DE opent koffiecafés PZC selmajoyce Ver weg puzzel Bakkie troost na inwisselen waardepunten Tom Poes en de Waarde-ring Casper Hobbes recept Noorse zalmtaart met aardappelen het weer Sk IEJgïïEEL 7 GEDAAN, HEEL <7 CASPER'1 woensdag 17 juli 2002 Toe?i we pas besloten om naar Zeeland te verhuizen, reageerden onze vrienden in Amsterdam heel verbaasd en afkeurend. Wat ver weg! riepen ze allemaal, waarop luij vroegen: ver weg van wat Want Frankrijk, België en zelfs Afrika liggen dichter bij Zeeland dan Amsterdam, natuurlijk. Maar dat ant woord mocht niet baten, want de kritiek was onlosma kelijk verbonden met het tweede cliché dat Zeeland parten speelt: het idee datje hier verstoken bent van alle vormen van cultuur. Geeft niet ofJasperina of Youp hier hun try-outs opvoeren, zodat je hier de primeurs krijgt; het imago van Zeeland blijft hetzelfde. De laatste tijd merk ik echter dat hetzelfde gebeurt in het klein, namelijk in de regio Walcheren. Probeer eens aan een Middelburger te vertellen datje er over denkt naar de Zak van Zuid-Beveland te verhuizen! Er is daar niets, zal hij je zeggen, het is zo ver weg! Ver iveg van wat? Van Goes misschien, of, als de tunnel er eenmaal is, van GentEn Parijs? Nog erger wordt het wanneer je overweegt om naar Zeeuws-Vlaanderen te gaan. Iedere Vlissinger kan je vertellen datje daar niks meemaakt. Er leeft daar niks, er is grote kans datje nooit meer terugkomt in de be woonde wereld en het mankeert er nog maar aan datje gewaarschuwd wordt tegen hondsdolheid en malaria. Zeeuws-Vlaanderen is veel te ver weg! Eigenlijk word ik van die waarschuwingen alleen maar dwars. Op Omroep Zeeland zie je weieens mensen uit Zeeuws-Vlaanderen. Ze ogen heel gezond en ze praten alsof ze het van kind af aan al geleerd hebben. Ze zeggen dat ze boodschappen doen in Gent of St. Niklaas, terwijl die Walcherse lui altijd maar alleen maar naar Middel burg of Vlissingen gaan. Zeeuws-Vlamingen hebben ook rijbewijzen, dus je kunt gevoeglijk aannemen dat de uitvinding van het wiel niet aan hen is voorbij gegaan. Ze zijn evenzeer verwend of verpest door zaken als Kruidvat, Gamma of de piz zakoerier. En in de serie zomerconcerten kun je er luis teren naar Brahms. Dus waar zou ik eigenlijk naar toe kunnen gaan zonder dat men roept dat de bestemming ver weg is? Toevallig heb ik een Vlaams kookboek. Wat daarin ge suggereerd wordt, streelt de tong terwijl je leest. Een Vlaming kan dingen doen met lof waar wij Hollanders met onze boerenkoolkoppen nooit aan zouden denken. Die lui kunnen koken, en zolang ik bij een lekkere maal tijd in de buurt ben, voel ik mij nooit ver weg. Mijn eigen keuken ruikt altijd al naar knoflook, komijn en citroengras, dus daarom vond ik het heel leuk om toe vallig een Vlaamse kok te ontmoeten op de boot naar Breskens. Zo iemand zou ook wel houden van de Indiase keuken, dacht ik. Deed hij ooit een kardemompitje in de koffie, om de geur van instant exotica door het huis te la ten zweven? Hij keek me afkeurend aan. Koken was een serieuze zaak! We hadden prachtige ingrediënten in het Vlaamse land, dus waarom zou je uit pure grilligheid overstap pen op recepten, die van zo ver weg kwamen? Rest mij dus vast te stellen dat de mens er moeite mee heeft om de eigen kleine kring te vergeten. Waar je ook heen wilt, het zal altijd ver iveg zijn. Maar je zult je er meteen thuis voelen, want zodra je er bent, is je plek van herkomst hartstikke ver weg. 1 Z O A D O K E L 2 T E V O G E O L 3 R V L A D A E I 4 S R L A E I A P 5 F U S P D O I L 6 S O T E E R N H 7 E P T R U L l M 8 B E R V A A E M 9 S L SM E Z IJ E P 10 B N L O E O T R 11 B R S L U A I N 12 B A E G P I N W 13 T O A O G R E N 14 S P A N T S 8 E door Cathérine van der Linden Ze komen van ver en staan in een lange rij voor de kassa. Een heer en vijftien dames. De één is voor het roomstel met de vlinders gekomen, de ander voor de design espresso-lepels. Ze betalen