DE opent koffiecafés
PZC
selmajoyce
Ver weg
puzzel
Bakkie troost na inwisselen waardepunten
Tom Poes en de Waarde-ring
Casper Hobbes
recept
Noorse zalmtaart met aardappelen
het weer
Sk
IEJgïïEEL 7 GEDAAN,
HEEL <7 CASPER'1
woensdag 17 juli 2002
Toe?i we pas besloten om naar Zeeland te verhuizen,
reageerden onze vrienden in Amsterdam heel verbaasd
en afkeurend. Wat ver weg! riepen ze allemaal, waarop
luij vroegen: ver weg van wat
Want Frankrijk, België en zelfs Afrika liggen dichter bij
Zeeland dan Amsterdam, natuurlijk. Maar dat ant
woord mocht niet baten, want de kritiek was onlosma
kelijk verbonden met het tweede cliché dat Zeeland
parten speelt: het idee datje hier verstoken bent van alle
vormen van cultuur. Geeft niet ofJasperina of Youp hier
hun try-outs opvoeren, zodat je hier de primeurs krijgt;
het imago van Zeeland blijft hetzelfde.
De laatste tijd merk ik echter dat hetzelfde gebeurt in
het klein, namelijk in de regio Walcheren. Probeer eens
aan een Middelburger te vertellen datje er over denkt
naar de Zak van Zuid-Beveland te verhuizen! Er is daar
niets, zal hij je zeggen, het is zo ver weg! Ver iveg van
wat? Van Goes misschien, of, als de tunnel er eenmaal is,
van GentEn Parijs?
Nog erger wordt het wanneer je overweegt om naar
Zeeuws-Vlaanderen te gaan. Iedere Vlissinger kan je
vertellen datje daar niks meemaakt. Er leeft daar niks,
er is grote kans datje nooit meer terugkomt in de be
woonde wereld en het mankeert er nog maar aan datje
gewaarschuwd wordt tegen hondsdolheid en malaria.
Zeeuws-Vlaanderen is veel te ver weg!
Eigenlijk word ik van die waarschuwingen alleen maar
dwars. Op Omroep Zeeland zie je weieens mensen uit
Zeeuws-Vlaanderen. Ze ogen heel gezond en ze praten
alsof ze het van kind af aan al geleerd hebben. Ze zeggen
dat ze boodschappen doen in Gent of St. Niklaas, terwijl
die Walcherse lui altijd maar alleen maar naar Middel
burg of Vlissingen gaan.
Zeeuws-Vlamingen hebben ook rijbewijzen, dus je kunt
gevoeglijk aannemen dat de uitvinding van het wiel niet
aan hen is voorbij gegaan. Ze zijn evenzeer verwend of
verpest door zaken als Kruidvat, Gamma of de piz
zakoerier. En in de serie zomerconcerten kun je er luis
teren naar Brahms. Dus waar zou ik eigenlijk naar toe
kunnen gaan zonder dat men roept dat de bestemming
ver weg is?
Toevallig heb ik een Vlaams kookboek. Wat daarin ge
suggereerd wordt, streelt de tong terwijl je leest. Een
Vlaming kan dingen doen met lof waar wij Hollanders
met onze boerenkoolkoppen nooit aan zouden denken.
Die lui kunnen koken, en zolang ik bij een lekkere maal
tijd in de buurt ben, voel ik mij nooit ver weg.
Mijn eigen keuken ruikt altijd al naar knoflook, komijn
en citroengras, dus daarom vond ik het heel leuk om toe
vallig een Vlaamse kok te ontmoeten op de boot naar
Breskens. Zo iemand zou ook wel houden van de Indiase
keuken, dacht ik. Deed hij ooit een kardemompitje in de
koffie, om de geur van instant exotica door het huis te la
ten zweven?
Hij keek me afkeurend aan. Koken was een serieuze
zaak! We hadden prachtige ingrediënten in het Vlaamse
land, dus waarom zou je uit pure grilligheid overstap
pen op recepten, die van zo ver weg kwamen?
