Strakke boxer
om de billen
Radijs moet
pittig blijven
Ronduit gul en zonder opsmuk
Geavanceerde
onderbroeken
W15
Poetsmoment
Zoutjes
Timing
Geschoren
Vichy
Nagels
zaterdag 8 juni 2002
Hij is jong, hoogopgeleid,
heeft een betaalde baan
en een meer dan gemiddelde
interesse in kleding. Dikke
kans dat hij in dat geval een
tricot boxershort draagt. Dit
type ondermode is namelijk
met een flinke opmars bezig,
zo blijkt uit onderzoek in op
dracht van Bodyfashion
Promotion. Daaruit komt te
vens naar voren dat slechts
de helft van alle N ederlandse
mannen zijn eigen onder
goed koopt.
Kleren maken de man. Maar
ook met zijn onderbroek
geeft hij zich vandaag de dag
een beetje bloot, zo ontdekte
Bodyfashion Promotion. Man
nen verraden hun leeftijd en
status met hun type onder-
Dim Extra, licht en zacht.
De lekkerste radijs wordt in
deze tijd van het jaar op de
markt gebracht. Het is de eerste
radijs van de volle grond, vaak
in dezelfde tijd als de eerste
nieuwe haring Ze wordt in ons
land hoog gewaardeerd. De
aanvoer ervan is doorgaans vrij
groot en de prijzen zijn dan ook
nooit bijzonder hoog zoals dat
bij de nieuwe haring juist wel
het geval kan zijn.
Radijzen kunnen we tegen
woordig het hele jaar door eten.
Wanneer ze niet van de volle
grond komen, dan is men aange
wezen op radijzen die in kassen
worden gekweekt of worden ge
ïmporteerd uit landen met een
beter klimaat dan het onze.
Hoewel je over de smaak van ra
dijzen kunt twisten, blijkt elk
jaar weer dat de in ons land in de
volle grond gekweekte radijzen
bij de meeste Nederlanders ver
uit favoriet zijnDe smaak is
dan weliswaar vrij pittig maar
beslist niet scherp. Die scherpte
kan men later in het seizoen wel
heel goed opmerken (en dat doet
de consument dan ook) want de
vraag naar verse radijzen neemt
elk jaar weer in de loop van de
maanden augustus en septem
ber sterk af.
De pittige en soms (te) scherpe
smaak van de radijzen staat niet
iedereen aan en dat is dan ook de
reden dat men, in onder andere
Wageningen, vrijwel continu
bezig is met het veredelen van de
verschillende radijssoorten.
Daarmee heeft men in het verle
den grote successen geboekt
want de eens zo beruchte voos
heid is vrijwel geheel terugge
drongen. De jongere generaties
in ons land weten er trouwens
nog maar nauwelijks iets van af.
Bedenkelijk
Dat men 'sleutelt' aan de radij
zen om die scherpte wat in te to
men kan men in zekere zin wel
toejuichen. Bedenkelijk wordt
het wanneer men ook het een en
ander aan de smaak van de rad
ijzen gaat wijzigen.
Vanuit een commercieel oog
punt bekeken zou dat niet zo
slecht zijn want. er zijn nogal
wat Nederlanders die niet zo
veel van de radijzen moeten
hebben. Sterker nog: zij haten
ze en zullen ze dan ook nooit ko
pen. Laat staan dat zij de radij
zen aan hun huisgenoten zullen
voorzetten. En zo komt het dat
een deel van de Nederlanders
niet eens weet hoe een échte ra
dijs wel kan smaken.
Door het veredelen zou men wel
eens in de verleiding kunnen ko
men om de smaak van de radij
zen zo te wijzigen dat de smaak
voor iedereen acceptabel zou
kunnen zijn. Dat heeft men al
gedaan met de spruitjes en het
witlof. De gevolgen daarvan
zijn ons bekend. Beide groen-
tensoorten missen hun karakte
ristieke smaken en mede daar
door eten de oorspronkelijke
liefhebbers steeds minder
spruitjes en komt het witlof er
ook minder vaak op tafel. En dat
allemaal omdat kinderen dat
kemnerkende bittertje in de
groenten niet lusten en mede
daardoor de groei van de omzet
in de weg staan.
De gevolgen zijn bekend. De
animo om 's winters spruitjes en
witlof te eten, wordt er bij grote
groepen consumenten door
weggenomen. Het gevaar dat
zoiets ook onze radijzen kan
overkomen, is niet denkbeeldig
meer. Het wordt tijd dat we de
'sleutelaars' in onder andere
Wageningen moeten verzoeken
hun wetenschappelijke activi
teiten ten aanzien van het ver
edelen van groenten én van
vruchten drastisch te wijzigen
waardoor de smaken van de ver
schillende soorten onaangetast
blijven.
Tuinkers
In ons land wordt de radijs vrij
wel uitsluitend rauw gegeten.
Ze kan in de sla, in salades en in
snacks worden verwerkt. Vroe
ge radijsjes (uit de kassen) horen
bij kievietseieren en in sommige
families eet men in plakjes ge
sneden radijzen op het brood.
Soms gaan ze vergezeld met wat
verse tuinkers en dat is terecht
want de smaak van de tuinkers
en die van de radij s sluiten op el
kaar aan. Bekend is dat in ge
zinnen waar mosterd geen on
bekend product is ook radijzen
met een zekere regelmaat op ta
fel komen.
Dat radijzen ook gekookt kun
nen worden is in ons land min
der bekend. Ze kunnen als
meiknolletjes worden bereid en
in een romig sausje worden op
gediend. Ze zijn door het koken
dan wel een belangrijk deel van
hun pittige smaak kwijt geraakt
en juist dat kan voor veel men
sen zelfs een aanmoediging in
houden.Ook met het verse loof
van radijzen kun je in de keuken
terecht. Het fijngesneden verse
loof kun je in de sla verwerken
en wanneer het wordt gekookt,
kan het als een puree in tal van
soepen en sauzen worden ver
werkt.
