De plasma-tv
moet het worden
Genieten in groene gordel
Erwtensoep raakt
in de vergeethoek
Wijnboeken overspoelen de markt
W 13
over
Restaurant
XL&t
Diesel
Sieraden
Sportschoen
zaterdag 16 november 2002
Ze worden steeds mooier,
de plasma-tv's. De ene is
dankzij een romantisch lijst
je net een echt schilderijDe
andere lijkt door het subtiele
glazen kader te zweven. Nu
moet de prijs nog zakken.
Daar wordt hard aan ge
werkt.
Het kan geen toeval zijn.
Eerst onthaalt Pioneer de
Europese pers in Brugge voor
een meerdaagse sessie over
plasma-tv. Een dag later ont
vangt Sony de vakbroeders en
zusters in hartje Londen en gaat
het ook al over plasmascher
men.
Wat hebben ze te melden? Dat
plasma-tv lekker loopt. Dat het
eerst vooral de zakelijke gebrui
kers waren (denk aan bedrijven,
hotels, vliegvelden) die scher
men aanschaffen. Nu is de ge
wone consument aan de beurt.
Naar verluidt is dit het jaar van
de doorbraak.
Japan beleeft een heuse storm
loop. Vooral het WK Voetbal
was daar de grote aanjager. Ook
nadat de bal was uitgerold, ble
ven de plasmaschermen over de
toonbank vliegen, zo'n twaalf
duizend per maand. Kent de
economie dan geen dip? „In de
huizenmarkt gaat minder geld
om. De consument richt zich
meer op het interieur. Daarbij
spreekt hightech de Japanners
aan. Ze kopen graag iets waar ze
mee kunnen pronken", ver
klaart M. Saotome van Pioneer.
Zo'n vaart loopt het in Europa
nog niet. De verkoop zal hier
naar verwachting groeien van
150.000 stuks (2002/2003) naar
720.000 (2004/2005). De Bene
lux draagt een bescheiden
steent je bi j. M. Watanabe rekent
uit de losse pols voor: „Alle mer
ken samen verkopen momenteel
per maand zo'n vijfhonderd toe
stellen. Dit jaar komen we uit
vijf-, zesduizend. Volgend jaar
denken we aan tienduizend. Van
jaar op jaar zal het aantal zich
verdubbelen."
Wat was plasma ook alweer?
Een techniek die heel platte,
vuistdikke beeldschermen mo
gelijk maakt. Een plasma
scherm is als het ware opge
bouwd uit ontelbare tl-buisjes,
die licht geven. De plasmatech
niek is vooral geschikt voor de
grotere maten. Daarnaast wa
ren er andere platte schermen:
lcd-tv's, die werken met vloei
bare kristallen. Deze spelen
vanwege de productiekosten
een rol in de kleinere formaten,
tot pakweg 4 0 inchPlasma voor
in de huiskamer, en een lcd-tv
als tweede toestel bijvoorbeeld
op de slaapkamer, zo redeneren
ze bij Pioneer en Sony.
De rol van tv in huis verandert,
weten zij zeker. Het plasma
scherm is zo'n beetje het epicen
trum van home entertainment,
van nu en de nabije toekomst.
Daarom zijn de Pioneerscher-
men al 'future ready'. Een batte
rij van negen plasma-schermen
illustreert in Brugge de moge
lijkheden. Van links naar rechts
zien we eerst een split-screen,
een 'gespleten scherm', waarop
een tv-programma naast het
laatste Teletekst-nieuws, of een
Er is een tijd geweest waarin
je tijdens de koudere jaarge
tijden in vrijwel elk zichzelf res
pecterende eetgelegenheid erw
tensoep kon eten. Dat is al sinds
enkele jaren niet meer het geval.
In steeds meer restaurants, ca
fetaria's, eetcafés en andere eet-
gelegenheden prijkt er 's win
ters geen erwtensoep meer op de
kaart.
