Pc-spellen lokken meer oudere spelers Eetschrijvers gebundeld Grillen aan de zeedijk Bewaren voor later uit de gratie W13 Kasteel van Batavia Plakband Gatsby-pen Horloge Snoepjes Bordeaux zaterdag 31 augustus 2002 Spelletjes spelen op de 'gewone' computer of een spelcomputer als Sony's PlayStation 2, is een popu lair tijdverdrijf onder steeds meer, en steeds oudere, Ne derlanders. Die trend is ko ren op de molen van sof t- ware-ontwikkelaar Davilex uit Houten, die inzet op games voor een breed pu bliek. Na het verkoopsucces van de Racer-games gokt Davilex nu op 'Knight Ri der'. Het spel, dat is geba seerd op de gelijknamige tv- serie, komt in november op de markt. Davilex, vooral bekend van boekhoudsoftware, scoor de in 1997 een hit met het spel 'A2 Racer'. Vervolgens bedacht het bedrijf varianten als 'Grachtenracer' met een super snelle speedbootrace door de wateren van Amsterdam en Ve netië. De Davilex-games gaan over de toonbank in diverse Eu ropese landen en de Verenigde Saten. Bij het bedenken van games heeft Davilex de 'massaconsu ment' voor ogen. Een interes sante groeimarkt, meent de NVPI, brancheorganisatie voor de entertainmentindustrie. ,,Door de concurrentiestrijd tussen spelfabrikanten dalen de prij zen en zij n mensen veel snel ler geneigd een spel uit te probe ren", stelt NVPI-medewerkerB. de Koning. In Nederland kwam de totale gameverkoop vorig jaar uit op 127 miljoen euro, een stijging van 38 procent. De omzetgroei was toe te schrijven aan een nieuwe generatie spelcompu- tersoftware als PlayStation 2 en Game Boy Advance. Die steeg met 63 procent naar 75 miljoen euro. „Die trend zet door", aldus F. Sibbel van het Rotterdamse onderzoeksbureau Blauw Re search, dat bezig is met nieuw onderzoek naar de gamemarkt. Volgens Sibbel ziet het ernaar uit dat de gameverkoop in het eerste halfjaar van 2002 weer is Computerspelletjes spelen is een populair tijdverdrijf onder steeds meer ouderen. toegenomen. De NVPI en Blauw Research constateren dat de ge middelde leeftijd van de game- consument stijgt. De knoppen van de spelcomputer zijn nu in handen van iemand van 29 jaar, terwijl de gemiddelde leeftijd van de gameliefhebber achter de personal computer 36 jaar oud is. „Juist de fanatieke gamers blijken wat oudere jon geren te zijn. Daarnaast stijgtde gemiddelde leeftijd, omdat wat oudere mensen ook weieens wat willen proberen", verklaart Sibbel. Zo iemand is de 57-jarige J. Bol. „Zie ik in de winkel een leuk spel tegen een redelijke prijs, dan pak ik het mee", vertelt Bol. Inmiddels heeft de buschauf feur zo'n 200 spelletjes en is hij er dagelijks mee bezig. „Games worden meer een mas saproduct voor een veel grotere groep consumenten", zegt ook E. van Meerendonk, marketing manager bij Davilex. Het be drijf speelt met 'Knight Rider, The Game' in op de huidige trend waarbij de jaren tachtig herleven. Zo herhaalt de tv-zen- der V8 'Knight Rider' weer on der de noemer Remember the 80's. In de tv-serie figureert de Amerikaanse acteur David Hasselhoff als Michael Knight. Samen met de eigenzinnige, pratende auto KITT bestrijdt hij criminelen. In de game kruipt de speler niet in de huid van Knight, maar is hij de auto. Een slimme zet, vindt de 17-ja- rige P. Steenbergen uit Oost- zaan, die het spel testte. „Op die manier voorkomt Davilex dat het spel last heeft van de jaren '80-sfeer, die bij de jeugd geen herinneringen oproept." Spelfanaten Dat is ook precies de bedoeling van Davilex. Hoewel het bedrijf zich op een brede kopersgroep richt, wil Davilex met 'Knight Rider' proberen ook echte, veel al jongere, spelfanaten tot aan schaf te verleiden. Onderzoeker Sibbel is benieuwd of dat gaat lukken. „Het family entertain