Alsof ze thuis gebakken zijn Anderhalve eeuw feest met chips Verse vis in zijn puurste vorm Kosjere koekjes W19 Bak de schijfjes goudbruin Visrestaurant Hameeteman Liga Smartlab Pittig fris Chocodrank zaterdag 1 februari 2003 Kosjere koekjes uit Israël. Traditioneel bereid. Dus geen smaakstoffen en andere toevoegingen. En ja, ze zijn verrukkelijk. Martijn Verweij kan er zelf amper af blijven. Noemt de verschil lende zoete en zouthartige koekjes, de cakes en taarten, stuk voor stuk te heerlijk voor woorden. Iedereen mag ze proberen, zoals ze uitge stald liggen op de proeftafel van Elsa's Story. De erfenis van Elsa, in Israël bekend onder de naam Bei gel Beigel en Café Lachmir, heeft zich een weg gebaand naar West-Europa. In het Rotter damse winkelcentrum Alexan- drium is sinds kort de eerste Elsa's Story-winkel in Neder land te vinden. Op korte termijn volgen nog meer vestigingen (zeven in totaal) en daarnaast wordt het lekkers verkocht aan de Bijenkorf. Ook in andere lan den, waaronder Duitsland en Engeland, zijn de koekjes nu te koop in de betere warenhuizen zoals Harrods in Londen en LaFayette in Parijs. Voor Nederland, zo zegt be drijfsleider Verweij, vormen ze een nieuw soort lekkernijVoor al de afdeling zouthartig is be stemd voor bij de borrel. ,,In plaats van het bekende kaas vlindertje bijvoorbeeld", legt hij uit. Hij pakt een smoked cheese stick, gemaakt van ge rookte kaas. Er zijn ook kaas koekjes, waarin gedroogde tomaatjes, knoflook en de basi licumsaus pesto zijn verwerkt. Of met lemon. „Er wordt bij de bereiding veel gebruik gemaakt van de Bulgaarse kashkaval- kaas. Heel zacht, maar toch een beetje pittig." Alle koekjes worden nog steeds op traditionele wijze bereid in de fabriek in Nahariya. Worden ze in Israël aangeboden in een soort winkel annex lunchroom, in de West-Europese landen, maar ook in Japan en de Ver enigde Staten, is de formule aangepast. „We beginnen over al met verkoop in de luxe wa renhuizen. Daarna openen we eigen winkels en dan worden de betere supermarkten benaderd. We willen Elsa's Story een beet je exclusief houden." De ingrediënten zijn in elk geval bijzonder te noemen. Iedere ca tegorie in de winkel heeft zijn eigen kast. Er is zelfs een suiker vrije kast waarin diabetici hun keus kunnen maken. In de 'dried fruit slices', een soort ontbijt koek, zijn onder meer hazel noot, walnoot, gedroogde prui men en abrikozen verwerkt. De 'almond and chocolate chip bis- cottes' met stukjes amandel zijn volgens Verweij heerlijk bij een glas Amaretto-likeur. Maar een van de lekkerste (en gezondste) vindt hij toch de Granola met muesli, walnoten en volle tarwe. Bijna alle van de dertig ver schillende koekjes liggen in gro te bakken middenin de in room wit geschilderde winkelruimte. Klanten kunnen er scheppen volgens de drop-formule. Er zijn drie maten zakjes, in prijs oplopend van 3,50 tot 12,50 voor de grootste. Daarnaast lig gen er in de kasten kant-en-kla- De eerste Elsa's Story-winkel in Nederland is sinds kort te vinden in Rotterdam. foto's Jaap Rozema/GPD re geschenkverpakkingen in de vorm van houten doosjes, be kleed met stof, waarop twee of drie verschillende soorten koekjes liggen uitgestald. Cakes Lekker bij een glaasje wijn zijn de zoute sticks met mediterrane kruiden, zoals basilicum en ore gano, terwijl de garlic sticks (knoflook, maanzaad) het juist heel goed doen bij bier. Ge droogde uitjes, vruchten, noten: ze worden allemaal verwerkt in de koekjes. Naast alle koekjes kun je bij Elsa's Story ook te recht voor cakes en kleine taar ten, zoals de luchtige Yeast cakes. „Dat is een echt Israë lisch recept. Alles wordt trou wens kosjer