De klerenkast van de samenleving
Gemoedelijkheid en perfectie
Het succes van de maaltijdsalade
W19
Modemuseum
in Antwerpen
nr.
"l I
Restaurant
't Oudt Sas
Beha-sluiting
Cavalli-slang
;U
3
Geur Armani
over
zaterdag 5 oktober 2002
In Antwerpen is het eerste
modemuseum ter wereld
geopend. Het museum on
derstreept het nieuwe be
wustzijn van mode.
Pal tussen de boetieks van
Ann Demeulemeester, Dries
van Noten en Walter van Bei-
rendonck is in Antwerpen het
eerste modemuseum ter wereld
geopend. In de ModeNatie, een
statig pand uit de 19de eeuw in
het hartje van de stad. Naast het
'momu' zijn in het gebouw ook
de beroemde Antwerpse mode
academie gevestigd, het Flan
ders Fashion Institute, de archi-
tectuurbookshop Copyright en
de trendy Brasserie National.
Drieduizend vierkante meter
van het gebouw is ingeruimd
voor de klerenkast van de sa
menleving: de collectie van het
vroegere Textiel- en Kostuum
museum Vrieselhof naast het
werk van wereldberoemde he
dendaagse Belgische ontwer
pers als de Zes van Antwerpen.
Binnenkort worden hier de col
lecties van de nieuwe generatie
ontwerpers aan toegevoegd.
Het museum is van plan om
jaarlijks twee grote thematen
toonstellingen aan te bieden
met een randprogramma van
workshops, lezingen, rondlei
dingen en debatten. Gelijk
vloers is de galerij, waar snel op
de actualiteit ingespeeld wordt.
De bedoeling is drie a vier klei
nere tentoonstellingen in te
richten. Bovendien is er een gro
te leeszaal en een bibliotheek
met 15.000 banden, waarvan
11.000 boeken en vele tijd
schriften.
Wat een modemuseum kan bie
den, zo zeggen ze in Antwerpen,
is een context voor mode en kle
dinggedrag. Mode geeft toegang
tot bredere sociaal maatschap
pelijke, culturele en politieke
fenomenen. Kleding is een ma
nier om te gaan met onze eigen
geschiedenis. Het is een kapstok
van beelden historische cita
ten, lichaamsbeelden en cultu
rele identiteiten.
De opening van het museum
komt precies op tijd, nu mode
als verschijnsel ook door de we
tenschap geaccepteerd wordt
Walter van Beirendonck is één
van de Zes van Antwerpen voor
wie plaats is ingeruimd in het
Antwerpse modemuseum.
als een belangrijk maatschap
pelijk cultureel verschijnsel.
Kleding is niet uiterlijk, maar
juist innerlijk. Mode is emotie.
Of je nu Hema draagt, Zeeman
of Versace. Het gaat om de vraag
wie je bent, waar je bij wilt ho
ren. Mode als bron van emotie,
van de constante evolutie, van
het voortdurend aanpassen van
je lichaam aan de gewijzigde
omstandigheden, van de on
weerstaanbare drang je ergens
mee te willen identificeren.
Mode is sterker dan de mens
zelf, aldus de beroemde Belgi
sche ontwerper Walter van Bei
rendonck. Daai'om passen we
ons altijd aan, daarom kan mo
de je frustreren, je voor de spie
gel wanhopig maken. Wat trek
ik vandaag weer aan? Nee dit
niet, misschien dat? Waarom je
dan toch weer dat aantrekt is
het geheim van de mode: mode is
niet oppervlakkig, maar gaat
over de essentie van dingen. De
erkenning van de mode als feno
meen en nu zelfs met een eigen
museum. In Antwerpen. Waar
anders? Jaren geleden wist nie
mand in Los Angeles en Tokio
waar Antwerpen lag. Nu veraf
goodt het hippe volkje in die ste
den en ook elders in de wereld dé
Antwerpse modeontwerpers als
pophelden. België is een mode
fenomeen. Steeds meer buiten
landers willen per se hun oplei
ding volgen aan de modeacade
mie in Antwerpen.
De Zes van Antwerpen kwamen
in 1980 van die opleiding af.
