Pc-spellen lokken
meer oudere spelers
Eetschrijvers
gebundeld
Grillen aan de zeedijk
Bewaren voor later uit de gratie
W13
Kasteel
van Batavia
Plakband
Gatsby-pen
Horloge
Snoepjes
Bordeaux
zaterdag 31 augustus 2002
Spelletjes spelen op de
'gewone' computer of
een spelcomputer als Sony's
PlayStation 2, is een popu
lair tijdverdrijf onder steeds
meer, en steeds oudere, Ne
derlanders. Die trend is ko
ren op de molen van sof t-
ware-ontwikkelaar Davilex
uit Houten, die inzet op
games voor een breed pu
bliek. Na het verkoopsucces
van de Racer-games gokt
Davilex nu op 'Knight Ri
der'. Het spel, dat is geba
seerd op de gelijknamige tv-
serie, komt in november op
de markt.
Davilex, vooral bekend van
boekhoudsoftware, scoor
de in 1997 een hit met het spel
'A2 Racer'. Vervolgens bedacht
het bedrijf varianten als
'Grachtenracer' met een super
snelle speedbootrace door de
wateren van Amsterdam en Ve
netië. De Davilex-games gaan
over de toonbank in diverse Eu
ropese landen en de Verenigde
Saten.
Bij het bedenken van games
heeft Davilex de 'massaconsu
ment' voor ogen. Een interes
sante groeimarkt, meent de
NVPI, brancheorganisatie voor
de entertainmentindustrie.
,,Door de concurrentiestrijd
tussen spelfabrikanten dalen de
prij zen en zij n mensen veel snel
ler geneigd een spel uit te probe
ren", stelt NVPI-medewerkerB.
de Koning.
In Nederland kwam de totale
gameverkoop vorig jaar uit op
127 miljoen euro, een stijging
van 38 procent. De omzetgroei
was toe te schrijven aan een
nieuwe generatie spelcompu-
tersoftware als PlayStation 2 en
Game Boy Advance. Die steeg
met 63 procent naar 75 miljoen
euro. „Die trend zet door", aldus
F. Sibbel van het Rotterdamse
onderzoeksbureau Blauw Re
search, dat bezig is met nieuw
onderzoek naar de gamemarkt.
Volgens Sibbel ziet het ernaar
uit dat de gameverkoop in het
eerste halfjaar van 2002 weer is
Computerspelletjes spelen is een populair tijdverdrijf onder steeds meer ouderen.
toegenomen. De NVPI en Blauw
Research constateren dat de ge
middelde leeftijd van de game-
consument stijgt. De knoppen
van de spelcomputer zijn nu in
handen van iemand van 29 jaar,
terwijl de gemiddelde leeftijd
van de gameliefhebber achter
de personal computer 36 jaar
oud is. „Juist de fanatieke
gamers blijken wat oudere jon
geren te zijn. Daarnaast stijgtde
gemiddelde leeftijd, omdat wat
oudere mensen ook weieens wat
willen proberen", verklaart
Sibbel.
Zo iemand is de 57-jarige J. Bol.
„Zie ik in de winkel een leuk
spel tegen een redelijke prijs,
dan pak ik het mee", vertelt Bol.
Inmiddels heeft de buschauf
feur zo'n 200 spelletjes en is hij
er dagelijks mee bezig.
„Games worden meer een mas
saproduct voor een veel grotere
groep consumenten", zegt ook
E. van Meerendonk, marketing
manager bij Davilex. Het be
drijf speelt met 'Knight Rider,
The Game' in op de huidige
trend waarbij de jaren tachtig
herleven. Zo herhaalt de tv-zen-
der V8 'Knight Rider' weer on
der de noemer Remember the
80's. In de tv-serie figureert de
Amerikaanse acteur David
Hasselhoff als Michael Knight.
Samen met de eigenzinnige,
pratende auto KITT bestrijdt
hij criminelen. In de game
kruipt de speler niet in de huid
van Knight, maar is hij de auto.
Een slimme zet, vindt de 17-ja-
rige P. Steenbergen uit Oost-
zaan, die het spel testte. „Op die
manier voorkomt Davilex dat
het spel last heeft van de jaren
'80-sfeer, die bij de jeugd geen
herinneringen oproept."
