De helende werking van honing PZC Seizoensgroenten op couscous met warme tomatenbouillon 22 Honing Huwelijk Grote, zwerende wonden. Afschuwelijke brandwonden. Doorligwonden die niet willen genezen. En behandelaars die zich geen raad meer weten. Een remedie uit de oudheid in een nieuw jasje kan het laatste redmiddel zijn: honing. Door WILL GERRITSEN Op 3 september 2002 werd hij in het Universitair Ziekenhuis Gent binnengebracht met derdegraads brandwon den. Hij overleeft, maar de open wonden zijn zwaar ont stoken. De pseudomonas-bacte- rie heeft in dit warme en voch tige wondmilieu feest. Behan delaars trekken alles uit de kast om de ontsteking in te dammen. Flammazine, flami- nal, isobetadine en andere wondpreparaten. Tevergeefs. Researchmedewerker Henk Hoeksema van het Gentse zie kenhuis: „Na drie maanden be handelen stonden we met de rug tegen de muur." Op dat moment komt iemand met de suggestie honing te ge bruiken. Bij de oude Egyptena- ren stond het zoete goedje ten slotte al bekend om zijn wond- helende eigenschappen. Licht- ironisch, verontschuldigend lachje van Hoeksema: „Maar ja. een universitair ziekenhuis dat een medisch probleem wil op lossen met honing... Waar gaan we naar toe?" Wondbehandeling met honing is echter geen kwakzalverme thode. In de medische litera tuur zijn honderden publica ties aan dit onderwerp gewijd. maar de methode is door de opmars van moderne medicij nen in de vergetelheid geraakt. In het Gentse ziekenhuis be dekken vaardige handen de grote zwerende wonden van het slachtoffer met speciale compresjes die zijn geïmpreg neerd met ecologische honing uit de wildernis van Chili. Ze meten tien bij tien centimeter en zijn te klein voor deze ko lossale wonden, maar er is niets anders. Elke dag worden de honingcompresjes verwis seld. Gedurende de behande ling zullen de medewerkers liefst 5613 compresjes gebrui ken waarin 17 kilo honing is verwerkt. Hoeksema laat foto's zien van de verbijsterend snelle gene zing. Binnen een maand is de huid helemaal gesloten. De pseudomonasbacterie heeft al snel na het begin van de thera pie gillend de wijk genomen. Op de allerlaatste foto, onlangs genomen, omarmt de patiënt zijn vrouw. Zijn volle lach ver telt meer dan duizend woor den. Niet alleen brandwonden, maar ook andere wonden - open been, doorligwonden, een diepe wond door een ongeval- kunnen, volgens Hoeksema, met honing worden aangepakt. In een recente publicatie van Nederlandse onderzoekers in woensdag 21 mei 2003 Visserij funest Moet honing in het medicijnkastje? Een overzicht van we tenschappelijk onderzoek van de laatste jaren naar moge lijk nieuwe medicinale toepassingen van honing, nog afge zien van wondbehandeling. •De antioxidanten in honing kunnen de oxidatie van de slechte cholesterol LDL vertragen en daarmee aderverkal king helpen te voorkomen, zo meldde de Journal of Agri cultural Food Chemistry op basis van laboratoriumonder zoek •Honing verbetert het uithoudingsvermogen en prestaties van duuratleten, zo bleek volgens vakblad Experimental Biology uit proeven bij topwielrenners. •In een symposium wees de Nieuw-Zeelandse onderzoeker Peter Molan op de mogelijkheden om tandvleesontsteking met honing te behandelen. •Er zijn aanwijzingen dat honingzalf Mesitran helpt bij ontsteking van de vagina, veroorzaakt door schimmels of een bacterie. vakblad Annals of Plastic Sur gery worden de redenen van de anti-bacteriële werkzaamheid van honing nog eens opge somd. De suikers in de honing 'zuigen' het water in het wond- vocht op, terwijl bacteriën zo graag in een vochtige omge ving leven. Verder maakt de la ge PH-waarde de microben het leven aardig zuur en bevat ho ning bepaalde plantaardige be standdelen waarvan de anti- bacteriële werking is aange toond. Tenslotte is het broodsmeersel in staat oin in de wond water stofperoxide te produceren, een stofje dat permanent slag levert met de microben. Er zijn zelfs aanwijzingen -geen defini tief bewijs- dat ziekteverwek kers waartegen antibiotica niets meer kunnen uitrichten (zoals de beruchte MRSA-bacte- rie) bij honing wel het loodje leggen. Nog