Geurstad Grasse voelt wurggreep PZC Reukwater was antwoord op koeienstank Industrie in geweer tegen Europees gebod op prijsgeven parfumgeheim het weer Zeeland: Warmer puzzel 1 15 19 2' 24 25 Heer Bommel en de Kwinkslager Casper Hobbes recept Hollandse biefstuk met champignons at Sk Sk donderdag 29 augustus 2002 door Henk Glimmerveen Waarom is Grasse uitge groeid tot hoofdstad van de parfumbranche? Han-Paul Bodifée schiet in de lach: „Dat is gekomen omdat het in Gras- se vroeger zo verschrikkelijk stonk." „Aan het eind van de achttiende eeuw waren in Grasse veel leerlooierijen ge vestigd. De huid van de koe werd er verwerkt tot leer. Dat stonk zó verschrikkelijk dat men al vrij snel ging zoeken naar een manier om die stank te neutraliseren." „Nu wilde het geval dat in Grasse veel ro zen en jasmijn bloeiden. Sa men met de blaadjes van viool tjes maakten de looiers daar een drankje van dat ze meng den met het vet waarmee het leer werd ingesmeerd. Om die geur vervolgens weer uit het leer te kunnen halen, werd er alcohol gestookt. Een paar slimmeriken ontdekten toen vrij snel dat er met bloemen- blaadjes veel meer gedaan kon worden dan alleen de koeien- stank verdrijven." GPD De parfumerie-industrie staat op z'n achterste benen. De Brus selse bureaucratie dreigt de fa brikanten van reukstoffen op te zadelen met een welhaast on mogelijke opgave: op de etiket ten van de parfumflesjes zouden alle ingrediënten vermeld moe ten worden. Onmogelijk en on aanvaardbaar", reageert Han- Paul Bodiféevoorzitter van de vereniging van Franse parfume- riebedrijven. door Henk Glimmerveen Tienduizenden Nederlandse toeristen hebben het afgelo pen vakantieseizoen weer een bezoek gebracht aan de Franse stad Grasse, het centrum van de parfumerie-industrie. Aange lokt door reclames van bedrij ven als Galimard en Fragonard hebben velen de verleiding niet kunnen weerstaan een flesje of een stuk zeep mee naar huis te nemen. „De activiteiten van die bedrij ven vormen echter het topje van de ijsberg van wat er in Grasse gebeurt", legt Han-Paul Bodi fée uit. Bodifée is de voorzitter van de vereniging van Franse parfumeriebedrijven, Prod- arom, die momenteel in een kei hard gevecht met 'Brussel' is verwikkeld. Op aandrang van enkele Deense dermatologen die politieke steun hebben ge kregen van de groene fractie in het Europees parlement, wordt momenteel een Europese richt lijn ontwikkeld die volgens Bo difée 'de doodsteek' voor de par fumeriesector kan betekenen. Het gaat om twee maatregelen: op de etiketten van de flesjes zouden alle ingrediënten moe ten worden vermeld waaruit de parfum is samengesteld. En bo- mm «JUUUU& IJ "lSrïT Qm fcfriff Een parfumeur tussen honderden flesjes met verschillende geuren. vendien zouden alle stoffen moeten worden aangewezen die een allergische uitwerking op de consument zouden kunnen heb ben. Beide maatregelen worden door Bodifée als 'onmogelijk en on aanvaardbaar' betiteld. „Alleen al vanwege praktische overwe gingen is zo'n besluit onuitvoer baar. Een parfum bestaat uit ve le tientallen substanties. Dat kan nooit op een klein etiket. Onmogelijk. Maar veel erger is dat een fabrikant van reukstof fen meteen al zijn bedrijfsgehei men prijsgeeft." Bodifée kent zijn pappenheimers en weet dat openbaarmaking van die gehei men onmiddellijk zal leiden tot namaak. En dus tot het einde van een bloeiende bedrijfstak. Wat velen niet weten is dat in Grasse geen 'eigen' parfums worden gemaakt, behalve dan de flesjes bij Galimard en Fra gonard voor de toeristenindu strie. Bodifée: „In Grasse wer ken de parfumbedrijven voor kosmetische bedrijven als Dior, L'Oréal, Yves Saint Laurent en noem alle grote jongens maar op. Alleen Chanel, Patou en Guerlain hebben eigen parfu meurs; de rest bestelt zijn reuk stoffen in Grasse. Als Dior een foto Mike Derer/GPD nieuw parfum op de markt wil brengen stuurt hij een zogehe ten 'cahier de charges', een lijst