Waarom mannen zappen en vrouwen zeuren If: pGSaaiD Hendrina Adriana van Cranenburgh, horeeavrouw 25 zaterdag 19 april 2003 1 J Kopje koffie Kleurrijk publiek Patsers Hendrina Adriana van Cranenburgh: „De tophoreca leeft toch een beetje van die types die er een afwijkend leefpatroon op nahouden." foto Lex de Meester Ik was als Alice in Wonderland Die tien kilo moest ze als de bliksem zien kwijt te raken. Met dat vaste voornemen trok Hendrina Adriana van Cranen burgh 24 jaar geleden de deur van de hotelschool in Brugge achter zich dicht. Drie jaar lunches van drie, vier gangen hadden zich ver taald in een zeer ongewenst maat je meer. Gelukkig waren er ook aangename zaken daar op de Belgische nonnenschool voor meisjes. „Wij sliepen op het semi narie van de priesters in oplei ding. Daar waren hele leuke jon gens bij." Met de nonnetjes daarentegen was het kwaad kersen eten. „Aan het eind van het eerste jaar heb ik gezegd: ik wil extern. Het was gewoon bar baars. Als je iets fout had gedaan, moest je de hele nacht op je blote knie- en voor de deur van zuster Mar ja zit ten. Of na schooltijd pannen wassen - van vier keukens. Of een weekeinde overblijven op school, binnensmuurs hè." Dat ze op dat strenge internaat te rechtkwam, en niet op - pakweg - de hotelschool in Maastricht, had Hen drina geheel en al aan zichzelf te wij ten. „Na de lts, waar ik consumptieve technieken had gedaan - brood en banket - wilde ik vroedvrouw worden. De decaan zag dat anders. 'Ben je he lemaal belazerd?!', zei hij. 'Je ouders hebben een prachtig bedrijf daar in die Campveerse Toren en jij hebt dat vak in jeEn dat nam ik dan aan, zo zijn wij wel opgevoed. Ik zou me dus gaan aanmelden bij een hotelschool. Maar: ik was woordblind en een beetj e benauwd dat het me niet zou lukken, dus ik verscheurde de aanmeldings formulieren." Onvermijdelijk kwam het moment dat Hendrina haar daad moest op biechten. Ze hoopte dat de aanmel dingstermijn inmiddels verstreken was, maar toevallig wist vader nog een heel goede hotelschool in Brugge. Intern, met nonnen en alleen maar meisjes. Het berouw kwam na de zon de, en was vergeefs. Achteraf zegt zij: de school was heel streng, maar goed. „Een hotelschool zoals een hotelschool zijn moet. Je leerde er afzien, zoals het in de horeca zelf is. Tafels dekken, en serveren, je moest alles weten van alle producten, welke wijn erbij geserveerd zou kun nen worden, je moest er een cocktail bij verzinnen als aperitief. Je leerde alles eten en alles klaarmaken, met de Franse keuken in het achterhoofd. Je maakte kreeften klaar, banketten voor vierhonderd man met ortholaan- en - die kleine vogeltjes die nu be schermd zijn - aan een spies; truffels, langoustines, coquilles St. Jacques... Op een doorsnee schooldag bestond een lunch bijvoorbeeld uit een aperi- tiefje, garnalencoctail, veloutésoep van verse asperges, als hoofdgerecht kreeft - en toe aan tafel bereide crêpes suzettes met grand marnier." Hendrina wist bij aankomst op de nonnenschool al het een en ander van de horeca. Net als de vier andere kin deren van het gezin Van Cranenburgh hielp ze al van jongs af aan mee in De Campveerse Toren in Veere. In 1947 legde haar vader met zijn zeilboot aan in het plaatsje. Hendrina's vader, des tijds een jaar of dertig en kleine zelf standige met een transportbedrijfje in het Westland, besloot er een paar da gen te blijven om eens na te denken over zijn toekomst. „Op een dag ging hij een kopje koffie drinken bij De Campveerse Toren. Toentertijd was Veere nog een rustig vissersplaatsje. Wie er wilde blijven logeren, kon