Alsof ze thuis
gebakken zijn
Anderhalve eeuw feest met chips
Verse vis in zijn puurste vorm
Kosjere
koekjes
W19
Bak de schijfjes goudbruin
Visrestaurant
Hameeteman
Liga
Smartlab
Pittig fris
Chocodrank
zaterdag 1 februari 2003
Kosjere koekjes uit Israël.
Traditioneel bereid.
Dus geen smaakstoffen en
andere toevoegingen. En ja,
ze zijn verrukkelijk. Martijn
Verweij kan er zelf amper af
blijven. Noemt de verschil
lende zoete en zouthartige
koekjes, de cakes en taarten,
stuk voor stuk te heerlijk
voor woorden. Iedereen mag
ze proberen, zoals ze uitge
stald liggen op de proeftafel
van Elsa's Story.
De erfenis van Elsa, in Israël
bekend onder de naam Bei
gel Beigel en Café Lachmir,
heeft zich een weg gebaand naar
West-Europa. In het Rotter
damse winkelcentrum Alexan-
drium is sinds kort de eerste
Elsa's Story-winkel in Neder
land te vinden. Op korte termijn
volgen nog meer vestigingen
(zeven in totaal) en daarnaast
wordt het lekkers verkocht aan
de Bijenkorf. Ook in andere lan
den, waaronder Duitsland en
Engeland, zijn de koekjes nu te
koop in de betere warenhuizen
zoals Harrods in Londen en
LaFayette in Parijs.
Voor Nederland, zo zegt be
drijfsleider Verweij, vormen ze
een nieuw soort lekkernijVoor
al de afdeling zouthartig is be
stemd voor bij de borrel. ,,In
plaats van het bekende kaas
vlindertje bijvoorbeeld", legt
hij uit. Hij pakt een smoked
cheese stick, gemaakt van ge
rookte kaas. Er zijn ook kaas
koekjes, waarin gedroogde
tomaatjes, knoflook en de basi
licumsaus pesto zijn verwerkt.
Of met lemon. „Er wordt bij de
bereiding veel gebruik gemaakt
van de Bulgaarse kashkaval-
kaas. Heel zacht, maar toch een
beetje pittig."
Alle koekjes worden nog steeds
op traditionele wijze bereid in
de fabriek in Nahariya. Worden
ze in Israël aangeboden in een
soort winkel annex lunchroom,
in de West-Europese landen,
maar ook in Japan en de Ver
enigde Staten, is de formule
aangepast. „We beginnen over
al met verkoop in de luxe wa
renhuizen. Daarna openen we
eigen winkels en dan worden de
betere supermarkten benaderd.
We willen Elsa's Story een beet
je exclusief houden."
De ingrediënten zijn in elk geval
bijzonder te noemen. Iedere ca
tegorie in de winkel heeft zijn
eigen kast. Er is zelfs een suiker
vrije kast waarin diabetici hun
keus kunnen maken. In de 'dried
fruit slices', een soort ontbijt
koek, zijn onder meer hazel
noot, walnoot, gedroogde prui
men en abrikozen verwerkt. De
'almond and chocolate chip bis-
cottes' met stukjes amandel zijn
volgens Verweij heerlijk bij een
glas Amaretto-likeur. Maar een
van de lekkerste (en gezondste)
vindt hij toch de Granola met
muesli, walnoten en volle tarwe.
Bijna alle van de dertig ver
schillende koekjes liggen in gro
te bakken middenin de in room
wit geschilderde winkelruimte.
Klanten kunnen er scheppen
volgens de drop-formule. Er
zijn drie maten zakjes, in prijs
oplopend van 3,50 tot 12,50
voor de grootste. Daarnaast lig
gen er in de kasten kant-en-kla-
De eerste Elsa's Story-winkel in Nederland is sinds kort te vinden in Rotterdam.
foto's Jaap Rozema/GPD
re geschenkverpakkingen in de
vorm van houten doosjes, be
kleed met stof, waarop twee of
drie verschillende soorten
koekjes liggen uitgestald.
Cakes
Lekker bij een glaasje wijn zijn
de zoute sticks met mediterrane
kruiden, zoals basilicum en ore
gano, terwijl de garlic sticks
(knoflook, maanzaad) het juist
heel goed doen bij bier. Ge
droogde uitjes, vruchten, noten:
ze worden allemaal verwerkt in
de koekjes. Naast alle koekjes
kun je bij Elsa's Story ook te
recht voor cakes en kleine taar
ten, zoals de luchtige Yeast
cakes. „Dat is een echt Israë
lisch recept. Alles wordt trou
wens kosjer bereid, onder su
pervisie van het rabbinaat in
Israël."
