Warme hap komt uit Oostburg Lekker onthaasten in Wemeldinge Aangespoelde buisjes ongevaarlijk Boycot van dure bodemmossel Seissingel wordt eenrichtingsverkeer I i Ouderenzorg Walcheren brengt thuismaaltijd gekoeld bij klant Auto-inbraak in Ouddorp VAKANTIE VAKANTIE VAKANTIE VAKANTIE ^ÊmBÊÊttÊÊÊKmÊmm zeeuwse almanak Druiveland LJ%J WALCHEREN woensdag 24 juli 2002 Lr Miriam van den Broek - De Stichting Protestantse Ouderenzorg Wal- icheren gaat warme maaltijden Lnaf 1 oktober uit Zeeuws- 'tlaanderen halen. Gebruikers dan niet meer elke mid dag een warme maaltijd thuis- L-ebracht, maar een gekoelde baaltijd die ze op een zelf geko men tijdstip kimnen verwarmen in bijvoorbeeld een magnetron. Vanuit zorgcentrum Swerf- in Middelburg worden elke jagtussen de 260 en 290 warme 'maaltijden bereid. Ze moeten allemaal omstreeks het middag- jnrbezorgdzijn bij hetzorgcen- ■mmHof ter Veste, Het Bastion, verpleegcentrum Nieuw-San- cenburgh in Veere en bij de hon derd gebruikers van de thuis- voorziening. .De waag naar maaltijden voor stijgt sterk", zegt [airecteur M. den Haan van de SPOW. „Het wordt steeds moei- jiijker om al die maaltijden in korte tijd te bereiden en ze op de gewenste temperatuur af te le veren. Daarom hebben we be sloten de ongeveer honderd Ihuismaaltijden uit Oostburg te laten komen." [inOostburg zit Zorgcuisine, een bedrijf dat gespecialiseerd is in bereiding van gekoelde maaltijden voor zorgcentra in ,,De OUDDORP - Een geparkeerde 'auto aan de Vrijheids weg in Ouddorp is maandagavond tus- kwart over zeven en kwart over acht opengebroken. De achterruit van de auto van een 50-jarige man uit Arnhem werd ingeslagen en een portierslot vernield. Uit de kofferbak zijn een mobie le telefoon, fotocamera, enkele sieraden en diverse pasjes ge stolen. komst van Zorgcuisine was des tijds een initiatief van de ver schillende Zeeuws-Vlaamse zorginstellingen. Op Walcheren willen wij ook zoiets opzetten. Daar zijn al wel gesprekken over gevoerd, maar het plan be vindt zich nog in een zeer vroeg stadium." Voor de bezorgers en de mensen die de maaltijden gebruiken, gaat er per 1 oktober wel het een en ander veranderen. Zo moeten de auto's die de maaltijden be zorgen niet langer voorzien zijn van een warmhoud-systeem, maar van een koeling. Daar naast hoeven de maaltijden niet meer elke dag bezorgd worden. Eén of twee keer per week is ge noeg om mensen te voorzien van maaltijden voor de hele week. ,,We gaan de mensen wel duide lijk uitleg geven over hoe ze moeten omgaan met de maaltij den", zegt Den Haan. „Want ze moeten goed worden opge warmd en zijn beperkt houd baar. Het voordeel is dat de mensen dan zelf kunnen kiezen hoe laat ze hun maaltijd nutti gen. Want stipt twaalf uur eten, dat hoeft tegenwoordig niet meer voor iedereen. Compactkeuken De bewoners van de zorgcentra krijgen voorlopig nog wel war me maaltijden vanuit Swerf- Rust. Maar daaraan moet over enkele jaren ook een einde ko men. „In Nieuw-Sandenburgh in Veere bouwen we momenteel een zogenoemde compactkeu ken. Daarmee kunnen de maal tijden koud worden samenge steld en hoeven ze alleen maar te worden afgebakken. We kunnen op die manier de mensen die bij ons wonen of bij ons aan de open tafel komen eten, meer service verlenen. Ze kunnen dan korter van te voren kiezen wat ze wil len eten. De compactkeuken in Veere moet in maart of april 2003 