Wijndruif gedijt goed op de klei
Nederlandse wijnbouw
Verrassing bij het cafeetje
Stoofvlees voor
kostelijke gerechten
Tobbetje
Biervliet
wil
Gizmo 2003
Adidas
Van Dale 2.0
Panty's
Brillen
Nederland is zeker geen echt 'wijnland',
maar er bestaan wel degelijk professione
le gaardeniers die in ons wisselende klimaat
toch een bijzondere wijn kunnen maken. Ook
in vroeger eeuwen is er in Nederland wijnbouw
geweest. Onder meer door de druifluis zijn in
de vorige eeuw in Europa veel wijngaardenten
onder gegaan.
Het enten van Europese wingerds op Ameri
kaanse stokken zorgde ervoor dat druifluis-re-
sistente rassen ontstonden. Op diverse plaat
sen bloeide hierdoor de wijncultuur weer op.
De gebroeders Jo en Wim Kanders uit Meijel
begonnen in 1982 na veel experimenteren met
wijnbouw in Limburg. Zij plantten in het nabij
gelegen Helden een paar duizend stokken van
de Rivaner, een uit Zuid-Tirol afkomstige
kruising tussen de Sylvaner en de Riesling die
zelfs bestand is tegen temperaturen van 25 on
der nul. De resultaten waren boven verwach
ting.
Nu wordt een professionele fruitige witte wijn
geproduceerd die doet denken aan een fraaie
Elzasser. De wijn kreeg onlangs op het Wereld-
wijncongres het predikaat 'exclusief'.
Er zijn inmiddels al meer dan tien professione
le wijnbouwers in Nederland die wijngaarden
bezitten van 1 hectare en groter. Er bestaan na
tionaal zo'n 58 wijngaarden, waarvan de mees
te in Zuid-Nederland liggen. De Zuidwesthoek
van het land telt momenteel 14 wijngaarden.
De kwaliteit van de hier geproduceerde wijnen
is van een steeds hoger niveau.
Bron: www.dewijnhoek.nl
zaterdag 2 november 2002
Wijnboer Dick Moelker uit Oudelande.
kleintje ook. Hij boert in de Zak
van Zuid-Beveland. Een gebied
dat bekend staat om zijn fruit.
De winters zijn er zacht omdat
het land inter scaldis ligt, tussen
de Scheldes. En al dat water met
betrekkelijk hoge wintertempe-
raturen, zorgt voor een klimaat
waarin de appel en de peer uit
stekend gedijen. En nu ook de
wijndruif, zo blijkt. Tel daarbij
op dat Zeeland de meeste zon-
ne-uren van Nederland telt, wat
ook zeer gunstig is voor de groei
van de druif.
„Wijndruiven zijn eigenlijk rare
vruchten", zegt Dick Moelker,
„soms lijkt het wel of de koude
van dit lage noordelijke land de
vrucht juist goed doet." Ik kijk
om me heen. Vrouwen en man
nen van middelbare leeftijd
knippen zwijgend de trossen
van de ranken. Het ruikt naar
nat gras. De kerkklok van Ou
delande slaat alweer een uur en
over het asfaltweggetje kruipt
een vrachtwagentje van het IJs-
boerke.
Oud land
Dit is mooi land en oud land.
Prachtig land zelfs. Met zijn
bloem dij ken en wuivende rijen
populieren. Maar het is moeilijk
je hier in een wijngebied te wa
nen. Dit is geen plek voor de
subtiliteit van de parelende
wijndruif. Dit is het land van de
suikerpee en de kleiaardappel,
maar ook het land van de appel
en de peer. En iedere ingewijde
kan je vertellen dat de fruitteelt
geen grof werk is. En enorm veel
specialistische kennis verreist.
Misschien is dit gebied daarom
juist wel geschikt voor de wijn
bouw in de nieuwe tijd. En
waarschijnlijk is juist een fruit
teler door zijn vakkennis en zijn
gevoel voor fruit in beginsel een
goede wijnboer.