„De naam Beigel Beigel be
staat al sinds 1822", zegt Mar-
tijn Verweij. „Dat is nu de iets
goedkopere koekjeslijn gewor
den. Café Lachmir is de exclu
sieve afdeling. Die is van latere
datum. Wat ze gemeen hebben is
de smaak van het thuis gebak
ken koekje. In Israël kent ieder
een ze. Bijna iedere supermarkt
heeft ze in huis."
Evelien Baks
Elsa's Story: Korte Poolster
straat 11 (Alexandrium), Rot
terdam, tel. 010-4552373, ge
opend op maandag tot en met
zaterdag.
De aardappelchip, onze fa
voriete hartige knabbel,
bestaat 150 jaar! Het is op de
kop af anderhalve eeuw geleden
dat een geïrriteerde kok uit Sa
ratoga Springs (USA) bij toeval
ontdekte dat flinterdunne gefri
tuurde aardappelschijfjes ei
genlijk wel érg lekker zijn. Tijd
voor een verjaardagsfeestje dus.
Met cola en zelfgebakken chips.
We schrijven 1853. George
Crum, chef-kok van de Moon
Lake Lodge in Saratoga bij New
York, ergert zich blauw aan een
lastige gast. Cornelius Vander-
bilt, de schatrijke spoorwegdi
recteur en scheepsmagnaat,
stuurt zijn bord terug naar de
keuken. Zijn frietjes zijn te dik,
en niet knapperig genoeg ge
bakken. Crum snijdt ze dunner,
maar de miljonair is nog steeds
niet tevreden. De op wraak be
luste kok, pakt een rauwe aard
appel en schaaft hem zo dun
mogelijk. Hij gooit de plakjes in
hete olie, legt de knapperige
schijfjes op een bord, bestrooit
ze overvloedig met zout en ser
veert ze met mes en vork. Zo,
Vanderbilt moet maar zien hoe
hij ze binnen krijgt. Die laat zich
echter niet kennen en eet zijn
chips (Engels voor schilfers) met
zijn handen. Hij vindt ze heer
lijk en wil zijn aardappels
voortaan alleen nog maar zó
voorgeschoteld krijgen.
Een snacklegende is geboren en
het chippie kan beginnen aan
zijn wereldwijde opmars. Een
mooi Amerikaans marketing-
verhaal, maar waar gebeurd,
bevestigen historische bronnen.
Jammer dat die knorrige Crum
niet even een kijkje kan nemen
in het chipsschap van een wille
keurige supermarkt anno 2003.
Zijn culinaire vondst ligt me-
tersbreed uitgestald in talloze
soorten en smaken: Naturel, Pa
prika, Bolognese, Cream and
Chives, Cheese and Onion, Ore
gano, Greek Feta, Tomato
Basilico, Zout Peper, Hot
Spicy, geribbeld, extra dik en
double crunch.
De nieuwe ontwikkelingen op
het chipsfront blijven elkaar
opvolgen. Van de laatste tijd
zijn de opmars van de yuppie
chip Pringles, nauwkeurig op
maat gesneden en verpakt in een
kartonnen koker, en de intro
ductie van de Lay's Meditera-
néo-chips met olijfolie.
Wat George Crum vooral deugd
zal doen is de allernieuwste
chips-trend, die eigenlijk weer
helemaal terug naar af bete
kent: De Chippery, een van oor
sprong Canadese horecaformu-
le waarbij verse chips (met
schil) onder de neus van de klant
worden gebakken en gekruid.
Deze chipsbakkerij won on
langs de innovatieprijs tijdens
de horeca-vakbeurs Horecava.
We gaan Chippery-vestigingen
binnenkort tegenkomen in at
tractieparken en winkelcentra.
De eerste is al gesignaleerd in
Six Flags bij Dronten.
Puck Kerkhoven
De aardappelchip bestaat dit jaar 150 jaar. foto Karei de Vos/GPD
Schil een paar grote patat
aardappels en snij die in
dunne plakjes (ca. 1,3 millime
ter dik). Beste gereedschap: een
scherpe kaasschaaf. Was de
plakjes in lauw water tot alle
zetmeel eraf is en het spoelwater
helder blijft. Anders gaan ze ge
garandeerd aan elkaar plakken.
Leg de schijfjes op een schone
theedoek en maak ze goed
droog.
