Vrienden tonen andere Turkije
Verrassende culinaire allure
Het seizoen van de
enige echte truffel
Wil
over
Speelgoed
Chronograaf
Telefoonbon
Fles-licht
Multiquick
zaterdag 19 oktober 2002
Drie tips voor meisjes die
hun eerste afspraak met
een jongen hebben: Ga niet
telefoneren tijdens het ge
sprek, praat niet over je ex en
drink vooral niet te veel,
want dan weet je nooit hoe
het afloopt.
In een op Nederlandse j onge-
ren gericht tijdschrift zou
niemand van dergelijke wij
ze levenslessen opkijken. In
een tijdschrift voor Turkse
jongeren daarentegen is het
niet veel minder dan het
doorbreken van een taboe,
zeker als daar de vele foto's
van soms schaars geklede
vrouwen en gul geboetseerde
mannen bij op worden ge
teld.
De drie vrienden Oguz
Sükür, Soner Sari en Bü-
lent OSzkent, alledrie 25 jaar
oud en makers van het nieuwe
blad Magazin, zijn maar wat
trots op hun gratis tijdschrift.
Het blad heeft zowel Turkse als
Nederlandse bijdragen en heeft
een oplage van 20.000. Oguz:
„Het moet leuk zijn om te lezen,
het mag best een beetje span
nend. Maar daarnaast willen we
ook informatie bieden die be
langrijk is voor Turkse jonge
ren. Ook voor Nederlandse jon
geren moet het blad aardig zijn
om te lezen, en, voor wat ze niet
begrijpen, te bekijken. Zo wil
len we spelenderwijs de integra
tie van Turkse jongeren bevor
deren."
De vraag of die jongeren het
blad ook wilden is eenvoudig te
beantwoorden. Bülent: „De in
houd is bepaald nadat we voor
onderzoek hebben gedaan on
der vijfhonderd Turkse en twee
honderd Nederlandse jongeren
tussen de 15 en 30 jaar. Aan de
hand van hun reacties is het
blad opgezet."
Tot nu toe werden die jonge le
zers niet apart bediend. „Er zijn
veel bladen in het Turks, maar
er is geen enkel blad dat puur op
jongeren is gericht zonder ver
bonden te zijn aan een bepaalde
politieke of religieuze stroming.
Dat wordt ons ook nog steeds
gevraagd: hebben jullie echt
geen banden met een bepaalde
instelling? En dan zeggen wij
Nee."
Passie
Banden hebben zij wel met el
kaar, zo sterk zelfs dat zij bij het
voorstellen de term 'The three
amigos' gebruiken. Bülent: „We
hebben alledrie rechten gestu
deerd in Amsterdam. Maar na
onze studie hebben we ontdekt
dat onze passie meer hier ligt
dan in de Nederlandse rechts
gang. De drie richtten daarom
samen de reclame- en ontwerp-
studio Adverso op, en drijven nu
tevens de 'Ocean Media Group',
dat verantwoordelijk is voor het
blad. Dat simpele gegeven
speelde zeker een rol bij het tot
standkomen van Magazin.
Oguz: „Onder de Turken is het
gangbaar om, als ze gaan stude
ren, te kiezen voor rechten of
voor geneeskunde. Andere mo-
De makers van Magazin, Oguz Sukur, Soner Sari en Bulent Ozkent.
foto Theo Bohmers
gelijkheden zijn er bijna niet.
Met ons blad willen wij aanto
nen dat er naast die studies nog
meer is."
Die informatie is in het blad in
het Nederlands te vinden. Zo
telt het oktobernummer twee
pagina's over de studie bedrijfs
communicatie. Soner: „Daarin
leggen wij uit wat die studie in
houdt, wat voor vooropleiding
je moet hebben en wat je er mee
kunt worden. Bovendien geven
wij aan wat de kansen op de ar
beidsmarkt zijn."
Dat nummer heeft ook een ge
sprek met een architect ('Wer
ken op hoog niveau zonder
hoogtevrees') en met de succes
volle Rotterdams/Turkse on
dernemer Murat Bayka. Hij
heeft het restaurant Nazar en
begint met een verzorgingsstu
dio onder de naam Karma. Zijn
leeftijd: 24. „Murat is een voor
beeld van een heel succesvolle
Turkse jongere. Natuurlijk is
het mooi als een dergelijk ver
haal een stimulans is voor ande
re Turkse jongeren."
