Eerst het gezin en dan de idolen
Zelfgemaakt ijs blijft toch het lekkerst
PZC
Mossels van vlak voor de deur
Wachtwoord computer
W11
Restaurant
Grevelingen
Treinsites
Pentium4
The Sims
Shake 2.5
Ventura
zaterdag 3 augustus 2002
Elke ochtend gaan op het
werk miljoenen compu
ters aan. De apparaten vra
gen eerst om de naam van de
gebruiker, dan om zijn of
haar wachtwoord. In Neder
land tikken duizenden vin
gers dezelfde namen: de
kast, pim fortuyn en katja
schuurman.
Computergebruikers blijken
weinig creatief in het ver
zinnen van een wachtwoord.
Uit. Brits onderzoek onder 1200
mensen blijkt het eigen gezin dé
bron is voor het kiezen van een
wachtwoord. De naam van
partner of kind, de eigen ge
boortedatum: ze scoren met 47,5
procent het allerhoogst.
Na het gezin volgen de idolen
(32 procent). Sportsterren staan
bovenaan - voetballer David
Beckham is favoriet - gevolgd
door striphelden (Simpsons,
Darth Vader, Superman), pop
sterren (Robbie Williams, Ma
donna, Britney, Elvis), sport
clubs en filmsterren (Keanu
Reeves, George Clooney, Brad
Pitt).
Elf procent kiest zomaar een
woord. Hoewel, zomaar... Veel
voorkomende woorden zijn
sexy, hengst en godin. Nog geen
10 procent van de computeraars
houdt zich aan het advies een
veilig, cryptisch wachtwoord te
kiezen.
„De 'familiekiezers' zijn men
sen die niet veel met computers
op hebben, maar er wel dage
lijks op werken. Het zijn mensen
met sterke familiebanden die
een wachtwoord kiezen van iets
of iemand waarmee ze een emo
tionele band hebben", zegt He
len Petrie, een Britse deskundi
ge op het gebied van interactie
tussen mens en computer. „Jon
ge mensen kiezen vaak een
idool."
Met z'n wachtwoord geeft de
computergebruiker als het ware
een kijkje in z'n persoonlijk
heid. Heeft een collega een foto
van z'n vrouw en kinderen op
z'n bureau staan, grote kans dat
z'n wachtwoord uit de familie
sfeer komt.
Het wachtwoord is bedoeld als
zwaar slot op de toegang tot de
computer. Maar door de voor de
hand liggende keuzes van de ge
bruikers, laat de deur zich vaak
gemakkelijk openen. Program
maatjes om in een paar minuten
miljoenen woorden als mogelijk
password de revue te laten pas
seren, zijn eenvoudig op inter
net te downloaden.
De gebruiker realiseert zich
gen. „Hackers kunnen er de
computer mee opstarten, ze
kunnen in de e-mail, ze kunnen
er mee op internet", zegt Simon
kennelijk niet dat kwaadwilli
gen veel leed kunnen veroorza
ken als ze combinatie van ge
bruikersnaam en wachtwoord
van een ander in handen krij-
Hania, directeur techniek en
ontwikkeling van internetpro-
vider Xs4all. „En wat ze dan
vervolgens doen, gebeurt onder
jouw naam, want de combinatie
username/password is jouw
identiteit op internet. Het min
ste wat je kan overkomen, is dat
ze op jouw kosten gaan inter
netten. Maar ze kunnen ook
goederen bestellen, hackpogin-
gen doen en laster uiten op dis
cussieforums. Strafbaar gedrag
zal aan jou worden toegeschre
ven."
Het is dus zaak een veilig wacht
woord te kiezen. Maar hoe doe je
dat?Hania, van Xs4all: „Kies in
geen geval een bestaand woord;
een woordenboekprogramma-
tje van een hacker heeft dat bin
nen een minuut ontdekt. Met
gekke tekens ontloop je de
meest voor de hand liggende
programma's. Kies een wacht
woord van minimaal acht te
kens. En zet er leestekens en/of
een paar hoofdletters in. Zorg
wel dat je het kunt onthouden."
