Blijvende
make-up
V oorname cognacbei
heeft langste tijd gehad
Veerhuis als pleisterplaats
W13
Restaurant
De Zeelandbrug
Modeshow
Expanium
Mobieltje
zaterdag 8 maart 2003
Altijd met een opgemaakt
gezicht de deur uit.
Geen doorgelopen make-up
meer na een huilbui. Perma
nente make-up kan een op
lossing zijn voor vrouwen die
een druk leven leiden of die
veel sporten. Ook schoon
heidsfoutjes kunnen ermee
gecorrigeerd worden. Maar
is het veilig?
Ze baalde ervan dat ze iedere
ochtend weer met een pot
lood haar wenkbrauwen moest
bijwerken. ,,Ik sport veel, en als
ik transpireerde of met een
handdoek over mijn gezicht
wreef, kon ik weer helemaal op
nieuw beginnen", vertelt Conny
Laan (48). „Ook als het regende
liepen die potloodstrepen me
teen door."
Van haar eigen wenkbrauwen
was niet veel meer over, waar
schijnlijk door hormoonschom
melingen. „Een andere oorzaak
is dat ik vroeger veel geëpileerd
heb en daarmee vermoedelijk de
haarwortels heb beschadigd."
Permanente make-up bleek
voor haar de oplossing. Onlangs
liet ze haar wenkbrauwen door
middel van een tatoeagetech
niek bijtekenen door Marja
Oosterik van Beauty Studio
HengeloMet als gevolg dat ze er
de eerstkomende jaren niets
meer aan hoeft te doen. „Het
ziet er altijd verzorgd en altijd
netjes uit. Fantastisch."
Hoewel permanente make-up
zo'n vijftien jaar geleden vanuit
de Verenigde Staten naar ons
land overwaaide, is het nog een
betrekkelijk onbekend feno
meen. Toch merkt Marja Ooste
rik dat de vraag naar permanen
te make-up de laatste tijd
toeneemt. „Veel mensen lijken
nu het gemak ervan te ontdek
ken."
Kleurpigmenten
Tijdens een behandeling wor
den met kleine naaldjes vlak on
der het huidoppervlak kleur
pigmenten aangebracht. „Het is
eigenlijk een vorm van tatoe
ëren, met dat verschil dat bij een
tatoeage de kleurstof diep in de
huid wordt aangebracht en
daardoor langer blijft zitten",
zegt Marja Oosterik, die inmid
dels is begonnen met het geven
van opleidingen voor schoon
heidsspecialistes en visagistes
die zich willen specialiseren in
permanente make-up. Ze doet
dat in samenwerking met Ecuri
Cosmetics, een toonaangevend
bedrijf dat pigmenten en appa
ratuur levert.
Permanente make-up vervaagt
na zo'n twee tot vijf jaar, afhan
kelijk van het huidtype. Veel
zonlicht en zonnebankgebruik
versterken het proces. De me
thode leent zich vooral voor het
aanbrengen van een ooglijn, een
liplijn en voor het corrigeren
van de wenkbrauwen. Maar ook
een moedervlekje kan op deze
manier worden aangebracht,
evenals een kleine tatoeage.
Permanente make-up is een uit
komst voor vrouwen die een
druk leven hebben. Ook vrou
wen die allergisch zijn voor ma-
ke-up hebben er baat bij, even
als vrouwen die een bril dragen
of een minder vaste hand heb
ben en daardoor moeite hebben
om zichzelf op te maken. Verder
kan permanente make-up ge
bruikt worden ter correctie van
schoonheidsfoutjes, zoals een
scheve mond of ongelijke wenk
brauwen. „Bij sommige mensen
vervaagt de liplijn bij het ouder
worden. Door het aanbrengen
van een permanente liplijn wor
den de contouren weer zicht
baar, zie je er jonger uit en wordt
de aandacht van de rimpeltjes
rond de mond afgeleid. Een te
smalle mond kunnen we iets
groter maken en de mondhoe
ken kunnen we optisch een an
dere stand geven."