met eisen, naar een parfumbe- drijf in Grasse. Het moet bij voorbeeld een geur zijn voor jongeren, een tikkeltje aan de zoete kant, vruchtensmaakje, noem maar op." „De parfumeur in Grasse gaat met die opdracht aan de slag en komt na verloop van tijd met een compositie terug bij Dior. Hij heeft in die tijd tussen de 150 en 200 mengsels gemaakt, net zo lang tot de geur naar de wens van de opdrachtgever is. Die compositie is geheim, die kent alleen de samensteller, de 'neus', zoals wij hem noemen. Ook Dior kent de compositie niet. Dat is het unieke van de zaak. Een 'neus' heeft gemid deld twee jaar nodig om de door de opdrachtgever gewenste geur te leveren. Men kan de par fumeur het best vergelijken met een kunstschilder die onophou delijk bezig is de tint van zijn kleur aan te passen. Is het rood te rood, dan maakt hij de kleur wat lichter. Is het te flets, dan dikt hij het wat aan. Aardbeien „Bij de parfumerie is één ding zeker: de geur is 100 procent ge schikt voor gebruik door de con sument. Er is geen substantie die niet uitvoerig is getest. Daarom kennen we ook precies de stoffen die mogelijk voor sommigen een allergische uit werking hebben. We zijn er niet op tegen om die substanties te noemen. Iedereen kent ze. Net zoals een fruitteler weet dat er mensen zijn die allergisch zijn voor aardbeien. Maar niemand zal een aardbeienteler vragen om geen aardbeien meer te ma ken. En dan hebben we het bovendien over voedsel. Bij par fums gaat het om zowel natuur lijke als synthetische stoffen. Lavendel, roos, sinaasappel en citroen bijvoorbeeld staan op een Europese lijst van 'gevoeli ge stoffen', wat een indicatie is voor allergie. In feite vraagt Brussel ons om voortaan geuren te gaan maken voor een kleine minderheid. Dat is absolute on zin." GPD 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ,0 11 13 17 18 20 22 23 26 28 29l 30 31 32 33 34 35 36 37 38 JP<0 HORIZONTAAL: 1. Fles om te proberen; 9. watervogel; 10. gier; 11. Chinese afstandsmaat; 12. bezit telijk vnw.; 14. dierengeluid; 15. uitvlucht; 17. drinkbeker; 19. dierengeluid; 21. schrijfgerei; 22. biljartstok; 23. insecteneter; 25. Leger des Heils; 27. grafmonument; 30. deel van een Franse ontkenning; 32. gegroet; 33. operatiekamer; 34. twaalf dozijn; 36. tehuis (Eng.); 38. in termijnen betalen. VERTICAAL: 1. Ontharen; 2. rondedans; 3. voorvoegsel; 4. bijbelse naam; 5. stadium; 6. Frans lidwoord; 7. bijbelse naam; 8. kwalijke reuk; 13. kloosterlinge; 15. soort tarwe; 16. grafzuil; 18. berg op Mindanao; 20. op leeftijd; 23. tropische vrucht; 24. door middel van; 26. soort handwerken; 28. vruchtbaar oord; 29. kledingstuk; 31. grond om een boerderij; 33. familielid; 35. rivier in Siberië; 37. oosterlengte. Op elke regel twee woorden invullen. Twee of meer eindlet ters van het eerste woord zijn meteen de beginletters van het tweede woord. Horizontaal: 5. Beestjes die rondlopen (6); Waarin de kippen op hol slaan (6); 6. Bestijg de ladder als een plant! (6); Grappige stenen (6); 7. Stimulerende hooivork (8); Dienstencentrum (4); 8. Worden er over de kaas meer geschreven? (7); Eerste kerel in de Spaanse herberg (5). Verticaal: 1. De sleutel van het warenhuis? (8); Deel van de tuin waarin wordt gevochten (4); 2. Bevordering voor een voorstel (8); Een feit om weer de reden te zien (6); 3. Gewenst begin van een inspectie (2.3); Subsidie geven aan varkensboeren (7); 4. Heel rustig onder de knie (8); Dit elftal is prima (6). Oplossingen van gisteren: Citaat: Donker, distel, punter, notoir, tabel, dessin, tanker, bassin, herrie, domper, kapot, helder, stroom, dorpel. Het citaat is van Frédéric Amiel: "Bijna alles komt voort uit bijna niets". Cryptogram: Horizontaal: 5. Poeslief; 6. stijl; 7. dol; 8. eenzijdig; 10. vlassen. Verticaal: 1. Spotbeeld; 2. zeil; 3. bladwijzer; 4. besluit; 9. nest. ©JFS NL Toonder Studio's Heer Bommel was die middag héél voorzichtig uit zijn bed gekomen en nu