De plasma-tv moet het worden Genieten in groene gordel Erwtensoep raakt in de vergeethoek Wijnboeken overspoelen de markt W 13 over Restaurant XL&t Diesel Sieraden Sportschoen zaterdag 16 november 2002 Ze worden steeds mooier, de plasma-tv's. De ene is dankzij een romantisch lijst je net een echt schilderijDe andere lijkt door het subtiele glazen kader te zweven. Nu moet de prijs nog zakken. Daar wordt hard aan ge werkt. Het kan geen toeval zijn. Eerst onthaalt Pioneer de Europese pers in Brugge voor een meerdaagse sessie over plasma-tv. Een dag later ont vangt Sony de vakbroeders en zusters in hartje Londen en gaat het ook al over plasmascher men. Wat hebben ze te melden? Dat plasma-tv lekker loopt. Dat het eerst vooral de zakelijke gebrui kers waren (denk aan bedrijven, hotels, vliegvelden) die scher men aanschaffen. Nu is de ge wone consument aan de beurt. Naar verluidt is dit het jaar van de doorbraak. Japan beleeft een heuse storm loop. Vooral het WK Voetbal was daar de grote aanjager. Ook nadat de bal was uitgerold, ble ven de plasmaschermen over de toonbank vliegen, zo'n twaalf duizend per maand. Kent de economie dan geen dip? „In de huizenmarkt gaat minder geld om. De consument richt zich meer op het interieur. Daarbij spreekt hightech de Japanners aan. Ze kopen graag iets waar ze mee kunnen pronken", ver klaart M. Saotome van Pioneer. Zo'n vaart loopt het in Europa nog niet. De verkoop zal hier naar verwachting groeien van 150.000 stuks (2002/2003) naar 720.000 (2004/2005). De Bene lux draagt een bescheiden steent je bi j. M. Watanabe rekent uit de losse pols voor: „Alle mer ken samen verkopen momenteel per maand zo'n vijfhonderd toe stellen. Dit jaar komen we uit vijf-, zesduizend. Volgend jaar denken we aan tienduizend. Van jaar op jaar zal het aantal zich verdubbelen." Wat was plasma ook alweer? Een techniek die heel platte, vuistdikke beeldschermen mo gelijk maakt. Een plasma scherm is als het ware opge bouwd uit ontelbare tl-buisjes, die licht geven. De plasmatech niek is vooral geschikt voor de grotere maten. Daarnaast wa ren er andere platte schermen: lcd-tv's, die werken met vloei bare kristallen. Deze spelen vanwege de productiekosten een rol in de kleinere formaten, tot pakweg 4 0 inchPlasma voor in de huiskamer, en een lcd-tv als tweede toestel bijvoorbeeld op de slaapkamer, zo redeneren ze bij Pioneer en Sony. De rol van tv in huis verandert, weten zij zeker. Het plasma scherm is zo'n beetje het epicen trum van home entertainment, van nu en de nabije toekomst. Daarom zijn de Pioneerscher- men al 'future ready'. Een batte rij van negen plasma-schermen illustreert in Brugge de moge lijkheden. Van links naar rechts zien we eerst een split-screen, een 'gespleten scherm', waarop een tv-programma naast het laatste Teletekst-nieuws, of een Er is een tijd geweest waarin je tijdens de koudere jaarge tijden in vrijwel elk zichzelf res pecterende eetgelegenheid erw tensoep kon eten. Dat is al sinds enkele jaren niet meer het geval. In steeds meer restaurants, ca fetaria's, eetcafés en andere eet- gelegenheden prijkt er 's win ters geen erwtensoep meer op de kaart. De reden dat we minder gesteld zijn op erwtensoep ligt voor de hand. De soep is te machtig en bevat veel meer calorieën dan eigenlijk goed voor ons is. Niet temin hoort de erwtensoep thuis op het repertoire van onze na tionale gerechten.In ons land is de receptuur voor het maken van erwtensoep in