Warme hap komt uit Oostburg
Lekker onthaasten in Wemeldinge
Aangespoelde buisjes ongevaarlijk
Boycot van dure
bodemmossel
Seissingel wordt
eenrichtingsverkeer
I i
Ouderenzorg Walcheren brengt thuismaaltijd gekoeld bij klant
Auto-inbraak
in Ouddorp
VAKANTIE VAKANTIE VAKANTIE
VAKANTIE
^ÊmBÊÊttÊÊÊKmÊmm
zeeuwse almanak
Druiveland
LJ%J
WALCHEREN
woensdag 24 juli 2002
Lr Miriam van den Broek
- De Stichting
Protestantse Ouderenzorg Wal-
icheren gaat warme maaltijden
Lnaf 1 oktober uit Zeeuws-
'tlaanderen halen. Gebruikers
dan niet meer elke mid
dag een warme maaltijd thuis-
L-ebracht, maar een gekoelde
baaltijd die ze op een zelf geko
men tijdstip kimnen verwarmen
in bijvoorbeeld een magnetron.
Vanuit zorgcentrum Swerf-
in Middelburg worden elke
jagtussen de 260 en 290 warme
'maaltijden bereid. Ze moeten
allemaal omstreeks het middag-
jnrbezorgdzijn bij hetzorgcen-
■mmHof ter Veste, Het Bastion,
verpleegcentrum Nieuw-San-
cenburgh in Veere en bij de hon
derd gebruikers van de thuis-
voorziening.
.De waag naar maaltijden voor
stijgt sterk", zegt
[airecteur M. den Haan van de
SPOW. „Het wordt steeds moei-
jiijker om al die maaltijden in
korte tijd te bereiden en ze op de
gewenste temperatuur af te le
veren. Daarom hebben we be
sloten de ongeveer honderd
Ihuismaaltijden uit Oostburg te
laten komen."
[inOostburg zit Zorgcuisine, een
bedrijf dat gespecialiseerd is in
bereiding van gekoelde
maaltijden voor zorgcentra in
,,De
OUDDORP - Een geparkeerde
'auto aan de Vrijheids weg in
Ouddorp is maandagavond tus-
kwart over zeven en kwart
over acht opengebroken. De
achterruit van de auto van een
50-jarige man uit Arnhem werd
ingeslagen en een portierslot
vernield.
Uit de kofferbak zijn een mobie
le telefoon, fotocamera, enkele
sieraden en diverse pasjes ge
stolen.
komst van Zorgcuisine was des
tijds een initiatief van de ver
schillende Zeeuws-Vlaamse
zorginstellingen. Op Walcheren
willen wij ook zoiets opzetten.
Daar zijn al wel gesprekken
over gevoerd, maar het plan be
vindt zich nog in een zeer vroeg
stadium."
Voor de bezorgers en de mensen
die de maaltijden gebruiken,
gaat er per 1 oktober wel het een
en ander veranderen. Zo moeten
de auto's die de maaltijden be
zorgen niet langer voorzien zijn
van een warmhoud-systeem,
maar van een koeling. Daar
naast hoeven de maaltijden niet
meer elke dag bezorgd worden.
Eén of twee keer per week is ge
noeg om mensen te voorzien van
maaltijden voor de hele week.
,,We gaan de mensen wel duide
lijk uitleg geven over hoe ze
moeten omgaan met de maaltij
den", zegt Den Haan. „Want ze
moeten goed worden opge
warmd en zijn beperkt houd
baar. Het voordeel is dat de
mensen dan zelf kunnen kiezen
hoe laat ze hun maaltijd nutti
gen. Want stipt twaalf uur eten,
dat hoeft tegenwoordig niet
meer voor iedereen.
Compactkeuken
De bewoners van de zorgcentra
krijgen voorlopig nog wel war
me maaltijden vanuit Swerf-
Rust. Maar daaraan moet over
enkele jaren ook een einde ko
men.
