Piazza Viva streelt alle zintuigen Rode loper voor fijnproevers Smaak van mannen blijft voorspelbaar W13 Italiaanse lekkernijen Restaurant d'Ouwe Kercke over Strijd tegen terrorisme Flight Simulator jubileert zaterdag 22 februari 2003 Ze begon met het verko pen van pomodori, olij ven en taralli, de hartige lusvormige koekjes uit het zuiden van Italië. Maar het assortiment van Bellissima Cucina Italiana bestaat in middels uit meer dan zes honderd producten die 'eruit springen qua smaak en ka rakter, van regionale her komst zijn en vaak ook biologisch'. Giovanna Go- mersbach heeft nu ook een eigen winkel aan de Rotter damse Kortekade, Piazza Vi- Aanvankelijk wilde ze ijsbe- reider worden, gedreven door haar ambitie om iets toe te voegen aan het aanbod kwalita tief goed voedsel. Maastricht leek een goede plek voor een winkel nadat ze de vereiste di ploma's had behaald. „Ik dacht: op een drielandenpunt krijg ik ook veel Duitsers en Belgen als klant. Maar er bleken al genoeg ijszaken te zijn - bovendien is Maastricht de duurste stad van Nederland. Het zou een veel te grote investering zijn gewor den." Giovanna Gomersbach besloot het over een andere boeg te gooien. Volgens eigen recept be gon ze met het inmaken van po modori secchi (zongedroogde Italiaanse tomaten), gebruik makend van ongefilterde en on- versneden olijfolie, wijnazijn en zout. Haar voorkeur gaat uit naar pomodori uit de provincie Apulië, het liefst nog zuidelij ker. „Want hoe meer zon de to maten hebben gehad, hoe beter", zegt Giovanna die in middels zeshonderd producten verkoopt via haar groothandel Bellissima Cucina Italiana en nu ook een eigen winkel heeft aan de Rotterdamse Kortekade, Piazza Viva. Aan de lange eettafel achterin haar winkel: „Het begon te krie belen na het proeven van af schuwelijk zwarte en taaie po modori secchi in vreselijk vieze olie. Ik verbaasde me erover dat in Nederland zulke slechte pro ducten worden aangeboden voor relatief veel geld. Dat moest anders, vond ik." Natuurvoeding Het bleef niet bij het aanbieden van ingemaakte gedroogde to maten, olijven en taralli, de har tige lusvormige koekjes uit het zuiden van Italië, 'want nie mand zit te wachten op een im porteur van maar drie artike len'. Waarin Giovanna zich probeert te onderscheiden, is het vinden van producten die 'eruit springen qua smaak en karakter, die van regionale her komst zijn en vaak ook biolo gisch'. „Ik ben al twintig jaar natuurvoedingsklant", zegt ze bij een kopje espresso van vers gemalen koffiebonen. „Ik weet hoe dingen kunnen of moeten smaken." Wel erkent ze dat het etiket bio logisch niet automatisch bete kent dat een product beter smaakt. „Alles wat grootschalig is, levert in op kwaliteit. Biolo gisch brood is ook minder van smaak geworden nu er meer be langstelling voor is. Daarom zoek ik zoveel mogelijk naar kleine producenten." Haar Piazza Viva (letterlijk: le vendig plein) moet een ontmoe tingsplaats worden van gelijk gestemden, van mensen die hechten aan de smaak van wat zij eten, naast de kleur, geur en structuur. „Alle zintuigen doen mee", zegt de Italiaans ogende, maar zeer Nederlandse Giovan na die haar klanten zoveel mo gelij k wil laten proevenWie een fles olijfolie wil of een flesje aceto balsamico, de heerlijke, maar ook kostbare balsamico- azijn, hoeft niet over een nacht ijs te gaan. Giovanna houdt van uitgespro ken smaken. „Daarom impor teer ik veel uit Zuid-Italië. Olijfolie uit het zuiden is weel deriger, net als de wijnen. De smaken