Eerst het gezin en dan de idolen Zelfgemaakt ijs blijft toch het lekkerst PZC Mossels van vlak voor de deur Wachtwoord computer W11 Restaurant Grevelingen Treinsites Pentium4 The Sims Shake 2.5 Ventura zaterdag 3 augustus 2002 Elke ochtend gaan op het werk miljoenen compu ters aan. De apparaten vra gen eerst om de naam van de gebruiker, dan om zijn of haar wachtwoord. In Neder land tikken duizenden vin gers dezelfde namen: de kast, pim fortuyn en katja schuurman. Computergebruikers blijken weinig creatief in het ver zinnen van een wachtwoord. Uit. Brits onderzoek onder 1200 mensen blijkt het eigen gezin dé bron is voor het kiezen van een wachtwoord. De naam van partner of kind, de eigen ge boortedatum: ze scoren met 47,5 procent het allerhoogst. Na het gezin volgen de idolen (32 procent). Sportsterren staan bovenaan - voetballer David Beckham is favoriet - gevolgd door striphelden (Simpsons, Darth Vader, Superman), pop sterren (Robbie Williams, Ma donna, Britney, Elvis), sport clubs en filmsterren (Keanu Reeves, George Clooney, Brad Pitt). Elf procent kiest zomaar een woord. Hoewel, zomaar... Veel voorkomende woorden zijn sexy, hengst en godin. Nog geen 10 procent van de computeraars houdt zich aan het advies een veilig, cryptisch wachtwoord te kiezen. „De 'familiekiezers' zijn men sen die niet veel met computers op hebben, maar er wel dage lijks op werken. Het zijn mensen met sterke familiebanden die een wachtwoord kiezen van iets of iemand waarmee ze een emo tionele band hebben", zegt He len Petrie, een Britse deskundi ge op het gebied van interactie tussen mens en computer. „Jon ge mensen kiezen vaak een idool." Met z'n wachtwoord geeft de computergebruiker als het ware een kijkje in z'n persoonlijk heid. Heeft een collega een foto van z'n vrouw en kinderen op z'n bureau staan, grote kans dat z'n wachtwoord uit de familie sfeer komt. Het wachtwoord is bedoeld als zwaar slot op de toegang tot de computer. Maar door de voor de hand liggende keuzes van de ge bruikers, laat de deur zich vaak gemakkelijk openen. Program maatjes om in een paar minuten miljoenen woorden als mogelijk password de revue te laten pas seren, zijn eenvoudig op inter net te downloaden. De gebruiker realiseert zich gen. „Hackers kunnen er de computer mee opstarten, ze kunnen in de e-mail, ze kunnen er mee op internet", zegt Simon kennelijk niet dat kwaadwilli gen veel leed kunnen veroorza ken als ze combinatie van ge bruikersnaam en wachtwoord van een ander in handen krij- Hania, directeur techniek en ontwikkeling van internetpro- vider Xs4all. „En wat ze dan vervolgens doen, gebeurt onder jouw naam, want de combinatie username/password is jouw identiteit op internet. Het min ste wat je kan overkomen, is dat ze op jouw kosten gaan inter netten. Maar ze kunnen ook goederen bestellen, hackpogin- gen doen en laster uiten op dis cussieforums. Strafbaar gedrag zal aan jou worden toegeschre ven." Het is dus zaak een veilig wacht woord te kiezen. Maar hoe doe je dat?Hania, van Xs4all: „Kies in geen geval een bestaand woord; een woordenboekprogramma- tje van een hacker heeft dat bin nen een minuut ontdekt. Met gekke tekens ontloop je de meest voor de hand liggende programma's. Kies een wacht woord van minimaal acht te kens. En zet er leestekens en/of een paar hoofdletters in. Zorg wel dat je het kunt onthouden." Schrijf het zo goed uitgedachte wachtwoord niet op een memo blaadje naast de computer. Dan is alles voor niets geweest. Florien van Rees Het is onjuist om te veronder stellen dat in de fabrieken in ons land waar men consump tieijs produceert nu al overuren worden gemaakt. Dat komt pas aan de orde wanneer het échte zomerweer langer dan een maand aanhoudt. IJs is al lang geen uitgesproken seizoenproduct meer. We eten het het gehele jaar door. En we eten er ook steeds wat meer van. Nog altijd lang niet zo veel als de Amerikanen, maar die zullen we op dat punt ook nooit kun nen inhalen. Zij eten namelijk driemaal zoveel ijs dan wij doen. En ook zij eten het ijs het gehele jaar door. Uiteraard beleeft men tijdens een warme zomer nog wel hoge pieken in de verkoop van het ijs, maar dat worden zo langzamer hand uitzonderingen. Men is er namel i j