Geurstad Grasse voelt wurggreep
PZC
Reukwater was antwoord op koeienstank
Industrie in geweer tegen Europees gebod op prijsgeven parfumgeheim
het weer
Zeeland: Warmer
puzzel
1
15
19
2'
24
25
Heer Bommel en de Kwinkslager
Casper Hobbes
recept
Hollandse biefstuk met champignons
at
Sk
Sk
donderdag 29 augustus 2002
door Henk Glimmerveen
Waarom is Grasse uitge
groeid tot hoofdstad van
de parfumbranche? Han-Paul
Bodifée schiet in de lach: „Dat
is gekomen omdat het in Gras-
se vroeger zo verschrikkelijk
stonk." „Aan het eind van de
achttiende eeuw waren in
Grasse veel leerlooierijen ge
vestigd. De huid van de koe
werd er verwerkt tot leer. Dat
stonk zó verschrikkelijk dat
men al vrij snel ging zoeken
naar een manier om die stank
te neutraliseren." „Nu wilde
het geval dat in Grasse veel ro
zen en jasmijn bloeiden. Sa
men met de blaadjes van viool
tjes maakten de looiers daar
een drankje van dat ze meng
den met het vet waarmee het
leer werd ingesmeerd. Om die
geur vervolgens weer uit het
leer te kunnen halen, werd er
alcohol gestookt. Een paar
slimmeriken ontdekten toen
vrij snel dat er met bloemen-
blaadjes veel meer gedaan kon
worden dan alleen de koeien-
stank verdrijven." GPD
De parfumerie-industrie staat
op z'n achterste benen. De Brus
selse bureaucratie dreigt de fa
brikanten van reukstoffen op te
zadelen met een welhaast on
mogelijke opgave: op de etiket
ten van de parfumflesjes zouden
alle ingrediënten vermeld moe
ten worden. Onmogelijk en on
aanvaardbaar", reageert Han-
Paul Bodiféevoorzitter van de
vereniging van Franse parfume-
riebedrijven.
door Henk Glimmerveen
Tienduizenden Nederlandse
toeristen hebben het afgelo
pen vakantieseizoen weer een
bezoek gebracht aan de Franse
stad Grasse, het centrum van de
parfumerie-industrie. Aange
lokt door reclames van bedrij
ven als Galimard en Fragonard
hebben velen de verleiding niet
kunnen weerstaan een flesje of
een stuk zeep mee naar huis te
nemen.
„De activiteiten van die bedrij
ven vormen echter het topje van
de ijsberg van wat er in Grasse
gebeurt", legt Han-Paul Bodi
fée uit. Bodifée is de voorzitter
van de vereniging van Franse
parfumeriebedrijven, Prod-
arom, die momenteel in een kei
hard gevecht met 'Brussel' is
verwikkeld. Op aandrang van
enkele Deense dermatologen
die politieke steun hebben ge
kregen van de groene fractie in
het Europees parlement, wordt
momenteel een Europese richt
lijn ontwikkeld die volgens Bo
difée 'de doodsteek' voor de par
fumeriesector kan betekenen.
Het gaat om twee maatregelen:
op de etiketten van de flesjes
zouden alle ingrediënten moe
ten worden vermeld waaruit de
parfum is samengesteld. En bo-
mm «JUUUU&
IJ
"lSrïT
Qm fcfriff
Een parfumeur tussen honderden flesjes met verschillende geuren.
vendien zouden alle stoffen
moeten worden aangewezen die
een allergische uitwerking op de
consument zouden kunnen heb
ben.
Beide maatregelen worden door
Bodifée als 'onmogelijk en on
aanvaardbaar' betiteld. „Alleen
al vanwege praktische overwe
gingen is zo'n besluit onuitvoer
baar. Een parfum bestaat uit ve
le tientallen substanties. Dat
kan nooit op een klein etiket.