de vorige eeuw enkele malen drastisch gewijzigd. Omstreeks de wisse ling van de 19e naarde 20e eeuw maakte de spliterwt in ons land furore. Het zijn ook groene erw ten, die van hun omhullende velletje zijn ontdaan. Spliterw- ten behoeven voor het koken niet eerst te worden geweekt. Lange tijd werden voor het ma ken van erwtensoep gelijke ge- wichtsdelen groene erwten en spliterwten gebruikt. Tegen woordig doet men dat niet meer en voegt men er soms een handje vol diepgevroren tuinerwten aan toe. Na de Tweede Wereldoorlog is overgestapt op het gebruik van uitsluitend spliterwten voor het maken van erwtensoep. In die tijd verdwenen ook de traditio nele krabbetjes, hamschijven, varkenspootjes en varkens staartjes uit de soep. In blokjes gesneden magere speklappen kwamen er voor in de plaats en dvd-film naast de actuele voet baluitslagen. Op een naburig toestel scheurt het Playstation 2-spel Gran Tourismo in volle hevigheid voorbijWant op het scherm kan een gameconsole of pc worden aangesloten. Dat geeft een ge weldig effect. En als je een lap top inplugt, komt internet le vensgroot in beeld. Of neem een digitaal fototoestel en presen teer een diavoorstelling. Zo'n slideshow is ook mogelijk met het werk van Rembrandt en Re noir. Een lijst erom, en het ver schil met een echt schilderij is niet te zien. High definition beelden, in Ne derland nog ver van ons bed, worden door Pioneers plasma al moeiteloos in beeld gebracht. Ook opnemen met de toekom stige dvd-standaard, Blu-ray, is geen punt. Ook verschijnt breedband-internet op het scherm dankzij Windows Media 9 Series. Over enkele jaren kan dat een rol van betekenis spelen Sony introduceert een ware blikvanger, de MR-series. Het plasmascherm is voorzien van een subtiel glazen transparant randje. Zo lijkt het te zweven. In de glazen rand zijn de indicatie lampjes en het bedrijfslogo ge raffineerd verwerkt. De nieuwe ling is er in vier varianten. Hij kan op tafel of aan de muur, ver werkt in een sierlijke kast of - pas echt sjiek - op een glazen standaard. Gaandeweg leveren de plasma- tv's betere prestaties. Kleuren, contrast en helderheid worden gestaag verbeterd. Pioneer is bijvoorbeeld trots op de Deep Waffle Rib-techniek; vrij ver taald, diepere celletjes leveren meer licht op. En Clear Drive brengt beter contrast in donkere vlakken. Zo werpt Sony MR in de strijd, Media Reality-techno- logie, die garant staat voor een hogere beeldkwaliteit. Exacte prijzen van het nieuwe Sony's plasmatv. spul zijn nog niet bekend. Bij Sony denken ze aan bedragen van €15.000 (50 inch) en €12.000 (42 inch). Bij Pioneer voorspellen ze grofweg een hal vering van de prijzen in 2005. De 50 inch komt dan op globaal €6 a 7.000 (nu 13.000) en de 43 inch op €5.000 (nu €9.000). Honderd euro per inch, is de doelstelling. Maarten van de Rakt het ziet er naar uit dat ook die gaan verdwijnen. In de Tweede Wereldoorlog heeft men in ons land het eten van knolselderij en prei 'ont dekt'. Beide groenten werden destijds vrijwel uitsluitend voor het maken van erwtensoep ge bruikt. Mina Bakgraag maakte in de oorlogsjaren, door middel van advertenties in de dag- en weekbladen, propaganda voor ander gebruik van knolselderij als prei in de keuken.De recep ten en aanwijzingen van Mina Bakgraag hebben er in ons land wel toe geleid dat men ook met verschillende andere gedroogde peulvruchten, zoals witte en bruine bonen, kostelijke maal tijdsoepen ging bereiden. Het is