met uitgeknipt pa pier en gescheurd karton. Ge deeltelijk dan, want Douwe Eg berts rekent in zijn Amsterdam se koffiecafé annex cadeauwin kel af in euro's en via het stokou de systeem van waardepunten. Fannie Polak (71) stouwt de melkopschuimer, opbergblik- ken en koffiefilters in haar tas. „Ik ben net de paashaas", zegt ze tegen niemand in het bij zonder. De waardepunten heeft ze gekregen van Linda Neijhof (45), die ze op haar beurt van haar moeder bietst. Beiden strijken in het café neer voor koffie met kwarktaart. Het koffiecafé is één van de acht in het land die Douwe Egberts op dit moment exploiteert of laat uitbaten. Na ruim drie jaar is het voorzichtige proefdraaien achter de rug: de koffiebrander is van zins om elk jaar tientallen eigentijdse DE-cafés te openen. Dat kan in ziekenhuizen zijn, in grote winkelcentra, in universi teiten en hogescholen. De cafés in eigen beheer worden met de DE-cadeauwinkels gecombi neerd. Die van franchisers niet. „Volgens de prognoses kunnen we harder uitrollen", meldt een woordvoerster van Douwe Eg berts, onderdeel van het Ameri kaanse Sara Lee. „De vraag is er. Mensen drinken vaak koffie buitenshuis. De Hollandse kof fiecultuur is veranderd, wordt rijker, gevarieerder en luxer." Nieuwe, hippe caféketens moe digen 'de verrijkte koffiecul tuur' aan. DE is er één van. Ook de Amerikaanse koffieketen Starbucks wil over Nederland uitwaaieren. De koffiebar beschikt over zo veel keus dat de bestelling van de juiste soort koffie met de j uis- te melk in de juiste beker neer komt op een vragenlijst afwer ken. Douwe Egberts heeft zijn eigen versies aan cappucino's, koude koffie's, specials, espresso's en koffie met 'siroop-shot'. De pittige concurrent die Dou we Egberts aan de succesvolle Amerikaan krijgt, is volgens de Streep op elke regel de letters weg, die samen het woord vormen dat overeenkomt met de omschrijving. De resterende letters vormen van boven naar beneden en van links naar rechts een citaat. 1. Deel v.e. fiets; 2. platte steen; 3. gebak; 4. deel v.h. hoofd; 5. oogappel; 6. bouw materiaal; 7. vrucht; 8. vrucht; 9. deel v.e. bruidsjapon; 10. ongekleed; 11. kleur; 12. aanvang; 13. gramschap; 14. tussenruimte. Horizontaal: 4. Grondige bundel? (6); 5. Op zee een nietszeggend besluit (7); 7. Reeds weer meer de dorst stillen (5); 9. Verdwijn met gesteente in het schip! (5); 10. Ter versiering van een uurwerk (7). Verticaal: 1. Studeert hij niet hard? (7); 2. Insect in de bajes? (9); 3. Ouderwets goedmakertje tus sen geliefden (4); 6. Helder ziende uit de oudheid (5); 8. Gelaten wordt het verlies ondergaan (4). Oplossing van gisteren: Cryptogram: Anagram: Horizontaal: 4. Uitkomst; 6. brombeer; 8. leer-deler-dealer Europa; 9. punt; 10. jute. gent-genet-regent loof-kloof-alkoof Verticaal: 1. Muur; 2. stommetje; 3. hotelrat; ramp-amper-ampere 5. strip; 7. mul. veen-geven-geneve eris-serie-sirene abel-tabel-tablet tent-netto-ontzet reus-beurs-erebus dier-ieder-leider Eindoplossing: DRAAGSTOEL ©JFS.NL Omdat Tom Poes begon te geloven dat de oude magister de waarheid sprak, liep hij naar de afgrond, terwijl hij een spoor van gemorste zonnepitten achterliet. De banjervogel volgde hem schommelend, want het dier ging geheel op in het genot dat de maaltijd hem gaf. Het keek dan ook niet rechts of links, en toen Tom Poes ten slotte de halfvolle bui del in de kloof wierp, dook het er gulzig achter aan. „Die is voorlopig uit het gezicht", zei Tom Poes. „Maar nu moet je me bewijzen, dat de waarde-ring onschadelijk is." „Het bewijs komt met de tijd", zei de grijsaard, die verbleekt te gen de rotswand leunde. „Die ring is alleen maar verbeel ding, meneertje. Het is de aanleg van de drager, die hem HOU 0"E NATUURLITK, VAN HE, CASPER. PAP? ZOU TE NOG STEEDS VAN HE HOUDEN ALS IK IETS STOUTS HAD GEDAAN? Hans Belterman Voorde Noorsevistaartkandezalm met groot gemak plaats maken voor vrij wel elke andere stevige