Onmogelijk. Maar veel erger is
dat een fabrikant van reukstof
fen meteen al zijn bedrijfsgehei
men prijsgeeft." Bodifée kent
zijn pappenheimers en weet dat
openbaarmaking van die gehei
men onmiddellijk zal leiden tot
namaak. En dus tot het einde
van een bloeiende bedrijfstak.
Wat velen niet weten is dat in
Grasse geen 'eigen' parfums
worden gemaakt, behalve dan
de flesjes bij Galimard en Fra
gonard voor de toeristenindu
strie. Bodifée: „In Grasse wer
ken de parfumbedrijven voor
kosmetische bedrijven als Dior,
L'Oréal, Yves Saint Laurent en
noem alle grote jongens maar
op. Alleen Chanel, Patou en
Guerlain hebben eigen parfu
meurs; de rest bestelt zijn reuk
stoffen in Grasse. Als Dior een
foto Mike Derer/GPD
nieuw parfum op de markt wil
brengen stuurt hij een zogehe
ten 'cahier de charges', een lijst
met eisen, naar een parfumbe-
drijf in Grasse. Het moet bij
voorbeeld een geur zijn voor
jongeren, een tikkeltje aan de
zoete kant, vruchtensmaakje,
noem maar op."
„De parfumeur in Grasse gaat
met die opdracht aan de slag en
komt na verloop van tijd met
een compositie terug bij Dior.
Hij heeft in die tijd tussen de 150
en 200 mengsels gemaakt, net zo
lang tot de geur naar de wens
van de opdrachtgever is. Die
compositie is geheim, die kent
alleen de samensteller, de
'neus', zoals wij hem noemen.
Ook Dior kent de compositie
niet. Dat is het unieke van de
zaak. Een 'neus' heeft gemid
deld twee jaar nodig om de door
de opdrachtgever gewenste
geur te leveren. Men kan de par
fumeur het best vergelijken met
een kunstschilder die onophou
delijk bezig is de tint van zijn
kleur aan te passen. Is het rood
te rood, dan maakt hij de kleur
wat lichter. Is het te flets, dan
dikt hij het wat aan.
Aardbeien
„Bij de parfumerie is één ding
zeker: de geur is 100 procent ge
schikt voor gebruik door de con
sument. Er is geen substantie
die niet uitvoerig is getest.
Daarom kennen we ook precies
de stoffen die mogelijk voor
sommigen een allergische uit
werking hebben. We zijn er niet
op tegen om die substanties te
noemen. Iedereen kent ze. Net
zoals een fruitteler weet dat er
mensen zijn die allergisch zijn
voor aardbeien. Maar niemand
zal een aardbeienteler vragen
om geen aardbeien meer te ma
ken. En dan hebben we het
bovendien over voedsel. Bij par
fums gaat het om zowel natuur
lijke als synthetische stoffen.
Lavendel, roos, sinaasappel en
citroen bijvoorbeeld staan op
een Europese lijst van 'gevoeli
ge stoffen', wat een indicatie is
voor allergie. In feite vraagt
Brussel ons om voortaan geuren
te gaan maken voor een kleine
minderheid. Dat is absolute on
zin." GPD
1
2
3
4
5
6
7
8
9
,0
11
13
17
18
20
22
23
26
28
29l
30
31
32
33
34
35
36
37
38
JP<0
HORIZONTAAL:
1. Fles om te proberen; 9. watervogel; 10. gier; 11. Chinese afstandsmaat; 12. bezit
telijk vnw.; 14. dierengeluid; 15. uitvlucht; 17. drinkbeker; 19. dierengeluid; 21.
schrijfgerei; 22. biljartstok; 23. insecteneter; 25. Leger des Heils; 27. grafmonument;
30. deel van een Franse ontkenning; 32. gegroet; 33. operatiekamer; 34. twaalf
dozijn; 36. tehuis (Eng.); 38. in termijnen betalen.