„In Nieuw-Sandenburgh in
Veere bouwen we momenteel
een zogenoemde compactkeu
ken. Daarmee kunnen de maal
tijden koud worden samenge
steld en hoeven ze alleen maar te
worden afgebakken. We kunnen
op die manier de mensen die bij
ons wonen of bij ons aan de open
tafel komen eten, meer service
verlenen. Ze kunnen dan korter
van te voren kiezen wat ze wil
len eten. De compactkeuken in
Veere moet in maart of april
2003 klaar zijn. Voor Swerf-
Rust zal het langer duren voor
dat we zo'n keuken gebouwd
hebben."
Enkele van de gevonden buisjes.
foto Ruben Oreel
door Miriam van den Broek
ZOUTELANDE - Op het bad-
strand in Zoutelande zijn giste
ren tientallen kunststof buisjes
met vloeistof aangespoeld. De
buisjes zijn een centimeter of
tien lang en een centimeter
breed. Aan de onderkant zit een
soort dop en aan de bovenkant
een haakje.
De brandweer ging er aanvan
kelijk vanuit dat het niet om zo
genoemde breeklichtjes ging.
Dat is een buisje dat oplicht na
dat er een knik in wordt gege
ven. Deze buisjes worden dik
wijls gebruikt door vissers.
Omdat de vloeistof in de aange
spoelde buisjes onder meer
bruin van kleur was, en niet
fluoriserend geel zoals meestal
in breeklichtjes, gingen de
brandweer en Rijkswaterstaat
er van uit dat het om iets anders
ging. Voorzichtigheid is bij een
onbekende vloeistof geboden,
legt R. Corbijn van de Veerse
brandweer uit. Een bezoek aan
hengelsportzaak Koets in Zou
telande bracht uiteindelijk uit
komst. „Het zijn toch lichtbuis-
jes", zegt Corbijn. „Maar wel
zeer professionele. Op het
strand hebben we drie verschil
lende soorten gevonden en op
een ervan stond 'Easy Light'.
Toen we dat zagen kregen we al
een vermoeden. Bij Koets had
den ze dezelfde."
De buisjes op het strand lekten
niet. Was dat wel het geval, dan
had het nog geen kwaad ge
kund. „We hebben de verpak
king gelezen en daarop staat dat
de inhoud van de buisjes niet
schadelijk is voor het milieu",
aldus Corbijn. De buisjes wor
den morgen bij de gebruikelijke
schoonmaakbeurt van het
strand meegenomen.
doorEsme Soesman
j TTersgeperste jus d'orange in een
I V sierlijk glas-op-steel, opgedirkt
I niet een glinsterend toefje. Detail in een
I decor waar het om vele details draait,
j Zachte badlakens, waarvan de frisse
gele kleur weerspiegeld wordt in de
verse bloemen op de bartafel, in lam-
I penkappen en gesjabloneerde versier-
I selen op muren. Een bezoek aan kuur-,
i ihalasso- en beautycentrum De Drup-
I pel in Wemeldinge kan snel worden af
gehandeld, maar kan - bij wijze van
dagje uit - ook urenlang worden gerekt.
..Ikben zelf heel sfeergevoelig", vertelt
eigenaresse Theunie Beijer-Molenberg
tussen het vertroetelen van haar gasten
door. „Als het me niet aanstaat, denk
ik: 'wegwezen'. Daarom probeer ik het
hier zo aangenaam mogelijk te ma
ken." Met openingstijden die zich uit
strekken van de vroege ochtend tot de
late avond, doet ze daar verstandig
aan. Vandaar: zinnenprikkelende geu
ren uit in stopcontacten gestoken par-
fumverspreiders. Vandaar: een gemoe
delijk brandende open haard op een
dag dat je buiten peentjes zweet. En
daarom ook die verse jus, net even iets
mooier gepresenteerd dan bij een an
der. Oké, er speelt nog iets, erkent Beij-
er. Een bezoekje aan een kuur- en beau
tycentrum is meer dan eventjes de
ledematen laten ontharen of een zo
mers kleurtje pikken. Het is een manier
om te onthaasten, te ontspannen. „Ge
woon even weg willen zijn.
Even weg zijn in ieder geval moeder
Corrie Dominicus, dochter Monique
van Sabben en twee maanden oude
kleindochter Beatrijs uit Kruiningen.
