Bionicle steelt jongensharten PZC Lichtere maaltijden krijgen steeds meer belangstelling Vertrouwd adres voor liefhebbers Legende van Bionicle wil Triport Kindermuis Kleurgeur Tetris over Restaurant De Zeeuwsche Paerel zaterdag 30 november 2002 De nieuwe hoofdtelefoon van Bose is er eentje met pre tenties. De techniek draait on der meer om een aangepaste frequentieweergave, die een hoogwaardig klankbeeld reali seert. De oorschelp-akoestiek wordt efficiënt gebruikt. De hoofdtelefoon is klein en com pact gehouden. TriPort-techno- logie levert volle, krachtige klanken door gebruik te maken van een stelsel van luchtopenin- gen. Hij weegt 140 gram en is afge werkt met een ij sblauw kleurtj e Prijs: 195 euro. Een kinderhand is gauw ge vuld, maar dan alleen let terlijk. De muis die Packard Bell bij zijn 'kindercomputer' levert, is inderdaad klein en ook het toetsenbord is kindvriendelijk en spatwaterdicht, maar de ma chine zelf is een zeer volwassen Pentium4 2,5 MHz met een har de schijf van 80GB, een nVidia GeForce2 MX440-videokaart en een speakerset met subwoo- fer. 'Packard Bell Disney Pack' is de titel van deze pc, waar trou wens ook een grotemensentoet- senbord en -muis bij zitten. Dat het een speciaal op (gezinnen met) kinderen gericht pakket is, blijkt uit de schijfjes die worden meegeleverd: twee dvd-films ('102 Dalmatiërs' en 'Tarzan Jane'), het tekenprogramma Disney's Magic Artist DeLuxe3, en Disney-spelletjes als Lilo Stitch, Peter Pan, Monsters Co en Winnie de Poeh. Ook ho ren er een tekentabletje en een vrolij ke muismat bijHet geheel kost 1599 euro. Geuren hebben de typische eigenschap vervlogen her inneringen boven te halen. Zo'n moment kan iemand meteen verbinden met een kleur. Helena Rubinstein heeft voor de ko mende lente alvast de nodige as sociaties gemaakt. De make-up Sensations uit de lente/zomer collectie 2003 bestaat uit pro ducten die zijn verrijkt met een luchtje. Door deze te combine ren met bepaalde kleuren, pro beert ze bij de drager een zekere emotie op te roepen. Oogscha duw, nagellak, rouge, lippen stift en mascara vanaf 14,26 eu- In ons land wordt steeds lich ter gegeten. Meer verse groen ten, minder vlees en soms wat meer vis. In veel restaurants houdt men er rekening mee en suggereert men de gasten steeds vaker twee voorgerechten in plaats van een voor- en een hoofdgerecht. Het is een trend die zich al in jaren '80 van de vo rige eeuw aankondigde en zich nog steeds voorzet. In de dagelijkse receptenru briek in deze krant zullen in het komende jaar dan ook veel re cepten worden opgenomen die aan de eisen van deze tijd zijn aangepast: kleinere hoeveelhe den met een voorkeur voor groenten en fruit. In de recepten die u in de laatste weken van dit jaar krijgt voorgeschoteld wordt er trouwens al rekening mee gehouden. Bij veel van de 'kleinere' maal tijden kan brood worden gege ten. Ook rijst, pasta, polenta en couscous zijn prima begelei ders. De aardappelen zullen daardoor wel wat meer naar de achtergrond worden gedron gen. Maar het levert wel tijd winst op want aardappelen moet je schillen en wassen ter wijl rijst en pasta zo uit het pak in de pan kunnen. De berei dingstijden voor gerechten die niet met aardappelen worden samengesteld is dan ook altijd korter dan wanneer er wel aard appelen op tafel moeten komen. Met kleinere gerechten worden ook de bereidingstijden aan merkelijk bekort en dat zal bij menigeen met applaus worden begroet. De tijd die we dagelijks in de keuken doorbrengen, mag dan vergeleken met vijftig, zes tig jaar terug aanmerkelijk zijn teruggebracht voor velen is ze nog altijd te lang. Bij onderzoe ken blijkt namelijk dat men voor het samenstellen van een hoofdmaaltijd het liefst niet meer dan twintig minuten wil uittrekken. Dat men dan veel vuldig naar in de fabriek voor bereide ingrediënten moet grij pen is een misvatting want ook in twintig minuten kan een ver se, smakelijke maaltijd worden bereid. Dat er bij het samenstellen van de recepten voor snelle gerech ten, gelet zal worden op de