Hier moet ik erg van hoesten Aan tafel met de Noordzee Doordeweeks wordt het klassieke eetpatroon doorbroken W13 Restaurant Cadzandria over Dubbelop Nepwimpers Raponsje Mode Geuren zaterdag 7 december 2002 Wat voor mooie wijn maar toch betaalbare wijn drinken we bij het kerstdiner? Voor veel men sen is dat elk jaar weer een hele toer. Maar gelukkig is er de Grote Kerstwijntest. Een proefpanel van kenners en liefhebbers keurde twaalf rode en twaalf witte wijnen en wees de winnaars aan. En allemaal onder de vijf euro. De Grote Kerstwijntest is vooral bedoeld voor consu menten die tijdens de feestda gen een mooie, betaalbare wijn willen schenken. Daarom kreeg de groep liefhebbers dit jaar een extra zware afvaardiging in het proefpanel. Maar liefst vier wijnliefhebbers (Clarie Rama kers, Monique Couwenberg, Fred Klaver en Wilko Voor- douw, qua wijnkennis varië rend van echte amateur tot semi-deskundige) proefden sa men met twee professionele wijnkenners (wijnschrijver Hu- brecht Duijker en Jan Rook van de 'beste wijnwebsite van Ne derland' www.wijnplein.nl) in totaal twaalf rode en twaalf witte wijnen. Alle wijnen werden door Hub- recht Duijker geselecteerd uit zijn jaarlijkse bestseller 'Wijn almanak, de 500 beste wijnen onder vijf euro'. De slijterijen en supermarkten leverden zelf van elke wijn twee flessen af bij het onafhankelijk wijnlaboratorium Meron BCL in Almere. In een blinde proeverij (alle fles sen kregen een kartonnen jasje met rugnummer) werden ver volgens eerst de witte en daarna de rode wijnen beoordeeld. Waar mogelijk gaf het proefpa nel ook aan bij welk(e) ge rechten) de wijn geschikt is. De twee slechtst scorende wijnen werden uit de eindlijst ge schrapt. Met vier gewone consumenten erbij wordt een wijnproeverij meteen een stuk vrolijker. Maar koffie vooraf is uit den boze, wijn doorslikken ook en elkaar beïnvloeden helemaal. „Komen er zo meteen misschien nog stukjes brood en kaas?" Gastheer Harry van den Dun- gen van Meron BCL is echter on- verbiddelijk. De deelnemers aan de proeverij krijgen vooraf alleen water of een kopje thee. Want koffie is de pest voor de smaakpapillen en die moeten - aldus wijnkenner Hubrecht Duijker - op scherp staan voor de Grote Kerstwijntest. Daarom ook vindt de proeverij De beste rode wijn: Isla Negra. Wijnkenner en -schrijver Hubrecht Duijker beoordeelt de geur. 's morgens plaats, hoe gek som migen dat misschien ook mogen vinden. Eerst is wit aan de beurt. Als echte profs doen Hubrecht Duijker en Jan Rook in opperste concentratie en stilte hun werk. De vier liefhebbers moeten dui delijk nog even wennen aan het tempo en ernst waarmee de punten toegekend moeten wor den. Maar ze leren snel. Want niet wegneemt dat alleen uit hun monden af en toe een vrolijk oordeel door het proeflokaal galmt. „Blij dat ik deze kan uit spugen", zegt Monique. En Cla rie: „Hier moet ik erg van hoes ten." Na een korte pauze volgen in hetzelfde strakke tempo de twaalf rode wijnen. Dan volgt tegen het middaguur de ontknoping: het tellen van de stemmen en het onthullen van de genummerde flessen. Vooral spannend voor de liefhebbers want die willen weten hoe hun puntenlijstje zich verhoudt tot dat van de kenners en de eind uitslag. Op een enkele, zeer uit gesproken wijn na blijken de liefhebbers niet eens zo afwij kend geoordeeld te hebben. Sommige wijnen 'deelden' een