Een bistro moet naar Frankrijk ruiken
I
Trends in
brillenmode
Prijzen dalen
De mode in brillen wisselt niet zo snel als
in kleding, maar wie trendy wil ogen, dient
wel het juiste accessoire op de neus, in het
haar of om de hals te zetten. Het montuur
keert terug, groot, kleurrijk en duidelijk
aanwezig. Vlinderbrillen zijn echt passé.
4
Advertentie-exploitatie:
wnnrd-en Midden-Zeeland: 0118-484369;
Jeeuws-Vlaanderen: 0114-372770.
■Redactie: 0118-484413
E-mail: redactie@pzc.nl
postbus 18,4380 AA Vlissingen.
woensdag 16 april 2003
De bril als modeaccessoire
UIT:
-Montuurloze brillen (zogehe
ten glasbrillen)
-Kleine brilletjes
-Vlinderbrillen
IN:
-Grote kunststof monturen
-Gekleurde glazen
-Dégradé, van licht naar don
ker verlopend
-Shields, glazen doorlopend
boven de neus
-Ronde vormen
-Laag aangezette pootjes
-Spiegelcoatings
-Glazen met logo's,
teksten of prints
-Jamai-bril:
rechthoekig
kunststof waarin
twee kleuren
verwerkt
zijn
deriks toe aan ronde brilletjes. „De
rechthoekige brillen van Idol Jamai
zijn ook nog oké, maar de voorlopers
kiezen al voor rond." De populariteit
van Idols, en vooral die van Jamai,
legt de brillenindustrie geen windei
eren. Pearle Opticiens heeft de im
pact van het programma met beide
handen aangegrepen en deelneem
ster Dewi ingezet als model in de
nieuwe zonnebrillenfolder. „Jamai
en Dewi hebben wel degelijk invloed
op jonge brildragers. Mensen willen
zich altijd graag identificeren met
hun idool," vertelt Madeion van der
Stok, product-manager van Pearle.
„Onder jongeren zijn vooral contact
lenzen populair en door personen als
Jamai gaan ze weer eerder naar een
bril kijken."
Het belang van de bril als modeac
cessoire blijft volgens kenners als
Frederiks en Van der Stok groeien.
Vooral jongeren zoeken brillen die
bij hun outfit passen en hebben voor
iedere gelegenheid een andere bril of
zonnebril. Zo divers als de gelegen
heden waarvoor een aparte bril
wordt gekozen, zo divers is het mer-
kenaanbod. Iedere modeontwerper,
kledipgmerk of sportmerk heeft mi
nimaal één zonnebrillencollectie en
meestal ook een assortiment correc-
tiebrillen. Bij Pearle doen vooral
merken als Diesel, Nike, Guess, Es
prit, Mexx, Armani, Serengeti en Po
laroid het goed. Ook de designtop
pers Chanel, Dior, Gucci, Dolce
Gabbana, Roberto Cavalli en Chloé,
met bijpassende prijskaartjes, ko
men onder handbereik van een
steeds grotere groep mensen. Optiek
Xieje probeert zich met zijn aanbod
te onderscheiden en verkoopt het ex
clusieve Freudenhaus en het under-
groundmerk Cutler and Gross, dat
momenteel in Engeland een hype is
onder sterren als Madonna, Liz Hur
ley en Elton John.
Hoewel de trends duidelijk zijn en ie
der seizoen een eigen gezicht geven,
kan volgens Van der Stok van Pearle
op brillengebied 'eigenlijk heel veel'.
„Het ligt er helemaal aan hoe de bril
gedragen wordt en of bril en kleding
matchen."
Door Rien van Reems
Volgens de Van Dale is een bistro
een 'restaurant met Franse inslag'.
Mijn Franse woordenboek geeft als
betekenis: kroeg of (goedkope) eet
gelegenheid. Als ik Bistrot En Pas
sant in Hulst moet karakteriseren
dan hou ik het op het eerste met
een lichte nuancering: 'eenvoudig
restaurant met een gemoedelijke
Franse inslag'. Overigens is de Bist
rot van An en Carl de Wolf in
Hulst als concept allerminst een
voudig.