Rest mij dus vast te stellen dat de mens er moeite mee
heeft om de eigen kleine kring te vergeten. Waar je ook
heen wilt, het zal altijd ver iveg zijn. Maar je zult je er
meteen thuis voelen, want zodra je er bent, is je plek van
herkomst hartstikke ver weg.
1
Z
O
A
D
O
K
E
L
2
T
E
V
O
G
E
O
L
3
R
V
L
A
D
A
E
I
4
S
R
L
A
E
I
A
P
5
F
U
S
P
D
O
I
L
6
S
O
T
E
E
R
N
H
7
E
P
T
R
U
L
l
M
8
B
E
R
V
A
A
E
M
9
S
L
SM
E
Z
IJ
E
P
10
B
N
L
O
E
O
T
R
11
B
R
S
L
U
A
I
N
12
B
A
E
G
P
I
N
W
13
T
O
A
O
G
R
E
N
14
S
P
A
N
T
S
8
E
door Cathérine van der Linden
Ze komen van ver en staan in
een lange rij voor de kassa.
Een heer en vijftien dames. De
één is voor het roomstel met de
vlinders gekomen, de ander
voor de design espresso-lepels.
Ze betalen met uitgeknipt pa
pier en gescheurd karton. Ge
deeltelijk dan, want Douwe Eg
berts rekent in zijn Amsterdam
se koffiecafé annex cadeauwin
kel af in euro's en via het stokou
de systeem van waardepunten.
Fannie Polak (71) stouwt de
melkopschuimer, opbergblik-
ken en koffiefilters in haar tas.
„Ik ben net de paashaas", zegt
ze tegen niemand in het bij
zonder. De waardepunten heeft
ze gekregen van Linda Neijhof
(45), die ze op haar beurt van
haar moeder bietst. Beiden
strijken in het café neer voor
koffie met kwarktaart.
Het koffiecafé is één van de acht
in het land die Douwe Egberts
op dit moment exploiteert of
laat uitbaten. Na ruim drie jaar
is het voorzichtige proefdraaien
achter de rug: de koffiebrander
is van zins om elk jaar tientallen
eigentijdse DE-cafés te openen.
Dat kan in ziekenhuizen zijn, in
grote winkelcentra, in universi
teiten en hogescholen. De cafés
in eigen beheer worden met de
DE-cadeauwinkels gecombi
neerd. Die van franchisers niet.
„Volgens de prognoses kunnen
we harder uitrollen", meldt een
woordvoerster van Douwe Eg
berts, onderdeel van het Ameri
kaanse Sara Lee. „De vraag is
er. Mensen drinken vaak koffie
buitenshuis. De Hollandse kof
fiecultuur is veranderd, wordt
rijker, gevarieerder en luxer."
Nieuwe, hippe caféketens moe
digen 'de verrijkte koffiecul
tuur' aan. DE is er één van. Ook
de Amerikaanse koffieketen
Starbucks wil over Nederland
uitwaaieren.
De koffiebar beschikt over zo
veel keus dat de bestelling van
de juiste soort koffie met de j uis-
te melk in de juiste beker neer
komt op een vragenlijst afwer
ken.
Douwe Egberts heeft zijn eigen
versies aan cappucino's, koude
koffie's, specials, espresso's en
koffie met 'siroop-shot'.
De pittige concurrent die Dou
we Egberts aan de succesvolle
Amerikaan krijgt, is volgens de
Streep op elke regel de letters weg, die samen het woord vormen dat
overeenkomt met de omschrijving. De resterende letters vormen van
boven naar beneden en van links naar rechts een citaat.
1. Deel v.e. fiets; 2. platte steen; 3. gebak; 4. deel v.h. hoofd; 5. oogappel; 6. bouw
materiaal; 7. vrucht; 8. vrucht; 9. deel v.e. bruidsjapon; 10. ongekleed; 11. kleur; 12.
aanvang; 13. gramschap; 14. tussenruimte.
Horizontaal:
4. Grondige bundel? (6); 5. Op
zee een nietszeggend besluit
(7); 7. Reeds weer meer de
dorst stillen (5); 9. Verdwijn
met gesteente in het schip! (5);
10. Ter versiering van een
uurwerk (7).