al leen in de Campveerse Toren terecht. De acht kleine kamertjes hadden geen verwarming of sanitair. Onder de bed den stond een po, die 's ochtends op de gang werd gezet om te worden geleegd. Kortom, de allure van de hui dige Auberge was ver te zoeken. Ei genlijk was het maar een armzalige bedoening. Of het nu daarom was of niet, de toen malige uitbater kreeg net toen Henk aan de koffie zat, ruzie met zijn vrouw en wilde opeens van de herberg af. Of Henk er geen zin in had, vroeg hij zijn gast voor de vuist weg. Henk van Cra nenburgh vond het niet zo'n gek idee en zei j aWelis wa arkonhijnoggeenei bakken en had hij geen van de beno digde papieren, maar daar was alle maal wel een mouw aan te passen. „Vader betrok het kamertje achter de keuken en begon. Blijkbaar had hij het wel in de vingers, want het werd steeds drukker en hij moest hulp krachten inhuren. Een ervan was Jo hanna de Buck, een echte Veerse uit een gezin van acht kinderen. Dat was mijn moeder." Hendrina omschrijft haar vader als iemand die altijd op zoek was naar nieuwigheden. „Hij was een van de eersten die ananas uit blik serveerde, net na de oorlog. En Indische rijstta fels in een tijd dat dat nog behoorlijk exotisch was. Hij liet er gewoonweg een kok uit Den Haag voor overko men. Onder zijn leiding werd de Campveerse Toren heel populair, in binnen- en buitenland. De gemeente, eigenaar van het pand, herstelde in de jaren vijftig de buitenkant en mijn va der verbouwde de acht kamers én de paardenstallen tot luxueuze vertrek ken, mét badkamer. Er kwam hete- luchtverwarming, koud en warm stromend water en een moderne hore- cakeuken." Zo kwam het dat Hendrina opgroeide in een bloeiend familiebedrijf met een gevarieerd en kleurrijk publiek. „Kunstenaars, schrijvers, ministers, maar ook recreanten. Koningin Bea trix, Willem Alexander, Bertus Aaf- jes, Karei Appel, Freddy Heineken, maar ook mensen zoals jij en ik. Som migen hebben door de jaren een bij zondere band met Veere of de Toren ontwikkeld." Ze had na het afronden van de hotel school dus in een gespreid bedje kun nen stappen. Maar de zeventienjarige had andere plannen. „Na mijn exa men zou ik kok worden in Frankrijk en daarna de beste kok van Neder land. Dat was het idee. Die zomerva kantie werkte ik nog even gewoon in Veere, in bistro De Struyskelder, die mijn vader er in '54 bijgekocht had. In de loop der jaren hadden er ontzet tend veel koks bij ons gewerkt en zo nu en dan kwamen die wel eens buurten. Zo ook Jannes Brevet, toentertijd werkzaam in De Hoefslag in Bos en Duin bij Zeist." Toen hij haar vroeg bij hem te komen werken dacht ze: waarom niet? En waarom ook niet. Het restaurant stond onder leiding van Gerard Fagel en Wulf Engel en er straalden twee Michelinsterren. „Op dat moment was De Hoefslag hét restaurant van Nederland. De Plek Waar Het Ge beurde, waar de Nouvelle Cuisine ge ïntroduceerd werd en iedereen kwam eten om inspiratie op te doen." Achteraf ervaart ze het als een ontzet tend belangrijke periode in haar le ven. „Ik voelde me daar Alice in Won derland. Het was er dag en nacht werken, maar dag en nacht feest. De champagne vloeide er rijkelijk en het was altijd vol. Ik heb er ontzettend veel mensen leren kennen die nu ster renrestaurants hebben. André van Doorn van Kasteel Heemstede, één ster; Jannes Brevet van Inter Scaldis in Kruiningen, twee sterren; Otto Nij- enhuis van Prinses Juliana in Valken burg, één ster; enzovoorts. Daar heb ik allemaal mee gewerkt in De Hoefslag. Ik, negentien jaar, zoog het als een spons in me op. Voor mij was toen heel duidelijk