Hier moet
ik erg van
hoesten
Aan tafel met de Noordzee
Doordeweeks wordt het klassieke eetpatroon doorbroken
W13
Restaurant
Cadzandria
over
Dubbelop
Nepwimpers
Raponsje
Mode
Geuren
zaterdag 7 december 2002
Wat voor mooie wijn
maar toch betaalbare
wijn drinken we bij het
kerstdiner? Voor veel men
sen is dat elk jaar weer een
hele toer. Maar gelukkig is er
de Grote Kerstwijntest. Een
proefpanel van kenners en
liefhebbers keurde twaalf
rode en twaalf witte wijnen
en wees de winnaars aan. En
allemaal onder de vijf euro.
De Grote Kerstwijntest is
vooral bedoeld voor consu
menten die tijdens de feestda
gen een mooie, betaalbare wijn
willen schenken. Daarom kreeg
de groep liefhebbers dit jaar een
extra zware afvaardiging in het
proefpanel. Maar liefst vier
wijnliefhebbers (Clarie Rama
kers, Monique Couwenberg,
Fred Klaver en Wilko Voor-
douw, qua wijnkennis varië
rend van echte amateur tot
semi-deskundige) proefden sa
men met twee professionele
wijnkenners (wijnschrijver Hu-
brecht Duijker en Jan Rook van
de 'beste wijnwebsite van Ne
derland' www.wijnplein.nl) in
totaal twaalf rode en twaalf
witte wijnen.
Alle wijnen werden door Hub-
recht Duijker geselecteerd uit
zijn jaarlijkse bestseller 'Wijn
almanak, de 500 beste wijnen
onder vijf euro'.
De slijterijen en supermarkten
leverden zelf van elke wijn twee
flessen af bij het onafhankelijk
wijnlaboratorium Meron BCL
in Almere.
In een blinde proeverij (alle fles
sen kregen een kartonnen jasje
met rugnummer) werden ver
volgens eerst de witte en daarna
de rode wijnen beoordeeld.
Waar mogelijk gaf het proefpa
nel ook aan bij welk(e) ge
rechten) de wijn geschikt is. De
twee slechtst scorende wijnen
werden uit de eindlijst ge
schrapt.
Met vier gewone consumenten
erbij wordt een wijnproeverij
meteen een stuk vrolijker. Maar
koffie vooraf is uit den boze,
wijn doorslikken ook en elkaar
beïnvloeden helemaal. „Komen
er zo meteen misschien nog
stukjes brood en kaas?"
Gastheer Harry van den Dun-
gen van Meron BCL is echter on-
verbiddelijk. De deelnemers
aan de proeverij krijgen vooraf
alleen water of een kopje thee.
Want koffie is de pest voor de
smaakpapillen en die moeten -
aldus wijnkenner Hubrecht
Duijker - op scherp staan voor
de Grote Kerstwijntest.
Daarom ook vindt de proeverij
De beste rode wijn: Isla Negra. Wijnkenner en -schrijver Hubrecht Duijker beoordeelt de geur.
's morgens plaats, hoe gek som
migen dat misschien ook mogen
vinden.
Eerst is wit aan de beurt. Als
echte profs doen Hubrecht
Duijker en Jan Rook in opperste
concentratie en stilte hun werk.
De vier liefhebbers moeten dui
delijk nog even wennen aan het
tempo en ernst waarmee de
punten toegekend moeten wor
den. Maar ze leren snel. Want
niet wegneemt dat alleen uit
hun monden af en toe een vrolijk
oordeel door het proeflokaal
galmt. „Blij dat ik deze kan uit
spugen", zegt Monique. En Cla
rie: „Hier moet ik erg van hoes
ten." Na een korte pauze volgen
in hetzelfde strakke tempo de
twaalf rode wijnen.
Dan volgt tegen het middaguur
de ontknoping: het tellen van de
stemmen en het onthullen van
de genummerde flessen. Vooral
spannend voor de liefhebbers
want die willen weten hoe hun
puntenlijstje zich verhoudt tot
dat van de kenners en de eind
uitslag. Op een enkele, zeer uit
gesproken wijn na blijken de
liefhebbers niet eens zo afwij
kend geoordeeld te hebben.