Ik vraag het aan Dick Moelker.
„Wijn verbouwen is technisch
niet zo extreem moeilijk. Goed
Wijndruiven op de
Zeeuwse zeeklei en het
Brabantse zand. De wijn
bouw in Zuidwest-Neder
land groeit aarzelend uit tot
iets meer dan een neventak
voor boer, tuinder en de ge
passioneerde hobbyist. Te
genwoordig kun je zelfs als
vrijwilliger druiven gaan
plukken in de nieuwe wijn
gaarden. Net als in Frank
rijk. Maar dan toch iets an
ders...
Pas op dat je niet in je vingers
knipt, zegt de man naast me.
En hij laat grijnzend zijn hand
zien met twee vingers dik in de
pleisters. „Ja, de druivenpluk
kers zijn hier soms nog wat on
handig. Het is ook nog wat
gewoon hè, dat druivenpluk
ken", zegt de nieuwbakken
wijnboer Dick Moelker uit Ou
delande.
Ik knip en knip en knip. Sappige
druiven van het sterk meel-
dauwbestendige ras Phoenix
leg ik in een blauwe plastic kist.
In elke kist kan tien kilo. En uit
elke kilo druiven halen ze hier
gemiddeld een fles van drie
kwart liter. Vertelt wijnboer
Dick Moelker onder het knip
pen door. Het is leuk werk. En af
en toe eet ik een druif en die
druiven zijn lekker. Zoet maar
niet te, zuur maar ook niet te. Ik
help als vrijwilliger met de
wijnoogst van de nieuwe wijn
gaard De Oorspong. Het is een
stuk van 1,3 hectare waarop
ruim 4200 wijnstokken in keu
rige rijen de zoute wind van de
delta trotseren.
„Ik wilde eens wat anders dan
een appel en een peer", zegt de
wijnboer. Daarmee onthult
Dick Moelker gelijk zijn achter
grond. Hij is fruitteler en geen
Wijnpluk in Oudelande.
fruit als appels en peren telen is
veel moeilijker, daar komt meer
bij kijken. Maar wijn is leuk.
Wijn heeft iets. En kijk, dit is
toch een lust voor het oog?", en
hij wijst met een breed gebaar
naar de ranken die bedauwd en
keurig op rij in het oktoberzon-
netje staan te blinken.
Later op de dag kijken we in de
wijnmakerij naar de roestvrij
stalen machines die onze ge
plukte druiven vermalen in
most en alles via dikke plastic
slangen in een vat van 1000 liter
pompen. Het is de tweede oogst
van deze wijngaard. De eerste
oogst vorig jaar leverde een be
scheiden aantal flessen op die
volgens ingewijden van verras
send goede kwaliteit waren.
Van die oogst is geen fles meer
over. Dit jaar zal naar verwach
ting 5000 flessen opleveren. „En
als de kwaliteit van deze wijn
ook zo goed is, neem ik er een
perceel bij", zegt de Zeeuwse
wijnboer. Hij is met zijn 4200
stokken al zo ongeveer de groot
ste in Zuid-West-Nederland en
denkt aan uitbreiding. Zo
schetst hij eigenlijk de ontwik
keling van de wijnbouw in de re
gio: aarzelend, maar opkomend.
Langzaam maar zeker zullen de
wijnstokken de fruitbomen ver
dringen. Steeds meer wijngaar
den zullen een plaats innemen
foto's Ben Steffen
op het suikerbietenland. Maar
zover is het nog niet. De wijn
bouw blijft voorlopig een mar
ginale teelt. En ze moeten iets
aan de romantiek doen. Dat je
als vrijwilliger druiven kimt
plukken in een sfeer die eer doet
aan het bourgondische karakter
van het product. Met veel drank,
goed eten, verschrikkelijke ka
ters en heftige intermenselijke
contacten. Zo maak je goede
wijn.
Cees Maas
Gerechten met stoofvlees ko
men niet meer zo vaak als
vroeger wei het geval was, op ta
fel. Een belangrijke reden om af
te zien van het bereiden van ge
rechten met gestoofd vlees is de
tijd die men ervoor dient uit te
trekken, al gauw twee tot drie
uur.
