Wijndruif gedijt goed op de klei Nederlandse wijnbouw Verrassing bij het cafeetje Stoofvlees voor kostelijke gerechten Tobbetje Biervliet wil Gizmo 2003 Adidas Van Dale 2.0 Panty's Brillen Nederland is zeker geen echt 'wijnland', maar er bestaan wel degelijk professione le gaardeniers die in ons wisselende klimaat toch een bijzondere wijn kunnen maken. Ook in vroeger eeuwen is er in Nederland wijnbouw geweest. Onder meer door de druifluis zijn in de vorige eeuw in Europa veel wijngaardenten onder gegaan. Het enten van Europese wingerds op Ameri kaanse stokken zorgde ervoor dat druifluis-re- sistente rassen ontstonden. Op diverse plaat sen bloeide hierdoor de wijncultuur weer op. De gebroeders Jo en Wim Kanders uit Meijel begonnen in 1982 na veel experimenteren met wijnbouw in Limburg. Zij plantten in het nabij gelegen Helden een paar duizend stokken van de Rivaner, een uit Zuid-Tirol afkomstige kruising tussen de Sylvaner en de Riesling die zelfs bestand is tegen temperaturen van 25 on der nul. De resultaten waren boven verwach ting. Nu wordt een professionele fruitige witte wijn geproduceerd die doet denken aan een fraaie Elzasser. De wijn kreeg onlangs op het Wereld- wijncongres het predikaat 'exclusief'. Er zijn inmiddels al meer dan tien professione le wijnbouwers in Nederland die wijngaarden bezitten van 1 hectare en groter. Er bestaan na tionaal zo'n 58 wijngaarden, waarvan de mees te in Zuid-Nederland liggen. De Zuidwesthoek van het land telt momenteel 14 wijngaarden. De kwaliteit van de hier geproduceerde wijnen is van een steeds hoger niveau. Bron: www.dewijnhoek.nl zaterdag 2 november 2002 Wijnboer Dick Moelker uit Oudelande. kleintje ook. Hij boert in de Zak van Zuid-Beveland. Een gebied dat bekend staat om zijn fruit. De winters zijn er zacht omdat het land inter scaldis ligt, tussen de Scheldes. En al dat water met betrekkelijk hoge wintertempe- raturen, zorgt voor een klimaat waarin de appel en de peer uit stekend gedijen. En nu ook de wijndruif, zo blijkt. Tel daarbij op dat Zeeland de meeste zon- ne-uren van Nederland telt, wat ook zeer gunstig is voor de groei van de druif. „Wijndruiven zijn eigenlijk rare vruchten", zegt Dick Moelker, „soms lijkt het wel of de koude van dit lage noordelijke land de vrucht juist goed doet." Ik kijk om me heen. Vrouwen en man nen van middelbare leeftijd knippen zwijgend de trossen van de ranken. Het ruikt naar nat gras. De kerkklok van Ou delande slaat alweer een uur en over het asfaltweggetje kruipt een vrachtwagentje van het IJs- boerke. Oud land Dit is mooi land en oud land. Prachtig land zelfs. Met zijn bloem dij ken en wuivende rijen populieren. Maar het is moeilijk je hier in een wijngebied te wa nen. Dit is geen plek voor de subtiliteit van de parelende wijndruif. Dit is het land van de suikerpee en de kleiaardappel, maar ook het land van de appel en de peer. En iedere ingewijde kan je vertellen dat de fruitteelt geen grof werk is. En enorm veel specialistische kennis verreist. Misschien is dit gebied daarom juist wel geschikt voor de wijn bouw in de nieuwe tijd. En waarschijnlijk is juist een fruit teler door zijn vakkennis en zijn gevoel voor fruit in beginsel een goede wijnboer. Ik vraag het aan Dick Moelker. „Wijn verbouwen is technisch niet zo extreem moeilijk. Goed Wijndruiven op de Zeeuwse zeeklei en het Brabantse zand. De wijn bouw in Zuidwest-Neder land groeit aarzelend uit tot iets meer dan een neventak voor boer, tuinder en de ge passioneerde hobbyist. Te genwoordig kun je zelfs als vrijwilliger druiven gaan plukken in de nieuwe wijn gaarden. Net als in Frank rijk. Maar dan toch iets an ders... Pas op dat je niet in je vingers knipt, zegt de man naast me. En hij laat grijnzend zijn hand zien met twee vingers dik in de pleisters. „Ja, de druivenpluk kers zijn hier soms nog wat on handig. Het is ook nog wat gewoon hè, dat druivenpluk ken", zegt de nieuwbakken wijnboer Dick Moelker uit Ou delande. Ik knip en knip en knip. Sappige druiven van het sterk meel- dauwbestendige ras Phoenix leg ik in