Oogverblindende kitsch degradeert kerstboom Grand Dessert als feestelijk besluit Eten boven beetje groen W13 over In/uit Pare Central Vlissingen Giftboxen Snowqueen Kerstkaarten zaterdag 14 december 2002 Wij Nederlanders zijn van huis uit echte zoetekau wen. Dat zijn we trouwens al heel lang want al in de 18e eeuw waarschuwden de wetenschap pers tegen het eten van sterk ge kruide gerechten en te sterk gezoete gerechten. Over het ge bruik van vetten, zout en andere voor de gezondheid schadelijke producten werd niet gesproken. Wel gaf men aan dat enige vari atie van gerechten bij het sa menstellen van de maaltijden geen kwaad kon. Het zou zelfs de eetlust kunnen bevox'deren. Het een en ander had tot gevolg dat in die eeuw bij de 'aanzien lijken' de maaltijden uitgebrei der werden en er naar de begrip pen van destijds ook veel meer zuivelproducten in de keukens werden gebruikt. Grote nadruk werd destijds gelegd op de nage rechten en omstreeks de helft van de 18e eeuw kwam het Grand Dessert in de mode. Het Grand Dessert omvatte een se rie nagerechten waarvan de gasten naar believen konden ge nieten en dat deden ze ook want de embonpoints van de heren werden almaar omvangrijker. Uit kookboeken en uit bewaard gebleven menu's, weten we dat dergelijke Grand Desserts vaak meer dan tien gerechten omvat- ten. De belangrijkste waren puddingen, compotes en vlaai en. Kaas, verse vruchten en de patisserie waren van het Grand Dessert uitgesloten omdat die als een aparte gang werden op gediend. Het Grand Dessert heeft meer dan een eeuw bestaan. Pas in de loop van de negentiende eeuw, toen men het wat soberder aan ging doen verdwenen de pud dingen, compotes en vlaaien van tafel. Een enkele zoet nage recht werd wel gehandhaafd en dat waren onder andere de ge rechten met ijs en de bavaroises. Opleving Het Grand Dessert beleefde in de twintigste eeuw een korte maar hevige opleving. Dat ge beurde in de jaren zeventig en tachtig toen de nouvelle cuisine over ons land raasde. De oor sprong van de nouvelle cuisine lag in Frankrijk en was ontstaan in een tijd dat veel koks hun ge rechten met kant-en-klaar ge kochte (half)producten gingen bereiden. De vervlakking van de Franse keuken was een doorn in het oog van de destijds vooraan staande keukenmeesters onder wie Bocuse, Troisgros en Michel Guérard. Zi] propageerden een sobere kookkunst waarbij het op de eerste plaats ging om de natuurlijke smaak van de pro ducten die zij in hun keukens verwerkten. Daarnaast luisterden ze naar voedingsdeskundigen en intro duceerden het streven om voort aan wat minder vetten, minder suiker en minder zout te gebrui ken. Michel Guérard ging daar in heel ver en lanceerde 1977 in Eugénie-les-bains zijn 'grande cuisine minceur'. Hij pleitte er voor om het gebruik van boter, olie, room en andere vette zui velproducten uit de keuken te bannen. Purees van groenten en vruchten, vetloze kwark, kunst matig verkregen zoetstoffen en magere melkpoeder namen hun plaatsen in de keuken in. Ook introduceerde hij nieuwe kook- technieken of plaatste verou derd geachte kooktechnieken, zoals het stomen, weer op de voorgrond. De meeste koks in ons land za gen die ontwikkelingen met open mond aan en volgden de Franse meesters op een wel haast slaafse wijze. Daarbij maakten zij grove fouten en dat is dan opk de reden dat de mees te koks in ons land liever niet meer over die periode spreken. Een van de fouten die men maakte, waren de hoeveelhe den. In de nouvelle cuisine gaf men weliswaar aan dat voor overdaad gewaakt moest wor den. Dat men de porties kleiner moest maken, heeft geen Franse kok hen ook verteld. Wensen Met de wensen van de gasten werd in die jaren nauwelijks meer rekening gehouden. Koks liepen als 'gebraden hanen' door hun restaurants en lieten zich graag bejubelen. Applaus klonk er in die j aren vooral op in de luxe restaurants waar de ge rechten zoals in Frankrijk op borden werd opgediend. Hoe wel wij in Nederland kort na de Tweede Wereldoorlog niets moesten hebben van de plate service uit de VS, zo enthousiast werden de gerechten begroet die meestal onder een cloche wer den geserveerd. Wanneer dan aan een tafel de cloches alle maal tegelijk van de borden werden