Ann Demeulemeester, Dries
van Noten en hun vrienden
plaatsten tegenover de uitge-
lubberde Parijse frivoliteit hun
antwoord: nuchter, tegen
draads, origineel, persoonlijk.
De Belgische esthetiek deed zijn
intrede en de modewereld werd
nieuwsgierig. De Belgische ei
genheid maakte school en ook
de navolgers van Ann en haar
vrienden worden op handen ge
dragen en zijn geliefd om hun
directheid, hun ironische nuch
terheid, gevoed door het surrea
lisme dat ze als Belgen bindt.
Maar ook de Vlaamse overheid
speelt een belangrijke rol. Toen
de Zes van Antwerpen hun aan
val op Parijs inzetten, vond de
overheid dat er wat gedaan
moest worden aan de wegglij
dende Belgische textielindu
strie. Er werd geld beschikbaar
gesteld en met een vijfjarenplan
werd fabrikanten aangemoe
digd meer lef te tonen en met
ontwerpers samen te gaan wer
ken. Ook nu weer is het de poli
tiek die een handje helpt om
Antwerpen als modecentrum te
promotenD e provincie Ant
werpen en de stad Antwerpen
stoppen er met privé-partners
een dikke 10 miljoen euro in om
de modestad op de kaart een
gouden rand te geven.
Het eerste modemuseum ter we
reld. Natuurlijk zijn er diverse
textiel- en kostuummusea en
timmeren in Nederland het Mu
seum Boijmans Van Beuningen
en het Centraal Museum in
Utrecht aan de weg. Maar een
huis alléén voor mode is uniek.
Maar de modemensen moeten
het zelf waarmaken. „Wij heb
ben voor een voetbalstadion ge
zorgd en spelers aangekocht,
maar nu is het aan hen om te
spelen", zo zegt Frank Geudens,
gedeputeerde van de Provincie
Antwex-pen. Hij is duidelijk: het
museum moet 60.000 bezoekers
bex'eiken en later 100.000.
„Mochten ze het niet halen, dan
krijgt het museum minder geld
en wordt het stilaan afge
bouwd."
Hans Jacobs
ModeMuseum Provincie Ant
werpen (Momu), Nationale-
straat 28 Antwerpen. Open:
dinsdag tot en met zondag van
10.00 tot 18.00 uur, op donder
dag tot 21.00 uur.
Info: www.momu.be
Het eerste modemuseum ter wereld heeft zijn deuren geopend in Antwerpen.
foto Bruno Pieters
Zeeland telt veel goede restaixrants
en een aantal daarvan onder
scheidt zich door een pex-fectie die ge
paard gaat aan een bewonderenswaar
dige bescheidenheid. Eetgelegenheden
waar zonder ophef met liefde wordt ge
kookt en de gast in de watten gelegd.
Zo'n restaurant is 't Oudt Sas in Sas
van Gent. Teun en Thea Roffel-de
Boeye openden 't Oudt Sas aanvanke
lijk als Bistro, maar leex'den al gauw
dat een bistro voor Belgen een zaak is
waar je een kopje koffie drinkt. Zo
werd vrij recentelijk de aanduiding bi
stro verandei'd in restaurant en voer
den Teun en Thea een aantal verande
ringen door: de Thonetstoeltjes maak
ten plaats voor gestoffeerde exempla
ren en textiel verving de papieren ser
vetten.
En goed luisterend naar hun gasten
verhoogden zij geleidelijk het niveau.
Wat echter niet veranderde is de ge
moedelijke en gastvrije sfeer. De gast
vrouw ontvangt me allerhartelijkst en
bezorgt me een plekje aan het raam met
uitzicht op de plezierbootjes in de oude
kanaalarm. Nog jeugdige leilinden
omlijsten het vredige tafereel. Op dit
middaguur door de week heerst een
weldadige rust in 't Oudt Sas, maar dat
beeld is 's avonds heel anders.
Ik krijg een voorproefje in de vorm van
de smaakpapillen prikkelende Ser-
x'anoham en een amuselepel met zacht
aangemaakte Zeeuwse garnaaltjes.