VERTICAAL:
1. Ontharen; 2. rondedans; 3. voorvoegsel; 4. bijbelse naam; 5. stadium; 6. Frans
lidwoord; 7. bijbelse naam; 8. kwalijke reuk; 13. kloosterlinge; 15. soort tarwe; 16.
grafzuil; 18. berg op Mindanao; 20. op leeftijd; 23. tropische vrucht; 24. door middel
van; 26. soort handwerken; 28. vruchtbaar oord; 29. kledingstuk; 31. grond om een
boerderij; 33. familielid; 35. rivier in Siberië; 37. oosterlengte.
Op elke regel twee woorden
invullen. Twee of meer eindlet
ters van het eerste woord zijn
meteen de beginletters van het
tweede woord.
Horizontaal:
5. Beestjes die rondlopen (6);
Waarin de kippen op hol
slaan (6);
6. Bestijg de ladder als een
plant! (6);
Grappige stenen (6);
7. Stimulerende hooivork (8);
Dienstencentrum (4);
8. Worden er over de kaas
meer geschreven? (7);
Eerste kerel in de Spaanse
herberg (5).
Verticaal:
1. De sleutel van het warenhuis? (8);
Deel van de tuin waarin wordt
gevochten (4);
2. Bevordering voor een voorstel (8);
Een feit om weer de reden te zien
(6);
3. Gewenst begin van een inspectie
(2.3);
Subsidie geven aan varkensboeren
(7);
4. Heel rustig onder de knie (8);
Dit elftal is prima (6).
Oplossingen van gisteren:
Citaat:
Donker, distel, punter, notoir, tabel, dessin, tanker, bassin, herrie, domper, kapot,
helder, stroom, dorpel. Het citaat is van Frédéric Amiel: "Bijna alles komt voort uit
bijna niets".
Cryptogram:
Horizontaal: 5. Poeslief; 6. stijl; 7. dol; 8. eenzijdig; 10. vlassen.
Verticaal: 1. Spotbeeld; 2. zeil; 3. bladwijzer; 4. besluit; 9. nest. ©JFS NL
Toonder Studio's
Heer Bommel was die middag héél voorzichtig uit zijn bed
gekomen en nu zat hij op een bankje onder de slingerwinde
van de westertoren. „Als u nu niet te veel beweegt, zal er
misschien niets gebeuren", zei Tom Poes. „Die kwink is het
gevaarlijkst als u iets doet." „Zeg dat wel", gaf heer Ollie
klaaglijk toe. „Maar het is heel vreselijk voor een beweeg
lijk heer, die gewend is om alles zelf te doen en de handen
uit de mouwen te steken. Ach, ik begin te vrezen dat het on
geneeslijk is, jonge vriend." „Hoe komt u eigenlijk aan die
kwink?", vroeg Tom Poes. „Waarom hebt u hem gekregen?
„Die oude baas in het bos heeft hem mij gegeven", legde
heer Bommel uit. „Kijk, alles is mogelijk wanneer men ge-
HET 15 SCHANDALIG DAT
ZE5TARIGEN NIET HOGEN
5TEHHEN!
IK, EEN IMJONER VAN DIT
LAND, HAG GEEN 5TEH
HEBBEN INUIE 0N5
VERTEGENWOORDIGT
HAAK TE TE ZORGEN OVER
LJELKE KANT HET OP GAAT
HET DIT LAND?
Een malse biefstuk met doperwtjes en
gebakken aardappeltjes gold in de
vorige eeuw jarenlang als het nationale
gerecht bij uitstek. Het was een typisch
zondagsgerecht. De biefstuk moest een
Hollandse biefstuk zijn, die de slager
sneed van het dikke gedeelte dat zich in de
bovenbil en het spierstuk van het rund be
vindt. De biefstuk daarvan is niet alleen
mals en sappig, maar heeft ook een uitste
kende smaak. Tegenwoordig weet je niet
meer wat de slager onder een Hollandse
biefstuk verstaat. Je kunt daarom beter
vragen om kogelbiefstukken die door
gaans net zo mals en sappig zijn als de Hol
landse biefstukken van weleer.