Verticaal:
1. Studeert hij niet hard? (7);
2. Insect in de bajes? (9); 3.
Ouderwets goedmakertje tus
sen geliefden (4); 6. Helder
ziende uit de oudheid (5); 8.
Gelaten wordt het verlies
ondergaan (4).
Oplossing van gisteren:
Cryptogram:
Anagram:
Horizontaal: 4. Uitkomst; 6. brombeer; 8.
leer-deler-dealer
Europa; 9. punt; 10. jute.
gent-genet-regent
loof-kloof-alkoof
Verticaal: 1. Muur; 2. stommetje; 3. hotelrat;
ramp-amper-ampere
5. strip; 7. mul.
veen-geven-geneve
eris-serie-sirene
abel-tabel-tablet
tent-netto-ontzet
reus-beurs-erebus
dier-ieder-leider
Eindoplossing: DRAAGSTOEL
©JFS.NL
Omdat Tom Poes begon te geloven dat de oude magister de
waarheid sprak, liep hij naar de afgrond, terwijl hij een
spoor van gemorste zonnepitten achterliet. De banjervogel
volgde hem schommelend, want het dier ging geheel op in
het genot dat de maaltijd hem gaf. Het keek dan ook niet
rechts of links, en toen Tom Poes ten slotte de halfvolle bui
del in de kloof wierp, dook het er gulzig achter aan. „Die is
voorlopig uit het gezicht", zei Tom Poes. „Maar nu moet je
me bewijzen, dat de waarde-ring onschadelijk is." „Het
bewijs komt met de tijd", zei de grijsaard, die verbleekt te
gen de rotswand leunde. „Die ring is alleen maar verbeel
ding, meneertje. Het is de aanleg van de drager, die hem
HOU 0"E NATUURLITK,
VAN HE, CASPER.
PAP?
ZOU TE NOG STEEDS VAN
HE HOUDEN ALS IK IETS
STOUTS HAD GEDAAN?
Hans Belterman
Voorde Noorsevistaartkandezalm met
groot gemak plaats maken voor vrij
wel elke andere stevige zeevissoort. Zee
duivel komt er wat de smaak betreft heel
goed voor in aanmerking. Alleen is die vis
soort meestal wel stevig aan de prijs.
Maar niet getreurd: erzijn voordeligere al
ternatieven. Neem filets van wijting in
plaatsvan de zalm of kiesvoordefilets van
makreel. Bij die laatste vissoort past dan
wel de opmerking dat u er beslist zekervan
moet zijn dat de makreel (dag)vers is. An
ders zal blijken dat goedkoop wel eens
duurkoop kan zijn. Neem bij gebruik van
zowel wijting als makreel een bosuitje ex
tra en besprenkel de in blokjes gesneden
makreelfilets niet met 2 maar met 3 theele
pels limoen- of citroensap.
Gebruik een lage taartvorm of een niet al
te diepe ronde ovenvaste schaal (doorsne
de ca. 28 cm.) of neem een quichevorm
met dezelfde doorsnede.
Hoofdgerecht voor 4 personen: ca. 35
gram boter gesmolten; 650 - 750 gram
nieuwe aardappelen (alpha's); 350 - 400
gram Noorse zalmfilet; 2 theel. limoen- of
citroensap; zout; witte peper uit de mo
len; 2 bosuitjes, met veel fris groen, ge
snipperd; 2 eetl. fijngesneden dille; 4 dl
slagroom; 3 eieren; 4 eetl. droog kruim
van witbrood.
Bestrijk bodem en wand van de vorm met
een kwastje met gesmolten boter. Houd
de rest van de boter apart.
Schil de aardappelen, spoel ze in koud wa
ter en maak ze daarna droog. Snijd ze in
dunne (ca. 3 mm.) plakjes.
Spoel de vis onder stromend koud water.
Maak de vis droog en snijd de vis in blokjes
(ca.1 cm.). Leg de blokjes in een kom.