van de producten zijn krachtiger en intenser, gevoed door de zon en de zee." Behalve proeflokaal is Piazza Viva traiteur. Van woensdag tot en met zondag, als de winkel open is, is er vers brood van het Rotterdamse DuPain. Er wor den ook panini da portare of 'meeneembroodjes' aangebo den. Wie liever zelf de keuken in wil, vindt in hoge kasten, ver deeld over vakken, een keur aan Italiaanse producten. Giovanna verkoopt ook vele soorten mostarda op basis van groente of fruit. „Die met drui ven is heerlijk bij kaas", zegt ze ter hoogte van de potjes bagna cauda, de warme dipsaus uit Piëmonte die, geeft ze toe, 'vers gemaakt nog lekkerder is'. Voor verse truffels geldt hetzelfde, hoewel ze tevreden is met haar aanbod truffelsalsa, honing met truffel en andere producten met een vleugje van het 'zwarte goud'. Zo gaat het verder, langs gevulde paprikarolletjes, pan- forte uit Sienna en panettone die niet alleen met kerst, maar het hele jaar wordt gegeten. Mannetto heet deze Siciliaanse variant. Bijzonder is ook haar kwartelei-pasta die 'veel ver fijnder van smaak is dan pasta met gewone eieren' en de biolo gische risottorijst van Carnaro- li, uniek vanwege de drie jaar durende rijping die de korrels hebben ondergaan. Maar Gio vanna wil ook even stilstaan bij een niet-Italiaans product dat ze verkoopt: ongeraffineerd grijs zeezout uit Portugal - mét eko-keurmerk. „Als je daar een maal mee hebt gekookt, wil je niets anders meer! Ellen Scholtens Giovanna Gomersbach laat haar klanten zoveel mogelijk proeven, ook van de verschillende soorten balsamico-azijn die ze verkoopt. foto Cecs Kuiper In de binnenstad van Terneuzen is een rode loper uitgelegd, een rode loper op een trap die leidt naar een verrassend restaurant in het hart van een voormalige kerk. Achttien jaar geleden kochten Cériel en Lucie Schuerman het gereformeer de kerkgebouw in de Noordstraat om op de begane grond een drogisterij te openen. De verbouwing was ingrij pend, in feite verrees er een nieuw ge bouw binnen de kerkmuren, alleen de glas-in-loodramen en de buitengevel bleven gehandhaafd. Om de eerste en tweede verdieping een bestemming te geven, begonnen zij er een restaurant. Lucie ontvangt er de gasten en Cériel staat in de keuken, maar verlaat die met tussenpozen om een bord in te zetten, zoals dat heet. Zo houdt hij contact met de gasten. Ook mij over handigt hij de kaart en hij adviseert me de coquilles die vers zijn aange voerd en waarmee hij dan ook erg in zijn schik is. Verder beveelt hij me de gegrilde tarbot warm aan. Ook deze vangst van een kleine vissersboot is vers. De patron heeft een vergunning om zelf op de mijn in Breskens vis in te kopen. Hij laat me de facturen met de visserijnummers van de boten zien. Het restaurant beslaat zowat het hele oppervlak van de vroegere kerk en doet me door de hoogte, de ronde vorm en de inrichting denken aan een passagiersschip waar ik een halve eeuw geleden op heb gevaren. Een restaurant met een zekere allure en ook de kaart is interessant: zeven voorgerechten, aangeduid als 'anti pasti' en zeven hoofdgerechten, waarvan vijf vis, zoals Op de huid ge bakken kabeljauw met een korstje van tierentijnse mosterd en kruiden (€22,70), Krokant gebakken zeetong- filets met inktvisjes (€25,00), Gebak ken tarbot op een puree van knolsel derij en truffel (€25,00), Zeebaars in een zoutkorst (€27,50) en Zeeduivel hammetjes gegaard in rozemarijnbo- ter en pancetta (€25,00). De vleesge rechten bestaan uit Licht gebraden ossenhaasfilet