PZC Vliegen vangen met licht en geur Ms De wijn krijgt na elke hap kreeft meer diepgang Van vlieg naar mug Advertentie-exploitatie: Wnnrd- en Midden-Zeeland: 0118-484369; Muws-Vlaanderen: 0114-372770. Redactie: 0118-484413 ^uww.pzc.nl E.mail: redactie@pzc.nl Postbus 18,4380 AA Vlissingen. woensdag 7 mei 2003 y De huisvlieg is een onhygiënisch diertje. Daarom mag hij volgens de Europese wetgeving niet in fabrieken komen waar voedingsmiddelen worden geproduceerd. De Wageningse wetenschapster Renate Smaliegange promoveerde afgelopen week aan de Rijksuniversiteit Groningen op een onderzoek naar vliegenbestrijding. Daarbij ontdekte ze dat de zegswijze 'je vangt meer vliegen met honing dan met azijn' niet op waarheid berust." Door MARTIJN HOVER isca domestica heet de huis- Ivlieg wetenschappelijk ge- I sproken. Dat is best een f mooie naam voor wat feite lijk een knap vies beestje is. „Als je een vlieg onder de microscoop be kijkt", zegt onderzoekster Renate Smal iegange, „dan zie je dat op één enkele vlieg miljoenen bacteriën zitten." Dat heeft alles te maken met de weinig kieskeurige levenswijze van de huis- vlieg. „Ze voelen zich aangetrok ken tot uitwerpselen en rot tend vlees, die wemelen van de schadelijke bac- jgÉl teriën, maar je boter- ham vinden ze ook best ^lü| lekker", aldus Smalie gange. „Door daar alleen maar over heen te wandelen, kunnen ze al bacte riën overbrengen. Daarnaast hebben ze ook de gewoonte om een beetje speeksel op hun voedsel te spuiten alvorens het op te slurpen, waardoor hun eten vast wat voor- verteerd wordt. Dat is wel beetje vies, na tuurlijk." Het is dan ook geen wonder dat de huisvlieg een besmettingsbron vormt voor een breed scala aan kwalen, weet de Wageningse ento- mologe (insektensekdundige): „Ze kunnen al lerlei ziektes overbrengen. Darmklachten, tbc, cholera, noem maar op." Bestrijding Het is dan ook logisch dat mens en huisvlieg geen al te beste maatjes zijn. De Europese wetgeving zegt zelfs dat ze uit fabrieken waar voeding wordt geproduceerd totaal ge weerd moeten worden. Dat vereist een effectieve bestrij ding, en daaraan heeft Smaliegange de afgelo pen jaren haar promotie onderzoek gewijd. Ouderwetse bestrijding, zoals de vliegenmepper of de kleefstrips die men vroeger op boer derijen wel boven de keu kentafel zag hangen, bieden tegenwoordig geen soelaas meer. „Vandaag de dag wordt veel gewerkt met visuele en geurprik- kels om vlie gen naar een val te lokken", vertelt de onderzoekster. „Zo s gebleken dat vliegen worden aangetrokken door ul traviolet licht. Dus worden ultravio lette lichtbakken opgehangen met een raster ervoor dat onder stroom wordt gezet, waardoor vliegen die op het licht afkomen, worden geëlektrocuteerd. Het onderzoek van Smaliegange wees echter uit dat zulke lichtvallen lang niet altijd even effectief zijn. „De reactie van de vliegen op het licht bleek sterk afhankelijk van bijvoor beeld het geslacht en de leeftijd van de vlie gen. Vliegen die jonger zijn dan een dag of drie reageerden er in ons laboratorium nau welijks op." „We lieten de UV-lampen ook knipperen met verschillende frequenties om de kijken of dat verschil maakte. Daarbij bleek dat vrouwtjes het snelst werden gelokt bij een knipperfrequentie van 40 Hz (40 keer per se conde). Mannetjes daarentegen reageerden het snelst op een knipperfrequentie van 175 Hz." Geur „Doordat verschillende vliegen zo verschil lend reageren op de lichtvallen, zou je de ef fectiviteit ervan kunnen verhogen door ze te combineren met een tweede lokmiddel", zegt de entomologe. „Geur is daarvoor een goede kandidaat, want vliegen zijn daar erg gevoelig voor. Ze vinden hun voedsel voorna melijk door op de geur af te gaan." In het lab van de onderzoekster bleken vlie gen van alle leeftijden en van beide geslach ten met geuren te kunnen worden gelokt - althans overdag, want 's nachts zijn ze niet actief. „Alle vliegen kwamen af op de geur van kippenmest, licht bedorven var kens- en kippenvlees, brood gedrenkt in wa ter en melk en een mengsel van melkpoeder, suiker en gist. Het maakte daarbij niet uit of ze honger hadden of niet." Mannetjes- en vrouwtjesvliegen werden daar naast door verschillende geuren aangetrok ken, merkte de onderzoekster. „Zo trok brood gedrenkt in bier of