Verwarm plantaardige olie tot
170C. in een frituurpan of wok
en bak de schijfjes, in kleine
porties tegelijk, in 2 a 3 minuten
goudbruin. Geregeld omschep
pen. Laat ze uitlekken op keu
kenpapier en bestrooi ze met
zout en kruiden naar keuze.
Kinderen vinden het geweldig,
zelf chips bakken. Laat ze hel
pen met wassen, drogen en op
eten, maar laat ze nóóit het
frituurwerk doen. Veel te ge
vaarlijk. Per jaar moeten vier
honderd mensen met brand
wonden worden opgenomen in
het ziekenhuis ten gevolge van
ongelukken met frituren.
Eigenlijk, dacht ik onlangs, heeft
Zeeland met zoveel plaatsen waar
vis wordt aangeland en gemijnd, maar
weinig echt gespecialiseerde visres
taurants. Vaak is vis wel de hoofdmoot
op het menu, maar lijkt het of de res
taurateur toch liever op safe speelt.
Een beetje eten van twee walletjes.
Blij verrast ben ik dan ook wanneer ik
op verkiezingsavond in donker Oud
dorp een richtingaanwijzer zie met:
Visrestaurant Hameeteman. De pijl
volgend kom ik op een met hekwerken
omheind terrein met rechts van de inrit
geparkeerde vrachtwagens van Vis
handel Hameeteman en aan het eind
een in het neonlicht badende viswinkel
die me zelfverzekerd toeschreeuwt:
Hameeteman's Vispaleis. Ik parkeer
op één van de plaatsen die volgens de
bordjes tegen het hek zijn voorbehou
den aan klanten van het Vispaleis en
ontwaar, eenmaal uitgestapt, pas het
restaurant, naast de viswinkel en een
beetje naar achteren gebouwd.
Binnen vertelt de ober me desgevraagd
dat restaurant en winkel vroeger van
één en dezelfde eigenaar waren maar
nu twee zelfstandige bedrijven vor
men. „Maar het is wel familie, hoor",
voegt hij er aan toe. Op het business-
kaartje van de zaak zie ik dat het niet
toepasselijker kan: mijn gastheer en
gastvrouw zijn Gerard en Klara Visser.
Even heb ik de indruk dat de keuken
het net voorgezien wil houden. Een
Duits echtpaar, dat zich aan Bos en
Balkenende niets gelegen laat liggen,
rekent net af. Ik ben alleen, gelukkig
komen er nog twee heren die honderd
kilometer hebben gereden voor een
vers visje.
En ik begrijp ze, wanneer ik de amuse
krijg voorgezet: een cylindervormig
potje gevuld met een verrukkelijk
'prutje' van krab en garnaaltjes in een
stevige cocktailsaus. De ambiance van
Hameeteman is no-nonsense, een koe
pel van houtwol-cementplaten met
daaronder keurig gedekte tafels,
waaronder divere 'zesjes' wat op fami
lie-uitjes duidt en foto's van de moder
ne vissersvloot van naburig Stellen
dam aan de wanden.
Mijn voorgerecht is tamelijk uniek:
crab cocktail met echte krab 14,50)
en de hoeveelheid krabvlees is indruk
wekkend, geserveerd in glazen coupe
met wel wat grof uitgevoerde rode sla
en roodlof maar met een ingehouden
dosering cocktailsaus. Voor de krab-
liefhebber is dit genieten. De daarop
volgende kreeftensoep met cognac
(€7,-) is al even voortreffelijk en de
cognac wordt apart geserveerd.
De kaart vermeldt maar liefst zes soe-
Hoge Pad 7
3253 BH Ouddorp
Tel. 0187-681263
Fax. 0187-687033
Sluitingsdagen: zondag en maandag
(in juni, juli en augustus:
alleen zondag)
Keuken open van 16.00 tot 21.00 uur
Creditcards: Visa en Mastercard
Kinderen: aparte menuutjes
Rolstoel: goed toegankelijk
Vegetarisch: in overleg
Roken: geen scheiding, door grote
hoogte weinig hinder
pen waaronder Noordzee vissoep
6,-) en mosterdsoep met coquilles
3,50). Onder de elf voorgerechten
onder meer gerookte paling uit eigen
rokerij (€11.50), taartje van Stellen-
damse garnalen 13,-), lauwwarme
salade van fruits de mer en pijnboom
pitten 12,-) en scampies op Spaanse
wijze 18,-).