Ook littekens of hinderlijke
moedervlekken kunnen met be
hulp van permanente make-up
gecamoufleerd worden, doordat
ze worden ingetekend met een
huidskleur. De behandeling is
niet erg pijnlijk. Wel moet de
huid tot een dag of vijf na de be
handeling extra vet gehouden
worden. „De behandelende
huid wordt altijd met een verdo
vende zalf ingesmeerd. Het is
net als bij epileren; bij sommi
gen lopen de tranen over de
wangen, anderen vallen er ge
woon bij in slaap", lacht Marja
Oosterik. „De laatste jaren is de
apparatuur sterk verbeterd,
waardoor niet alleen de behan
deling minder pijnlijk is, maar
ik ook veel secuurder te werk
kan gaan."
Voordat ze de permanente ma
ke-up aanbrengt, tekent Marja
eerst de lijn in met een potlood
in de gewenste kleur. Pas wan
neer de klant daarover tevreden
is, worden de kleurpigmenten
aangebracht. „Het is belangrijk
dat de make-up natuurlijk oogt
en in harmonie is met het ge
zicht. Op die manier valt het
amper op, maar geeft het wel
een verzorgde uitstraling." Voor
spijtoptanten is het overigens
mogelijk om de permanente ma
ke-up te laten verwijderen met
laserstralen.
Volgens een onderzoek van de
Keuringsdienst van Waren in
2001 is het aanbrengen van ta
toeages en permanente make
up niet zonder risico's. De che
mische en microbiologische sa
menstelling van de gebruikte
kleurstoffen werd in het onder
zoek „zorgwekkend" genoemd.
In de gebruikte pigmenten zou
den bovendien zware metalen
aangetroffen zijn, waarvan op
dit moment nog niet bekend is
wat de gevolgen zijn voor de ge
zondheid. De conclusie was dat
er meer onderzoek en regelge
ving moet komen. „De pigmen
ten die ik gebruik zijn op aller
gische reacties getest en
voldoen aan de strengste Euro
pese normen", reageert Marja
Oosterik. „Verder is het natuur
lijk belangrijk om hygiënisch te
werk te gaan om infecties te
voorkomen."
Goedkoop is permanente make
up niet. Het aanbrengen van een
eyeliner boven en onder kost
bijvoorbeeld €210; een wenk
brauwcorrectie €310.
Corine van Zuthem
Voor meer informatie:
www.beautystudiohengelo.nl.
Marja Oosterik bezig met het aanbrengen van permanente make-up
foto Reinier van Willigen
T Trijwel alle voormalige veerhuizen
V in Zeeland hebben hun bestaan na
de teloorgang der veren voortgezet als
restaurants met een meer dan gemid
delde keuken.
Restaurant De Zeelandbrug is één van
die oude veerhuizen. Velen die er met
een vaartje van tachtig aan voorbij rij
den valt het niet op Anja en Piet
Scheermeijer voelen zich dan ook
vaak letterlijk 'gepasseerd'.
Ze verdienen dat niet, Anja is een
voortreffelijke gastvrouw en Piet een
kok in hart en nieren die de keuken van
het Zierikzeese Mondragon achter
zich liet om in het oude veerhuis voor
zichzelf te beginnen.
Het bijzondere van De Zeelandbrug
vind ik dat Piet en Anja Scheermeijer
er in zijn geslaagd een hoog culinair
niveau te combineren met de huiselij
ke eenvoud van een pleisterplaats.
Vooral de grote kaart ven-ast door
overvloed en verfijning: voorgerech
ten als een Halve vers afgekookte
kreeft met mayonaise en cocktailsaus
vergezeld van een frisse salade
(€20,50), Creatie van diverse vissoor
ten als gerookte zalm, paling, heilbot,
forel, Zeeuwse oester en Hollandse
garnalen met cocktailsaus (€13,50) en
een Half dozijn Zeeuwse oesters, ge
bakken met tuinkruiden en afgeblust
met limoen of, voor de echte liefheb
ber, rauw opengestoken met partjes
citroen en zwarte peper (€10,75) zijn
toptractaties.