Sommige wijnen 'deelden' een
plaats, met name bij de rode
wijn. Zoals iedereen ook ver
heugd constateert dat je voor
minder dan vijf euro heel veel
uitstekende wijnen kunt kopen.
DE TOP DRIE WIT
1) Chardonnay 2002, Andes
Peaks, Chili
Aanbevolen bij kalkoen, konijn
en kalfsvlees. Voor €4,28 bij
C1000
2) Chardonnay 2001, Ch. de La-
mont, Vin de Pays d'Oc
Aanbevolen bij wit vlees, kal
koen, kip en schol in hollandaise
saus. Voor €3,49 bij Konmar en
Super de Boer.
2) Caprice de Colombelle 2001,
Vin de Pays des Cötes de Gas-
gogne
Vooral aanbevolen als aperitief,
bij salades en bij koude voorge
rechten. Voor €3,99 bij Mitra
slijterijen (tel. 0314-371341).
3) Chardonnay 2001, Vals Baai,
Zuid-Afrika
Aanbevolen bij salades, veel
visgerechten, kalkoen en kalfs-
rollade. Voor €3,69 a €4,29 bij
o.a Boni (tel. 033-2473131), Co-
op (tel. 026-3843900), Deen (tel.
0229-252102), Dekamarkt (tel.
0251-276666), EM-TÉ (tel
0416-542500). Hoogvliet (tel.
0172-418218). Jan Linders (tel
0485-349911), Nettorama (tel.
0162-455950), Sanders (tel.
053-4848500) en Vomar (0255-
563700).
DE TOPDRIE ROOD
1) Merlot 2001, Isla Negra, Chili
Aanbevolen bij alle mogelijke
wild- en wintergerechten. Voor
4,99 bij Edah.
2) Estola 1998 Reserva, La Man-
cha
Aanbevolen bij rundvlees,
lamsvlees, niet te uitgesproken
wildschotelsen kaas. Voor
€3,59 a €4,39 bij o.a. Boni,
MCD, Coop, Deen, Dekamarkt,
EM-TÉ, Hoogvliet, Jumbo, Jan
Linders, Nettorama en Sanders.
De ook nog verkrijgbare 1997
heeft, zo verzekerde Hubrecht,
een even goede kwaliteit.
2) Primitivo 2001, Canaletto
Aanbevolen bij een stoofpotje,
boeuf Bourguignon, wild en pi
kante kazen. Voor €4,97 bij
C1000, Edah, Konmar, Super
De Boer en Den Toom.
2) Pinotage 2001Vals Baai,
Zuid-Afrika
Aanbevolen bij rundvlees, ree
bout en harde kazen. Voor €4,19
a €4,49 bij Bom, Cpop, Deen,
Dekamarkt EM-TÉ, Hoogvliet,
Jan Linders, Nettorama, Poiesz
(tel. 0515-428800), Sanders en
Vomar.
3) Cabernet Merlot 1999 Re
serve, Domaine Boyar, Bulga
rije
Aanbevolen bij ossenhaas, bief
stuk en ander rundvlees, bij
wild (als hazenpeper) en bij
kaas.
Voor €3,49 verkrijgbaar bij o.a.
Plus (tel. 030-2219211).
3) Shiraz Mataro 2001, Banrock
Estate, Australië
Aanbevolen bij stoofschotels,
kip, parelhoen, kwartel en
rundvlees. Voor 4,29 bij Al-
bert Heijn
Hubrecht Duijker
en Hans van Alebeek
Cadzand-Bad bezorgt me lichte ge
voelens van claustrofobie. Dat
komt door die merkwaardige palen
langs de Boulevard waarmee de ont
werpers van het wegenplan, vermoed
ik, proberen automobilisten zo snel
mogelijk het dorp uit te jagen. De eer
ste keer dacht ik nog dat ze tijdelijk
waren, opgericht voor een ringrijwed
strijd van Vlaamse reuzen, maar ze
staan er nog steeds, naar het lijkt om te
voorkomen dat de bezoeker aandacht
besteedt aan de horeca langs zijn weg.
Gelukkig ligt Restaurant Cadzandria
aan het begin van de Boulevard De
Wielingen en ook nog boven op het
duin, wat uitzicht op de zee garan
deert. Een tweede pluspunt is de 'prir
vate parking', een groot goed tegen
woordig.
