Lopen is het enige dat echt moet
Fikkie mag op vakantie met Honden-Hotelbon
het weer
Êk
Kok strandzesdaagse bereidde 35 jaar lang de warme hap voor 1000 man
puzzel
12
13
1
Tom Poes en de Waarde-ring
Casper Hobbes
recept
Mesclun of groene salade met fishcakes en kruidenmayonaise
CJAAROn ZOU IK TOU
BETALEN 0/1 MX7ff AUTO
IN MI7W GARAGE TE
ZETTEN?
OHDAT, AL5 TE HET NIET
DOET, IK DE DEUR NAAR
BENEDEN LAAT ZAKKEN
BOVENOP DE HOTORKAP
ZODRA TE NAAR BINNEN
si RITDT! jmrïï
UAT EEN
VREK
van onze redactie binnenland
Eindelijk is het dan zover:
Fikkie mag mee als het
baasje een weekeindje lekker
gaat ontspannen in een hotel.
Met dank aan de Honden-Ho
telbon. De bon is een variant op
de al bestaande Hotelbon. De
zaterdag 20 juli 2002
hondse variant laat slechts keus
uit 40 hotels in Nederland, ter
wijl met de reguliere bon bij
ruim 1100 hotels in 15 Europese
landen kan worden geboekt. De
prijs voor zo'n nieuwe bon is
precies dezelfde als de reguliere
hotelbon: 35 euro.
Bedenker Chris Luken ver
wacht zo'n 40.000 hondenbon
nen per jaar te verkopen. Zijn
hoge verwachtingen baseert hij
op een enquête onder 5.000 ge
bruikers van de Hotelbon, die
eveneens aan zijn brein is ont
sproten. Bij hotel Royal in Vlis-
singen heeft zich overigens nog
niemand met bon en hond ge
meld. Gebeurt dat wel, dan
moet voor de viervoeter een toe
slag van 5 euro worden betaald,
zegt eigenaar R. van Peenen.
„Dat is nodig voor de extra
schoonmaak."
Op Texel biedt hotel Koogerend
in Den Burg iets extra's, meldt
eigenaar B. Roestenberg. „De
honden mogen vanzelfsprekend
mee op de kamer, en we geven ze
een lekker kluifje. Ze mogen
overdag mee in de bar en
's avonds laten we ze ook toe in
het restaurant." GPD
weer
zondag
maandag
dinsdag
woensdag
a
max.
18°
19°
21°
22°
min.
14°
14°
14°
14°
wind
NW4
NW 4
W 4
W 4
vandaag
op 5.50
onder 21.4!
Maan
vandaag
op 18.37
onder 2.04
Nautisch bericht
De wind is zwak tot matig en veranderlijk. Het zicht is goed.
De watertemperatuur is 19 graden. Vanavond is er kans op
onweer.
Waterstanden
ZATERDAG
20 JULI
Vlissingen
Terneuzen
Cadzand
Roompot Buiten
Roompot Binnen
Zierikzee
Krammersl. West
Hansweert
Stavenisse/Yers.
ZONDAG
21 JULI
Vlissingen
Terneuzen
Cadzand
Roompot Buiten
Roompot Binnen
Zierikzee
Krammersl. West
Hansweert
Stavenisse/Yers.
MAANDAG
22 JULI
Vlissingen
Terneuzen
Cadzand
Roompot Buiten
Roompot Binnen
Zierikzee
Krammersl. West
Hansweert
Stavenisse/Yers.
Hoog water
uur cm uur cm
11.36 182
11.56 204
11.09 175 23.38 177
11.39 141
12.45 118
00.10 134 12.55 141
00.09 145 12.56 150
12.26 216
00.10 138 13.06 143
Hoog
uur cm
00.02 184
00.22 207
12.15 181
00.05 141
01.11 118
01.20 138
01.15 148
00.48 218
01.19 142
Hoog
uur cm
01.01 198
01.21 222
00.37 191
01.01 151
02.26 128
02.40 150
02.24 155
01.51 232
02.41 152
Laag water
uur cm uur
05.36 180 18.06 15
05.56 189 18.19 16,
05.10 172 17.46 14
05.24 1 39 17.55 11'
06.14 1 31 18.45 10'
06.30 150 19.05 12.1
06.24 151 19.05 12 I
06.16 205 18.42 17:
06.30 149 19.06 121
water
uur cm
12.39 189
12.57 212
12.46 144
13.55 121
14.05 143
14.06 151
13.30 223
14.05 146
water
uur cm
13.38 200
13.58 224
13.16 192
13.30 150
15.01 128
15.10 149
15.26 157
14.29 235
15.15 153
uur
06.41
07.00
06.21
06.46
07.25
07.40
07.46
07.26
07.46
aag water
cm uur cu
180 19.06 16
189 19.28 17
172 18.46 16!