Spelfanaten
Dat is ook precies de bedoeling
van Davilex. Hoewel het bedrijf
zich op een brede kopersgroep
richt, wil Davilex met 'Knight
Rider' proberen ook echte, veel
al jongere, spelfanaten tot aan
schaf te verleiden. Onderzoeker
Sibbel is benieuwd of dat gaat
lukken. „Het family entertain
ment van Davilex lijkt me moei
lijk te combineren met de spel-
eisen van hardcore gamers. Da
vilex moet toch concurreren met
grote bedrijven die enorm veel
geld in de ontwikkeling van
spellen kunnen stoppen."
De 17-jarige M. Kok uit Lely
stad is een van de mensen die
'Knight Rider' bij Davilex heb
ben uitgeprobeerd. Games zijn
voor hem een serieuze hobby
waar hij veel geld en tijd in
stopt. „Ik speel dagelijks om
mijn vaardigheid op peil te hou
den.De aankomende HBO'er
twijfelt of hij 'Knight Rider'
straks koopt. „De besturing is
heel goed, maar ik vind het jam
mer dat sommige dingen niet
zijn geïntegreerd." Zo voorziet
het spel niet in een combinatie
van op hoge snelheid racen en
daarbij over treinen springen of
op twee wielen tussen vracht
wagens doorglippen. „Hetisof-
of." Testgenoot Steenbergen
vindt het daarentegen „een leuk
spel waarbij goed naar de serie
is gekeken".
Met de ontwikkeling van
'Knight Rider' is zo'n 1,5 mil
joen euro gemoeid. Er komt in
november zowel een versie voor
cd-rom als PlayStation 2 in de
winkel te liggen. Eind 2003 wil
Davilex met een game over de
eveneens populaire politieserie
'Miami Vice' komen.
Brenda Filippo
Eens in de zoveel tijd bunde
len eetschrijvers van grotere
kranten hun journalistieke
stukken in een boekje. De Da
mes Reiziger van het Algemeen
Dagblad doen dat regelmatig,
en ook hun mannelijk collega's
van de Volkskrant en
NRC/Handelsblad selecteren
soms hun 'beste' stukjes voor
een boek.
In 'De Boer De Cocq verslaan
de wereld' verlegt het illustere
Volkskrant-duo zijn terrein van
eetrecensies naar reportages.
En die gaan niet uitsluitend -
hoewel nog wel grotendeels -
over eten.
Zo gaan ze op zoek naar waar je
een heel varken kunt kopen, be
zoeken ze een smijtende Japan
se kok in Zuidlaren en proberen
ze een garnalennetje te vinden
voor een strooptocht langs de
kust.
Het zijn vaak hilarische speur
tochten, met treffende observa
ties en oprechte verbijstering
over hoe ingewikkeld een
schijnbaar eenvoudige wereld
in elkaar steekt. De Boer De
Cocq schrijven 'op de millime
ter', en daardoor wordt de lezer
meegetrokken in gerichte aan
dacht voor een detail.
Nadeel
Soms prachtig geschreven, dat
zeker, maar er kleef t één be
hoorlijk nadeel aan deze bunde
ling verhalen: ze zijn achter el
kaar in een boek geplakt. De
Boer De Cocq éénmaal per
week in het zaterdagse Volks
krantmagazine is een genot,
omringd door serieuze verhalen
en fraaie fotografie. Bijna 30 ar
tikelen achter elkaar, zonder af
leiding, is teveel. Het toontje
van kinderlijke verbazing, af
gewisseld met grappige nota
ties, gaat irriteren als je het pa
gina na pagina leest. Het legt
ook meteen de zwakte van de
beide heren bloot: hun schrijven
is een trucje geworden. Mooi in
de krant, onvergeeflijk in een
boek.
Saaier
Joep Habets schrijft over eten
voor NRC/Handelsblad, onder
meer voor de zaterdagse bijlage
Etcetera. Parallel aan de verge
lijking NRC-Volkskrant kun je
zeggen dat Habets wat saaier en
gedegener schrijft dan zijn
Volkskrantse collega's. Als hij
grappig probeert te doen, doet
dat soms ietsjes geforceerd aan.
Maar na lezing van zijn bundel
Kliekj es is er veel meer informa
tie over eten blijven hangen.
„Culinaire journalisten zijn ge
boren met een opgetrokken
neus", schrijft Habets. „Altijd is
er wel iets wat niet deugt, wat
elders beter is of voor de oorlog
beter smaakte."
Daarmee verplicht de culinair
journalist zich wel tot gefun
deerd weerwerk. En dat doet
Habets met zwier. Zijn boek is
niet alleen dikker in omvang
dan dat van zijn collega's, de
dichtheid aan informatie is be
duidend veel groter.