Uit de achttien hoofdgerechten vis
kies ik Gebakken Grietfilet voor de
dagprijs van 29,50, even duur als de
Zeetong Picasso met vers fruit en gem
ber en tien euro duurder dan de Zee
duivelfilet met een Gentse Mosterd
saus. Paling is hier vanzelfsprekend
een streekgerecht en figureert ge
stoofd en gebakken (beide 18,-), ge
smoord en in 't groen (beide 19,50) op
de kaart. Die vermeldt, het is maar een
greep, ook gepocheerde zalmlende met
twee soorten kaviaar 17,50), tongfi
lets véronique met muskaatdruiven en
garnalen (dagprijs) en zeetong met
Stellendamse garnalen 32,-).
Wie geen vis lust kan kiezen uit diverse
bereidingen van tournedos en var
kenshaasjes (van€ 15,50 tot 19,00)
met als topper de klassieke tournedos
rossini met ganzenlever en rode wijn
saus 20,-).
Mijn twee grietfilets zijn perfect ge
bakken en gaan vergezeld van een heel
lekkere garnalensaus. Vers gebakken
aardappeltjes, zoete worteltjes (van
die bolletjes) en broccoli worden apart
geserveerd op een schaal en warm ge
houden op een rechaud.
De huiswijn, een witte Franse land-
wijn, gemaakt van de terretdruif en
lekker fruitig, smaakt bij dit alles
voortreffelijk.
Verse vis, op pure wijze gepresenteerd
in een gastvrije ambiance.
Rien van Reems
Ieder bedrijf is onderhand op
internet te vinden. Liga blijft
niet achter.
Op de site www.liga.nl is alles
over Liga en gezonde voeding te
vinden. Over koolhydraten, vet
ten, vezels, mineralen en vita
mines. Van recepten voor de eer
ste babyhapjes tot tips voor
ouders van slechte eters en voe
ding voor hyperactieve kinde
ren. Natuurlijk is er uitgebreide
informatie te vinden over de
koekjes van Liga. Verder is er
een pagina voor scholieren die
'halve' spreekbeurten en werk
stukken kunnen downloaden
over koekjesbakken. Ook leert
de scholier wat hij moet eten om
fit te blijven en of hij van choco
la puistjes kan krijgen.
Kruidenthee, cosmetica op
plantaardige basis, aroma-
therapie. Steeds meer consu
menten voelen zich aangetrok
ken tot puur natuur-producten.
Smartlab haakt daarop in met
de introductie van Detox Com
plex, Cacao Complex en Relax
Complex. Dat zijn preparaten
met natuurlijke, herstellende
ingrediënten voor een vitaal li
chaam en een ontspannen geest.
Het nieuwe spul bevat bioperi-
ne, een piperine-extract dat
verkregen is uit zwarte peper
bessen. Dat zorgt ervoor dat de
werkzame bestanddelen vlotter
via de darmwand in het bloed
komen. Detox Complex (met le-
verreinigend mariadistel en or
ganische zwavel) bevordert het
herstel na alcoholgebruik. Ca
cao Complex (met opwekkend
cacao- en amandelextract)
heeft een opbeurende werking.
Relax Complex (met kalmeren
de groene thee extract) werkt
rustgevend.
Prijzen globaal tussen 11,-en
13,-per 30 tabletten of capsu
les. Smartlab-producten zijn te
koop bij drogisterijen, natuur
voedingswinkels en reformza
ken. Meer informatie:
www.smartlab.nl
Puschkin Vibe, een trendy
wödka-mixdrankje, doet
het goed bij jongeren. Onlangs
introduceerde moederbedrijf
Interspirits Green Vibe, met een
pittig frisse smaak op basis van
citroenen en limoenen. Hij is
minder zoet dan zijn gele, zwar
te en rode voorgangers. Pusch
kin beweert de eerste te zijn die
met een wodkamix inspeelt op
de trendy citroen- en limoen
smaken.
Chocolademelk is in Neder
land sinds mensenheugenis
synoniem met Chocomel. Uit
Italië dient zich een concurrent
aan: Antica Cioccolateria van
producent Eraclea. Het is een in
principe warm geserveerde ca
caodrank met een 'lobbige'
structuur. Frappant is het aan
tal smaken: liefst 32, variërend
van de gewone soorten wit,
melk, puur via combinaties met
noten en vruchten tot exotische
varianten als chocolade met pe
per of met rozensmaak. Het is
veelzijdig spul. Om warm te
drinken en koud te lepelen. Om
van te snoepen of chocolade
koekjes mee te maken. Of als
dessert in de vorm van chocola
defondue met vruchten. Antica
Cioccolateria wordt verkocht in
geselecteerde horecazaken.