PZC
m
r
ANWB KAMPEER- EN VAKANTIEDAGEN
Casper Hobbes
Uientaartjes
Restauranthouders hebben moeite om het hoofd boven water te houden
Heer Bommel en het Losgetrilde Inzicht Toonder Studio'
puzzel
recept
het weer
donderdag 10 april 2003
Glamour
Truffels
2
Zeeland: Speldenprik
Vooruitzichten
Nautisch bericht
Waterstanden
L Lagedrukgebied
H Hogedrukgebied
Europa: Opwarming
Exquise wijn wordt bronwater
Restaurants die op zakenlun-
ches draaien merken dat het be
drijfsleven minder flamboyant
komt eten. Dure flessen wijn
zijn er niet meer bij. Veel restau
rants staan er volgens ingewij
den slecht voor.
door Cathérine van der Linden
Hard werken, een goede deal
sluiten en als beloning van
de baas mogen lunchen in een
toprestaurant. Fles wijn erbij
van 300 euro. Zo'n culinaire bo
nus is voor de meeste managers
verleden tijd.
Sinds de economie op haar re
tour is, missen veel restaura
teurs klandizie uit bouw-, tele
com- en internetbedrijven.
Zelfs Shell laat zijn managers
niet langer zonder meer op reke
ning lunchen. „Er worden min
der deals in het bedrijfsleven
gesloten, dus wordt er ook min
der geluncht", luidt de consta
tering.
Ook de bouwfraude heeft er
hard in gehakt: wegenbouwers
en ambtenaren durven 's mid
dags niet eens meer samen de
menukaart te bestuderen, zo
meldt een ingewijde. Ondanks
de hogere prijzen die de horeca
vorig jaar invoerde, kunnen er
geen zakken worden gevuld. In
tegendeel. Hoewel het aantal
faillissementen nog niet op
loopt, voorspellen ingewijden
dat er binnenkort restaurants
moeten sluiten. Ook in de Rand
stad, waar eetgelegenheden tra
ditioneel gevoeliger zijn voor
een laagconjunctuur dan in de
provincie. Niemand durft hard
op te zeggen welke (toprestau
rants financieel op instorten
staan. „Vakbroeders geven zich
niet graag bloot", zegt F.J. Dijs-
selbloem van Euro-Toques Ne
derland, een vereniging van
koks en restaurateurs. „Je hoort
dat het minder gaat, maar ze
houden liever de schijn op."
Patrick van Zuiden is een van de
weinigen die openhartig durft te
zijn over de kwetsbaarheid van
de restaurants en het verband
Proeven op de wijnbeurs tijdens de Horecava van dit jaar in de Amsterdamse Rai. In de horeca is de vraag naar dure wijnen sterk afgenomen.
met prijsverhogingen. Hij ver
kocht twee jaar geleden vijf eta
blissementen in Den Haag en
omstreken en opende met Peter
van Santen restaurant Savarin
in Rijswijk. Financieel is dat
naar zijn zeggen een gezond be
drijf. Van Zuiden beheert de
penningen van de Jeunes Res
taurateurs Nederland, een club
van veelbelovende jonge koks.
„Het grootste probleem is dat
het zo'n gevoelig onderwerp is.
Horeca is theater, een wereld
van glitter en glamour. Onder
nemers houden liever vol dat het
toeval is dat niet alle tafels die
avond bezet zijn. Maar het gaat
gewoon slecht. Dat ligt niet al
leen aan de oorlog of het econo
mische klimaat, maar ook aan
de ondernemers zelf", zegt Van
Advertentie
Kom op 12 en 13 april vakantie proeven op de ANWB
Kampeer- en Vakantiedagen. Er is van alles te zien en te doen:
de grootste tentenshow van Europa
beurs gebruikte caravans
nieuwe caravans
info over campings en
kampeervakanties
DE ENTREE IS GRATIS!
ALMEERDERZAND BIJ ALMERE (A6, AFRIT 2),
12-13 APRIL, 10.00 - 17.00 UUR (PARKEREN 3,-)
kampeerartikelen en accessoires
fietsparcours
kano's en kajaks
kinderprogramma en nog veel
meer!