azijn vooral man- netjesvliegen aan, terwijl vochtige gist en kippenmest alleen voor de vrouwtjes aantrekkelijk wa- „Ik heb eigenlijk altijd al iets met in- sekten gehad", vertelt entomologe (insektendeskundige) Renate Smalie gange. „Als kind al. Het zijn toch ook best mooie beesten, of niet soms? In- sekten zitten gewoon mooi in elkaar." Nu haar onderzoek naar de bestrij ding van de huisvlieg is afgerond, houdt ze zich bezig met de malaria mug. Ook al een beest dat bestrijding behoeft. „Dat is inderdaad wel een beetje tegenstrijdig", lacht de Wage ningse onderzoekster. „Dat ik insek- ten zulke fascinerende dieren vind, en me tegelijkertijd bezighoudt met hoe je ze het beste kunt doodmaken." Het is een troost dat ze uiteindelijk goed werk doet. „Malaria is in veel Derde-Wereldlan den natuurlijk een verschrikkelijke plaag. Die hier bij ons trouwens ook weer kan terugkeren. Dus is de bestrij ding van de malariamug een goede zaak." Voor haar muggenonderzoek wil Smaliegange in eerste instantie probe ren te achterhalen hoe de malariamug zijn slachtoffers weet op te sporen. „Op de geur vermoedelijk, maar met die kennis schiet je op zichzelf niet zo heel veel op. Op onze huid komen meer dan 400 geurstoffen voor. Het is de kunst om te achterhalen welke daarvan voor de mug het aantrek kelijkst zijn." „Als je dat weet, kun je die kennis gebruiken om geurvallen te bouwen die de muggen bij de mensen weg houden. Je kunt ook feromonen ge bruiken, dat zijn lokgeuren die de in- sekten helpen bij het vinden van part ners om mee te paren. Als je op die manier de voortplanting van de mug gen in de war kunt sturen, kan dat ook een effectieve bestrijding opleve ren." Je zou dus zeggen dat een combinatie van licht- en geurval een zeer effectieve vliegen- bestrijder zou opleveren, maar dat is helaas niet zo, aldus Smaliegange. „Het toevoegen van ultraviolet licht aan een geurbron ver laagt over het algemeen juist de aantrek kingskracht van de geur voor de vliegen", meldt ze. Conclusie Haar algemene conclusie is, dat je vliegen in donkere ruimtes het beste kunt lokken met ultraviolet licht. In verlichte ruimtes kan de vliegenbestrijder daarentegen beter met geu ren werken. „We hebben ook ontdekt dat de bestaande lichtvallen nog sterk verbeterd kunnen wor den. Zo zitten de lampen in zo'n lichtval vaak in een lichtgekleurde behuizing. Als je die donker maakt, wordt de val voor vliegen veel aantrekkelijker. Ook hebben we ge merkt dat de elektrokutierasters die in de vallen worden gebruikt, vaak te grofma- 'S;. zig zijn. De vliegen vliegen er zo tus- 3 sendoor. Als je die rasters wat fijnma ziger zou maken, zou je veel meer vlie gen vangen." Het onderzoek van Smaliegange werd moge lijk gemaakt dankzij bijdragen van de over heid en het bedrijfsleven, waaronder Philips. Maar in hoeverre haar sponsors zich iets van haar gevolgtrekkingen zullen aantrekken, weet de Wageningse onderzoekster niet. „Of een fabrikant zijn lichtvallen zal aanpassen aan onze bevindingen, zal toch voor al een kwestie van vraag en aanbod zijn", vermoedt ze. „Als ze er van hun hui dige modellen genoeg verkopen, zullen ze niet veel noodzaak zien in het maken van kosten om ze aan te passen." Vier restaurants vormen de Kring van de Zeeuwse kreeft, het tweede °P mijn lijstje is Hostellerie Schud debeurs, een herberg gesitueerd in het 'bos' van Schuddebeurs, rijk aan historie en voorzien van alle eigen tijds comfort. Een prachtig plekje, verscholen in het lommer, tussen oude buiten plaatsen. Op een warme dag is het een genot om in de tuin te eten. Wyandotte-kipjes scharrelen rond de tafels en laten zich tracteren op kruimels van mijn briochebrood. De gastheer heeft bij de witte huis wijn een amuse van het staartstuk van het rund, de ossenstaart zoge zegd, geserveerd, en dan volgt het kreeftenmenu: salade van Ooster scheldekreeft en slibtongfilets met rneloen en een rozenvinaigrette, Oosterscheldekreeft gegratineerd met aardappel-kervelpuree, met lamsoren en en asperge-trufFelsaus en tot slot parfait van nectarines met aardbeien en hangop. Chef-kok Bart de Bree heeft altijd wel een verrassing in petto, zo ook nu. De lauwwarme combinatie van kreeft met stukjes slibtong is niet al ledaags, maar is met een mousse van meloen wel heel