dan ook aan Mina Bakgraag te danken dat de bruine bonen soep met gefruite uien het na de erwtensoep nog altijd redelijk goed doet in ons land. Mina ge bruikte er onder andere het bruin van de jus voor. Vandaag weten we nauwelijks meer wat dat is. Laat staan dan we er nog over kunnen beschikken. Wie dat allemaal nog wel weet moet er, vooral bij het bereiden van bruine bonensoep, zeker ge bruik van maken. Hans Belterman Voor het samenstellen van soe pen met gedroogde peulvruch ten worden volgende week in de dagelijkse receptenrubriek ver schillende mogelijkheden gege ven. Daarbij komt ook het gebruik van reeds gekookte peulvruchten ter sprake want juist door het gebruik ervan be hoeft men de peulvruchten niet meer van tevoren te weken in water om ze daarna vrij langdu- rigtekoken. Dat geweekte peul vruchten altijd in het weekwa- ter moeten worden gekookt gaat allang niet meer op. Men propa geerde het destijds om zoveel mogelijk te kunnen profiteren van de plantaardige eiwitten die gedroogde peulvruchten be vatten. Geruime tijd geleden savoureerde ik op een zomerdag in Vrouwenpol der een kostelijke komkommersoep met Zeeuwse garnaaltjes. De cuisinier die dit subtiele soepje creëerde was Paid van de Moosdijk. Daarna raakte ik zijn spoor bijster. Groot was dan ook de verrassing hem weer te ontmoeten als patron-cuisinier van Restaurant XL&t in Vlissingen. XL&t is een wat cryptische aandui ding voor een voortreffelijke eetgele genheid die zich schuil houdt in het lommer van Recreatiepark Westduin, de enkele decennia jonge uitbreiding van hetNollebos. Twintig jaar geleden verhuisden Piet en Riny Hardenberg hun saunabedrijf vanuit de stad naar dit toen nog kale gebied. Swaenenburgh Recreatie is nu een fraai complex met sauna, beauty afdeling en zes vakantiehuisjes in Fin se stijl. Restaurant XL&t is de jongste uitbreiding en het domein van Piet en Riny Hardenbergs schoonzoon Paul, die met Braai Tapperij De Mug in Mid delburg als leerschool vooral culinaire vrijheid hoog in het vaandel heeft staan. Paul van de Moosdijk volgt geen ge baande wegen en hij timmert niet aan de weg. Vandaar dat XL&t zo lang een goed bewaard geheim bleef en eigen lijk gaat het me een beetje aan het hart dat ik dat geheim nu moet verklappen. XL&t staat los van de sauna al kunnen bezoekers van de sauna wel in de eigen eethoek van de restaurantkaart bestel len. Die kaart is klein, vier voorgerech ten, vijf hoofdgerechten en zeven nage rechten, maar die gerechten zijn wel heel bijzonder. Bovendien hanteert Paul zijn kaart meer als een richtlijn en brengt hij er regelmatig veranderingen in aan.Hij vraagt zijn gasten liever wat ze wel en wat ze niet lusten. Tot mijn verrassing confronteert gast vrouw Ingrid mij met een amuse be staande uit een lepel met een mousse van knolselder, Granny Smith appel en witte truffelolie én een kommetje kom kommersoep met garnaaltjes, anders dan toen in Vrouwenpolder maar even verrukkelijk. De chef krijgt carte blanche en het eer ste gerechtje bestaat uit huisgemari- neerde zalm, een heel zachte gravlax, fraai gedresseerd op een groot wit bord en geflankeerd door een kommetje met zeer klein gesneden blokjes komkom mer met wat dragon geparfumeerd en met daarop een bolletje limoen-kavi- aarijs. Een explosie van smaken, die opmerkelijk goed worden ondersteund door de witte huiswijn, een Spaanse Rueda, de zeer minerale Basa waarvan de smaak mij aan oesternat doet den ken. Het