Schouwse specialiteiten zoals Salade
van huisgerookte lamsfilet met een
roos van meloenkrullen en een dres
sing van passiefruit (€9,00), De echte
Zeeuwse vissoep met een rijk garni
tuur van diverse vissoorten
(€7,50), Kreeftensoep met stukjes ver
se kreeft, aan tafel geparfumeerd met
een scheutje Franse cognac (€7,50) en
Cappuccino van krab
(€7,50) vormen op zich al een excuus
om bij De Zeelandbrug de reis te on
derbreken.
Prettig dat Anja van sommige gerech
ten een kleinere hoeveelheid serveert
tegen gereduceerde prijs 'speciaal
voor onze senior gasten'. Zo kosten de
vissoep en kreeftensoep voor senioren
maar€6,50.
De kaart is vrij omvangrijk met tus
sengerechten als Gebakken coquilles
op een kleurrijke gemengde salade,
aangemaakt met kreeftendressing
(€14,50), Gebakken garnalen op een
eigen saus met een vleugje knoflook en
met room aangemaakte tagliatelle
(€19,00) en Gebakken ganzenlever
omringd door gestoofde appelpartjes
en calvadossaus (€15,50), hoofdge
rechten vis als de specialiteit van het
huis: grote zeekrab gevuld met ragout
van krabvlees, Hollandse garnalen en
champignons met vers geraspte kaas
(€32,50) en de Visschotel met onder
meer kreeft, coquilles, tong, tarbot,
grote garnalen, oesters en mosseltjes,
gebakken of gepocheerd en voor mini
maal 2 personen (€30,50 per persoon)
en de vleesgerechten als Kalfsschen
kel in kruidige tomatensaus met wilde
Weg naar de Val 10
4301 RM Zierikzee
Maandag sluitingsdag
Keuken open vanaf 11.30 uur
Creditcards: Visa, Mastercard, Diners
Club, pinnen en chip.
Kinderen: kindernemnuutje
Rolstoel: toegankelijk, toilet vergt wat
hulp
Vegetarisch: in overleg
Roken: rookvrij plekje te regelen
rijst en verse groenten (€17,50) en
Krokant gebakken kalfszwezerik op
een bedje van verse spinazie en een
lichte kaassaus (€22,50).
Onder de desserts zijn diverse klassie
kers als Crêpes Suzettes (€9,50) en
Crème brulée (€7,50).
De voordeligste kennismaking met De
Zeelandbrug is via een menuEr is veel
keus: Menu Schouwen van 3 gangen
voor €22,50, Duiveland, vier gangen,
voor €30,50, het Surprisemenu van
vijf gangen dat maandelijks wisselt
(€39,50) en het Menu Zeeland van zes
gangen voor €45,00.
Ik ben gekomen voor het Jubileum
Menu van vier gangen voor €45,00
voor twee personen en waarvoor ik in
m'n eentje €22,50 betaal. Daarvoor
krijg ik een Kirr (witte wijn en Crème
de Cassis) met een amuse in de vorm
van een garnaalsoepje, gerookte zalm
en Stellendamse garnalen en toast met
tapenade. De Carpaccio van dun ge
sneden ossenhaas met Parmezaanse
kaas, kappertjes en pijnboompitten
smaakt heerlijk maar is zeker geen se
niorenportie, ook de daaropvolgende
Heldere bouillon met diverse pad
denstoelen en tuinkruiden mager zijn.
Het hoofdgerecht is een rijke vischotel
met krab, mossels, kabeljauw, tarbot
en zalm in een kreeftensabayon, alles
even goed bereid. Tot slot Roombo-
tersoesjes gevuld met vanilleijs en
warme chocoladesaus.
Ik ben de eerste die dit jubileummenu
te proeven krijgt en de porties zijn nog
niet helemaal uitgebalanceerd, maar
dat is geen reden voor protest. Dat de
patron dit jaar 45 wordt, het gebouw
45 jaar oud is en De Val 45 jaar geleden
als veerhaven in gebruik werd geno
men, is aangegrepen om een uitmun
tende keuken onder de aandacht te
brengen.