Hoofdgerecht voor 4 personen: 4 (Hol
landse) biefstukken, elk ca. 100 gram; 400
gram kleine champignons, schoonge
maakt; zout; witte of zwarte peper uit de
molen; 90 gram boter; 1/2 knoflookteen-
tje, ragfijn gehakt of uitgeperst; 1 dl.
vleesfond, uit potje; 1/2 theel. Zaanse
mosterd; 11/2 eetl. fijngehakte (blad-)pe-
terselie, eventueel diepgevroren.
Verhit een koekenpan en laat de helft van
de boter smelten. Wacht tot het schuim
van de boter begint weg te trekken. Voeg
de champignons toe en laat ze, onder
voortdurend omscheppen, boven een
hoog afgestelde warmtebron 3 minuten
bakken. Strooi er een beetje zout en wat
peper over. Neem daarna, met behulp van
een schuimspaan, de champignons uit de
pan. Houd ze warm. Voeg de rest van de
boter aan de in de pan achtergebleven bo
ter toe. Wacht tot het schuim van de boter
grotendeels is weggetrokken. Maak intus
sen het vlees droog met keukenpapier en
wrijf de biefstukken in met wat zout en pe
per. Bak de biefstukken snel (2 minuten)
aan weerszijden bruin in de hete boter.
Vooruitzichten
weer
vrijdag
zaterdag
zondag
maandag
max.
23°
24°
25°
24°
min.
16°
15°
16°
16°
wind
W 4
NW 3
NO 4
NO 4
Zon
O
vandaag
op 6.51
onder 20.38
Maan
3
vandaag
op 23.00
onder 13.33
Nautisch bericht
De temperatuur van het kustwater bedraagt 20 graden en het
zicht is goed. De wind waait uit het westen en is zwak tot matig,
kracht 2 tot 3.
Waterstanden
looft dat het kan. Dat geloof ik niet, maar het zou wel ge
makkelijk zijn. En geloof kan men krijgen wanneer men
een kwink heeft totdal men hem kwijtraakt, als je begrijpt
wat ik bedoel."
„Hm", mompelde Tom Poes, „niet helemaal. U bedoelt ze
ker dat men geloof krijgt door veel moeilijkheden te heb
ben?" „Ik bedoel wat ik zeg!", riep heer Ollie ongeduldig.
„Maar het is te moeilijk voor jouw leeftijd, denk ik. Je be
grijpt nog niets van een kwink!" De laatste woorden wer
den opgevangen door de burgemeester, die stadwaarts
keerde na zijn bezoek aan het woud. „Kwink?", herhaalde
hij, en hij hield verrast de pas in.
DONDERDAG
Hoog
water
Laag water
29 AUGUSTUS
uur
cm
uur
cm
uur
cm
uur
cm
Vlissingen
06.38
203
18.51
201
00.35
182
12.40
155
Terneuzen
06.58
226
19.11
225
01.06
191
13.06
164
Cadzand
06.12
197
18.26
194
00.16
175
12.15
147
Roompot Buiten
06.39
155
18.56
153
00.30
136
12.35
109
Roompot Binnen
07.56
128
19.56
131
01.35
123
13.56
099
Zierikzee
08.05
152
20.10
151
01.55
143
13.55
116
Krammersl. West
08.16
161
20.27
161
02.06
144
14.05
119
Hanswee rt
07.30
236
19.41
235
01.30
207
13.32
181
Stavenisse/Yers.
08.16
156
20.15
157
01.55
142
13.55
117
VRIJDAG
Hoog
water
Laag
water
30AUGUSTUS
uur
cm
uur
cm
uur
cm
uur
cm
Vlissingen
07.16
190
19.29
185
01.08
175
13.16
150
Terneuzen
07.32
213
19.50
208
01.36
184
13.40
161
Cadzand
06.46
184
19.05
177
00.46
166
12.49
142
Roompot Buiten
07.16
146
19.35
142
00.59
132
13.04
107
Roompot Binnen
08.20
125
20.36
126
02.16
121
14.14
100
Zierikzee
08.40
146
20.55
143
02.20
139
14.25
115
Krammersl. West
08.56
155
20.53
154
02.25
142
14.29
121
Hansweert
08.05
224
20.17
220
02.01
200
14.06
178
Stavenisse/Yers.