GOEDE REIS. ANi>
Zuiden. Anders dan vaak ge
dacht worden de meeste restau
rantondernemers niet rijk van
hun werk. „Velen dreigen niet
boven een modaal inkomen uit
te komen", zegt Jacques Happe
van Koninklijk Horeca Neder
land. „Gemiddeld genereren
restaurants een omzet van net
boven de 300.000 euro. Als daar
alle kosten vanaf zijn gehaald,
blijft er aan inkomen circa
30.000 euro over. Dat is de com
pensatie voor zestig tot zeventig
uur per week werken en voor het
eigen geïnvesteerde risicokapi
taal. Tel daarnaast mee dat
de horeca-ondernemer jaarlijks
tienduizenden euro's extra
kwijt is aan nieuwe wetten en
regels."
Patrick van Zuiden zou het
'heerlijk vinden' als de mythe
wordt doorgeprikt dat een hore
ca-ondernemer de zakken vult.
„Het gros van de consumenten
denkt dat na de prijsstijgingen
in de horeca."
Restauranthouders beginnen
vaak als hobbyisten in de keu
ken. Hun passie voor het vak
valt moeilijk te combineren
met gedegen ondernemerschap.
„Een kok laat graag proeven
van mooie truffels, schelpdieren
en kaviaar. Maar als hij te royaal
met de truffel is, is het feest al
weer voorbij. Het een eeuwige
strijd tussen de keuken en de re
kenmeester. De liefde voor het
vak moet blijven, maar het za
kelijk verstand van restaura
teurs moet worden aange
scherpt", zegt Van Zuiden.
Zo zijn er ondernemers bij die
voor een half miljoen aan wij
nen hebben opgeslagen. Dat
zelfde bedrag op de bank zou
jaarlijks een behoorlijke rente
opleveren. „Daar wordt niet aan
gedacht. Ze steken tonnen aan
risicodragend kapitaal in hun
bedrijf, zonder daar tien tot
vijftien procent rendement voor
op te strijken."
Diezelfde - weinig zakelijke -
instelling speelt de horeca
ondernemers parten als leve
ranciers hun kostenstijgingen
doorberekenen. „Soms zijn dat
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
^^32
33
34
35
36
38
JP40
Horizontaal:
1. Ingevolge; 9. spoorstaaf; 10. adellijk; 11. voorzetsel; 12. mager; 14. onder andere;
15. Cubaanse dans; 17. kunstschaatsterm; 19. vogeleigenschap; 21. vis; 22. loopvo
gel; 23. cijfer; 25. berg op Mindanao; 27. verwarming; 30. oude lengtemaat; 32.
mannelijk dier; 33. hectare; 34. gebraad; 36. houten stop; 38. soort koek.
Verticaal:
1. Soort kers; 2. gemalin van Aegir; 3. tandeloos zoogdier; 4. muze van het helden
dicht; 5. nakomeling; 6. editie; 7. nieuw; 8. serpent; 13. loot; 15. veldrit; 16. carna
valsgroep 18. stonde; 20. ivoor; 23. de voortijlende wolken; 24. reuzenvogel; 26.
zomerschoen; 28. drietal; 29. plaats in Siberië; 31. open plek in een bos; 33. op
welke wijze; 35. te koop (afk.); 37. nachtspiegel.
Op elke regel twee woor
den invuüen. Twee of meer
eindletters van het eerste
woord zijn meteen de
beginletters van het twee
de woord.
Horizontaal:
5. Opiumbal (8); Geen oud
bakken gedicht (4);
6. Eerste optreden van een
brandweerman (8); Vader van
niets in de familie (3);
7. Periode om van te grieze
len? (5); Dat is iemand zonder
uurwerk (7);
8. Italiaan volgens de letter
(6); Het kan niet altijd door
gaan! (6).