De reden dat we minder gesteld
zijn op erwtensoep ligt voor de
hand. De soep is te machtig en
bevat veel meer calorieën dan
eigenlijk goed voor ons is. Niet
temin hoort de erwtensoep thuis
op het repertoire van onze na
tionale gerechten.In ons land is
de receptuur voor het maken
van erwtensoep in de vorige
eeuw enkele malen drastisch
gewijzigd. Omstreeks de wisse
ling van de 19e naarde 20e eeuw
maakte de spliterwt in ons land
furore. Het zijn ook groene erw
ten, die van hun omhullende
velletje zijn ontdaan. Spliterw-
ten behoeven voor het koken
niet eerst te worden geweekt.
Lange tijd werden voor het ma
ken van erwtensoep gelijke ge-
wichtsdelen groene erwten en
spliterwten gebruikt. Tegen
woordig doet men dat niet meer
en voegt men er soms een handje
vol diepgevroren tuinerwten
aan toe.
Na de Tweede Wereldoorlog is
overgestapt op het gebruik van
uitsluitend spliterwten voor het
maken van erwtensoep. In die
tijd verdwenen ook de traditio
nele krabbetjes, hamschijven,
varkenspootjes en varkens
staartjes uit de soep. In blokjes
gesneden magere speklappen
kwamen er voor in de plaats en
dvd-film naast de actuele voet
baluitslagen.
Op een naburig toestel scheurt
het Playstation 2-spel Gran
Tourismo in volle hevigheid
voorbijWant op het scherm kan
een gameconsole of pc worden
aangesloten. Dat geeft een ge
weldig effect. En als je een lap
top inplugt, komt internet le
vensgroot in beeld. Of neem een
digitaal fototoestel en presen
teer een diavoorstelling. Zo'n
slideshow is ook mogelijk met
het werk van Rembrandt en Re
noir. Een lijst erom, en het ver
schil met een echt schilderij is
niet te zien.
High definition beelden, in Ne
derland nog ver van ons bed,
worden door Pioneers plasma al
moeiteloos in beeld gebracht.
Ook opnemen met de toekom
stige dvd-standaard, Blu-ray, is
geen punt. Ook verschijnt
breedband-internet op het
scherm dankzij Windows Media
9 Series. Over enkele jaren kan
dat een rol van betekenis spelen
Sony introduceert een ware
blikvanger, de MR-series. Het
plasmascherm is voorzien van
een subtiel glazen transparant
randje. Zo lijkt het te zweven. In
de glazen rand zijn de indicatie
lampjes en het bedrijfslogo ge
raffineerd verwerkt. De nieuwe
ling is er in vier varianten. Hij
kan op tafel of aan de muur, ver
werkt in een sierlijke kast of -
pas echt sjiek - op een glazen
standaard.
Gaandeweg leveren de plasma-
tv's betere prestaties. Kleuren,
contrast en helderheid worden
gestaag verbeterd. Pioneer is
bijvoorbeeld trots op de Deep
Waffle Rib-techniek; vrij ver
taald, diepere celletjes leveren
meer licht op. En Clear Drive
brengt beter contrast in donkere
vlakken. Zo werpt Sony MR in
de strijd, Media Reality-techno-
logie, die garant staat voor een
hogere beeldkwaliteit.
Exacte prijzen van het nieuwe
Sony's plasmatv.
spul zijn nog niet bekend. Bij
Sony denken ze aan bedragen
van €15.000 (50 inch) en
€12.000 (42 inch). Bij Pioneer
voorspellen ze grofweg een hal
vering van de prijzen in 2005.
De 50 inch komt dan op globaal
€6 a 7.000 (nu 13.000) en de 43
inch op €5.000 (nu €9.000).
Honderd euro per inch, is de
doelstelling.
Maarten van de Rakt
het ziet er naar uit dat ook die
gaan verdwijnen.
In de Tweede Wereldoorlog
heeft men in ons land het eten
van knolselderij en prei 'ont
dekt'. Beide groenten werden
destijds vrijwel uitsluitend voor
het maken van erwtensoep ge
bruikt. Mina Bakgraag maakte
in de oorlogsjaren, door middel
van advertenties in de dag- en
weekbladen, propaganda voor
ander gebruik van knolselderij
als prei in de keuken.De recep
ten en aanwijzingen van Mina
Bakgraag hebben er in ons land
wel toe geleid dat men ook met
verschillende andere gedroogde
peulvruchten, zoals witte en
bruine bonen, kostelijke maal
tijdsoepen ging bereiden. Het is
dan ook aan Mina Bakgraag te
danken dat de bruine bonen
soep met gefruite uien het na de
erwtensoep nog altijd redelijk
goed doet in ons land. Mina ge
bruikte er onder andere het
bruin van de jus voor. Vandaag
weten we nauwelijks meer wat
dat is. Laat staan dan we er nog
over kunnen beschikken. Wie
dat allemaal nog wel weet moet
er, vooral bij het bereiden van
bruine bonensoep, zeker ge
bruik van maken.