135 19.06 12
126 19.55
145 20.05 131
146 20.16 13.
204 19.49 192:
143 20.04 12
Laag water
uur cm uur cu
07.35 182 20.06 18:
07.56 192 20.26 18
07.16 17419.40 17 j
07.30 133 19.56 13
08.25 121 21.06 12 j
08.40 139 21.10 13:
08.39 143 21.16 14'
08.22 208 20.49 216'
08.34 139 21.04 139'
HORIZONTAAL:
1. Soort sigaar, kameraad; 2. scheeps-
stuur, ziek, vrouw; 3. loofboom,
opdracht, via; 4. deel v.e. molecule, aal
vork, bedrog; 5. spoel, deel v.e. trap,
watervogel; 6. visje, getand muurwerk,
kinderjuffrouw; 7. viseter, edelgas,
mager; 8. gast, strelen, honingbij; 9.
rendabel, goedkoop nachtlogies voor
jonge toeristen.
VERTICAAL:
1. Vierwielig rijtuig, moerassig water; 2.
eens, kansspel; 3. niet waterdicht, kom
passtreek; 4. kinderen, lof; 5. maatstaf,
dwingeland; 6. niet dezelfde, voeg; 7.
liefelijk zingen, reeks; 8. beenderinhoud,
deel v.e. drukpers; 9. wandelweg, inter
val; 10. soort papegaai, hereniging; 11.
specialist, loofboom; 12. landbewerking,
half (Latijn); 13. keukengerei, splitsen.
Oplossing van gisteren:
Zweeds raadsel:
-b-s-o-w-
propeller
-adrem-io
ineen-ode
-duivels-
eer-ole-1
-w-cupido
zypad-nog
-nop-peso
LANDWEG
Cryptogram:
Horizontaal: 4. Voorpost; 6. kransuil;
S. uitzet; 9. pion; 10. sint.
Verticaal: 1. Ever; 2. toonkunst; 3.
spruiten; 5. salie; 7. wis.
Zoekwoord:
Overeenkomst
door Jan Vriend
Op het boodschappenlijstje
staan tweehonderd kilo ge
hakt, honderden kilo's aardap
pelen, een paar honderd bloem
kolen en duizend bananen. Wie
kookt voor duizend gasten,
denkt in het groot. Duizend
hongerige magen. Krijg je ze
thuis, dan zou je er zenuwachtig
van worden. Theo Verburgt niet.
Hij staat volgende week weer
achter het fornuis om de strand
zesdaagse van eten te voorzien.
Al voor de 35ste keer. Zijn zoon
Klaas mag dit jaar warmdraai-
en. „Hij neemt het volgend jaar
over. Want dan wil ik zelf weer
eens een keer meelopen."
De strandzesdaagse is een feno
meen op zichzelf. Duizend deel
nemers die in zes dagen vanaf
Hoek van Holland langs de kust
naar Den Helder lopen. Over
dag is het lopen geblazen. De
nachten brengen de wandelaars
kamperend door op sportvelden
bij tussenstops in Wassenaar,
Noordwijk, Velsen, Egmond en
Callantsoog.
Het sfeertje, de onderlinge band
en de unieke opzet blijken al 44
jaar een succes. De belangstel
ling is zo groot, dat de organisa
tie elk jaar honderden aanvra
gers moet teleurstellen. „Meer
dan duizend lopers kan echt
niet", zegt Verburgt. „Dat is niet
te doen, met al die tenten en die
mensen. Want er moeten ook sa
nitaire voorzieningen zijn voor
iedereen."
Zandvoorter Verburgt (50 jaar)
weet hoe het werkt. Hij kent het
gevoel van blaren in de bran
ding. Als jochie van elf liep hij
de strandzesdaagse al met zijn
moeder. „Ik groeide op in Den
Helder, waar het idee voor de
zesdaagse is ontstaan. Organi-
Klaas en Theo Verburgt in de keuken van restaurant Koper in Zandvoort. Zij gaan koken voor de duizend deelnemers van de strandzes
daagse. foto Bas Beentjes/GPD
sator Henk Horsman is mijn
oom. Mijn oma maakte vroeger
altijd de ontbijtpakketten voor
de lopers. Op mijn zestiende zat
ik al in de sjouwploeg."