Schrijf het zo goed uitgedachte
wachtwoord niet op een memo
blaadje naast de computer. Dan
is alles voor niets geweest.
Florien van Rees
Het is onjuist om te veronder
stellen dat in de fabrieken
in ons land waar men consump
tieijs produceert nu al overuren
worden gemaakt. Dat komt pas
aan de orde wanneer het échte
zomerweer langer dan een
maand aanhoudt.
IJs is al lang geen uitgesproken
seizoenproduct meer. We eten
het het gehele jaar door. En we
eten er ook steeds wat meer van.
Nog altijd lang niet zo veel als de
Amerikanen, maar die zullen
we op dat punt ook nooit kun
nen inhalen. Zij eten namelijk
driemaal zoveel ijs dan wij
doen. En ook zij eten het ijs het
gehele jaar door.
Uiteraard beleeft men tijdens
een warme zomer nog wel hoge
pieken in de verkoop van het ijs,
maar dat worden zo langzamer
hand uitzonderingen. Men is er
namel i j k achter gekomen dat op
de dagen dat wij van een tropi
sche hitte spreken er lang niet
zoveel ijs wordt verkocht als we
graag willen veronderstellen.
De consument laat op die dagen
het ijsje graag schieten voor een
flesje 'fris' en dat is eigenlijk
heel opmerkelijk, want de fris
verkopers hebben tot nu toe al
tijd geroepen dat op de te warme
dagen de belangstelling voor
het flesje 'fris' het van het ijsje
verliest.
Sinds het begin van de jaren '90
van de vorige eeuw is daarin een
verandering gekomen en kiest
de consument liever voor iets
'fris'. Het kan er ook mee te ma
ken hebben dat de frisdranken
in ons land veel minder zoet zijn
dan tien, twintig jaar geleden.
De smaken komen ook wat fris
ser over en in de aanbevelingen
(reclames) wordt steeds vaker
de nadruk op het 'frisse' ge-
slegd.
Tussendoortje
IJs is ook niet langer het 'tussen
doortje' zoals een frisdrank dat
meestal wel is. In ons land, en
niet alleen daar, geldt het ijs als
het hoogst gewaardeerde nage
recht. In vrijwel alle eetgelegen-
heden in ons land, van het chi
que restaurant met Michelin-
sterren tot en met het meest een
voudige eetcafé, houdt men er
rekening mee. Op alle kaarten
komt het ijs voor. Meestal zijn
het fabrieksproducten, want
voor het zelf maken van ver
schillende ijssoorten deinst nog
menige keukenchef terug. Toch
kun je opmerken dat in een gro
ter wordend aantal horecabe
drijven het zelfbereide ijs terug
keert. Het heeft onder andere te
maken met het feit dat het zelf-
maken van ijs in wat grotere
hoeveelheden, mede door de
ontwikkeling van nieuwe appa
ratuur, niet meer zo moeilijk is
als destijds wel werd aangege-
Restaurant Grevelingen is aan alle
zijden omgeven door water en bo
vendien ligt het op de grens van drie
provincies: Zeeland, Zuid-Holand en
Noord-Brabant. Een beetje verwar
rend en ik maak me sterk dat het gros
van de bezoekers niet in staat is al die
wateren uit elkaar te houden: Ooster-
schelde, Grevelingen, Volkerak,
Krammer en het Zijpe. De directie van
Restaurant Grevelingen geeft het
eenvoudige advies: „Genieten met je
blik op oneindig."
En dat doe ik dan ook maar, samen
met al die tientallen Zeeuwen en Rot
terdammers die via de Grevelingen-
dam en de Brabanders die over de Phi-
lipsdam zijn toegestroomd.