k achter gekomen dat op de dagen dat wij van een tropi sche hitte spreken er lang niet zoveel ijs wordt verkocht als we graag willen veronderstellen. De consument laat op die dagen het ijsje graag schieten voor een flesje 'fris' en dat is eigenlijk heel opmerkelijk, want de fris verkopers hebben tot nu toe al tijd geroepen dat op de te warme dagen de belangstelling voor het flesje 'fris' het van het ijsje verliest. Sinds het begin van de jaren '90 van de vorige eeuw is daarin een verandering gekomen en kiest de consument liever voor iets 'fris'. Het kan er ook mee te ma ken hebben dat de frisdranken in ons land veel minder zoet zijn dan tien, twintig jaar geleden. De smaken komen ook wat fris ser over en in de aanbevelingen (reclames) wordt steeds vaker de nadruk op het 'frisse' ge- slegd. Tussendoortje IJs is ook niet langer het 'tussen doortje' zoals een frisdrank dat meestal wel is. In ons land, en niet alleen daar, geldt het ijs als het hoogst gewaardeerde nage recht. In vrijwel alle eetgelegen- heden in ons land, van het chi que restaurant met Michelin- sterren tot en met het meest een voudige eetcafé, houdt men er rekening mee. Op alle kaarten komt het ijs voor. Meestal zijn het fabrieksproducten, want voor het zelf maken van ver schillende ijssoorten deinst nog menige keukenchef terug. Toch kun je opmerken dat in een gro ter wordend aantal horecabe drijven het zelfbereide ijs terug keert. Het heeft onder andere te maken met het feit dat het zelf- maken van ijs in wat grotere hoeveelheden, mede door de ontwikkeling van nieuwe appa ratuur, niet meer zo moeilijk is als destijds wel werd aangege- Restaurant Grevelingen is aan alle zijden omgeven door water en bo vendien ligt het op de grens van drie provincies: Zeeland, Zuid-Holand en Noord-Brabant. Een beetje verwar rend en ik maak me sterk dat het gros van de bezoekers niet in staat is al die wateren uit elkaar te houden: Ooster- schelde, Grevelingen, Volkerak, Krammer en het Zijpe. De directie van Restaurant Grevelingen geeft het eenvoudige advies: „Genieten met je blik op oneindig." En dat doe ik dan ook maar, samen met al die tientallen Zeeuwen en Rot terdammers die via de Grevelingen- dam en de Brabanders die over de Phi- lipsdam zijn toegestroomd. Een aantal van hen heeft zich genes teld in het panoramische a la carte- restaurant, maar de meesten maken gebruik van de zelfbedieningsafde ling die heel efficient werkt: je maakt een keus uit de koude en warme ge rechten waarna je je bestelling plaatst aan de 'counter'. Een vriendelijke en behulpzame mevrouw maakt een bon, je neemt zelf je drankje en je meldt je met bon en drankje bij al weer een heel vriendelijke mevrouw achter een kas sa. Aan haar vertrouw je het nummer van je tafel toe, je betaalt en binnen de kortste keren wordt het gekozen ge recht keurig geserveerd. In mijn geval zijn dat de Verse Zeeuw se Mosselen 12,50), die, zo legt de ober uit, vlak voor de deur tot volle wasdom komen. Mij waren al eerder de rijen zwarte tonnen in het water opgevallen. Tussen die tonnen hangen aan lijnen de 'hangmosselen' die in het voedselrijke water alleen maar de mondjes hoeven open te houden. De hangcultuur moet het wel gewel dig doen nu de bodemcultuurmos- selen uit Yerseke schaars zijn en der halve duur, want de enorme investe ringen die de mosselverwerkingsin dustrie de laatste paar jaar heeft gedaan, dienen er toch uit te komen. Restaurant Grevelingen maakt van de situatie zeker geen misbruik, de mos selen staan voor 13,50 op de kaart en dat is met frieten. Wanneer ik om bruin brood vraag, haalt de mevrouw aan de counter spontaan een euro van de prijs af. Hoewel ik geen bewonderaar ben van systeemplafonds, vouwwanden en plastic palmen, heb ik Restaurant Grevelingen toch hoog. Mede dank zij deze attributen weet de ondernemer achter al dit fraais de prijzen waar schijnlijk zo vriendelijk te houden. Zelfs constateer ik dat je voor dezelf de gerechten in het panoramarestau rant met bediening maar 1 tot Grevelingendam Parallelweg 1 4311 NE Bruinisse Tel. 0111-481462 Fax.0111-481771 Hele week geopend Keuken voor zelfbediening open van af 08.00 uur, a la carte-restaurant vanaf 12.00 uur Creditcard: visa Kinderen: kindermenuutje Vegetarisch: vegetarische schnitzel Rolstoel: aparte opgang en invaliden toilet aanwezig Roken: niet gescheiden, maar wel te regelen €1,75 meer betaalt. De kaart is voor een deel vergelijkbaar met die bij de zelfbediening, maar er staan ook wat luxere gerechten bij als Gemarineerde scampi van de grill 17,95), Rib- eye van de grill met kruidenboter 14,75), Cordon Bleu 12,95), Kal koentournedos 12,95) en de klas sieker Kalslever met uien en spekjes 13,50). Scholfilet Picasso kost 13,95, Gebakken Zeetong van 350 gram 19,35, visvariatie 15,85 en Gepo cheerde Tongfilets 15,75. Voor twee slibtongetjes rekent Restaurant Gre velingen 12,50 en voor drie 13,50, is dat niet verbazend? Tot de streekge- rechten die Restaurant Grevelingen hoog in het vaandel zegt te hebben, behoort de Gebakken Paling 14,75). Uit gesprekken om me heen maak ik op dat veel Zeeuwen, Hollanders en Brabanders op hun tochtjes door de Delta een etentje hier tot de grootste attractie rekenen. Het verwondert me niet, de prijzen zijn zeer redelijk, de kost is voortreffelijk, het uitzicht fraai en de bediening is niet alleen vlot, vrolijk en vriendelijk maar ook bekwaam. En wordt dit laatste niet steeds zeldzamer7 Eén minpuntje echter: het assorti ment bieren is aan de schrale kant: ik verheugde mij op een donker Abdij- biertje of wellicht zelfs een Trappist bij de zilte mosselen, maar de jonge dame achter de tap was bij d it verzoek met stomheid geslagenEen ij 1 i ngs ge raadpleegde collega uit dezelfde leef tijdsklasse bleef eveneens het ant woord schuldig. Het uiterst haalbare was een Palmpje van de pomp, overi gens ook niet te versmaden. Rien van Reems Van alle ijssoorten is het ijs met een lichte vanillesmaak uitge sproken populair. Dat gaat niet alleen op voor ons land maar voor vrijwel alle landen waar ijs wordt verkocht. Een uitzonde ring vormen de landen in Zuid- oost-Azië waar men geen ijs op basis van zuivelproducten kan waarderen. Naast het vanille-ijs zijn ijs soorten met een min of meer uit gesproken smaken van vruch ten, noten en honing in trek. Daarbij gaat het om ijs op basis van zuivelproducten en het ijs dat wij als waterijs beschouwen en dat gemaakt wordt met vruchtensappen of -purees, wa ter en suiker. Het ijs is door het ontbreken van melk, room en andere zuivelproducten min der vet en ook minder calorie rijk. Het wil echter niet zeggen dat de waterijsjes (sorbetijs) door het ontbreken van vette zuivelpro ducten een voor onze gezond heid aan te bevelen ijssoort is. Ook het watenjs bevat veel ca lorieën en kan dan ook als een potentiële dikmaker worden beschouwd. Parfait Naast het gewone gedraaide ijs met melk en room onderschei den we nog een derde soort en dat is de parfait die wordt ge maakt op basis van melk, room, eierdooiers en suiker. Het is een machtige ijssoort met het hoog ste aantal calorieeen van alle genoemde ijssoorten. In ons land is het aantal am bachtelijke ijsbereiders sinds enkele jaren toegenomen. Dat wil echter nog niet zeggen dat de waardering voor het ambachte lijk gemaakte ijs ook toeneemt. Het tegendeel is waarschijnlijk eerder het geval. Het consump tieijs uit de fabrieken vindt de meeste aftrek en dat is niet zo verwonderlijk wanneer je weet dat de kwaliteit van dat ijs vrij wel onberispelijk is en dat de smaak er van het ambachtelijke ijs dicht heeft genaderd. Toch kun je de verschillen nog heel duidelijk opmerken. Dat ondanks dat het ijs van de am bachtelijke ijsbereider in de schaduw van het fabriekijs staat valt te betreuren. Het kan met de prijsvorming te maken hebben en ook omdat het am bachtelijk bereide ijs niet, zoals met het fabriekijs wel het geval is, bij wijze van spreken om-de- hoek-van-de-straat verkrijg baar is. Hans Belterman In de dagelijkse receptenru briek treft u volgende week voorbeelden om thuis zelf ijs te maken. Daarbij past de opmer king dat niet altijd een ijsma chine nodig is. Voor het maken van een parfait kan dat trou wens ook niet. Maar wanneer u de voorkeur geeft aan het trendy sorbetijs dan is hel het overwe gen waard om zo'n machine aan te schaffen. Ze zijn er in ver schillende uitvoeringen. Niet iedere ijsmachine werkt op dezelfde wijze. Juist door die