Culinaire dromen van een dame Gekweekte zoetwatervis wint terrein Pure smaken in Domburg Wil Eetmusical Doolhof Xylem Keihard Geldmanager zaterdag 20 juli 2002 Na jaren wachten ligt een vertaling van Elizabeth Davids klassieke culinaire werk 'French Provincial Cooking' eindelijk in de winkels. Vorige maand verscheen 'Een omelet en een glas wijn', en een jaar geleden 'Een dame in de keu ken' Eindelijk krijgen ook de niet Engels lezende lekkerbek ken gelegenheid kennis te maken met het baanbrekende werk van de Britse 'grand lady of gastronomy'. Langzaam haalt Nederland de culinaire achterstand met het buitenland in. Niet al leen in de restaurants -de derde Michelinster is er na jaren wachten- maar ook in de boe kenkast. Want één voor één druppelen de vertalingen bin nen van het werk van Elizabeth David, de Engelse 'grande da me' van de keuken. Haar heer lijk lezende en tegelijk uiterst informatieve boeken dateren uit de jaren '50 en '60, maar heb ben aan belang niet ingeboet. Het idee dat het eten en drinken van mensen iets over de mensen zegt, is weliswaar niet heel vers, maar toch ook niet wijdver breid. Sinds enkele jaren leggen antropologen, historici en geo grafen meer en meer belangstel ling aan de dag voor wat en hoe mensen eten en aten. De voe dingsgewoonten van een groep mensen worden bepaald door tradities, door de beschikbaar heid van producten, door reli gie. In de langer bestaande cul turen vertelt elk gerecht een verhaal. Het was Elizabeth David die dat als een van de eersten aan haar lezers duidelijk maakte. In een beeldende, pure taal schreef zij over de keukens van Frankrijk, Italië, de landen rond de Mid dellandse Zee, maar ook over producten, mensen en streken. ,,De cassoulet is een overdadige combinatie van witte bonen, worst, varkensvlees, schapen vlees en ganzenconfit, gearo matiseerd met knoflook en krui den. Het gerecht pruttelt heel lang in een aardewerken pot en krijgt dan een goudbruine korst op de pruttelende, roomzachte bonen en het uniek smakende vlees." Actrice Elizabeth Gwynne -dat was haar eigen naam- werd in 1913 geboren in een zeer gegoede fa milie, als dochter van het con servatieve parlementslid Ru pert Gwynne. Ze groeide op op een 17e-eeuws landgoed in Sus sex en herinnerde zich later vooral de slechte kwaliteit van de maaltijden. Op 26-jarige leeftijd had ze een aantal mis lukte pogingen achter de rug om actrice te worden en begon ze met haar geliefde, Charles Gib- son-Cown, een onbezonnen reis met een motorschip. Ze waren in Zuid-Frankrijk toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Daar ontmoette ze de beroemde schrijver Norman Douglas, die met zijn humor en relativerende maar intense belangstelling voor eten een bepalende invloed op haar zou hebben. Ze citeert Elisabeth David, de Britse grand lady of gastronomy. hem verschillende malen in 'Een omelet en een glas wijn': „Mosselen? Natuurlijk, als je per se vergiftigd wilt worden, schat. Je weet toch wat er met de consul in Napels gebeurde. Palombo? Geen sprake van. Maar je moet het zelf weten, schat, je moet het zelf weten. Als je echt haai wilt eten..." Elizabeth vluchtte uit Frank rijk en kwam via een kortston dige internering in Italië op het Griekse eiland Syros terecht. Daar was het dat zij leerde ko ken met wat er voorhanden was: citroenen, vis, rijst, kruiden, knoflook en olijfolie. Toen de Duitsers hun blikken op Grie kenland richtten, ging Eliza beth naar Egypte, waar ze een baan kreeg bij het ministerie van Informatie. Ze ontmoette er luitenant-kolonel Anthony Da vid en trouwde met