Daarnaast is de kwaliteit van
het voor het stoven geschikte
vlees anders dan het vroeger
was. De smaak is dan ook niet
meer die van grootmoeders os-
senlappen die urenlang op een
petroleumstelletje stonden te
sudderen.
Het is voor de slagers nog een
geluk dat we steeds meer gehakt
gebruiken, want daarin ver
dwijnt een belangrijk deel van
het vlees dat oorspronkelijk be
doeld was om als stoofvlees te
verkopen. Veel slagers proberen
op verschillende manieren hun
klanten ervan te overtuigen dat
je de meest smakelijke gerech
ten met het stoofvlees kunt be
reiden.
Van het vlees van slachtdieren
(koe, kalf, varken, lam en geit) is
een belangrijk deel niet ge
schikt om te bakken, braden of
te roosteren. Het vlees is niet
mals genoeg. Wel kan men dat
vlees zachtjes gaar stoven, smo
ren en koken. Voor dat laatste
bestaat in ons land al van ouds
her nauwelijks enige belang
stelling. Het zal menigeen ver
bazen dat de klapstuk die we
vroeger bij de hutspot aten een
speciaal daarvoor gekookt stuk
(runderborst) vlees was. Bij
hutspot eten we vandaag met
groot gemak een gehaktbal of
een gebraden verse worst.
Heel lang gold grootmoeders os-
senlap als een uitzonderlijk ge
recht. Het draadjesvlees werd in
de jaren zeventig opnieuw po
pulair en kwam het vlees ook
voor op de kaarten van de res
taurants. Na de Tweede Wereld
oorlog is er ook een einde geko
men aan de tradities die men in
veel families kende: gestoofd
rundvlees voor op de gewone
werkdagen en een biefstukje
(met doperwtjes en gebakken
aardappeltjes) voor de zondag.
Het varkensvlees kwam vroeger
wat minder vaak op tafel en het
kalfs- en het lamsvlees werd
vrijwel uitsluitend door de beter
gesitueerden gegeten.
Vroeger kocht men, meestal op
vrijdag of zaterdag, het vlees
voor een hele weekEr waren
geen koelkasten in die tijd en
dus werd het vlees al tijdens het
weekeinde bereid.
Bij de ossenlappen werd er be
wust veel jus gemaakt om het op
de vleesloze dagen over de aard
appelen en de groenten te
scheppen. De tijd van 'elke dag
vlees op het bord' was toen nog
niet aangebroken.
Het stoofvlees levert ons koste
lijke gerechten op. Bij het
stoven is het mogelij k om tal van
groenten, kruiden en specerijen
mee te laten sudderen waardoor
èn het vlees èn de saus een bij
zonder aantrekkelijk smaak
kunnen krijgen.
Hans Belterman
Voorbeelden van stoofgerech-
ten met verschillende vleessoor
ten worden volgende week in de
dagelijkse receptenrubriek op
genomen. Om tijd te besparen
verdient het aanbeveling om
dergelijke gerechten met dub
bele hoeveelheden te bereiden.
Het komt de smaak ten goede en
de stoofgerechten laten zich ook
goed invriezen. En ook dat zou
de smaak ten goede.
Op de late vrijdagmiddag zitten
mannen na hun werk rustig
een biertje te drinken aan de bar
van Café-Restaurant Tobbetje in
Biervliet, een eenvoudig dorpsca
feetje met vrij veel formica, maar
ook met een muziekcomputer en
zogenaamde'surround'-geluidsin-
stallatie.
Ik drink gezellig een Leffe dubbel
aan de bar en zoek dan een plaatsje
in het restaurant dat een verras
sende tegenstelling vormt met het
simpele cafeetje. Keurig gedekte
tafels in een goed verzorgde ruimte
met sfeervolle verlichting, groene
planten en zachte luistermuziek.