Een aantal van hen heeft zich genes
teld in het panoramische a la carte-
restaurant, maar de meesten maken
gebruik van de zelfbedieningsafde
ling die heel efficient werkt: je maakt
een keus uit de koude en warme ge
rechten waarna je je bestelling plaatst
aan de 'counter'. Een vriendelijke en
behulpzame mevrouw maakt een bon,
je neemt zelf je drankje en je meldt je
met bon en drankje bij al weer een heel
vriendelijke mevrouw achter een kas
sa. Aan haar vertrouw je het nummer
van je tafel toe, je betaalt en binnen de
kortste keren wordt het gekozen ge
recht keurig geserveerd.
In mijn geval zijn dat de Verse Zeeuw
se Mosselen 12,50), die, zo legt de
ober uit, vlak voor de deur tot volle
wasdom komen. Mij waren al eerder
de rijen zwarte tonnen in het water
opgevallen. Tussen die tonnen hangen
aan lijnen de 'hangmosselen' die in
het voedselrijke water alleen maar de
mondjes hoeven open te houden.
De hangcultuur moet het wel gewel
dig doen nu de bodemcultuurmos-
selen uit Yerseke schaars zijn en der
halve duur, want de enorme investe
ringen die de mosselverwerkingsin
dustrie de laatste paar jaar heeft
gedaan, dienen er toch uit te komen.
Restaurant Grevelingen maakt van de
situatie zeker geen misbruik, de mos
selen staan voor 13,50 op de kaart
en dat is met frieten. Wanneer ik om
bruin brood vraag, haalt de mevrouw
aan de counter spontaan een euro van
de prijs af.
Hoewel ik geen bewonderaar ben van
systeemplafonds, vouwwanden en
plastic palmen, heb ik Restaurant
Grevelingen toch hoog. Mede dank zij
deze attributen weet de ondernemer
achter al dit fraais de prijzen waar
schijnlijk zo vriendelijk te houden.
Zelfs constateer ik dat je voor dezelf
de gerechten in het panoramarestau
rant met bediening maar 1 tot
Grevelingendam
Parallelweg 1
4311 NE Bruinisse
Tel. 0111-481462
Fax.0111-481771
Hele week geopend
Keuken voor zelfbediening open van
af 08.00 uur, a la carte-restaurant
vanaf 12.00 uur
Creditcard: visa
Kinderen: kindermenuutje
Vegetarisch: vegetarische schnitzel
Rolstoel: aparte opgang en invaliden
toilet aanwezig
Roken: niet gescheiden, maar wel te
regelen
€1,75 meer betaalt. De kaart is voor
een deel vergelijkbaar met die bij de
zelfbediening, maar er staan ook wat
luxere gerechten bij als Gemarineerde
scampi van de grill 17,95), Rib-
eye van de grill met kruidenboter
14,75), Cordon Bleu 12,95), Kal
koentournedos 12,95) en de klas
sieker Kalslever met uien en spekjes
13,50).
Scholfilet Picasso kost 13,95,
Gebakken Zeetong van 350 gram
19,35, visvariatie 15,85 en Gepo
cheerde Tongfilets 15,75. Voor twee
slibtongetjes rekent Restaurant Gre
velingen 12,50 en voor drie 13,50,
is dat niet verbazend? Tot de streekge-
rechten die Restaurant Grevelingen
hoog in het vaandel zegt te hebben,
behoort de Gebakken Paling
14,75).
Uit gesprekken om me heen maak ik
op dat veel Zeeuwen, Hollanders en
Brabanders op hun tochtjes door de
Delta een etentje hier tot de grootste
attractie rekenen. Het verwondert me
niet, de prijzen zijn zeer redelijk, de
kost is voortreffelijk, het uitzicht
fraai en de bediening is niet alleen
vlot, vrolijk en vriendelijk maar ook
bekwaam. En wordt dit laatste niet
steeds zeldzamer7
Eén minpuntje echter: het assorti
ment bieren is aan de schrale kant: ik
verheugde mij op een donker Abdij-
biertje of wellicht zelfs een Trappist
bij de zilte mosselen, maar de jonge
dame achter de tap was bij d it verzoek
met stomheid geslagenEen ij 1 i ngs ge
raadpleegde collega uit dezelfde leef
tijdsklasse bleef eveneens het ant
woord schuldig. Het uiterst haalbare
was een Palmpje van de pomp, overi
gens ook niet te versmaden.