plaats, met name bij de rode wijn. Zoals iedereen ook ver heugd constateert dat je voor minder dan vijf euro heel veel uitstekende wijnen kunt kopen. DE TOP DRIE WIT 1) Chardonnay 2002, Andes Peaks, Chili Aanbevolen bij kalkoen, konijn en kalfsvlees. Voor €4,28 bij C1000 2) Chardonnay 2001, Ch. de La- mont, Vin de Pays d'Oc Aanbevolen bij wit vlees, kal koen, kip en schol in hollandaise saus. Voor €3,49 bij Konmar en Super de Boer. 2) Caprice de Colombelle 2001, Vin de Pays des Cötes de Gas- gogne Vooral aanbevolen als aperitief, bij salades en bij koude voorge rechten. Voor €3,99 bij Mitra slijterijen (tel. 0314-371341). 3) Chardonnay 2001, Vals Baai, Zuid-Afrika Aanbevolen bij salades, veel visgerechten, kalkoen en kalfs- rollade. Voor €3,69 a €4,29 bij o.a Boni (tel. 033-2473131), Co- op (tel. 026-3843900), Deen (tel. 0229-252102), Dekamarkt (tel. 0251-276666), EM-TÉ (tel 0416-542500). Hoogvliet (tel. 0172-418218). Jan Linders (tel 0485-349911), Nettorama (tel. 0162-455950), Sanders (tel. 053-4848500) en Vomar (0255- 563700). DE TOPDRIE ROOD 1) Merlot 2001, Isla Negra, Chili Aanbevolen bij alle mogelijke wild- en wintergerechten. Voor 4,99 bij Edah. 2) Estola 1998 Reserva, La Man- cha Aanbevolen bij rundvlees, lamsvlees, niet te uitgesproken wildschotelsen kaas. Voor €3,59 a €4,39 bij o.a. Boni, MCD, Coop, Deen, Dekamarkt, EM-TÉ, Hoogvliet, Jumbo, Jan Linders, Nettorama en Sanders. De ook nog verkrijgbare 1997 heeft, zo verzekerde Hubrecht, een even goede kwaliteit. 2) Primitivo 2001, Canaletto Aanbevolen bij een stoofpotje, boeuf Bourguignon, wild en pi kante kazen. Voor €4,97 bij C1000, Edah, Konmar, Super De Boer en Den Toom. 2) Pinotage 2001Vals Baai, Zuid-Afrika Aanbevolen bij rundvlees, ree bout en harde kazen. Voor €4,19 a €4,49 bij Bom, Cpop, Deen, Dekamarkt EM-TÉ, Hoogvliet, Jan Linders, Nettorama, Poiesz (tel. 0515-428800), Sanders en Vomar. 3) Cabernet Merlot 1999 Re serve, Domaine Boyar, Bulga rije Aanbevolen bij ossenhaas, bief stuk en ander rundvlees, bij wild (als hazenpeper) en bij kaas. Voor €3,49 verkrijgbaar bij o.a. Plus (tel. 030-2219211). 3) Shiraz Mataro 2001, Banrock Estate, Australië Aanbevolen bij stoofschotels, kip, parelhoen, kwartel en rundvlees. Voor 4,29 bij Al- bert Heijn Hubrecht Duijker en Hans van Alebeek Cadzand-Bad bezorgt me lichte ge voelens van claustrofobie. Dat komt door die merkwaardige palen langs de Boulevard waarmee de ont werpers van het wegenplan, vermoed ik, proberen automobilisten zo snel mogelijk het dorp uit te jagen. De eer ste keer dacht ik nog dat ze tijdelijk waren, opgericht voor een ringrijwed strijd van Vlaamse reuzen, maar ze staan er nog steeds, naar het lijkt om te voorkomen dat de bezoeker aandacht besteedt aan de horeca langs zijn weg. Gelukkig ligt Restaurant Cadzandria aan het begin van de Boulevard De Wielingen en ook nog boven op het duin, wat uitzicht op de zee garan deert. Een tweede pluspunt is de 'prir vate parking', een groot goed tegen woordig. Cadzandria is één van vier Zeeuwse restaurants aangesloten bij de organi satie Euro-Toques, alle vier gesitueerd in Zeeuws-Vlaanderen. Euro-Toques maakt zich zorgen over de fast food-rage en tracht via smaak- lessen op de basisschool jonge kinde ren kennis te laten maken met een gezonder voedingspatroon. In hun res taurants schenken de chefs van Euro- Toques speciaal aandacht