Hollandse meesters duiken op in museumkelders India PZC Huiselijk puzzel Heer Bommel en het Kongruwer Toonder Studio'; Casper Hobbes recept Terrine met parelhoen en bleekselderij at het weer SeCma Joyce Vanochtend heb ik m'n hond een schop gegeven. We schrokken er alletwee van, maar hij was er sneller overheen dan ik. Hij had me eerst twee keer gebeten in m'n been, enm'nvoet schoot spontaan uit in zelfverdedi ging. 't Was geen harde schop, maar hij keek wel eventjes heel beteuterd. Het probleem met een verwaarloosde asielhond is dat hij allerlei soorten schade gaat inhalen zodra hij goed ver zorgd wordt. Voorheen kreeg hij eigenlijk nooit z'n zin en durfde hij nergens om te vragen, maar nu hij bij mij heeft gemerkt dat ik gevoelig ben voor een smekende blik als hij zijn ochtendboterhammetje wil, deinst hij er niet voor terug om met een knal op m'n buik te springen terwijl ik nog slaap, en me dan die smeekblïk te geven. Eerst was het om zeven uur 's ochtends, toen om kwart voor, en tegenwoordig vindt hij half vijf al een redelijke tijd. En ik, sukkel die ik ben, kruip dan slaapdronken m'n nest uit en geef hem die boterham ook nog. Omdat hij ooit zo zielig was. Hetzelfde geldt voor het uitlaten. Vroeger wou hij niet mee, maar nu ziet hij er de lol steeds beter van in, dus hapt hij razend enthousiast naar de riem en m'n handen, en in de punten van m'n jas, waarbij hij vergeet dat hij al lang volwassen is en een zeer fors gebit heeft. Ook al zo zielig, om een standje uit te delen alleen maar omdat zo'n beest zo blij is, toch? Vanochtend zat ik dus naar het journaal te kijken en me te verwonderen over het bericht dat wij dit jaar eno rm veel uitgeven aan kerst en sinterklaas, omdat we volgens de nieuwslezer steeds meer hechten aan huiselijkheid. Ik vond het merkwaardig valse berichtgeving, want als je aan huiselijkheid hecht, dan ga je toch de deur niet uit om van alles en nog wat te kopen? Toppunt van huiselijkheid is dat de kinderen de slingers zelf maken, dat de moeder het kerstbrood zelf bakt en dat de vader er op staat mee te koken op eerste kerstdag. Maar pas nadat hij voor sinterklaas al in de garage de in gewikkeldste surprises in elkaar getimmerd heeft. Koopzucht en huiselijkheid gaan ivat mij betreft hele maal niet goed samen, integendeel! Maar mijn overpeinzingen waren van geen belang voor mijn hond, die vond dat het hoog tijd was dat ik de door hem aangedragen riem ter hand nam. Toen ik opstond om m'n jas te pakken, beet hij van puur plezier keihard in m'n kuit. Het woord 'au' heeft hij als puppie nooit geleerd, dus toen ik die kreet uitte, dacht hij slechts dat ik een beetje raar deed. Een omdat ik niet opschoot met m'n jas, kreeg ik een tweede knauw. Voor ik het wist, had ik me omge draaid en die schop onder z'n achterste gemikt. Nou is dus het vervelende, dat ik heel erge spijt heb, maar dat m'n hond er wel degelijk boodschap aan had. Hij liep als een engeltje naast me langs de paaltjes en toen ik la ter op de dag weer vond dat het tijd ivas voor uitlaten, bleef hij keurig braaf zitten terwijl ik hem de riem aan deed. Een waar bewijs voor het nut van een lijfelijke af straffing, dat leek het, terwijl ik daar juist zo tegen ben. Als ik tijd had gehad om na te denken, had ik het nooit gedaan, maar soms heeft iemand blijkbaar een schop voor