Rien van Reems
Van alle ijssoorten is het ijs met
een lichte vanillesmaak uitge
sproken populair. Dat gaat niet
alleen op voor ons land maar
voor vrijwel alle landen waar ijs
wordt verkocht. Een uitzonde
ring vormen de landen in Zuid-
oost-Azië waar men geen ijs op
basis van zuivelproducten kan
waarderen.
Naast het vanille-ijs zijn ijs
soorten met een min of meer uit
gesproken smaken van vruch
ten, noten en honing in trek.
Daarbij gaat het om ijs op basis
van zuivelproducten en het ijs
dat wij als waterijs beschouwen
en dat gemaakt wordt met
vruchtensappen of -purees, wa
ter en suiker. Het ijs is door het
ontbreken van melk, room en
andere zuivelproducten min
der vet en ook minder calorie
rijk.
Het wil echter niet zeggen dat de
waterijsjes (sorbetijs) door het
ontbreken van vette zuivelpro
ducten een voor onze gezond
heid aan te bevelen ijssoort is.
Ook het watenjs bevat veel ca
lorieën en kan dan ook als een
potentiële dikmaker worden
beschouwd.
Parfait
Naast het gewone gedraaide ijs
met melk en room onderschei
den we nog een derde soort en
dat is de parfait die wordt ge
maakt op basis van melk, room,
eierdooiers en suiker. Het is een
machtige ijssoort met het hoog
ste aantal calorieeen van alle
genoemde ijssoorten.
In ons land is het aantal am
bachtelijke ijsbereiders sinds
enkele jaren toegenomen. Dat
wil echter nog niet zeggen dat de
waardering voor het ambachte
lijk gemaakte ijs ook toeneemt.
Het tegendeel is waarschijnlijk
eerder het geval. Het consump
tieijs uit de fabrieken vindt de
meeste aftrek en dat is niet zo
verwonderlijk wanneer je weet
dat de kwaliteit van dat ijs vrij
wel onberispelijk is en dat de
smaak er van het ambachtelijke
ijs dicht heeft genaderd.
Toch kun je de verschillen nog
heel duidelijk opmerken. Dat
ondanks dat het ijs van de am
bachtelijke ijsbereider in de
schaduw van het fabriekijs
staat valt te betreuren. Het kan
met de prijsvorming te maken
hebben en ook omdat het am
bachtelijk bereide ijs niet, zoals
met het fabriekijs wel het geval
is, bij wijze van spreken om-de-
hoek-van-de-straat verkrijg
baar is.
Hans Belterman
In de dagelijkse receptenru
briek treft u volgende week
voorbeelden om thuis zelf ijs te
maken. Daarbij past de opmer
king dat niet altijd een ijsma
chine nodig is. Voor het maken
van een parfait kan dat trou
wens ook niet. Maar wanneer u
de voorkeur geeft aan het trendy
sorbetijs dan is hel het overwe
gen waard om zo'n machine aan
te schaffen. Ze zijn er in ver
schillende uitvoeringen.
Niet iedere ijsmachine werkt op
dezelfde wijze. Juist door die
verschillen zijn de machine on
derling ook anders geprijsd. Let
daarbij vooral op de inhoud van
de machine. Eén liter zelf bereid
ijs lijkt veel, maar is minder dan
u waarschijnlijk denkt. Bij de
meeste laag geprijsde machines
wordt gebruik gemaakt van de
diepvriezer of het diepvries
compartiment van uw koelkast.
Dat is niet altijd even praktisch.
Van alle soorten is ijs met een lichte vanillesmaak uitgesproken po
pulair. foto Peter Nicolai
Reizigers die klachten heb
ben over de trein kunnen te
recht op de internetsite
www.ns-klachtenforum.nl, een
niet-commerciële en onafhan
kelijke site die niettemin wel ge
bruik maakt van de officiële
kleuren en het logo van de NS.