Sprenkel limoen- of citroensap er over.
Schep alles enkele malen om. Laat alles
een kwartiertje staan. Strooi er daarna wat
Zeeland: Rustig
woordvoerster geen reden om
uit te willen breiden. „Dat was
gewoon het plan."
Ook een DE-marketingmana-
ger in het Amsterdamse koffie
café koestert 'het concept'. Er is
jaren aan de formule gesleuteld
en getimmerd zodat de gezellig
heid en de uitstraling nu aan een
vast stramien kan worden ont
leend.
Fannie Polak en Linda Neijhof
kunnen dat er aan af zien. „Het
ziet er prettig uit. Mooi, ruim en
schoonEn het personeel toonde
zich erg stressbestendig", op
pert Polak.
Dan komt de koffie uit de tas.
Gekocht bij de concurrent. Die
heeft de lekkerste bonen voor
thuis in het dure espresso-appa
raat. „Ik lust niet alle koffie
meer", geeft Neijhof toe. GPD
Door: Rijk van Egdom, I
De zon gaat ook de komende dagen
niet in ons weerbeeld ontbreken, al
komen er wel wat meer wolkenvelden. Bij een meest matige wind
en middagtemperaturen rond 20 graden is het rustig en aange
naam zomerweer. Gisteren begon de dag met flinke perioden met
zon en kwam er geleidelijk wat bewolking. Ook vandaag wisselen
zon en wolken elkaar af en blijft het droog. Bij een vrij krachtige
noordenwind loopt het kwik geleidelijk op tot zo'n 20 graden in de
middag. Er is dan wel wat meer bewolking doordat er ook wat
stapelwolkjes ontstaan die in de avond snel weer oplossen. De
temperatuur daalt in de nacht geleidelijk naar circa 13 graden.
Donderdagochtend is er nog niet veel verandering in het weer te
bespeuren. Nog altijd worden de zonnestralen tijdelijk onderbro
ken door wolkenvelden bij een tot matig afgenomen wind die uit
het noordwesten komt. In de loop van de ochtend komen er stee
meer stapelwolken en een enkele zou in de middag een spatje
regen kunnen laten vallen. In
de avond en nacht zijn de sta
pelwolken weer opgelost en
daalt de temperatuur geleide
lijk naar zo'n 12 graden.
Vrijdag belooft volgens de
weerkaarten weer een overwe
gend zonnige dag te worden
en blijft het droog. Iets minder
fraai zijn de vooruitzichten
naar het komende weekeinde.
De wind waait dan matig uit
meest westelijke richting en er
kan af en toe een bui vallen.
De maxima blijven op of net
boven de 20 graden uitkomen
waardoor het afgezien van een
buitje toch nog wel aange
naam zomerweer is. Het vrij
rustige zomerweer houdt dus
nog even aan.
Vrij zonnig H fig
LnJIeK
I m;
Maximumtemperatuur'
Vooruitzichten
Het koffiecafé van Douwe Egberts in Amsterdam. Afrekenen gaat in euro's of via het stokoude systeem van waardepunten.
foto Theo Bohmers/GPD
weer
donderdag
A
vrijdag
O
zaterdag
zondag
max.
20°
20°
21°
21°
min.
13°
12°
13°
13°
wind
N 4
IMW 3
W 4
W 4
Zon
vandaag
op 5.46
onder 21.53
Maan
vandaag
op 14.31
onder 1.02
D Toonder Studio's
Nautisch bericht
Zonnige perioden afgewisseld met wolkenvelden. Vrij krachtige
noordenwind, watertemperatuur circa 17 graden.
Waterstanden
kracht geeft!" „Hm", mompelde Tom Poes wantrouwig.
„Hoe komt het dan, dat heer Bommel van alles zo véél
kreeg? En zo groot? Dat gebeurde, nadat je die ring op zijn
maag had gedrukt." „Ja", gaf de oude toe. Hij zette zijn
vetlederen muts wat achterover en wiste zich het zweet van
het voorhoofd. „Dat is zo", vervolgde hij. „Want daardoor
begon hij te geloven in de kracht van eh... mijn geschenk.