ment van Davilex lijkt me moei lijk te combineren met de spel- eisen van hardcore gamers. Da vilex moet toch concurreren met grote bedrijven die enorm veel geld in de ontwikkeling van spellen kunnen stoppen." De 17-jarige M. Kok uit Lely stad is een van de mensen die 'Knight Rider' bij Davilex heb ben uitgeprobeerd. Games zijn voor hem een serieuze hobby waar hij veel geld en tijd in stopt. „Ik speel dagelijks om mijn vaardigheid op peil te hou den.De aankomende HBO'er twijfelt of hij 'Knight Rider' straks koopt. „De besturing is heel goed, maar ik vind het jam mer dat sommige dingen niet zijn geïntegreerd." Zo voorziet het spel niet in een combinatie van op hoge snelheid racen en daarbij over treinen springen of op twee wielen tussen vracht wagens doorglippen. „Hetisof- of." Testgenoot Steenbergen vindt het daarentegen „een leuk spel waarbij goed naar de serie is gekeken". Met de ontwikkeling van 'Knight Rider' is zo'n 1,5 mil joen euro gemoeid. Er komt in november zowel een versie voor cd-rom als PlayStation 2 in de winkel te liggen. Eind 2003 wil Davilex met een game over de eveneens populaire politieserie 'Miami Vice' komen. Brenda Filippo Eens in de zoveel tijd bunde len eetschrijvers van grotere kranten hun journalistieke stukken in een boekje. De Da mes Reiziger van het Algemeen Dagblad doen dat regelmatig, en ook hun mannelijk collega's van de Volkskrant en NRC/Handelsblad selecteren soms hun 'beste' stukjes voor een boek. In 'De Boer De Cocq verslaan de wereld' verlegt het illustere Volkskrant-duo zijn terrein van eetrecensies naar reportages. En die gaan niet uitsluitend - hoewel nog wel grotendeels - over eten. Zo gaan ze op zoek naar waar je een heel varken kunt kopen, be zoeken ze een smijtende Japan se kok in Zuidlaren en proberen ze een garnalennetje te vinden voor een strooptocht langs de kust. Het zijn vaak hilarische speur tochten, met treffende observa ties en oprechte verbijstering over hoe ingewikkeld een schijnbaar eenvoudige wereld in elkaar steekt. De Boer De Cocq schrijven 'op de millime ter', en daardoor wordt de lezer meegetrokken in gerichte aan dacht voor een detail. Nadeel Soms prachtig geschreven, dat zeker, maar er kleef t één be hoorlijk nadeel aan deze bunde ling verhalen: ze zijn achter el kaar in een boek geplakt. De Boer De Cocq éénmaal per week in het zaterdagse Volks krantmagazine is een genot, omringd door serieuze verhalen en fraaie fotografie. Bijna 30 ar tikelen achter elkaar, zonder af leiding, is teveel. Het toontje van kinderlijke verbazing, af gewisseld met grappige nota ties, gaat irriteren als je het pa gina na pagina leest. Het legt ook meteen de zwakte van de beide heren bloot: hun schrijven is een trucje geworden. Mooi in de krant, onvergeeflijk in een boek. Saaier Joep Habets schrijft over eten voor NRC/Handelsblad, onder meer voor de zaterdagse bijlage Etcetera. Parallel aan de verge lijking NRC-Volkskrant kun je zeggen dat Habets wat saaier en gedegener schrijft dan zijn Volkskrantse collega's. Als hij grappig probeert te doen, doet dat soms ietsjes geforceerd aan. Maar na lezing van zijn bundel Kliekj es is er veel meer informa tie over eten blijven hangen. „Culinaire journalisten zijn ge boren met een opgetrokken neus", schrijft Habets. „Altijd is er wel iets wat niet deugt, wat elders beter is of voor de oorlog beter smaakte." Daarmee verplicht de culinair journalist zich wel tot gefun deerd weerwerk. En dat doet Habets met zwier. Zijn boek is niet alleen dikker in omvang dan dat van zijn collega's, de dichtheid aan informatie is be duidend veel groter. Vreemd genoeg valt dat minder zwaar op de maag dan de reeks luchtige toetjes van De Boer De Cocq. Jacques