PZC m r ANWB KAMPEER- EN VAKANTIEDAGEN Casper Hobbes Uientaartjes Restauranthouders hebben moeite om het hoofd boven water te houden Heer Bommel en het Losgetrilde Inzicht Toonder Studio' puzzel recept het weer donderdag 10 april 2003 Glamour Truffels 2 Zeeland: Speldenprik Vooruitzichten Nautisch bericht Waterstanden L Lagedrukgebied H Hogedrukgebied Europa: Opwarming Exquise wijn wordt bronwater Restaurants die op zakenlun- ches draaien merken dat het be drijfsleven minder flamboyant komt eten. Dure flessen wijn zijn er niet meer bij. Veel restau rants staan er volgens ingewij den slecht voor. door Cathérine van der Linden Hard werken, een goede deal sluiten en als beloning van de baas mogen lunchen in een toprestaurant. Fles wijn erbij van 300 euro. Zo'n culinaire bo nus is voor de meeste managers verleden tijd. Sinds de economie op haar re tour is, missen veel restaura teurs klandizie uit bouw-, tele com- en internetbedrijven. Zelfs Shell laat zijn managers niet langer zonder meer op reke ning lunchen. „Er worden min der deals in het bedrijfsleven gesloten, dus wordt er ook min der geluncht", luidt de consta tering. Ook de bouwfraude heeft er hard in gehakt: wegenbouwers en ambtenaren durven 's mid dags niet eens meer samen de menukaart te bestuderen, zo meldt een ingewijde. Ondanks de hogere prijzen die de horeca vorig jaar invoerde, kunnen er geen zakken worden gevuld. In tegendeel. Hoewel het aantal faillissementen nog niet op loopt, voorspellen ingewijden dat er binnenkort restaurants moeten sluiten. Ook in de Rand stad, waar eetgelegenheden tra ditioneel gevoeliger zijn voor een laagconjunctuur dan in de provincie. Niemand durft hard op te zeggen welke (toprestau rants financieel op instorten staan. „Vakbroeders geven zich niet graag bloot", zegt F.J. Dijs- selbloem van Euro-Toques Ne derland, een vereniging van koks en restaurateurs. „Je hoort dat het minder gaat, maar ze houden liever de schijn op." Patrick van Zuiden is een van de weinigen die openhartig durft te zijn over de kwetsbaarheid van de restaurants en het verband Proeven op de wijnbeurs tijdens de Horecava van dit jaar in de Amsterdamse Rai. In de horeca is de vraag naar dure wijnen sterk afgenomen. met prijsverhogingen. Hij ver kocht twee jaar geleden vijf eta blissementen in Den Haag en omstreken en opende met Peter van Santen restaurant Savarin in Rijswijk. Financieel is dat naar zijn zeggen een gezond be drijf. Van Zuiden beheert de penningen van de Jeunes Res taurateurs Nederland, een club van veelbelovende jonge koks. „Het grootste probleem is dat het zo'n gevoelig onderwerp is. Horeca is theater, een wereld van glitter en glamour. Onder nemers houden liever vol dat het toeval is dat niet alle tafels die avond bezet zijn. Maar het gaat gewoon slecht. Dat ligt niet al leen aan de oorlog of het econo mische klimaat, maar ook aan de ondernemers zelf", zegt Van Advertentie Kom op 12 en 13 april vakantie proeven op de ANWB Kampeer- en Vakantiedagen. Er is van alles te zien en te doen: de grootste tentenshow van Europa beurs gebruikte caravans nieuwe caravans info over campings en kampeervakanties DE ENTREE IS GRATIS! ALMEERDERZAND BIJ ALMERE (A6, AFRIT 2), 12-13 APRIL, 10.00 - 17.00 UUR (PARKEREN 3,-) kampeerartikelen en accessoires fietsparcours kano's en kajaks kinderprogramma en nog veel meer! GOEDE REIS. ANi> Zuiden. Anders dan vaak ge dacht worden de meeste restau rantondernemers niet rijk van hun werk. „Velen dreigen niet boven een modaal inkomen uit te komen", zegt Jacques Happe van Koninklijk Horeca Neder land. „Gemiddeld genereren restaurants een omzet van net boven de 300.000 euro. Als daar alle kosten vanaf zijn gehaald, blijft er aan inkomen circa 30.000 euro over. Dat is de com pensatie voor zestig tot zeventig uur per week werken en voor het eigen geïnvesteerde risicokapi taal. Tel daarnaast mee dat de horeca-ondernemer jaarlijks tienduizenden