bijzonder. De frisse meloen en het kreeftenvlees hebben beide een hint van zoetheid maar de kreeft houdt de boventoon. Het hoofdgerecht is een gratin van kreeft op een bed van lamsoren. De aardappel-kervelpuree mist echter een korstje maar wordt wel opge luisterd met wat erwten waarvan de felgroene kleur fraai contrasteert met het rood van de kreeft. Ook in de tuin van Schuddebeurs geen pre sentatie van de kreeft vooraf, wel wprdt de delicatesse warm gehou den onder een cloche die mijn gast heer met. een niet te wijds gebaar aan tafel verwijdert. Het clocheritueel bezorgt mij soms kriebels maar is hier in de buiten lucht functioneel en doet de gemoe delijkheid van de Hostellerie geen geweld aan. Deze heerlijke tuin, de kat en de kippetjes roepen beelden op uit ver vervlogen tijd, beelden waarin Ot en Sien figureren. Terug naar de werkelijkheid: ik rea liseer me opnieuw dat de kreeften- wijn, de Viognier van de biologisch boerende Verena Wyss, een extra di mensie krijgt wanneer je hem dr inkt bij de kreeft, de wijn krijgt na iedere hap kreeft meer diepgang. Hij wordt in Schuddebeurs desgewenst per glas geschonken, wat ik een prachtige geste vind. Wat mij ook opvalt is dat de keuken veel voorwerk heeft verricht. De gast hoeft de kreeftenschaar maar mond jesmaat te hanteren. Soms vergt het pulken in het diepst van de scharen heel wat tijd en inspanning, maar vandaag valt dat enorm mee. Sommige liefhebbers van kreeft zui gen ook de poten leeg, maar dat loont in mijn ogen nauwelijks de moeite. De parfait van nectarines met een halve gepocheerde nectarine, aard beitjes en accenten van ouderwetse hangop, vormt een üchte en frisse afsluiting van een perfect kreeften- menu. Hostellerie Schuddebeurs heeft nog meer menu's: een lunchmenu van drie gangen voor 28,00, een vege tarisch menu van 4 gangen voor 33,50, een Zeeuws menu, vier gan gen, voor 46,00, een Menu Schud debeurs, eveneens vier gangen, voor 57,00 en een Carte Blanche Menu van zeven gangen voor 68,00. De nieuwe kaart biedt leuke gerech ten met verrassende smaakcombina ties. Een greep uit de voorgerechten: dungesneden huisgerookte zalm en zeeduivel met Stellendamse garnaal tjes en asperges 15,00), muifilet gegratineerd met tuinkerspesto en een terrine van gemarineerde toma ten (€12,00), Zeeuwse vissoep, gepar fumeerd met sinaasappel en kum- mel met een kerrie-korianderroom 8,50) en gebakken ganzenlever met pompoenpiccalilly en een zach te mosterdsaus 17,50). De hoofdgerechten vis worden aan gevoerd door de gegrilde of gekook te Oosterscheldekreeft met een ci troenmayonaise 8,50 per 100 gram). Verder is er grietfilet gegrati neerd met mozzarellakaas, basili cum, gebraiseerde paksoi en een concentraat van pomodori, ofwel Italiaanse tomaten 28,00), in ge zouten boter gewelde kabeljauwrug met peterselieinfusie, gestoofde prei en saffraansaus 27,00) en gepo cheerde tarbotfilet met een smelten de appel-saffraangelei en een saus van cider en lavas 33,00). Bij de vleesgerechten is de speciali teit de proeverij van lam van Willem de Boer met vooijaarsgroente, lin- zenkroketjes, saliesaus en een milde knoflook aïoli 28,00) en verder vallen op de rosé gebraden reebokfi let met een flan van geitenkaas en spinazie en vlierbesssensaus 33,00), een klassieker als tournedos van ossenhaas en kalfshaas met ge bakken asperges, morieljes en rode wijnsaus 29,00) en gepocheerde parelhoenfilet met cannelloni van Oosterscheldekreeft, geserveerd in een cappuccino van paddenstoelen en asperges 30,00). En een echt zomers dessert als ge marineerde aardbeien, met aard beienmousse en aardbeiensorbet 7,00) is typerend voor het frisse, lichte karakter van de keuken van Schuddebeurs waar smaak een grote rol speelt. Hostellerie Schuddebeurs Donkereweg 35 4317 NL Schuddebeurs Tel. 0111-415651 Fax. 0111-413103 e-mail hosteilerie@schuddebeurs.nl Geen sluitingsdag Keuken open van 12.00 tot 14.30 uur en van 18.00 tot 21.30 uur Creditcards: Visa, Amex, Mastercard en Diners Club Rolstoel: ja, invalidentoilet Vegetarisch, volledig menu Kinderen: aangepaste porties en gerecht jes Roken: niet gescheiden maar te regelen Met een glaasje ranja kun je toch ook vliegen vangen. Foto René Manders

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2003 | | pagina 21