Cadzandria is één van vier Zeeuwse
restaurants aangesloten bij de organi
satie Euro-Toques, alle vier gesitueerd
in Zeeuws-Vlaanderen.
Euro-Toques maakt zich zorgen over
de fast food-rage en tracht via smaak-
lessen op de basisschool jonge kinde
ren kennis te laten maken met een
gezonder voedingspatroon. In hun res
taurants schenken de chefs van Euro-
Toques speciaal aandacht aan: 'de di
versiteit en smaak van voedingspro
ducten, culinaire tradities en de sei
zoensgebondenheid van producten'.
Bas en Bianca Dierick vermelden als
specialiteit van hun restaurant schaal-
en schelpdieren en Zeeuws lamsvlees.
De grote kaart vermeldt vier vis- en
vier vleesgerechten: Gebakken zee
tong van 500 gram (€30,00), gebakken
jonge tarbot (€22,50), visschotel van
drie soorten vis, overgoten met kreef
tensaus (€18,95), zalmfilet uit de oven
met saffraan enkruiden (€17,00), tour-
nedos, biefstuk van de haas, met rode
wijnsaus (€19,75), eendenborstfilet
met portsaus en druiven (€19,75),
kalfsoester met zijn jus, verrijkt met
tierentynmosterd (€15,40) en Zeeuws
lamsvlees, met honing en verse tijm
(€22,50).
Naast deze kaart zijn er ook nog een
wildkaart en een schaal- en schelpdie-
renkaart met behalve de Zeeuwse plat
te oesters (€19,50 voor zes 'vier nullen')
en de Zeeuwse creuses ook 'fines
claires d'Oleron' (beide €9,55). Zes
oesters uit de oven, gegratineerd met
parmesan en fijne kruiden kosten
12,70 en de gast heeft keus uit
Zeeuwse creuses of Franse fines
claires.
De Noordzee is in duisternis gehuld
maar het homarium baadt in het licht.
Een halve kreeft, 'en belle vue', lauw-
Bouleverd De Wielingen 2
4506 JH Cadzand
Tel. 0117-391360
Fax.0117-392793
Sluitingsdag: maandag
Keuken gehele dag geopend
Creditcards: Visa en Mastercard, pin
en chip
Vegetariërs: in overleg
Rolstoel: mogelijk maar toilet niet aan
gepast
Kinderen: speciale gerechtjes, kleine
porties
Roken: rookvrij plekje altijd te regelen
warm met salade en mayonaise of 'uit
de oven' met boerenboter en tuinkrui
den gegrild, prijkt op de kaart voor
€18,50 en een hele kreeft krijgt u voor
€31,00 op uw bord, bereiding naar
keuze. Ik ben verleid door een aparte
rubriek 'Aan tafel met de Noordzee' die
ook kreeft belooft als onderdeel van
een plateau fruits de mer met verder
oesters, wulken, langoustines, gam
ba's, alikruikjes en mosselen, met
brood, mayonaises en een halve fles
wijn (€32,50) of van de Noordzee-
bouillabaisse, waarin vissoorten, gar
nalen en gamba's (€24,50). Ik kies voor
deze laatste specialiteit en ober Michel
stelt me attent de levende kreeft voor
waarvan ik even later de helft in de
voortreffelijke bouillabaisse krijg
voorgeschoteld De soepterrine blijft
op tafel, zodat ik kan toetasten, maar
ik heb geen lepel en er is wel een kreef-
tenhaak maar geen vingerkom of
-doekje. Ook een Euro-Toque laat wel
eens een steek vallen.
Overigens is de salade Anouschka met
ganzenlever, gamba's en gerookte zalm
(€14,50) een heerlijk voorafje. De gan
zenlever, in de vorm van een plak terri
ne, is wat korrelig op de tong maargoed
van smaak. De patron had niet de gan
zenlever kunnen krijgen die hij op het
oog had, hoor ik achteraf. De gerookte
zalm is echter voortreffelijk en de ge
halveerde gamba's doen het goed in dit
gezelschap.
Ik wil nog vermelden dat het 'Wel
komsthapje', een kommetje geconcen
treerde preisoep met Zeebrugse gar
naaltjes mij heel aangenaam heeft
verrast. De handgemaakte garnalen
kroketten (€8,15) had ik graag ge
proefd, maar er zijn grenzen.