cor recte hoeveelheden koolhydra ten, vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen (w.o. kalk) zal nie mand verbazen want dat ge beurt ook vandaag de dag al. Bij de recepten zoals ze u in het komende jaar worden aangebo den worden geen totale berei dingstijden aangegeven. Dat is vrijwel onmogelijk omdat de een een aardappel in 10 secon den kan schillen terwijl een an der er wellicht een minuut over doet. Dat geldt ook voor de aantallen calorieën die de gerechten be vatten. Die kunnen per gerecht sterk uiteenlopen omdat de een rekent met hoeveelheden die per afgestreken lepel worden aan gegeven en een ander er naar ei gen smaak en inzicht nog een extra beetje aan toevoegt. Dat gaat ook op voor het ge bruik van vetten en dergelijke. Om twee biefstukken in een (te) grote koekenpan te bakken heb je nu eenmaal veel meer boter nodig dan wanneer je het vlees in een passend koekenpannetje bakt. Dat in de toekomst veel vaker gebruikgal worden ge maakt van de wok staat nu al vast. Het koken in een wok le vert niet alleen tijdwinst op. Voor het bakken en het bereiden van veel andere gerechten heb je in een wok veel minder vetten (vnl. boter en olie) nodig dan in een pan met platte bodem. Vast staat echter ook dat de maaltijden voortaan nog beter zullen smaken. Niet alleen om dat ze lichter van samenstelling zijn maar ook omdat getracht wordt om zoveel mogelijk verse producten in de recepten te ver werken. Bij de toch al vrij korte bereidingstijden komt dat de smaak van de gerechten ten goe de want het moet immers sma ken naar wat het werkelijk is. Hans Belterman Van het computerspelletje Tetris bestaan onvoorstel baar veel versies. Opvallend is de Tetris van de Vrije Universi teit Amsterdam. De eerste waar de neerdalende blokjes niet vir tueel zijn, maar echt bestaan. De makers zijn pas afgestudeer de natuurkundigen van de vak groep Fysica vanComplexe Sys temen, Faculteit der Exacte Wetenschappen. Zij stopten 42 glazen kraaltjes met een door snee van een duizendste milli meter in een waterdruppel op een glazen plaatje onder een krachtige microscoop. Een la serbundel houdt de kraaltjes in één vlak en verschuift ze vervol gens zodanig, dat ze in bepaalde groepjes naar beneden zakken. Met de computer die de laser aanstuurt, zijn de neerdalende groepjes te kantelen en te ver schuiven voordat ze op een lager gelegen stapel belanden. De kunst is dat zo te doen, dat de blokjes zo passend mogelijk be neden komen. De fysici, die dit project in hun vrije tijd hebben opgezet, hebben hun 'Real life Tetris' in middels aangemeld voor het Guinness Book of Records, als kleinste spel ooit gemaakt. Het spelletje zal niet in de winkel komen. Om het te spelen heb jeer behal ve een computer namelijk een dure laseropstelling, een micro scoop en een camera voor nodig. Wel kan iedereen zien hoe het werkt op: www.nat.vu.nl/_cosy Lego heeft weer een hit. Volwassenen begrijpen er geen snars van maar jon getjes, vooral jongetjes, zijn wereldwijd verslaafd aan de nieuwe helden van Lego. Bionicle heten ze. Voor Lego letterlijk en figuurlijk de redders in nood. Een van de populairste Bionicle: Tahu. Heel lang geleden daalt de grote geest Mata Nui uit het paradijs op aarde neer. Hij brengt geluk en voorspoed bij de Matoran-mensen. Die zijn zo blij met hem dat ze hun eiland ook Mata Nui noemen. Iedereen is heel gelukkig totdat op een dag Makuta, de slechte broer van Mata Nui, hem volgt. Makuta wordt stikjaloers op zijn populaire broer en tovert hem in een diepe slaap. Maar de Matoran weigeren om de nieu we leider te vereren. Waarop Makuta het eiland bestookt met donkere krachten en beesten. Maar de eilanders putten hoop uit de 'Legende van de Bionicle': zes machtige helden, Toa ge naamd, die hen van Makuta en zijn enge strijders (Bohrok) en beesten (Rahi) zullen bevrijden. De belangrijkste Bionicle zijn dus de Toa. Zoals iedereen en al les op Mata Nui gezegend met bloemrijke namen als Tahu (de rode), Pohatu (bruin), Onua (zwart), Lewa (groen), Gali (blauw) en Kopaka (wit). Elke Toa heeft een eigen specialiteit en wapen. De oorspronkelijke zes zijn inmiddels geëvolueerd in Toa Nuva: nog sterker en met andere maskers en wapens. De grote vijanden van de Toa zijn de Bohrok, een soort, insec ten uitgevoerd in dezelfde zes basiskleuren als hun tegenstan ders. Zij heten: Pahrak (de brui ne), Nuhvok (zwart), Gahlok (blauw), Tahnok (rood), Lehvak (groen) en Kohrak (wit). De Bohrok worden geholpen door de Rahi, allerlei schorpioen- en spinachtige beesten. kan weer een 'supergrote' strij der gebouwd worden want daarin blijft Lego zijn principes trouw. Inmiddels is dat zestal omringd door een leger van klei ne helpers (de Turaga) en strij den ze tegen allerlei beesten (Rahi) en vijanden (Bohrok). Regelmatig wordt de collectie verder aangevuld en uitgebreid want de vraag mag natuurlijk niet stilvallen. En dus zeuren jongetjes op dit moment om ge- evolueerde Toa, de zogeheten Toa Nuva, wederom zes man sterk. Dan zijn er ook nog Bio- nicle-spelletjes voor de Game boy, een bordspel en zelfs Bioni- cle-sportschoenen (gemaakt in samenwerking met Nike). „En er staat nog veel meer op sta pel", voorspelt Vroman. „Maar we gooien niet zoals de fabri kanten van Pokémon alles in één keer op de markt. Volgend jaar komt er weer een nieuwe se rie Bionicle. Voor dat jaar staat ook een video/dvd over de Bio nicle gepland. En voor 2004 zijn er plannen voor een heuse bio scoopfilm." Hans van Alebeek Meer informatie over Lego en de Bionicle is te vinden op de web sites: www.lego.com en www.bionicle.com Voor vragen en (na)bestellingen - zelfs van losse onderdeeltjes - heeft Lego ook een telefonische consumentenlijn: tel. 076 - 587 19 06. /A p het eerste oog heeft Bioni- L/ cle helemaal niks te maken met Lego. De tientallen poppe tjes en beesten zijn namelijk ge maakt van een nieuw soort con structiespul dat ver afstaat van de overbekende bouwsteentjes met noppen uit Denemarken. Maar ook met deze staafjes, tandwieltjes, verbindingstuk ken en maskers kunnen jonge tjes zich urenlang vermaken. Wereldwijd is het dan ook een groot succes. „Bionicle is waanzinnig popu lair", zegt Koen Vroman, de Bel gische marketing-manager voor Lego Benelux. „Op dit mo ment is het een van onze best verkopende producten." Aan tallen en cijfers geeft hij niet maar het is bekend dat Lego me de dankzij de Bionicle vorig j aar weer winst maakte. Het Deense concern maakte voor die tijd na melijk een moeilijke periode door. De belangstelling voor de beroemde bouwsteentjes liep terug. Door een reorganisatie en het aangaan van licenties met populaire partners als Star Wars en Harfy Potter keerde het tij. Bionicle speelt in op de huidige tijd. Het eerste idee voor de Bio nicle dateert al van 19 9 7Bij Le go Technic zaten we toen nog op de lijn van 'hoe groter, hoe be ter'. Maar kijkend naar de jon gens die ermee spelen, zagen we dat er meer en meer concurren tie is van ander speelgoed en de computer. Kinderen hebben ge woon steeds minder tijd om iets heel groots te bouwen. Zij wil len iets wat gemakkelijk en snel te bouwen is, als het kan in een kwartiertje klaar. Ook vinden kinderen een verhaallijn erg be langrijk." Dat inzicht leidde niet tot een nog grotere stortvloed van klei- De zes Toa Nuva op een rij ne Lego-doosjes en -frutsels (want die zijn en blijven er ook komen) maar werd omgezet in een geheel nieuwe lijn van Lego. Gebaseerd op een wereld waar in actiepoppetjes, Bionicle dus, de hoofdrol spelen in hun eigen fantasiewereld. Begin vorig j aar kwamen de eer ste zes poppetjes -de zogeheten Toa- op de markt: zes helden, elk met een eigen kleur en sterke ei genschap (Vroman: „De aller sterkste? Die bestaat niet. Alle maal hebben ze stuk voor stuk hun sterke punten."). Ze lijken nog het meeste op de robot uit de eerste Terminator-film met Ar nold Schwarzenegger. Met drie van deze felgekleurde helden Ze worden zeldzaam, maar er zijn nog van die restaurants waar de uitbaters met een te waarderen nuchterheid ongevoelig zijn geble ven voor de vernieuwingsdrang van