Voor iemand de indruk krijgt
dat Magazin taaie kost is: de se
rieuze informatie wordt volop
gelardeerd met lichter verteer
bare tekst en fotomateriaal. Zo
leert het oktobernummer jon
gens hoe de juiste vrouw te vin
den, van het sportieve type tot
de 'seks bombasi'. Verder staan
er reisverhalen in, filmrecen
sies, gezondheidstips ('Slechte
adem is niet het einde van de
wereld') en een laagcalorisch di
eet. De grungeband Athena
Bomba wordt ondervraagd, de
horoscoop voorspelt de nabije
toekomst en de rubriek Wanna-
haves bezingt de verworvenhe
den van 'een Golfje van 245
paardenkrachtjes'. Bijkomend
voordeel: „Het beeld dat veel
Nederlanders hebben van Tur
kije is dat het een achterlijke sa
menleving is. Wie Magazin in
kijkt, ziet dat Turkije op veel ge
bieden verrassend modern is.
Opmerkelijk is dat Magazin
voor iedereen gratis is. Het
wordt neergelegd bij scholen
voor voortgezet onderwijs, de
universiteit en instellingen
waar veel Turkse jongeren ko
men. Wie dat wil kan ook een
postabonnement nemen, en
krijgt dan voor vijftien euro (de
portokosten) tien nummers.
De drie initiatiefnemers: „Dit
blad maken is wel een beetje een
roeping. We zijn zelf misschien
goede voorbeelden van wat je
met je carrière kan doen, als je
hard werkt en achter je dromen
aangaat."
Luuk Kortekaas
Meer informatie: Magazin,
Ocean Media Group, Telefoon
(075)6708554.
Enige tijd geleden vertelde iemand
in het Bevelandse me dat je in het
Dorpshuis in Rilland zó lekker kunt
eten. Ik keek daar even van op, want ik
had er nog nooit van gehoord. En ik
keek nog meer op bij mijn bezoek aan
Restaurant-Dorpshuis Luctór et
Emergo. Aan de buitenkant verraadt
eigenlijk weinig de aanwezigheid van
een restaurant. De brede ingang leidt
eerst naar een bar annex foyer van de
toneelzaal. Het restaurant is twee jaar
geleden ingericht in wat vroeger de
lounge was van het zalencomplex.
Gastvrouw Betsie Coremans, afkom
stig uit Zeeuws-Vlaanderen, ontvangt
me vriendelijk. Al ruim 25 jaar beheert
ze samen met haar man, Harry Core
mans, het Dorpshuis, dat eind jaren
vijftig in het kader van een hulppro
gramma na de Watersnoodramp is ge
bouwd met financiële steun van Au
stralië en enkele Nederlandse gemeen
ten.
Harry Coremans is opgeleid als bakker
en voer als kok bij de Rotterdamsche
Lloyd. In 1999 kwam zoon Kees het
team versterken. Kees werkte in res
taurants in Yerseke, bij Hostellerie
Schuddebeurs en laatstelijk in het Hil
ton Antwerpen. Hij is nu de chef-kok
van Luctor et Emergo.
Betsie, die geassisteerd wordt door
Marianne, verrast me met een alcohol
vrije Duitse witte wijn van Carl Jung,
niet helemaal droog maar fris en goed
van smaak. Er is ook een rode versie
van. De wijnkaart is perfect.
Tweede verrassing is een pittig stukje
Parmaham op een amuselepel als voor
proefje. Verrassend is ook de kaart om
van de vriendelijke prijzen niet te spre
ken. Er is keuze uit een Vlees- en een
Vismenu, beide viergangen, voor
€32,00. In het Vismenu een 'rijkelijk
gevulde' Vissoep, drie gegratineerde
oesters, twee in roomboter gebakken
sliptongen en tot slot Roomboterbab-
belaarijs van de Ameliahoeve in Bet-
sies Zeeuws-Vlaanderen.
A la carte heeft men de keus uit vijf
koude voorgerechten, waaronder een
Half dozijn rauwe wilde oesters op ijs
met citroen (€9,50), Carpaccio van os
senhaas met Parmezaanse kaas, ge
droogde tomaat en pijnboompitten,
geserveerd met brood en boter (€11,00)
en Vegetarische salade met geitenkaas,
noten, appel-honingdressing (€9,50).
Van de vijf soepen is er één op basis van
een vegetarische groentenbouillon met
verse kruiden (€3,90). Naast de ge
noemde vissoep (€uro 5,20) prijkt de
Kreeftensoep met een vleugje Cognac
en slagroom (€6,80).