een ander voor deel: de snelle groei van nieuw huidweefsel. Een van de auteurs van de hier boven genoemde publicatie is Hans Hoekstra van het Brand wonden Research Instituut dat gelieerd is aan het Brandwon dencentrum in Beverwijk. Hij is voorstander van wondbehan deling met honing vanwege het ontbreken van bijwerkin gen. Samen met de Maastrichtse biochemicus Theo Postmes on derzocht hij begin jaren negen tig de werkzaamheid van ho ning bij brandwonden. De vo rig jaar overleden Postmes ont wikkelde daarop de honingzalf L-Mesitran (en het anti-maag- zuurhoningkoekje Neutrel), die door zoons Joost en Isidore via het bedrijf Triticum op de markt worden gebracht. Maar Hoekstra heeft bezwaren tegen de Mesitran-zalf en ziet meer heil in de honingcom presjes. Zo is volgens hem de dosering van honingzalf uit de tube uitermate onnauwkeurig. Bovendien kan het middel pijn veroorzaken en wordt het sme ren algauw een kliederboel. Ook zet hij vraagtekens bij de toevoeging van zeven vermeen de heilzame stofjes aan L-Me sitran, zoals vitamines. „Er is geen onderzoek gedaan naar de wisselwerking tussen die stofjes en de werkzaamheid er van." De broers Postmes verwerpen de kritiek op hun zalf. Volgens hen is het aantal pijnklagers miniem en ontstaat er in nor male omstandigheden zeker geen smeerboel. Hun bezwaar tegen de honingcompresjes is dat ze peperduur zijn. Dat kan kloppen: de behandeling van de brandwondenpatiënt in Gent kostte circa 34.000 euro. De honingvoorstanders moeten nog een lange weg gaan om er kenning te krijgen. Zo wordt in de nieuwe richtlijnen voor de behandeling van doorligwon den het gebruik van honing niet eens genoemd. „We weten dat het een oude methode is, maar ze is niet evidence-based (wetenschappelijk bewezen)", zegt een woordvoerster van het Kwaliteits Instituut voor de Ge zondheidszorg. Marja Prins van de Wound Care Society, een kenniscentrum voor wondbe handeling: „Honingbehande- üng speelt nog geen rol in de richtlijnen. Toch sta ik niet af wijzend. Soms kun je een chro nische wond tot heling prikke len door een andere aanpak." Visvangst op industriële schaal is W- een ramp voor de oceanen, condu- .JTf*' deren onderzoekers in het tijd- schrift Nature. Grote roofvissen zo- als haaien, zwaardvis en tonijn WP7 worden ernstig bedreigd. In veel gebieden zijn hun aantallen nog maar tien procent van wat ze wa- ren vordat de grote vissersvloten arriveerden. De onderzoekers hebben vastgesteld dat de aantallen met 80 procent afnemen tijdens de eerste 10 tot 15 jaar van grootschalige visserij. Uiteindelijk stabiliseren ze op ongeveer 10 procent. De situatie wordt nog verergerd doordat de overblij vende vissen veel kleiner zijn. Tonijn weegt gemiddeld nog maar de helft vergeleken bij hun soortgenoten twintig jaar geleden. In hoeverre de populaties zich nog kunnen herstellen, is de vraag. Raadsel gekko opgelost Amerikaanse wetenschappers staan op het punt een materiaal te ontwikkelen met dezelfde opmerkelijke eigenschappen als de voetjes van de gekkohagedis, meldt het week blad New Scien tist. De voetzooltjes van de gekko zijn bedekt met microscopische haartjes ('setae') die zo plakkerig zijn dat een gek ko met één teen aan een glad plafond kan blijven han gen. De vraag was hoe die haartjes zo plakkerig kon den zijn. Om hun vasthoudendheid te verklaren werd verondersteld dat ze een lijmachtige substantie uit scheidden. Onderzoekers van de universiteit van Californië in Ber keley hebben echter ontdekt dat de haartjes zo klein zijn. dat ze gebruik kunnen maken van de zogenaam de 'Van der Waals-krachten', dat is een aantrekkings kracht tussen moleculen. De Van der Waals-kracht in één gekko-haartje stelt weliswaar niet veel voor, maar de gecombineerde kracht van de miljoenen haartjes op de pootjes van de gekko is voldoende om de dier tjes aan het plafond gekluisterd te houden. Einstein-archief op het net Het volledige archief van Albert Einstein is met ingang van deze week op het internet te raadplegen. Wie Einsteins formules nog eens wil doorlezen en de theorieën en berekeningen wil zien waarop deze zijn