Je wordt kieskeurig in een winkel als deze ^an de communisten naar de top van Unilever Ad Burger, uitbater van een chocolaterie 27 zaterdag 25 januari 2003 Uzou deze eens moeten proeven", wijst de vakman op een ronde bon bon in het schaaltje met chocoladever snaperingen dat naast de thee wordt uit- geserveerd. De suikerpatiënt tegenover hem wil even niet denken aan wijze medi sche adviezen en slaat onverbiddelijk toe. Zichtbaar meegenietend wacht de trak- tant op het gemompel waaruit goedkeu ring valt af te leiden. Adriaan Jacob Bur ger kijkt er niet van op: een andere reactie was eenvoudig niet mogelijk bij het ver orberen van die zachte karamel met room. „Die combinatie doet het verrekte goed", prijst de detaillist. „Soms", bekent hij„soms heb ik ook moeite om me te be dwingen." We bevinden ons temidden van uitgelezen bouwmateriaal voor het optrekken van een appetijtelijk Hans en Grietje knibbel- -knabbelhuisje. In de chocolaterie te Middel burg prijkt het luxe snoepgoed zover het oog reikt. De zeventigjarige die er de scepter zwaait lust er wel pap van, maar weet zich te beheersen. Maar voor de toonbank bezwijken ze bij bosjes. De aanblik is dan ook onweer staanbaar. Schalen met heerlijkheden rijgen zich aaneen. Ad Burger heeft het middenstanderschap thuis al afgekeken. Vader had een bakkerij in Veere. ,,Ik ben daar geboren in het huis van Va lerius, je weet wel van de Gedenck-clanck." Burger junior begon meer dan een halve eeuw geleden zijn ondernemerschap door aan de Korte Delft in Middelburg een bestaande cho colaterie over te nemen. ,,Ik had niet zoveel zin in de bakkerij." Niet dat hij nou zoveel ophad met de chocoladebranche.,De aanleiding was gewoon dat ik werk zocht. Er kwamen in die tijd ontzettend veel mensen terug uit Indone sië. Die moesten allemaal werk hebben. En die gingen voor." De zaak was bij de overname simpel van opzet. Een pakje PK-kauwgom, een rolletje King, losse Rang, dat werk. Op zaterdag was het druk met. de jeugd die snoepgoed voor het weekend kwam inslaan en die daarbij een keuze maakte uit de inhoud van de stolpfles- sen. Burger is gaandeweg het assortiment gaan verdiepen. Daardoor groeide de klandi zie, maar de ruimte bleef hetzelfde. Zo ont stond de noodzaak om naar elders in het cen trum van Middelburg te verkassen. Bij elkaar heeft Burger in de loop van de jaren op vier plekken in de stad winkel gehouden. De Middelburgse chocolaterie heeft een be kendheid die tot ver over de landsgrenzen reikt. Daar heeft het toerisme een handje bij geholpen. Maar het zat 'm ook in de onderne mersfilosofie die Burger er steeds op na heeft gehouden: consequent beleid voeren, niet van de hak op de tak springen.,En specialisme na streven met perfectie. Niet gauw genoegen ne men met wat je hebt." De opkomst van de di- eetartikelen, met name voor diabetici, legde Burger geen windeieren. Dat bleek een enor me markt te zijn. En niemand anders had zo'n grote sortering als hij. Daar kwamen ze van tot in België om. Later is daar de klad in gekomen door de veranderde visie van de medici over wat je wel en niet kunt eten als diabeet. De ac tie 'snoep verstandig, eet een appel' deed de nering van Burger ook al geen goed. Kinderen mochten op school niet meer op snoepgoed trakteren. „Daar waren wij niet zo blij mee. Ik vond het ook overdreven. Je moet je gebit ge woon goed onderhouden en je moet niet over dreven doen." Ad Burger:Je pakt niet alles meer. De chocolaterie van Burger heef t door de jaren heen exclusiviteit weten te behouden. Je kunt er nog ouderwets een keuze maken uit vele luxe