Lopen is het enige dat echt moet Fikkie mag op vakantie met Honden-Hotelbon het weer Êk Kok strandzesdaagse bereidde 35 jaar lang de warme hap voor 1000 man puzzel 12 13 1 Tom Poes en de Waarde-ring Casper Hobbes recept Mesclun of groene salade met fishcakes en kruidenmayonaise CJAAROn ZOU IK TOU BETALEN 0/1 MX7ff AUTO IN MI7W GARAGE TE ZETTEN? OHDAT, AL5 TE HET NIET DOET, IK DE DEUR NAAR BENEDEN LAAT ZAKKEN BOVENOP DE HOTORKAP ZODRA TE NAAR BINNEN si RITDT! jmrïï UAT EEN VREK van onze redactie binnenland Eindelijk is het dan zover: Fikkie mag mee als het baasje een weekeindje lekker gaat ontspannen in een hotel. Met dank aan de Honden-Ho telbon. De bon is een variant op de al bestaande Hotelbon. De zaterdag 20 juli 2002 hondse variant laat slechts keus uit 40 hotels in Nederland, ter wijl met de reguliere bon bij ruim 1100 hotels in 15 Europese landen kan worden geboekt. De prijs voor zo'n nieuwe bon is precies dezelfde als de reguliere hotelbon: 35 euro. Bedenker Chris Luken ver wacht zo'n 40.000 hondenbon nen per jaar te verkopen. Zijn hoge verwachtingen baseert hij op een enquête onder 5.000 ge bruikers van de Hotelbon, die eveneens aan zijn brein is ont sproten. Bij hotel Royal in Vlis- singen heeft zich overigens nog niemand met bon en hond ge meld. Gebeurt dat wel, dan moet voor de viervoeter een toe slag van 5 euro worden betaald, zegt eigenaar R. van Peenen. „Dat is nodig voor de extra schoonmaak." Op Texel biedt hotel Koogerend in Den Burg iets extra's, meldt eigenaar B. Roestenberg. „De honden mogen vanzelfsprekend mee op de kamer, en we geven ze een lekker kluifje. Ze mogen overdag mee in de bar en 's avonds laten we ze ook toe in het restaurant." GPD weer zondag maandag dinsdag woensdag a max. 18° 19° 21° 22° min. 14° 14° 14° 14° wind NW4 NW 4 W 4 W 4 vandaag op 5.50 onder 21.4! Maan vandaag op 18.37 onder 2.04 Nautisch bericht De wind is zwak tot matig en veranderlijk. Het zicht is goed. De watertemperatuur is 19 graden. Vanavond is er kans op onweer. Waterstanden ZATERDAG 20 JULI Vlissingen Terneuzen Cadzand Roompot Buiten Roompot Binnen Zierikzee Krammersl. West Hansweert Stavenisse/Yers. ZONDAG 21 JULI Vlissingen Terneuzen Cadzand Roompot Buiten Roompot Binnen Zierikzee Krammersl. West Hansweert Stavenisse/Yers. MAANDAG 22 JULI Vlissingen Terneuzen Cadzand Roompot Buiten Roompot Binnen Zierikzee Krammersl. West Hansweert Stavenisse/Yers. Hoog water uur cm uur cm 11.36 182 11.56 204 11.09 175 23.38 177 11.39 141 12.45 118 00.10 134 12.55 141 00.09 145 12.56 150 12.26 216 00.10 138 13.06 143 Hoog uur cm 00.02 184 00.22 207 12.15 181 00.05 141 01.11 118 01.20 138 01.15 148 00.48 218 01.19 142 Hoog uur cm 01.01 198 01.21 222 00.37 191 01.01 151 02.26 128 02.40 150 02.24 155 01.51 232 02.41 152 Laag water uur cm uur 05.36 180 18.06 15 05.56 189 18.19 16, 05.10 172 17.46 14 05.24 1 39 17.55 11' 06.14 1 31 18.45 10' 06.30 150 19.05 12.1 06.24 151 19.05 12 I 06.16 205 18.42 17: 06.30 149 19.06 121 water uur cm 12.39 189 12.57 212 12.46 144 13.55 121 14.05 143 14.06 151 13.30 223 14.05 146 water uur cm 13.38 200 13.58 224 13.16 192 13.30 150 15.01 128 15.10 149 15.26 157 14.29 235 15.15 153 uur 06.41 07.00 06.21 06.46 07.25 07.40 07.46 07.26 07.46 aag water cm uur cu 180 19.06 16 189 19.28 17 172 18.46 16! 135 19.06 12 126 19.55 145 20.05 131 146 20.16 13. 