klaar zijn. Voor Swerf- Rust zal het langer duren voor dat we zo'n keuken gebouwd hebben." Enkele van de gevonden buisjes. foto Ruben Oreel door Miriam van den Broek ZOUTELANDE - Op het bad- strand in Zoutelande zijn giste ren tientallen kunststof buisjes met vloeistof aangespoeld. De buisjes zijn een centimeter of tien lang en een centimeter breed. Aan de onderkant zit een soort dop en aan de bovenkant een haakje. De brandweer ging er aanvan kelijk vanuit dat het niet om zo genoemde breeklichtjes ging. Dat is een buisje dat oplicht na dat er een knik in wordt gege ven. Deze buisjes worden dik wijls gebruikt door vissers. Omdat de vloeistof in de aange spoelde buisjes onder meer bruin van kleur was, en niet fluoriserend geel zoals meestal in breeklichtjes, gingen de brandweer en Rijkswaterstaat er van uit dat het om iets anders ging. Voorzichtigheid is bij een onbekende vloeistof geboden, legt R. Corbijn van de Veerse brandweer uit. Een bezoek aan hengelsportzaak Koets in Zou telande bracht uiteindelijk uit komst. „Het zijn toch lichtbuis- jes", zegt Corbijn. „Maar wel zeer professionele. Op het strand hebben we drie verschil lende soorten gevonden en op een ervan stond 'Easy Light'. Toen we dat zagen kregen we al een vermoeden. Bij Koets had den ze dezelfde." De buisjes op het strand lekten niet. Was dat wel het geval, dan had het nog geen kwaad ge kund. „We hebben de verpak king gelezen en daarop staat dat de inhoud van de buisjes niet schadelijk is voor het milieu", aldus Corbijn. De buisjes wor den morgen bij de gebruikelijke schoonmaakbeurt van het strand meegenomen. doorEsme Soesman j TTersgeperste jus d'orange in een I V sierlijk glas-op-steel, opgedirkt I niet een glinsterend toefje. Detail in een I decor waar het om vele details draait, j Zachte badlakens, waarvan de frisse gele kleur weerspiegeld wordt in de verse bloemen op de bartafel, in lam- I penkappen en gesjabloneerde versier- I selen op muren. Een bezoek aan kuur-, i ihalasso- en beautycentrum De Drup- I pel in Wemeldinge kan snel worden af gehandeld, maar kan - bij wijze van dagje uit - ook urenlang worden gerekt. ..Ikben zelf heel sfeergevoelig", vertelt eigenaresse Theunie Beijer-Molenberg tussen het vertroetelen van haar gasten door. „Als het me niet aanstaat, denk ik: 'wegwezen'. Daarom probeer ik het hier zo aangenaam mogelijk te ma ken." Met openingstijden die zich uit strekken van de vroege ochtend tot de late avond, doet ze daar verstandig aan. Vandaar: zinnenprikkelende geu ren uit in stopcontacten gestoken par- fumverspreiders. Vandaar: een gemoe delijk brandende open haard op een dag dat je buiten peentjes zweet. En daarom ook die verse jus, net even iets mooier gepresenteerd dan bij een an der. Oké, er speelt nog iets, erkent Beij- er. Een bezoekje aan een kuur- en beau tycentrum is meer dan eventjes de ledematen laten ontharen of een zo mers kleurtje pikken. Het is een manier om te onthaasten, te ontspannen. „Ge woon even weg willen zijn. Even weg zijn in ieder geval moeder Corrie Dominicus, dochter Monique van Sabben en twee maanden oude kleindochter Beatrijs uit Kruiningen. Ze hebben een kleurenanalyse laten doen en 'en passant' de wenkbrauwen laten epileren. Toch al gauw goed voor een ochtendje weg. Als afronding drinkt het tweetal een verkwikkend drankje in de met verschillende zitjes uitgeruste tuin van