met geconf ij te ganzen lever en truffel en Gebakken lamscar- ré met persillade van basilicum en een jus van rode wijn (beide €25,00). De anti pasti verraden dat de chef ge charmeerd is van de Italiaanse keu ken: Carpaccio van ossenhaas met truffel, rucola en Parmezaanse kaas (€13,60), Carpaccio van Sint Ja- cobsvruchten met lichtgebakken lan goustines (€17,25), Salade van kreeft truffel en geconf ij te ganzenlever (€18,25), een vegetarische Salade van paddenstoelen en Parmezaanse kaas (€11,35), Huisgerookte zalm met ru cola en Parmezaanse kaas 136 0) en een Schuimig soepje van langoustines met Sint Jacobs vruchten (€11,35). Kleine diepe (dus geen platte) Zeeuw se oesters kosten 16 0 per stuk en een Noordstraat 77a 4531 GD Terneuzen Tel. 0115-697227 Fax.0115-697060 Geen sluitingsdag Keuken open van 11.30 tot 14.30 uur en van 17.00 tot 21.30 uur Creditcards: Visa, Eurocard,Amex en pinnen Rolstoel: ja, lift aanwezig aan achter zijde Vegetarisch: in overleg Kinderen: kindermenuutje Variatie van rijke voorgerechten (dus van alles wat) serveert 'd'Ouwe Kerc ke' onder de naam Anti Pasti Misto voor €38,60 aan minimaal 2 perso nen. Dit laatste lijkt me een volledige maaltijd. Ik volg de suggestie van de chef, die me vertelt dat tachtig pro cent van zijn gasten hetzelfde doet. Het voorgerecht is een plaatje: op een vierkant glazen bord prijken op va- nillepeulen gespietste coquilles die, even gepaneerd en licht gebakken, rusten op gekristalliseerde blaadjes witloof in een stervorm. De schaaldie- rensaus verraadt een vleugje knof look, het geheel is verrukkelijk. Hetzelfde moet gezegd van de moot spierwitte tarbot die lijkt aange spoeld op een bedje puree en die een fijne grillsmaak heeft. De beetgare boontjes en peultjes vormen een mooi groen contrast en worden evenals de Franse Ratte-aardappeltjes ook nog apart geserveerd. De langwerpige aardappeltjes zijn gebakken met wat truffelolie. De schuimig geklopte saus komt in een extra portie op tafel in een sauskom. Bij dit alles tovert de gast vrouw eenheerlijk half flesje Entre- Deux-Mers, het goud van de Bor deaux (€15,00) te voorschijn. De coquilles kosten €17,25 en de tar bot €25,00. Vooraf heb ik als borrelhapje een schaaltje olijven en Parmaham gekre gen, gevolgd door een royale amuse, bestaande uit een schaaldierensoepje met stukjes coquille en enkele plak ken Bressaola met Parmezaanse kaasschilfers. En, o ja, er is een Kreeftenfestival: drie gangen met plusminus 450 gram kreeft voor €39,00 en met een extra gang (bijna een kilo kreeft) voor €57,00. Rien van Reems Twee weken geleden beloofde ik, na een complete afleve ring over 'wat vrouwen lekker vinden', ook minstens zoveel aandacht te besteden aan typi sche mannensmaken. Waarmee laten de heren zich verleiden? Chef-kok Yuri Verbeek van Café Diner Vlaanderen uit Delft is wederom mijn culinaire raad gever. De praktijk drukt hem dagelijks met de neus op de ver schillende smaakvoorkeuren van vrouwelijke en mannelijke gasten. Bij het samenstellen van een nieuwe menukaart, let hij niet alleen op een goede verhou ding van vis-, vlees- en vegetari sche gerechten, maar ook op een eerlijke verdeling tussen 'man nen-' en 'vrouwenschotels'. Tussen aanhalingstekens want gelukkig houdt lang niet ieder een zich aan deze ietwat genera liserende indeliqg. „Toch", meent Verbeek, j,blijft de mens, en zéker de man, een voorspel baar beestje." „Stevig moet het zijn voor de heren", zegt de schrijver van het onlangs verschenen Dagboek van