204 19.49 192: 143 20.04 12 Laag water uur cm uur cu 07.35 182 20.06 18: 07.56 192 20.26 18 07.16 17419.40 17 j 07.30 133 19.56 13 08.25 121 21.06 12 j 08.40 139 21.10 13: 08.39 143 21.16 14' 08.22 208 20.49 216' 08.34 139 21.04 139' HORIZONTAAL: 1. Soort sigaar, kameraad; 2. scheeps- stuur, ziek, vrouw; 3. loofboom, opdracht, via; 4. deel v.e. molecule, aal vork, bedrog; 5. spoel, deel v.e. trap, watervogel; 6. visje, getand muurwerk, kinderjuffrouw; 7. viseter, edelgas, mager; 8. gast, strelen, honingbij; 9. rendabel, goedkoop nachtlogies voor jonge toeristen. VERTICAAL: 1. Vierwielig rijtuig, moerassig water; 2. eens, kansspel; 3. niet waterdicht, kom passtreek; 4. kinderen, lof; 5. maatstaf, dwingeland; 6. niet dezelfde, voeg; 7. liefelijk zingen, reeks; 8. beenderinhoud, deel v.e. drukpers; 9. wandelweg, inter val; 10. soort papegaai, hereniging; 11. specialist, loofboom; 12. landbewerking, half (Latijn); 13. keukengerei, splitsen. Oplossing van gisteren: Zweeds raadsel: -b-s-o-w- propeller -adrem-io ineen-ode -duivels- eer-ole-1 -w-cupido zypad-nog -nop-peso LANDWEG Cryptogram: Horizontaal: 4. Voorpost; 6. kransuil; S. uitzet; 9. pion; 10. sint. Verticaal: 1. Ever; 2. toonkunst; 3. spruiten; 5. salie; 7. wis. Zoekwoord: Overeenkomst door Jan Vriend Op het boodschappenlijstje staan tweehonderd kilo ge hakt, honderden kilo's aardap pelen, een paar honderd bloem kolen en duizend bananen. Wie kookt voor duizend gasten, denkt in het groot. Duizend hongerige magen. Krijg je ze thuis, dan zou je er zenuwachtig van worden. Theo Verburgt niet. Hij staat volgende week weer achter het fornuis om de strand zesdaagse van eten te voorzien. Al voor de 35ste keer. Zijn zoon Klaas mag dit jaar warmdraai- en. „Hij neemt het volgend jaar over. Want dan wil ik zelf weer eens een keer meelopen." De strandzesdaagse is een feno meen op zichzelf. Duizend deel nemers die in zes dagen vanaf Hoek van Holland langs de kust naar Den Helder lopen. Over dag is het lopen geblazen. De nachten brengen de wandelaars kamperend door op sportvelden bij tussenstops in Wassenaar, Noordwijk, Velsen, Egmond en Callantsoog. Het sfeertje, de onderlinge band en de unieke opzet blijken al 44 jaar een succes. De belangstel ling is zo groot, dat de organisa tie elk jaar honderden aanvra gers moet teleurstellen. „Meer dan duizend lopers kan echt niet", zegt Verburgt. „Dat is niet te doen, met al die tenten en die mensen. Want er moeten ook sa nitaire voorzieningen zijn voor iedereen." Zandvoorter Verburgt (50 jaar) weet hoe het werkt. Hij kent het gevoel van blaren in de bran ding. Als jochie van elf liep hij de strandzesdaagse al met zijn moeder. „Ik groeide op in Den Helder, waar het idee voor de zesdaagse is ontstaan. Organi- Klaas en Theo Verburgt in de keuken van restaurant Koper in Zandvoort. Zij gaan koken voor de duizend deelnemers van de strandzes daagse. foto Bas Beentjes/GPD sator Henk Horsman is mijn oom. Mijn oma maakte vroeger altijd de ontbijtpakketten voor de lopers. Op mijn zestiende zat ik al in de sjouwploeg." En nu is hij dus al jaren keuken prins van het evenement. Hij doorliep de hogere hotelschool en is nu regelaar bij een schoon maakbedrijf. „Ik ben een paar keer van baan veranderd. Bij de sollicitatie zei ik altijd meteen dat ik in juli een week vrij wilde voor de