Ze hebben een kleurenanalyse laten
doen en 'en passant' de wenkbrauwen
laten epileren. Toch al gauw goed voor
een ochtendje weg. Als afronding
drinkt het tweetal een verkwikkend
drankje in de met verschillende zitjes
uitgeruste tuin van centrum De Drup
pel. „Moeders was jarig en ze wist weer
eens geen cadeau. Een kleurenanalyse
had ik al langer in gedachten", licht
Monique him uitstapje toe. „Ja, wat
moest ik vi*agen?", vult Corrie haar
dochter aan. „Als ik wat wil hebben,
dan ga ik er om."
Schot in de roos
Dus blijkt Monique's cadeau een schot
in de roos. Het effect van een kleuren
analyse haal je niet even in de winkel,
dat moet je ervaren. Je ziet het gebeu
ren, vertellen moeder en dochter eens
gezind. Met het voorbijtrekken van
lappen stof verlevendigen of betrekken
de gezichten. Beiden blijken koele ty
pes, maar met een belangrijke nuance.
Moeder is een wintertype en dat vraagt
donkere kleuren. Dochter is een zomer-
type en moet het voortaan met fellere
kleuren doen. Niet dat ze van plan zijn
door Ali Pankow
ZIERIKZEE - Niet alleen bij de
handel maar ook bij veel consu
menten lijkt de grens wat
betreft de prijs voor de bodem-
cultuurmosselen bereikt. Vis
handelaar Ko Hogerheijde uit
Zierikzee besloot alleen nog
hangcultuurmosselen te verko
pen. In een groot deel van de
Vlaamse horeca wordt geen
bodemmossel meer geserveerd.
Hogerheijde voelt zich met zijn
actie gesteund door zijn klan
ten. „Het is voor ons niet leuk,
maar voor de consument toch
ook niet als hij tegen de 9 euro
voor een kilo mosselen moet
gaan betalen", meent Hoger
heijde. Hij zegt maandag nog
met zijn collega Dion Saman uit
de Visstraat te hebben overlegd.
„Ook hij besloot geen bodem
mosselen meer in te kopen zo
lang de prijzen zo hoog blij ven"
aldus Hogerheijde terwijl hij
rap doorwerkt met het schoon
maken van de haring.
Bij Bout Mosselhandel en
Hangcultuurbedrijf in Bruinis-
se kunnen ze de vraag naar de
hangcultuurmosselen niet meer
aan. Volgens Bout lift de hang-
cultuur natuurlijk mee met de
publiciteit rond de start van het
seizoen voor de bodemcultuur.
„Wij kweken de hangcultuur
zelf, maar omdat er nou een
maal altijd mensen zijn die de
bodemmosselen lekkerder vin
den, kochten we daar tot nu toe
ook elk seizoen wel wat van in.
Nu doen we dat niet, want ze
zijn echt veel te duur," zegt
Bout.
Bij restaurant Servus op de
Schuithaven in Zierikzee ver
meldt het prijskaartje 15,50 eu
ro voor een pan mosselen. „Wij
verkopen alleen hangcultuur
mosselen", zegt gastvrouw Ga-
by-
Volgens haar zou ze voor een
maaltje bodemmosselen tegen
de 20 euro moeten gaan vragen.
Dat vindt ze te gek worden.
Er zijn ook andere meningen.
Bij Auberge Maritiem in Zierik
zee moet 19,50 euro voor een
Een vol terras. Een doorrookt café. Een
eetzaal waar bestekgetinkel en
tafelconversatie de muziek overstemmen.
Allemaal mensen, allemaal verhalen.
Deze week volgen we, in een aantal
Zeeuwse etablissementen, HET GLAS.
Van de bar naar een klant, terug naar de
bar en weer naar een andere klant.
Enzovoorts. Om verhalen te horen.
nu radicaal thuis de kasten leeg te trek
ken. Corrie bijvoorbeeld zou haar gou
den sieraden eigenlijk voor zilveren
moeten verruilen. Ach, je kunt er reke
ning mee houden als je wat nieuws
koopt, schouderophaalt Monique.
