Met een knipoog naar de tropen Hoezo doffe kleuren? Bulthaup opnieuw bekroond zaterdag 26 april 2003 W 11 Container Voordeel Compact Hf 1 ten en variëteiten hebben, zodat het totale aantal verschillende leverbloempjes tot ver over de honderd komt. Ze komen niet alleen uit Europa, maar ook uit Noord-Amerika, China, Korea, Centraal-Azië en Japan. En dan hun sprankelende kleuren; ik was op slag verliefd. Met een licht schuldgevoel keek ik nog eens over mijn schouder naar al die kerstrozen, maar daarna laadde ik gretig mijn mandje vol met de appelbloe- semroze vorm van Hepatica py- renaica en met de cyclaamroze H. japonica, heideplanten met ook nog eens met prachtig ge marmerd blad. Prachtige plant jes, en dat voor nog geen tientje per stuk. Toen ik thuis was had ik spijt: ik had er nog veel meer moeten kopen. Maar gelukkig is Ashwood Nurseries een modern bedrijf: geen enkel teken van die bekrompen Britse eilandmen taliteit. Ze sturen met plezier planten naar het continent en voor wie liever zelf zijn planten kweekt is het mogelijk om zaden van de verschillende soorten te bestellen. U betaalt gewoon per credit card. Kwekers zijn niet dol op telefoontjes, dus bestel per email: ashwoodnurs@hot- mail.com Romke van de Kaa Hepatica japonica Liefde maakt blind en dik wijls is er een buitenstaan der nodig om je met j e neus op de feiten te drukken. Laatst zei een kennis na het bezichtigen van mijn kerstrozencollectie: „Ge weldig, wat een verscheiden heid aan soortep, en dat alle maal in volle bloei zo vroeg in het jaar. Alleen jammer dat het allemaal van die doffe kleuren zijn." Ik was beledigd - doffe kleuren, hoezo doffe kleuren? - maar diep in mijn hart wist ik dat mijn bezoeker gelijk had. De kleuren van Helleborus orienta- lis, de kerstroos waar het om ging, zijn verre van spranke lend. Alleen de witbloeiende va riëteiten ogen fris. Natuurlijk, van dichtbij zijn al le bloemen prachtig, met hun grote bossen goudgele meeldra den, maar van een paar meter afstand lijkt het net of er een grauwsluier ligt over de bloe men van de kerstroos. Waarom had ik dat nooit eerder gezien. Of liever gezegd: waarom had ik dat nooit eerder willen erken nen? Daar komt nog bij dat de afgelo pen winter weer eens bewezen heeft dat Helleborus orientalis niet echt winterhard is. Dat wil zeggen: de planten overleven een strenge winter wel, maar zo wel het blad als de bloemen worden als het meer dan tien graden vriest toch beschadigd. En in een kwakkel winter wor- Tropisch groen in Hollandse tuin. Jan J. Smith is vooral gechar meerd van het contrast. Een tropisch aandoende palmboom in een typisch Hollandse tuin. Sinds vorig jaar importeert hij de Chusanpalm, een soort die temperaturen tot min 18 graden Celsius kan doorstaan. „Het draait helemaal door." Hij houdt van een tuin die ook in de wintermaanden groen is. Van besneeuwde boomtoppen, waar het groene loof doorheen prikt. Daarvan kan hij oprecht genie ten. Maar tropische gewassen die in de wintermaanden van wege de kou een plaatsje binnen moeten krijgen, liggen hem minder. „Dat kost veel geld. Het kost je bovendien je rug." De uitbundige, enigszins kra kende lach, verraadt dat Jan J. Smith (59) uit Den Haag niet meer de allerjongste is. Daar doet hij niet moeilijk over. Se- mi-gepensioneerd tuinliefheb- ber noemt Smith zich geksche rend. In een vorig leven was hij produ cent van kunststoffen. De eerste helft van de jaren negentig ver kocht hij zijn bedrijf om vervol gens twee maanden niets te doen. „Maar dan gaat zelfs de tuin vervelen", zegt Smith. Hij wilde zijn kennis overdra gen aan een jonge generatie, be zig blijven met zaken die hem interesseerden en genieten. Zijn eerste handel was een prakti sche. Geplaagd door artritis, plaatste hij een verwarmd bad in de tuin. Het ultieme genot. Sindsdien zet hij dergelijke ba den af in onder andere Neder land en Duitsland. Een warm bad