gebaseerd, kan dit doen op http://www.albertein- stein.info. Het online-archief is opgezet door de Hebrew Univer sity in Jeruzalem en het California Institute of Techno logy. De meeste documenten schreef Einstein in het Duits. Enkele bevatten Engelstalige kanttekeningen. Krimpvrij schaap Schapenfokkers kunnen gaan proberen een schapen ras te fokken waarvan de wol niet krimpt. Dat melden Australische wetenschappers in het weekblad Nature. De wetenschappers van de Gemenebest Organisatie voor Wetenschappelijk en Industrieel Onderzoek heb ben vastgesteld dat wolvezels van sommige schapen veel minder krimpen dan normaal gesproken het ge val is. „Dat betekent dat schapenfokkers op zoek kun nen gaan naar schapen die wol leveren die van nature niet krimpt om daarmee verder te fokken", aldus on derzoeker Tony Schlink. Wol krimpt in de was doordat de vezels waaruit het bestaat met schubben bedekt zijn. Die schubben grij pen in elkaar als de wol nat wordt, waardoor de vezels korter worden. Vol bewondering luister ik naar de prachtige voordracht van Chris Dob- son, hoogleraar aan de Universiteit van Cambridge. Op uitnodiging van enkele Engelse wetenschappers zijn we verzameld op een oud kasteel in Moretonhampstead, ergens in de glooiende heuvels van Cornwall. Pro fessor Dobson is een vooraanstaand wetenschapper op het gebied van ei witten. Zijn recente experimenten ge ven een gedetailleerd beeld van het verkeerd vouwen van eiwitten en de nare gevolgen daarvan voor onze ge zondheid. Vele ziektes, zoals Parkin son, zijn het gevolg van het verkeerd vouwen van eiwitten. Verkeerd ge vouwen eiwitten associëren tot fibers en zetten zich af als plak. Men ver wacht dat circa 25% van al onze ziek tes hun oorzaak vinden in het ver keerd vouwen van eiwitten, met na me bij oudere mensen. Onderzoek is dus van groot belang en hopelijk zal dit inzicht leiden tot mogelijke oplos singen van het probleem. Zelfben ik zeer positief gestemd en dat komt niet alleen door het pakkende ver haal van Dobson. Ons eigen onder zoek aan vergelijkbare systemen sterkt mij in deze gedachten. Het doen van onderzoek is echter een voorwaarde voor een succesvolle en gezonde toekomst. Veel onderzoek moet er zelfs gedaan worden. Want naast verkeerd vouwende eiwitten, hebben we vele onopgeloste proble men, zoals kanker en AIDS. De bio medische wetenschappen geven steeds meer inzichten, maar tech nisch hoogwaardige oplossingen van de problemen worden niet door in zicht alleen verkregen. Het onder controle krijgen van de longziekte SARS laat dat mooi zien. We weten bijna alles van het virus, maar qua rantaine lijkt vooralsnog de enige ef fectieve maatregel. Daarom is het van groot belang dat de medische we tenschappen worden gekoppeld aan nieuwe technologieën. Een dereeliik Hnoylerjur chemische technologe aan de TUE huwelijk is gelukkig tot stand geko men en heet biomedische technolo gie. Dit vakgebied is multidisciplinair en brengt vele meer traditionele we tenschappen en technologieën bij el kaar. Het mag zich in een sterk groeiende belangstelling verheugen. Het is uitdagend en ongekend rele vant, maar de problemen zijn zeer complex. Dit vraagt om onderzoekers met een hoog opleidingsniveau en teams van experts die samenwerken. Elke universiteit die een dergelijke faculteit of activiteit start, is te prij zen. Studenten krijgen een brede aca demische opleiding met een zelf ge kozen diepgang in één van de tradi tionele vakgebieden. Maar wie A zegt moet ook B zeggen. Biomedische technologie doe je goed of je kan het beter niet doen. Dit vraagt om een enorme inspanning van elke universiteit die er aan be gint. De investeringen zijn enorm en de beste onderdelen van wetenschap en technologie in de verschillende traditionele disciplines zijn gebun deld. Ook heb je laboratoria nodig met een relatief grote wetenschappe lijke staf. Biomedische technologie moet een bolwerk van kennis en kunde zijn. In Zuid-Nederland bou wen we aan zo'n bolwerk. Het zal en moet groeien gesteund door bestuur ders die willen investeren in een hoogwaardige en goede gezondheid en een prima