een Chefkok. „Uitgespro ken smaken en stevige structu ren waar je je tanden in kunt zetten. En mannen zijn niet bang voor een beetje vet en ruimhartige porties. De winter is bij uitstek een mannensei- zoen. Wild, stamppotten, kool soorten, donkere stoofschotels, kaantjes; calorierijke gerech ten." Paté vindt Yuri een typisch mannen-voorgerecht. Niet zo'n gladde crèmepaté met cranber ry saus, maar een lekkere smeu- ige grove met herkenbare stuk jes vlees en lever. Carpaccio van ossenhaas kan ook, of tartaar van tonijn. Bij de hoofdgerechten denkt hij allereerst aan wild. Hert met een stevige wildsaus, of konijn in een donkere biersaus. Lekkere zware aardappelgratin erbij want het moet wel vullen. Hij zoekt het in aardse smaken: paddestoelen, kastanjes, sprui ten, knolselderij, rode kool, zuurkool liefst in ganzenvet ge gaard. Rundvlees is natuurlijk ook goed. Een mooie gegrilde steak of een entrecote met een saus van blauwe kaas en dikke frieten bijvoorbeeld. Of een filet de boeuf in de rode wijn, met ge bakken aardappels. De voorbeelden van 'mannen- happen' blijven uit Yuri's mond rollen, maar bij het dessert lijkt de culinaire bron ineens op te drogen. Is het toetje misschien minder een mannending? „Moeilijk te zeggen. Veel gasten bestellen bij ons een menu. Daar hoort een dessert bij. Ze kiezen dan wel vaak voor ouderwetse pudding; griesmeel, bitterkoek jes, dat werk. Iets met alcohol valt ook goed. Boerenjongens- saus, geflambeerde kersen, Irish Coffee. Of gewoon een kopje sterke espresso." Voor zichzelf en zijn maten maakt Yuri het liefst zijn be roemde Rib-eye ciabatta's. Vooral wanneer de hongerklop toeslaat na een avondje stevig stappen. Ook eens proberen? Plet recept staat op deze pagina. Ook heel geschikt als lunch Hou wel servetjes bij de hand want deze broodjes laten zich onmogelijk verschalken zonder druipende kin. Puck Kerkhoven Yuri's ideale menu voor heren Voorgerecht: Paté gevuld met lamstongetjes, geserveerd met wintersla en lauwwarme zwe zerikkaantjes. Hoofdgerecht: Gebakken hert filet met kruidkoek wildsaus, kastanje-gratin, rode kool en in tempurabeslag gefrituurde zuurkool. Dessert: Whiskey parfait met boerenjongens en gezoete au bergine-chips Broodje rib-eye na een avond stevig stappen voor 2 personen 2 grote (afbak)ciabatta-brood- jes 150 gram runder-ribeye 50 gram roomkaas 25 gram rucola 2 teentjes knoflook 3 dl. olijfolie 1 takje verse rozemarijn 5 blaadjes koriander zout en peper Hak de rozemarijnnaalden en korianderblaadjes fijn, ver meng ze met de olie en roer de geperste knoflooktenen erdoor heen. Smeer de ribeye (entre cote gaat ook heel goed) in met olij foliemengsel en laat de sma ken een kwartiertje intrekken. Bak de ciabatta's af zoals om schreven op de verpakking. Laat even afkoelen. Grill het vlees tot het van binnen roze is. (ca. 2 minuten aan beide kanten) Geen grill? Bakken in een droge Tefalpan lukt ook. Be strooi met peper en zout. Snij de broodjes overlangs door en besmeer de binnenkanten Het is donker, in de verte huilt een eenzame hond. Langzaam sluip je over het fa brieksterrein. Met een verrekij ker zie je in de verte drie zwaar bewapende bewakers. Met een welgemikt afstandsschot leg je de eerste neer, de twee anderen draaien zich om en komen op je af. Zie hier de openingsscène uit IGI2 Covert Strike. In deze first person shooter ben je David Jones, een goed ge trainde, vindingrijke en zelf standig opererende agent die diep in vijandelijk gebied strijd voert tegen het