euro's extra kwijt is aan nieuwe wetten en regels." Patrick van Zuiden zou het 'heerlijk vinden' als de mythe wordt doorgeprikt dat een hore ca-ondernemer de zakken vult. „Het gros van de consumenten denkt dat na de prijsstijgingen in de horeca." Restauranthouders beginnen vaak als hobbyisten in de keu ken. Hun passie voor het vak valt moeilijk te combineren met gedegen ondernemerschap. „Een kok laat graag proeven van mooie truffels, schelpdieren en kaviaar. Maar als hij te royaal met de truffel is, is het feest al weer voorbij. Het een eeuwige strijd tussen de keuken en de re kenmeester. De liefde voor het vak moet blijven, maar het za kelijk verstand van restaura teurs moet worden aange scherpt", zegt Van Zuiden. Zo zijn er ondernemers bij die voor een half miljoen aan wij nen hebben opgeslagen. Dat zelfde bedrag op de bank zou jaarlijks een behoorlijke rente opleveren. „Daar wordt niet aan gedacht. Ze steken tonnen aan risicodragend kapitaal in hun bedrijf, zonder daar tien tot vijftien procent rendement voor op te strijken." Diezelfde - weinig zakelijke - instelling speelt de horeca ondernemers parten als leve ranciers hun kostenstijgingen doorberekenen. „Soms zijn dat 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 28 29 30 ^^32 33 34 35 36 38 JP40 Horizontaal: 1. Ingevolge; 9. spoorstaaf; 10. adellijk; 11. voorzetsel; 12. mager; 14. onder andere; 15. Cubaanse dans; 17. kunstschaatsterm; 19. vogeleigenschap; 21. vis; 22. loopvo gel; 23. cijfer; 25. berg op Mindanao; 27. verwarming; 30. oude lengtemaat; 32. mannelijk dier; 33. hectare; 34. gebraad; 36. houten stop; 38. soort koek. Verticaal: 1. Soort kers; 2. gemalin van Aegir; 3. tandeloos zoogdier; 4. muze van het helden dicht; 5. nakomeling; 6. editie; 7. nieuw; 8. serpent; 13. loot; 15. veldrit; 16. carna valsgroep 18. stonde; 20. ivoor; 23. de voortijlende wolken; 24. reuzenvogel; 26. zomerschoen; 28. drietal; 29. plaats in Siberië; 31. open plek in een bos; 33. op welke wijze; 35. te koop (afk.); 37. nachtspiegel. Op elke regel twee woor den invuüen. Twee of meer eindletters van het eerste woord zijn meteen de beginletters van het twee de woord. Horizontaal: 5. Opiumbal (8); Geen oud bakken gedicht (4); 6. Eerste optreden van een brandweerman (8); Vader van niets in de familie (3); 7. Periode om van te grieze len? (5); Dat is iemand zonder uurwerk (7); 8. Italiaan volgens de letter (6); Het kan niet altijd door gaan! (6). 5 7 Verticaal: 1. Voorzetscherm (5); Scheepsverlich- ting voor het gerecht (7); 2. Brandende streep? (7); Verbindingen om af te vallen (5); 3. Een groef van kostbaar materiaal (5); Geploegde akker? (8); 4. Met geweld naar boven (4); Muziek verzameling (8). Oplossingen van gisteren: Citaat: Bidon, cruise, farao, sloot, ekster, kenau, pluim, fameus, villa, sauna, paljas, matras, kijker, wraak. Het citaat is van Sophocles: "Veel wijsheid ligt in korte woor den besloten". Cryptogram: Horizontaal: 1. Derde; 3. ijsbal; 4. zwijn; 7. staal; 10. stamvader; 11. standing. Verticaal: 1. Drijfsijs; 2. Diana; 5. windei; 6. narrig; 8. akant; 9. leven. ©jpg |\j|_ Na lang nadenken ging heer Ollie de kunstenaar voor naar een kamer in de noordoostelijke toren van Bommelstein. Het was een leeg vertrek met wapperende spinraggen en een gebarsten ruit waar de wind doorheen huilde. „Dit is de enige lege ruimte die ik heb", sprak hij rillerig in de deuropening. „Maar het is hier veel te koud! Als we nu eens een hoekje vrijmaken in mijn studeervertrek..." „Aan m'n zolen", zei Terpen Tijn. Hij zette zijn ezel tegen de wand en terwijl hij knappend begon te eten van de augurken die hij meegenomen had, vervolgde hij: „Deze temperatuur is be ter dan die lauwe kamer waarin jij je vlees gaar suddert, makker. Hier fluit het inzicht uit de vrije ruimte je door de eh... dinges." „J-ja", gaf heer Bommel toe. „Dat raam is kapot. Het tocht lelijk, bedoel ik. Mijn teer gestel kan