Hermus De Boer De Cocq Verslaan de wereld (uitg. Contact, 141 blz.) Joep Habets, Kliekjes (uitg. Contact, 175 blz.) Café-Restaurant Kasteel van Bata via in Westkapelle zou zijn naam ontlenen aan een VOC-schip en j uist in het VOC-jaar verlegt de jonge, onder nemende, eigenaar zijn koers en opent hij een riant grill-restaurant in een nieuw aangebouwd gedeelte dat groot genoeg lijkt om 's winters heel West- kappel te herbergen. De zaken zijn dus groots aangepakt, onder het schuine dak, geschraagd door stalen balken is een intieme sfeer gecreëerd dank zij zorgvuldig gekozen verlichting en terracotta tinten. Het zal overigens nog intiemer worden wanneer de grillig gevormde, eigen tijdse kroonluchters op advies van de architect nog een metertje of zo zullen zakken. De ruimte lijkt me ideaal voor feesten en partijen en die zullen in het komen de koude seizoen hier ongetwijfeld plaats vinden. Deze avond deel ik de ruimte met kleine tot grotere gezel schappen badgasten die het zich alle maal goed laten smaken. Mijn tafeltje staat dicht bij de open keuken waar de koks rustig en in stilte hun werk doen. In feite hoor ik alleen het sissen van de boter in de pan. Ook de gastvrouw die mij vriendelijk heeft ontvangen en mij zelf mijn tafeltje heeft laten kiezen, gaat stil en ont spannen haars weegs. De muziek over stijgt nimmer een beschaafd geluids niveau. Rust heerst alom. Het is dan ook even schrikken wan neer de deur aan de zeezijde opengaat en de wind een annoncerend bord te gen de plavuizen werkt. Daar zal komende winter wellicht iets op ge vonden moeten worden, want het kan spoken aan de Westkappelse Zeedijk. Het Kasteel bestaat als herberg al eeu wen, maar het huidige pand dateert van 1950 en vervangt een café-restau rant dat in de Tweede Wereldoorlog werd verwoest. Er zijn vele versies over de ontstaansgeschiedenis. Af monsterende VOC-zeelieden zouden de zaak zijn begonnen. Er zijn koop akten uit 1635 en er was eens een scheepskamer daterend uit de tijd dat VOC-schepen afmeerden aan het Gro te Hoofd. 'Hier kunnen wij eten en lo geren', schrijft C. de Koster in 1875 in 'Schetsen uit Zeeland' en hij noteert: ,Wij krijgen eten van de vrouw'. Ruim honderd vijf en twintig jaar later is het niet anders: de gastvrouw zet mij een groot bord met zes gegrilde kik kerbilletjes (€6,25) voor die genoeg hebben aan een beetje zout, een per fecte starter. De boter bij het stok- Grill-Restaurant Kasteel van Batavia Zuidstraat 143 4361 AH Westkapelle Tel. 0118-571371 Sluitingsdag: op bezoekdag nog niet bepaald, het beste is even te bellen Keuken open: vanaf 17.00 uur Nog geen creditcards mogelijk, wel pinnen Kinderen: kindermenuutjes, kleur plaat, ijsje Vegetariërs: in overleg Rolstoel: mogelijk Roken: niet gescheiden, goede afzui ging brood is zacht en smeerbaar en dat kom je tegenwoordig zelden tegen. De voorgerechten behoren tot het bistrogenre: tomatensoep (€2,50), ui ensoep (€2,75), garnalencocktail (€7,50), escargots (€4,75) en gegrilde scampi's (€7,50). Zoals verwacht vormen vleesgrechten de hoofdmoot: Franse spareribs met huisgemaakte chilisaus (€11,75), ge grilde biefstuk en Angus-entrecóte (beide €14,50 voor 300 gram), spies- braten ofwel vers gebraden en gegril de rollade (€11,25), Flintstonesteak ofwel 500 gram gemarineerde karbo nade van de ham (€14,50), vleestrio, bestaande uit mini-hakse, ossenhaas en varkenshaas en Bourgondisch vleespotje (beide €euro 12,50) en Var kenshaas du Chef (€13,00). Ik kies de T-bone steak, niet die van 500 gram (€18,50) maar die van 350 gram (€14,50) en daar heb ik nog een hele kluif aan. Het vlees is perfect gegrild, nog mooi rosé van binnen, de gebakken krieltjes zij n zeer goed en ook de