En nu is hij dus al jaren keuken
prins van het evenement. Hij
doorliep de hogere hotelschool
en is nu regelaar bij een schoon
maakbedrijf. „Ik ben een paar
keer van baan veranderd. Bij de
sollicitatie zei ik altijd meteen
dat ik in juli een week vrij wilde
voor de zesdaagse.
Vijftig-literpannen
De keuken voor de lopers heeft
elk jaar onderdak in een tent in
Den Helder. Een partij vijftig-
literpannen vindt dan een plek
op dertig branders die worden
gevoed door gasflessen. Net als
de route is ook het menu al jaren
vaste prik: uitgekiende recepten
tegen blaren in de branding.
Maandag gehaktballen met
sperziebonen, dinsdag frican
deau met worteltjes, woensdag
andijviestamppot, donderdag
bloemkool met saucijzen en
vrijdag gebakken vis met pie
pertjes. „De vaste lopers kennen
het ritueel uit hun hoofd. Een
paar jaar terug hebben we de
snijbonen van de donderdag
verruild voor bloemkool. Je had
ze moeten horen! Sommigen
waren helemaal van slag."
Na de kookklus gaan de hete
pannen, verpakt in tempex en
isolatiedekens, met gehuurde
busjes naar de bivakplaats. Ver
burgt en zijn keukenbemanning
van vier man serveren de maal
tijden daar op plastic bordjes.
„Dat spaart afwas uit. Maar na
de dis moeten de pannen uiter
aard wel op de kampeerplaat
sen worden afgewassen. Als je
daarbij lekker royaal een glaas
je schenkt, zijn er altijd genoeg
vrijwilligers om te helpen."
Feestjes
Volgens traditie blijft Verburgt
ook na de vaat op het kampe
ment. „De feestjes die erbij ho
ren, wil ik niet missen. Na af
loop slaap ik in de auto. En de
volgende ochtend keurig om ze
ven uur weer terug naar Den
Helder. Want dan wacht weer
het fornuis." Over ontbijt en
lunch hoeft hij zich geen zorgen
te maken: dat regelen vrijwilli
gers van een Helderse voetbal
vereniging, die op die manier al
broodsmerend de clubkas spek
ken.
Zoon Klaas Verburgt (19 jaar)
liep vorig jaar ook de strandzes
daagse. Volgende week draait
hij warm als vaders opvolger in
de keukenploeg. Klaas zit nog
op het vwo en heeft in het week
einde een baan in de horeca.
„Met de familietraditie in het
achterhoofd kon ik eigenlijk
geen nee zeggen toen mijn vader
me voor de zesdaagsekeuken
vroeg."
Natuurlijk vindt hij koken leuk.
„Maar het belangrijkste is de
sfeer onder de deelnemers. De
saamhorigheid is groot. En het
idee dat je nergens aan hoeft te
denken, maakt iedereen heel re
laxed. Want alles is geregeld
voor de lopers: de bagage wordt
vervoerd, het eten is klaar, de
route staat vast. Het enige wat
moet, is lopen." GPD
2
3
4
5
6
7
9
10
14
15
16
17
19
21
22
23
24
25
27
28
29
30
31
32
33
34
35
HORIZONTAAL: 1. Groente; 7. vlak en effen; 8. naar beneden; 10. deel van het
oor; 12. Italiaanse omroep; 13. wending; 16. uitwas; 18. mondwater; 20. lichamelij
ke oefening; 21. koerier; 23. loog; 26. aalvork; 28. grote bijl; 30. Chinese deegwaar;
32. ruimtevaartorganisatie; 34. middag; 35. edelsteen.
VERTICAAL: 1. Engels bier; 2. gelijktijdig afvuren van vuurwapens; 3. platina; 4.
radon; 5. uit de nood geholpen; 6. een en ander; 7. bosje; 9. slank; 11. klasse (afk.);
14. toetsinstrument; 15. grafmonument; 17. nieuw; 19. gewicht; 21. betrekking; 22.
inlandse gemeente op Java; 24. behoeftigheid; 25. een eik van schors ontdoen; 27.
