Het begon met de groenteprij zen PZC Koken op hoog niveau Biefstuk uit zee makkelijk te bereiden m Consumentenbond bestaat 50 jaar W15 Game Boy Paisley over Gegrilde tonijn met ratatouille Sieraden online zaterdag 25 januari 2003 De lancering van de Game Boy Advance is koud ach ter de rug, of zijn opvolger dient zich al aan: de SP. Anderhalf jaar na dato ziet een variant met inklapbaar beeldschermpje het levenslicht. Bovendien is die opgetuigd met een ingebouwde schermverlichting en een op laadbare lithiumbatterij zoals we die kennen van de mobiele telefoon. Hiermee kunnen gamers tien uur (lampje aan) dan wel achttien uur (lampje uit) uit de voeten. Vanaf 28 maart is de SP te koop voor 130 a 140 euro. Het draagbare spelcomputertje is mooi compact. Hij meet grof weg acht bij acht centimeter, is 2 1/2 centimeter dik en weegt anderhalve ons. Het scherm is zes bij vier centimeter groot. De stijlvolle console komt in de winkel in drie metallic uitvoe ringen: zwart, zilver en blauw. Verder heeft de Game Boy Ad vance SP dezelfde mogelijkhe den als de Advance. Alle reeds uitgekomen en toekomstige Ad- vance-spellen passen in het ap paraat. Ook is het geschikt voor vrijwel alle spellen en accessoires die in het verleden voor de Game Boy- lijn op de markt zijn gebracht. Dit jaar komen meer dan zestig titels uit. waaronder Formula One (Ubi Soft) en Super Monkey Ball jr (Infogrames). De SP is een nieuwe mijlpaal in de historie van Nintendo Het geboortejaar van de Game Boy is 1989. Het begint allemaal met een grijs 'doosje' met verwissel bare spelcassettetjes. Zes jaar later wordt de Game Boy fleuri ger met onder meer rode en gele buitenkanten. In 1998 introdu ceert Nintendo een camera en printer voor de Game Boy. Bo vendien krijgt de spelconsole een kleuren lcd-scherm: de Game Boy Color. In 2000 ver koopt Nintendo de honderd mil joenste Game Boy. De knoppen van het spelcomputertje verhui zen naar de zijkanten, met het scherm in het midden: de Game Boy Advance. T Tandaag is het mijn visdag V jubelt een dame op de radio. De mijne ook, denk ik handen wrijvend. Ik heb vanmorgen op de markt namelijk een paar prachtige mootjes van mijn fa voriete vis gescoord. Verse to nijn: zo makkelijk, zo klaar en zooo lekker. Het Nederlands Visbureau wil ons aan de vis hebben. Dat is goed voor de vissector en goed voor ons. Eén tot twee keer per week een visje op je bord komt je gezondheid ten goede, heeft on derzoek onomstotelijk aange toond. Dat wisten we natuurlijk allang. Waarom doen we dan toch zo weinig met vis in ons vis- rijke landje bij de zee? Drie re denen zijn daarvoor volgens mij aan,te voeren. 1onvoldoende kennis over de bereiding, 2. de geur staat tegen, 3. gratenvrees. Instemmend geknik bij min stens twee van de drie? Dan heb je zeker nog noqit kennis ge maakt met de tonijn. Niet die uit een blikje, maar vérse tonijn. Ik stel je graag voor aan de bief stuk van de zee. Geen graten, super makkelijk klaar te ma ken, nagenoeg geurloos. En lek ker! Ik heb er al menig vis- scepticus mee over de streep ge trokken. De sappige rode moten van deze 'vlezigste onder de vis sen' laten zich bakken als bief stuk. Even kort in de hete pan, hooguit anderhalve minuut op elke kant. Ze moeten van binnen mooi rosé worden en de kern mag nog rood blijven. Zc zijn ze op z'n malst. Beetje zeezout en peper erover en misschien een klein sliertje mooie olijfolie. Bak je tonijn te lang door dan wordt hij, net als biefstuk, grijs en droog. Je kunt verse tonijn zelfs rauw eten maar dan moet je zeker weten dat je kraakverse te pakken hebt. Japanners zijn ergek op. Diegebruiken metna- me de geelvintonijn voor sushi (éénhaps rijstbolletjes met stukjes rauwe vis) en sashimi (rauwe visplakjes). Een tonijn in z'n volle glorie zie je helaas bijna nooit. Deze prachtige vis, die wordt gevan gen in de Grote Oceaan en de Middellandse Zee, kan namelijk wel drie meter lang worden en makkelijk 100 