Hans Belterman
Voor het samenstellen van soe
pen met gedroogde peulvruch
ten worden volgende week in de
dagelijkse receptenrubriek ver
schillende mogelijkheden gege
ven. Daarbij komt ook het
gebruik van reeds gekookte
peulvruchten ter sprake want
juist door het gebruik ervan be
hoeft men de peulvruchten niet
meer van tevoren te weken in
water om ze daarna vrij langdu-
rigtekoken. Dat geweekte peul
vruchten altijd in het weekwa-
ter moeten worden gekookt gaat
allang niet meer op. Men propa
geerde het destijds om zoveel
mogelijk te kunnen profiteren
van de plantaardige eiwitten
die gedroogde peulvruchten be
vatten.
Geruime tijd geleden savoureerde ik
op een zomerdag in Vrouwenpol
der een kostelijke komkommersoep
met Zeeuwse garnaaltjes. De cuisinier
die dit subtiele soepje creëerde was
Paid van de Moosdijk. Daarna raakte
ik zijn spoor bijster. Groot was dan ook
de verrassing hem weer te ontmoeten
als patron-cuisinier van Restaurant
XL&t in Vlissingen.
XL&t is een wat cryptische aandui
ding voor een voortreffelijke eetgele
genheid die zich schuil houdt in het
lommer van Recreatiepark Westduin,
de enkele decennia jonge uitbreiding
van hetNollebos.
Twintig jaar geleden verhuisden Piet
en Riny Hardenberg hun saunabedrijf
vanuit de stad naar dit toen nog kale
gebied. Swaenenburgh Recreatie is nu
een fraai complex met sauna, beauty
afdeling en zes vakantiehuisjes in Fin
se stijl. Restaurant XL&t is de jongste
uitbreiding en het domein van Piet en
Riny Hardenbergs schoonzoon Paul,
die met Braai Tapperij De Mug in Mid
delburg als leerschool vooral culinaire
vrijheid hoog in het vaandel heeft
staan.
Paul van de Moosdijk volgt geen ge
baande wegen en hij timmert niet aan
de weg. Vandaar dat XL&t zo lang een
goed bewaard geheim bleef en eigen
lijk gaat het me een beetje aan het hart
dat ik dat geheim nu moet verklappen.
XL&t staat los van de sauna al kunnen
bezoekers van de sauna wel in de eigen
eethoek van de restaurantkaart bestel
len. Die kaart is klein, vier voorgerech
ten, vijf hoofdgerechten en zeven nage
rechten, maar die gerechten zijn wel
heel bijzonder. Bovendien hanteert
Paul zijn kaart meer als een richtlijn en
brengt hij er regelmatig veranderingen
in aan.Hij vraagt zijn gasten liever wat
ze wel en wat ze niet lusten.
Tot mijn verrassing confronteert gast
vrouw Ingrid mij met een amuse be
staande uit een lepel met een mousse
van knolselder, Granny Smith appel en
witte truffelolie én een kommetje kom
kommersoep met garnaaltjes, anders
dan toen in Vrouwenpolder maar even
verrukkelijk.
De chef krijgt carte blanche en het eer
ste gerechtje bestaat uit huisgemari-
neerde zalm, een heel zachte gravlax,
fraai gedresseerd op een groot wit bord
en geflankeerd door een kommetje met
zeer klein gesneden blokjes komkom
mer met wat dragon geparfumeerd en
met daarop een bolletje limoen-kavi-
aarijs. Een explosie van smaken, die
opmerkelijk goed worden ondersteund
door de witte huiswijn, een Spaanse
Rueda, de zeer minerale Basa waarvan
de smaak mij aan oesternat doet den
ken.