bereid, onder su pervisie van het rabbinaat in Israël." „De naam Beigel Beigel be staat al sinds 1822", zegt Mar- tijn Verweij. „Dat is nu de iets goedkopere koekjeslijn gewor den. Café Lachmir is de exclu sieve afdeling. Die is van latere datum. Wat ze gemeen hebben is de smaak van het thuis gebak ken koekje. In Israël kent ieder een ze. Bijna iedere supermarkt heeft ze in huis." Evelien Baks Elsa's Story: Korte Poolster straat 11 (Alexandrium), Rot terdam, tel. 010-4552373, ge opend op maandag tot en met zaterdag. De aardappelchip, onze fa voriete hartige knabbel, bestaat 150 jaar! Het is op de kop af anderhalve eeuw geleden dat een geïrriteerde kok uit Sa ratoga Springs (USA) bij toeval ontdekte dat flinterdunne gefri tuurde aardappelschijfjes ei genlijk wel érg lekker zijn. Tijd voor een verjaardagsfeestje dus. Met cola en zelfgebakken chips. We schrijven 1853. George Crum, chef-kok van de Moon Lake Lodge in Saratoga bij New York, ergert zich blauw aan een lastige gast. Cornelius Vander- bilt, de schatrijke spoorwegdi recteur en scheepsmagnaat, stuurt zijn bord terug naar de keuken. Zijn frietjes zijn te dik, en niet knapperig genoeg ge bakken. Crum snijdt ze dunner, maar de miljonair is nog steeds niet tevreden. De op wraak be luste kok, pakt een rauwe aard appel en schaaft hem zo dun mogelijk. Hij gooit de plakjes in hete olie, legt de knapperige schijfjes op een bord, bestrooit ze overvloedig met zout en ser veert ze met mes en vork. Zo, Vanderbilt moet maar zien hoe hij ze binnen krijgt. Die laat zich echter niet kennen en eet zijn chips (Engels voor schilfers) met zijn handen. Hij vindt ze heer lijk en wil zijn aardappels voortaan alleen nog maar zó voorgeschoteld krijgen. Een snacklegende is geboren en het chippie kan beginnen aan zijn wereldwijde opmars. Een mooi Amerikaans marketing- verhaal, maar waar gebeurd, bevestigen historische bronnen. Jammer dat die knorrige Crum niet even een kijkje kan nemen in het chipsschap van een wille keurige supermarkt anno 2003. Zijn culinaire vondst ligt me- tersbreed uitgestald in talloze soorten en smaken: Naturel, Pa prika, Bolognese, Cream and Chives, Cheese and Onion, Ore gano, Greek Feta, Tomato Basilico, Zout Peper, Hot Spicy, geribbeld, extra dik en double crunch. De nieuwe ontwikkelingen op het chipsfront blijven elkaar opvolgen. Van de laatste tijd zijn de opmars van de yuppie chip Pringles, nauwkeurig op maat gesneden en verpakt in een kartonnen koker, en de intro ductie van de Lay's Meditera- néo-chips met olijfolie. Wat George Crum vooral deugd zal doen is de allernieuwste chips-trend, die eigenlijk weer helemaal terug naar af bete kent: De Chippery, een van oor sprong Canadese horecaformu- le waarbij verse chips (met schil) onder de neus van de klant worden gebakken en gekruid. Deze chipsbakkerij won on langs de innovatieprijs tijdens de horeca-vakbeurs Horecava. We gaan Chippery-vestigingen binnenkort tegenkomen in at tractieparken en winkelcentra. De eerste is al gesignaleerd in Six Flags bij Dronten. Puck Kerkhoven De aardappelchip bestaat dit jaar 150 jaar. foto Karei de Vos/GPD Schil een paar grote patat aardappels en snij die in dunne plakjes (ca. 1,3 millime ter dik). Beste gereedschap: een scherpe kaasschaaf. Was de plakjes in lauw water tot alle zetmeel eraf is en het spoelwater helder blijft. Anders gaan ze ge garandeerd aan elkaar plakken. Leg de schijfjes op een schone theedoek en maak ze goed droog. Verwarm plantaardige olie tot 170C. in een frituurpan of wok en bak de schijfjes, in kleine porties tegelijk, in 2 a 3 minuten goudbruin. Geregeld omschep pen. Laat ze uitlekken op keu kenpapier en bestrooi ze