Gewenning biologisch voedsel gaat langzaam Leve de traditionele feta PZC Culinair genieten aan zee W21 De Bourgondiër Teller Mobiele dvd Staande muis Shakie s op station Amsterdam Centraal: van biologische koffie tot torn rolls. foto Theo Böhmers Biologische voeding is al lang niet meer voorbe houden aan achterafwinkel- tjes en alternatievelingen. Ook gewone supermarkten verkopen biologische pro ducten. En er is zelfs een bio logische fastfoodbar. Maar de inburgering van bio-voe- ding gaat langzaam. Het lijkt een normale fast foodbar zoals je die overal tegenkomt. Maar wie goed kijkt, ziet dat dit niet de zoveel ste fastfoodbar in een dozijn is. Zo kom je hier vergeefs voor een traditionele vette hap. In plaats daarvan zijn er bijvoorbeeld wel een tofu roll en Japanse miso- soep verkrijgbaar. Maar er is nog iets anders: er wordt zo veel mogelijk met biologische ingre diënten gewerkt, inclusief een viertal shakes en de chocolade melk zijn van biologische make- lij. Niet zo gek, vindt Odette Oost- indiën (37), grondlegster van Shakie's, de enige biologische fastfoodbar die Nederland rijk is. „Gezonde voeding, als het maar even kan biologisch en hartstikke lekker. Daar draait het bij ons om." Nog niet eens zo heel lang gele den was biologische voeding slechts voorbehouden aan een kleine kring van alternatieve lingen. Zij konden alleen in na- tuurwinkels hun slag slaan. In de gewone supermarkten was er niets van hun gading te vinden. De laatste jaren is dat echter veranderd. Hoewel het markt aandeel van biologische pro ducten op het totale aantal ver waarloosbaar klein lijkt - het ligt rond de 2 procent - verkopen nu ook gewone supermarkten allerhande biologische produc ten. Marktaandeel Het is de overheid zelf die er vaart achter zet om dat percen tage nog verder omhoog te schroeven. Eind volgend jaar moet het marktaandeel zijn ge stegen naar 5 procent. Dat is in ieder geval de afspraak die overheid, producenten en win kelketens met elkaar hebben gemaakt in 2001. De super marktketens beloofden plechtig meer biologische producten te gaan verkopen. Dat was be doeld als zetje in de rug voor de landbouw om meer biologisch te gaan werken. „Zeker na de crises rond varkenspest en BSE is meer behoefte ontstaan aan biologische producten", vertelt André Brouwer, die als campag necoördinator nauw betrokken is bij de uitvoering van het con venant. Vooral de Albert Heijn- winkels slagen erin de vijf-pro- centnorm concreet gestalte te geven. Hun aanbod biologische producten is de laatste jaren flink toegenomen.De Vereni ging Milieudefensie bevestigt dat de winkelketen het goed doet. In de jaarlijkse eco-telling die de stichting houdt - waarin wordt gekeken hoeveel biologi sche producten in de Neder landse supermarkten liggen - is Albert Heijn de absolute koplo per. „In de top-tien staan zeven AH-winkels. Maar andere su permarkten zoals van de Lau- rusgroep vallen tegen. Wij vin den bijvoorbeeld dat C1000 als grootste slager van het land scharrelvlees zou moeten ver kopen. Maar dat doen ze helaas niet", zegt een woordvoerster. Volgens haar scoort Nederland qua aanbod van biologische voeding matig in vergelijking met andere Europese landen als Duitsland en Engeland. „Vooral in Engeland zijn het niet één of twee supermarkten die bio-pro- ducten verkopen. In Engeland trekken de supermarkten geza menlijk op. André Brouwer meent dat de prijs een van de grote problemen blijft bij de verkoop van biologische pro ducten. Prijsverschillen van 20 tot 30 procent zijn meer regel dan uitzondering. „Een