z'n kont nodig, of niet? Ik zal een bijzonder botje voor hem kopen met sinter klaas. Een heel duur botje. Want dat is huiselijk geluk. doorHarald Doornbos Schatgraven betekent veelal wroeten in de grond met scheppen en pikhouweel. Niet in India, waar 28 Hollandse meesters uit de zeventiende- en achttiende eeuw zijn ontdekt in de catacomben van twee musea. Vies en met vogelpoep bedekt stonden de schilderijen al meer dan een eeuw te verpieteren. Maar na twee jaar hard werken zijn ze weer in hun volle glorie hersteld door Nederlandse en Indiase restaurateurs. Het pu bliek kan de 28 meesterwerken nu bewonderen in het nationale museum van New Delhi. „De meeste doeken kon je niet herkennen, die waren helemaal zwart," zegt Anne van Gre- venstein, directeur van het Lim burgs Instituut voor Conserva tie. Zij had als restaurateur de leiding over het project. De schilderijen hebben weinig te lijden gehad van het hete, voch tige klimaat. Amateuristische reparaties, vuil en vogelpoep bleken vervelender. Herontdekt zijn onder andere werken van de zeventiende- eeuwse schilders Frans Franc ken, Corneliz van Bassen en Je- ronymus van Diest. Ook bleek dat de Indiërs bepaalde schilde rijen aan verkeerde makers hadden toegeschreven. De doe ken waren niet verdwenen, maar zijn door de jaren heen 'verdwaald' in het beruchte In diase labyrint van bureaucratie, chaos, onkunde en desinteresse. De werken waren ooit in handen van de maharadja's van Bom bay en Baroda. Die maharadja's, de voormalige lokale heersers in het door de Engelsen bestuurde Brits^In- dia, kochten in de negentiende eeuw op grote schaal Westerse kunst. Met de fotografie nog niet ver ontwikkeld, kochten de schatrijke heersers Europese schilderijen om zo hun kinderen en onderdanen de mogelijkheid te geven om een glimp te werpen op het toen nog zo mysterieuze en verre Westen. Volgens Van Grevenstein had den de maharadja's van Bom bay en Baroda goede adviseurs in dienst. „Ze hebben top kunst ingekocht, hele mooie werken." De schilderijen zijn in India on geveer een miljoen euro waard. InNederland zouden ze het vijf voudige opbrengen. Tas Toen India in 1947 onafhanke lijk werd, betekende dat ook het einde van de macht en rijkdom van de maharadja's. Sommige van hun bezittingen werden ge confisqueerd, andere bleven in de handen van de snel verar mende ex-heersers. Kunstver zamelingen werden opgeslagen in donkere en stoffige kelders De meeste maharadja's waren zo krankzinnig rijk dat ze geen idee hadden wat ze eigenlijk al lemaal bezaten. „Het is geen wonder dat belangrijke Neder landse meesters gewoon ver dwenen," zegt Maninder Singh Gill, India's beste restaurateur die ook aan het project heeft meegewerkt. „Ik stond laatst tussen de privécollectie van een ex-maharadja en toen ik papier nodig had om een schilderij in te pakken, sneed een van de bewa kers gewoon een ander groot schilderij aan flarden en maakte er een tas van." Zou er een kans bestaan dat er ergens in India in een kelder nog een onontdekte Rembrandt ligt te verpieteren? Van Gre venstein: „Zou kunnen. Zeker als er meer privécollecties toe gankelijk worden gemaakt. Dan zou er weieens een schatkamer open kunnen gaan." Maar ach, verzucht ze met een glimlach: „Als het geen Rem brandt is, dan ben ik al tevreden met een Jan Steen." GPD woensdag 13 november 