volgende gerechtje is op de huid gebakken Zeebaarsfilet op een bedje van fijngesneden venkel met een sa bayon waarin basilicumolie is ver werkt. Al weer die heerlijke smaken en aroma's met een zachte anijstoon. Dit Zwanenburgseweg 11 4384 LW Vlissingen Tel. 0118-472500 Geopend: donderdag tot en met zondag Keuken open vanaf 17.30 uur Geen creditcards, pinnen in sauna Vegetarisch: buiten kaart om Kinderen: in samenspraak Rolstoel: ja, geen drempels Roken: wordt niet aangemoedigd gerechtje staat op de kaart als voorge recht (€12,50) Dan serveert Ingrid, die precies uitlegt hoe een gerecht is samengesteld, weer een voorafje: Bloemkool met gebrai- seerde kalfswang, gepocheerd ei en truffelsabayon (€12,50). De bloem kool, heel puur van smaak, vormt de basis waarop het zachtgestoofde kalfs vlees rust met daarop een gepocheerd ei, afgedekt met oude Beemster kaas. Een zeer eetbaar eilandje in een heer lijke saus. Na drie voorafjes volgt het hoofdge recht: Wilde eend met witlof en een saus met koffie en dadels (€20,50). Een gerecht dat de adem doet stokken, zo complex zijn de smaken. De eend, rosé gebraden rust op witlof waarvan het bittertje gesteund wordt door het bit tertje in de koffie maar waarbij de zoetheid van de dadels een harmonisch tegenwicht biedt. Het toetje, Gepocheerde peer met anijscaramel en perensorbet (€6,50) brengt weer dat anijsaccentje, dat als een rode lijn door dit dineetje loopt. „Een andere keer kan dat weer een heel ander accent zijn", zegt Paul van de Moosdijk die een grondige hekel aan fast-food en convenienceproducten paart aan een grandioos gevoel voor het in harmonie brengen van gepro nonceerde smaken. De peer, zoet en zacht, poseert als een ballerina in een caramel-anijssaus en daarnaast staat een glas met perensor bet waarin weer dat vleugje anijs. Meesterlijke eenvoud. Het hele menu- tje kost €39,50 Paul gebruikt eenvoudige witte bor den, al even eenvoudig is de inrichting van het restaurant met als blikvanger gekleurde glaspanelen die eigenlijk de grondstof vormden van een glas kunstenaar. Rien van Reems Het is duidelijk wijntijd. Boeken over het gegiste druivensap tuimelen met tien tallen over elkaar uit de schap pen van de boekwinkel. Ideale cadeaus natuurlijk, zo in de aankomende feestmaanden. Een kleine selectie van versche nen boeken. Een standaardwerk onder de wijnboeken is de Wijnatlas van uitgeverij Het Spectrum/Stan daard, een vertaling van The World Atlas of Wine. Het is de vijfde editie in dertig jaar. Voor het eerst heeft de samensteller, de wereldberoemde wijnschrij ver Hugh Johnson, assistentie gekregen. Van JameisRobinson, een al even beroemde wijnency- clopediste. Het boek geeft een samenvatting van de recente ontwikkelingen in de belang rijkste wijnstreken van de we reld (met nog steeds de nadruk op wat traditionelere gebieden) en biedt de lezer een handige al gemene inleiding op de geschie denis van de wijnbouw, het ma ken van wijn, het proeven en het serveren van de drank. Jaarlijks - sinds 1977 - ver schijnt van Hugh Johnson te vens een wijngids, waarin hij per wijnland een alfabetische rangschikking geeft van wijnen (chateaus, domeinen, streken, etc) en daar een beknopte be schrijving van geeft, inclusief een kwaliteitsoordeel. Johnson schetst de ontwikkeling van het chateau of domein in het afgelo pen jaaren het beste jaar van een bepaald chateau. Het boek is een opsomming, maar af en toe zijn er korte achtergrond verhaaltjes. De