Eerlijk is eerlijk, zo'n uitstapje is voor
al ook een manier om even tijd voor je
zelf uit te trekken. Met twee kinderen
en een baan voor drieënhalve dag in de
week komt dat er in het leven van Mo
nique niet al te vaak van. „Zo'n heel ar
rangement lijkt me wel wat, lekker
relaxen." Een pakking met algen, mas
sage, sauna; je vindt het allemaal in het
voormalige schippersinternaat in We
meldinge terug. Ma Corrie: „Ik zie zo'n
hele dag niet zitten, hoor. Dat raak ik
snel beu." Wat nou aandacht voor
haarzelf? „Dat heb ik echt al genoeg."
Maskertje
mosselmaaltijd worden be
taald. „Wij serveren alleen de
bodemcultuur en het is bij ons
onbeperkt mosselen eten", zegt
woordvoerder Steven Kalwij.
Hij heeft nog geen enkele klant
over die prijs horen klagen. Na
een beperkte aanvoer bij de
start van het seizoen vorige
week, zijn er volgens hem nu
ook voldoende bodemmosselen
verkrijgbaar.
Bij de AH-supermarkt in Zie
rikzee blijkt dinsdag ook alleen
bodemcultuur in de schappen te
liggen. In zeer beperkte hoe
veelheid overigens. Er zijn twee
soorten: de kleine afmeting van
Zeelands Roem in bakken van
twee kilo voor 8,99 euro en de
jumbo's van Prins en Dinge-
manse voor 10,95 euro per zak
van twee kilo.
De Vlaamse topleverancier Gil-
berte Marchant uit Halle die
honderden restaurants als klant
heeft in Brussel, het Pajotten-
land en de Denderregio, levert
geen Zeeuwse mosselen meer
zolang de prijs niet zakt. Als de
prijzen zakken overwegen de
Belgische restauranthouders
opnieuw Zeeuwse mossels op
het menu te zetten. Zoniet, dan
duurt de boycot tot 1 augustus.
Voorzitter Luc de Bauw van Ho
reca Vlaanderen voelt niets voor
een algemene boycot, omdat
Belgen nou eenmaal verzot zijn
op Zeeuwse mosselen. Toch zegt
hij de huidige actie bij de res
taurants wel te appreciëren.
„We moeten de Nederlanders
kunnen overtuigen dat ze de kip
met de gouden eieren aan het
slachten zijn", aldus De Bauw.
Advertentie
Natuurlijk
GEOPEND
tijdens de
BOUWVAK!!
Glashandel Moerstee
Kapelle - Biezelinge
0113-341688
Mevrouw Van Zanten geniet van de gezichtsmassage die Theunie Beyer-Molenberg haar geeft in kuur-, thalasso- en beautycentrum De Druppel in Wemeldinge.
foto Willem Mieras
Hoe anders ligt dat voor de zussen
S. van Zanten uit Goes en H. Methorst
uit Steenwijk, die een uitgebreide ge
zichtsbehandeling eveneens afsluiten
met een glas op het terras. Gezicht
schoonmaken, lotionnetje, massage en
een masker. Zij aan zij onder handen
genomen worden is een welkome af
wisseling voor het tweetal op het leven
van alledag. Om de één a anderhalve
maand schuiven dezussenbij De Drup
pel naar binnen. Dan trekt de Overijs
selse helft van het duo voor een weekje
bij haar Goese zus in, om zo in geza
menlijkheid de zorg voor hun 99-jarige
moeder op zich te nemen.
Moeder zit in het Goese zorgcentrum
Poel wijk en wordt in ploegen door haar
kinderen bezocht. Is dochter Methorst
er niet, dan komt dochter Van Zanten
trouw vijf dagen in de week voor haar
zorgen. Om de paar weken wordt ze
door zuslief afgelost, die dan een week
lang dag in, dag uit vijf uur per dag bij
haar moeder gaat zitten. Klagen doen
ze niet, die twee. Maar even weg uit het
zorgcentrum betekent wel lekker ge
nieten. „Dus altijd als ik hier naar toe
kom, gaan wij druppelen", vertelt de
Steenwijkse. Geen gezonclheidsgedoe
of zo, zo ervaart Methorst de behande
ling niet. Leuk detail hoor, zo'n sapje.