zesdaagse. Vijftig-literpannen De keuken voor de lopers heeft elk jaar onderdak in een tent in Den Helder. Een partij vijftig- literpannen vindt dan een plek op dertig branders die worden gevoed door gasflessen. Net als de route is ook het menu al jaren vaste prik: uitgekiende recepten tegen blaren in de branding. Maandag gehaktballen met sperziebonen, dinsdag frican deau met worteltjes, woensdag andijviestamppot, donderdag bloemkool met saucijzen en vrijdag gebakken vis met pie pertjes. „De vaste lopers kennen het ritueel uit hun hoofd. Een paar jaar terug hebben we de snijbonen van de donderdag verruild voor bloemkool. Je had ze moeten horen! Sommigen waren helemaal van slag." Na de kookklus gaan de hete pannen, verpakt in tempex en isolatiedekens, met gehuurde busjes naar de bivakplaats. Ver burgt en zijn keukenbemanning van vier man serveren de maal tijden daar op plastic bordjes. „Dat spaart afwas uit. Maar na de dis moeten de pannen uiter aard wel op de kampeerplaat sen worden afgewassen. Als je daarbij lekker royaal een glaas je schenkt, zijn er altijd genoeg vrijwilligers om te helpen." Feestjes Volgens traditie blijft Verburgt ook na de vaat op het kampe ment. „De feestjes die erbij ho ren, wil ik niet missen. Na af loop slaap ik in de auto. En de volgende ochtend keurig om ze ven uur weer terug naar Den Helder. Want dan wacht weer het fornuis." Over ontbijt en lunch hoeft hij zich geen zorgen te maken: dat regelen vrijwilli gers van een Helderse voetbal vereniging, die op die manier al broodsmerend de clubkas spek ken. Zoon Klaas Verburgt (19 jaar) liep vorig jaar ook de strandzes daagse. Volgende week draait hij warm als vaders opvolger in de keukenploeg. Klaas zit nog op het vwo en heeft in het week einde een baan in de horeca. „Met de familietraditie in het achterhoofd kon ik eigenlijk geen nee zeggen toen mijn vader me voor de zesdaagsekeuken vroeg." Natuurlijk vindt hij koken leuk. „Maar het belangrijkste is de sfeer onder de deelnemers. De saamhorigheid is groot. En het idee dat je nergens aan hoeft te denken, maakt iedereen heel re laxed. Want alles is geregeld voor de lopers: de bagage wordt vervoerd, het eten is klaar, de route staat vast. Het enige wat moet, is lopen." GPD 2 3 4 5 6 7 9 10 14 15 16 17 19 21 22 23 24 25 27 28 29 30 31 32 33 34 35 HORIZONTAAL: 1. Groente; 7. vlak en effen; 8. naar beneden; 10. deel van het oor; 12. Italiaanse omroep; 13. wending; 16. uitwas; 18. mondwater; 20. lichamelij ke oefening; 21. koerier; 23. loog; 26. aalvork; 28. grote bijl; 30. Chinese deegwaar; 32. ruimtevaartorganisatie; 34. middag; 35. edelsteen. VERTICAAL: 1. Engels bier; 2. gelijktijdig afvuren van vuurwapens; 3. platina; 4. radon; 5. uit de nood geholpen; 6. een en ander; 7. bosje; 9. slank; 11. klasse (afk.); 14. toetsinstrument; 15. grafmonument; 17. nieuw; 19. gewicht; 21. betrekking; 22. inlandse gemeente op Java; 24. behoeftigheid; 25. een eik van schors ontdoen; 27. Greenwichtijd; 29. broeibak; 31. Europeaan; 33. klaar; 34. deel van een Franse ont kenning. Toonder Studio's Joost keerde terug met een flesje, en nadat hij een lap be sprenkeld had, begon hij heer Bommels maag streek krachtig te wrijven. „Voorzichtig!", riep heer Ollie be nauwd. „Mijn spijsvertering is héél gevoelig; en bovendien is het toverkracht. Dit alles zou weieens schadelijk