centrum De Drup pel. „Moeders was jarig en ze wist weer eens geen cadeau. Een kleurenanalyse had ik al langer in gedachten", licht Monique him uitstapje toe. „Ja, wat moest ik vi*agen?", vult Corrie haar dochter aan. „Als ik wat wil hebben, dan ga ik er om." Schot in de roos Dus blijkt Monique's cadeau een schot in de roos. Het effect van een kleuren analyse haal je niet even in de winkel, dat moet je ervaren. Je ziet het gebeu ren, vertellen moeder en dochter eens gezind. Met het voorbijtrekken van lappen stof verlevendigen of betrekken de gezichten. Beiden blijken koele ty pes, maar met een belangrijke nuance. Moeder is een wintertype en dat vraagt donkere kleuren. Dochter is een zomer- type en moet het voortaan met fellere kleuren doen. Niet dat ze van plan zijn door Ali Pankow ZIERIKZEE - Niet alleen bij de handel maar ook bij veel consu menten lijkt de grens wat betreft de prijs voor de bodem- cultuurmosselen bereikt. Vis handelaar Ko Hogerheijde uit Zierikzee besloot alleen nog hangcultuurmosselen te verko pen. In een groot deel van de Vlaamse horeca wordt geen bodemmossel meer geserveerd. Hogerheijde voelt zich met zijn actie gesteund door zijn klan ten. „Het is voor ons niet leuk, maar voor de consument toch ook niet als hij tegen de 9 euro voor een kilo mosselen moet gaan betalen", meent Hoger heijde. Hij zegt maandag nog met zijn collega Dion Saman uit de Visstraat te hebben overlegd. „Ook hij besloot geen bodem mosselen meer in te kopen zo lang de prijzen zo hoog blij ven" aldus Hogerheijde terwijl hij rap doorwerkt met het schoon maken van de haring. Bij Bout Mosselhandel en Hangcultuurbedrijf in Bruinis- se kunnen ze de vraag naar de hangcultuurmosselen niet meer aan. Volgens Bout lift de hang- cultuur natuurlijk mee met de publiciteit rond de start van het seizoen voor de bodemcultuur. „Wij kweken de hangcultuur zelf, maar omdat er nou een maal altijd mensen zijn die de bodemmosselen lekkerder vin den, kochten we daar tot nu toe ook elk seizoen wel wat van in. Nu doen we dat niet, want ze zijn echt veel te duur," zegt Bout. Bij restaurant Servus op de Schuithaven in Zierikzee ver meldt het prijskaartje 15,50 eu ro voor een pan mosselen. „Wij verkopen alleen hangcultuur mosselen", zegt gastvrouw Ga- by- Volgens haar zou ze voor een maaltje bodemmosselen tegen de 20 euro moeten gaan vragen. Dat vindt ze te gek worden. Er zijn ook andere meningen. Bij Auberge Maritiem in Zierik zee moet 19,50 euro voor een Een vol terras. Een doorrookt café. Een eetzaal waar bestekgetinkel en tafelconversatie de muziek overstemmen. Allemaal mensen, allemaal verhalen. Deze week volgen we, in een aantal Zeeuwse etablissementen, HET GLAS. Van de bar naar een klant, terug naar de bar en weer naar een andere klant. Enzovoorts. Om verhalen te horen. nu radicaal thuis de kasten leeg te trek ken. Corrie bijvoorbeeld zou haar gou den sieraden eigenlijk voor zilveren moeten verruilen. Ach, je kunt er reke ning mee houden als je wat nieuws koopt, schouderophaalt Monique. Eerlijk is eerlijk, zo'n uitstapje is voor al ook een manier om even tijd voor je zelf uit te trekken. Met twee kinderen en een baan voor drieënhalve dag in de week komt dat er in het leven van Mo nique niet al te vaak van. „Zo'n heel ar rangement lijkt me wel wat, lekker relaxen." Een pakking met algen, mas sage, sauna; je vindt het allemaal