meer derheid van de bevolking, 60 procent, staat sympathiek te genover biologische producten. Maar 40 procent van de consu menten vindt de producten nog steeds te duur. Daar moeten we iets aan veranderen. Brouwer verwacht een positief effect van een breed opgezette promotiecampagne die meer af zet van bioproducten moet ge nereren en dus de prijs zal druk ken. Ook meerjarige afspraken tussen producenten en de win kels zal helpen de prijs omlaag te krijgen, verwacht hij. Shakie's-oprichtster Odette Oostindiën gelooft heilig in een voorbeeldfunctie. Wie had ooit gedacht dat haar keten het zo goed zou doen? Zijzelf zeker niet, vertelt ze. Maar op de sta tions van Utrecht en Amster dam is Shakie's inmiddels niet meer weg te denken. De naar schatting zevenduizend vaste Shakie's-klanten (per week) stappen niet meer op de trein zonder een van de wekelijks wisselende soepen, kruidenthee of een vegetarische snack. Oostindiën kwam in het buiten land op het idee om iets te doen met biologische voeding. In Brazilië en Amerika maakte ze verrukt kennis met de eet- en drinkcultuur. „Die juice bars waar je de lekkerste verse vruchtensappen kunt drinken, geweldig gewoon. Ik vroeg me af, 'waarom wel hier en niet bij ons?' Ik vond het vreemd dat je in de fastfoodsector in Neder land niets gezonds kon vinden. Om over biologische voeding maar te zwijgen. Altijd weer die eeuwige patat en saucijzen broodjes op de stations." Voor Oostindiën is biologische voeding de normaalste zaak van de wereld. Maar een witte raaf in ondernemingsland voelt ze zich niet. „Welnee, er zijn steeds meer ondernemers die zich be wust zijn van hun verantwoor delijkheid voor het milieu Al hoewel het maar weinigen zijn. Voor mezelf geldt dat het spoor dat ikmet mijn leven achterlaat, zo schoon mogelijk moet zijn. Ik geloof dat er een balans kan zijn tussen gezonde winst die niet ten koste gaat van het milieu." Toch is Shakie's tot nu toe de enige biologische fastfoodwin- kel in Nederland. Grote fast- foodconcerns als Mc Donald's - met meer dan tien miljoen klan ten per maand - hebben niets biologisch op het menu. New York Pizza probeerde het wel. In de herfst van 2001 presenteerde zij vol trots de eerste biologische pizza. Maar een jaar later is de bio-pizza al niet meer te krijgen. De pizza bleek te duur. Direc teur Philippe Vorst: „Over een jaar of twee proberen we het weer. Momenteel onderzoeken we om scharrelvlees in onze piz za's te gebruiken." Taco van der Mark De VlissingseBoulevards zijn uniek, nergens aan de Nederlandse Noordzeekust nadert de vaargeul zo dicht het strand. Torenhoge zeesche pen scheren langs mijn bord waarop zeeverse coquilles, beide een lust voor het oog, dit in tegenstelling tot de to rens van de verticale Vinexbouw aan de landzijde. Maar de zee ligt er vandaag sereen bij en de middag belooft te eindigen met een grandioze zonsondergang. Net als de op een spiegelgladde zee voorbij- glijende schepen is Restaurant De Bourgondiër in rustig vaarwater geko men na enige turbulente wisselingen van de wacht. Er is een nieuwe chef kok én een nieuwe eigenaar die niet all- leen een voortreffelijke gastvrouw is maar bovendien haar sporen in de keu ken heeft verdiend. Carissa de Kok was eerder mede-eigenaresse van Restau rant Katseveer en daarvóór stond zij achter de kachel in Het Wapen van Vee- re. Sterren zijn niet haar ambitie, maar wel wil zij van De Bourgondiër weer het beste restaurant van Vlissingen maken. De lokatie heeft zij mee, het is ontegen zeggelijk het mooiste plekje aan de Boulevard. Over de