een blauwe plastic kist. In elke kist kan tien kilo. En uit elke kilo druiven halen ze hier gemiddeld een fles van drie kwart liter. Vertelt wijnboer Dick Moelker onder het knip pen door. Het is leuk werk. En af en toe eet ik een druif en die druiven zijn lekker. Zoet maar niet te, zuur maar ook niet te. Ik help als vrijwilliger met de wijnoogst van de nieuwe wijn gaard De Oorspong. Het is een stuk van 1,3 hectare waarop ruim 4200 wijnstokken in keu rige rijen de zoute wind van de delta trotseren. „Ik wilde eens wat anders dan een appel en een peer", zegt de wijnboer. Daarmee onthult Dick Moelker gelijk zijn achter grond. Hij is fruitteler en geen Wijnpluk in Oudelande. fruit als appels en peren telen is veel moeilijker, daar komt meer bij kijken. Maar wijn is leuk. Wijn heeft iets. En kijk, dit is toch een lust voor het oog?", en hij wijst met een breed gebaar naar de ranken die bedauwd en keurig op rij in het oktoberzon- netje staan te blinken. Later op de dag kijken we in de wijnmakerij naar de roestvrij stalen machines die onze ge plukte druiven vermalen in most en alles via dikke plastic slangen in een vat van 1000 liter pompen. Het is de tweede oogst van deze wijngaard. De eerste oogst vorig jaar leverde een be scheiden aantal flessen op die volgens ingewijden van verras send goede kwaliteit waren. Van die oogst is geen fles meer over. Dit jaar zal naar verwach ting 5000 flessen opleveren. „En als de kwaliteit van deze wijn ook zo goed is, neem ik er een perceel bij", zegt de Zeeuwse wijnboer. Hij is met zijn 4200 stokken al zo ongeveer de groot ste in Zuid-West-Nederland en denkt aan uitbreiding. Zo schetst hij eigenlijk de ontwik keling van de wijnbouw in de re gio: aarzelend, maar opkomend. Langzaam maar zeker zullen de wijnstokken de fruitbomen ver dringen. Steeds meer wijngaar den zullen een plaats innemen foto's Ben Steffen op het suikerbietenland. Maar zover is het nog niet. De wijn bouw blijft voorlopig een mar ginale teelt. En ze moeten iets aan de romantiek doen. Dat je als vrijwilliger druiven kimt plukken in een sfeer die eer doet aan het bourgondische karakter van het product. Met veel drank, goed eten, verschrikkelijke ka ters en heftige intermenselijke contacten. Zo maak je goede wijn. Cees Maas Gerechten met stoofvlees ko men niet meer zo vaak als vroeger wei het geval was, op ta fel. Een belangrijke reden om af te zien van het bereiden van ge rechten met gestoofd vlees is de tijd die men ervoor dient uit te trekken, al gauw twee tot drie uur. Daarnaast is de kwaliteit van het voor het stoven geschikte vlees anders dan het vroeger was. De smaak is dan ook niet meer die van grootmoeders os- senlappen die urenlang op een petroleumstelletje stonden te sudderen. Het is voor de slagers nog een geluk dat we steeds meer gehakt gebruiken, want daarin ver dwijnt een belangrijk deel van het vlees dat oorspronkelijk be doeld was om als stoofvlees te verkopen. Veel slagers proberen op verschillende manieren hun klanten ervan te overtuigen dat je de meest smakelijke gerech ten met het stoofvlees kunt be reiden. Van het vlees van slachtdieren (koe, kalf, varken, lam en geit) is een belangrijk deel niet ge schikt om te bakken, braden of te roosteren. Het vlees is niet mals genoeg. Wel kan men dat vlees zachtjes gaar stoven, smo ren en koken. Voor dat laatste bestaat in ons land al van ouds her nauwelijks enige belang stelling. Het zal menigeen ver bazen dat de klapstuk die we vroeger bij de hutspot aten een speciaal daarvoor gekookt stuk (runderborst) vlees was. Bij hutspot eten we vandaag met groot gemak een gehaktbal of een gebraden verse worst. Heel lang gold grootmoeders os- senlap als een uitzonderlijk ge recht. Het draadjesvlees werd in de jaren zeventig opnieuw po pulair en kwam het vlees ook voor op de kaarten van de res taurants. Na de Tweede Wereld oorlog is er ook een einde geko men aan de tradities die men in veel families kende: gestoofd rundvlees voor op de gewone werkdagen en een biefstukje (met doperwtjes en gebakken aardappeltjes) voor