in een tropische tuin. Die gedachte prikkelde de voormalig ondernemer. Zeiven jaar lang zocht Smith naar een palmsoort die zelfs de koude Nederlandse winter kon overle ven. Die vond hij in de Gobi- woestijn. Daar stuitte hij op de Chusan, een wintervaste palm die temperaturen tot min 18 graden Celsius kan doorstaan. Smith nam de gok. Een jaar ge leden liet hij een container vol palmen naar Nederland komen. Geen kleine, maar soms meters hoge exemplaren. Hij stalde ze in een loods in Lisse, waar het publiek er kennis van kon ne men. Het bleek een succes. De palmen gingen grif van de hand. Smith herinnert zich de zaken man uit Wassenaar die direct meer dan twintig stuks kocht. „Voor een bedrag tussen de 40 en 50.000 euro." Maar het resul taat is een prachtige tuin met een knipoog naar de tropen. Een dergelijke tuin, een aantal palmen aan zee of in een park; die doen volgens Smith vanzelf hun werk. „Ik krijg mijn klan ten vooral door mond-tot- mondreclame. Vorig jaar ging het nog, maar inmiddels draait het helemaal door.Hij beperkt zich dan ook niet langer tot Ne derland. 'Zijn'palmen duiken inmiddels ook op in Stockholm en Götenburg, steden waar de temperatuur 's winters tot ver onder het vriespunt daalt. De officiële naam van de palm die Smith importeert is Chusan Trachycarpus Fortunei. Tra- chycarpus is een van de 212 ge slachten - in totaal zijn er zo'n drieduizend soorten - uit de Pal- menfamilie (Palmae). De oor sprong ervan ligt in Oost-Azië. De meeste palmen uit dit ge slacht kunnen vorst verdragen. De Trachycarpus fortunei of Chinese palm is een van de meest winterharde palmsoor ten. Overigens laat deze palm bij temperaturen onder -12 gra den Celsius zijn bladeren vallen. Naast de Chusanpalm worden ook andere soorten van het ge slacht Trachycarpus in Europa gekweekt, waaronder de T. ex- celsea (Chinese windmolen- palm) T. martianus en T. wagne- rianus. Opvallend is ook dat de stam zich niet vertakt (monopo- diale groeiwijze). Een ander voordeel van palmen is dat ze na verloop van tijd niet dikker worden, waardoor ze relatief weinig plaats innemen. Echt kleine jongens zijn het ove rigens niet. De stamhoogte van de palmen die Smith importeert ligt tussen 100 en 700 centime ter. Ze zijn tussen de zeven en vijftig jaar oud. De palmen wor den compleet met kluit in een container geleverd, waardoor hun gewicht varieert van 16 0 tot 1500 kilo. De prijs van de palm loopt uiteen van €350 tot onge veer €1400 Het onderhoud is miniem. „In de kuip doen ze het minder goed dan in de vaste grond. Bovendien moet je er voor zorgen dat de palm geen 'natte voeten' krijgt." Toegegeven, zo'n kant en klare palm in de tuin ziet er fraai uit. Toch denken sommige milieu activisten daar volgens Smith soms anders over. „Die vinden dat je de palmen in hun oor spronkelijke omgeving moet la ten. Daardoor wordt het wat moeilijker om ze te importeren. We proberen ze daarom ook zelf te kweken, maar dat is niet zo gemakkelijk." Of hij het zelf niet vreemd vindt: zo'n uitgesproken tropisch ge was in ons koude kikkerlandje? „Ik vind het contrast juist zo leuk." Wat Smith betreft, houdt het dan ook niet op bij de import van de Chusan. „Ik ben nu bezig met een wintervaste bananen boom." Paul Geerts Voor meer informatie: 06- 53104423. Wintervaste palmen kunnen in Nederlandse tuinen overleven. foto's GPD *7 produceerd, daar in de Engelse Midlands, maar Kingswinford is het mekka van de Helleborus- freaks. Vanuit heel Europa, en ook vanuit de USA en Japan, stromen de liefhebbers toe. De prijzen liggen zo tussen de vijf entwintig en de vijftig euro, maar dat schijnt voor de kopers geen belemmering te vormen. En natuurlijk heb ik een ker stroos gekocht - een gele met een rood hart - want daar was ik voor gekomen. Maar wat mijn oog trok was de collectie leverbloempjes van Ashwood Nurseries. Een lever bloempje is een klein, vroeg- bloeiend vast