Elke drie maanden wisselt de menu-
kaaxd en ik meldt me net op het moment
dat de zomerkaart het veld zal x-uimen.
Gelukkig heeft 't Oudt Sas een aantal
specialiteiten die zo in de smaak vallen
van de vaste gasten dat ze altijd op de
kaai't zullen blijven. Helaas moet de
patron die middag nog om verse co
quilles St. Jacques, zodat dit popxxlaire
warme voorgerecht met saus van Noil
ly Prat, platte kaas en kletskop van
Parmezaan (€16,50) mijn neus voorbij
gaat.
In plaats daarvan kies ik voor een an
dere specialiteit: Gebruleerde ganzen
leverpaté met verse gelei van kweepeer
en verse pax-tjes van kweepeer en kren-
tentoast (€17,50). Patron-aan-het-
fomuis Teun Roffel heeft de gelei net
gemaakt van de kweeperen van de
buux-man. Zolang de voorraad strekt
zal hij de gelei en de vex-se kweeperen-
part j es serveren bi j de al s zalf zo zachte
ganzenleverpaté die is afgedekt met
een krokant laagje gecaramelliseei'de
suikex\ De zoetzure kweepeer haxmo-
nieert fantastisch met de ganzenlever.
Niet minder mooi is het hoofdgei'echt:
Westkade 80
4551 CE Sas van Gent
Tel. 0115-454446
Fax.0115-450456
E-mail: restaurantoudtsas@hetnet.nl
Sluitingsdagen: woensdag en donder
dag
Keuken open: 12.00 tot 14.00 uur en
17.30 tot 21.00 uur
Creditcards: Visa en Mastercard en
pinnen
Vegetarisch: in overleg
Kinderen: alles in 't klein
Rolstoel: toilet niet aangepast
Roken: niet gescheiden
de klassieke Gepocheerde Tongfilets
Véronique met witte wijnsaus, gepelde
druiven en Bressiaanse garnalen (dag
prijs, vandaag €22,50) in opperbeste
vorm. Noordzeetong op z'n mooist,
zwemmend in de witte saus rond een
eilandje van groene koolpuree op
smaak gebracht met kerrie en saffraan
en gestoofde prei. De garnaaltjes uit
Breskens zijn de perfecte begeleiders
van de delicaatste onder de platvissen.
Teun Roffel is aangesloten bij Euro-To
ques, chefs die bijzondere aandacht
besteden aan versheid van het px'oduct,
streekproducten en die de seizoenen
x-especteren. In Zeeland heeft Eui-o-To-
ques slechts vier leden, allen in
Zeeuws-Vlaanderen.
De basis van de keuken is Frans, maar
de Zeeuwse lijn is duidelijk aanwezig:
Zeeuwse oesters met vierkleurenpeper
(€10,50), Warm geitenkaasje met
Zeeuws spek enhoningsausje (prijs bij
schrijven nog niet bekend), Verse Oos-
terschelde-kreeftensoep met Armag
nac (€7,25), Gebakken Lotte met ge
rookt Zeeuws spek, saus van prei en
tuinkruiden en iets Pemod (€20,50).
Gebakken paling met verse citx'oen en
bieslook (prijs nog onbekend) zou je
een streekgerecht kunnen noemen en
deTournedos (€20,50 en 22,50) zijn
van Belgisch formaat. Lyrisch is Teun
over het lamsvlees uit het Franse Siste-
ron waarvan hij de filets sexveert met
gecandeerde knoflooksaus, terwijl het
Stoofpotje van lamsvlees met zilver
uitjes en Banyuls echt iets is om je met
de herfst te verzoenen.
Om de Belgische gasten te gerieven is 't
Oudt Sas op Kerstavond open en ver
der op eerste Kex-stdag zowel 's mid
dags als 's avonds en op tweede Kerst
dag 's avonds. Dan kan ook a la carte
worden gegeten.