In de na-oorlogse jaren met Franse
chansons op de radio en Parijs als
het ultieme romantische reisdoel,
verrezen overal in ons land de bi
stro's. Ze waren bruin en duister
en hadden met het Franse voor
beeld weinig te maken. Lang heb
ben ze dan ook niet bestaan. Nu
hebben we de Brasserie die even
eens in de verste verte niet lijkt op
de Parijse naamgenoten. Des te op
vallender is de prestatie van An en
Carl de Wolf die naast hun Hulster
Korenbeurs een etabüssement
creëerden dat de oude Franse bi
strosfeer doet herleven in een ver
der volstrekt eigentijds kader.
Geen schaars verlicht bruin kel-
dergedoe, maar een heldere zaak
met neo-art decodetails in de vorm
van een houten lambrizering en
gezellig glas-in-lood.
Beneden zien de gasten de chefs,
Frank Reijns en Alexander de
Veld, in de weer in hun open keu
ken en daar is ook een speciale
'kinderkamer' voor de kleintjes,
terwijl een stenen wenteltrap leidt
naar het keldergewelf met wijnen
en een wensput.
Tets nieuws, iets ouds, iets warms,
iets kouds', luidt het motto van
Bistrot En Passant en ik start met
La Salade aux coquilles, crevettes
et saumon a l'ancienne Brasserie
Flo 13,50) die tussen warm en
koud in zit: een royale portie
Zeeuwse garnalen, gemarineerde
zalm en lauwwarme St.-Jacob-
smosselen. De bescheiden eter
heeft hier een volwaardige lunch
aan, samen met het stokbrood en
kruidenboter waar gastvrouw Wil-
ma van Waes en gastheer John de
Vos niet karig mee zijn. Ook de
overige koude en warme voorge
rechten, behalve de rauwe Zeeuw
se creuses 10,- voor zes) hebben
een Franse connectie: La salade
aux fruits de mer Gabriel Coulet
20,-), La salade Nipoise La Mère
Bresson 9,50), Paté Madame Car-
tet 6,50), Langoustines de Guil-
vinec met Pernodsaus 12,-), Les
huitres gratinées l'ami Louis
12,50), La Crabe farcie, gratinée
Café des Fédérations, gevulde, ge
gratineerde krab waar ik vast nog
eens voor terug ga 13,50) en Co
quille de poisson Jacques Collet,
gegratineerde visschelp 11,-). En
dat is slechts een greep. Vier soe
pen, waarvan drie voor 3,50) en
de vierde: Fumet de poisson a la
Maurice Brun, een visbouillon met
vis- en groentengarnituur voor
5,70.
De kaart vermeldt vijf vleesgerech
ten van 15,- voor de Pot-au-feu
au poulet chez Adrienne, een kip-
penstoofpotje, tot 20,- voor Les
cötelettes d'agneauchez Géraud.
Verder tel ik zes visgerechten,
waarvan het duurste de Filets de
sole Francois Potel, tongfilets in
witte wijnsaus met muscaatdrui-
ven is: 24,-. Er is echter ook ge
stoomde zalm met paprikasaus of
wel Le saumon Michel Tramam
voor 15,- en Scamoi au curry La
Fermette du Sud-Ouest, gebakken
scampi's met kerrie-kokossaus
18,-). Ik laat mij Les Gambas chez
Toutoune voorzetten: vijf grote
gamba's in de lookboter op een
bedje van gestoofde lenteuitjes,
voor 20,- een heerlijk gerecht,
waar een glas Westmalle dubbel
het goed bij doet.
Van de zeven nagerechten noem
ik vier Franse klassiekers: Crêpe
Suzette avec glace, Poire Belle
Hélène, beide 7,50) en Crème
brülée en Tarte Tatin (beide
6,50).
Aangenaam aspect van de bistro
formule is dat alles kan: een kopje
koffie, een drankje met en portie
olijven 4,50) of Saucissonaille,
wat dun gesneden Franse worst is
5,50), een glaasje wijn of ge
woon een (voor)gerechtje.