Vreemd genoeg valt dat minder
zwaar op de maag dan de reeks
luchtige toetjes van De Boer
De Cocq.
Jacques Hermus
De Boer De Cocq Verslaan de
wereld (uitg. Contact, 141 blz.)
Joep Habets, Kliekjes (uitg.
Contact, 175 blz.)
Café-Restaurant Kasteel van Bata
via in Westkapelle zou zijn naam
ontlenen aan een VOC-schip en j uist in
het VOC-jaar verlegt de jonge, onder
nemende, eigenaar zijn koers en opent
hij een riant grill-restaurant in een
nieuw aangebouwd gedeelte dat groot
genoeg lijkt om 's winters heel West-
kappel te herbergen.
De zaken zijn dus groots aangepakt,
onder het schuine dak, geschraagd
door stalen balken is een intieme sfeer
gecreëerd dank zij zorgvuldig gekozen
verlichting en terracotta tinten. Het
zal overigens nog intiemer worden
wanneer de grillig gevormde, eigen
tijdse kroonluchters op advies van de
architect nog een metertje of zo zullen
zakken.
De ruimte lijkt me ideaal voor feesten
en partijen en die zullen in het komen
de koude seizoen hier ongetwijfeld
plaats vinden. Deze avond deel ik de
ruimte met kleine tot grotere gezel
schappen badgasten die het zich alle
maal goed laten smaken.
Mijn tafeltje staat dicht bij de open
keuken waar de koks rustig en in stilte
hun werk doen. In feite hoor ik alleen
het sissen van de boter in de pan. Ook
de gastvrouw die mij vriendelijk heeft
ontvangen en mij zelf mijn tafeltje
heeft laten kiezen, gaat stil en ont
spannen haars weegs. De muziek over
stijgt nimmer een beschaafd geluids
niveau. Rust heerst alom.
Het is dan ook even schrikken wan
neer de deur aan de zeezijde opengaat
en de wind een annoncerend bord te
gen de plavuizen werkt. Daar zal
komende winter wellicht iets op ge
vonden moeten worden, want het kan
spoken aan de Westkappelse Zeedijk.
Het Kasteel bestaat als herberg al eeu
wen, maar het huidige pand dateert
van 1950 en vervangt een café-restau
rant dat in de Tweede Wereldoorlog
werd verwoest. Er zijn vele versies
over de ontstaansgeschiedenis. Af
monsterende VOC-zeelieden zouden
de zaak zijn begonnen. Er zijn koop
akten uit 1635 en er was eens een
scheepskamer daterend uit de tijd dat
VOC-schepen afmeerden aan het Gro
te Hoofd. 'Hier kunnen wij eten en lo
geren', schrijft C. de Koster in 1875 in
'Schetsen uit Zeeland' en hij noteert:
,Wij krijgen eten van de vrouw'.
Ruim honderd vijf en twintig jaar later
is het niet anders: de gastvrouw zet mij
een groot bord met zes gegrilde kik
kerbilletjes (€6,25) voor die genoeg
hebben aan een beetje zout, een per
fecte starter. De boter bij het stok-
Grill-Restaurant Kasteel van Batavia
Zuidstraat 143
4361 AH Westkapelle
Tel. 0118-571371
Sluitingsdag: op bezoekdag nog niet
bepaald, het beste is even te bellen
Keuken open: vanaf 17.00 uur
Nog geen creditcards mogelijk, wel
pinnen
Kinderen: kindermenuutjes, kleur
plaat, ijsje
Vegetariërs: in overleg
Rolstoel: mogelijk
Roken: niet gescheiden, goede afzui
ging
brood is zacht en smeerbaar en dat
kom je tegenwoordig zelden tegen.
De voorgerechten behoren tot het
bistrogenre: tomatensoep (€2,50), ui
ensoep (€2,75), garnalencocktail
(€7,50), escargots (€4,75) en gegrilde
scampi's (€7,50).
Zoals verwacht vormen vleesgrechten
de hoofdmoot: Franse spareribs met
huisgemaakte chilisaus (€11,75), ge
grilde biefstuk en Angus-entrecóte
(beide €14,50 voor 300 gram), spies-
braten ofwel vers gebraden en gegril
de rollade (€11,25), Flintstonesteak
ofwel 500 gram gemarineerde karbo
nade van de ham (€14,50), vleestrio,
bestaande uit mini-hakse, ossenhaas
en varkenshaas en Bourgondisch
vleespotje (beide €euro 12,50) en Var
kenshaas du Chef (€13,00).