kilo wegen. To nijn is niet goedkoop, reken op biefstukprijzen. Hij valt onder de 'gemiddeld vette' vissoorten en bevat veel gezonde omega-3 vetzuren; hét nieuwe toverwoord in de voe dingsleer. Puck Kerkhoven voor 4 personen 4 moten tonijn (ca. 175 gram per stuk) sap van 1 citroen olijfolie 1 bosje verse tijm versgemalen peper zeezout 1 aubergine in blokjes 1 ui, gesnipperd 1 teen knoflook, fijngehakt 1 rode paprika in blokjes 1 courgette in blokjes 4 tomaten (ontveld en ontpit) 1/2 eetlepel Provengaalse kruiden 1 pak tagliatelle (lintmacaroni) Vraag de visboer 4 verse tonijnbiefstukjes van 2 a 3 cm dik. Meng citroensap met evenveel olijfolie en wat versgemalen peper. Leg hierin de tonijn met een takje tijm. Af en toe omkeren. Bestrooi aubergineblokjes met zout. Laat ze in een vergiet ca. 15 minuten uitlekken en dep ze droog met keu kenpapier. Bak in een scheutje olijfolie de ui gla zig. Voeg knoflook, paprika, courgette en auber gine toe. Bak ca. 5 minuten en voeg tomaten en een half glaasje water toe Bestrooi met peper, zout en Provengaalse kruiden en laat 15 minuten stoven op klein pitje, deksel schuin op de pan. Kook de tagliatelle beetgaar (zie verpakking). Dep de tonijnbiefstukjes droog. Laat de grillpan gloeiend heet worden en grill de tonijn 1 1/2 mi nuut aan elke kant. In een droge, hete tefalpan lukt het ook. Strooi er vooraf wat zout in tegen aanbakken. Schik tagliatelle en groentemix op warme borden, leg de gegrilde tonijn er bovenop. Bestrooi die met wat zout (liefst grof zeezout) en decoreer met een takje tijm. Kab' "Afliet Vishandelaar Bond: „Verse tonijn? Zo genoeg, mevrouw. foto Karei de Vos Eens in de tien jaar duikt het weer op: het Paisley pa troon. De naam doet niet altijd een belletje rinkelen, maar het motiefje is overbekend. Begon nen als oosters vruchtbaar heidssymbool werd het drup peltjesdesign in 1802 in Paisley (Schotland) op shawls gedrukt. Al geruime tijd is het trendy pa troontje op zowel kledingstuk ken als accessoires te vinden. Alhoewel jarenlang uit de mode geweest, is het deze winter en komende zomer weer volop te vinden. Op dassen, blouses, pet ten, jassen, broeken en zelfs op pakken komt het kronkeltje te rug. Het Paisley-tekentje past in de trend van etnische kle- dinginvloeden en in de lijn van dessins. Gek op gemak, sieraden en verre landen? Dan is de site www.apartesieraden.nl een be zoekje waard. Hier zijn tiental len sieraden uiteenlopend van armbanden, ringen, oorbellen, broches, hangers en colliers te vinden. Alle stukken zijn handgemaakt door zilver- en goudsmeden uit verschillende landen en zijn daardoor stuk voor stuk uniek. Het zilver is in Nederland ge merkt, het goud is verguld. Be stellen kan door geld overma ken naar het banknummer op de site onder vermelding van het artikelnummer. De levertijd is dan gemiddeld vijf werkdagen De prijzen lopen uiteen van 15 tot 350 euro. Het bedrijf kent een 100% 'niet-goed-geld-te- rug-garantie'. Kleine waar schuwing op de site van Papa- relle BV: 'We doen alles om jou, als klant, tevreden te stellen. Waar echter gehakt wordt, val len spaanders'. we directeur Felix Cohen in 1999 richtte de bond zich meer op individuele hulp aan consu menten. Ook kwam de Consu mentengids in de losse verkoop. De testen en onderzoeken gin gen onverminderd door. Met uitgebreide onderzoeken toon de de bond aan dat kappers en horeca hun prijzen flink hadden verhoogd tijdens de invoering van de euro. Ook werd duidelijk dat de consumenten nog geen voordeel hebben gehad van alle geliberaliseerde diensten. „Er zijn weliswaar meer taxi's geko men, maar de klant moet nog steeds instappen in de voorste wagen uit de rij", klaagde be leidsmaker Wibo Koole van de Consumentenbond in 2002. Terugblikkend op de afgelopen vijftig jaar, concludeert de bond dezer dagen in een jubileum boek dat er eigenlij k mets is ver anderd. In grote lijnen gelden de ideeën van de oprichters Bui tendijk