Het volgende gerechtje is op de huid
gebakken Zeebaarsfilet op een bedje
van fijngesneden venkel met een sa
bayon waarin basilicumolie is ver
werkt. Al weer die heerlijke smaken en
aroma's met een zachte anijstoon. Dit
Zwanenburgseweg 11
4384 LW Vlissingen
Tel. 0118-472500
Geopend: donderdag tot en met zondag
Keuken open vanaf 17.30 uur
Geen creditcards, pinnen in sauna
Vegetarisch: buiten kaart om
Kinderen: in samenspraak
Rolstoel: ja, geen drempels
Roken: wordt niet aangemoedigd
gerechtje staat op de kaart als voorge
recht (€12,50)
Dan serveert Ingrid, die precies uitlegt
hoe een gerecht is samengesteld, weer
een voorafje: Bloemkool met gebrai-
seerde kalfswang, gepocheerd ei en
truffelsabayon (€12,50). De bloem
kool, heel puur van smaak, vormt de
basis waarop het zachtgestoofde kalfs
vlees rust met daarop een gepocheerd
ei, afgedekt met oude Beemster kaas.
Een zeer eetbaar eilandje in een heer
lijke saus.
Na drie voorafjes volgt het hoofdge
recht: Wilde eend met witlof en een
saus met koffie en dadels (€20,50). Een
gerecht dat de adem doet stokken, zo
complex zijn de smaken. De eend, rosé
gebraden rust op witlof waarvan het
bittertje gesteund wordt door het bit
tertje in de koffie maar waarbij de
zoetheid van de dadels een harmonisch
tegenwicht biedt.
Het toetje, Gepocheerde peer met
anijscaramel en perensorbet (€6,50)
brengt weer dat anijsaccentje, dat als
een rode lijn door dit dineetje loopt.
„Een andere keer kan dat weer een heel
ander accent zijn", zegt Paul van de
Moosdijk die een grondige hekel aan
fast-food en convenienceproducten
paart aan een grandioos gevoel voor
het in harmonie brengen van gepro
nonceerde smaken.
De peer, zoet en zacht, poseert als een
ballerina in een caramel-anijssaus en
daarnaast staat een glas met perensor
bet waarin weer dat vleugje anijs.
Meesterlijke eenvoud. Het hele menu-
tje kost €39,50
Paul gebruikt eenvoudige witte bor
den, al even eenvoudig is de inrichting
van het restaurant met als blikvanger
gekleurde glaspanelen die eigenlijk de
grondstof vormden van een glas
kunstenaar.
Rien van Reems
Het is duidelijk wijntijd.
Boeken over het gegiste
druivensap tuimelen met tien
tallen over elkaar uit de schap
pen van de boekwinkel. Ideale
cadeaus natuurlijk, zo in de
aankomende feestmaanden.
Een kleine selectie van versche
nen boeken.
Een standaardwerk onder de
wijnboeken is de Wijnatlas van
uitgeverij Het Spectrum/Stan
daard, een vertaling van The
World Atlas of Wine. Het is de
vijfde editie in dertig jaar. Voor
het eerst heeft de samensteller,
de wereldberoemde wijnschrij
ver Hugh Johnson, assistentie
gekregen. Van JameisRobinson,
een al even beroemde wijnency-
clopediste. Het boek geeft een
samenvatting van de recente
ontwikkelingen in de belang
rijkste wijnstreken van de we
reld (met nog steeds de nadruk
op wat traditionelere gebieden)
en biedt de lezer een handige al
gemene inleiding op de geschie
denis van de wijnbouw, het ma
ken van wijn, het proeven en het
serveren van de drank.
Jaarlijks - sinds 1977 - ver
schijnt van Hugh Johnson te
vens een wijngids, waarin hij
per wijnland een alfabetische
rangschikking geeft van wijnen
(chateaus, domeinen, streken,
etc) en daar een beknopte be
schrijving van geeft, inclusief
een kwaliteitsoordeel. Johnson
schetst de ontwikkeling van het
chateau of domein in het afgelo
pen jaaren het beste jaar van
een bepaald chateau. Het boek
is een opsomming, maar af en
toe zijn er korte achtergrond
verhaaltjes. De Wijngids 2003 is
een onmisbaar nazoekboek.