keuken heb ik niet te klagen, of het moet zijn dat die op de ze lente-achtige dag wat lawaaiig is, wat ook een beetje te wijten is aan de goede akoestiek. Carissa stelt samen met chef-kok Rob Kromhout Van de Meer nauwgezet de kaart en de menu's samen. Versheid en zo min mogelijk manipulatie van de producten zijn het uitgangspunt. Zo volgt de keuken, waarin Joris Kriele en Tim Sinke het team completeren, een vrij strakke lijn vanuit een klassieke basis waarbij lichte 'fusion'-accenten aangenaam verrassen. Mijn keuze valt op het Menu Bourgon diër, vijf gangen voor €45,00 en met een royaal wijnarrangement voor €20,00. De gastvrouw serveert als mondvermaakje bij de huisaperitief Kirr Royal (€7,50) een soepje met Zeeuwse garnaaltjes, een zacht gebak ken kwartelboutje en een platte Zeeuwse oester. De laatste vervangt zij vanwege mijn allergie voor oesters door huisgemarineerde mosseltjes met een eveneens gemarineerde shi-take paddenstoel, wat een goede vervanger blijkt. Bij het voorgerecht, Taartje van Zeeuwse garnalen met kruiden crème fraiche, krijg ik een lichtkruidige Or- vieto van het Toscaanse huis Antinori, die een vleugje venkel lijkt te hebben, of komt dat van het gekruide 'zalfje' dat de zilte garnaaltjes vergezelt? Een zachte kreeftenbisque met perfec te stukjes beetgare kreeft is het vervolg, waarna mij de Gebakken Coquilles St. Jacques met kerriesaus worden voorgezet. De St. Jacobsmosselen zijn spierwit en net even in de pan geweest, getuige de zonnebankbruine spoortjes op de buitenkant. Ze rusten op een bed je van zwarte tagliatelle die contras- Boulevard Bankert 280 4382 AC Vlissingen Tel. 0118-413891 Fax. 0118-416185 Sluitingsdag: woensdag Keuken open van 12.00 tot 17.00 uur (kleine kaart) en van 12.00 tot 14.00 uur en 18.00 tot 21.00 (grote kaart). Creditcards: Visa, Amex, Mastercard, pin en chip. Rolstoel: ja Kinderen: halve porties Vegetariërs: suggesties en keuze uit menu Roken: geen scheiding, goede afzuiging teert met het geel van de milde kerrie saus. Flinterdunne wortelschijfjes zijn nog knapperig als om te bewijzen dat de keukenstaf oog heeft voor de details. De hierbij geschonken Riesling van Kuehn heeft een perfect zuurtje dat zich tot diep in de mond laat gelden. Voor het hoofdgerecht kan ik kiezen uit Gegrilde tongfilets met dragonsabay- on en Gebakken lamscarré met verse laurierjus. Het lam wint en de 'gescha kelde' koteletjes zijn prachtig rood en krokant van buiten Peultjes en cour gettesliertjes bieden correct weerstand aan de tanden. De wijn bij deze gang is een Mitchelton uit de Australische staat Victoriaéén en al fruit van bessen en frambozen tot in de lange afdronk. Tot slot geniet ik van een Warm mangotaartje met heerlijk, ongecom pliceerd yoghurtijs, begeleid door een glas frisse, niet te zoete Moscato d'Asti. Naast dit grote menu is er ook een Ope ningsmenu van drie gangen voor €30,00 (wijnarrangement €12,00) en een Surprisemenu van vier gangen voor €37,50 (wijnarrangement €16,00). De kaart is gevarieerd met het accent op vis en schaal- en schelpdieren. Lief hebbers van de laatste producten kunnen hun hart ophalen met een voor gerecht als Sixtet van schaal- en schelpdieren (€14,00), terwijl de Zeeuwse oesters (4 nullen) ook per stuk voor €4,00 besteld kunnen worden. Met oude kaas gegratineerde wilde oes ters (€12,50) zijn een 'Bourgondische' klassieker, evenals de Gebakken Zee tong 32,50). Gekookte kreeft met mayonaise of saffraansaus kost €35,00 en een halve kreeft €18,50. Keuken en gastvrijheid zijn naar mijn gevoel in goede harmonie