Rien van Reems
Uweet toch hoe u cognac
hoort te drinken? Als diges
tief, na een mooi diner. In een
voorname glazen bel die, als je
hem op zijn kant legt, net niet
over mag stromen. Liefst lekker
voorverwarmd tussen de han
den. Fout, fout, fout.
Naar de laatste mode drinken
we hem voortaan bij het eten,
ijs- en ijskoud, uit een smal,
kelkvormig glaasje. Voor de bel
rest slechts een decoratieve bij
rol als bloemenglas.
Deskundigen 'die het kunnen
weten' zetten onze hele cognac
belevingswereld op z'n kop. Dat
zelfs zo'n mooi oud product als
cognac aan trends onderhevig is
stuit, bij mij in ieder geval, op
weerstand. Hebben cognac
drinkers het dan eeuwen bij het
verkeerde eind gehad? Onzin
Maar je moet nooit te vroeg oor
delen. Eerst proeven, zeg ik ook
altijd tegen mijn kinderen.
Nou vooruit, ik offer me wel op
Het gerenommeerde Franse
huis Rémy Martin organiseert
een proeverij van zijn mooiste
'fine champagne cognacs' tij
dens een 'Only Rémy dinner' bij
Restaurant Vermeer in Amster
dam, dat dit jaar met een tweede
Michelinster werd bekroond.
Culinaire wonderboy Pascal
Jalhay staat in de keuken, dus
verkeerd kan het niet zijn.
Ik heb echter één nadeel, ik ben
geen cognacdrinker. Hoe dat
komt, informeert mijn tafelheer
Charles Vos van Vermeer voor
zichtig. Door de zware geur en
de sterke smaak, vrees ik. Vos:
„Die zware lucht is pure alco
hol, die vrij komt als je cognac
verwarmt en blijft hangen in de
bel. Dat is precies waarom de
cognacdeskundigen bij Rémy
Martin zich hard maken voor
een kleiner, rechter glas en een
lage schenktemperatuur. Dan
krijgen al die andere spannende
tonen in cognac als cederhout,
saffraan, pruim en kamperfoe
lie, ook een kans zich te ont
plooien."
V.S.O.P. uit ijskast? Proberen
maar. Er komt zelfs een fles
X O. Excellence, ingevroren in
een blok ijs, voorbij Toegege
ven, ze vormen een mooie aan
vulling op de krachtige culinai
re creaties van Jalhay. Ze
smaken vooral geweldig bij ge
rechten met een romig, vettig
karakter. Bij ganzenlevermous
se, bij het aardappeltaartje met
zachte zalm, bij zijn onvergete
lijke Fondue van oude Rijpe-
naer met profiterolles. Ga maar
proeven bij Vermeer. Tot maart
2004 staat het Only Rémy Din
ner op de kaart voor 115 per
persoon, incl. cognac bij elke
gang
Vrij naar Jalhay geef ik het re
cept van een feestelijk nage
recht je van warme kaascrème in
cappuccinokopjes. Twee ster
ren waardig, zeker als je er een
smal kelkje (géén bel!) ijskoude
Extra Cognac bij serveert.
Eenvoudiger te maken, maar
niet minder lekker, wordt het
als je er in plaats van soesjes,
reepjes geroosterd en dun met
appelstroop besmeerd witbrood
bij serveert.
Fondue met profiterolles
warm nagerecht voor 4 perso
nen
250 gram pittige 50+ kaas (bijv.
Rijpenaer)
1 theelepel maïzena
0,5 dl melk
1 eidooier
zout en peper
12 minisoesjes
2 eetlepels appelstroop
4 satéprikkers
Soesjes: Verwarm 50 ml melk, 25
gram boter en een snufje zout in
een steelpan. Roer van het vuur
25 gram bloem erdoor. Verhit al
roerend tot het mengsel los van
de bodem komt (ca. 2 minuten).
Laat 5 minuten afkoelen en roer
er een ei door.
Doe beslag in een spuitzak met
gladde spuitmond (diepvries
zakje, klein puntje eraf knippen
lukt ook). Bedek bakplaat met
bakpapier, spuit dotjes ter grote
van een eurocent. Bak soesjes in
een oven van 200 graden in ca
20 minuten gaar. Laat afkoelen.