dat ik het goede vak had ge kozen." Na tweeënhalf j aar kwam er een nieu we, grote kans. „Mijn chef vroeg of ik interesse had om een tijdje in de keu ken van Robert Kranenborg te gaan werken in Brussel, in Cravache d'Or, een klassiek tweesterren restaurant. Dat caterde veel voor het Paleis, voor de ministers, voor Europese topbij eenkomsten. Mijn Frans kwam me daar goed van pas in het jaar dat ik er werkte. Ik was één dag in de week vrij een werkdag begon 's ochtends om ne gen uur en eindigde om één uur 's nachts. Maar daar stond ik helemaal niet bij stil. Als je van dit vak houdt, knijp je in je handjes als je in de goede bedrijven komt, waar je jezelf verder kunt ontwikkelen. Naar werkdruk of salaris kijk je niet. En toen kwam Hendrina van de hemel in de hel. In een bistro, om precies te zijn. „Gerard en zijn broer Martin Fa- gel hadden in Utrecht een bistro ge kocht die niet liep. Ze vroegen me of ik daar chef wilde worden. En ik voelde me verplicht. Maar dat is natuurlijk wel héél wat anders dan koken voor het paleis. Ik heb daar jankend entre- cötes staan grillen, tranen die sissend op de gril verdampen. Van tafels vol met truffels ter waarde van een Jaguar naar entrecóte met saus die op koeie- poep leek." Na drie jaar verkochten de eigenaren de zaak en kwam de bevrijding. „Via Gerard Fagel kon ik stages lopen in Amerika: in het Waldorf Astoria in New York en het Hilton Vista Interna tional in Kansas City. Om het manage ment een beetje in de vingers te krij gen. Ik was weer Alice in Wonderland. In het Waldorf Astoria bijvoorbeeld heeft de president van Amerika zijn eigen appartement. Alleen speciale mensen mochten daar komen; daar was ik er één van. Na een halfjaar moest Hendrina weg. Terug in Nederland was daar die va cature voor een manager bij De Ge leerde Man in Bennebroek. „Een strak georganiseerd, klassiek, stijf restau rant. Eén ster. Het was mijn eerste er varing met de hiërarchie aan de voor kant van een toprestaurant, om zo te zeggen. Wat de clièntele betreft, dat ging van: doe mij maar een Dom Pe- rignonnetje. De duurste champagne ter wereldEn doe er maar een blikje kaviaar bij. Mensen die met zijn twee- en voor 4500 gulden dineerden en soms vier- vijfhonderd gulden fooi ga ven. Patsers met een hoop centen kwamen er, sterren, grote zakenlui, echte onderwereldtypes ook. Plus aanhangend vrouwelijk schoon. Die tophoreca leeft er toch een beetje van, laten we eerlijk wezen, van die types die er een afwijkend leefpatroon op nahouden. Lee Towers, Cor Boonstra, mensen uit de bajes die verlof had den." En weer kwam er een kans. „Ze wil den me hebben in De Doelen, een swingende tent in Muiden. Het was er hónderd procent anders. Net zo duur, maar heel los. Gek genoeg met dezelf de gasten. Het zou een gedenkwaar dig jaar worden. Net terwijl Hendrina het enorm naar haar zin had, hoorde ze dat Gerard Fagel vermoord was. „Met een dumdumkogel doodgescho ten door een inbreker terwijl zijn vriendin ernaast lag. Het heeft me enorm geraakt. Gerard was een soort broer van me, mijn ijkpunt. Ik zat in de auto en zei hardop: wie moet nou tegen mij zeggen dat ik het wel of niet goed doe?" En juist toen kwam ze voor een belangrijke keuze te staan. „Mijn zwager, die de Campveerse Toren van mijn vader had overgenomen, vroeg of ik ook in het bedrijf wilde stappen. Ik heb er een jaar van wakker gelegen en toen gezegd: okee. Toen hebben we het verdeeld: ik de Struyskelder. Hij de Campveerse Toren. Of het nog niet genoeg was, zette Hen drina samen met haar toenmalige partner Wulf Engel twee restaurants