genomen dan kon men het niet nalaten in de handen te klappen. Dat het daarbij om ge rechtjes ging die later als mui zenhappen werden betiteld deerde geen mens, althans niet in de keuken. Hoe de gasten er over dachten werd niet ge vraagd. De Nederlandse koks waren destijds nog roomser dan de paus. Om er voor te zorgen dat de gas ten toch nog met een voldaan gevoel het restaurant zouden verlaten, experimenteerde men in Frankrijk en België met nage rechten waarbij niet gekeken werd op een calorie meer of min der. Het Grand Dessert werd weer naar voren gehaald en daarmee werd de ondergang van de nou velle cuisine al min of meer gete kend. Het een en ander wil echter niet zeggen dat koken volgens richtlijnen van de nou velle cuisine uit den boze is. Het gevolg is dat er in veel Ne derlandse restaurants weer heel behoorlijk wordt gekookt en dat men het gebruik van convenien- ce-producten tot nu toe heeft kunnen beperken. De toekomst zal ons leren of dat zo zal blij ven. Wanneer de voortekenen niet bedriegen, gaan we wat de keukens van de restaurants in ons land betreft een sobere pe riode tegemoet waarin alles draait om de verwerking van natuurlijke producten waarvan de natuurlijke smaak zoveel mogelijk gehandhaafd dient te worden. Hans Belterman In de komende week treft u in de dagelijkse rubriek recepten voor nagerechten aan die een plaats zouden verdienen op de Grand Desserts van de jaren ze ventig. Nu zijn het recepten voor nagerechten voor uw kerstmenu. Zilver, goud, rood of blauw. Groot, middel of klein. Dof of glanzend. Meer smaken had de kerstbal lange tijd niet. Nu is 'ie te krijgen in 236 kleuren en heeft 'ie concurrentie van James Dean, Marilyn Monroe, veren en var kens. Oftewel: hoe een kerstboom ont kerstent. Arme boom. Wat hij tegenwoordig al niet moet dragen: varkens, veren, olifanten koppen, panda's, James Dean, Marilyn Monroe, gsm's, ridders, vuurtorens, Popeye en fazanten. De tijd van lichtgewicht kerst ballen, op hoorns blazende engeltjes en be sneeuwde minikerkjes lijkt voorgoed voor bij. Voorbij lijkt ook de tijd dat er altijd wel een paar attributen sneuvelden voordat ze een boomtak bereikten. Toch zijn ze er nog, de breekbai'e ballen. Vo rig jaar verkocht tuin- en interieux'centrum Walter van Gastel in het Belgische Ekeren kerstballen van €150 per stuk. Zo bx-oos, vertelt kerstinkoper Bart van Gastel, dat ze niet meer rendabel waren. Natuurlijk maakt zijn familiebedrijf, met vestigingen in de buurt, megawinst met de kerstmarkten die de grootste in België heten te zijn en daarom ook door koningin Paola worden bezocht. Rxxim drieduizend vier kante meter kerstmai-kt, even groot als die van grootste Intratuin van Nederland, die xn Halsteren. De Bijenkorf, ook een begrip in kerstartike- len, kan daar moeilijk tegenop. En nu we toch bezig zijn met een België-Ne- derland vergelijking: Vlaming Van Gastel is aparter. Wandel daar eens door de 'Aspen- sti-eet', loop links en rechts eens wat kamers binnen en je weet niet wat je ziet. Kerstbo men met bxxrberry-ballen in de traditionele Novacek-ruit ('speciaal voor Van Gastel ge maakt'), met elfjes, met een gewaagde maar geweldig werkende combinatie van rose- oranje ballen, met goudkleurige olifantjes, IN: - lila, turkoois, fuchsia - kerstman als piek - engeltjes en elfjes - veren UIT: - strikken - pratende kerstmannen - slingers - chique en stijlvol OPVALLEND: - nepbladeren met gekleurde glitters - Christmascrackers (met een wens erin)* - glow-in-the-dark spuitsneeuw (geeft licht in het donker) - ornamenten van bladgoud (Georg Jensen)** - kerstballen van prikkeldraad - kerstboom met kant-en- klare verlichting erin COLLECTOR'S ITEMS* - Marilyn Monroe (€39,70) -Popeye (€34,70) - Charlie Chaplin (€18,20) - James Dean (€11,60) - Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen (€247,50) O.a. te koop bij: Bijenkorf Saga Royal Design, Den Haag Walter van Gastel, Ekeren met fazanten en pauwen, met bedauwde dx-uiven.. Wee de consument die zijn smaak thuis heeft gelatexx maar zijn creditcard niet. Die koopt zich kwijt. Intratuin stelt daar bijvoorbeeld een gezel lige berenboom tegenover, een witte vogel boom en een bijzondere barokke Franse boom met