hem. Na met hem een jaar in India te hebben gewoond, scheidde ze en kwam in 1946 terug in Engeland. Het bleek een terugkeer naar een ontwricht land, waar voed sel nog acht jaar lang op de bon zou blijven. De mediterrane overvloed was slechts een herin nering, die ze in 1950 onder woorden bracht in haar eerste werk, 'A book of Mediterranean Food'. In de jaren daarna ging zij meer en meer schrijven, voor allerlei tijdschriften, en steeds weer was haar boodschap om van het eten iets te maken. Haar grote eetkeuken met een ruw houten tafel was het centrum van het universum, waar ze al kokend haar gasten onderhield. Een glas wijn was immer onder handbereik. „Wat ik ontdekte toen ik naar Engeland terug ging met het verschrikkelijk treurige randsoenvoedsel, was dat mijn eigen levensstandaard in Egypte misschien niet erg hoog geweest was, maar mijn eten altijd vol leven, kleur, lef, prikkels; het had altijd beet, smaak en het rook lekker." Een van de grote verdiensten van Elizabeth David is dat ze een nieuwe wereld opende voor haar lezers en daarbij grondig onderzochte kennis overbracht op een heerlijk leesbare manier. Moeilijk hoefde het allemaal niet te zijn, als je maar uitging van goede ingrediënten en be proefde recepten. Ratjetoe „Maar bij onze eerste pogingen om een Frans gerecht te koken, maken we bijna allemaal één fout: we maken het te ingewik keld. Uitspansels van kruiden, oceanen van wijn en room, dik ke sauzen en een ratjetoe aan garnituren staan haaks op de geest van de Franse keuken. Zet een Parij se hoedenmaker een kanten rand op een bontmuts?" Een bijna academische aanpak, met uitgebreide literatuurlijs ten en gedegen onderzoek, stond aan de basis van al haar boeken. Van het grote project waaraan ze in haar latere leven werkte en wat 'English Cook ing, Ancient and Modern' moest gaan heten, heeft zij twee dikke delen afgekregen, over brood en over ijs. Maar die misten de be tovering van het exotische. Haar lezers waren niet geïnte resseerd in hun eigen wortels, maar in de culinaire dromen die met Davids eerdere boeken binnen handbereik kwamen. Elizabeth David overleed in 1992. Onno H. Kleyn 'Elizabeth David, een dame in de keuken' (bloemlezing uit ver schillende boeken), uitg. Bas Lubberhuizen, prijs: 24,75 euro. 'Een omelet en een glas wijn', uitgeverij Scepter, 27,50 euro. 'De Keuken van de Franse Pro vincies', uitgeverij Het Spec trum, 40 euro. T Tarkenspest, Salmonella, V kleurstoffen in de yoghurt. Kinderen kun je niet vroeg ge noeg bekend maken met dit soort problemen, moet het Voe dingscentrum gedacht hebben. Het lespakket wat zij uitgeven voor de groepen zes, zeven en acht gaat hier dan ook over. Via opdrachten, rollenspellen en het instuderen van de musical 'over EKO enzo' leren de kids wat wél en niet gezond, lekker en veilig is. Het speel- en oefen boekje 'Smikkelpaspoort' zorgt ervoor dat de kinderen zich be wust blijven van de voedselvei ligheid. Voor meer informatie: het Voe dingscentrum 070-3068818 of ww.voedingscentrum.nl De Betoverde Doolhof is het spel van Ravensburger waarbij je op zoek moet naar de verborgen schatten in een -ja- wel- Doolhof. Via een kaartje weet je waar je naar op zoek moet, en met inzicht en geduld zoek je naar de juiste manier om de gangen te verschuiven zodat je bij een schat kan. Junior Doolhof is de versie uitgebracht voor 4- tot 8-jarigen. In 3-D wel te verstaan. Ravensburger Junior Doolhof, 2 tot 4 spelers, prijs: 21 euro. Het aantal sportvissers neemt, zonder duidelijke aantoonbare redenen, weer jaarlijks met enige procenten toe. Het gaat