Ik kies de T-bone steak, niet die van
500 gram (€18,50) maar die van 350
gram (€14,50) en daar heb ik nog een
hele kluif aan.
Het vlees is perfect gegrild, nog mooi
rosé van binnen, de gebakken krieltjes
zij n zeer goed en ook de frieten smaken
uitstekend. De gemengde groenten
vertonen zelfs sporen van de grill en ik
mag me naar hartelust bedienen van
het saladebuffet dat er fris en verzorgd
uitziet.
Wie vis prefereert heeft ruime keus uit
zes soorten, variërend in prijs van
105 0 tot 155 0 voor gebakken zee
tong Picasso.
De nagerechten bestaan uit ijscreaties
rond de €3,50.
Conclusie: een prettige, rustige, medi
terrane sfeer met een goede keuken,
vriendelijke en correcte bediening en
een zeer goede prijs-kwaliteitverhou-
ding.
Rien van Reems
Het is in onze welvaartstaat
geen noodzaak meer om
zelf levensmiddelen te conser
veren. Vroeger, niet langer dan
een halve eeuw geleden, was dat
wel noodzakelijk omdat be
paalde levensmiddelen gedu
rende langere of kortere tijd niet
werden verkocht dan wel bij
zonder hoog geprijsd waren.
In ons land werden tot diep in de
vorige eeuw, vooral buiten de
grotere steden, veel jams thuis
gemaakt. Er werden verschil
lende groenten- en vruchten-
soorten geweckt en men legde
augurken, komkommers en
kleine uitjes in het zuur of zoet
zuur. Het was de tijd waarin
men in de kelder of kelderkast
planken vol met geweckte
groenten en vruchten kon aan
treffen. Tegenwoordig blijven
die planken leeg. Daarbij komt
nog dat er tegenwoordig wonin
gen worden gebouwd waarin
kelder en kelderkasten ontbre
ken.
Het wecken van groenten en
vruchten is passé. Deze ïnmaak-
methode is vrijwel volledig
overgenomen door het diepvrie
zen. Dat is een techniek waarbij
zowel de groenten als de vruch
ten weinig van hun smaak, geur
en uiterlijk verliezen. In ieder
geval minder dan bij welke an
dere conserveringstechniek dan
ook. Andere conserveringstech
nieken die thuis niet of nauwe
lijks meer worden toegepast zijn
het conserveren in zout (snij - en
sperziebonen), het drogen (ap
pels, peren) en het bereiden van
geleien en (limonade)siropen.
Het roken/drogen van vis en
vlees werd in ons land lang niet
zo vaak toegepast als in de ons
omringende landen. Na de tra
ditionele slacht werden op de
boerderijen de zijden spek en
hammen gerookt en het rund
vlees (muis) gedroogd. Andere
delen van het slachtvlees wer
den gepekeld of geweckt. Ook
werden grotere stukken vlees en
gevogelte gebraden en onder in
het vet gezet. Dat komt vandaag
eigenlijk niet meer voor.
Tegen het wecken van vlees heb
ben overigens altijd bezwaren
bestaan omdat het oplopen van
een voedselvergiftiging na het
eten van geweckt vlees niet
denkbeeldig is.
Het maken van jams, het inleg
gen van groenten en vruchten op
azijn (zuur en zoetzuur), het in
leggen op alcohol en het maken
van chutney en relish gebeurt
nog altijd thuis. De hoeveelhe
den zijn lang niet meer zo groot
als vroeger en bovendien wordt
een deel van de inmaak meestal
bestemd om cadeau te geven.
Zo'n potje zelfgemaakte jam,
chutney of relish dat is voorzien
van een fraai etiket ontvangt
men graag als een geschenk. Het
is een persoonlijk geschenk
waaraan de gever net zo veel
plezier beleeft als de ontvanger.
Het 'bewaren voor later' van ei
gen inmaak heeft in onze maat
schappij eigenlijk weinig zin
meer. Met de eigen inmaak, en
die van jams, chutney's en re-
lishes in het bijzonder, is men
niet meer zo voordelig uit als
vroeger juist wel het geval was.
Het aanbod van vruchten en
groenten die zich lenen om te
worden ingemaakt is veel min
der groot dan voorheen terwijl
de prijs van de suiker die men
nodig heeft zo sterk is gestegen
dat het maken van eigen jams
nauwelijks de moeite meer
waardis. Los daarvan is het ple
zier dat men beleeft aan het ma
ken van jams en dergelijke in ei
gen keuken wel heel groot en
wellicht nog groter is het plezier
bij het schenken van een potje
zelfgemaakte jam aan een goede
vriend, vriendin of familielid.