met het uit zicht op de zee en de ondergaande zon. Rien van Reems Minimaal één keer per week eten wij vegetarisch. Die renliefde en principes spelen daarin slechts een bijrol. Ik vind het gewoon een leuke culinaire uitdaging om steeds weer iets lekkers zonder vlees of vis te be denken. Een gerecht dat op ver zoek van de familie regelmatig terugkeert is mijn onvolprezen spaghetti met feta. Leve de feta! Dat hartige, romi ge, brokkelige, verse, van oor sprong Griekse kaasje. Wat ben ik blij dat ik hem (of haar) in mijn kamp heb. Met feta wordt vegetarisch koken een eitje, een peulenschil, een piece of cake. Hij laat zich gemakkelijk ver werken in de meest uiteenlo pende gerechten en is tegen woordig in iedere supermarkt verkrijgbaar. Alleen heb je dan waarschijnlijk Deense of Ne derlandse feta van koeienmelk te pakken, en niet de traditione le Griekse feta, die is gemaakt van schapen- of geitenmelk. Koeienmelkfeta is vrij glad en plakt aan je mes als je hem snijdt. Hij wordt vaak in voor gesneden blokjes op olie ver kocht. Schapen- of geitenmelk- feta is losser, brokkeliger van structuur en heeft een zweem pje fris zuur in de smaak. Voor de traditionele feta moet je naar de kaasspeciaalzaak, de markt of de Turkse winkel. Daar vissen ze de feta zo voor je uit zijn pekelbadje en snijden ze er ter plekke een verse plak vanaf. Trouwens, zo komt dit culinaire wondertje aan zijn naam. Feta betekent plak of stukje in het Grieks. Herders drukten de ver se schapen- of geitenkaas in een grote blokvorm. Je kocht nooit de hele kaas, altijd een stukje. De kaas werd en wordt nog steeds bewaard in zijn eigen uit- lekvocht (wei). Om hem langer houdbaar te maken gaat daar een flinke schep zout doorheen, vandaar de karakteristieke zilte smaak Je kunt feta ook thuis het best bewaren in het bijgele verde vocht, in de koelkast. Over de naam feta is de laatste jaren heel wat te doen geweest. Griekenland claimde bij de Eu ropese Commissie het alleen recht om de naam feta te mogen voeren. En met succes. Neder landse en Deense producenten, die hun 'feta' op basis van (goedkopere) koeienmelk overi gens op grote schaal exporteren naar landen waar de kaas oor spronkelijk vandaan komt, zo als Saoedie-Arabië, Turkije en jawel Griekenland, moeten op zoek naar een nieuwe naam. De Denen, die jaarlijks ruim 30.000 ton feta produceren, zijn furieus en gaan in hoger beroep. Onder tussen schreef een Deense krant alvast een namen wedstrijd uit. De winnaar bedacht Efta Kun nen dyslectici de kaas dan in ie der geval nog herkennen. Puck Kerkhoven Toepassingen Griekse kaas: - in Griekse boerensalade met sla, tomaten, uienringen, papri ka, oregano en zwarte olijven - in bladerdeegflapjes - door de rauwe andijvie- stamppot - gesmolten over gevulde auber gines of courgettes - als borrelhapje, met olijven - op een broodje met sla, tomaat en gegrilde rode paprika SPAGHETTI MET FETA, KERSTOMAATJES EN PIJN BOOMPITTEN voor vier personen 500 gram spaghetti 200 gram feta 75 gram pijnboompitten 1 grote ui 1 teen knoflook 100 gram pesto 250 gram kerstomaatjes 1 dl olijfolie peper uit de molen zout Rooster de pijnboompitjes ca. 3 min. in een droge, hete tefalpan. Laat afkoelen. Verkruimel de feta in hapklare brokken. Snipper de ui en doe die samen met de olie in een steelpannetje. Laat op een zacht vuur lang zaam heet worden. Voeg de uit geperste knoflookteen en verse peper toe en laat sudderen. Kook spaghetti in ruim water met zout. Halveer ondertussen de kerstomaatjes en laat die 4 minuten zachtjes meepruttelen in de olie. Giet