daarbij vooral om de jeugd die de hengelsport een goed hart toedraagt en zich dan ook in grote getale bij de ver schillende bonden als lid laat inschrijven. De meeste gevangen zoetwater vis wordt vrijwel echter onmid dellijk na de vangst opnieuw uitgezet. De voornaamste reden is dat de vis onder de maat blijkt te zijn. Een andere belangrijke reden om niet met een maaltje zelf gevangen vis naar huis te keren is dat het eten van zoet watervis ons niet aanstaat. Nederlanders hebben niet al leen een grote hekel aan het eten van vis waarin veel graten voor komen, zij wijzen ook de vis met een gronderige smaak af. De ge bakken zelf gevangen baars, brasem of voorn komt bij de meeste sportvissers thuis dan ook niet op tafel. Toch ziet het er naar uit dat we het eten van zoetwatervis niet veel langer kunnen afwijzen. Daarvoor worden tegenwoordig al te veel zoetwatervissen in ons land gekweekt om ze zomaar de vuilniszak in te laten glijden. Vooral nu de stand van de zeevis in de zeeën die ons omringen een bedenkelijk niveau heeft be reikt liggen de kansen voor het kweken van vis voor het grijpen. Met name voor zoetwatervis geldt dat juist daarvoor een 'gat' in de markt moet zijn. In de afgelopen tientallen jaren heeft men verschillende zoet watervissoorten gekweekt en in de handel gebracht. Op een en kele uitzondering na waren het allemaal mislukkingen. De schuld daarvan lag niet bij de kwekers van de vis. Veel eerder bij de consument, omdat die geen enkele belangstelling voor gekweekte zoetwatervis heeft getoond. Van alle zoetwatervissen zijn forel, snoekbaars en snoek de belangrijkste. Daarnaast zijn we bijzonder gesteld op zalm en paling hoewel dat geen uitge sproken zoetwatervissen zijn. Ze behoren tot de trekvissen die in zoet(rivier)water worden ge boren, naar zee trekken en te rugkomen om op hun oorspron kelijke geboorteplek, in zoet water, te paaien. Voor paling geldt een ander ver haal want die wordt in zeewater geboren. Trekt naar het zoete water en keert terug naar de zee wanneer ze rijp is om te paaien. Een aantal traditionele trekvis sen, zoals de zalm, die vroeger veel in onze rivieren voorkwa men zijn er inmiddels voorgoed uit verdwenen of zelfs uitge storven. Steur, elft, fint, hou- ting en vlagzalm zijn er voor beelden van. Forellen die vroeger vooral in snelstromende beken en kleine riviertjes ook in ons land vrij veel voorkwamen, worden te genwoordig gekweekt en in vis vijvers groot gebracht. Het zijn vrijwel altijd regenboogforellen en niet de beekforellen die vroe ger in de Geul, Gulp en Jeker in Zuid-Limburg werden gevan gen. Regenboogforellen zijn wat vetter dan beekforellen en de smaak is ook wat vlakker dan die van hun wilde broertjes en zusjes. In het wild komen regenboogfo rellen ook in de Zeeuwse wate ren voor. Dat is geen toeval want men heeft ze er heel bewust uit gezet. Regenboogforellen ko men oorspronkelijk uit Noord- Amerika. Hoewel er in ons land steeds minder paling wordt gevangen en de prijzen de pan uitrijzen, blijft de belangstelling om pa ling te eten groot. Het is dan ook geen wonder dat men de paling ook als consumptievis is gaan kweken. Men vist daarvoor de jonge glasaaltjes op die men in grote vijvers uitzet. Dat gebeurt vooral in Ierland en Schotland. Snoekbaars, die in ons land veel in het IJsselmeer en in de Friese meren voorkomt, is lange tijd een exclusieve export-vis ge weest. Daaraan is een einde ge komen sinds de Nederlanders geleerd hebben om deze vissoort naar behoren te waarderen. Het visvlees heeft een uitstekende smaak en ze bevat weinig gra