Daar zal dus nog wel eens ruzie
van komen, maar intussen kun
nen de klagers hun verhalen
kwijt in verschillende catego
rieën ellende (vertragingen, vol
le treinen etc.). Ook is er een plek
om mensen terug te vinden die je
in de trein gezien hebt.
Voor enthousiastelingen over de
NS is er de Stichting Vrienden
van NS, die op de website
www.vriendenvanns.nl ruimte
bieden aan leuke verhalen,
technische verklaringen en an
der mooi spoornieuws
Even 1 ij kt het alsof er een bittere
ironie achter zit, maar de club is
echt positief en dat komt
goed uit als over een tijdje de
herfstbladeren weer op de rails
liggen.
Pentium4-processoren wor
den een stuk goedkoper. Ter
wijl er nieuwe, snellere versies
op de markt komen, gaan de
prijzen van de bestaande mo
dellen gemiddeld 25 tot 30 pro
cent omlaag. Van het tot nu toe
duurste model (dat op 2,53GHz
kan werken) daalt de prijs zelfs
met 63 procent, zo meldt het
weekblad Automatisering Gicj^
Processoren worden na verloop
van tijd altijd goedkoper, maar
deze ontwikkeling komt eerder
dan voorzien.
De oorzaak is de succesvolle in
troductie van een nieuwe tech
nologie bij het maken van de
chips. Daarbij worden onder
deeltjes van 130 nanometer ge
maakt (1 nanometer is een mil
joenste millimeter). Op basis
van die techniek komen er nu
Pentium4-chips die op 2,8 en
3GHz kunnen draaien. Ver
wacht was dat die pas in het na
jaar zouden verschijnen, omdat
het ombouwen van de fabrieken
veel voeten in de aarde heeft.
Het populaire spel The Sims
wordt uitgebreid met huis
dieren. In de volgende versie,
die begin oktober in de winkel
ligt, kunnen de karakters hun
leven completeren met honden,
katten en vele andere dieren en
toebehoren. Ook kunnen ze
gaan tuinieren, zijn er vijf nieu
we beroepen en is de fysieke om
geving flink uitgebreid.
The Sims is een 'gemeenschaps
simulator' waarin virtuele men
sen allerlei sociale interacties
hebben. De speler schept daar
toe de voorwaarden. De eei'ste
versie werd in februari 2000 uit
gebracht en geldt sindsdien als
het best verkochte pc-spel aller
tijden. Het is in zestien talen be
schikbaar en wordt uitgegeven
door Electronic Arts.
Er is een nieuwe versie van
Shake, het professionele
filmmontage en -effectenpro
gramma van Apple. Shake 2.5
kan meer dan zijn voorgangers,
maar is er vooral omdat het
moest worden aangepast aan
Mac OSX, het nieuwe bestu
ringssysteem voor de Apple-
computers. Shake is beroemd
omdat het werd gebruikt bij het
maken van veel populaire films.
De laatste vijf producties die
een Oscar kregen voor de beste
visuele effecten, werden alle
maal met behulp van het pro
gramma gemonteerd: Lord of
the rings, Gladiator, The ma
trix, What dreams may come en
Titanic.
Shake is geen software voor de
mensen thuis en Apple verkoopt
er dus betrekkelijk weinig
exemplaren van. Dat is ook éan
de prijs te merken: 5299euro;ex-
clusief btw. Er is ook een versie
voor Linux, IRIX en Windows,
die nog zeldzamer zal zijn en
meer dan tienduizend euro kbst
Voor het eerst na lange tijd
verschijnt weer een versie
van Ventura, het opmaakpro
gramma voor documenten dat
geldt als de belangrijkste con
current van marktleider
XPress. Ventura wordt tegen
woordig uitgebracht door het
Canadese Corel, dat naast een
pakket grafische soft ware óok
de tekstverwerker WordPerfect
maakt. Ventura 10 bevat onder
meer uitgebreide ondersteu-r
ning voor gegevensbeheer m'et
XML.
Computergebruikers zijn weinig creatief in het verzinnen van een wachtwoord.