versnaperingen: een beetje van dit en een beetje van dat. „Duitsers vinden dat leuk om voor de toonbank te kunnen zeggen: Kann ich etwas durcheinander bekommen Negerzoenen Artikelen komen, artikelen gaan. Burger kan zich de tijd nog heugen dat hij de negerzoenen niet aangesleept kon krijgen. Leerlingen van de nabije HBS waren trouwe afnemers ..Om dat ik ontzettend veel negerzoenen verkocht, had ik ze elke week vers. En dat proeven die gasten. De directeur van een dropfabriek heeft me wel eens gezegd: 'de jeugd loopt een straat je verder voor een goed rolletje drop.' Nu ver koop ik geen rolletjes drop, maar ik merk wel dat men er wat voor over heeft om aan goed spul te komenDe smaak van de mensen is kri tischer geworden. Op weinig plaatsen is een chocolaterie histo risch zo op haar plek als in Middelburg. In vorige eeuwen telde Zeeland zestien chocola defabrieken, waarvan er 13 binnen de ge meentegrens van Middelburg stonden. De aanduiding 'fabrieken' is misschien wat veel gezegd: de meeste bedrijfjes bestonden uit nauwelijks veel meer dan een cacaomolen waar de gebrande cacaobonen tot een dikke pap werden vermalen. Vervolgens werd de pap in de vorm van tabletten gestold. Door die te koken met melk of water ontstond een choco ladedrank. De Zeeuwse chocolade was vet en bitter, maar bezat, weet de Zeeuwse archivaris Peter Sijn- ke uit vex-kleurde geschriften, een grote vei-- maardheid tot in verre buitenlanden toe. Door de uitvinding van een nieuwe bereidingsme thode werd het later veel gemakkelijker om chocolade te vervaardigen. Het nieuwe pi-o- duct verdrong spoedig de Zeeuwse chocolade tabletten van de markt. En daaxmee dunde het aantal fabriekjes uit tot er uiteindelijk maar drie zouden overblijven. Zoveel later is er niet één meer van over Bur ger betrekt de ambachtelijk vei*vaai*digde bruine lekkernijen hoofdzakelijk van een fa- bi'iek in Amstelveen die door één familie draaiende wordt gehouden. Aan chocolade wordt een wonderbaarlijke werking toege schreven. Zeeziek? Een paar repen naar bin nen werken en je voelt je weer kiplekker. Cho colade zou ook stressbestendig maken, de consumptie bezoi'gt energie en je wordt er vro lijk van. Iemand uit de fabriek beweert er zelfs veel baat bij te hebben gehad bij het afslan ken: die is twintig kilo afgevallen door geen brood, geen aardappelen en geen pudding meer te eten. Wél chocolade. Ad Burger blijft graag met beide benen op de grond. „Minder eten lijkt mij het beste middel om af te slanken". Al die zoetigheden die je toelachen: dat vergt enige stevigheid in de schoenen, blijkt uit opmerkingen van de vak man „Je moet je verstand gebruiken. Want het is uitdagend wat hier allemaal staat. Daarom is het is het een kwestie van jezelf bedwingen. Ten eerste kan het al niet om tijdens het helpen van de klanten te lopen kauwen. Bovendien word je kieskeurig als je in zo'n zaak als deze je werk hebt. Je pakt niet alles meer." Geef Burger zelf maar pure chocola. Het sum mum van lekkerheid vindt hij een stukje melk en een stukje puur boven op elkaar. „Vergele ken met tien jaar geleden wordt er meer naar puur gevx-aagd. Nederlanders komen op het gebied van chocola eten een eind achterop, weet de kenner uit Middelburg. „De Zwitsers staan nummer 1. Die hebben een sterk ontwik foto Lex de Meester kelde chocolade-industrie. Dat geldt ook voor Engeland. „Twee Engelse artikelen in deze branche als Canbury en Quality Street kun je terugvinden op de gekste plekken in de we reld Die liggen tot in de woestijn in Australië toe. Dat heb ik zelf gezien." Ad Burger heeft zich niet alleen