Wijngids 2003 is een onmisbaar nazoekboek. Ook Hubrecht JDuijker publi ceert jaarlijks een wijnboek. Al sinds 1990 verschijnt zijn Wijn almanak, met daarin de beste betaalbare wijnen onder de €5 (vroeger een tientje). Hij heeft er dit jaar zo'n 2000 geproefd, waarvan de 500 beste in de Wijnalmanak terecht zijn geko men. Opmerkelijkste ontwikke ling is volgens Duijker de opkomst van het Franse Zuid westen, het achterland van de Bordeaux-streek. Duijker vindt de Bordeaux zelf dit jaar zwak ker dan ooit. Aangenaam in prijs-prestatieverhouding is de Zuidafrikaanse chenin blanc (of droë steen) en Duijker beschouwt de Languedoc- Roussillon nog steeds als de schatkamer van Europa voor betaalbare rode wijnen. Tenslotte is er de Biologische Wijngids (tweede editie) van Vincent Helberg. De auteur heeft zo'n 700 biologische wij nen geproefd en er 475 in zijn boek opgenomen. Helberg is ad viseur voor velschillende biolo gische wijnboeren in Frankrijk en Duitsland. Zijn wijnselectie wordt voorafgegaan door een uitgebreide inleiding over de achtergrond van de biologisch- dynamisch wijnbouw. Jacques Hermus Hugh Johnson en Jancis Robin son, Wijnatlas. Het Spectrum/ Standaard, €67,50 Hugh Johnson, Wijngids 2003. Het Spectrum, €16,50 Hubrecht Duijker, Wijnalma nak 2003. Het Spectrum, €11,95. Vincent Helberg, Biologische Wijngids. Culinaire Boekerij, €13,99. De geuren van Diesel Green waren al te koop in een op vallende plantenspuit. De vari ant hierop met een metallic kleur is de Eau de Toilette Spe cial Edition van Diesel Green. Het luchtje is fris en geurig en heeft een houtachtige basis. Naast eau de toilette is in deze lijn ook deodorant, douche gel, body lotion en after shave te krijgen. Voor man en vrouw. Vanaf 14 euro bij parfumerie en drogist. Voor meer informatie: tel. 0900- 6272378. De zestiger en de tachtiger jaren vormen altijd een grote bron van inspiratie voor nieuwe producten. Deze winter verwerkt Esprit de bloemen uit de flowerpowerperiode in een love and peace zilveren arm band en flowerpowercollier. In dezelfde lijn is X-large, een reeks met grote zilveren vriend- schapringen te krijgen voor zo wel mannen als vrouwen. In sa menwerking met Swarovski brengt Esprit ook flash uit, een armband en bijpassend collier bezet met drie rijen roze, blau we en witte stenen. Geïnspireerd door de jaren tachtig, warme kleuren en ele gantie komt Esprit met vijf nieuwe horloges. Gold gloss en ruby gloss hebben een chique uitstraling, new Orleans pink heeft een roze horlogebandje met een paarlemoeren wijzer plaat, terwijl de gold sp en de blue sp vooral elegant gedragen kunnen worden. Prijzen van de sieraden vanaf €29,95 en prijzen van horloges vanaf €59,90. Sportschoenen zijn niet meer uit het dagelijks modebeeld weg te denken. Het is dan ook niet opzienbarend dat New Ba lance sportschoenen voor de winter uitbrengt. Het nieuwste model in de Nova-lijn is de 720, een sportschoen in de kleuren combinaties zilver en blauw of zilver en zwart. Hij is gemaakt van elastisch materiaal. De middenzooi bestaat uit zogehe ten C-Cap,dat zorgt voor een stevige en dempende lichtge wichtschoen. Ook een aantal schoenen uit de Classics reeks van New Balance is in een nieuw jasje gestoken. De 577 en de 150 zijn nu te krijgen in een leren uitvoering. De 320 is er in licht gewicht mesh nylon. Voor meer informatie: tel. 033-4322001.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2002 | | pagina 43