zeevissoort. Zee duivel komt er wat de smaak betreft heel goed voor in aanmerking. Alleen is die vis soort meestal wel stevig aan de prijs. Maar niet getreurd: erzijn voordeligere al ternatieven. Neem filets van wijting in plaatsvan de zalm of kiesvoordefilets van makreel. Bij die laatste vissoort past dan wel de opmerking dat u er beslist zekervan moet zijn dat de makreel (dag)vers is. An ders zal blijken dat goedkoop wel eens duurkoop kan zijn. Neem bij gebruik van zowel wijting als makreel een bosuitje ex tra en besprenkel de in blokjes gesneden makreelfilets niet met 2 maar met 3 theele pels limoen- of citroensap. Gebruik een lage taartvorm of een niet al te diepe ronde ovenvaste schaal (doorsne de ca. 28 cm.) of neem een quichevorm met dezelfde doorsnede. Hoofdgerecht voor 4 personen: ca. 35 gram boter gesmolten; 650 - 750 gram nieuwe aardappelen (alpha's); 350 - 400 gram Noorse zalmfilet; 2 theel. limoen- of citroensap; zout; witte peper uit de mo len; 2 bosuitjes, met veel fris groen, ge snipperd; 2 eetl. fijngesneden dille; 4 dl slagroom; 3 eieren; 4 eetl. droog kruim van witbrood. Bestrijk bodem en wand van de vorm met een kwastje met gesmolten boter. Houd de rest van de boter apart. Schil de aardappelen, spoel ze in koud wa ter en maak ze daarna droog. Snijd ze in dunne (ca. 3 mm.) plakjes. Spoel de vis onder stromend koud water. Maak de vis droog en snijd de vis in blokjes (ca.1 cm.). Leg de blokjes in een kom. Sprenkel limoen- of citroensap er over. Schep alles enkele malen om. Laat alles een kwartiertje staan. Strooi er daarna wat Zeeland: Rustig woordvoerster geen reden om uit te willen breiden. „Dat was gewoon het plan." Ook een DE-marketingmana- ger in het Amsterdamse koffie café koestert 'het concept'. Er is jaren aan de formule gesleuteld en getimmerd zodat de gezellig heid en de uitstraling nu aan een vast stramien kan worden ont leend. Fannie Polak en Linda Neijhof kunnen dat er aan af zien. „Het ziet er prettig uit. Mooi, ruim en schoonEn het personeel toonde zich erg stressbestendig", op pert Polak. Dan komt de koffie uit de tas. Gekocht bij de concurrent. Die heeft de lekkerste bonen voor thuis in het dure espresso-appa raat. „Ik lust niet alle koffie meer", geeft Neijhof toe. GPD Door: Rijk van Egdom, I De zon gaat ook de komende dagen niet in ons weerbeeld ontbreken, al komen er wel wat meer wolkenvelden. Bij een meest matige wind en middagtemperaturen rond 20 graden is het rustig en aange naam zomerweer. Gisteren begon de dag met flinke perioden met zon en kwam er geleidelijk wat bewolking. Ook vandaag wisselen zon en wolken elkaar af en blijft het droog. Bij een vrij krachtige noordenwind loopt het kwik geleidelijk op tot zo'n 20 graden in de middag. Er is dan wel wat meer bewolking doordat er ook wat stapelwolkjes ontstaan die in de avond snel weer oplossen. De temperatuur daalt in de nacht geleidelijk naar circa 13 graden. Donderdagochtend is er nog niet veel verandering in het weer te bespeuren. Nog altijd worden de zonnestralen tijdelijk onderbro ken door wolkenvelden bij een tot matig afgenomen wind die uit het noordwesten komt. In de loop van de ochtend komen er stee meer stapelwolken en een enkele zou in de middag een spatje regen kunnen laten vallen. In de avond en nacht zijn de sta pelwolken weer opgelost en daalt de temperatuur geleide lijk naar zo'n 12 graden. Vrijdag belooft volgens de weerkaarten weer een overwe gend zonnige dag te worden en blijft het droog. Iets minder fraai zijn de vooruitzichten naar het komende weekeinde. De wind waait dan matig uit meest westelijke richting en er kan af en toe een bui vallen. De maxima blijven op of net boven de 20 graden uitkomen waardoor het afgezien van een buitje toch nog wel aange naam zomerweer is. Het vrij rustige zomerweer houdt dus nog even aan. Vrij zonnig H fig LnJIeK I m; Maximumtemperatuur' Vooruitzichten Het koffiecafé van Douwe