en Van Benthem nog altijd: „De consument inlichtin gen verschaffen over de kwali teiten en prijzen van goederen en diensten door middel van de uitgave van een Kopersgids" Oud-directeur Dick Westendorp tijdens een telefoonactie in 1985. Op 1 mei vorig jaar namen Ferdie Dolk en Mirjam Joziasse Het Groot Paradijs over van Ron en Els Henderikse. De overgang van Dom burg naar Middelburg was groot en ook voor de vaste gasten zal het even wennen zijn geweest. Ferdie Dolk heeft een heel eigen kookstijl, maar met Ron Henderikse heeft hij de hang naar perfectie en de eerbied voor het product gemeen. Koken op hoog niveau vraagt om top producten en de patron-cuisimer van Het Groot Paradijs besteedt daar da gelijks veel tijd aan. De gasten ver wachten heel veel van een zaak met een Michelinster en dan is de prijs niet nummer een. Ook dat was even wen nen want in Domburg lag dat heel an ders. In den Walchersen Dolphyn be stond feitelijk uit twee restaurants, de brasserie voor de prijsbewuste toe risten en het specialiteitenrestaurant waar fijnproevers kwamen voor de verfijnde gerechten waar de chef-kok zijn hele hart in legde. Nu, in het onte genzeggelijk mooiste restaurant van Walcheren, kan hij zijn ambities waarmaken. Mirjam Joziasse heb ik leren kennen als een gastvrouw uit duizenden en Joey Soplantila, haar rechterhand, is eveneens een oude bekende, als enige is hij na de overname gebleven. Het voorproefje dat zij serveren weerspie gelt de stijl van de keuken, gebaseerd op het kunstig harmoniëren van sma ken: een gefrituurd oestertje in knap perig jasje op een bedje van bloem koolmousse, een geurig soepje van pastinaak met stukjes kalfswang en een tartaartje van rundvlees met truf- felnat en een flintertje Parmezaanse kaas. De daarop volgende amuse is van verrassende eenvoud: een car paccio van dun uitgesneden reerug is verrijkt met croutons van gebakken bloedworst en wat kweeperenmous- se, een mooi bordje in rode kleurto nen. Het voorgerecht van dit lunchmenu, dun gesneden, in olijfolie gemari neerde coquilles op een ondergrondje van ganzenlever en met in het midden een even gegrilde coquille, zodat de top licht gecaramelliseerd is, staat op de kaart voor €23,-. De gastvrouw- schaaft er nog wat verse wintertruffel over. Een paradijselijk gerecht en een voorbeeld van het gebruik van top producten: de coquilles zijn niet met netten gevist maar van de zeebodem geraapt door duikers. Sommelier Kees van den Driest, mee gekomen uit Domburg, schenkt er een Pinot Blanc van Schoffit bij die een Het Groot Paradijs Damplein 13 4331 GC Middelburg Tel. 0118-651200 Fax.0118-651221 Gesloten op zondag en maandag Keuken open dinsdag t/m vrijdag van 12.00 tot 14.00 uur en van 18.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 18.00 tot 21.00 uur Creditcards: Visa, Amex, Eurocard en Diners Club Kinderen: aangepaste porties of naar wens Vegetarisch: alle menu's kunnen ook vegetarisch Rolstoel: moeilijk door trapjes Roken: toegestaan, maar pijp alleen in aperitiefruimte licht zoetje heeft en een klein percen tage Auxerrois. Het hoofdgerecht, een mooie witte, vlezige rogvleugel op spinazie en toegedekt met zilte Stel- lendamse garnaaltj es die licht zij n ge parfumeerd met sherry, staat niet op de kaart Het lunchmenu wisselt da gelijks en dit is een verrassing van de visboer. De Coteaux de Languedoc, gemaakt van de Viognierdruif en de regionale rassen Marsanne en Roussanne past er met al zijn geurigheid perfect bij. Het dessert bestaat uit een bavarois op basis van amandelen met Cognac ijs. Ook het ijs, altijd vier soorten, waaronder een sorbet, komt uit eigen keuken. De wijn bij het toetje is een Vouvray demi-sec. De kaart is niet uitgebreid: zes voor gerechten en vijf hoofdgerechten, waarvan het goedkoopste de Droog- gebakken kabeljauw met ravioli van slakjes, aardappel en knoflook, vlees jus met oude Aceto Balsamico en kruidenolie (€30,-) is en het duurste de