beziggehou den met zijn eigen nering. Als secretaris van de Middelburgse Ondernemers Centrale en als secx-etaris van de plaatselijke chi-istelijke ondernemers vereniging heeft hij de eerste stappen helpen zetten op de weg naar een ver keersvrije Middelburgse binnenstad. Het re sultaat geeft reden tot tevredenheid, vindt de oud-middenstandsbestuurder, zeker nu er door de bouw van parkeergai'ages meer i-uim- te is gekomen om de auto kwijt te kunnen. „Ex- is wel eens geroepen dat het publiek de auto maar thuis moest laten en met het openbaar vervoer naar Middelburg moest komen. Maar dat is geen reële benadering. Want men doet dat niet." Wat Burger tegenstaat is de toegenomen een duidigheid in de winkelcenti-a. „Of je nu in Goes loopt, of in Middelbux-g, het is hetzelfde beeld Ik vind dat een verarming en vervlak king. Het nieuwe plaveisel dat nu in het cen- ti-um van Middelburg wordt aangebracht dikt dat zelfs nog wat aan. Een plattere eenvormig heid bestaat er niet." Jacques Cats Was een carrière als deze gepland „Zoiets bedenk je niet van tevorenMensen ontwikkelen zich De keuze voor de vakbe weging was een heel bewusteIk wilde een actieve bijdrage leveren aan het sociale be leid in Nederland. Toen ik voor de klas stond, werd ik al snel kaderlid. Na een aan tal bestuursfuncties werd ik voorzitter van de onderwijsbond Abop. De overstap naar de vakcentrale was een logische stap Als vr ee-voorzitter was het niet mijn directe am bitie om Johan Stekelenburg in 1997 als voorzitter op te volgen. De vakbeweging is een levendige oi-ganisatie, waarin uit meer dere kandidaten een voorzitter woi-dt geko zen. Maar toen het getouwtrek om het voor zitterschap ontstond, wilde ik beslist niet verdergaan. Ik heb nu diverse toezichthou dende functies verricht in non-profitoi-ga- nisaties. Ik wilde nog één keer een toezicht houdende functie vervullen in een bedrijf als Unilever." En nu is het natuurlijk Uniliever voor en na. Gaat u nu ook met Dove onder de douche? Lachend „Ja, inderdaad, ik gebruik Dove, één van de merken van Unilever. Je bent nieuwsgierig en je probeert wel eens wat van al die producten." Sinds twee jaar commissaris, sinds 1 januari voorzitter van de raad van commissarissen. Is dit het laatste station of komt er nog een overstap naar de politiek? „Aan een volgende stap heb ik niet gedacht. Aan de politiek denk ik in eerste instantie met. Ik ambieer het evenmin om Kamerlid te worden Een functie als minister of staatssecretaris is nu niet aan de orde. Ik ben net begonnen aan deze nieuwe rol bij Unile ver. Laat ik die eerst maar eens invullen, dan kun je niet tegelijkertijd aan iets anders be ginnen." Marie-Louise Thissen aan. Mijn achtergrond als vakbondbestuur ster heeft wel degelijk meegespeeld. Ook de ondernemingsraad van Unilever Nedexdand heeft een belangrijke stem bij de benoeming van de voorzitter van de raad van commis sarissen." Maar hoe kwam u in beeld? „Het ligt natuurlijk ook aan je netwerken. Het was bij mij een combinatie. Ik kende Adriaan van Es, de oud-president-commis saris, die ik nu opvolg, omdat wij samen commissaris waren bij het uitzendbureau Staid. Via hem ben ik twee jaar geleden als commissaris bij Unilever Nederland geko men als opvolgster van Meiny Epema- Brugman. In die jaren heb ik me goed kun nen inwerken." Was er een groot verschil tussen de vakbe weging en het bedrijfsleven? „In ons poldermodel leren werkgevers en werknemers elkaar goed kennen Het werk voelt niet als een tegenstelling. Unilever heb ik in de afgelopen twee jaar leren kennen als een plezierig bedrijf met een goed