Egberts in Amsterdam. Afrekenen gaat in euro's of via het stokoude systeem van waardepunten. foto Theo Bohmers/GPD weer donderdag A vrijdag O zaterdag zondag max. 20° 20° 21° 21° min. 13° 12° 13° 13° wind N 4 IMW 3 W 4 W 4 Zon vandaag op 5.46 onder 21.53 Maan vandaag op 14.31 onder 1.02 D Toonder Studio's Nautisch bericht Zonnige perioden afgewisseld met wolkenvelden. Vrij krachtige noordenwind, watertemperatuur circa 17 graden. Waterstanden kracht geeft!" „Hm", mompelde Tom Poes wantrouwig. „Hoe komt het dan, dat heer Bommel van alles zo véél kreeg? En zo groot? Dat gebeurde, nadat je die ring op zijn maag had gedrukt." „Ja", gaf de oude toe. Hij zette zijn vetlederen muts wat achterover en wiste zich het zweet van het voorhoofd. „Dat is zo", vervolgde hij. „Want daardoor begon hij te geloven in de kracht van eh... mijn geschenk. Zo gaat dat in de zwarte kunsten. Maar het was alleen maar zijn eigen aanleg. En als die aanleg verandert, heeft ook de ring geen kracht meer." „Ik hoop, dat je gelijk hebt", zei Tom Poes nadenkend. „Maar wanneer je liegt, is het een kleine moeite om een nieuwe zak zaad te halen WOENSDAG Hoog water Laag water EK 17 JULI uur cm uur cm uur cm uur cm Vlissingen 08.16 206 20.42 186 02.16 213 14.29 155 Terneuzen 08.35 229 20.59 208 02.46 224 14.55 165 Cadzand 07.56 199 20.18 178 01.56 205 14.05 147 Roompot Buiten 08.26 157 20.50 137 02.10 163 14.34 107 Roompot Binnen 09.24 133 21.35 119 03.15 149 15.46 097 Zierikzee 09.45 157 22.00 137 03.30 170 15.50 118 Krammersl. West 10.00 170 22.10 150 03.28 17415.45 118 Hansweert 09.10 242 21.32 220 03.05 241 15.21 182 Stavenisse/Yers. 09.49 162 22.05 144 03.25 169 15.57 114 DONDERDAG Hoog water Laag water 18 JULI uur cm uur cm uur cm uur cm Vlissingen 09.19 194 21.49 179 03.16 202 15.35 148 Terneuzen 09.39 216 22.08 201 03.36 212 15.55 157 Cadzand 08.58 187 21.25 171 02.44 19315.09 140 Roompot Buiten 09.30 15021.51 135 03.04 15615.34 105 Roompot Binnen 10.36 125 22.40 116 04.04 14416.46 096 Zierikzee 10.45 150 23.00 134 04.15 164 16.45 116 Krammersl. West 10.50 161 23.06 146 04.14 16816.45 116 Hansweert 10.09 229 22.37 213 04.00 229 16.20 174 Stavenisse/Yers. 10.45 153 23.02 140 04.25 164 16.43 113 door Bill Watterson WAT IK BEDOEL 7 HEB 9% yrt" Europa: Onweersbuien zout, peper en de bosuitjes over. Schep al les om. Klop in een kom slagroom en eie ren los. Voeg zout, peper en dille toe. Roer alles krachtig door. Gebruik eenderde deel van de aardappel plakjes om de bodem van de vorm te be dekken. Spreid de helft van de zalm er zo gelijkmatig mogelijk over uit. Dek alles af met de helft van de resterende aardappel plakjes. Spreid de rest van de zalm er over uit. Gebruik de rest van de aardappelplak jes om de 2e zalmlaag te bedekken. Schenk het eiermengsel er over en be strooi alles met het broodkruim. Sprenkel het restant van de gesmolten boter over het broodkruim. Plaats de vorm op het rooster in het midden van de tot 200 gra den voorverwarmde oven. Reken op een oventijd van ca. 45 minuten. Leg er na ca. 20 minuten een velletje aluminiumfolie op om te voorkomen dat de korst op het ge recht wat al te donker wordt. Rond de landen van de Middellandse Zee is het met uitzonde ring van Italië, waar regen- en onweersbuien vallen, droog en zonnig. In het midden en oosten van Europa worden veel buien verwacht. Daarbij kan veel onweer voorkomen. Het wordt er wel warm met maxima van 24 graden in Duitsland tot ruim 30 gra den in Roemenië. Rusland en Finland zijn zonnig en warm met temperaturen tussen 25 en 30 graden. Ook in het zuiden van Zweden wordt het lokaal 30 graden. In Noord-Zweden en Noorwegen vallen een paar buien. De Britse eilanden blijven droog en zien regelmatig zon. Het kwik loopt er uiteen tussen 16 graden in Noord-Schotland tot 23 graden in het zuiden van Engeland. Frankrijk is zonnig en warm.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2002 | | pagina 2