in het voormalige schippersinternaat in We meldinge terug. Ma Corrie: „Ik zie zo'n hele dag niet zitten, hoor. Dat raak ik snel beu." Wat nou aandacht voor haarzelf? „Dat heb ik echt al genoeg." Maskertje mosselmaaltijd worden be taald. „Wij serveren alleen de bodemcultuur en het is bij ons onbeperkt mosselen eten", zegt woordvoerder Steven Kalwij. Hij heeft nog geen enkele klant over die prijs horen klagen. Na een beperkte aanvoer bij de start van het seizoen vorige week, zijn er volgens hem nu ook voldoende bodemmosselen verkrijgbaar. Bij de AH-supermarkt in Zie rikzee blijkt dinsdag ook alleen bodemcultuur in de schappen te liggen. In zeer beperkte hoe veelheid overigens. Er zijn twee soorten: de kleine afmeting van Zeelands Roem in bakken van twee kilo voor 8,99 euro en de jumbo's van Prins en Dinge- manse voor 10,95 euro per zak van twee kilo. De Vlaamse topleverancier Gil- berte Marchant uit Halle die honderden restaurants als klant heeft in Brussel, het Pajotten- land en de Denderregio, levert geen Zeeuwse mosselen meer zolang de prijs niet zakt. Als de prijzen zakken overwegen de Belgische restauranthouders opnieuw Zeeuwse mossels op het menu te zetten. Zoniet, dan duurt de boycot tot 1 augustus. Voorzitter Luc de Bauw van Ho reca Vlaanderen voelt niets voor een algemene boycot, omdat Belgen nou eenmaal verzot zijn op Zeeuwse mosselen. Toch zegt hij de huidige actie bij de res taurants wel te appreciëren. „We moeten de Nederlanders kunnen overtuigen dat ze de kip met de gouden eieren aan het slachten zijn", aldus De Bauw. Advertentie Natuurlijk GEOPEND tijdens de BOUWVAK!! Glashandel Moerstee Kapelle - Biezelinge 0113-341688 Mevrouw Van Zanten geniet van de gezichtsmassage die Theunie Beyer-Molenberg haar geeft in kuur-, thalasso- en beautycentrum De Druppel in Wemeldinge. foto Willem Mieras Hoe anders ligt dat voor de zussen S. van Zanten uit Goes en H. Methorst uit Steenwijk, die een uitgebreide ge zichtsbehandeling eveneens afsluiten met een glas op het terras. Gezicht schoonmaken, lotionnetje, massage en een masker. Zij aan zij onder handen genomen worden is een welkome af wisseling voor het tweetal op het leven van alledag. Om de één a anderhalve maand schuiven dezussenbij De Drup pel naar binnen. Dan trekt de Overijs selse helft van het duo voor een weekje bij haar Goese zus in, om zo in geza menlijkheid de zorg voor hun 99-jarige moeder op zich te nemen. Moeder zit in het Goese zorgcentrum Poel wijk en wordt in ploegen door haar kinderen bezocht. Is dochter Methorst er niet, dan komt dochter Van Zanten trouw vijf dagen in de week voor haar zorgen. Om de paar weken wordt ze door zuslief afgelost, die dan een week lang dag in, dag uit vijf uur per dag bij haar moeder gaat zitten. Klagen doen ze niet, die twee. Maar even weg uit het zorgcentrum betekent wel lekker ge nieten. „Dus altijd als ik hier naar toe kom, gaan wij druppelen", vertelt de Steenwijkse. Geen gezonclheidsgedoe of zo, zo ervaart Methorst de behande ling niet. Leuk detail hoor, zo'n sapje. Maar Methorst laat zich er niet door ra ken. „Als ze me nu een borrel geven, drink ik die ook." door Nadia Berkelder MIDDELBURG - De Seissingel in Middelburg wordt eenrich tingsverkeer. Bewoners van het stuk singel tussen de Olmenlaan en de Seisbrug hadden de ge meente gevraagd maatregelen te nemen. Volgens hen zorgt het verkeer