2002 Restaurateurs Maninder Singh Gill en Anne van Grevenstein (r) in hun werkplaats naast 'Gezicht op Dordrecht' van Jeronymus van Diest. foto Harald Doornbos/GPD 1 S T P O E E N R 2 R I E A N E T L 3 S T I P R A E N 4 N O L E D R I G 5 G S R A Z A IJ T 6 T w N I s D T E 7 E T A N 8 A I K 8 K A G R E A F E 9 E F I R T I L S 10 S C IJ H A K E T 11 T H A U B E I L 12 L O C T H U E S 13 S L C H A O A T 14 T O E R L S E G Streep op elke regel de letters weg, die samen het woord vormen dat overeenkomt met de omschrijving. De resterende letters vormen van boven naar beneden en van links naar rechts een citaat. 1. Wapen; 2. bekoorlijk; 3. dwingeland; 4. vereist; 5. visbeen; 6. ruzie; 7. genotmid del; 8. tafelfles; 9. zangvogel; 10. rijke bezitting; 11. lijst; 12. Egyptische waterlelie; 13. Europeaan; 14. plan. Horizontaal: 5. Militair met een opdracht (8); 6. Vereniging die de vrij heid beperkte (4); 7. Speel het spel tegen het water! (3); 8. Van dat beest heeft men geen gemak (8); 10. De organen van een edelman zorgen voor nieuw bloed (7). Verticaal: 1. Slimme onderwijzer (9); 2. Geheim beroep (4); 3. Deze herrie vindt men niet in de stad (9); 4. Kaasburger (7); 9. Pantoffel om uit te schieten (4). Oplossing van gisteren: Anagram: stee-eerst-rekest rede-reder-eerder neet-teren-intree loop-pools-slokop enig-gewin-weinig eind-linde-eiland keel-enkel-kennel kies-skien-kennis slee-deels-elders 1ier-vlier-rivale Eindoplossing: REISWEKKER Cryptogram: Horizontaal: 1. Hans; 4. Essen; 7. omslaan; nuf; 9. kas; 10. enkelen; 12. sterrit. Verticaal: 2. Aula; 3. slinks; 4. eveneens; 5. stof; 6. naspel; 9. knot; 11. koe. Na het eten liep Konstantijn bedrukt de tuin in om zijn op voeder op te zoeken. „Ben ik niet gewoon?" vroeg hij. „Na tuurlijk ben je gewoonriep heer Bommel uit. „Weliswaar zijn er veel lieden die hun voedsel eten in plaats van de smaak er af te ruiken. Maar dat leer je wel, als je maar goed op mij let. Kijk, wij Bommels hebben een heel aparte taak in de wereld; mijn goede vader heeft me altijd een mooi voorbeeld gegeven en dat geef ik jou ook weer en zodoende blijft er altijd wat goeds op de aarde, als je begrijpt wat ik bedoel." In deze trant ging hij nog een poosje door, en het onderwerp had hem zo te pakken, dat hij zijn pupil wat uit het oog ver loor. Terwijl hij over het bestrijden van het kwaad sprak, wendde het ventje zich tot een rozenperk en snoof aan dachtig aan de bloemen. „Zolang je manieren maar keurig zijn", sprak heer Ollie, „En als je maar goed weet wat je doen en laten moet... Eh... luister je, Konstantijntje?" Het kereltje schrok op en haastte zich terug. „Ja, ja", zei hij. „Als ik maar weet wat ik doen en laten moet." Heer Bom mel antwoordde niet. Zijn oog was op het bloemperk ge vallen en met schrik stelde hij vast, dat de rozen er plotse ling verlept bij hingen. „Konstantijn heeft eraan geroken", zei Tom Poes, die op een afstandje had toegekeken. „Het bevalt me niks. Dit gaat allemaal verkeerd." door Bill Watterson Hans Belterman In ons land neemt de belangstelling voor het I eten van parelhoen in plaats van een kip jaar lijks met vele procenten toe. Geen wonder want de parelhoen heeft een betere, ietwat wildere, smaak dan die van de kippen. Voor het samen stellen van een terrine kunt u eventueel een deel van het vlees van de parelhoen