BISTROT EN PASSANT
Gentsestraat 1
4561 EH Hulst
Tel. 0114-374963
Fax. 0114-374913
www.Bistrotenpassant.nl
Gesloten op donderdag
Keuken open vanaf 11.00 uur tot
21.30uur
Creditcards: Visa, Mastercard en pinnen
Kinderen: kinderkamer en kleine ge
rechtjes
Rolstoel: toilet is boven of in aanpa
lende Korenbeurs
Vegetarisch: Salade pleurote a la Tante P
au lette
Roken: gescheiden
Door MARIE-CATRIEN VAN DEIJCK
talianen dragen hem de
ze zomer om de hals ge
klemd. Als een sieraad. Zij
vinden een bril in het
haar passé. Nederlanders
met: zij zetten de zonnebril
massaal op het hoofd. Wie de
bril tot fashion-item verheft,
laat hem niet bungelen aan
een touwtje, maar plant hem
dit jaar, althans in ons land,
nog steeds als diadeem in het
haar.
Mét montuur graag: de zoge
heten glasbrillen, subtiel en
zonder montuur, zijn alweer
achterhaald. Ze worden
nog wel volop verkocht,
maar dat heeft volgens des
kundigen te maken met de
enigszins trage trendvolging van
de doorsnee Nederlander. Hij permit
teert zich slechts eens in de vier jaar
een nieuwe bril. Toch kan voor een
bijdetijdse look niet zomaar de bril
van vorig jaar op de neus worden ge
zet. Hoewel briltrends niet rigoureus
wisselen, ziet de oplettende kijker ie
der seizoen wezenlijke verschillen.
Deze worden in gang gezet bij de
zonnebrillen en enige tijd later ge
volgd door de correctiebrillen.
Deze zomer wordt het beeld bepaald
door tamelijk grote brillen met een
kunststof montuur en gekleurde gla-
De Nederlander koopt gemiddeld eens in de vier jaar een
nieuwe bril en heeft 2,3 brillen in huis. Per jaar geeft hij
slechts 45,83 euro uit aan (zonne)brillen. NIPO-onderzoek
heeft uitgewezen dat 92 procent van de brildragers altijd
dezelfde bril draagt. Aan de prijs kan dit toch niet meer
liggen. Door de concurrerende acties van prijsbrekers als
Pearle Opticiens (2 halen 1 betalen), Specsavers (monturen
vanaf 39 euro met gratis glazen) en Hans Anders (montu
ren 35 euro en zonnebrillen op sterkte 25 euro) worden
ook de brillen bij de exclusievere opticiens goedkoper. Een
correctiebril (montuur én glas), kostte in 2001 gemiddeld
nog 334 euro; in 2002 was dit gedaald naar 308 euro.
Wat zonnebrillen betreft zijn geen harde cijfers bekend.
Deze markt is ondoorzichtig door de verkoop bij benzine
stations en warenhuizen. Voor een zonnebril van een de
signmerk moet gemiddeld tussen de 80 en 160 euro wor
den betaald.
Niet zo fel ge
kleurd als vorig jaar, maar subtiel ge
tint in paars, rood en oranje, warme
bruintinten en lichtblauw. Dégradé,
in kleur verlopend van licht naar
donker, blijft belangrijk.
De zogeheten shields, brillen waarbij
het glas als een schildje boven de
neus doorloopt, doen het nog steeds
goed, maar de poten (veren in vak
termen) zijn aanzienlijk breder dan
vorig jaar en hier en daar met leer
bekleed. Heel opvallend is dat zowel
bij correctie- als zonnebrillen de ve
ren laag geplaatst zijn, in de sfeer
van de brillen die Sophia Loren
droeg in de jaren '70. Hierdoor ste
ken de glazen boven de pootjes uit,
waardoor het soms lijkt of de bril on
dersteboven op de neus staat. Vol
gens Etienne Frederiks van de exclu
sieve optiek Xieje in Tilburg komen
dit seizoen diverse trends uit vervlo
gen tijden voorbij. „Behalve de laag
geplaatste pootjes zie je spiegelcoa
tings, net als in de jaren '80. De gla
zen zijn nu wel veel zachter gespie
geld dan destijds. Trends komen
nooit helemaal hetzelfde terug; ze
zijn slechts geïnspireerd op een pe
riode."
De trendsetters zijn volgens Fre-