Rien van Reems
De beste witte wijnen; links winnaar Andes Peaks, twee wijnen op-
de tweede plaats en de plaats voor een Zuidafrikaan.
We kiezen er steeds vaker
heel bewust voor om nog
lichter en nog smakelijker te
eten De tijden van een uitge
breide maaltijd met een stamp
pot met boerenkool, uitgebak
ken spekjes, spekvet en een
dikke rookworst liggen achter
ons. Wij kiezen, vooral op de
doordeweekse dagen voor
snackachtige gerechten.
Het klassieke patroon van dage
lijks een warme maaltijd met vis
of vlees, groenten en aardappe
len ligt voor veel Nederlanders
al ver in de vorige eeuw. De
voorkeur gaat steeds meer uit
naar kleinere gerechten die
vroeger niet alleen als snacks
maar ook als voorgerechten op
tafel kwamen en die vandaag
als hoofdgerechten kunnen
worden opgediend.
De veranderingen op ons dage
lijkse menu zijn niet bij de
eeuwwisseling tot stand geko
men. Dat gebeurde al veel eer
der en ook niet van de ene op de
andere dag. In de jaren '70 be
gon het met de aardappelen die
voorzichtig terzijde werden ge-
schoven om plaats te maken
voor rijst en pasta.
In die tijd wist men trouwens
ook al dat de meeste Nederlan
ders niet alleen te vet, te zoet en
te zout aten. Het Voorlichtings
bureau voor de Voeding, tegen
woordig de Voedingsraad, was
ervan overtuigd dat de meeste
Nederlanders ook teveel aten en
daarin hadden die voorlichters
groot gelijk. Daarom werden de
hoeveelheden aangepakt. Min
der boter op het brood en geen
vette jus meer over de aardap
pelen. Minder suiker in de koffie
en de thee en veel minder zout
bij het koken van aardappelen
en groenten. Niet iedereen luis
terde er naar, want ondanks het
feit dat we thuis minder aardap
pelen gingen eten, bleef het ver
bruik van aardappelen in ons
land gelijk Dat had te maken
met het feit dat we buitenshuis
meer aardappelen in de vorm
van onder andere patates frites
gingen eten. Dat beeld bestaat
nog en is in al die jaren nog niet
veranderd.
Bij de ouderen onder ons (ca
50+) en in gezinnen met opgroei
ende kinderen kijkt men vaak
wat vreemd op wanneer er geen
aardappelen meer op tafel ko
men. In die kringen houdt men
nog graag vast aan dat aloude
patroon van de warme maaltij
den die met een stukje vis of
vlees, groenten en aardappelen
met-jus worden samengesteld.
Af en toe verlaat men die inmid
dels platgetreden paden om
gerechten met rijst en pasta op
tafel te brengen en het is voor
spelbaar dat ook bij die ouderen
en in gezinnen met kinderen de
eetgewoonten nog in het lopen
de decennium zullen verande
ren Waarschijnlijk gaan de ou
deren daarbij voorop, wantzij
komen er steeds meer achter dat
met het klimmen van de jaren de
eetlust niet toeneemt. Het te
gendeel is eerder waar en om
toch lichter en nog smakelijker
te eten zullen zij die twee ons
groenten en die twee stuks vers
fruit zoals de huidige Voedings
raad dat voorstaat binnen niet
al te lange tijd accepteren.
Voor gezinnen met opgroeiende
kinderen ligt het wat anders.
Die moeten het hebben van een
goede en waarschijnlijk nog be
tere voorlichting. Onze kinde
ren zijn doorgaans te zwaar
voor hun leeftijd en dat komt
omdat ze thuis niet alleen teveel
maar ook te rijke (te zoet, te zout
en bovenal te vet) maaltijden
met een overvloed aan eiwitten
en koolhydraten krijgen voor
gezet. En daarnaast zijn ze ook
nog eens bijzonder snoeplustig.
Daaraan kan een einde worden
gemaakt door op de verpakkin
gen van dergelijkesnoepwerken
teksten te vermelden waarop te
gen het eten van zoetigheid kan
worden gewaarschuwd. Zoiets
als wij kennen op de pakjes met
rookwaren zou ook op de ver
pakkingen van veel snoepgoed
moeten worden afgedrukt.