met zout en kruiden naar keuze. Kinderen vinden het geweldig, zelf chips bakken. Laat ze hel pen met wassen, drogen en op eten, maar laat ze nóóit het frituurwerk doen. Veel te ge vaarlijk. Per jaar moeten vier honderd mensen met brand wonden worden opgenomen in het ziekenhuis ten gevolge van ongelukken met frituren. Eigenlijk, dacht ik onlangs, heeft Zeeland met zoveel plaatsen waar vis wordt aangeland en gemijnd, maar weinig echt gespecialiseerde visres taurants. Vaak is vis wel de hoofdmoot op het menu, maar lijkt het of de res taurateur toch liever op safe speelt. Een beetje eten van twee walletjes. Blij verrast ben ik dan ook wanneer ik op verkiezingsavond in donker Oud dorp een richtingaanwijzer zie met: Visrestaurant Hameeteman. De pijl volgend kom ik op een met hekwerken omheind terrein met rechts van de inrit geparkeerde vrachtwagens van Vis handel Hameeteman en aan het eind een in het neonlicht badende viswinkel die me zelfverzekerd toeschreeuwt: Hameeteman's Vispaleis. Ik parkeer op één van de plaatsen die volgens de bordjes tegen het hek zijn voorbehou den aan klanten van het Vispaleis en ontwaar, eenmaal uitgestapt, pas het restaurant, naast de viswinkel en een beetje naar achteren gebouwd. Binnen vertelt de ober me desgevraagd dat restaurant en winkel vroeger van één en dezelfde eigenaar waren maar nu twee zelfstandige bedrijven vor men. „Maar het is wel familie, hoor", voegt hij er aan toe. Op het business- kaartje van de zaak zie ik dat het niet toepasselijker kan: mijn gastheer en gastvrouw zijn Gerard en Klara Visser. Even heb ik de indruk dat de keuken het net voorgezien wil houden. Een Duits echtpaar, dat zich aan Bos en Balkenende niets gelegen laat liggen, rekent net af. Ik ben alleen, gelukkig komen er nog twee heren die honderd kilometer hebben gereden voor een vers visje. En ik begrijp ze, wanneer ik de amuse krijg voorgezet: een cylindervormig potje gevuld met een verrukkelijk 'prutje' van krab en garnaaltjes in een stevige cocktailsaus. De ambiance van Hameeteman is no-nonsense, een koe pel van houtwol-cementplaten met daaronder keurig gedekte tafels, waaronder divere 'zesjes' wat op fami lie-uitjes duidt en foto's van de moder ne vissersvloot van naburig Stellen dam aan de wanden. Mijn voorgerecht is tamelijk uniek: crab cocktail met echte krab 14,50) en de hoeveelheid krabvlees is indruk wekkend, geserveerd in glazen coupe met wel wat grof uitgevoerde rode sla en roodlof maar met een ingehouden dosering cocktailsaus. Voor de krab- liefhebber is dit genieten. De daarop volgende kreeftensoep met cognac (€7,-) is al even voortreffelijk en de cognac wordt apart geserveerd. De kaart vermeldt maar liefst zes soe- Hoge Pad 7 3253 BH Ouddorp Tel. 0187-681263 Fax. 0187-687033 Sluitingsdagen: zondag en maandag (in juni, juli en augustus: alleen zondag) Keuken open van 16.00 tot 21.00 uur Creditcards: Visa en Mastercard Kinderen: aparte menuutjes Rolstoel: goed toegankelijk Vegetarisch: in overleg Roken: geen scheiding, door grote hoogte weinig hinder pen waaronder Noordzee vissoep 6,-) en mosterdsoep met coquilles 3,50). Onder de elf voorgerechten onder meer gerookte paling uit eigen rokerij (€11.50), taartje van Stellen- damse garnalen 13,-), lauwwarme salade van fruits de mer en pijnboom pitten 12,-) en scampies op Spaanse wijze 18,-). Uit de achttien hoofdgerechten vis kies ik Gebakken Grietfilet voor de dagprijs van 29,50, even duur als de Zeetong Picasso met vers fruit en gem ber en tien euro duurder dan de Zee duivelfilet met een Gentse Mosterd saus. Paling is hier vanzelfsprekend een streekgerecht en figureert ge stoofd en gebakken (beide 18,-), ge