de zondag. Het varkensvlees kwam vroeger wat minder vaak op tafel en het kalfs- en het lamsvlees werd vrijwel uitsluitend door de beter gesitueerden gegeten. Vroeger kocht men, meestal op vrijdag of zaterdag, het vlees voor een hele weekEr waren geen koelkasten in die tijd en dus werd het vlees al tijdens het weekeinde bereid. Bij de ossenlappen werd er be wust veel jus gemaakt om het op de vleesloze dagen over de aard appelen en de groenten te scheppen. De tijd van 'elke dag vlees op het bord' was toen nog niet aangebroken. Het stoofvlees levert ons koste lijke gerechten op. Bij het stoven is het mogelij k om tal van groenten, kruiden en specerijen mee te laten sudderen waardoor èn het vlees èn de saus een bij zonder aantrekkelijk smaak kunnen krijgen. Hans Belterman Voorbeelden van stoofgerech- ten met verschillende vleessoor ten worden volgende week in de dagelijkse receptenrubriek op genomen. Om tijd te besparen verdient het aanbeveling om dergelijke gerechten met dub bele hoeveelheden te bereiden. Het komt de smaak ten goede en de stoofgerechten laten zich ook goed invriezen. En ook dat zou de smaak ten goede. Op de late vrijdagmiddag zitten mannen na hun werk rustig een biertje te drinken aan de bar van Café-Restaurant Tobbetje in Biervliet, een eenvoudig dorpsca feetje met vrij veel formica, maar ook met een muziekcomputer en zogenaamde'surround'-geluidsin- stallatie. Ik drink gezellig een Leffe dubbel aan de bar en zoek dan een plaatsje in het restaurant dat een verras sende tegenstelling vormt met het simpele cafeetje. Keurig gedekte tafels in een goed verzorgde ruimte met sfeervolle verlichting, groene planten en zachte luistermuziek. Verbazend dat je hier de toch har dere muziek uit het café helemaal niet meer hoort. Alles is ook vexxler perfect verzorgd. De zeer attente gastvrouw presenteert een kaart die weliswaar eenvoudige gerech ten bevat maar tevens een goede keus biedt. Ik zie er tenminste za ken op die tot mijn favorieten be horen. Om te beginnen zijn dat de Gar naalkroketten (€9,85) waar ik gro te verwachtingen van heb, want die kunnen ten zuiden van de Wes- terschelde heel goed zijn. Het is één van de acht warme voorgerechten, waaronder Toast met gebakken champignons (€9,30), Scampi's in knoflookboter (€14,75), Gegrati neerde scampi's met tomaat 15,70), scampi's Tobbetje (€15,20), Scampi fritti met tartare (€14,30), Kaaskroketten (€8,45) en Kikker billetjes in knoflookboter (€9,85). De garnaalkroketjes, van die korte dikke, zoals aan de Belgische kust, zijn perfect, een krokant goud bruin korstje, zachte vulling met de ware, grijze garnaaltjes van on ze kust en gefrituurde peterselie. En het Tobbetje serveert daarbij royale plakken heerlijk ouderwets smakend witbrood van de plaatse lijke echte bakker De Block. De koude voorgerechten van het Tobbetje zijn: Slaatje van grijze garnalen (€13,50), Ham met me loen (€11.00), Gerookte zalm (€13,75) en Slaatje met een varia- tievankoude lekkernij en 140 0 De Tomatenroomsoep, Champig nonsoep en Aspergesoep kosten al le 3 euro. De scampi'szijn er ook als hoofdge recht (€euro 22,20). Absolute specialiteit zijn de zes palinggerechten: Gebakken pa ling (€15,50), Paling in de room saus (€16,60), Paling in 't groen (€14,75), Paling op de wijze van de chef (€17,25), Paling in de torna - tenroomsaus en Paling in de dra- Café-Restaurant Tobbetje Weststraat 1 4521 AW Biervliet Tel. 0115-481474 Sluitingsdagen: maandag en dins dag Keuken geopend vanaf 17.30 uur Creditcards: nee, wel pinnen Rolstoel: kan wel, maar geen aan gepast toilet Kinderen: verschillende menu- tjes Vegetarisch: te voren overleggen Roken: geen scheiding gonroomsaus (beide €16,85). Duurste visgerecht is de Lotte met graanmosterdsaus (€22,25) en niet, wat je zou verwachten de Ge bakken tong (€19,95). En daarmee zijn we er nog niet wat de visge rechten betreft, want de kaart ver meldt ook nog Tongfilets met zalm (€17,95), Gestoomde zalm met mousselinesaus (€17,70) en Ge gratineerde vispan (€19,10). Mijn Paling op de wijze van de chef krijg