Zo gaat dat in de zwarte kunsten. Maar het was alleen maar
zijn eigen aanleg. En als die aanleg verandert, heeft ook de
ring geen kracht meer." „Ik hoop, dat je gelijk hebt", zei
Tom Poes nadenkend. „Maar wanneer je liegt, is het een
kleine moeite om een nieuwe zak zaad te halen
WOENSDAG
Hoog water
Laag water
EK 17 JULI
uur
cm uur
cm
uur
cm uur
cm
Vlissingen
08.16
206 20.42
186
02.16
213 14.29
155
Terneuzen
08.35
229 20.59
208
02.46
224 14.55
165
Cadzand
07.56
199 20.18
178
01.56
205 14.05
147
Roompot Buiten
08.26
157 20.50
137
02.10
163 14.34
107
Roompot Binnen
09.24
133 21.35
119
03.15
149 15.46
097
Zierikzee
09.45
157 22.00
137
03.30
170 15.50
118
Krammersl. West
10.00
170 22.10
150
03.28
17415.45
118
Hansweert
09.10
242 21.32
220
03.05
241 15.21
182
Stavenisse/Yers.
09.49
162 22.05
144
03.25
169 15.57
114
DONDERDAG
Hoog water
Laag water
18 JULI
uur
cm uur
cm
uur
cm uur
cm
Vlissingen
09.19
194 21.49
179
03.16
202 15.35
148
Terneuzen
09.39
216 22.08
201
03.36
212 15.55
157
Cadzand
08.58
187 21.25
171
02.44
19315.09
140
Roompot Buiten
09.30
15021.51
135
03.04
15615.34
105
Roompot Binnen
10.36
125 22.40
116
04.04
14416.46
096
Zierikzee
10.45
150 23.00
134
04.15
164 16.45
116
Krammersl. West
10.50
161 23.06
146
04.14
16816.45
116
Hansweert
10.09
229 22.37
213
04.00
229 16.20
174
Stavenisse/Yers.
10.45
153 23.02
140
04.25
164 16.43
113
door Bill Watterson
WAT
IK BEDOEL 7 HEB 9%
yrt"
Europa: Onweersbuien
zout, peper en de bosuitjes over. Schep al
les om. Klop in een kom slagroom en eie
ren los. Voeg zout, peper en dille toe. Roer
alles krachtig door.
Gebruik eenderde deel van de aardappel
plakjes om de bodem van de vorm te be
dekken. Spreid de helft van de zalm er zo
gelijkmatig mogelijk over uit. Dek alles af
met de helft van de resterende aardappel
plakjes. Spreid de rest van de zalm er over
uit. Gebruik de rest van de aardappelplak
jes om de 2e zalmlaag te bedekken.
Schenk het eiermengsel er over en be
strooi alles met het broodkruim. Sprenkel
het restant van de gesmolten boter over
het broodkruim. Plaats de vorm op het
rooster in het midden van de tot 200 gra
den voorverwarmde oven. Reken op een
oventijd van ca. 45 minuten. Leg er na ca.
20 minuten een velletje aluminiumfolie op
om te voorkomen dat de korst op het ge
recht wat al te donker wordt.
Rond de landen van de Middellandse Zee is het met uitzonde
ring van Italië, waar regen- en onweersbuien vallen, droog en
zonnig. In het midden en oosten van Europa worden veel buien
verwacht. Daarbij kan veel onweer voorkomen. Het wordt er wel
warm met maxima van 24 graden in Duitsland tot ruim 30 gra
den in Roemenië. Rusland en Finland zijn zonnig en warm met
temperaturen tussen 25 en 30 graden. Ook in het zuiden van
Zweden wordt het lokaal 30 graden. In Noord-Zweden en
Noorwegen vallen een paar buien. De Britse eilanden blijven
droog en zien regelmatig zon. Het kwik loopt er uiteen tussen
16 graden in Noord-Schotland tot 23 graden in het zuiden van
Engeland. Frankrijk is zonnig en warm.