5
7
Verticaal:
1. Voorzetscherm (5); Scheepsverlich-
ting voor het gerecht (7);
2. Brandende streep? (7); Verbindingen
om af te vallen (5);
3. Een groef van kostbaar materiaal (5);
Geploegde akker? (8);
4. Met geweld naar boven (4); Muziek
verzameling (8).
Oplossingen van gisteren:
Citaat:
Bidon, cruise, farao, sloot, ekster, kenau, pluim, fameus, villa, sauna, paljas,
matras, kijker, wraak. Het citaat is van Sophocles: "Veel wijsheid ligt in korte woor
den besloten".
Cryptogram:
Horizontaal: 1. Derde; 3. ijsbal; 4. zwijn; 7. staal; 10. stamvader; 11. standing.
Verticaal: 1. Drijfsijs; 2. Diana; 5. windei; 6. narrig; 8. akant; 9. leven. ©jpg |\j|_
Na lang nadenken ging heer Ollie de kunstenaar voor naar
een kamer in de noordoostelijke toren van Bommelstein.
Het was een leeg vertrek met wapperende spinraggen en
een gebarsten ruit waar de wind doorheen huilde. „Dit is
de enige lege ruimte die ik heb", sprak hij rillerig in de
deuropening. „Maar het is hier veel te koud! Als we nu eens
een hoekje vrijmaken in mijn studeervertrek..." „Aan m'n
zolen", zei Terpen Tijn. Hij zette zijn ezel tegen de wand en
terwijl hij knappend begon te eten van de augurken die hij
meegenomen had, vervolgde hij: „Deze temperatuur is be
ter dan die lauwe kamer waarin jij je vlees gaar suddert,
makker. Hier fluit het inzicht uit de vrije ruimte je door de
eh... dinges." „J-ja", gaf heer Bommel toe. „Dat raam is
kapot. Het tocht lelijk, bedoel ik. Mijn teer gestel kan daar
niet tegen. Kunnen we niet beter..." „Zever niet!", riep de
grootmeester uit. „Ga zitten in die ouwe piepstoel daar en
draai je vleeslichaam een beetje naar het raampje. En hou
je kiezen op elkaar." Heer Ollie schoof met grote tegenzin
een afgedankt meubel nader en nam met moeite plaats op
de wiebelende zitting. Inmiddels had de schilder Tijn een
groot doek op zijn schraag gezet, enige tubes op zijn palet
uitgeknepen, en nadat hij met zorg een penseel had uitge
zocht, begon hij loerend naar de huiverende heer te kijken.
„Eén op twee", mompelde hij, snel enige maten nemend.
„Eerst het inzicht opzetten in terpioen. Dan kan ik die bol
le kop later aanpassen."
door Bill Watterson
IS DIT NOG
LEGAAL
WACHT, IK
KAM EVEN
MIJN HAAR
EN DOE EEN
DAS OM
De uientaartjes danken hun geraffineer
de smaak aan dat ene knoflookteentje
dat bijna ongemerkt in het gerecht wordt
verwerkt. Laat het vooral niet weg want
dan zult u het missen. Niet de knoflook zelf
maar dat extra accentje waardoor de
smaak van de uientaartjes zo bijzonder fijn
uitvalt.
Voor 4 taartjes:
4 plakjes bladerdeeg, diepgevroren, 20
15 gram boter, 15 gram bloem, gezeefd, 1
dl slagroom, ca. 1 dl melk, 1 eetl. fijnge-
raspte oude of overjarige Goudse of Par
mezaanse kaas, zout, witte peper uit de
molen, geraspte nootmuskaat of gema
len foelie, 2 eieren, 125 gram uien gesnip
perd, 1 teentje knoflook, ragfijn gehakt, 50
gram bacon of ontbijtspek, gehakt tot
kruimels.
Laat het bladerdeeg ontdooien (5 - 8 min.).