op. „Eentje in Utrecht en een in Bra bant. Tien jaar lang heb ik dat volge houden, slopend heen en weer cros sen, 4000 kilometer in de week van 's ochtends vroeg tot diep in de nacht. Tot ik besloot dat het wel genoeg ge weest was en alleen nog de Struyskel der aanhield. Dat was een jaar of zes geleden." Hendrina (nu 41) ging het jaar 2000 in met het echte champagnegevoel. In 1999 trok haar zwager zich terug en richtte ze zich, samen met haar zuster, ook op de Campveerse Toren. „Om zo'n pand te mogen exploiteren. In Veere te mogen wonen en werken. Daar waar ik grootgebracht ben. Er zit een goed gevoel in dit pand. Er is meer dan alleen maar muren. Als her berg bestaat het al 500 jaar! Ik vind het heel bijzonder dat ik wijnen kan schenken die mijn vader nog inge kocht heeft in 1947. Ondine van der Vleuten en tussen de seksen zijn 'hot'. foto GPD Die verschillen hebben allemaal evolu tionaire en biologische oorzaken, schreven Allan en Barbara Pease al in Waarom mannen niet luisteren en vrou wen niet kunnen kaartlezen. Mannen hebben een andere hersenstructuur dan vrouwen en dat verklaart waarom ze maar één ding tegelijk kunnen doen, waarom ze verslaafd zijn aan sport en waarom ze nauwelijks iets weten van het privé-leven van hun vrienden, on danks dat ze het hele weekend met hen gevist hebben. Het verklaart ook waar om vrouwen moeite hebben met inpar keren, waarom ze hun baby 's nachts als eerste horen huilen en waarom ze beter gezichten kunnen onthouden. Het eerste boek van de Australische communicatiedeskundigen werd een internationale bestseller. Er werden meer dan zes miljoen exemplaren van verkocht en tot op heden is het in 33 ta len verschenen. Het echtpaar kreeg duizenden reacties van mensen die zich verbazen over de gedragingen van de andere sekse en die zich gefrustreerd en machteloos voelen omdat ze niet weten hoe ze ermee om moeten gaan. Alle reden dus voor een vervolg. On langs verscheen bij uitgeverij Het Spectrum dan ook Waarom mannen liegen en vrouwen altijd schoenen ko pen. Dit boek verklaart niet alleen de verschillen tussen mannen en vrouwen, maar biedt ook praktische oplossingen om het onderlinge contact te verbete ren en daarmee huwelijken te redden. Het is, zegt het echtpaar Pease, een ge bruiksaanwijzing om de andere sekse beter te leren begrijpen. Vrouwen verfoeien bijvoorbeeld het zapgedrag van mannen. Mannen wil len niet weten wat er op tv is, maar wat er nog méér is. Dat komt, zegt het echt paar Pease, omdat mannen dat duizen den jaren geleden min of meer ook al deden. Als een man na een dag jagen te rugkeerde naar huis ging hij rond het vuur zitten en staarde in de vlammen. Temidden van zijn vrienden kon hij langdurig in deze trancetoestand ver keren zonder te communiceren en zon der dat andere mannen van hem ver langden dat hij sprak. Het was zijn manier om zich te ontspannen en zich weer op te laden voor de volgende dag. De moderne man uit de 2 le eeuw staart aan het eind van een lange werkdag nog steeds het liefst 'in de vlammen', maar gebruikt daarvoor nu een krant of een tv. Vaak tot grote ergernis van zijn vrouw, die gezellig met hem de dag wil doorpraten. Oplossing van het schrij versechtpaar: verstop de afstandsbe diening of koop desnoods een eigen tv. Nog zoiets: winkelen. De meeste kerels hebben er een bloedhekel aan. Hun hersenen zijn erop ingesteld om zich snel zo snel mogelijk in een rechte lijn van A naar B te verplaatsen en niet op urenlang geslenter langs etalages en winkelschappen. Tip van de Peases: laat hem het winkelwagentje besturen. „Mannen willen graag