plantje met bloe men die sprekend op anemonen lijken. Ik kende de Europese soorten: Hepatica nobilis, H. transsilvanica en H. pyrenaica. Maar in Engeland, waar geen enkel leverbloempje in het wild voorkomt, zag ik dat mijn ken nis van het geslacht Hepatica grote lacunes vertoonde. Er blij ken maar liefst twaalf verschil lende soorten te bestaan, die alle weer een reeks van ondersoor- *4. den de planten vaak ontsierd door zwarte vlekken die veroor zaakt worden door een schim melziekte die nauwelijks te be strijden is. Kortom: het enige sterke punt van de kerstroos dat overblijft is de vroege bloei. Plus het feit dat de plant een ra ge is, en rages werken nu een maal aanstekelijk. Kort nadat mijn liefde voor de kerstroos was bekoeld, maakte ik met een vriend een pelgrima ge naar Ashwood Nurseries in Kingswinford, een gehucht in de buurt van Birmingham. Staal wordt er niet veel meer ge- 7 Visite komt graag in de keuken Als hij een keuken afle vert, gaat hij meteen zelf achter de kachel, zoals dat in vaktermen heet. Met andere woorden: Danny Re- mijn, Bulthaupadviseur te Goes kookt op locatie bij zijn klanten. Weliswaar met be hulp van een professionele kok, maar toch... Voor hem staan keuken en koken gelijk aan Bulthaup en hij ziet zijn passie regel matig bekroond. Onlangs sleepte Bulthaup de zoveel ste design-award weg. Dit maal de Duitse IF Design Award voor het nieuwe spoelcentrum. Praten over zijn passie betekent voor Danny het uitdragen van het Bulthaupgevoel. En dat be tekent de keuken als leef ruimte, waar rust vanuit gaat en alles op z'n plaats staat. Toen Martin Bulthaup in 1949 zijn keukenbedrijf op richtte in Duitsland had hij een doel voor ogen. Natuurlijk wil de hij keukens produceren, maar er was meer. Het bedrijf spreekt tot op heden zelfs van een filosofie. Bulthaup heeft als uitgangspunt dat de keuken een leefruimte is. In die leefruimte staan mens en functie centraal. Danny Remijn werkt als advi- seur in het Bulthaup-Center Chef, onderdeel van Slabbe- koorn Interieurbouw in Goes. Hij legt uit wat er achter die fi losofie schuil moet gaan: „Het uitgangspunt is dat de keuken een leefruimte is, een centrale plek waar mensen elkaar ont moeten. Als je visite krijgt en je gaat koken, komen ze naar de keuken. Even gezellig kletsen, proeven en mee kijken. Er is al tijd activiteit." „Martin Bulthaup heeft dat concept van keuken als leef ruimte uitgezet, toen hij zijn be drijf oprichtte. Nu zwaait zijn zoon Gert de scepter. Hij is de goeroe die het Bulthaupgevoel uitdraagtJ e kunt zeggen dat hij nu de drijfveer is achter het be drijf. Er is een driekoppige di rectie, maar Gert zet de grote lij nen uit. Het gevoel dat hij wil overbrengen is dat van veilig heid. Veilig thuis koken. In alle rust. Voelen dat alles goed is, dat alles op z'n plaats staat en ook daar staat waar je het wil heb ben." „De keuken moet ook onderdeel zijn van de rest van het huis. De belijning, de kleuren, alles moet afgestemd zijn op de directe om geving. Ik wil altijd eerst weten wat klanten doen met de ruimte die grenst aan de keuken. Wat voor kleuren zijn er, wat ligt er op de vloer, de stijl van het meu bilair en noem maar op.Om de Greeploze kastdeuren en laden geven een strak beeld in de keuken. Bamboefineer geeft een warme uitstraling. overgang van keuken naar woonruimte te onderstrepen heeft de Duitse firma bijvoor beeld een bar in de collectie die beide ruimtes kan verbinden. In de ruim vijftig jaar na de op richting van het keukenbedrijf, heeft Bulthaup zich ontwikkeld tot een merk van betekenis. De ontwerpen zijn regelmatig be kroond met designprijzen. De keukenproducent heeft inmid dels zijn vleugels uitgeslagen en zoekt het ook buiten de keuken. Tijdens de Internationale Meu belbeurs in Keulen, begin dit jaar, introduceerde Bulthaup een aantal nieuwe banken en ta fels, in de bekende strakke vormgeving. Het meubilair