verschillen zijn de machine on derling ook anders geprijsd. Let daarbij vooral op de inhoud van de machine. Eén liter zelf bereid ijs lijkt veel, maar is minder dan u waarschijnlijk denkt. Bij de meeste laag geprijsde machines wordt gebruik gemaakt van de diepvriezer of het diepvries compartiment van uw koelkast. Dat is niet altijd even praktisch. Van alle soorten is ijs met een lichte vanillesmaak uitgesproken po pulair. foto Peter Nicolai Reizigers die klachten heb ben over de trein kunnen te recht op de internetsite www.ns-klachtenforum.nl, een niet-commerciële en onafhan kelijke site die niettemin wel ge bruik maakt van de officiële kleuren en het logo van de NS. Daar zal dus nog wel eens ruzie van komen, maar intussen kun nen de klagers hun verhalen kwijt in verschillende catego rieën ellende (vertragingen, vol le treinen etc.). Ook is er een plek om mensen terug te vinden die je in de trein gezien hebt. Voor enthousiastelingen over de NS is er de Stichting Vrienden van NS, die op de website www.vriendenvanns.nl ruimte bieden aan leuke verhalen, technische verklaringen en an der mooi spoornieuws Even 1 ij kt het alsof er een bittere ironie achter zit, maar de club is echt positief en dat komt goed uit als over een tijdje de herfstbladeren weer op de rails liggen. Pentium4-processoren wor den een stuk goedkoper. Ter wijl er nieuwe, snellere versies op de markt komen, gaan de prijzen van de bestaande mo dellen gemiddeld 25 tot 30 pro cent omlaag. Van het tot nu toe duurste model (dat op 2,53GHz kan werken) daalt de prijs zelfs met 63 procent, zo meldt het weekblad Automatisering Gicj^ Processoren worden na verloop van tijd altijd goedkoper, maar deze ontwikkeling komt eerder dan voorzien. De oorzaak is de succesvolle in troductie van een nieuwe tech nologie bij het maken van de chips. Daarbij worden onder deeltjes van 130 nanometer ge maakt (1 nanometer is een mil joenste millimeter). Op basis van die techniek komen er nu Pentium4-chips die op 2,8 en 3GHz kunnen draaien. Ver wacht was dat die pas in het na jaar zouden verschijnen, omdat het ombouwen van de fabrieken veel voeten in de aarde heeft. Het populaire spel The Sims wordt uitgebreid met huis dieren. In de volgende versie, die begin oktober in de winkel ligt, kunnen de karakters hun leven completeren met honden, katten en vele andere dieren en toebehoren. Ook kunnen ze gaan tuinieren, zijn er vijf nieu we beroepen en is de fysieke om geving flink uitgebreid. The Sims is een 'gemeenschaps simulator' waarin virtuele men sen allerlei sociale interacties hebben. De speler schept daar toe de voorwaarden. De eei'ste versie werd in februari 2000 uit gebracht en geldt sindsdien als het best verkochte pc-spel aller tijden. Het is in zestien talen be schikbaar en wordt uitgegeven door Electronic Arts. Er is een nieuwe versie van Shake, het professionele filmmontage en -effectenpro gramma van Apple. Shake 2.5 kan meer dan zijn voorgangers, maar is er vooral omdat het moest worden aangepast aan Mac OSX, het nieuwe bestu ringssysteem voor de Apple- computers. Shake is beroemd omdat het werd gebruikt bij het maken van veel populaire films. De laatste vijf producties die een Oscar kregen voor de beste visuele effecten, werden alle maal met behulp van het pro gramma gemonteerd: Lord of the rings, Gladiator, The ma trix, What dreams may come en Titanic. Shake is geen software voor de mensen thuis en Apple verkoopt er dus betrekkelijk weinig exemplaren van. Dat is ook éan de prijs te merken: 5299euro;ex- clusief btw. Er is ook een versie voor Linux, IRIX en Windows, die nog zeldzamer zal zijn en meer dan tienduizend euro kbst Voor het eerst na lange tijd verschijnt weer een versie van Ventura, het opmaakpro gramma voor documenten dat geldt als de belangrijkste con current van marktleider XPress. Ventura wordt tegen woordig uitgebracht door het Canadese Corel, dat naast een pakket grafische soft ware óok de tekstverwerker WordPerfect maakt. Ventura 10 bevat onder meer uitgebreide ondersteu-r ning voor gegevensbeheer m'et XML. Computergebruikers zijn weinig creatief in het verzinnen van een wachtwoord.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2002 | | pagina 37