voor mijn gestel kunnen zijn." Tom Poes, die zich gehaast had om terug te gaan naar Bomnrelstein, hoorde die woorden, en hij schudde het hoofd. „Ik geloof het niet", zei hij. „Ho cus Pas beweert, dat die ring geen toverkracht heeft. Het komt allemaal door de drager, zegt hij. Vooral als die groot en véél wil hebben." Heer Bommel bewolkte, maar voordat hij er verder op in kon gaan, vestigde Joost zijn aandacht op het middenrif. „Het ging er nogal gemakkelijk af", sprak de trouwe knecht. „Zeker lichtgevende verf, die niet tegen benzine bestand is. Ik gebruik het vaker bij het verschonen." „Ik wilde, dat het waar was!", riep heer Ollie uit. „Ach, wat zou ik gelukkig zijn, wanneer alles niet langer groot en veel zou wezen! Ik heb liever klein en fijn, dat is meer iets voor een heer van mijn stand. Wat jij, jonge vriend?" „Misschien wel", zei Tom Poes. „Ik heb eigenlijk geen last gehad, en ik had klein en weinig gewenst. Maar ik hoop dat die toverkracht bij u nu uitgewerkt is. Dat moet te merken zijn." Op dat moment stopte er een voertuig op de weg achter hen, en de ambtenaar Dorknoper stak zijn hoofd uit het portierraampje. „Een ogenblikje", riep hij vorme lijk „Ik vernam zojuist langs de officiële kanalen, dat uw beloning uit zink bestond. Dat berust natuurlijk op een ambtelijke vergissing, die moet worden rechtgezet. Dat spreekt!" Hans Belterman De fishcakes behoorden tot de specialiteiten van de Nederlanders die zich in de 17e eeuw in Nieuw Amsterdam (het latere New York) had den gevestigd. De recepten daarvoor kan men terugvinden in handgeschreven kookboeken die in enkele musea in New York worden bewaard. De bij de ingrediënten aangegeven zeeduivel kan geheel of gedeeltelijk worden vervangen door roodbaars of zeewolf. Hoofdgerecht voor 4 personen: 500 gram gefi leerde zeeduivel; 2 tabletten voor visbouillon; 100 gram verse gepelde (Noordzee-)garnalen; ca. 250 gram fijn kruim van (oudbakken) wit brood; 2 eieren, losgeroerd; 2 eetl. fijngehakte (blad)peterselie, eventueel diepgevroren (Dare- gal);zout; witte peperuitdemolen; 1 mespuntje cayennepeper; 2 1/2 eetl. (zonnebloem)olie; 30 gram boter; 21 /2 dl mayonaise, bij voorkeur zelf bereid met limoen- of citroensap; ca. 1 1/2 eetl. fijngehakte/gesneden gemengde tuinkruiden. eventueel diepgevroren (Daregal); ca. 150 gram mesclun of gemengde groene slasoorten. Voorts: eenvoudige dressing (1 deel azijn, zout, witte peper uit de molen en 3 - 4 delen zonne bloemolie). Breng 1 1/4 liter water aan de kook. Laat de bouil lontabletten er in oplossen. Spoel de vis onder stromend koud water. Leg de vis in de kokende bouillon. Temper de warmtebron. Houd alles 5 minuten tegen de kook aan. Neem de pan van de warmtebron. Laat de vis in de bouillon koud wor den en op keukenpapier uitlekken. Verwijder on gerechtigheden. Hak of snijd de vis fijn. Leg de vis in een kom. Spoel de garnalen in koud water. Laat ze uitlekken. Kijk ze na op ongerechtighe den. Hak de garnalen grof. Leg ze bij de vis. Voeg er de helft van het broodkruim, losgeroer de eieren en peterselie aan toe. Roer alles krach tig door. Voeg eventueel 1 - 2 eetlepels van het koude pocheervocht van de vis toe. Breng hetop smaak met zout, peper en cayennepeper. Doe er extra broodkruim bij wanneer het mengsel te slap is uitgevallen. Laat het mengsel een kwar tier