Rien van Reenis
La Perla staat voor exclusie
ve lingerie die draagt als een
tweede huidNu is er een bi j pas
send parfum: Creation. En niet
zomaar een parfum, maar eentje
„dat de pure en zoete geur
ademt van een huid als door de
zon gekust, een pax-f um dat pure
vrouwelijkheid ademt, sensueel
en verleidelijk." Een gouden be
ha-sluiting siert de hals van de
flacon, symbool van de vrouwe
lijke allure. Creation bestaat uit
een hele serie, met onder meer
een parfum-spray (vanaf 35,50
euro), douchegel (28 euro) en
deo (33 euro).
f
Robert Cavalli kleedde al vele
vrouwen, onder wie Anast-
acia en Jennifer Lopez. Hij stopt
doorgaans veel natuur in zijn
ontwerpen, zoals zebra-, tij gei
en pythonprints gecombineerd
met zijde, leer en denim. Nu
heeft hij zich ook op een parfum
gestort. Rond de flacon slingert
een slang, die - zoals Cavalli zelf
zegt - „mij zoveel succes in de
mode heeft gebracht en die ook
deze droom van mij symboli
seert." Voor Cavalli is de slang
het verleidelijkste reptiel uit de
dierenwereld. Het parfum kent
drie lagen: een basis van amber
en musk, een hart van exotische
bloemen en cederhout en een
toplaag van magnolia's en krui
dige elemihars. Prijs: 55 euro
GiÖRGIÖ
masi|
/Taaltijd-salades zijn allang geen
J.VL typische voorjaars- en zomerge-
rechten meer. Het succes er vandanken
we aan het feit dat de ingrediënten voor
dergelijke gerechten vrijwel het gehele
jaar door vers verkrijgbaar zijn. Daar
bij komt nog dat het samenstellen van
dergelijke salades minder tijd vergt
dan het samenstellen van een hoof d-
maaltijd.We kunnen ze samenstellen
met vlees, vis, gevogelte, eieren, kaas,
noten en olijven en er is keuze uitver-
schillende slasooxien. Vaak nemen we
meer dan een soort. De meest gangbare
soorten zijn:
- Kropsla: de bekendste groene sla
soort, ook wel botersla genoemdZe is
echter ook vrij teer en daardoor ook
kwetsbaar.
- Frisee: ook wel krulandijvie of krulsla
genoemd. Heeft een pittige smaak.
- Rucola: de jonge bladeren van het x-a-
ketkx'uid (een mosterdsooxt) dat in ons
land in 't wild voorkomt, maar ook
wordt gekweekt. Daarnaast wordt ru
cola geïmpoiteerd vanuit Italië. Heeft
een pittige ietwat nootachtige smaak.
- Veldsla: wordt tegenwoordig vrijwel
het gehele jaar door aangeboden. Er
zijn kleinbladige en gx-ootbladige
veldslasoorten. De grootbladigen le
nen zich bij uitstek voor het samenstel
len van maaltijd-salades.
- Eikenbladsla: slasoort met licht ge
kruid meestal bruin/x-ood geklexxrd
blad,met ietwat bittere en licht noot
achtige smaak.
- Lollo rosso: Italiaanse slasoort met
roodgroene gekrulde blaadjes. Vrij
neutx'ale smaak.
- Lollo biondo: familie van lollo rosso
met lichtgroene gekrulde blaadjes.
Eveneens vrij neutrale smaak.
- Little gemKleine slakropjes, meestal
afkomstig uit Spanje en Marokko.
Frisse maar verder weinig opvallende
smaak. Ideaal met eieren.
- Radicchio: ook wel roodloflid van de
witloffamilie. De smaak van de knap
perige blaadjes bevat een aangenaam
bittertje. Wox'dt ook in ons land ge
kweekt en aangevoex'd onder meer van
uit Italië.
- Witlof: al tientallen jaren als een
X'auwkostgroente bekend. Is tegen
woordig vrijwel het gehele jaax- door
verki'ijgbaar. Wordt op xiitgebreide
schaal in ons land en in België ge
kweekt. Sinds het destijds kenmerken
de bittertje uit het witlof is genomen is
de smaak weinig imponerend.
- Waterkers: uiterst populair. Heeft een
frisse ietwat peperige smaak. Wordt in
ons land gekweekt. Is vrij teer en daar
door ook kwetsbaar. Ideaal voor sala
des waarin vis wordt vex-werkt. Vrijwel
het gehele jaar door verkrijgbaar.