Greenwichtijd; 29. broeibak; 31. Europeaan; 33. klaar; 34. deel van een Franse ont
kenning.
Toonder Studio's
Joost keerde terug met een flesje, en nadat hij een lap be
sprenkeld had, begon hij heer Bommels maag streek
krachtig te wrijven. „Voorzichtig!", riep heer Ollie be
nauwd. „Mijn spijsvertering is héél gevoelig; en bovendien
is het toverkracht. Dit alles zou weieens schadelijk voor
mijn gestel kunnen zijn." Tom Poes, die zich gehaast had
om terug te gaan naar Bomnrelstein, hoorde die woorden,
en hij schudde het hoofd. „Ik geloof het niet", zei hij. „Ho
cus Pas beweert, dat die ring geen toverkracht heeft. Het
komt allemaal door de drager, zegt hij. Vooral als die groot
en véél wil hebben."
Heer Bommel bewolkte, maar voordat hij er verder op in
kon gaan, vestigde Joost zijn aandacht op het middenrif.
„Het ging er nogal gemakkelijk af", sprak de trouwe
knecht. „Zeker lichtgevende verf, die niet tegen benzine
bestand is. Ik gebruik het vaker bij het verschonen." „Ik
wilde, dat het waar was!", riep heer Ollie uit. „Ach, wat
zou ik gelukkig zijn, wanneer alles niet langer groot en veel
zou wezen! Ik heb liever klein en fijn, dat is meer iets voor
een heer van mijn stand. Wat jij, jonge vriend?"
„Misschien wel", zei Tom Poes. „Ik heb eigenlijk geen last
gehad, en ik had klein en weinig gewenst. Maar ik hoop dat
die toverkracht bij u nu uitgewerkt is. Dat moet te merken
zijn." Op dat moment stopte er een voertuig op de weg
achter hen, en de ambtenaar Dorknoper stak zijn hoofd
uit het portierraampje. „Een ogenblikje", riep hij vorme
lijk „Ik vernam zojuist langs de officiële kanalen, dat
uw beloning uit zink bestond. Dat berust natuurlijk op
een ambtelijke vergissing, die moet worden rechtgezet.
Dat spreekt!"
Hans Belterman
De fishcakes behoorden tot de specialiteiten
van de Nederlanders die zich in de 17e eeuw
in Nieuw Amsterdam (het latere New York) had
den gevestigd. De recepten daarvoor kan men
terugvinden in handgeschreven kookboeken die
in enkele musea in New York worden bewaard.
De bij de ingrediënten aangegeven zeeduivel
kan geheel of gedeeltelijk worden vervangen
door roodbaars of zeewolf.
Hoofdgerecht voor 4 personen: 500 gram gefi
leerde zeeduivel; 2 tabletten voor visbouillon;
100 gram verse gepelde (Noordzee-)garnalen;
ca. 250 gram fijn kruim van (oudbakken) wit
brood; 2 eieren, losgeroerd; 2 eetl. fijngehakte
(blad)peterselie, eventueel diepgevroren (Dare-
gal);zout; witte peperuitdemolen; 1 mespuntje
cayennepeper; 2 1/2 eetl. (zonnebloem)olie; 30
gram boter; 21 /2 dl mayonaise, bij voorkeur zelf
bereid met limoen- of citroensap; ca. 1 1/2 eetl.
fijngehakte/gesneden gemengde tuinkruiden.
eventueel diepgevroren (Daregal); ca. 150 gram
mesclun of gemengde groene slasoorten.
Voorts: eenvoudige dressing (1 deel azijn, zout,
witte peper uit de molen en 3 - 4 delen zonne
bloemolie).
Breng 1 1/4 liter water aan de kook. Laat de bouil
lontabletten er in oplossen. Spoel de vis onder
stromend koud water. Leg de vis in de kokende
bouillon. Temper de warmtebron. Houd alles 5
minuten tegen de kook aan. Neem de pan van de
warmtebron. Laat de vis in de bouillon koud wor
den en op keukenpapier uitlekken. Verwijder on
gerechtigheden. Hak of snijd de vis fijn. Leg de
vis in een kom. Spoel de garnalen in koud water.
Laat ze uitlekken. Kijk ze na op ongerechtighe
den. Hak de garnalen grof. Leg ze bij de vis.