Restaurant-Dorpshuis
Luctor et Emergo
Hoofdweg 45-47
4411 AP Rilland
Tel. 0113-551340
Fax.0113-552513
Gesloten op zondag en dinsdag
Keuken open: van 10.00 tot 21.00 uur
Creditcards: Visa en Mastercard
Kinderen: volledig menuutje, kleur
plaat enz.
Rolstoel: zeer toegankelijk,
invalidentoilet aanwezig
Vegetariërs: gerechten op kaart
en verder in overleg
Roken: goede afzuiging, wordt
rekening mee gehouden
Vier warme voorgerechten kunnen ook
als tussengerecht worden besteld: de
licht pikante Gebakken gamba's in to
maten-kreeftensaus met sjalot en
knoflook, Gegratineerde oesters met
groene kruiden, knoflook en kaas (bei
de €11,20), Krokant gebakken zalm,
gamba en kabeljauw met sla-garni
tuur en knoflooksaus (€9,50) en, mijn
voorgerechtkeuze, Gegratineerde Au
stralische reuze mosselen (€10,50).
De hoofdgerechten vis worden aange
voerd door In roomboter gebakken
zeetong, afgeblust met witte wijn, ci
troen en peterselie tegen dagprijs, ver
der is er Op het vel gebakken zalm met
Champagnesaus en met aardappel-
truffelpuree (€16,40), Gestoofde Oos-
terscheldepaling in het groen op
Vlaamse wij£e (€17,20) en drie berei
dingen van Kreeft (500 gram voor
€34,50 tot 37,40).
De kaart vermeldt vier vleesgerechten,
tournedos van ossenhaas (€19,90),
varkenshaas (€16,40), spareribs
(€11,90) en Geroosterde lamskotelet
jes, gemarineerd in tijm en look
(€17,40) die Marianne me opdient op
een vierkant glazen bord, de koteletjes,
lekker rosé, in het midden met rechts
boven gekookte krieltjes met perselie
en linksboven net beetgare groentjes.
Je kunt zien en proeven dat de keuken
uiterste zorg heeft besteed aan de be
reiding en de presentatie.
Ook bij de hoofdgerechten een vegeta
rische gerecht: Korstbakje gevuld met
gort, prei, wortel, courgettes en witte
kool (€14,90).
Voor een doordeweekse avond is Luc
tor et Emergo redelijk goed bezocht.
Het nieuwe hotel in Rilland, dat geen
restaurant heeft, stuurt gasten door.
Zo te zien en te horen hebben ze het hier
naar hun zin, net als ik.
Rien van Reems
De witte Alba-truffel.
De smaak is nog niet zo intens
als later in het seizoen,
maar de geur van de tartufo bi
anco is bedwelmend. Als het
deksel wordt geopend van de
glazen pot met witte truffels, ra
ken we compleet in extase. Voor
de echte liefhebber is het al een
genot om de ondergrondse pad
destoel uit het Italiaanse Pië-
monte te ruiken. 'Dierlijk' en
'aards' zijn te simpele omschrij
vingen voor iets dat zo heerlijk
is dat zelfs varkens erdoor bene
veld raken. Dat is ook de reden
dat de taxtufaio, de truffelzoe-
kei's, zijn overgestapt op speci
aal voor de truffeljacht getrain
de honden. Want probeer een
zeug, hoe goed ze ook is afge
richt, maar eens van haar buit af
te houden!
Maar dat is niet de reden dat Ro-
berto Payer van het Amster
damse Hilton de culinaire pers
heeft uitgenodigd. Aan de hand
van een middag voorproeven
wil de hoteldirecteur erachter
komen hoe hij zijn gasten het
best kan laten kennismaken met
wat hij 'de enige echte' noemt.
De zwarte wintertruffel uit Pië-
monte en Umbrië mag dan ge
liefd zijn bij volksstammen,
voor Payer is de zwarte 'koper'
en de witte truffel 'goud'.
Dat slaat tevens op de prijs van
de geurige knollen uit Alba dat
het centrum is van de witte truf-
felmarkt in Piëmonte. Op dit
moment doet een kilo witte truf
fels, de triföla d'Alba, rond de
12 5 0 per kiloOver een week of
drie, als het seizoen echt is los
gebroken, zijn bedragen van
2000 a 2500 euro per kilo geen
uitzondering.