ten. Wanneer snoekbaars gefi leerd wordt aangeboden dan kan men er vrijwel zeker van zijn dat er geen graten in voor komen. En dat spreekt de Ne derlander eigenlijk nog meer aan dan het feit dat de snoek baars een uitstekende smaak heeft. Ook de snoek is een vissoort die bekend staat om de goede smaak. Ze wordt door de meeste Nederlanders afgewezen omdat de vis vol graten zit en daaraan hebben wij een uitgesproken hekel. Zalm, die evenals de meeste trekvissen het beste smaakt wanneer ze in zoetwater wordt gevangen, is zo langzamerhand een populaire vissoort gewor den. Deprijzenzijnniet extreem hoog en schommelen rond die van kabeljauw. We hebben het dan wel over gekweekte zalm want de échte 'wilde' zalm is zo langzamerhand onbetaalbaar geworden. Hans Belterman In de komende week treft u in de dagelijkse rubriek recepten aan voor de bereiding van de in ons land meest verkochte zoetwa tervissen, zalm en paling. Het pandje in de Domburgse Sta tionsstraat, recht tegenover het legendarische trefpunt Tramzicht, kent een roemruchte horecahistorie. Al weer heel wat jaren geleden was hier het barokke restaurantje De Roe mer gevestigd, dat bekend stond om z'n goede keuken. Daarna bood het onderdak aan onder meer een eetcafé. Sinds maart is het weer een echt res taurant. Het is de eerste eigen zaak van Joren Lobbezoo en Audrey Lock. Ze sleutel den vier weken lang aan het interieur en toen ze klaar waren constateerden ze met voldoening dat het heel 'an ders' was geworden en daarmee had den ze gelijk de naam voor hun zaak gevonden: Café-Restaurant Anders. Joren Lobbezoo en Audrey Lock leer den elkaar kennen in Restaurant Solskin in Vlissingen waar zij respec tievelijk in de keuken en in de bedie ning werkten. Daarvoor deed Joren ervaring op in onder meer topzaken als De Engel in Rotterdam, het Amstel Hotel in Amsterdam en Inter Scaldes in Kruiningen. Overal bleef hij een jaar om zo veel mogelijk te leren. En wat hij leerde brengt hij nu in de prak tijk in Anders waar hi] zijn eigen idee- en kwijt kan, wat resulteert in een be perkte maar interessante kaart. „Ik houd de kaart met opzet klein, omdat ik dan alle aandacht aan de ge rechten kan besteden", zegt Joren die zijn sauzen en soepen zelf maakt op de klassieke manier. Met zijn culinaire verleden weet hij ook de kleine kaart attractief te ma ken. Daarop zie ik bijvoorbeeld een Omelet met garnalen (€8,00), Salade Anders met gamba's (€12,00) en een Broodje Zeeuwse garnalen (€6,00). De lunchkaart telt ook twee klassie kers: Salade Nigoise en Caesar Salade (beide €7,00). Anders is ook de flexibiliteit van de keuken. Als ik om half drie, voor de meeste restaurants een onmogelijke tijd, van de grote kaart bestel, zitten twee Duitse dames aan een tafeltje aan het raam al achter een portie ge kookte mosselen (€17,00) en een maaltijdkop Bouillabaisse-soep (€5,50). Aan de bar nippen heren rus tig van een wijntje en een biertje. Ook dat kan. Ik krijg bij mijn droge witte huiswijn als amuse een toastje gerookte paling en drink dit goede glas verder leeg bij het voorgerecht: Gamba's (€11,50). De gamba 's zwemmen niet maar poot jebaden in een zachte saus met minus cule blokjes komkommer en kruiden als peterselie en rozemarijn, alles heel matig gedoseerd. De saus dep ik op Café-Restaurant Anders Stationsstraat 9 4357 BK Domburg Tel. 0118-584800 Fax.0118-584947 Geen sluitingsdag in de zomer, 's win ters donderdag, vrijdag en zaterdag geopend. Keuken open van 12.00 tot 22.00 uur Creditcards: Eurocard en Visa Kinderen: menuutje of kleine porties Rolstoel: met wat hulp mogelijk