Hans Belterman
In de komende week worden in
de dagelijkse rubriek recepten
opgenomen voor het maken van
zelfgemaakte jams en chutney.
Daarnaast worden in de rubriek
enkele recepten opgenomen
voor het inleggen op azijn
suiker) en het inleggen op een
alcoholische drank. De serie in-
maakrecepten zal in de week
daarna worden voortgezet met
suggesties voor het maken van
relishes, piccalilly en andere
specialiteiten met mosterd zoals
mosterdvruchten, sandwich-
mosterdspread en champignons
in mosterdsaus.
De plakkerige familie Pritt
krijgt er een broertje bij:
Pritt Power Gripper. Dat is een
plakbandhouder met een zuig-
stripDeze telt duizenden kleine
gaatjes. De Power Gripper zuigt
zich overal aan vast, ook op een
verticale ondergrond. Zo plakje
de plakbandhouder vast op bu
reau, lamp, pc of koelkast of
waar je hem ook nodig hebt Hij
is weer makkelijk te verplaat
sen, zonder een spoor achter te
laten of het oppervlak te be
schadigen. De Power Gripper
komt in twee formaten op de
markt: met rolbreedtes van 12
en 19 millimeter. De prijzen zijn
respectievelijk 3,25 en 4,95 eu-
Montblanc eert de Ameri
kaanse jaren '20-schrijver
F. Scott Fitzgerald (onder meer
bekend van The Great Gatsby
en This Side of Paradise) met
een exclusieve pen. De auteur
krijgt een plaatsje in de reeks
Limited Writers' Edition, die
Montblanc in 1992 startte. Over
de pen hebben ze bij Montblanc
stevig nagedacht. Een beetje
persberichtproza: „De flair var
die schitterende periode wordt
weerspiegeld in de contraste
rende wisselwerking tussen de
glanzende witte pen en de zwar
te dop van kunsthars." De
F. Scott Fitzgerald is in beperk
te mate verkrijgbaar als vulpei.
(663 euro), balpen (337 euro) en
set (1316 euro).
Voor sportievelingen komt
Casio met de Physical-lijn:
horloges voor tijdens het joggen
of fitnessen. Ze zijn zo gemaakt
dat je je niet ermee kunt beze
ren Dus geen scherpe randen;
kast en band lopen vloeiend in
elkaar over. De knoppen zijn
blindelings te vinden. Het lcd-
scherm bestaat uit twee lagen,
waardoor verschillende kleuren
tegelijkertijd in beeld kunnen
worden gebruikt. Voor fitness-
ers is er de STR-111. Deze kan
dertig gegevenssets opslaan met
meetdatum, workout-tijd, aan
tal verbrande calorieën en afge
legde afstand. Als je de streefca-
loriewaarde bereikt, verandert
het display van kleur. De prijs:
79 of 99 euro.
Snoepfabrikant Look-o-
Look heeft een nieuwe her-
sluitbare verpakking verzon
nen: Silo's. Daar zitten drie ver
schillende snoepmixen in. Het
betreft Party Mix (verschillende
soorten snoep en speeltjes), Me
ga Mix'Pops (diverse soorten
lollies) en City Assorti Mix (drie
winegumvarianten in leuke ste-
densymbolen). De fabrikant
vindt Silo's „erg feestelijk voor
traktatiemomenten met vrien
den of familie binnen- en bui
tenshuis.'Bovendien kunnen le
ge Silo's dienen als opbergbox
voor schoolspullen of verzame
lingen. Prijs: 3,75 euro.
Wie op zoek is naar een kos
telijke Bordeaux, kan eer
bezoekje aan Christie's overwe
gen. Een collectie Bordeaux van
zeer bijzondere kwaliteit, af
komstig van een Belgische ver
zamelaar, is het hoogtepunt van
de wijnveiling in september.
Bijzonder omdat het merendeel
afkomstig is van uitmuntende
wijnjaren 1985,1989 en 1990 en
beroemde chateaux. Meer dan
120 dozen komen onder de ha
mer. De geschatte prijzen lopen
op tot 1000 euro. Daartegenover
stelt Christie's ook meer betaal
bare wijnen in het vooruitzicht,
zoals Chateau des Gondats
1988: 200 tot 280 euro voor 24
flessen. De veiling vindt plaats
bij Christie's Amsterdam op
woensdag 11 september om
10.30 uur en 14.30 uur. Om 10.00
is een proeverij gepland.