smoord en in 't groen (beide 19,50) op de kaart. Die vermeldt, het is maar een greep, ook gepocheerde zalmlende met twee soorten kaviaar 17,50), tongfi lets véronique met muskaatdruiven en garnalen (dagprijs) en zeetong met Stellendamse garnalen 32,-). Wie geen vis lust kan kiezen uit diverse bereidingen van tournedos en var kenshaasjes (van€ 15,50 tot 19,00) met als topper de klassieke tournedos rossini met ganzenlever en rode wijn saus 20,-). Mijn twee grietfilets zijn perfect ge bakken en gaan vergezeld van een heel lekkere garnalensaus. Vers gebakken aardappeltjes, zoete worteltjes (van die bolletjes) en broccoli worden apart geserveerd op een schaal en warm ge houden op een rechaud. De huiswijn, een witte Franse land- wijn, gemaakt van de terretdruif en lekker fruitig, smaakt bij dit alles voortreffelijk. Verse vis, op pure wijze gepresenteerd in een gastvrije ambiance. Rien van Reems Ieder bedrijf is onderhand op internet te vinden. Liga blijft niet achter. Op de site www.liga.nl is alles over Liga en gezonde voeding te vinden. Over koolhydraten, vet ten, vezels, mineralen en vita mines. Van recepten voor de eer ste babyhapjes tot tips voor ouders van slechte eters en voe ding voor hyperactieve kinde ren. Natuurlijk is er uitgebreide informatie te vinden over de koekjes van Liga. Verder is er een pagina voor scholieren die 'halve' spreekbeurten en werk stukken kunnen downloaden over koekjesbakken. Ook leert de scholier wat hij moet eten om fit te blijven en of hij van choco la puistjes kan krijgen. Kruidenthee, cosmetica op plantaardige basis, aroma- therapie. Steeds meer consu menten voelen zich aangetrok ken tot puur natuur-producten. Smartlab haakt daarop in met de introductie van Detox Com plex, Cacao Complex en Relax Complex. Dat zijn preparaten met natuurlijke, herstellende ingrediënten voor een vitaal li chaam en een ontspannen geest. Het nieuwe spul bevat bioperi- ne, een piperine-extract dat verkregen is uit zwarte peper bessen. Dat zorgt ervoor dat de werkzame bestanddelen vlotter via de darmwand in het bloed komen. Detox Complex (met le- verreinigend mariadistel en or ganische zwavel) bevordert het herstel na alcoholgebruik. Ca cao Complex (met opwekkend cacao- en amandelextract) heeft een opbeurende werking. Relax Complex (met kalmeren de groene thee extract) werkt rustgevend. Prijzen globaal tussen 11,-en 13,-per 30 tabletten of capsu les. Smartlab-producten zijn te koop bij drogisterijen, natuur voedingswinkels en reformza ken. Meer informatie: www.smartlab.nl Puschkin Vibe, een trendy wödka-mixdrankje, doet het goed bij jongeren. Onlangs introduceerde moederbedrijf Interspirits Green Vibe, met een pittig frisse smaak op basis van citroenen en limoenen. Hij is minder zoet dan zijn gele, zwar te en rode voorgangers. Pusch kin beweert de eerste te zijn die met een wodkamix inspeelt op de trendy citroen- en limoen smaken. Chocolademelk is in Neder land sinds mensenheugenis synoniem met Chocomel. Uit Italië dient zich een concurrent aan: Antica Cioccolateria van producent Eraclea. Het is een in principe warm geserveerde ca caodrank met een 'lobbige' structuur. Frappant is het aan tal smaken: liefst 32, variërend van de gewone soorten wit, melk, puur via combinaties met noten en vruchten tot exotische varianten als chocolade met pe per of met rozensmaak. Het is veelzijdig spul. Om warm te drinken en koud te lepelen. Om van te snoepen of chocolade koekjes mee te maken. Of als dessert in de vorm van chocola defondue met vruchten. Antica Cioccolateria wordt verkocht in geselecteerde horecazaken.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2003 | | pagina 47