is verkrijgbaar in ahorn, Zwitsers perenhout, beuken, kersen, no ten en olm. Want hout is van oudsher één van de materialen die het bedrijf verwerkt. De nieuwe lijn past bij de al be staande zitmeubelsystemen Korpus, Nemus en Duktus. Jaarlijks komen nieuwe pro ducten op de markt. Een van die nieuwe producten is een spoel- gedeelte. Daarvoor ontving het bedrijf dit jaar de toonaange vende Duitse IF Design Award 2003. Dit nieuwe ontwerp is ge baseerd op de al vijftien jaar eerder geïntroduceerde keu kenwerkbank van Bulthaup. Een 'keukenklassieker', zoals Danny die werkbank om schrijft. Het bekroonde spoel- gedeelte bestaat uit een flexi bele combinatie van diepe en vlakke spoelbakken. Een nieu we lasergestuurde lastechniek zorgt ervoor dat die spoelbak-, ken naadloos verbonden zijn met het roestvrijstalen werk blad. Die spoelbakken zijn ver zonken in een werkvlak dat tot twee meter breed kan zijn. Een centrale snijplank van kunst stof kan van links naar rechts over de spoelbakken geschoven worden. De afronding van de plank 'valt' in een rand (casca de) van zo'n twee centimeter, boven en onder de spoelbak, waardoor de plank makkelijk heen en weer beweegt. Dat snij- gedeelte is eenvoudig van het spoelgedeelte af te halen. Dan ny: „De plank is gemaakt van okulen, een kunststof die wat vettig aanvoelt, waardoor je er goed op kunt snijden." Gevraagd naar trends en novi teiten op keukengebied signa leert Danny een duidelijke voorkeur van klanten voor een meer compacte keuken. „Je merkt dat mensen het meer gaan zoeken in kwaliteit en niet meer in grootte. Ze willen op een klei ner oppervlak alle functies bij elkaar. Als je kijkt naar de Bul- thaupkeuken zie je dat duide lijk. Het zijn niet van die gi gantische blokken. Het zijn keukens waar ze voor bedoeld zijn: om er in te koken. Ze zijn niet gemaakt voor de buren zo als ik het altijd zeg. Niet om mee te pronken. Ze hebben een tijd loze uitstraling." „Het kleurgebruik wordt wat natuurlijker. Je hebt hele mooi tinten rood, blauw en zand, met namen als cayenne, leem, Saha ra en nordisch blauw. Dat na tuurlijke vind je ook terug in de toepassing van hout. Naast be kendere houtsoorten wordt nu ook bamboe gebruikt. „Het ge bruik van bamboe is nieuw. Het is heel goed te verwerken als fi neer op kastdeuren." Een ande re noviteit van Bulthaup is het greeploze systeem voor deuren, lades en uittrekelementen. Met een klein duwtje gaan die een voudig open. Het uiterlijk van de keuken is dan ononderbro ken strak.,Dat geeft rust aan de ruimte. Dat is wat veel mensen zoeken. Rust. Niet te veel tiere lantijnen en fratsen. De kunst van het weglaten." Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat. Bulthaup heeft lang het imago gehad van yuppenkeuken. Danny ziet dat wat anders. „Vanaf zo'n tien, twaalfduizend euro heb je al een keuken. Die bedragen zie je bij andere keukenfabrikanten ook. Ik zie dat klanten er zo'n inves tering graag voor over hebben." Annemarie Zevenbergen Het bekroonde spoelgedeelte. Keukenproducent Bul thaup werd in 1949 opgericht in het Duitse Bodenkirchen. Het hoofd kantoor is nu gevestigd in Aich, eveneens in Duits land. De Bulthaupgroep behaalde in 2002 een om zet van ca. 102 miljoen euro en heeft vier dochter maatschappijen in Duits land en negen daarbuiten. In Duitsland produceren 550 medewerkers exclu sief voor de wereldmarkt. Het bedrijf ontwerpt en geeft vorm aan leefruim tes binnen en buiten de keuken. De productlijnen system 20 en systeem 25 (keukens) vormen de basis naast aanvullende pro ductgroepen communica tion (tafels, banken, stoe len) en accessoires (keukengereedschap en toebehoren). Functionali teit en technologie spelen een hoofdrol. Uitgangs punt is dat de keuken een volwaardige leefruimte is, die moet aansluiten bij de woonomgeving in de rest van het huis.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2003 | | pagina 39