nan Og, beschrijft. Deze ken nis kan van groot belang zijn voor het gebruik van stamcellen bij het repareren van beschadigde organen en weefsels, meent Chambers. Ondanks dat de tumor gemakkelijker is te voelen, wordt borstkanker bij mannen meestal in een veel la ter stadium ontdekt dan bij vrouwen. Tumoren zijn bij mannen gemiddeld groter, agressiever en vaker uitge zaaid. Dat komt waarschijnlijk omdat mannen er niet bij stilstaan dat de voelbare verdikking in hun borst kanker kan zijn, stelde S. Giordano (universiteit Texas) tijdens een groot congres over kanker in Chicago. On geveer 1 procent van alle gevallen van borstkanker be treft mannen. Een alternatief voor de in opspraak geraakte behande ling met hormonen tegen opvliegers tijdens de over gang, is een behandeling met een langzaam werkende antidepressivum (een zogeheten SSRI). Dit concludeert V. Stearns (University of Michigan, Ann Arbor) in het medisch tijdschrift JAMA op grond van een onderzoek onder 165 vrouwen. Het aantal opvliegers daalde door de behandeling met een SSRI met gemiddeld 60 pro cent. Een dotterprocedure, het van binnenuit oprekken van een vernauwd bloedvat met behulp van een ballonne tje, is de beste behandeling bij een acuut hartinfarct. De procedure redt meer levens dan het toedienen van bloedverdunners en voorkomt ook beter dat er in de toekomst opnieuw een hartinfarct ontstaat. Dit con cludeert J. Henriques (Rijksuniversiteit Groningen) in het proefschrift waarop hij op maandag promoveerde. Voor (I) en na een dotterbehandeling. Oudste schuift de terracottapotten op het terras opzij, knielt en schept vervolgens met een lepel de dooie pissebedden die eronder liggen, in een plastic potje. Voor het insec tenmuseum. Ze heeft ook al potjes met dooie vlinders, dooie sprinkhanen, torren lijkjes, een gehemelde meikever en - sieraad van de verzameling - een heus wespennest. Gekregen van een vriendinnetje - want er wordt ijverig met Oudste mee gedacht en gedaan. Het insectenmuseum. Help! Toen Oudste er voor het eerst over begon - in februari of zo - dacht ik: ach, het zal wel een bevlieging zijn. Over een maand praat ze weer ergens anders over, is haar verzame ling bierdopjes weer het middelpunt of draait alles om de skeelers, waarvoor ze aan het sparen is. En daarom antwoordde ik steeds enthousiast met 'ja' als ze vroeg: Mag het museum bij ons zijn mam? Mogen er stoeltjes in de tuin staan? Mogen we limona de en appelsap schenken? Ja hoor! Toen het vuur in april nog niet was gedoofd, begon mijn enthousiasme wat minder te worden. Met enig argwaan keek ik toe hoe Oudste en haar vriendinnetjes van walnoten lieveheersbeestjes maakten. De dop werd ge verfd in rood met zwarte stippen. Daarna werden uit zwart papier de pootjes geknipt en er onder geplakt. Ik fronste de wenk brauwen toen de dames posters gingen ver ven met sprinkhanen, torren en libelles er op. Ik keek bedenkelijk toen de een na de ander met plastic potten kwam aanzetten. Vooral de potten waar visvoer in zit zijn po pulair, maar ook kleine bakjes waarin slaat jes worden verkocht. Ideaal, want die dek seltjes sluiten zo goed. Ik probeerde Oudste uit te leggen dat een insectenmuseum in richten niet zo eenvoudig is. En dat je het ei- Door Susanne Groeneveld redacteur en moeder van drie dochters j genlijk onmogelijk altijd open kunt houden tijdens de vakantie. Want wat als wij eens willen gaan fietsen met lekker weer? Of als we willen gaan picknicken? En bovendien kun je de levende beestjes, die nog gevan gen moeten worden, toch niet zo lang opge sloten houden? Maar Oudste wilde van al die bezwaren niets horen. Ze wuifde ze weg, vond oplossingen, bedacht uitwegen. Met de insectenvriendinnetjes werden intussen vrij- kaartjes getekend én kortingsbonnen. De vakantie nadert. De geplande opening van het museum ook. Moet ik die drie dames gaan teleurstellen? Ze zijn zo enthousiast en hebben al zo veel verzameld dat ik dat niet over mijn hart kan verkrijgen. Daarom heb ik via via een aantal panelen geregeld, waar van alles tegenaan geprikt kan worden. Van vrienden kan ik rekken lenen om alle potten in uit te stal len. We houden het op één weekeinde in ju li, zodat alle moeite niet voor niets is ge weest. Er zal van alles te zien zijn bij ons in de garage: torren, mieren, libelles, lieve heersbeestjes, tekeningen, posters, sprink hanen, een wespennest, dooie meikevers én dooie pissebedden - met de lepel opge schept uit hun donkere schuilplekjes onder de terracottapotten. Door MARTIJN HOVER Kronen en bruggen worden mooier dankzij onderzoek dat TNO Industrie in Eindhoven en het tandtechniekbedrijf Q_ Lab hebben gedaan naar nieuwe produc tieprocessen. Het onderzoek heeft geleid tot een nieuwe productiemethode waar bij gebruik wordt gemaakt van het kera misch materiaal zirkoniumoxide (ZrCb). „Kronen en bruggen worden nu nog meestal gemaakt van een metaallege ring waarover een laagje porselein wordt aangebracht", legt Brenda de Mol van Q. Lab uit. „Daaraan waren echter nadelen verbonden. Zo hebben sommige patiënten last van metaalallergie. Boven dien is het metaal zichtbaar in de mond als een donker randje onderaan de tand of kies. Dat vinden de meeste mensen niet mooi." „Zirkoniumoxide heeft als voordeel dat het van zichzelf 'tandkleurig' is en dus een esthetisch fraaier resultaat geeft. Ook geeft het geen allergieproblemen." Zirkoniumoxide wordt nu ook al in de tandtechniek toegepast, maar slechts op kleine schaal omdat het duurder is dan metaal. „Doordat elke kroon of brug met de hand moest worden gefreesd uit één enkel blokje Zr02 was het een erg bewerkelijk procédé met bovendien be trekkelijk veel materiaaluitval", aldus TNO-onderzoeker Johan de Kievit. „Wij hebben nu een snelle productietechno logie ontwikkeld die gebaseerd is op een door de computer gescande, digitale re constructie van een gipsmodel van de tand of kies die vervangen moet wor den. De gescande gegevens kunnen via het internet worden verstuurd naar het productiecentrum, waar op een conven tionele ffeesbank meerdere elementen ineens kunnen worden vervaardigd. Doordat met behulp van deze methode meerdere kronen en bruggen uit één blok keramiek kunnen worden vervaar digd, worden de productiekosten zienlijk teruggebracht. Voorheen moest elk element afzon derlijk met de hand vervaar- Jj digd wor den. Dat geldt nu alleen nog maar voor het porse leinlaagje dat het half fabrikaat van zirko niumoxide bedekt." Q. Lab hoopt, als de pro ductie een maal volgens het nieuwe procédé draait, de kerami sche kronen en bruggen zelfs goedkoper te kunnen leveren dan het alternatief van metaal. Het fjedrijf hoopt voor 1 januari volgend jaar officieel met de productie te begin nen. Een vierdelige brug van Zirkoniumoxi de, voorzien van een tandkleurige por- seleinlaag. De brug in de mond.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2003 | | pagina 24