het groeiende leger designers en sty listen wier creaties in toenemende mate de beeldbuis vullen. Zo'n res taurant is De Zeeuwsche Paerel in Kruiningen. Het lijkt of de tij d er, in positieve zin, heeft stilgestaan: keurig gedekte ta fels tegen een achtergrond van brui ne lambrizeringen. Ik herinner me een oude foto van een, nog in korte broek, voor de deur spelende Kees Boudeling, pas gepensioneerdeeige naar van het met Michelinsterren gewaardeerde Manoir Inter Scaldes aan de andere kant van het dorp, wiens ouders de Paerel toentertijd exploiteerden. De huidige eigenaren, de heer en me vrouw Van Brouwershaven, leiden de zaak al. weer zevenentwintig jaar en veel van hun gasten komen er al net zo lang eten. Bij hun aantreden besloten zij het kerstdiner af te schaffen om hun kinderen tijdens de kerstvakantie mee uit te nemen, maar het protest van de gasten was zodanig dringend dat zij ijlings op hun beslissing terug kwamen. Zo serveren zij dit jaar hun vijfentwintigste kerstmenu in De Zeeuwsche Paerel, thans in de vorm van een keuzemenu. De gast stelt de grootte van het menu zelf samen uit voorgerechten, soepen, tussenge rechten hoofdgerechten en desserts een prettige oplossing voor wie niet zo'n grote maag heeft. De keuken van De Zeeuwsche Paerel houdt trouwens toch al rekening met 'kleine eters' en serveert desgewenst 'seniorenporties' al staat dat niet ge meld op de kaart, want gastheer en gastvrouw willen hun gasten niet af fronteren. Om te voorkomen dat de over het algemeen oudere gasten aan een drukbezette bar moeten afreke nen is pinnen uitgesteld tot er bin nenkort goede mobiele handpinap- paraten zijn. Vaste gasten geven de keuken vaak de vrije hand. Een greep uit de kaart: voorafjes zijn bijvoorbeeld Schotse zalm met Hollandse garnalen en trio van gerookte vissoorten (beide 10,20), salade van gerookte kalkoen en appeltjes (€7,95), kruidige vlees reepjes met champignons (€7,80) en een half dozijn gegratineerde oes ters (€8,65). Er is keus uit vijf soepen, waaronder de rijk gevulde vissoep (€4,55). en kele vleesgerechten: tournedos met Burg. Elenbaasstraat 24 4416 AP Kruiningen Tel. 0113-381213 Gesloten op maandag en dinsdag Keuken open van 11.30 tot 21.00 uur Creditcards: Visa en Mastercard, voorlopig nog niet pinnen Rolstoel: ja, met wat hulp Vegetarisch: in overleg Kinderen: eigen menukeuze Roken: niet gescheiden, maar met nietrokers wordt rekening gehou den champignons en Madeirasaus (€17,95), Wiener Rostbraten 16,55). kalfsentrecote met béarnai sesaus (€17,95) en gegrild vleestrio met pepersaus (€16,55). Bij de vis zie ik gebakken zeetongen gepocheerde tong met zalm en wijnsaus tegen dagprijs en verder gegrilde zalm met bieslooksaus (€17.00), licht gebak ken kabelj au w met een saus van gro ve mosterd (€17.00). Verrassend is de variatie in desserts, naast enkele ijsgerechten ook onder meer soufflé van sinaasappel/coin- treau (€4.75). Ik begin met roergebakken gamba's met pikante saus (€10,25), een mo dern gerecht, heerlijk van smaak en niet te heet. De keuken van De Zeeuwsche Paerel is er niet een van extremen, ook de daaropvolgende kreeftensoep, af geblust met cognac en room (€5,45), is vrij neutraal van smaak en niet overdreven romig. Als hoofdgerecht kies ik de lamsfilet met knoflook en Provengaalse krui den (€16,55). Het vlees is mals en mooi rosé gebraden en het is zeker geen seniorenportie. Prettig is dat de lekkere gebakken aardappeltjes en de spruitjes met 'beet' en gekruid met wat nootmuskaat in eenper soonsporties worden geserveerd. At tent is ook dat de gastvrouw vooraf informeert of ik spruitjes lust en of ik na de soep misschien nog even wil wachten met het hoofdgerecht. Het ouderwetse gastheerschap van De Zeeuwsche Paerel en de gedegen keuken maken een goede indruk. En van mijn plekje aan het raam heb ik een rustgevend uitzicht op het aan gelegde parkje met waterpartijen in de serre, dus toch ook nog een stukje groen design. Rien van Reems

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2002 | | pagina 41