Vegetarisch: in overleg Roken: niet gescheiden. met het bijgeleverde stokbrood, heer lijk. Joren Lobbezoo probeert de pure smaak van produkten te bewaren, dus geen sterke kruiden die overheersen maar harmonie op het bord. Hij slaagt daar bijzonder in. Mijn hoofdgerecht Zwezerik (€20,00) telt slechts twee begeleiders: sappige paddestoelen en een heel lekkere donkere saus. De zwezerik is uitstekend en de apart ge serveerde grove frieten zijn knapperig en de rauwkost fris-zurig. Zwezerik is er ook als salade en dan als voorge recht (€10,00). Andere voorgerech ten: Salade met gerookte zalm (€8,00), Carpaccio tonijn (€6,50) en Carpaccio ossenhaas (€7,00). Hoofdgerechten vlees zijn naast de Zwezerik verder Longhaas (€16,00), Entrecöte (€16,00) en Tournedos (€20,00). Als visgerechten serveert Anders Zeebaars en Zeetong tegen dagprijs, en naast de al genoemde mosselen ook Tarbot (€19,00). Joren Lobbezoo lijkt me een talent volle kok maar ook erg bescheiden, de kaart is opgesteld in nuchtere termen zonder toevoegingen over de berei dingswijzen of de garnituren. Zo houdt hij wat armslag om zijn fanta sie a la minute te laten werken. De desserts staan al even eenvoudig geannonceerd: IJspalet, Citrusdessert en Kaasplateau (allemaal €6,00), Aardbeiensoep (€7,00) en Grand des sert (€8,00). Het Citrusdessert bestaat uit heerlijk fris rood fruit met als middelpunt een citroenmousse in de vorm van een taartje. De citroensmaak is net aan wezig en is een prachtig voorbeeld van de ingetogen manier waarop Jo ren Lobbezoo met smaken in de weer is. Rien van Reems Zoetwatervis biedt tal van mogelijkheden voor smakelijke gerech ten. Samsonite vindt dat koffers naast praktisch ook mooi mogen zijn. De 800 series Xylem zijn dus echte designkoffers. De lijn bestaat uit veertien model len, variërend van reistassen, koffers, een laptoprugzak, akte tassen tot een beautycase. Ze zijn gemaakt van een nylon-po lyestercombinatie en verkrijg baar in de kleuren Charcoal (Donkergrijs) en Quartz (Zilver- grijs). De 'Altair' (upright 55 cm) en 'Thuban' (reistas op wielen) kregen onlangs in Duitsland een prijs voor uitzonderlijk design, de 'Red Dot Award'. Samsonite Xylem 800 series, prijzen tussen 44,90 euro en 259 euro. Voor meer informatie, tel. 070- 3818887 of internet: www.samsonite.com T Teertig jaar geleden maakte V het Zwitserse merk Rado het eerste kras vaste horloge. Nu hebben ze hetzeggen ze zelf, 'allerhardste' klokje uitgevon den. Dankzij een speciaal ge maakt metaal zijn de zijkant van de horlogekast en verbin ding tussen het saffierglas en horlogeband van de V10K 'zo hard als een diamant', (op de diamanten hardheidsschaal die van 1-10.000 loopt staat hij op 10.000) en bestand tegen aÜe krassen. De tijd stel je bij met een bijgeleverde magneetpen. Een staaltje hightech dus, wél met bijpassend prijskaartje: 2595 euro. Te koop vanaf deze herfst. Voor meer informatie: Rado Ne derland, tel. 043-35 112 00. Veel mensen zijn het over zicht op hun financiën kwijt, zegt het NIBUD (Natio naal Instituut voor budgetvoor lichting. Dat merken ze vooral aan de grote vraag naar de 'Geldmanager', een computer programma voor het plannen en beheren van de persoonlijke fi nanciën. Uitgaven bijhouden, begrotingen maken en het uit gavenpatroon vergelijken met eenzelfde soort huishouden, wordt een eitje met dit program ma, aldus het NIBUD. Het pro gramma wordt regelmatig ge- update. De Geldmanager (prijs 26,20 euro plus administratiekosten) is te bestellen via www.nibud.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2002 | | pagina 37