aan: 'de di versiteit en smaak van voedingspro ducten, culinaire tradities en de sei zoensgebondenheid van producten'. Bas en Bianca Dierick vermelden als specialiteit van hun restaurant schaal- en schelpdieren en Zeeuws lamsvlees. De grote kaart vermeldt vier vis- en vier vleesgerechten: Gebakken zee tong van 500 gram (€30,00), gebakken jonge tarbot (€22,50), visschotel van drie soorten vis, overgoten met kreef tensaus (€18,95), zalmfilet uit de oven met saffraan enkruiden (€17,00), tour- nedos, biefstuk van de haas, met rode wijnsaus (€19,75), eendenborstfilet met portsaus en druiven (€19,75), kalfsoester met zijn jus, verrijkt met tierentynmosterd (€15,40) en Zeeuws lamsvlees, met honing en verse tijm (€22,50). Naast deze kaart zijn er ook nog een wildkaart en een schaal- en schelpdie- renkaart met behalve de Zeeuwse plat te oesters (€19,50 voor zes 'vier nullen') en de Zeeuwse creuses ook 'fines claires d'Oleron' (beide €9,55). Zes oesters uit de oven, gegratineerd met parmesan en fijne kruiden kosten 12,70 en de gast heeft keus uit Zeeuwse creuses of Franse fines claires. De Noordzee is in duisternis gehuld maar het homarium baadt in het licht. Een halve kreeft, 'en belle vue', lauw- Bouleverd De Wielingen 2 4506 JH Cadzand Tel. 0117-391360 Fax.0117-392793 Sluitingsdag: maandag Keuken gehele dag geopend Creditcards: Visa en Mastercard, pin en chip Vegetariërs: in overleg Rolstoel: mogelijk maar toilet niet aan gepast Kinderen: speciale gerechtjes, kleine porties Roken: rookvrij plekje altijd te regelen warm met salade en mayonaise of 'uit de oven' met boerenboter en tuinkrui den gegrild, prijkt op de kaart voor €18,50 en een hele kreeft krijgt u voor €31,00 op uw bord, bereiding naar keuze. Ik ben verleid door een aparte rubriek 'Aan tafel met de Noordzee' die ook kreeft belooft als onderdeel van een plateau fruits de mer met verder oesters, wulken, langoustines, gam ba's, alikruikjes en mosselen, met brood, mayonaises en een halve fles wijn (€32,50) of van de Noordzee- bouillabaisse, waarin vissoorten, gar nalen en gamba's (€24,50). Ik kies voor deze laatste specialiteit en ober Michel stelt me attent de levende kreeft voor waarvan ik even later de helft in de voortreffelijke bouillabaisse krijg voorgeschoteld De soepterrine blijft op tafel, zodat ik kan toetasten, maar ik heb geen lepel en er is wel een kreef- tenhaak maar geen vingerkom of -doekje. Ook een Euro-Toque laat wel eens een steek vallen. Overigens is de salade Anouschka met ganzenlever, gamba's en gerookte zalm (€14,50) een heerlijk voorafje. De gan zenlever, in de vorm van een plak terri ne, is wat korrelig op de tong maargoed van smaak. De patron had niet de gan zenlever kunnen krijgen die hij op het oog had, hoor ik achteraf. De gerookte zalm is echter voortreffelijk en de ge halveerde gamba's doen het goed in dit gezelschap. Ik wil nog vermelden dat het 'Wel komsthapje', een kommetje geconcen treerde preisoep met Zeebrugse gar naaltjes mij heel aangenaam heeft verrast. De handgemaakte garnalen kroketten (€8,15) had ik graag ge proefd, maar er zijn grenzen. Rien van Reems De beste witte wijnen; links winnaar Andes Peaks, twee wijnen op- de tweede plaats en de plaats voor een Zuidafrikaan. We kiezen er steeds vaker heel bewust voor om nog lichter en nog smakelijker te eten De tijden van een uitge breide maaltijd met een