zat hij op een bankje onder de slingerwinde van de westertoren. „Als u nu niet te veel beweegt, zal er misschien niets gebeuren", zei Tom Poes. „Die kwink is het gevaarlijkst als u iets doet." „Zeg dat wel", gaf heer Ollie klaaglijk toe. „Maar het is heel vreselijk voor een beweeg lijk heer, die gewend is om alles zelf te doen en de handen uit de mouwen te steken. Ach, ik begin te vrezen dat het on geneeslijk is, jonge vriend." „Hoe komt u eigenlijk aan die kwink?", vroeg Tom Poes. „Waarom hebt u hem gekregen? „Die oude baas in het bos heeft hem mij gegeven", legde heer Bommel uit. „Kijk, alles is mogelijk wanneer men ge- HET 15 SCHANDALIG DAT ZE5TARIGEN NIET HOGEN 5TEHHEN! IK, EEN IMJONER VAN DIT LAND, HAG GEEN 5TEH HEBBEN INUIE 0N5 VERTEGENWOORDIGT HAAK TE TE ZORGEN OVER LJELKE KANT HET OP GAAT HET DIT LAND? Een malse biefstuk met doperwtjes en gebakken aardappeltjes gold in de vorige eeuw jarenlang als het nationale gerecht bij uitstek. Het was een typisch zondagsgerecht. De biefstuk moest een Hollandse biefstuk zijn, die de slager sneed van het dikke gedeelte dat zich in de bovenbil en het spierstuk van het rund be vindt. De biefstuk daarvan is niet alleen mals en sappig, maar heeft ook een uitste kende smaak. Tegenwoordig weet je niet meer wat de slager onder een Hollandse biefstuk verstaat. Je kunt daarom beter vragen om kogelbiefstukken die door gaans net zo mals en sappig zijn als de Hol landse biefstukken van weleer. Hoofdgerecht voor 4 personen: 4 (Hol landse) biefstukken, elk ca. 100 gram; 400 gram kleine champignons, schoonge maakt; zout; witte of zwarte peper uit de molen; 90 gram boter; 1/2 knoflookteen- tje, ragfijn gehakt of uitgeperst; 1 dl. vleesfond, uit potje; 1/2 theel. Zaanse mosterd; 11/2 eetl. fijngehakte (blad-)pe- terselie, eventueel diepgevroren. Verhit een koekenpan en laat de helft van de boter smelten. Wacht tot het schuim van de boter begint weg te trekken. Voeg de champignons toe en laat ze, onder voortdurend omscheppen, boven een hoog afgestelde warmtebron 3 minuten bakken. Strooi er een beetje zout en wat peper over. Neem daarna, met behulp van een schuimspaan, de champignons uit de pan. Houd ze warm. Voeg de rest van de boter aan de in de pan achtergebleven bo ter toe. Wacht tot het schuim van de boter grotendeels is weggetrokken. Maak intus sen het vlees droog met keukenpapier en wrijf de biefstukken in met wat zout en pe per. Bak de biefstukken snel (2 minuten) aan weerszijden bruin in de hete boter. Vooruitzichten weer vrijdag zaterdag zondag maandag max. 23° 24° 25° 24° min. 16° 15° 16° 16° wind W 4 NW 3 NO 4 NO 4 Zon O vandaag op 6.51 onder 20.38 Maan 3 vandaag op 23.00 onder 13.33 Nautisch bericht De temperatuur van het kustwater bedraagt 20 graden en het zicht is goed. De wind waait uit het westen en is zwak tot matig, kracht 2 tot 3. Waterstanden looft dat het kan. Dat geloof ik niet, maar het zou wel ge makkelijk zijn. En geloof kan men krijgen wanneer men een kwink heeft totdal men hem kwijtraakt, als je begrijpt wat ik bedoel." „Hm", mompelde Tom Poes, „niet helemaal. U bedoelt ze ker dat men geloof krijgt door veel moeilijkheden te heb ben?" „Ik bedoel wat ik zeg!", riep heer Ollie ongeduldig. „Maar het is te moeilijk voor jouw leeftijd, denk ik. Je be grijpt nog niets van een kwink!" De laatste woorden wer den opgevangen door de burgemeester, die stadwaarts keerde na zijn bezoek aan het woud. „Kwink?", herhaalde hij, en hij hield verrast de pas in. DONDERDAG Hoog water Laag water 29 AUGUSTUS uur cm uur cm uur cm uur cm Vlissingen 06.38 203 18.51 201 00.35 182 12.40 155 Terneuzen 06.58 226 19.11 225 01.06 191 13.06 164 Cadzand 06.12 197 18.26 194 00.16 175 12.15 147 Roompot Buiten 06.39 155 18.56 153 00.30 136 12.35 109 Roompot Binnen 07.56 128 19.56 131 01.35 123 13.56 099 Zierikzee 08.05 152 20.10 151 01.55 143 13.55 116 Krammersl. West 08.16 161 20.27 161 02.06 144 14.05 119 Hanswee