balletdanseresjes, parapluutjes en schoentjes in lila en gebroken wit. Bij In tratuin voorzien ze ook weer een glorieuze comeback van de engelen. Van Gastel houdt een slag om de arm: „Engelen, dat is iets voor ouderen." Toch ontkent hij niet dat de verfilming van The Lord of the Rings (In de Ban van de Ring) zijn invloed heeft gehad op het kerstgebeuren. Alles wat niet echt is, al les wat kitsch is, elke sprookjesfigum maakt tegenwoordig kans op een plekje in en om de kerstboom. Dus ook elfjes, Alice (in Wonderland) en Sneeuwwitje met haar zeven dwergen. Pi-ijzen? Variëren sterk, veel meer valt er niet over te zeggen. En crisis of niet, gekocht wordt er toch. Alleenniet zo veel als in Ame rika, waarde consument gemiddeld €750 per jaar aan Kerstmis uxtgeeft. Van Gastel in Ekeren is in elk geval optimis tisch. „Vorig jaar hebben we eigenlijk niks van 11 september gemerkt. Nu is het mis schien de invoering van de euro, waar we iets van merken. Maar ik denk het niet, want we doen het ieder jaar beter.Ook in Halste ren verwachten ze een goeie kerst: „Er ko men duizenden voetjes per dag, dat is ze ker." Annelies Vlaanderen Tuin- en Interieurzaak Walter van Gastel, Kapelsesteenweg 509-517, Ekeren, ge opend: alle dagen 8.30-20.00 uur. Nepkerstmannen in kitschsfeer. foto's Thom van Amsterdam Bellamypark en Nieuwendijk vor men het kleine, compacte uit gaansgebiedvan Vlissingen en Grand Café/Restaurant Pare Central is daarin niet zozeer centraal maar wel gunstig gesitueerd, namelijk aan het 'groene' gedeelte van het park. In Vlissingen waar bomen worden ge kapt zodra ze de volwassen status dreigen te krijgen, is het kleinste beetje groen al meegenomen. Wat me aan Pare Central vooral op valt is dat het er doorgaans gezellig vol is. Het cafégebeuren is beneden en het restaurant bereiken we via een trap in het café. Niet gemakkelijk voor wie slecht ter been is en mogelijk verklaart dat de vrij lage gemiddelde leeftijd van de gasten. Met mijn komst stijgt dat gemiddelde met een jaar of vijf- De keuken behoort tot de midden klasse en biedt een redelijk ruime keus uit over het algemeen niet al te ingewikkelde gerechten. Ook de prij zen zijn zeer acceptabel. De vijf voor- gereefxten zijn: vissalade met tonijn, zalm en garnaaltjes (€6,80), salade met kipfilet, spekjes en limoendres sing (€6,70), salade met gegratineer de geitenkaas, ahornsiroop en pijn boompitjes (€6,90), salade Pare Centx-al met mosseltjes, calamaris- ringen en garnaaltjes (€7,80) en sala de met gerookte parelhoenfilet en mangodressing (€6,80). De vier soepen zijn bistroklassiekers: vissoep (€4,10), gegx-atineerde Franse uiensoep (€3,70), romige tomaten soep (€3,60), Hollandse exwtensoep (€3,80). De vis- en vleesgerechten vormen weer twee vijftallen: gebakken zon nevisfilet met kreeftensaus (€14,70), gepocheerde roodbaarsf ilet met witte wijnsaus (€15,20), gegrilde zalmfilet met bloemenhoning (€14,50), gebak ken mosselen met knoflooksaus (€13,90), gebakken scampi's met ui en paprika (€15,50), stoofpotje Pare Central met in trappistenbier mals gestoofd vlees (€14,20), touxmedos met pepersaus (€16,30), ossenhaas puntjes met stroganoffsaus (€15,40), gegrilde kipfilet met zachte kemesaus (€14,30) en gebakken var kenshaas met een saus van spek, ui en champignons (€15,20). Voor vegetarische gasten vermeldt de kaart gerechten als nladerdeeg ge vuld met setan en quorci en verse groenten (€14,20) en boerenbol ge vuld met sojaballetjes en een raita- sausje (€14,60). De ontvangst in het restaurant is heel vriendelijk en hoewel ik niet heb ge reserveerd en het vrij druk is kxijgik een tafeltje aangewezen bij het raam. Het uitzicht strekt tot aan de Koop manshaven en ik zie ook het pand Grand Café/Restaurant Pare Central Bellamypark 34 4381 CK Vlissingen Tel. 0118-414119 Gesloten op maandag Keuken open vanaf 17.30 uur Creditcards: Visa, Mastercard Vegetarisch: 2 gerechten op kaart Rolstoel: onmogelijk door trap Roken: niet gescheiden Kinderen: kindergerechtjes waarin Café Nationaal is gevestigd, een nieuwe eigenaar zou op die plaats The Flying Dutchman in ere willen herstellen met boven een restaurant. Goed nieuws. Mijn zeer attente gastvrouw wijst me op het speciale menuutje (€19,50) op