stamp pot met boerenkool, uitgebak ken spekjes, spekvet en een dikke rookworst liggen achter ons. Wij kiezen, vooral op de doordeweekse dagen voor snackachtige gerechten. Het klassieke patroon van dage lijks een warme maaltijd met vis of vlees, groenten en aardappe len ligt voor veel Nederlanders al ver in de vorige eeuw. De voorkeur gaat steeds meer uit naar kleinere gerechten die vroeger niet alleen als snacks maar ook als voorgerechten op tafel kwamen en die vandaag als hoofdgerechten kunnen worden opgediend. De veranderingen op ons dage lijkse menu zijn niet bij de eeuwwisseling tot stand geko men. Dat gebeurde al veel eer der en ook niet van de ene op de andere dag. In de jaren '70 be gon het met de aardappelen die voorzichtig terzijde werden ge- schoven om plaats te maken voor rijst en pasta. In die tijd wist men trouwens ook al dat de meeste Nederlan ders niet alleen te vet, te zoet en te zout aten. Het Voorlichtings bureau voor de Voeding, tegen woordig de Voedingsraad, was ervan overtuigd dat de meeste Nederlanders ook teveel aten en daarin hadden die voorlichters groot gelijk. Daarom werden de hoeveelheden aangepakt. Min der boter op het brood en geen vette jus meer over de aardap pelen. Minder suiker in de koffie en de thee en veel minder zout bij het koken van aardappelen en groenten. Niet iedereen luis terde er naar, want ondanks het feit dat we thuis minder aardap pelen gingen eten, bleef het ver bruik van aardappelen in ons land gelijk Dat had te maken met het feit dat we buitenshuis meer aardappelen in de vorm van onder andere patates frites gingen eten. Dat beeld bestaat nog en is in al die jaren nog niet veranderd. Bij de ouderen onder ons (ca 50+) en in gezinnen met opgroei ende kinderen kijkt men vaak wat vreemd op wanneer er geen aardappelen meer op tafel ko men. In die kringen houdt men nog graag vast aan dat aloude patroon van de warme maaltij den die met een stukje vis of vlees, groenten en aardappelen met-jus worden samengesteld. Af en toe verlaat men die inmid dels platgetreden paden om gerechten met rijst en pasta op tafel te brengen en het is voor spelbaar dat ook bij die ouderen en in gezinnen met kinderen de eetgewoonten nog in het lopen de decennium zullen verande ren Waarschijnlijk gaan de ou deren daarbij voorop, wantzij komen er steeds meer achter dat met het klimmen van de jaren de eetlust niet toeneemt. Het te gendeel is eerder waar en om toch lichter en nog smakelijker te eten zullen zij die twee ons groenten en die twee stuks vers fruit zoals de huidige Voedings raad dat voorstaat binnen niet al te lange tijd accepteren. Voor gezinnen met opgroeiende kinderen ligt het wat anders. Die moeten het hebben van een goede en waarschijnlijk nog be tere voorlichting. Onze kinde ren zijn doorgaans te zwaar voor hun leeftijd en dat komt omdat ze thuis niet alleen teveel maar ook te rijke (te zoet, te zout en bovenal te vet) maaltijden met een overvloed aan eiwitten en koolhydraten krijgen voor gezet. En daarnaast zijn ze ook nog eens bijzonder snoeplustig. Daaraan kan een einde worden gemaakt door op de verpakkin gen van dergelijkesnoepwerken teksten te vermelden waarop te gen het eten van zoetigheid kan worden gewaarschuwd. Zoiets als wij kennen op de pakjes met rookwaren zou ook op de ver pakkingen van veel snoepgoed moeten worden afgedrukt. En dan zijn we er nog