staan. Verdeel het in 8 porties en vorm er bal len van. Plat de ballen iets af en druk ze, aan weerszijden, vrij stevig, diep in het resterende broodkruim. Leg ze op een groot bord en laat ze een uur in de koelkast rusten. Roer de gemengde tuinkruiden door de mayonaise. Voeg eventueel nog een beetje zout en/of peper toe. Spoel mesclun of gemengde groene sla in ruim koud water. Maak mesclun of sla droog met be hulp van slacentrifuge. Scheur de grotere blade ren in stukjes en leg het in een kom. Sprenkel er 1 1/2 eetlepel dressing over, en schep alles om. Verhit een grote koekenpan en laat olie en boter heet worden. Wachttot het schuim van de boter is verdwenen. Temper de warmtebron. Bak de fishcakes er in 4 - 5 minuten aan weerszijden goudbruin en knapperig in. Laat de fishcakes na het bakken even op keukenpapier uitlekken. door Bill Watterson TOLHUI5TE/ PAP! TE HAG DE AUTO NIET BINNEN ZETTEN VOORDAT TE HIT 25 CENT HEB BETAALD! Een lange periode met fraai en warm Door: Maurits Gew zomerweer lijkt er nog steeds niet aan te komen. Wie van een zonnig weertype houdt, moet zich voqr lopig tevreden stellen met af en toe een mooie dag. Vandaag krij gen we zo'n dag. Nadat onze regio gisteren nog door wolkenveldei werd geplaagd, die een noordwestelijke stroming vanaf de Noordzee aanvoerde, is er vandaag beduidend meer ruimte voor zonneschijn. Mede daardoor wordt het ook warmer. Vanmiddag worden maximumtemperaturen rond de 22 graden verwacht. Bovendien is er weinig wind, waarmee het beeld van een fraaie zomerdag compleet is. Het blijft echter bij deze ene dag, want van avond verandert het weerbeeld alweer. Dan nadert een storing vanaf de Britse eilanden, waardoor de kans op buien gestaag toe neemt. Een eerste bui kan al in de late middag vallen. Naarmate de avond vordert worden de buien talrijk en heviger en kan er ook onweer optreden. Hiermee is de toon gezet voor zondag, want deze dag lijkt ronduit buiig te verlo pen. Ook dan is zo'n bui soms flink uit de kluiten gewassen met aanvankelijk ook nog kans op onweer. De zon speelt hooguit een bescheiden rol en de 20 graden wordt niet meer gehaald. Maandag treedt er een licht herstel in, maar dat blijft voornamelijk beperkt tot de buiigheid. Het wordt droger, maar qua zon en temperatuur verandert er weinig. Dinsdag is het echter vrijwel overal droog met meer zon, en temperatu ren die boven de 20 graden uit komen. Woensdag houdt dat mogelijk nog stand, maar een bestendige periode van fraai zomerweer lijkt nog niet aan te breken. Zeeland: Wisselvallig Europa: Onbestendig In Noord-Europa blijft dit weekeinde de luchtdruk relatief laag e. vallen er geregeld buien. Met 15 tot 23 graden is het op de Britse eilanden, Benelux, Duitsland en een groot deel van Scandinavië niet echt warm. Warmer is het in het Alpengebied met maxima in de dalen tussen 24 en 29 graden. Na een zonni ge dag vandaag wordt het hier morgen weer buiig. Ook in Oost en Noord-Frankrijk vallen morgen een paar buien. Zonnig en heet blijft het in het zuiden van Europa. In Zuid-Frankrijk, Spa"! Italië, Griekenland en Turkije wordt het gemakkelijk 30 graden- Echt snikheet is het in de binnenlanden van Turkije met 35 tot graden en een zeer lage luchtvochtigheid. WACHTING VOQR ZATERDAGMIDDAG 20 JUU20g

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2002 | | pagina 2