- Ijsbergsla: komt oorspronkelijk uit de
VS. De knapperige bladeren worden
meestal in smalle reepjes gesneden en
niet in stukjes gescheurd. Ijsbergsla
kan langer dan alle andere slasoorten
worden bewaard (groentenlade koel
kast). In de meeste supermarken en bij
de groentenspecialisten worden tegen
woordig gemengde slasoorten in ver
schillende samenstellingen aangebo
den. De sla is altijd gesneden en vrijwel
nooit gescheurd. De houdbaarheid van
de gemengde slasoorten is dan ook ge
ring.
De meeste maaltijdsalades worden
aangemaakt met dx-essings van olie met
azijn of citx-oensap. Een enkele maal
komt er mayonaise aan te pas en die
wordt meestal apart aangeboden.
De dressings zijn over het algemeen
veel minder zuur dan vroeger het geval
was. Bij salades kan de Italiaanse bal-
samico-azijn een voorname rol spelen
als smaakmaker. In tegenstelling tot de
wijn-azijnen wordt balsamico ge
maakt met niet gegist druivenmost, ge
rijpt op eikenhouten. Verder onder
scheiden we naast de gewone witte en
gele witte azijn met karamel) azijn
tal van soorten waaraan tuinkruiden of
vruchten hxin smaak en aroma vexie-
nen. De meeste soorten verliezen echter
al na enkele maanden hun smaak, geur
en kleur.
Een van de meest opvallende azijn-
sooxten die in ons land werden geïntro
duceerd is de Spaanse sherry-azijn die
meestal op vrijwel dezelfde wijze als de
balsamico-azijn in Italië (Modena)
wordt gefabriceerd. Tegenwoordig
worden veel dressings samengesteld
met olijfolie. De meest smakelijke en
voor dressings ook meest ideale olijf
olie is de extra vierge olijfolie. Ze is af
komstig van de eerste koude persing
van de olijven.Naast olijfolie van de
eerste persing komt ook de vierge olijf
olie voor het aanmaken van de maal
tijdsalades in aanmerking. De olie is
ook koud geperst en heeft ook geen zui
vering nodig gehad. Gezuiverde en ge
filterde, geraffineerde, olijfolie die
vrijwel altijd warm werd geperst heeft
een donkere smaak en is daardoor bij
zonder geschikt voor het bakken, bra
den en roosteren.
Naast de olijfolie zijn er oliesoorten
waarmee we al heel lang omgaan. De
arachideolie, geperst uit pinda's is
daarvan een voorbeeld. Tot diezelfde
groep oliesoorten behoren ook de so-
jaolie (ook wel slaolie genoemd), zon
nebloemolie, mais- en tarwekiemolie,
sesamolie en notenolie.
Hans Belterman
Volgende week treft u in de dagelijkse
recepten rubriek suggesties aan voor
het samenstellen van maaltijdsalades
met vis, vlees en kaas. De serie wordt
binnenkort uitgebreid met recepteix
voor maaltijdsalades met noten, eie
ren, gevogelte en tal van vleeswaren.
Als Giorgio Annani met een
nieuwe geur komt, is dat al
tijd bijzonder. Half oktober is
het weer zo ver want dan ligt
Sensi in de winkel, de nieuwste
damesgeur van Armani. Vol
gens de mode(en geux')ontwer-
per niet bedoeld voor 'de vrouw
die opvalt maar voor de vrouw
die men zich herinnert'. Sensi,
verpakt in een fraai dun en
doorzichtig flesje, is een zoetige
geur met bloemige, houtachtige
en oriëntaalse elementen die
herinneren aan de voorliefde
van Armani voor het Vexve Oos
ten.
„Een parfum dat je zinnen prik
kelt vergeet je nooit", aldus Ar
mani. In de reclame-uitingen
rond de nieuwe geur wordt dat
verbeeld door een vrouw in rode
Armani-jurk met de slogan
'Sensi, I sense therefore I am'.
Sensi eau de parfum spray kost
39,77 voor 30 ml. Een flacon van
100 ml kost €83,93.