niet want onze jeugd staat op het gebied van eten en drinken in hoge ma te bloot aan tal van verleidin gen, die niet alleen via de media maar ook in schoolkantines, ca fetaria's en supermarkten wor den aangeboden. Hans Belterman In de komende week treft u in de dagelijkse receptenrubriek voorbeelden van gerechten aan die ooit als snacks of als tussen doortjes werden beschouwd en die ook heel goed als hoofdge rechten op tafel kunnen komen. Dat u daarbij ook oude beken den tegen zult komen moet u voor lief nemen of ze als herin neringen aan vroeger als hoofd gerechten opdienen. Een horloge is meestal maar een horloge. Mocht je het klokje nu zat zijn, kun je met Swatch Turnover het aanzicht veranderen. Door ter hoogte van zes uur op het horloge te drukken, klapt de wijzerplaat om. Hierdoor wordt de onder kant zichtbaar. Euphemism heeft aan de onderkant een zil veren dollarteken. Ubiquity is van onder zwart wit, Don't Cross heeft slechts een blauw vlak met simpele lijn, The 27th een rood met wit embleem en Die Another Day het 007 logo. Prijs: €55,00 In de vijftiger jaren waren ze helemaal hot: valse wimpers. En hoewel je nu met mascara gemakkelijk het gewenste volu me kunt bereiken, zijn de 'fal- sies' nog niet helemaal verdwe nen. Eylure Strip Lashes zijn ragfijne wimperhaartjes die met wimperlijm makkelijk op het ooglid zijn aan te brengen. De zwarte strip geeft het effect van een eyeliner. Verkrijgbaar in 13 uitvoeringen. De wimpers zijn vaker te gebruiken en aan te vullen met onderwimpers. Geen zin om ze steeds opnieuw op te plakken? Eylure Naturalite In- dividuel Lashes blijven mini maal vier weken zitten. In drie varianten. Vanaf €4,52. Barbie kruipt in de huid van Raponsje, het meisje met de gouden vlecht uit een sprookje van de gebroeders Grimm. En Ken? Die mag prins Stefan zijn. Dit najaar is het stel in de film Rapunzel Barbie te bewonde ren. Nu komen de bijbehorende poppen in winkel. Dat geldt ook Shelly Tommy die figureren in de film. Met de betoverde toren met schildersezel en de koets met een mooi paard kunnen meisjes hun favoriete scènes na spelen Barbie en Ken kosten €37 per stuk. Het Schielandshuis te Rot terdam is trots op zijn mo devormgevers. Vanaf vandaag tot en met 1 juni 2003 toont het museum een overzicht van Rot terdamse mode en vormgevers vanaf 1989. Er is onder andere werk te zien van couturiers als Geert Jan Renzen en Peter Je- roense, maar ook van beginnend vormgevers als Hamid Ed-dak- hassi, die onlangs de Robijn Fashion Award 2002 heeft ge wonnen. Van stylisten, fotogra fen en accessoires-ontwerpers zijn te zien RO-OOTS. Museum Het Schielandshuis, Korte Hoogstraat 31, tel. 010- 2176767. Vooral veel roze en rood. Pro ducten van Oilily zijn al van veraf te herkennen. Alhoewel het merk beter bekend is van kleding, verkoopt het sinds 1989 ook parfums en cosmetica. Allereerst ontwikkeld voor zes- tot vijftienjarige meisjes, later ook voor teenagers en jonge vrouwen. Dit najaar zijn er twee nieuwe parfums te koop. Spa nish Rose is een romantisch par fum met een oriëntaals accent. Papillon bevat zoete tinten van kersen, perzik en pompelmoes onder andere gecombineerd met jasmijn. Beide geuren zijn ver krijgbaar in Eau de Toilette Spray (€22,80), Body Lotion 11,30) en Hair en Body Sham poo (€10,30).

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2002 | | pagina 43