de spaghetti af, roer de pesto erdoor. Drapeer de spaghetti op een wijde, voorver warmde schaal. Overgiet met hete olie en tomaten, bestrooi royaal met geroosterde pijn boompitten en fetabrokken. Geef nog een paar draaien met de pepermolen en ga gelijk aan tafel. Serveer met een salade van ijsbergsla, tomaat, verse basilicum en een dressing van balsamico-azijn. De kruimelige, losse structuur is kenmerkend voor echte feta. Serveer hem dus in lekkere brokken en maak er geen brave kubusjes van. foto Karei de Vos Toerfietsen, joggen, schaat sen, wandelen Met dank aan Johann Christian Doppler weten we haarfijn hoe snel we gaan en hoeveel kilometer we achter de rug hebben. De Oos tenrijkse natuurkundige Johan Christian Doppler registreerde in 1842 dat door een bron uitge zonden trilling anders wordt waargenomen als de bron zich ten opzichte van de waarnemer beweegt. Aan Doppler hebben we min of meer radar en flitskasten te danken. Ook in de sport komen we Doppler nu tegen. De Duitse firma CicloSport brengt een handzaam apparaatje op de markt, RDS, gefabriceerd door Siemens. RDS staat voor Radar Distance System. Het zilver grijze speeltje heeft zeventien functies. Het meet onder meer snelheid, afgelegde afstand, trainingstijd en gemiddelde snelheid. Het doosje kan aan de broekband geklikt worden. De prijs is €219,-. Maximumsnel heid is 100 km/u. Meer informatie: Zwerfkei Bui tensport, Woerden, tel. 0348 - 421 648, www.zwerfkei.nl Draagbare dvd-spelers met openklapbaar beeldscherm kennen we al langer, onder meer van Panasonic en Samsung. Speciaal voor in de auto ver schijnen er mooie draagtasvari anten. Een geweldige uitkomst voor de kinderen op de achter bank. Bij Grundig hebben ze het over CarCine. Zo'n mobiele bios coop, die aan een voorstoel kan worden gehangen, is er in ge woon en breedbeeld van 15 of 17,5 centimeter diagonaal. De CarCine 560 en 700 zijn overal inzetbaar, niet alleen in de auto, maar ook in het vakan tiehuisje, hotel of kantoor. Je kunt ze in elk stopcontact ste ken of met een adapter in de aansteker-ingang. Ze spelen al les af: uiteraard dvd's, cd's (ge wone en gekopieerde) en cd's met mp3-muziek. Het geluid komt uit twee inge bouwde speakertjes van 1 Watt. maar kan ook via een hoofdtele foon of de stereo-installatie van de auto worden doorgesluisd. Ook kan een Playstation of Gamecube worden ingeplugd om lekker te gamen. Prijzen: 1199 en €1399 Minder gepeperd is het Easy- view DVD-systeem van Delphi (€699). Maximaal vijf beeld schermen kunnen eraan gekop peld worden. Verder heeft-ie in grote lijnen net zoveel in zijn mars als de Grundig-sets. ASN Technologies uit Enschede is de leverancier van Delphi. Werken met een gewone computermuis kan leiden tot rsi-klachten. Het gebruik van zo'n muis zorgt voor minder doorbloeding, meer spanning in onderarm en schouder en meer druk op de zenuwen De 'verticale' muis Quill biedt uitkomst De hand- en armspie ren blijven ontspannen. De hand wordt op het handbed van de Quill gelegd in een positie met de duim omhoog. Door de plaat van de muisknoppen hoeft de gebruiker de vingers niet meer te krommen om de knop pen te bedienen. De Quill-muis wordt op de markt gebracht door de firma Ergoiype, dat eerder ook het er gonomisch verantwoorde Safe- Type-toetsenbord introduceer de. De verticale muis, leverbaar voor links- en rechtshandigen, kost 140 euro. Meer informatie: www.ergotype.nl zaterdag 1 maart 2003 PAPRIKASOEP BfiOCCOLl-ROQMSOEP JAPANSE MIS0S0EP

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2003 | | pagina 49