08.46
151
20.55
151
02.26
139
14.37
118
door Bill Watterson
NEE, IKUILsaJOONEEN^I
GROTER STUK TAART. J
Europa: Veel water
Hans Belterman
Temper de warmtebron en laat de bief
stukken dan nog 2 minuten bakken wan
neer ze van binnen nog rood moeten zijn.
Geef ze 1 - 2 minuten extra wanneer het
vlees wat meer doorbakken mag zijn.
Neem de biefstukken op het gewenste mo
ment uit de pan. Houd het vlees warm.
Roer knoflook door de resterende bakbo
ter. Schep de champignons er door en
voeg 3 eetlepels water toe. Roer alles goed
door en doe de vleesfond erbij. Laat alles
even aan de kook komen Voeg daarna
mosterd en de helft van de peterselie toe.
Blijf voortdurend roeren.
Presentatie: leg de biefstukken in het mid
den van de voorverwarmde borden.
Schep de saus met champignons er over.
Bestrooi de gerechten met de rest van de
peterselie. Geef er gemengde groene sla
en gebakken of gefrituurde aardappeltjes
apart bij.
Een forse depressie bij IJsland brengt koeler weer en meer wind
op het noordelijk deel van de Britse eilanden en aan de westkus
van Noorwegen. Veel warmer dan 16 graden wordt het er niet.
De rest van Scandinavië heeft nog droog en vrij warm weer.
Morgen verplaatsen buien over het noorden zich naar Finland.
Op het continent, in Frankrijk, de Benelux, de Alpenregio en
Duitsland, is het op de meeste plaatsen droog met zonnige perio
den en temperaturen van rond 23 graden. Ten oosten van de lijn
Berlijn-Wenen-Belgrado is het nog wat zonniger en met 28 gra
den ook warmer. Ronduit zonnig en warm is het in Turkije en ne
Iberisch schiereiland. Op de zuidelijke Balkan, in Griekenland en
Italië vallen buien die lokaal wateroverlast veroorzaken.
We hoeven vandaag in Zeeland en Door: Johan Reuter
Brabant niet al te lang op de zon te
wachten en ook de komende dagen is de zon er veelvuldig bij.
Bovendien blijft de kans op buien tot in het weekeinde klein, zodat
we van aangenaam zomerweer mogen spreken. Ook de tempera
tuur komt geleidelijk in een zomerse stemming. Vandaag nog niet,
want het wordt niet warmer dan 22 graden. De ochtend start wat
somber met veel laaghangende bewolking waardoor het er grijs
uitziet. Dit is echter maar van korte duur, want de zon weet er vrij
spoedig doorheen te prikken en zeker in de middag zijn er dan flin
ke perioden met zon. De wind waait daarbij uit het westen en is
zwak tot matig, windkracht 2 tot 3. Komende nacht neemt de
bewolking toe op nadering van een zwak front. Deze bezorgt ons
echter geen regen en heeft morgenochtend onze regio alweer ver
laten. Er is dan meer ruimte voor de zon waarvan de temperatuur
profiteert, want het wordt 23 tot 24 graden. De dagen daarna loopt
de temperatuur nog verder op
door een naar noordoost
draaiende wind, hiermee
wordt warmere lucht aange
voerd en stijgt de temperatuur
op diverse plaatsen naar
zomerse waarden van circa 25
graden. De maximumtempera
tuur ligt volgens het langjarig
gemiddelde voor ons rond 20
graden. In de loop van zater
dagmiddag wordt de atmo
sfeer iets onstabieler en zou er
zeer lokaal een bui kunnen val
len, maar op de meeste plaat
sen blijft het droog. Ook begin
september duurt dit zomerse
weer voort, zodat we gerust
mogen stellen dat we een rus
tige en aangename periode
tegemoet kunnen zien.