de leiding heb ben en vinden het leuk te 'sturenen hun ruimtelijk inzicht te gebruiken - bij het nemen van bochten, voor het bepalen van de snelheid, enzovoorts." De kans is zelfs groot dat hij er 'brroemmm'-ge- luiden bij gaat maken. Maar vrouwen kunnen mannen ook be hoorlijk op de zenuwen werken. Waar ook ter wereld, overal zetten mannen 'gezeur' bovenaan de lijst van dingen die ze verfoeien, ontdekte het echtpaar Pease. Alleen al in de Verenigde Staten zouden er meer dan 2000 gevallen per jaar zijn van mannen die hun vrouw hebben vermoord omdat haar gezeur hen daartoe zou hebben gedreven. Waar mevrouw zoal over zeurt? Over praktisch alles. Over de vuilnisbak die buiten moet worden gezet, over huis houdelijke klusjes, over zijn gewicht, over zijn vrienden. En over zijn moeder natuurlijk. Volgens Allan en Barbara is gezeur een duidelijk signaal van een communicatieprobleem. Ook kan het een schreeuw om erkenning zijn. Hun alternatief: zeg manlief precies wat je wilt. En geef hem als hij thuis komt eerst een half uur om 'in de vlam men te staren' voordat je erover begint dat hij veel te laat thuis is. En als een man zijn sokken of natte handdoeken Waarom zappen mannen alle tv-ka- nalen af? Waarom zeuren vrou wen zo? En waarom laten mannen al tijd de wc-bril omhoog staan? In hun nieuwste boek verklaart het Australi sche bestsellersechtpaar Allan en Bar bara Pease de soms onoverbrugbare verschillen tussen mannen en vrouwen nader. „Als je weet hoe de hersenen van een man werken, kan zijn aanwezig heid hartstikke leuk zijn." Het zijn soms uiterst triviale kwesties waaruit de verschillen tussen mannen en vrouwen blijken. Waarom wil hij bijvoorbeeld dat de toiletrol van de muur afrolt en niet naar de muur toe? En waarom laat hij de wc-bril altijd omhoog staan? En trouwens, waarom willen vrouwen, in tegenstelling tot mannen, altijd over gevoelens praten? De heren op hun beurt vinden het hoogst irritant dat vrouwen na hun toi- letbezoek de bril naar beneden laten, en niet even de moeite nemen om deze weer omhoog te zetten. En waarom kletsen vrouwen eigenlijk zo veel? Hoe alledaags de problemen ook kun nen zijn, er schijnen zelfs huwelijken te stranden omdat hij altijd vergeet het dopje op de tandpastatube te doen. De verschillen tussen de seksen zijn 'hot'. Het blad Psychologie wijdt er de ze maand maar liefst een heel thema nummer aan. voor de zoveelste keer op de grond laat slingeren in plaats van ze in de was mand te gooien, ga je niet zeuren maar raap je ze gewoon niet meer op. Het boek Waarom mannen liegen en vrouwen altijd schoenen kopen laat weinig ruimte voor vrouwen die óók niet van winkelen houden of voor man nen die wél over hun emoties kunnen praten. Bovendien kan natuurlijk niet elk (wan)gedrag toegeschreven worden aan het verschil in hersenstructuur, laat staan dat het als excuus mag die nen. De heren mogen door de speciale indeling van 's mans hersenpan dan verslaafd zijn aan alles wat knoppen, een motor of bewegende delen heeft - zoals de auteurs beweren; maar waar om kunnen dan maar zo weinig man nen de wasmachine bedienen? Niettemin zal elke lezer (m/v) wel iets in de stereotiepe voorbeelden herken nen, die bovendien met veel humor zijn opgeschreven. De verschillen tussen mannen en vrou wen zijn daarmee niet alleen een bron van irritatie, maar vooral ook een bron van vermaak. Corine van Zuthem Allan Barbara Pease: Waarom mannen liegen en vrouwen altijd schoenen kopen; uitgeverij Het Spectrum; ISBN 90 274 79 283; 14,95.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2003 | | pagina 25