de grote antieke spiegel en ik besluit direct daar mijn keus van te maken. Het voorafje bestaat uit een salade met gerookte makreel, heel eenvou dig en heel lekker. De frisse vinaigi'et- te van limoen en citroen combineert goed met de makreel die zo goed als graatloos blijkt te zijn. Gegrilde gambaspiesjes in een witte wijnsaus vormen het hoofdgerecht. De formule van Pare Central is geba seerd op het gebruik van nogal wat convenienceproducten en deze gam baspiesjes zijn er een goed voorbeeld van. De keuken gaat echter goed met de halfproducten om en de gamba's zijn maar net éven gegrild. Ik krijg er vers gebakken aardappeltjes met dragon en krokante frietjes bij en een schaaltje rauwkost. Het nagerecht is een taartje van cho colade bavarois met een bolletje va- nille-ijs. Ook dit lijkt me geen volle dig eigen creatie, maar de smaak stemt tevreden. Parc Central heeft een bescheiden wijnkaart, in ieder geval was de Cali- fornische Chardonnay een goede be geleider van het 'spiegelmenu'. Tot slot een Belgische koffie met chouffe coffee, een nieuwe likeur op basis van esprit d'achouffe, een bier destillaat van de kabouterbrouwerij in de Ardennen. En Pare Central ver dient een extra compliment voor de echte slagroom in de koffie. Rien van Reems Kenzo stunt rond kerst met combinatiepakketten voor mannen en vrouwen. Eau de parfum of eau de toilette vapo samen met een badproduct van af €36,50.Ook Givenchy heeft voor de gelegenheid voor 'gift boxen' gezorgd.In de paarse kerstdoos zit de laatste creatie eau de toilette Eau Torride met een deodorant verpakt. De roze giftdoos is gevuld met een fla con eau de toilette Hot Couture en bodylotion. Voor mannen heeft het merk eveneens een eau de toilette en douche gel. Vanaf €34,50. De plexiglazen cadeaubox van Castelbajac blijkt een eenmalig collectors item te zijn. Is ook al tijd leuk als de inhoud van de eau de parfum, de body lotion en de bad&shower gel opgebruikt zijn. En dat voor slechts €53,00 euro. 'Durf anders te zijn met een ori gineel kerstcadeau wat een vi brerende geur bevat', zegt Paco Rabanne over zijn feestpakket. En een geur met Japanse osma- thus, witte sensuele bloemen, abrikoos, peper, amber en va nille is ook niet alledaags. UI- traviolette eau de parfum, met miniatuur Zamak object en vier 'refills'. Ook verimjgbaar in li mited edition. Gioi'gio Armani heeft rode en zilveren geschenkvei-pakkin- gen. Er zijn verschillende com- binaries gemaakt. Acqua di Giö (ook voor mannen), Eau pour Élomme, Armani Mania en ver schillende varianten van Empo- xio Armani zijn verpakt met de nodige verzorgingsproducten. Snowqueen is het nieuwe kerstmis-horloge van Swatch en helemaal in win tersfeer. De tx-ansparante band is van kunststof voorzien van kleine sneeuwvlokjes. Ook op de aluminium wijzei*plaat prijkt een ijsster. De Snowqueen is een collectors item, waar we reldwijd 9999 van zijn gemaakt. Verpakt in een pluche sneeuw bal Printpakket Kerstkaarten bestaat uit software en de benodigde enveloppen en het papier om kerstkaarten op af te drukken. Beide artikelen zijn ook los verkrijgbaar, onder de naam PC Drukkerij Kerstmis en Nieuwjaar en Wenskaarten. Een klein en handzaam pro grammaatje denk je in eerste in stantie, maar als je rien minuten later nog bezig bent met de in stallatie, merk je dat er een enox*me hoeveelheid clipart op de harde schijf wordt gezet. Als je eenmaal aan de slag kunt be schik je over meer dan vijfdui zend foto's en clipax-t voor de zestig kaax*ten, die je kunt ma ken. Je kunt kiezen om helemaal zelf een kaart te tekenen of de clipart te gebruiken.. Niet alle tools zijn even intuï tief, en de onontbeerlijke 'Ei genschappen voor tekst' krijg ik niet op de in boekje en helpbe- stand beloofde wijze.Jammer van die onhandigheden, want als j e de werking ervan hebt ont dekt, blijkt Printpakket Kerst kaarten een heel uitgebreid programma. Er is een mogelijk heid om de kaarten direct via e- mail te verzenden. Min. systeemeisen: Pentium 200, Windows 95,32 MB RAM, 4 MB VGA-videokaart, 320 MB schijfruimte, inkjetprinter. Prijs €22,50. Web: www.easy- computing.com Kerstballen met Burberxy-nxit.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2002 | | pagina 41