daar niet tegen. Kunnen we niet beter..." „Zever niet!", riep de grootmeester uit. „Ga zitten in die ouwe piepstoel daar en draai je vleeslichaam een beetje naar het raampje. En hou je kiezen op elkaar." Heer Ollie schoof met grote tegenzin een afgedankt meubel nader en nam met moeite plaats op de wiebelende zitting. Inmiddels had de schilder Tijn een groot doek op zijn schraag gezet, enige tubes op zijn palet uitgeknepen, en nadat hij met zorg een penseel had uitge zocht, begon hij loerend naar de huiverende heer te kijken. „Eén op twee", mompelde hij, snel enige maten nemend. „Eerst het inzicht opzetten in terpioen. Dan kan ik die bol le kop later aanpassen." door Bill Watterson IS DIT NOG LEGAAL WACHT, IK KAM EVEN MIJN HAAR EN DOE EEN DAS OM De uientaartjes danken hun geraffineer de smaak aan dat ene knoflookteentje dat bijna ongemerkt in het gerecht wordt verwerkt. Laat het vooral niet weg want dan zult u het missen. Niet de knoflook zelf maar dat extra accentje waardoor de smaak van de uientaartjes zo bijzonder fijn uitvalt. Voor 4 taartjes: 4 plakjes bladerdeeg, diepgevroren, 20 15 gram boter, 15 gram bloem, gezeefd, 1 dl slagroom, ca. 1 dl melk, 1 eetl. fijnge- raspte oude of overjarige Goudse of Par mezaanse kaas, zout, witte peper uit de molen, geraspte nootmuskaat of gema len foelie, 2 eieren, 125 gram uien gesnip perd, 1 teentje knoflook, ragfijn gehakt, 50 gram bacon of ontbijtspek, gehakt tot kruimels. Laat het bladerdeeg ontdooien (5 - 8 min.). Laat in een pannetje met dikke bodem 20 gram boter smelten. Wacht tot het schuim begint weg te trekken. Roer de bloem er door en blijf zolang roeren tot een glad en smeuïg mengsel is verkregen. Temper de warmtebron. Voeg hierna, onder voortdu rend roeren, slagroom en 1/2 deciliter melk toe. Blijf zolang roeren tot een volko men gladde saus is verkregen. Voeg extra melk toe indien de saus wat al te dik is uit gevallen. Laat de saus enkele minuten zachtjes sudderen. Roer de kaas er door en voeg zout, peperen nootmuskaat of foelie toe. Neem hierna het pannetje van de warmtebron en roer na 3 - 4 minuten de ei eren een voor een door de iets afgekoelde saus. Laat de saus daarna verder afkoelen en koud worden. Verhit intussen een kleine koekenpan en Hans Belterman laat er 15 gram boter in smelten. Voeg de bacon- of ontbijtspekkruimels toe en laat ze 2 - 3 minuten zachtjes bakken. Schep er vervolgens de gesnipperde uien door. Laat ze 5 minuten zachtjes bakken of zo lang tot ze beginnen te kleuren. Voeg daar na knoflook toe. Roer alles krachtig door. Stort alles in een koude kom en laat het ui- enmengsel afkoelen. Bestrijk bodems en wanden van 4 lage taartvormpjes (doorsnede 10 cm.) met wat zachte boter. Bekleed bodems en wan den van de vormpjes met het bladerdeeg. Snijd het overtollige deeg er af. Prik gaat jes in de deegbodems. Verdeel het uien- mengsel over de deegbakjes en schep de saus er over. Plaats de vormpjes in het midden van de tot 220 o C. voorverwarm de oven. Reken op een oventijd van 18 -20 minuten. Door: MicMt foto Juan Vrijdag/ANP er, zoals ook vorig jaar, vele. Drie procent hier, veertig pro cent daar, tot soms wel 116 pro cent hogere prijzen. De meeste ondernemers frommelen zo'n aankondiging eerder boos in een prop in de hoek dan dat zij er wat mee doen. Wij drukken de kosten om de prijzen niet te hoe ven verhogen. Sinds onze was serij duurder is, maken wij de kast met tafellakens vaker schoon zodat het onderste laken niet langer ongebruikt de was in gaat." Ondernemers zouden volgens Van Zuiden opkijken als ze re gelmatiger kostenanalyses zou den uitvoeren. „Wij hadden sjieke, stoffen handdoekjes in het toilet hangen, die vanwege de waskosten duurder zijn dan papieren, totdat we bemerkten dat negen van de tien klanten naar papier grijpen." Op de kleintjes letten zou vol gens Van Zuiden standaard moeten worden. „Al is het maar om de klant te laten zien dat we de prijzen