door kippen vlees vervangen. Het nadeel daarvan is dat de smaak dan wat vlakker zal zijn en dat u daarom wat meer smaakstoffen naast het zout en de pe per in de vorm van gemalen kruidnagels en ge raspte nootmuskaat zult moeten gebruiken. Voor- of buffetgerecht voor ca. 8 personen: 4 bleekselderijstengels, schoongemaakt, in mi nuscule (ca. 6 mm.) blokjes gesneden; 200 gram borstfilets van parelhoen, in minuscule (ca. 6 mm.) blokjes gesneden; 400 gram ontbeend pa- relhoenvlees (van de bouten); 200 gram parel hoen- of kippenlevers; 4 dl melk; 100 gram vet spek; 1 kleine ui of sjalot, gesnipperd; 1 teentje knoflook, ragfijn gehakt of uitgeperst; zout; wit te peper uit de molen; 3 eetl. slagroom; 3 eetl. cognac of armagnac; 35 gram bloem, gezeefd; 1 ei, losgeroerd; 150 gram gekookte ham, dikke plak, in minuscule blokjes gesneden. Breng enkele deciliters water aan de kook. Voeg wat zout toe en laat de bleekselderijblokjes 3 mi nuten koken. Laat ze op een zeef uitlekken en koud worden. Kijk het ontbeende vlees van de parelhoen na op ongerechtigheden zoals peesjes, stukjes van de huid en dergelijke. Kijk parelhoen- of kippenle vers eveneens na op ongerechtigheden zoals galsporen en dergelijke. Spoel de levertjes enke le malen in ruim koud water, Laat ze daarna ten minste 1/2 uur in melk weken (hierdoor wordt de soms aanwezige ietwat bittere (gal)smaak weg genomen), Spoel de levers na het melkbad op nieuw enkele malen in ruim koud water. Laat de levers uitlekken. Maal de levertjes samen met het ontbeende pa- relhoenvlees, het in stukjes gesneden vet spek, gesnipperde ui en fijngehakte knoflook zo .fijn mogelijk. Doe alles over in een kom en voeg bleekselderij blokjes, parelhoenblokjes, hamblokjes, room, cognac of armagnac en losgeroerd ei toe. Strooi bloem er door een zeefje over. Schep alles goed door elkaar. Breng het mengsel op smaakmetwatzouten pe per. Laat alles en half uurtje staan. Schep alles opnieuw enkele malen goed om. Bekleed intussen bodem en wand van een terri ne met plakjes ontbijtspek of bacon, Laat de uit einden over de terrine hangen, Vul de terrine met het mengsel. Druk alles vrij stevig aan en dek alles af met de overhangende bacon- of ont bijtspekplakjes. Leg het deksel op de terrine of dek alles met aluminiumfolie af. Plaats de terrine in een oven(braad)slee. Schenk zoveel kokend water in de ovenslee tot de terrine er voor 2/3e deel in staat. Zet de ovenslee op het rooster in het midden van de tot 175°C. voorver warmde oven. Laat de terrine in 1 uur en 45 mi nuten gaar worden Plaats de vorm op een rooster om volkomen koud te worden. Zet de afgesloten terrine ten minste 24 uur in de koelkast of leg een passende plankje op de inhoud en verzwaar het met een gewicht (ca. 1 kg). Waterstanden WOENSDAG 13 NOVEMBER Vlissingen Terneuzen Cadzand Roompot Buiten Roompot Binnen Zierikzee Krammersl. West Hansweert Stavenisse/Yers. DONDERDAG 14 NOVEMBER Vlissingen Terneuzen Cadzand Roompot Buiten Roompot Binnen Zierikzee Krammersl. West Hansweert Stavenisse/Yers. Hoog uur cm 08.45 133 09.06 152 08.26 125 09.15 104 09.35 098 09.50 109 09.56 120 09.25 165 09.50 116 Hoog uur cm 10.16 139 10.31 159 09.50 132 10.26 110 10.45 100 11.15 113 11.21 123 10.49 170 11.10 117 water uur cm 21.46 151 21.55 170 21.20 144 21.55 126 22.36 111 22.45 130 22.56 135 22.26 181 22.51 130 water uur cm 22.56 167 23.10 187 22.24 159 23.00 138 23.44 118 23.36 199 23.59 139 Laag water uur cm uur cm 02.25 106 15.15 1471 02.46 112 15.35 153 02.05 09815.00 135 02.35 078 15.30 120 03.24 07316.15 112 03.35 089 16.15 03.30 088 16.05 121 03.05 125 15.55 16! 