Verbazend dat je hier de toch har
dere muziek uit het café helemaal
niet meer hoort. Alles is ook vexxler
perfect verzorgd. De zeer attente
gastvrouw presenteert een kaart
die weliswaar eenvoudige gerech
ten bevat maar tevens een goede
keus biedt. Ik zie er tenminste za
ken op die tot mijn favorieten be
horen.
Om te beginnen zijn dat de Gar
naalkroketten (€9,85) waar ik gro
te verwachtingen van heb, want
die kunnen ten zuiden van de Wes-
terschelde heel goed zijn. Het is één
van de acht warme voorgerechten,
waaronder Toast met gebakken
champignons (€9,30), Scampi's in
knoflookboter (€14,75), Gegrati
neerde scampi's met tomaat
15,70), scampi's Tobbetje (€15,20),
Scampi fritti met tartare (€14,30),
Kaaskroketten (€8,45) en Kikker
billetjes in knoflookboter (€9,85).
De garnaalkroketjes, van die korte
dikke, zoals aan de Belgische kust,
zijn perfect, een krokant goud
bruin korstje, zachte vulling met
de ware, grijze garnaaltjes van on
ze kust en gefrituurde peterselie.
En het Tobbetje serveert daarbij
royale plakken heerlijk ouderwets
smakend witbrood van de plaatse
lijke echte bakker De Block.
De koude voorgerechten van het
Tobbetje zijn: Slaatje van grijze
garnalen (€13,50), Ham met me
loen (€11.00), Gerookte zalm
(€13,75) en Slaatje met een varia-
tievankoude lekkernij en 140 0
De Tomatenroomsoep, Champig
nonsoep en Aspergesoep kosten al
le 3 euro.
De scampi'szijn er ook als hoofdge
recht (€euro 22,20).
Absolute specialiteit zijn de zes
palinggerechten: Gebakken pa
ling (€15,50), Paling in de room
saus (€16,60), Paling in 't groen
(€14,75), Paling op de wijze van de
chef (€17,25), Paling in de torna -
tenroomsaus en Paling in de dra-
Café-Restaurant Tobbetje
Weststraat 1
4521 AW Biervliet
Tel. 0115-481474
Sluitingsdagen: maandag en dins
dag
Keuken geopend vanaf 17.30 uur
Creditcards: nee, wel pinnen
Rolstoel: kan wel, maar geen aan
gepast toilet
Kinderen: verschillende menu-
tjes
Vegetarisch: te voren overleggen
Roken: geen scheiding
gonroomsaus (beide €16,85).
Duurste visgerecht is de Lotte met
graanmosterdsaus (€22,25) en
niet, wat je zou verwachten de Ge
bakken tong (€19,95). En daarmee
zijn we er nog niet wat de visge
rechten betreft, want de kaart ver
meldt ook nog Tongfilets met zalm
(€17,95), Gestoomde zalm met
mousselinesaus (€17,70) en Ge
gratineerde vispan (€19,10).
Mijn Paling op de wijze van de chef
krijg ik geserveerd in een schaaltje
op een rechaud, zodat het gerecht
warm blijft. Gezien het stapeltje
rechauds op de buffetkast zijn de
palinggerechten zeer popul air. Dat
verwondert mij niet, want de pa
ling smaakt prima en de mootjes
zijn van een gelijk formaat en ge
lijkmatig gegaard. Het Tobbetje
serveert er goede frietjes bij.
Steak (€14,30), Biefstuk van de
haas (€17,95) en Entrecöte
(€14,75) worden geserveerd met
een keuze uit diverse sauzen waar
onder de saus van het huis. Verder
kan de vleesetende gast kiezen uit
Varkenshaasje met champignon-
roomsaus (€14,10), Lamscarré met
graanmosterdsaus (€16,60),
Mixed grill (€25,50 voor 2 perso
nen) en uiteraard Ribbetjes (ge
kruid €14,00, zoetzuur of pikant
€14,20).
De thee tot slot is zoals alles hier,
uitstekend verzorgd: geen glas
heet water maar een theepot vol en
het schaaltje met versnaperingen
is gul gevuld.