ik geserveerd in een schaaltje op een rechaud, zodat het gerecht warm blijft. Gezien het stapeltje rechauds op de buffetkast zijn de palinggerechten zeer popul air. Dat verwondert mij niet, want de pa ling smaakt prima en de mootjes zijn van een gelijk formaat en ge lijkmatig gegaard. Het Tobbetje serveert er goede frietjes bij. Steak (€14,30), Biefstuk van de haas (€17,95) en Entrecöte (€14,75) worden geserveerd met een keuze uit diverse sauzen waar onder de saus van het huis. Verder kan de vleesetende gast kiezen uit Varkenshaasje met champignon- roomsaus (€14,10), Lamscarré met graanmosterdsaus (€16,60), Mixed grill (€25,50 voor 2 perso nen) en uiteraard Ribbetjes (ge kruid €14,00, zoetzuur of pikant €14,20). De thee tot slot is zoals alles hier, uitstekend verzorgd: geen glas heet water maar een theepot vol en het schaaltje met versnaperingen is gul gevuld. Ik kreeg het Tobbetje getipt door de uitvinder van de Kingkaart en hij vertelde niet te veel over kwali teit, ambiance en gastvrijheid. Rien van Reems I 1 l Trendsettend. Dat moet het nieuwe evenement Gizmo in de Amsterdam RAI worden. Het is gericht op de moderne man die van stijl, luxe en noviteiten houdt. Met thema's als Home entertainment, Lifestyle, The outdoors en Gadgets Gizmo's. Van flatscreens en mobieltjes tot luxe auto's en avontuurlijke reizen. Frappant is dat niet ie dereen zomaar binnen kan lo pen. Exclusiviteit is gegaran deerd omdat Gizmo alleen toegankelijk is op uitnodiging. Gizmo is gepland in juni vol gend jaar. Meer infox-matie: www.gizmo-event.nl "\Tog felgekleurde kleding in _LN de kast hangen? Gooi het niet weg, want het sportmerk adidas komt in de lente en zo mer met een felgekleurde en sportieve kledingcollectie. Kleuren als rood, groen, blauw, oranje en geel zijn dan weer he lemaal hot. De nieuwe lijn be staat uit topjes, lange broeken en shirts, te dragen door man nen en vrouwen als reguliere kleding. De collectie bestaat verder uit gekleurde caps, zweethandjes, sokken, tassen en houten badslippers. De adidas colours collectie is vanaf de cember verkrijgbaar. Meer informatie: tel. 0168-359200 De tweede generatie van di gitale grote woordenboe ken ziet het daglicht. De reeks borduurt voort op de derde uit gave van de Van Dale Grote woordenboeken hedendaags Nederlands, Frans, en Duits. De zogeheten 2.0-versie kent - ui teraard - de nodige vernieuwin gen. Zo zijn in hedendaags Nederlands alle 'betekenisver- wante' woorden opgenomen. Inhoudelijk zijn de cd-roms ge actualiseerd, verbeterd en aan gevuld. Ook is de weergave van artikelen instelbaar: uitgebreid of compact. De digitale woor denboeken kosten €139 (En gels, Frans, Duits) resp. €76,50 (Nederlands). T 7 olgens Transparenze zijn V panty's 'onmisbare acces soires voor de benen'. Als fabri kant van beenmode kun je moei lijk iets anders zeggen. Maar het moet gezegd, de nieuwe collec tie van Transparenze is een lust voor het oog (en been). Inhakend op de meest gangbare trends (o.a. romantiek, strak- zakelijk, flower-power) hebben alle panty's muzikale namen ge kregen als Can Can (met nep jar retels), Polka (strakke lijnen op een transparante ondergrond), Tip Tap (een krijtstreep-panty) en Hip Hop (met diagonaal rui tenpatroon). Transparenze panty's zijn ver krijgbaar bij de kousenspeci aalzaak. Prijzen liggen tussen de€ll,95 en€13,95. Meer informatie: tel. 073 - 521 12 38. Donna Karan komt dit na jaar met drie nieuwe bril- modellen. De 8809 optische bril in uniseks model, de 9219S zon nebril voor vrouwen en de 9905S zijn alledrie gemaakt van licht materiaal en verkrijgbaar in verschillende kleurencombi naties. Pi-ijzen vanaf 190 eui'o. Ook DKNY, dat andere Donna Karan-merk, werpt een nieuwe brillenvariant in de strijd. De DKNY 6440 voor hem en voor haar is gemaakt van roestvrij staal en heeft een driedelig enigszins hoekig montuun De bril is te koop in de kleuren zwax-t, zilver, 'gunmetaal', am ber en goud. Prijs €222 Voor informatie: tel. 00800-72002020

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2002 | | pagina 39