internationale terrorisme. Maar met schieten alleen kom je er niet. Een geruisloze handelwijze le vert je een groot voordeel op. Op veel plaatsen in het spel word je gedwongen subtiel en intelli gent te werk te gaan, in plaats van met grof geweld alles te lijf te gaan. De actie in het spel brengt je op maar liefst drie con tinenten verdeeld over 19 mis sies. Je neemt deel aan aanval len, undercover-observaties en infiltratie. Moderne gadgets als thermische kijkers, infraroodapparatuur en mini-guns staan tot je be schikking. En die heb je wel no dig ook, want de vijand blijkt slim en vindingrijk te zijn. Niet alleen van de speler, maar ook van de pc wordt behoorlijk wat gevergd. Pas nadat de grafi sche instellingen wat minder gedetailleerd waren ingesteld, was op een Pentium 4 met 128 MB geheugen het spel behoor lijk te spelen. IGI2 Covert Strike van Code- masters. Systeemeisen: Windows 98/ME/2000/XP, Pentium III of Athlon 700Mhz (aanbevolen 1,2 Ghz) 128Mb RAM (aanbevolen 512 MB RAM) Supported 32Mb Grafi sche kaart (aanbevolen 64 MB). €52,70. www-.codemasters.com/igi2 Yuri Verbeek denkt in mannen- en vrouwengerechten. foto uit zijn 'Dagboek van een Chefkok' met roomkaas. Snij de rib-eye in dunne plakjes, leg ze op de on derkant van de broodjes en be giet met het vrijgekomen vlees- sap. Leg hierop de rucola en bedek met de bovenkant. Je kunt dit recept naar eigen fantasie aanvullen met bijvoor beeld gebakken uienparten of reepjes gedroogde tomaat. De Flyer, het toestel waar mee de gebroeders Wright in 1903 de eerste gemotoriseer de vlucht in de geschiedenis vol brachten, maakt deel uit van de nieuwe Flight Simulator die Microsoft komende zomer op de markt zal brengen. Ook de Ry- anNYP 'Spirit of St. Louis' van de eerste transatlantische vlucht door Charles Lindbergh is een van de acht historische vliegtuigen in de nieuwe versie, naast vijftien hedendaagse mo dellen. Flight Simulator geldt na vele jaren en versies nog altijd als een toptitel voor Microsoft, dat er veel inspanning in steekt en om het jaar met een nieuwe edi tie komt. Na '2000'en '2002' (die steeds vóór het genoemde jaar verschenen) is nu gekozen voor de titel 'A century of flight', om te vieren dat de gemotoriseerde luchtvaart een eeuw bestaat. Er komt geen aparte Professional uitvoering van: de extra vlieg tuigen die daar voorheen in za ten, zijn in één pakket opgeno men. Naast de historische kisten be vat A century of flight' een aan tal technische ontwikkelingen, die wat minder spectaculair lij ken dan bij de vorige vernieu wing. Het meeste betreft verbe tering van al bestaande voorzieningen, zoals luchtver keersleiding, driedimensionale cockpits en detaillering van het landschap. In de 2002-versie was het al mogelijk om de echte weersomstandigheden van een bepaalde plek op aarde via het internet in te stellen; nu kan dit tijdens het vliegen permanent gebeuren en ontwikkelt het weer zich zoals in werkelijk heid. Het aantal vliegvelden in Flight Simulator is weer iets toegeno men, van ca. 22.000 in de vorige versie tot 24000 inA century of flight'. Vliegtuigmodellen die op de juiste manier gemaakt zijn voor de versies 2000 en 2002 zul len werken in de nieuwe editie, zo belooft Microsoft. De systeemeisen voor 'A centu ry of flight' zijn ongeveer de zelfde als voor zijn voorgangers: minimaal een Pentium III van 450 MHz en een snelle 3D-vi- deokaart. De Nederlandse prijs is nog niet bekend.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2003 | | pagina 41