Maar Methorst laat zich er niet door ra
ken. „Als ze me nu een borrel geven,
drink ik die ook."
door Nadia Berkelder
MIDDELBURG - De Seissingel
in Middelburg wordt eenrich
tingsverkeer. Bewoners van het
stuk singel tussen de Olmenlaan
en de Seisbrug hadden de ge
meente gevraagd maatregelen
te nemen. Volgens hen zorgt het
verkeer in de straat voor ge
vaarlijke situaties.
Bewoners van de Seissingel
trokken in januari aan de bel.
De straat is te smal voor het ver
keer dat er doorheen moet, vin
den ze. Bovendien wordt de
straat vooral 's avonds vaak ge
bruikt als racebaan. Naar aan
leiding van de klachten heeft de
gemeente dertig-kilometerbor-
den geplaatst. Volgens de bewo
ners hadden die weinig effect.
Naar aanleiding van de klach
ten heeft de gemeente het we
genstructuurplan aangepast.
Wanneer het eenrichtingsver
keer wordt ingevoerd is nog niet
duidelijk. „Daar hebben we het
nog niet over gehad", zegt wet
houder L. Luitwieler van ver
keer. „De gemeenteraad moet
zich daar nog over uitspreken."
Behalve het eenrichtingsver
keer op de Seissingel, heeft het
college van B en W nog twee
punten gewijzigd in het wegen
structuurplan. Het college kiest
voor de aansluiting van de N57
op de Veerseweg voor de zoge
naamde Kamperlandvariant,
met een viaduct over de weg. De
Veerseweg wordt dan tussen de
Nassaulaan en de Scholekster
straat eenrichtingsverkeer. Het
is dan niet meer mogelijk om via
de Veerseweg de stad in te rij
den. Het bestemmingsplan van
de N57 is overigens nog niet
vastgesteld. Er loopt nog een in
spraakprocedure. Hoe de aan
sluiting er uiteindelij k uitziet, is
afhankelijk van de uitkomst
daarvan. Bovendien overweegt
de gemeente om het kruispunt te
verplaatsen in de richting van
de Oostperkweg, zodat de over
last voor de bewoners van de
Veerseweg minder wordt.
„Maar dat moet nog nader uit
gewerkt worden", aldus Luit
wieler.
Op de Zuidsingel wordt ook
eenrichtingsverkeer ingesteld.
Dat heeft te maken met de bouw
van het nieuwe theater. Het ver
keer kan straks alleen nog in de
richting van de Noordstraat rij
den. In eex-ste instantie was het
juist de bedoeling om de straat
af te sluiten voor verkeer dat
van de andere kant komt.
In het wegenstructuurplan is
nog geen definitieve planning
opgenomen. Er is in de gemeen
telijke begroting nog geen reke
ning gehouden met de uitvoe
ring. Alleen de plannen voor de
Stromenwijk/ 't Zand, de bin
nenstad en Arnemuiden kunnen
dit jaar worden uitgevoerd. De
gemeente wil in samenspraak
met bewoners van de andere
wijken kijken welke maatrege
len noodzakelijk zijn.
Het wegenstructuurplan wordt
in augustus in de gemeenteraad
behandeld.
Agrarisch Nederland is al
dan niet noodgedwongen
continu op zoek naar nieuwe
manieren om het boerenbe
drijf in deze soms barre tijden
toekomst te geven.
Op dat noord-Zeeuwse ei
land ontspringen ze deze
dans niet. Met kamperen bij
de boer en slapen in het hooi
versterken zij de toeristische
aantrekkingskracht, terwijl
hun collega's op andere ter
reinen experimenteren. Zo
ook die gemeentebestuur
ster. Al heeft ze wel eens het
genoegen van een halfpipe op
haar erf geproefd, iglotentjes
op het terrein zijn niet haar
cup of tea. Nee, dan zoekt ze
het liever in een Dreister Pri
meur.
De vakantie wordt nu dan
ook besteed om op Duitse en
Luxemburgse bodem wat
druivenkennis op te doen. De
Chateau de la Campagne ligt
in gedachten al te rijpen. De
trotse burgervader van het
eiland weet wel raad met dit
creatief ondernemerschap.
Over twee jaar - zo verzekert
hij - zal hij de gemeente
enthousiast en met de nodige
cérémonie protocolaire
omdopen. De nieuwe naam
laat zich raden: Schouwen-
Druiveland.