En dan zijn we er nog niet want
onze jeugd staat op het gebied
van eten en drinken in hoge ma
te bloot aan tal van verleidin
gen, die niet alleen via de media
maar ook in schoolkantines, ca
fetaria's en supermarkten wor
den aangeboden.
Hans Belterman
In de komende week treft u in de
dagelijkse receptenrubriek
voorbeelden van gerechten aan
die ooit als snacks of als tussen
doortjes werden beschouwd en
die ook heel goed als hoofdge
rechten op tafel kunnen komen.
Dat u daarbij ook oude beken
den tegen zult komen moet u
voor lief nemen of ze als herin
neringen aan vroeger als hoofd
gerechten opdienen.
Een horloge is meestal maar
een horloge. Mocht je het
klokje nu zat zijn, kun je met
Swatch Turnover het aanzicht
veranderen. Door ter hoogte
van zes uur op het horloge te
drukken, klapt de wijzerplaat
om. Hierdoor wordt de onder
kant zichtbaar. Euphemism
heeft aan de onderkant een zil
veren dollarteken. Ubiquity is
van onder zwart wit, Don't
Cross heeft slechts een blauw
vlak met simpele lijn, The 27th
een rood met wit embleem en
Die Another Day het 007 logo.
Prijs: €55,00
In de vijftiger jaren waren ze
helemaal hot: valse wimpers.
En hoewel je nu met mascara
gemakkelijk het gewenste volu
me kunt bereiken, zijn de 'fal-
sies' nog niet helemaal verdwe
nen. Eylure Strip Lashes zijn
ragfijne wimperhaartjes die
met wimperlijm makkelijk op
het ooglid zijn aan te brengen.
De zwarte strip geeft het effect
van een eyeliner. Verkrijgbaar
in 13 uitvoeringen. De wimpers
zijn vaker te gebruiken en aan te
vullen met onderwimpers. Geen
zin om ze steeds opnieuw op te
plakken? Eylure Naturalite In-
dividuel Lashes blijven mini
maal vier weken zitten. In drie
varianten. Vanaf €4,52.
Barbie kruipt in de huid van
Raponsje, het meisje met de
gouden vlecht uit een sprookje
van de gebroeders Grimm. En
Ken? Die mag prins Stefan zijn.
Dit najaar is het stel in de film
Rapunzel Barbie te bewonde
ren. Nu komen de bijbehorende
poppen in winkel. Dat geldt ook
Shelly Tommy die figureren in
de film. Met de betoverde toren
met schildersezel en de koets
met een mooi paard kunnen
meisjes hun favoriete scènes na
spelen Barbie en Ken kosten
€37 per stuk.
Het Schielandshuis te Rot
terdam is trots op zijn mo
devormgevers. Vanaf vandaag
tot en met 1 juni 2003 toont het
museum een overzicht van Rot
terdamse mode en vormgevers
vanaf 1989. Er is onder andere
werk te zien van couturiers als
Geert Jan Renzen en Peter Je-
roense, maar ook van beginnend
vormgevers als Hamid Ed-dak-
hassi, die onlangs de Robijn
Fashion Award 2002 heeft ge
wonnen. Van stylisten, fotogra
fen en accessoires-ontwerpers
zijn te zien RO-OOTS. Museum
Het Schielandshuis, Korte
Hoogstraat 31, tel. 010-
2176767.
Vooral veel roze en rood. Pro
ducten van Oilily zijn al van
veraf te herkennen. Alhoewel
het merk beter bekend is van
kleding, verkoopt het sinds
1989 ook parfums en cosmetica.
Allereerst ontwikkeld voor zes-
tot vijftienjarige meisjes, later
ook voor teenagers en jonge
vrouwen. Dit najaar zijn er twee
nieuwe parfums te koop. Spa
nish Rose is een romantisch par
fum met een oriëntaals accent.
Papillon bevat zoete tinten van
kersen, perzik en pompelmoes
onder andere gecombineerd met
jasmijn. Beide geuren zijn ver
krijgbaar in Eau de Toilette
Spray (€22,80), Body Lotion
11,30) en Hair en Body Sham
poo (€10,30).