Laat in een pannetje met dikke bodem 20
gram boter smelten. Wacht tot het schuim
begint weg te trekken. Roer de bloem er
door en blijf zolang roeren tot een glad en
smeuïg mengsel is verkregen. Temper de
warmtebron. Voeg hierna, onder voortdu
rend roeren, slagroom en 1/2 deciliter
melk toe. Blijf zolang roeren tot een volko
men gladde saus is verkregen. Voeg extra
melk toe indien de saus wat al te dik is uit
gevallen. Laat de saus enkele minuten
zachtjes sudderen. Roer de kaas er door en
voeg zout, peperen nootmuskaat of foelie
toe. Neem hierna het pannetje van de
warmtebron en roer na 3 - 4 minuten de ei
eren een voor een door de iets afgekoelde
saus. Laat de saus daarna verder afkoelen
en koud worden.
Verhit intussen een kleine koekenpan en
Hans Belterman
laat er 15 gram boter in smelten. Voeg de
bacon- of ontbijtspekkruimels toe en laat
ze 2 - 3 minuten zachtjes bakken. Schep er
vervolgens de gesnipperde uien door.
Laat ze 5 minuten zachtjes bakken of zo
lang tot ze beginnen te kleuren. Voeg daar
na knoflook toe. Roer alles krachtig door.
Stort alles in een koude kom en laat het ui-
enmengsel afkoelen.
Bestrijk bodems en wanden van 4 lage
taartvormpjes (doorsnede 10 cm.) met
wat zachte boter. Bekleed bodems en wan
den van de vormpjes met het bladerdeeg.
Snijd het overtollige deeg er af. Prik gaat
jes in de deegbodems. Verdeel het uien-
mengsel over de deegbakjes en schep de
saus er over. Plaats de vormpjes in het
midden van de tot 220 o C. voorverwarm
de oven. Reken op een oventijd van 18 -20
minuten.
Door: MicMt
foto Juan Vrijdag/ANP
er, zoals ook vorig jaar, vele.
Drie procent hier, veertig pro
cent daar, tot soms wel 116 pro
cent hogere prijzen. De meeste
ondernemers frommelen zo'n
aankondiging eerder boos in
een prop in de hoek dan dat zij er
wat mee doen. Wij drukken de
kosten om de prijzen niet te hoe
ven verhogen. Sinds onze was
serij duurder is, maken wij de
kast met tafellakens vaker
schoon zodat het onderste laken
niet langer ongebruikt de was in
gaat."
Ondernemers zouden volgens
Van Zuiden opkijken als ze re
gelmatiger kostenanalyses zou
den uitvoeren. „Wij hadden
sjieke, stoffen handdoekjes in
het toilet hangen, die vanwege
de waskosten duurder zijn dan
papieren, totdat we bemerkten
dat negen van de tien klanten
naar papier grijpen."
Op de kleintjes letten zou vol
gens Van Zuiden standaard
moeten worden. „Al is het maar
om de klant te laten zien dat
we de prijzen niet altijd verho
gen." GPD
Na een aantal mooie weken valt de
winterse speldenprik die het weer nu
aan ons uitdeelt erg op. Koude nachten en zelfs lokaal wittei
vallen uit de toon bij de flink zachte en zonnige periodendï
dit jaar al hebben mogen meemaken. Ook vandaag is de
speldenprik nog goed merkbaar. Er hangen flinke wolkenvd
boven de Zeeuwse eilanden en van tijd tot tijd valt er eenN
Vooral in de ochtend en vroege middag habben deze buitjes
winters karakter met (natte-) sneeuw, hagel en misschien#
enkele klap onweer. In de late middag en avond neemt de
buienactiviteit langzaam af en klaart het wat op. Er kan dam
wel een enkel buitje vallen.
Vrijdagochtend verandert er nog weinig. Er zijn wolkenveld»
afgewisseld door enkele opklaringen, maar er kan nog steeds
enkel buitje over Zeeland trekken. In de middag klaart hetvei
op en wordt het zo goed als droog. De middagtemperatuuri
dan ook iets hoger uit dan van
daag, namelijk rond de 9 gra
den. Tijdens het komende
weekeinde zet de terugkeer
van het voorjaar verder door.
Een hogedrukgebied
ontwikkeld zich boven
Duitsland en daar plukken
we hier de vruchten van. Er
komt een zuidelijke stroming
aan die zachtere lucht aan-
voerd en zo komt het kwik
zaterdag al rond 12 graden.