Fondue: snij kaas in kleine
blokjes of rasp hem grof. Los
maïzena op in koude melk. Ver
warm kaas en maïzenaoplos-
sing langzaam in een pan met
dikke bodem. Roer losgeroerde
eidooier er doorheen als de kaas
begint te smelten. Blijf krachtig
kloppen en verwarm het meng
sel tot je een gladde, romige crè
me hebt.
Breng op smaak met zout en pe
per. Verwarm de appelstroop
even en doop de soesjes erin.
Prik per persoon 3 soesjes op een
satéprikker. Schenk hete kaas
fondue in cappuccinokoppen en
leg prikkers met soesjes er over
heen Laat je gasten de soesjesin
de kaascrème dompelen en er
met een lepeltje uitvissen .Drink
hier een ijskoude cognac bij.
Puck Kerkhoven
Een mode-event ten bate van
War Child, het is slim be
dacht. Wie anders dan echte
fashion victims willen graag
grof geld betalen om mode
shows a la Milaan te zien, met
Dolce Gabanna, Roberto Ca-
valli, Prada en Hugo Boss, met
medewerking van topmodellen
en bekende Nederlanders. Vrij
dag 21 en zaterdag 22 maart kun
je het meemaken tijdens het
Main Fashion Event in Het Ma
gazijn in Den Haag. Vrijdag is de
ViP-night, met naast de mode
show en diner (met medewer
king van restaurant De Engel)
een grote party met DJ's, een op
treden van Do (van de hit
'Heaven') en een veiling. Zater
dag is er de fashionshow, er zijn
optredens en een party. En dat
alles dus voor het goede doel:
Warchild, de organisatie die
hulp biedt aan kinderen in oor
logsgebieden.
Voor de VIP night (vrijdag) kun
nen tafels voor tien personen
worden gereserveerd, dit kost
2500. Een kaart voor de Fashion
night (zaterdag) kost €70.
Kaarten bestellen via
www.mainfashionevent.nl.
Meer informatie: 070-360 48 73.
De draagbare cd-speler staat
niet stil. De jongste genera
tie apparaatjes brengt inmid
dels ook cd'tjes met via de com
puter opgenomen mp3-muziek
ten gehore. Philips gaat weer
een stapje verder met de nieuwe
eXpanium. Daar kun je ook
spelletjes mee doen, terwijl je
naar je favoriete hits luistert.
Dat gebeurt op hetzelfde
schermpje dat informatie geeft
over de muziektracks. Er zitten
vijf spelletjes op, die luisteren
naar de namen Snatcher,
Munchner, Breaker, Matcheren
Copter. Het draait allemaal om
vechten, ontsnappen, vangen en
goed onthouden Philips denkt
de nieuwe speelse eXpanium.
formeel de EXP-521in juni uit
te kunnen brengen voor een
prijs van pakweg 160 euro.
Samsung heeft zijn nieuwste
mobieltje, de S300, opge
tuigd met liefst twee kleuren
beeldschermpjes. Aan de bui
tenkant zit er eentje. En als je
het toestel openklapt, open
baart zich nummer twee. Eerst
de buitenzijde, dat displaytje
toont een kleurenprentje naar
keuze. Het brengt ook de naam
of het nummer van de beller in
beeld, zonder dat je hem open
hoeft te klappen.
Het scherm binnenin geeft ge
kleurde en bewegende beelden
kristalhelder weer Dat geldt
ook voor de inpandige games.
Dankzij wap en gprs zijn nieu
we spelletjes te downloaden
middels de direct-internettoets.
De beltonen zijn nog 'meertoni-
ger'. Samsung claimt de eerste
te zijn die veertig tonen in een
mobieltje stopt. De S300 is bo
vendien een 'driebander', dus
wereldwijd bruikbaar.
De prijs: €599 euro.
Cognac drinken we, naar de laatste inzichten, uit een klein kelkje. Voor de bel rest de bijrol als decora
tief bloemenglas. foto Karei de Vos
PMUPS