Ook Hubrecht JDuijker publi
ceert jaarlijks een wijnboek. Al
sinds 1990 verschijnt zijn Wijn
almanak, met daarin de beste
betaalbare wijnen onder de €5
(vroeger een tientje). Hij heeft er
dit jaar zo'n 2000 geproefd,
waarvan de 500 beste in de
Wijnalmanak terecht zijn geko
men. Opmerkelijkste ontwikke
ling is volgens Duijker de
opkomst van het Franse Zuid
westen, het achterland van de
Bordeaux-streek. Duijker vindt
de Bordeaux zelf dit jaar zwak
ker dan ooit. Aangenaam in
prijs-prestatieverhouding is de
Zuidafrikaanse chenin blanc (of
droë steen) en Duijker
beschouwt de Languedoc-
Roussillon nog steeds als de
schatkamer van Europa voor
betaalbare rode wijnen.
Tenslotte is er de Biologische
Wijngids (tweede editie) van
Vincent Helberg. De auteur
heeft zo'n 700 biologische wij
nen geproefd en er 475 in zijn
boek opgenomen. Helberg is ad
viseur voor velschillende biolo
gische wijnboeren in Frankrijk
en Duitsland. Zijn wijnselectie
wordt voorafgegaan door een
uitgebreide inleiding over de
achtergrond van de biologisch-
dynamisch wijnbouw.
Jacques Hermus
Hugh Johnson en Jancis Robin
son, Wijnatlas. Het Spectrum/
Standaard, €67,50
Hugh Johnson, Wijngids 2003.
Het Spectrum, €16,50
Hubrecht Duijker, Wijnalma
nak 2003. Het Spectrum,
€11,95.
Vincent Helberg, Biologische
Wijngids. Culinaire Boekerij,
€13,99.
De geuren van Diesel Green
waren al te koop in een op
vallende plantenspuit. De vari
ant hierop met een metallic
kleur is de Eau de Toilette Spe
cial Edition van Diesel Green.
Het luchtje is fris en geurig en
heeft een houtachtige basis.
Naast eau de toilette is in deze
lijn ook deodorant, douche gel,
body lotion en after shave te
krijgen. Voor man en vrouw.
Vanaf 14 euro bij parfumerie en
drogist.
Voor meer informatie: tel. 0900-
6272378.
De zestiger en de tachtiger
jaren vormen altijd een
grote bron van inspiratie voor
nieuwe producten. Deze winter
verwerkt Esprit de bloemen uit
de flowerpowerperiode in een
love and peace zilveren arm
band en flowerpowercollier. In
dezelfde lijn is X-large, een
reeks met grote zilveren vriend-
schapringen te krijgen voor zo
wel mannen als vrouwen. In sa
menwerking met Swarovski
brengt Esprit ook flash uit, een
armband en bijpassend collier
bezet met drie rijen roze, blau
we en witte stenen.
Geïnspireerd door de jaren
tachtig, warme kleuren en ele
gantie komt Esprit met vijf
nieuwe horloges. Gold gloss en
ruby gloss hebben een chique
uitstraling, new Orleans pink
heeft een roze horlogebandje
met een paarlemoeren wijzer
plaat, terwijl de gold sp en de
blue sp vooral elegant gedragen
kunnen worden.
Prijzen van de sieraden vanaf
€29,95 en prijzen van horloges
vanaf €59,90.
Sportschoenen zijn niet meer
uit het dagelijks modebeeld
weg te denken. Het is dan ook
niet opzienbarend dat New Ba
lance sportschoenen voor de
winter uitbrengt. Het nieuwste
model in de Nova-lijn is de 720,
een sportschoen in de kleuren
combinaties zilver en blauw of
zilver en zwart. Hij is gemaakt
van elastisch materiaal. De
middenzooi bestaat uit zogehe
ten C-Cap,dat zorgt voor een
stevige en dempende lichtge
wichtschoen. Ook een aantal
schoenen uit de Classics reeks
van New Balance is in een nieuw
jasje gestoken. De 577 en de 150
zijn nu te krijgen in een leren
uitvoering. De 320 is er in licht
gewicht mesh nylon.
Voor meer informatie:
tel. 033-4322001.