frieten smaken uitstekend. De gemengde groenten vertonen zelfs sporen van de grill en ik mag me naar hartelust bedienen van het saladebuffet dat er fris en verzorgd uitziet. Wie vis prefereert heeft ruime keus uit zes soorten, variërend in prijs van 105 0 tot 155 0 voor gebakken zee tong Picasso. De nagerechten bestaan uit ijscreaties rond de €3,50. Conclusie: een prettige, rustige, medi terrane sfeer met een goede keuken, vriendelijke en correcte bediening en een zeer goede prijs-kwaliteitverhou- ding. Rien van Reems Het is in onze welvaartstaat geen noodzaak meer om zelf levensmiddelen te conser veren. Vroeger, niet langer dan een halve eeuw geleden, was dat wel noodzakelijk omdat be paalde levensmiddelen gedu rende langere of kortere tijd niet werden verkocht dan wel bij zonder hoog geprijsd waren. In ons land werden tot diep in de vorige eeuw, vooral buiten de grotere steden, veel jams thuis gemaakt. Er werden verschil lende groenten- en vruchten- soorten geweckt en men legde augurken, komkommers en kleine uitjes in het zuur of zoet zuur. Het was de tijd waarin men in de kelder of kelderkast planken vol met geweckte groenten en vruchten kon aan treffen. Tegenwoordig blijven die planken leeg. Daarbij komt nog dat er tegenwoordig wonin gen worden gebouwd waarin kelder en kelderkasten ontbre ken. Het wecken van groenten en vruchten is passé. Deze ïnmaak- methode is vrijwel volledig overgenomen door het diepvrie zen. Dat is een techniek waarbij zowel de groenten als de vruch ten weinig van hun smaak, geur en uiterlijk verliezen. In ieder geval minder dan bij welke an dere conserveringstechniek dan ook. Andere conserveringstech nieken die thuis niet of nauwe lijks meer worden toegepast zijn het conserveren in zout (snij - en sperziebonen), het drogen (ap pels, peren) en het bereiden van geleien en (limonade)siropen. Het roken/drogen van vis en vlees werd in ons land lang niet zo vaak toegepast als in de ons omringende landen. Na de tra ditionele slacht werden op de boerderijen de zijden spek en hammen gerookt en het rund vlees (muis) gedroogd. Andere delen van het slachtvlees wer den gepekeld of geweckt. Ook werden grotere stukken vlees en gevogelte gebraden en onder in het vet gezet. Dat komt vandaag eigenlijk niet meer voor. Tegen het wecken van vlees heb ben overigens altijd bezwaren bestaan omdat het oplopen van een voedselvergiftiging na het eten van geweckt vlees niet denkbeeldig is. Het maken van jams, het inleg gen van groenten en vruchten op azijn (zuur en zoetzuur), het in leggen op alcohol en het maken van chutney en relish gebeurt nog altijd thuis. De hoeveelhe den zijn lang niet meer zo groot als vroeger en bovendien wordt een deel van de inmaak meestal bestemd om cadeau te geven. Zo'n potje zelfgemaakte jam, chutney of relish dat is voorzien van een fraai etiket ontvangt men graag als een geschenk. Het is een persoonlijk geschenk waaraan de gever net zo veel plezier beleeft als de ontvanger. Het 'bewaren voor later' van ei gen inmaak heeft in onze maat schappij eigenlijk weinig zin meer. Met de eigen inmaak, en die van jams, chutney's en re- lishes in het bijzonder, is men niet meer zo voordelig uit als vroeger juist wel het geval was. Het aanbod van vruchten en groenten die zich lenen om te worden ingemaakt is veel min der groot dan voorheen terwijl de prijs van de suiker die men nodig heeft zo sterk is gestegen dat het maken van eigen jams nauwelijks de moeite meer waardis. Los daarvan is het ple zier dat men beleeft aan het ma ken van jams en dergelijke in ei gen keuken wel heel groot en wellicht nog groter is het plezier bij het schenken van een potje zelfgemaakte jam aan een goede vriend, vriendin