Bij zo'n kostbare delicatesse
passen eenvoudige, boerse ge
rechten - tartaar van kalfsvlees,
gevolgd door een spiegeleitje,
taglierini (pastasoort waaraan
extra eieren zijn toegevoegd) en
een fondue van fontinikaas en
melk waarover de witte truffel
rauw wordt geschaafd. Deze ty
pisch Piëmontese gerechten
worden van 21 oktober tot en
met 4 november geserveerd in
het Hilton-restaurant Roberto's
tegen, zo belooft Payer met de
hand op het hart, zeer schappe
lijke prijzen. „Ik wil juist dat
mensen die nog nooit truffels
hebben geproefd en geroken één
of meerdere gerechten probe
ren."
Hoe enthousiast Payer ook is, de
onbekendheid met truffels in
ons land is zo groot dat sommige
restaurantgasten 'die rare schil
fertjes' op de rand van hun bord
laten liggen.
Weinig mensen weten ook wat
de verschillen zijn tussen de
witte en de zwarte truffel. Van
de laatste, die zowel in Italië als
in de Franse Périgord wordt ge
vonden, bestaat er een winter
en een minder geurende en min
der smaakvolle zomervai'iant.
En dan hebben we het nog niet
eens over de vele namaaktruf-
fels die worden verkocht.
De beste witte truffels worden
van oktober tot december ge
vonden aan en tussen de wortels
van eiken, wilgen en linden,
maar ook weer niet bij elke
boom. Afhankelijk van het type
boom waar hij gevonden wordt,
is er verschil in smaak en geur.
Kenmerkend voor de witte truf
fel is dat hij gevonden wordt in
kalkachtige grond op een hoog
te tussen de 400 en 600 meter.
Ellen Scholtens
Lego is de grote winnaar bij
de verkiezing van het Speel
goed van het Jaar 2002. De
Deense spelletjesfabrikant won
in twee van de vijf leeftijdscate
gorieën. Na telling van de ruim
29.000 uitgebrachte publieks-
stemmen kwamen de 'intelli
gente' Lego-trein (voor 0-4 jaar)
en het Lego Creator-spel (voor
6-8 jaar) als winnaars uit de bus.
In elke leeftijdscategorie waren
vijf stuks speelgoed genomi
neerd. Voor de 4- tot 6-jarigen
ging de eerste prijs naar het
Imaginext kasteel van fabri
kant Mattel, voorzien van aller
lei licht- en geluidseffecten. Een
SMS walkie talkieset won in de
categorie tieners (8- tot 12-jari-
gen). In de laatste categorie, 12
jaar en ouder, ging de eerste
prijs naar een op afstand be
stuurbare Subaru Impreza.
Stoer is sexy en opvallen mag
Zo introduceert Guess het
horloge IXUSS. De nieuwe sta
len chronograaf is voorzien van
een opvallend rode wijzerplaat.
Verder zitten er een datumaan
duiding en drie chronometers
op. Tot honderd meter diep
moet-ie waterdicht zijn. De
prijs: 189 euro. Meer informatie:
tel. 020-3428080.
Cadeaubonnen zijn er in alle
soorten en maten, van bloe
men- tot hotelbonnen. Nieuw is
de Computertelefoonbon, een
geschenk waarmee iedereen iets
van zijn gading op multimedia-
gebiedkan vinden. De bon-uit
eenlopend van 5 tot 50 euro - is
te koop en in te wisselen bij gro
te computerketens, boekwin
kels en telefoonwinkels. Zie ook
www.computertelefoonbon.nl
Speels en toch strak oogt de
Bottle Light. Een stalen pin
die je in een (lege) fles steekt.
Bovenop een kaars en ziedaar
een stijlvolle kandelaar is het
resultaat. De pin is negentien
centimeter lang. Hij is zo ge
maakt dat-ie in elke wijnfles
past. Het zwaartepunt van de
'fles-kandelaar' bevindt zich
onderin de pin; daarmee staat
de kaars stabiel. Eventueel
druipend kaarsenvet belandt in
het geïntegreerde schaaltje.
Voor zes euro is de Bottle Light
te koop in cadeauwinkels en
warenhuizen.
Pureren, hakken, mengen,
mixen en kloppen. De nieu
we staafmixers van Braun
draaien nergens hun hand voor
om. Ze maken het bereiden van
de meest uitgebreide diners tot
een snel, eenvoudig karwei. De
Multiquick advantage, want zo
heet de nieuwste, is opgetuigd
met een krachtige 400 Watt-mo
tor. Daarmee verpulvert hij no
ten en harde kazen in enkele se
conden in de hakmolen. Dankzij
de anti-spat staafmixervoet is
het mogelijk vloeibare en hete
substanties, zoals dressings,
milkshakes, soepen en sauzen te
verwerken zonder morsen. De
prijs: vanaf €29,99.