Ook de aanwezige wolkenvel
den lossen langzaam verder
op. Zondag overheerst de zon.
Hierdoor warmt de lucht snel
op en wordt het met 15 graden
en een zwakke tot matige
zuidenwind een aangename
dag.
Enkele buien
Maximumtemperatuur voor vandaag
Minimumtemperatuur voor de komende natjl j
weer
vrijdag
êt.
zaterdag
zondag
maandag
max.
9°
12°
15°
17°
min.
1°
3°
5°
9°
wind
W 4
W 4
Z 4
Z 4
Af en toe een (winterse-) bui met een kleine kans op on*
Er staat een matige noordoostenwind (4 Beaufort.)
DONDERDAG
Hoog
water
Laagwi#
EK 10 APRIL
uur
cm
uur
cm
uur
cm
Vlissingen
08.09
150
20.56
125
01.55
16114J
Terneuzen
08.25
174
21.16
148
02.20
17214J
Cadzand
07.45
141
20.36
116
01.35
150141
Roompot Buiten
08.15
113
21.15
093
01.59
126 Hf
Roompot Binnen
09.26
107
21.50
089
02.54
12315.'
Zierikzee
09.35
121
22.05
100
03.00
13415.41
Krammersl. West
09.56
133
22.20
114
03.15
1441SI
Hansweert
08.56
190
21.46
160
02.42
19011
Stavenisse/Yers.
09.34
128
22.04
108
03.04
141*
VRIJDAG
Hoog
water
Laagw»
11 APRIL
uur
cm
uur
cm
uur
cm i»
Vlissingen
09.56
130
22.25
113
03.15
142165
Terneuzen
10.16
152
22.44
135
03.24
151161
Cadzand
09.30
122
22.10
106
02.55
131164
Roompot Buiten
10.16
104
22.46
085
03.24
115163
Roompot Binnen
10.40
097
23.14
078
04.14
115171
Zierikzee
10.50
110
23.30
089
04.20
125171
Krammersl. West
11.06
122
23.36
101
04.15
13217.»
Hansweert
10.36
165
23.16
144
03.50
16716»
Stavenisse/Yers.
11.06
115
23.35
095
04.15
129171
zonnig
Samengesteld front
zwaar bewolkt
lichte sneeuw
matige sneeuw
zware sneeuw
lichte regen
matige regen
zware regen
VERWACHTING VOOR QONDERDAGMIDOWT
De hardnekkige aprilkou moet geleidelijk het veld ruirT,|'1Kf
eerst op de Balkan. Daar gaat het wel gepaard met veel w
In het Alpengebied valt boven 500 tot 1000 meter nogsn£;
vooral aan de zuidzijde van het Alpenmassief. En dat is9
nieuws voor diegene die tijdens de naderende Paasviaka
de sneeuw opzoekt. Overigens is er nog steeds een flink J
(Polbn, Duitsland en de Benelux) waar het met tempee
3 tot 8 graden nog even koud blijft. Verder noordwaarts
omweg al wel warmere lucht aangevoerd met in Noord-
hogere temperaturen. Maar aan de Spaanse costa'skun
weinig Europese gebieden tippen. De zon schijnt er voiopr
wordt 17 tot 24 graden.
~I
IK HOUD VAN
FOTOGRAFIE
OMDAT IEDEREEN
ALTIJD DENKT
DAT DE CAMERA
NOOIT LIEGT.
ZE DENKEN DAT DE
CAMERA EMOTIELOOS DE
FEITEN VASTLEGT TERWIJL
CAMERA'S JUIST ALTIJD
I JE KUNT DE
WAARHEID NETZO
MANIPULEREN
ALS JE ZELF
MOK
IK HEB BIJVOORBEELD DIT
HOEKJE VAN MIJN BED
OPGERUIMD. FOTOGRAFEER
MIJ HIER MET ALLE ROMMEL
ER BUITEN EN HET OOGT ALS
EEN KEURIG KAMERTJE I