of familielid. Hans Belterman In de komende week worden in de dagelijkse rubriek recepten opgenomen voor het maken van zelfgemaakte jams en chutney. Daarnaast worden in de rubriek enkele recepten opgenomen voor het inleggen op azijn suiker) en het inleggen op een alcoholische drank. De serie in- maakrecepten zal in de week daarna worden voortgezet met suggesties voor het maken van relishes, piccalilly en andere specialiteiten met mosterd zoals mosterdvruchten, sandwich- mosterdspread en champignons in mosterdsaus. De plakkerige familie Pritt krijgt er een broertje bij: Pritt Power Gripper. Dat is een plakbandhouder met een zuig- stripDeze telt duizenden kleine gaatjes. De Power Gripper zuigt zich overal aan vast, ook op een verticale ondergrond. Zo plakje de plakbandhouder vast op bu reau, lamp, pc of koelkast of waar je hem ook nodig hebt Hij is weer makkelijk te verplaat sen, zonder een spoor achter te laten of het oppervlak te be schadigen. De Power Gripper komt in twee formaten op de markt: met rolbreedtes van 12 en 19 millimeter. De prijzen zijn respectievelijk 3,25 en 4,95 eu- Montblanc eert de Ameri kaanse jaren '20-schrijver F. Scott Fitzgerald (onder meer bekend van The Great Gatsby en This Side of Paradise) met een exclusieve pen. De auteur krijgt een plaatsje in de reeks Limited Writers' Edition, die Montblanc in 1992 startte. Over de pen hebben ze bij Montblanc stevig nagedacht. Een beetje persberichtproza: „De flair var die schitterende periode wordt weerspiegeld in de contraste rende wisselwerking tussen de glanzende witte pen en de zwar te dop van kunsthars." De F. Scott Fitzgerald is in beperk te mate verkrijgbaar als vulpei. (663 euro), balpen (337 euro) en set (1316 euro). Voor sportievelingen komt Casio met de Physical-lijn: horloges voor tijdens het joggen of fitnessen. Ze zijn zo gemaakt dat je je niet ermee kunt beze ren Dus geen scherpe randen; kast en band lopen vloeiend in elkaar over. De knoppen zijn blindelings te vinden. Het lcd- scherm bestaat uit twee lagen, waardoor verschillende kleuren tegelijkertijd in beeld kunnen worden gebruikt. Voor fitness- ers is er de STR-111. Deze kan dertig gegevenssets opslaan met meetdatum, workout-tijd, aan tal verbrande calorieën en afge legde afstand. Als je de streefca- loriewaarde bereikt, verandert het display van kleur. De prijs: 79 of 99 euro. Snoepfabrikant Look-o- Look heeft een nieuwe her- sluitbare verpakking verzon nen: Silo's. Daar zitten drie ver schillende snoepmixen in. Het betreft Party Mix (verschillende soorten snoep en speeltjes), Me ga Mix'Pops (diverse soorten lollies) en City Assorti Mix (drie winegumvarianten in leuke ste- densymbolen). De fabrikant vindt Silo's „erg feestelijk voor traktatiemomenten met vrien den of familie binnen- en bui tenshuis.'Bovendien kunnen le ge Silo's dienen als opbergbox voor schoolspullen of verzame lingen. Prijs: 3,75 euro. Wie op zoek is naar een kos telijke Bordeaux, kan eer bezoekje aan Christie's overwe gen. Een collectie Bordeaux van zeer bijzondere kwaliteit, af komstig van een Belgische ver zamelaar, is het hoogtepunt van de wijnveiling in september. Bijzonder omdat het merendeel afkomstig is van uitmuntende wijnjaren 1985,1989 en 1990 en beroemde chateaux. Meer dan 120 dozen komen onder de ha mer. De geschatte prijzen lopen op tot 1000 euro. Daartegenover stelt Christie's ook meer betaal bare wijnen in het vooruitzicht, zoals Chateau des Gondats 1988: 200 tot 280 euro voor 24 flessen. De veiling vindt plaats bij Christie's Amsterdam op woensdag 11 september om 10.30 uur en 14.30 uur. Om 10.00 is een proeverij gepland.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2002 | | pagina 43