rt 07.30 236 19.41 235 01.30 207 13.32 181 Stavenisse/Yers. 08.16 156 20.15 157 01.55 142 13.55 117 VRIJDAG Hoog water Laag water 30AUGUSTUS uur cm uur cm uur cm uur cm Vlissingen 07.16 190 19.29 185 01.08 175 13.16 150 Terneuzen 07.32 213 19.50 208 01.36 184 13.40 161 Cadzand 06.46 184 19.05 177 00.46 166 12.49 142 Roompot Buiten 07.16 146 19.35 142 00.59 132 13.04 107 Roompot Binnen 08.20 125 20.36 126 02.16 121 14.14 100 Zierikzee 08.40 146 20.55 143 02.20 139 14.25 115 Krammersl. West 08.56 155 20.53 154 02.25 142 14.29 121 Hansweert 08.05 224 20.17 220 02.01 200 14.06 178 Stavenisse/Yers. 08.46 151 20.55 151 02.26 139 14.37 118 door Bill Watterson NEE, IKUILsaJOONEEN^I GROTER STUK TAART. J Europa: Veel water Hans Belterman Temper de warmtebron en laat de bief stukken dan nog 2 minuten bakken wan neer ze van binnen nog rood moeten zijn. Geef ze 1 - 2 minuten extra wanneer het vlees wat meer doorbakken mag zijn. Neem de biefstukken op het gewenste mo ment uit de pan. Houd het vlees warm. Roer knoflook door de resterende bakbo ter. Schep de champignons er door en voeg 3 eetlepels water toe. Roer alles goed door en doe de vleesfond erbij. Laat alles even aan de kook komen Voeg daarna mosterd en de helft van de peterselie toe. Blijf voortdurend roeren. Presentatie: leg de biefstukken in het mid den van de voorverwarmde borden. Schep de saus met champignons er over. Bestrooi de gerechten met de rest van de peterselie. Geef er gemengde groene sla en gebakken of gefrituurde aardappeltjes apart bij. Een forse depressie bij IJsland brengt koeler weer en meer wind op het noordelijk deel van de Britse eilanden en aan de westkus van Noorwegen. Veel warmer dan 16 graden wordt het er niet. De rest van Scandinavië heeft nog droog en vrij warm weer. Morgen verplaatsen buien over het noorden zich naar Finland. Op het continent, in Frankrijk, de Benelux, de Alpenregio en Duitsland, is het op de meeste plaatsen droog met zonnige perio den en temperaturen van rond 23 graden. Ten oosten van de lijn Berlijn-Wenen-Belgrado is het nog wat zonniger en met 28 gra den ook warmer. Ronduit zonnig en warm is het in Turkije en ne Iberisch schiereiland. Op de zuidelijke Balkan, in Griekenland en Italië vallen buien die lokaal wateroverlast veroorzaken. We hoeven vandaag in Zeeland en Door: Johan Reuter Brabant niet al te lang op de zon te wachten en ook de komende dagen is de zon er veelvuldig bij. Bovendien blijft de kans op buien tot in het weekeinde klein, zodat we van aangenaam zomerweer mogen spreken. Ook de tempera tuur komt geleidelijk in een zomerse stemming. Vandaag nog niet, want het wordt niet warmer dan 22 graden. De ochtend start wat somber met veel laaghangende bewolking waardoor het er grijs uitziet. Dit is echter maar van korte duur, want de zon weet er vrij spoedig doorheen te prikken en zeker in de middag zijn er dan flin ke perioden met zon. De wind waait daarbij uit het westen en is zwak tot matig, windkracht 2 tot 3. Komende nacht neemt de bewolking toe op nadering van een zwak front. Deze bezorgt ons echter geen regen en heeft morgenochtend onze regio alweer ver laten. Er is dan meer ruimte voor de zon waarvan de temperatuur profiteert, want het wordt 23 tot 24 graden. De dagen daarna loopt de temperatuur nog verder op door een naar noordoost draaiende wind, hiermee wordt warmere lucht aange voerd en stijgt de temperatuur op diverse plaatsen naar zomerse waarden van circa 25 graden. De maximumtempera tuur ligt volgens het langjarig gemiddelde voor ons rond 20 graden. In de loop van zater dagmiddag wordt de atmo sfeer iets onstabieler en zou er zeer lokaal een bui kunnen val len, maar op de meeste plaat sen blijft het droog. Ook begin september duurt dit zomerse weer voort, zodat we gerust mogen stellen dat we een rus tige en aangename periode tegemoet kunnen zien.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2002 | | pagina 2