Ik kreeg het Tobbetje getipt door
de uitvinder van de Kingkaart en
hij vertelde niet te veel over kwali
teit, ambiance en gastvrijheid.
Rien van Reems
I
1
l
Trendsettend. Dat moet het
nieuwe evenement Gizmo in
de Amsterdam RAI worden. Het
is gericht op de moderne man
die van stijl, luxe en noviteiten
houdt. Met thema's als Home
entertainment, Lifestyle, The
outdoors en Gadgets Gizmo's.
Van flatscreens en mobieltjes
tot luxe auto's en avontuurlijke
reizen. Frappant is dat niet ie
dereen zomaar binnen kan lo
pen. Exclusiviteit is gegaran
deerd omdat Gizmo alleen
toegankelijk is op uitnodiging.
Gizmo is gepland in juni vol
gend jaar. Meer infox-matie:
www.gizmo-event.nl
"\Tog felgekleurde kleding in
_LN de kast hangen? Gooi het
niet weg, want het sportmerk
adidas komt in de lente en zo
mer met een felgekleurde en
sportieve kledingcollectie.
Kleuren als rood, groen, blauw,
oranje en geel zijn dan weer he
lemaal hot. De nieuwe lijn be
staat uit topjes, lange broeken
en shirts, te dragen door man
nen en vrouwen als reguliere
kleding. De collectie bestaat
verder uit gekleurde caps,
zweethandjes, sokken, tassen en
houten badslippers. De adidas
colours collectie is vanaf de
cember verkrijgbaar.
Meer informatie:
tel. 0168-359200
De tweede generatie van di
gitale grote woordenboe
ken ziet het daglicht. De reeks
borduurt voort op de derde uit
gave van de Van Dale Grote
woordenboeken hedendaags
Nederlands, Frans, en Duits. De
zogeheten 2.0-versie kent - ui
teraard - de nodige vernieuwin
gen. Zo zijn in hedendaags
Nederlands alle 'betekenisver-
wante' woorden opgenomen.
Inhoudelijk zijn de cd-roms ge
actualiseerd, verbeterd en aan
gevuld. Ook is de weergave van
artikelen instelbaar: uitgebreid
of compact. De digitale woor
denboeken kosten €139 (En
gels, Frans, Duits) resp. €76,50
(Nederlands).
T 7 olgens Transparenze zijn
V panty's 'onmisbare acces
soires voor de benen'. Als fabri
kant van beenmode kun je moei
lijk iets anders zeggen. Maar het
moet gezegd, de nieuwe collec
tie van Transparenze is een lust
voor het oog (en been).
Inhakend op de meest gangbare
trends (o.a. romantiek, strak-
zakelijk, flower-power) hebben
alle panty's muzikale namen ge
kregen als Can Can (met nep jar
retels), Polka (strakke lijnen op
een transparante ondergrond),
Tip Tap (een krijtstreep-panty)
en Hip Hop (met diagonaal rui
tenpatroon).
Transparenze panty's zijn ver
krijgbaar bij de kousenspeci
aalzaak. Prijzen liggen tussen
de€ll,95 en€13,95.
Meer informatie: tel. 073 - 521
12 38.
Donna Karan komt dit na
jaar met drie nieuwe bril-
modellen. De 8809 optische bril
in uniseks model, de 9219S zon
nebril voor vrouwen en de
9905S zijn alledrie gemaakt van
licht materiaal en verkrijgbaar
in verschillende kleurencombi
naties. Pi-ijzen vanaf 190 eui'o.
Ook DKNY, dat andere Donna
Karan-merk, werpt een nieuwe
brillenvariant in de strijd. De
DKNY 6440 voor hem en voor
haar is gemaakt van roestvrij
staal en heeft een driedelig
enigszins hoekig montuun De
bril is te koop in de kleuren
zwax-t, zilver, 'gunmetaal', am
ber en goud. Prijs €222
Voor informatie: tel.
00800-72002020