Gegrilde zeetongfilet met een fri- cassée van kreeft op gekonfijte witlof met gember en limoen, jus van bouil labaisse en makreelsabayon (€38,-). Vijfennegentigprocent van de gasten kiest voor één van de menu's: Para dijs' Proeverij Menu van 7 gangen voor €85,- en inclusief wijnen €120,-, het 4-gangen Keukenmenu voor €60,-, het 5-gangen Paradijs Menu voor €70,- of het 3-gangen Pa radijs Lunch Menu, zoals ik vandaag letterlijk heb 'genoten' voor €42,50. Bij elk gerecht of menu schenkt de sommelier desgewenst een passende wijn voor €7,- per glas. De huiswijn is €4,-. Rien van Reems Een vergelijkende test van zes merken lucifers. Hoeveel zitten er in een doosje, breken de koppen snel af? Dat was de allereer ste test die de Consumenten bond deed. Het was voorjaar 1953 en de bond telde 141 leden. Hoe wel de welvaart was toegeno men, bleven consumenten on derdanig tegenover fabrikanten en verkopers. Hoogste tijd voor een consumentenorganisatie die de producten, diensten en machtposities van fabrikanten en leveranciers aan een kriti sche blik onderwierp, vonden enkele heren. Initiatiefnemer was de ambte naar Bartholomeus Buitendijk, die tijdens zijn werk voor het ministerie van Landbouw had ontdekt dat de groenteprijzen te hoog waren. Samen met oud collega Johannes van Benthem richtte hij op 14 januari 1953 de Consumentenbond op. Ze kwamen al binnen drie maanden met de eerste gesten cilde Consumentengids. Veel geld voor de testen was er niet. De bestuursleden telden bij voorbeeld zelf of er inderdaad honderd velletjes zaten in bloc notes. Ze schreven studies over de vraag of de melkboer ook aan de deur moet komen op de zesde verdieping van flats. Doorbraak De grote doorbraak kwam in 1962, toen een rookmachine si garetten testte. Lexington-si- garetten bleken het hoogste ni cotinegehalte te hebben. De test kreeg erg veel aandacht, want in die tijd legden Engelse artsen voor het eerst een duidelijk ver band tussen longkanker en ro ken. De verkoop van Lexington-si- garetten verminderde sterk. De importeur begon een rechts zaak, omdat de rookmachine de sigaretten te ver zou hebben op gerookt Daardoor zou er meer nicotine zijn wij gekomen dan rokers in de praktijk inhaleren. De rechter gaf de importeur ge lijk en Consumentenbond voorzitter Buitendijk plaatste een rectificatie. Consumenten vonden de test echter prachtig: 20.000 nieuwe leden meldden zich aan. De binnenstromende contribu tie stelde de Consumentenbond niet alleen in staat meer te tes ten, maar ook om professioneler te opereren. De vrijwilligers kregen hulp van vaste werkne mers. Met staatssecretarissen en ministers werd overlegd over de prijs van postzegels of de openingstijden van winkels. Be drijven werden benaderd om hun algemene voorwaarden aan te passen. Acties werden ge voerd om slechte besluiten te bestrijden. Zo verzamelde de bond in 1974 55.000 handteke ningen om de koopavond in Amsterdam te behouden. Een van de studenten die na de sigarettentest meehielp om alle nieuwe leden in te schrijven, was Dick Westendorp. Hij was bij de bond blijven werken en trad in 1982 aan als directeur. Westendorp gaf de bond een sterk eigen gezicht, onder meer door vele tv-optredens. De bond groeide naar 640.000 leden en betrok een groot nieuw kantoor in Den Haag. Westendorp en zijn organisatie werden eind jaren negentig ech ter zwaar op de proef gesteld. De ledengroei stokte en de overheid schrapte de jaarlijkse subsidie van vijf miljoen gulden. De bond belandde in de rode cij fers: 47 van de ruim 200 banen verdwenen. De stagnerende ledengroei kwam volgens de bond door de tendens dat mensen zich minder snel aan organisaties binden. Daar werd wat op gevonden. Met het aantreden van de nieu- Mevrouw Veenhoven (eerste hoofdredacteur), oprichters Buiten dijk en Thorenaar en secretaris Van Benthem van de consumenten bond. foto ANP

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2003 | | pagina 47