niet altijd verho gen." GPD Na een aantal mooie weken valt de winterse speldenprik die het weer nu aan ons uitdeelt erg op. Koude nachten en zelfs lokaal wittei vallen uit de toon bij de flink zachte en zonnige periodendï dit jaar al hebben mogen meemaken. Ook vandaag is de speldenprik nog goed merkbaar. Er hangen flinke wolkenvd boven de Zeeuwse eilanden en van tijd tot tijd valt er eenN Vooral in de ochtend en vroege middag habben deze buitjes winters karakter met (natte-) sneeuw, hagel en misschien# enkele klap onweer. In de late middag en avond neemt de buienactiviteit langzaam af en klaart het wat op. Er kan dam wel een enkel buitje vallen. Vrijdagochtend verandert er nog weinig. Er zijn wolkenveld» afgewisseld door enkele opklaringen, maar er kan nog steeds enkel buitje over Zeeland trekken. In de middag klaart hetvei op en wordt het zo goed als droog. De middagtemperatuuri dan ook iets hoger uit dan van daag, namelijk rond de 9 gra den. Tijdens het komende weekeinde zet de terugkeer van het voorjaar verder door. Een hogedrukgebied ontwikkeld zich boven Duitsland en daar plukken we hier de vruchten van. Er komt een zuidelijke stroming aan die zachtere lucht aan- voerd en zo komt het kwik zaterdag al rond 12 graden. Ook de aanwezige wolkenvel den lossen langzaam verder op. Zondag overheerst de zon. Hierdoor warmt de lucht snel op en wordt het met 15 graden en een zwakke tot matige zuidenwind een aangename dag. Enkele buien Maximumtemperatuur voor vandaag Minimumtemperatuur voor de komende natjl j weer vrijdag êt. zaterdag zondag maandag max. 9° 12° 15° 17° min. 1° 3° 5° 9° wind W 4 W 4 Z 4 Z 4 Af en toe een (winterse-) bui met een kleine kans op on* Er staat een matige noordoostenwind (4 Beaufort.) DONDERDAG Hoog water Laagwi# EK 10 APRIL uur cm uur cm uur cm Vlissingen 08.09 150 20.56 125 01.55 16114J Terneuzen 08.25 174 21.16 148 02.20 17214J Cadzand 07.45 141 20.36 116 01.35 150141 Roompot Buiten 08.15 113 21.15 093 01.59 126 Hf Roompot Binnen 09.26 107 21.50 089 02.54 12315.' Zierikzee 09.35 121 22.05 100 03.00 13415.41 Krammersl. West 09.56 133 22.20 114 03.15 1441SI Hansweert 08.56 190 21.46 160 02.42 19011 Stavenisse/Yers. 09.34 128 22.04 108 03.04 141* VRIJDAG Hoog water Laagw» 11 APRIL uur cm uur cm uur cm i» Vlissingen 09.56 130 22.25 113 03.15 142165 Terneuzen 10.16 152 22.44 135 03.24 151161 Cadzand 09.30 122 22.10 106 02.55 131164 Roompot Buiten 10.16 104 22.46 085 03.24 115163 Roompot Binnen 10.40 097 23.14 078 04.14 115171 Zierikzee 10.50 110 23.30 089 04.20 125171 Krammersl. West 11.06 122 23.36 101 04.15 13217.» Hansweert 10.36 165 23.16 144 03.50 16716» Stavenisse/Yers. 11.06 115 23.35 095 04.15 129171 zonnig Samengesteld front zwaar bewolkt lichte sneeuw matige sneeuw zware sneeuw lichte regen matige regen zware regen VERWACHTING VOOR QONDERDAGMIDOWT De hardnekkige aprilkou moet geleidelijk het veld ruirT,|'1Kf eerst op de Balkan. Daar gaat het wel gepaard met veel w In het Alpengebied valt boven 500 tot 1000 meter nogsn£; vooral aan de zuidzijde van het Alpenmassief. En dat is9 nieuws voor diegene die tijdens de naderende Paasviaka de sneeuw opzoekt. Overigens is er nog steeds een flink J (Polbn, Duitsland en de Benelux) waar het met tempee 3 tot 8 graden nog even koud blijft. Verder noordwaarts omweg al wel warmere lucht aangevoerd met in Noord- hogere temperaturen. Maar aan de Spaanse costa'skun weinig Europese gebieden tippen. De zon schijnt er voiopr wordt 17 tot 24 graden. ~I IK HOUD VAN FOTOGRAFIE OMDAT IEDEREEN ALTIJD DENKT DAT DE CAMERA NOOIT LIEGT. ZE DENKEN DAT DE CAMERA EMOTIELOOS DE FEITEN VASTLEGT TERWIJL CAMERA'S JUIST ALTIJD I JE KUNT DE WAARHEID NETZO MANIPULEREN ALS JE ZELF MOK IK HEB BIJVOORBEELD DIT HOEKJE VAN MIJN BED OPGERUIMD. FOTOGRAFEER MIJ HIER MET ALLE ROMMEL ER BUITEN EN HET OOGT ALS EEN KEURIG KAMERTJE I

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2003 | | pagina 2