sociaal beleid dat investeert in arbeidsverhoudin gen. Van de acht fabrieken in Nederland hebben er drie een vrouw als bedrijfsdirec teur; van de leidinggevende functies is tweeëntwintig procent ingenomen door vrouwen. Het gaat weliswaar niet om een topniveau, maar het begin is er. Van de in stroom van academici bestaat al de helft uit vrouwen. Daarmee kun je een stevige basis leggen in een bedrijf. Het is geen liefdadigheid van bedrijven, dat ze een vrouwvriendelijker beleid voeren. Het is noodzaak. Niet alleen de vakbewe ging, ook een bedrijf moet een afspiegeling van de samenleving zijn om optimaal in die samenleving te kunnen functioneren. Dat kan alleen als je een vrouwvriendelijk be leid voert. En dat doet Unilever. Dat waar deer ik zeer." eeuws Meisje, de margarine die Unile- '■tral vele jaren maakt en die nu dreigt ïdwijnen, daar heeft ze wel wat mee. De van Ella Vogelaar, ooit vakbonds lederen sinds 1 januaii voorzitter van fcdvan commissarissen van Unilever eland, liggen immers in de Zeeuwse Om precies te zijn in Anna Jacobapol- Orieënvijftig jaar geleden werd ze er ge sineen boerengezin: „En daarom düZeeuws Meisje me zo aan. Ik kan me *d mee identificeren Vogelaar is een van de eerste vrouwen '«Ierland die leiding geven aan een raad 'commissarissen bij een bediijf met een Jngals die van Unilever. Na vijfentwin- fcrvakbond en op het ministerie van Zaken en Werkgelegenheid de soci- tekerheid te hebben gereorganiseerd, dtzenu toezicht op het reilen en zeilen deNederlandse bedrijven van het inter vaal operei'ende Unilever, fopbaan van de Zeeuwse is er één van Ven- In haar jonge jaren stond ze voor bs.de inkt van haar diploma van de so- Mcademie in Driebergen was toen nog Ze werd, zoals dat in die jaren ging, lid ^vakbond en was voor ze het wist ka- wbijdeondemijsbond. In de archieven -Telen nog vergeelde krantenknipsels rilzwart op wit staat, dat ze ook lid van •Aisgeweest. Volgens die knipsels -zete boek als een harde activiste. Ze fcd, al of niet gespeeld, met verbazing: ^niet weten waar die omschrijving 'Mn komt." vervolgt, na een korte onderbreking: ■- dat was in het begin van de jaren ze- Je mqet het zien in de geest van die •Jet waren de jaren van de verbeelding -einacht, van de maakbaarheid van de aiming Vogelaar, die in 1971 in Utrecht neer- ■Jflk ben een paar keer verhuisd, maar Wninciale karakter van die stad vind ik jjteds aantrekkelijk') liet het school- ttalsnel voor wat het was en trad in ■^•van de onderwijsbond Abop. „Via Ella Vogelaar: „Het is geen liefdadigheid van bedrijven, dat ze een vrouwvriendelijker beleid voeren." foto Jaap Rozema/GPD kaderlid ben ik opgeklommen tot voorzit- ter." En om nog even terug te komen op de korte communxstxsche episode uit haar leven: „In mijn leven heb ik langer aan vex-gadertafels gezeten dan op de bai'ricaden gestaan. Ze ker toen ik vice-vooi-zitter van de FNV was en deelnam aan de vergaderingen van de Sociaal Economische Raad en de Stichting van de Arbeid. Dat was altijd overleggen en onderhandelen met de werkgeversorgani saties VNO-NCW, met de overheid." Hoe komt een vrouw met een linkse achter grond terecht in de top van een grote multi national? „Unilever voert een goed sociaal beleid. Dat is voor mij belangrijk. Bij Unilever Neder land wordt gericht gewerkt aan meer vrou wen op topfuncties. Dat vind ik plezierig. Dat zouden meer bedrijven moeten doen. omdat het personeel van een bedrijf een af spiegeling moet zijn van de samenleving. Mannen en vrouwen vullen elkaar prima

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2003 | | pagina 27