in de straat voor ge vaarlijke situaties. Bewoners van de Seissingel trokken in januari aan de bel. De straat is te smal voor het ver keer dat er doorheen moet, vin den ze. Bovendien wordt de straat vooral 's avonds vaak ge bruikt als racebaan. Naar aan leiding van de klachten heeft de gemeente dertig-kilometerbor- den geplaatst. Volgens de bewo ners hadden die weinig effect. Naar aanleiding van de klach ten heeft de gemeente het we genstructuurplan aangepast. Wanneer het eenrichtingsver keer wordt ingevoerd is nog niet duidelijk. „Daar hebben we het nog niet over gehad", zegt wet houder L. Luitwieler van ver keer. „De gemeenteraad moet zich daar nog over uitspreken." Behalve het eenrichtingsver keer op de Seissingel, heeft het college van B en W nog twee punten gewijzigd in het wegen structuurplan. Het college kiest voor de aansluiting van de N57 op de Veerseweg voor de zoge naamde Kamperlandvariant, met een viaduct over de weg. De Veerseweg wordt dan tussen de Nassaulaan en de Scholekster straat eenrichtingsverkeer. Het is dan niet meer mogelijk om via de Veerseweg de stad in te rij den. Het bestemmingsplan van de N57 is overigens nog niet vastgesteld. Er loopt nog een in spraakprocedure. Hoe de aan sluiting er uiteindelij k uitziet, is afhankelijk van de uitkomst daarvan. Bovendien overweegt de gemeente om het kruispunt te verplaatsen in de richting van de Oostperkweg, zodat de over last voor de bewoners van de Veerseweg minder wordt. „Maar dat moet nog nader uit gewerkt worden", aldus Luit wieler. Op de Zuidsingel wordt ook eenrichtingsverkeer ingesteld. Dat heeft te maken met de bouw van het nieuwe theater. Het ver keer kan straks alleen nog in de richting van de Noordstraat rij den. In eex-ste instantie was het juist de bedoeling om de straat af te sluiten voor verkeer dat van de andere kant komt. In het wegenstructuurplan is nog geen definitieve planning opgenomen. Er is in de gemeen telijke begroting nog geen reke ning gehouden met de uitvoe ring. Alleen de plannen voor de Stromenwijk/ 't Zand, de bin nenstad en Arnemuiden kunnen dit jaar worden uitgevoerd. De gemeente wil in samenspraak met bewoners van de andere wijken kijken welke maatrege len noodzakelijk zijn. Het wegenstructuurplan wordt in augustus in de gemeenteraad behandeld. Agrarisch Nederland is al dan niet noodgedwongen continu op zoek naar nieuwe manieren om het boerenbe drijf in deze soms barre tijden toekomst te geven. Op dat noord-Zeeuwse ei land ontspringen ze deze dans niet. Met kamperen bij de boer en slapen in het hooi versterken zij de toeristische aantrekkingskracht, terwijl hun collega's op andere ter reinen experimenteren. Zo ook die gemeentebestuur ster. Al heeft ze wel eens het genoegen van een halfpipe op haar erf geproefd, iglotentjes op het terrein zijn niet haar cup of tea. Nee, dan zoekt ze het liever in een Dreister Pri meur. De vakantie wordt nu dan ook besteed om op Duitse en Luxemburgse bodem wat druivenkennis op te doen. De Chateau de la Campagne ligt in gedachten al te rijpen. De trotse burgervader van het eiland weet wel raad met dit creatief ondernemerschap. Over twee jaar - zo verzekert hij - zal hij de gemeente enthousiast en met de nodige cérémonie protocolaire omdopen. De nieuwe naam laat zich raden: Schouwen- Druiveland.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2002 | | pagina 9