03.30 08616.16 12! Laag water uur cm uur cm 03.55 1 06 1 6.40 Ifc 04.04 112 17.06 160 03.34 098 16.31 146 04.05 078 16.51 124 04.44 07317.25 115 04.55 090 17.30 13! 04.44 085 17.30 12: 04.30 12417.20 17' 04.45 08417.30 L Lagedrukgebied H Hogedrukgebied O zonnig lichte sneeuw matige sneeuw - mS Koufront Warmtelronl licht bewolkt zware sneeuw lichte regen ft on»g Samengesteld Ironl zwaarbewolkt matige regen zware regen Isobaar Europa: Kouder In het koude Noord-Europa valt vandaag opnieuw sneeuw. De kou stroomt langzaam naar Zuid-Europa, maar in de landen rond de Middellandse Zee wordt het lokaal nog ruim 20 graden. Vooral Zuid-ltalië blaakt in de zon en de temperatuur loopt op tot 23 graden. Op het Iberisch Schiereiland is het op de meeste plaatsen bewolkt en valt regelmatig regen. Alleen in het uiterste zuidoosten en oosten blijft het vandaag nog droog en zijn er zonnige perioden. Ook Griekenland is in het zuiden zonnig. In Centraal-Europa schommelt het kwik rond 10 graden en is hel regenachtig, In Wit-Rusland begint de overgang naar het winter landschap. In Moskou ligt 17 centimeter sneeuw. De komende dagen komt er nog een paar centimeter bij. Zeeland: Verbeteringen De herfst heeft zich de afgelopen Door: Rijk van Egfa dagen van zijn bewolkte en regen achtige kant laten zien en daar komt op de korte termijn nog geen verandering in. Pas tegen het komende weekeinde lijkt er meer ruimte voor de zon te komen en nemen de neerslagkanse- af. Vanochtend begint de dag nagenoeg gelijk aan die vangii ren. Er is veel bewolking en die is dik genoeg om af en toew., lichte regen of motregen te produceren. Het is echter vrij mild met temperaturen rond 9 graden bij een matige tot vrij kracht^ wind uit het zuiden. Vandaag houden we de gehele dag zicht® de grijze wolkenmassa en deze veroorzaakt soms vallend regen water. Het kwik weet door de afwezigheid van zonnestralen slechts enkele graden terrein te winnen en komt in de middag uit rond 11 graden. Ook in de nacht naar donderdag zijn er wei nig gaatjes in het wolkendek te bespeuren en koelt het daardoa niet sterk af. De minima komen dan uit rond 7 graden. Donderdag overdag lijkt er eindelijk wat beweging in de atmosfeer te komen en bewe gen regen en wolken in een oostelijke richting. Daar achter komt er geleidelijk ruimte voor opklaringen, al blijft er een enkel buitje mogelijk. Vrijdag kunnen de zonnestra len regelmatig het aardopper vlak bereiken, al valt er zo nu en dan ook een buitje. Ook in het komende weekeinde gaan zon en wolken elkaar afwisse len en de kans op een buitje blijft aanwezig. Met zonnige perioden, middagtemperatu- ren rond 10 graden en niet al te veel wind ziet het komende weekeinde er toch lang niet slecht uit. Regenachtig Vooruitzichten vandaag op 7.58 onder 16.57 min. wind 7° ZW 5 y-N vandaag op 15.11 Vonder 0.14 Nautisch bericht Vrij krachtige wind uit het zuiden. Regenachtig weer waarin het zicht kan teruglopen tot matig. Watertemperatuur 12 graden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2002 | | pagina 2