Voeg er de helft van het broodkruim, losgeroer
de eieren en peterselie aan toe. Roer alles krach
tig door. Voeg eventueel 1 - 2 eetlepels van het
koude pocheervocht van de vis toe. Breng hetop
smaak met zout, peper en cayennepeper. Doe er
extra broodkruim bij wanneer het mengsel te
slap is uitgevallen. Laat het mengsel een kwar
tier staan. Verdeel het in 8 porties en vorm er bal
len van. Plat de ballen iets af en druk ze, aan
weerszijden, vrij stevig, diep in het resterende
broodkruim. Leg ze op een groot bord en laat ze
een uur in de koelkast rusten. Roer de gemengde
tuinkruiden door de mayonaise. Voeg eventueel
nog een beetje zout en/of peper toe.
Spoel mesclun of gemengde groene sla in ruim
koud water. Maak mesclun of sla droog met be
hulp van slacentrifuge. Scheur de grotere blade
ren in stukjes en leg het in een kom. Sprenkel er 1
1/2 eetlepel dressing over, en schep alles om.
Verhit een grote koekenpan en laat olie en boter
heet worden. Wachttot het schuim van de boter
is verdwenen. Temper de warmtebron. Bak de
fishcakes er in 4 - 5 minuten aan weerszijden
goudbruin en knapperig in. Laat de fishcakes na
het bakken even op keukenpapier uitlekken.
door Bill Watterson
TOLHUI5TE/ PAP! TE HAG DE
AUTO NIET BINNEN ZETTEN
VOORDAT TE HIT 25 CENT
HEB BETAALD!
Een lange periode met fraai en warm Door: Maurits Gew
zomerweer lijkt er nog steeds niet
aan te komen. Wie van een zonnig weertype houdt, moet zich voqr
lopig tevreden stellen met af en toe een mooie dag. Vandaag krij
gen we zo'n dag. Nadat onze regio gisteren nog door wolkenveldei
werd geplaagd, die een noordwestelijke stroming vanaf de
Noordzee aanvoerde, is er vandaag beduidend meer ruimte voor
zonneschijn. Mede daardoor wordt het ook warmer. Vanmiddag
worden maximumtemperaturen rond de 22 graden verwacht.
Bovendien is er weinig wind, waarmee het beeld van een fraaie
zomerdag compleet is. Het blijft echter bij deze ene dag, want van
avond verandert het weerbeeld alweer. Dan nadert een storing
vanaf de Britse eilanden, waardoor de kans op buien gestaag toe
neemt. Een eerste bui kan al in de late middag vallen. Naarmate de
avond vordert worden de buien talrijk en heviger en kan er ook
onweer optreden. Hiermee is de toon gezet voor zondag, want deze
dag lijkt ronduit buiig te verlo
pen. Ook dan is zo'n bui soms
flink uit de kluiten gewassen
met aanvankelijk ook nog kans
op onweer. De zon speelt
hooguit een bescheiden rol en
de 20 graden wordt niet meer
gehaald. Maandag treedt er
een licht herstel in, maar dat
blijft voornamelijk beperkt tot
de buiigheid. Het wordt droger,
maar qua zon en temperatuur
verandert er weinig. Dinsdag is
het echter vrijwel overal droog
met meer zon, en temperatu
ren die boven de 20 graden uit
komen. Woensdag houdt dat
mogelijk nog stand, maar een
bestendige periode van fraai
zomerweer lijkt nog niet aan te
breken.
Zeeland: Wisselvallig
Europa: Onbestendig
In Noord-Europa blijft dit weekeinde de luchtdruk relatief laag e.
vallen er geregeld buien. Met 15 tot 23 graden is het op de
Britse eilanden, Benelux, Duitsland en een groot deel van
Scandinavië niet echt warm. Warmer is het in het Alpengebied
met maxima in de dalen tussen 24 en 29 graden. Na een zonni
ge dag vandaag wordt het hier morgen weer buiig. Ook in Oost
en Noord-Frankrijk vallen morgen een paar buien. Zonnig en
heet blijft het in het zuiden van Europa. In Zuid-Frankrijk, Spa"!
Italië, Griekenland en Turkije wordt het gemakkelijk 30 graden-
Echt snikheet is het in de binnenlanden van Turkije met 35 tot
graden en een zeer lage luchtvochtigheid.
WACHTING VOQR ZATERDAGMIDDAG 20 JUU20g