opleiding. Tenslotte is onderzoek op het snijvlak van tech nologie en medische wetenschappen het mooiste en belangrijkste dat er FAVORIET RECEPT Ingrediënten voor 4 personen Cous-cous 200 qram cous cous 6 eetlepels geschaafde oude belegen geitenkaas I eetlepel gesneden basilicum 1 eetlepel geslagen room 1 eetlepel olijfolie zout, peper Groenten 100 gram verse doperwten schoon 100 gram verse tuinbonen schoon 100 gram bospeen I courgette 6 stuks groene asperges 8 stuks witte asperges 12 plakjes gedroogde tomaat 1/2 Chinese kool olijfolie le persing oude sherrv azijn 4 teentjes knoflook 8 blaadjes basilicum Uitlek vocht van tomaat 1 kg tomaten 10 blaadjes basilicum 1 theelepeltje ongewassen zeezout aardappelzetmeel Garnering Kropsla, friséesla, notensla, gefrituur de basilicum blaadjes, krokant filo- deeg In deze rubriek geeft een kok iedere maand een favoriet recept dat past bij het seizoen. Door ANGELIQUE SPANINKS Vegetarische gerechten heeft kok Nico Boreas van res taurant Boreas uit Heeze het liefst een of twee op de kaart. Zijn hit van dit moment is een fraai gestapeld geheel van in olijfolie gemarineerde seizoensgroenten op een bedje van couscous en geserveerd met warme tomatenbouillon. En hoe eenvoudig het ook lijkt, ook dit gerecht vergt flink wat voorwerk. Maar daarmee ligt de lente dan ook letterlijk op je bord. „Wat mij betreft kun je er alle verse lentegroenten die je lekker vindt voor gebruiken", zegt Boreas. „Asper ges natuurlijk, groene en witte, maar ook meiknolle tjes en peulen, erwtjes en* tuinbonen, bospeen en courgette. Al die groenten moeten afzonderlijk even kort worden aangezweten, even in een pannetje op het vuur gezet zonder ze te laten kleuren. Alleen de courgette die kun je, nadat je 'm in lange dunne plak ken gesneden hebt, beter grillen." „Zijn de groenten klaar dan blus je ze af met een zelf gemaakte verse groentenbouillon. Die bouillon trekje in zo'n tien minuten uit wortel, sjalotjes, bleekselde rij, zout en een bundeltje verse zachte kruiden als ba silicum, dragon en kervel. Het mooist voor de smaak is het om de groenten apart te houden, maar je kunt ze ook mengen. Zorg wel dat de groenten niet in een plasje bouillon achterblijven en giet er dan de extra vergine olijfolie op. Voeg nog wat grofgesneden teen tjes knoflook toe en wat basilicum en laat de hele boel minstens een dag in de koeling trekken. Laat vervolgens de volgende dag de fijne couscous wel len in het restant van de groentenbouillon. kook het wat op en laat het daarna een uurtje afkoelen. Breng de koude couscous vervolgens op smaak met wat fijne reepjes vers gesneden basilicum, zout en peper en een scheutje sherry azijn of rode wijn azijn. Schep er wat fijn geraspte harde geitenkaas doorheen, bijvoorbeeld In olijfolie gemarineerde seizoensgroenten op couscous met warme tomaten bouillon. Foto René Manders die uit Heeze en maak het geheel smeuiig met wat room of olijfolie. Ontvel tot slot de tomaten, vierendeel ze en haal het zaad emit. Leg een paar stukken te drogen voor de sa lade, en stop de rest in de keukenmachine. Doe er wat grof zeezout bij en flink wat basilicum en draai dit tot er een vochtige massa overblijft. Schep die massa in een keukendoek en laat deze zeker twee uur uitle ken in de koelkast (hang 'm bijvoorbeeld in het fles- senvak). Knijp het geheel niet uit, dan komen er stuk jes mee. Wat moet overblijven is een heldere blan'e bouillon, 't water uit de tomaat met de smaak. Die warm je even voor het serveren wat op en bind je met wat aardappelzetmeel, dat eet makkelijker. Om dit alles op te dienen zet je een ronde steker op een bord. Daar schep je een gelijkmatig verdeeld laag je couscous in van ongeveer een centimeter hoog bovenop leg je de groenten, die je voor je ze opscnep^ nog even op smaak brengt met een paar druPP6^ azijn en wat peper en zout. Leg bovenop tot slot sla, een paar krokante filodeeg blaadjes en wat ge tuurde basilicum en je hebt een heel fris. puur en a tig gerecht dat de lente eer aandoet. Illustratie Mark Janssen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2003 | | pagina 22