Hans Belterman
In de Franse keuken geldt de
'soupe aux fanes de radis' als een
klassiek voorbeeld van een ge
recht dat vrijwel uitsluitend in
de familiekring wordt opge
diend. Het recept voor de met
radijsloof samengestelde vege
tarische soep wordt maandag in
de dagelijkse receptenrubriek
opgenomen. In de dagen daarna
kun u rekenen op meer recepten
met de lekkerste radijs van het
jaar.
broek. Toon mij uw slip en ik zal
zeggen wie u bent, dus.
De weinig opwindende sports-
lip en de heupslip, jarenlang
verzekerd van de loyaliteit van
de Nederlandse mannen, verlie
zen terrein. Ook de vraag van
mannen naar tangaslips is in de
afgelopen vier jaar gehalveerd,
al kun je je afvragen of je daar
nu echt rouwig om moet zijn.
De tricot boxer daarentegen -
niet te verwarren met de wijde
boxershort - is echter met een
flinke opmars bezig. Deze strak
op het lichaam aansluitende
boxershort met korte pijpjes
deed zo'n vijf jaar geleden zijn
intrede op de markt van de he-
renondermode. Sindsdien zijn
de modellen meer en meer ver
fijnd, en zijn vooral de stoffen
technisch geavanceerder en bo
venal comfortabeler geworden.
Het ondergoed is vaak van mi
crofiber of elastisch katoen ge
maakt. Voor wat betreft de kleur
van het ondergoed gaat hij
meestal nog voor zwart of wit, al
zwichten sommige heren ook
voor uitbundiger schakeringen.
De tricot boxer is met name te
vinden in de kast van de 20- tot
29-jarigen. In deze groep is het
aandeel van de strakke boxer
bijna het dubbele van dat van de
heupslip. Het zijn zelfstandige,
hoogopgeleide twintigers met
een betaalde baan en een boven
gemiddelde interesse in kle
ding. Zij besteden met een ge
middeld bedrag van 596 euro op
jaarbasis ruim 25 procent meer
aan kleding dan kopers van wij
de boxers of heupslips. Met het
klimmen der jaren neemt de
voorkeur voor een heupslip dan
wel wijde boxer toe. Hoe ouder,
hoe wijder dus.
Badkleding
In de badkleding houdt de man
gelijke tred. Tussen de collectie
zijn eveneens veel boxershorts
te vinden, maar ook lange surf-
modellen.
Jaarlijks wordt er zo'n 110 mil
joen euro aan herenondergoed
gespendeerd. De markt is in de
afgelopen vier jaar over het al
gemeen licht gedaald, bleek
uit de cijfers van Bodyfashion
Promotion: 4 procent minder
kopers en een daling van het
aantal stuks per koper met 2
procent. De groeiende populari
teit van de tricot boxer vormt
echter een lichtpunt. Sinds 1997
groeien de bestedingen aan tri
cot boxers jaarlijks met gemid
deld circa 12 procent, waardoor
dit modieuze kledingstuk een
marktaandeel van 12 procent
heeft bereikt. Het totale aandeel
van boxershorts bedraagt op dit
moment 40 procent. De sport-,
heup- en tailleslip hebben sa
men een aandeel van 33 procent.
Gaat de tendens in dit tempo
door, dan kan de tricot boxer
Hom-Snake Hips, kort en spannend.
over vier jaar wel eens net zo in
geburgerd zijn als de overbe
kende heupslip of sportslip. Er
is maar één mogelijke belemme
ring, waarschuwt Bodyfashion
Promotion: het feit dat de Ne-
door zijn vrouw gekocht is.
Kennelijk geeft zijn eega aan
dat type ondergoed de voor
keur. Draagt hij daarentegen
een tricot boxer, dan stijgt de
kans dat hij deze aanschaf zelf
ondergoed uit de knip, ruim 28
procent meer.
Corine van Zuthem
derlandse vrouw nog altijd in
meerderheid voor haar partner
de onderbroeken koopt. Slips
voor mannen van 30 jaar en ou
der worden verhoudingsgewijs
namelijk vaak door hun vrouw
gekocht. Draagt een man een
heupslip of een wijde boxer,
dan is er een kans van bijna
60 procent dat het kledingstuk
gedaan heeft al naar 50 procent.
Daarbij hebben Hollandse
vrouwen ook nog eens de nei
ging om op de kleintjes te letten.
Koopt een vrouw namelijk voor
haar partner ondergoed, dan
geeft zij daaraan gemiddeld 39
euro per jaar voor hem uit. Gaat
hij zelf naar de winkel dan trekt
hij op jaarbasis 50 euro voor zijn
De boxer is vaak van microfiber
of elastisch katoen gemaakt.
Bezoeken aan Zeeuws-Vlaanderen
gaan doorgaans gepaard met nos
talgische gedachten, herinneringen
aan fietstochten langs kapelletjes,
over hobbelige kasseien en Spa Citron
in rustieke cafeetjes. Die gedachten
komen weer sterk naar boven in Café-
Restaurant De Gentsche Poort in
Hulst waar het is alsof de tijd heeft
stilgestaan.
De sfeer is die van een buurtcafeetje
wat het tot voor een aantal jaren ook
was, met een zeer gemengd clienteel.
De huidige uitbater, naar zijn uit
spraak van het Nederlands te oorde
len geen geboren Zeeuws-Vlaming,
maakte er een huiselijk restaurantje
van waar onthaasting geen loze kreet
is maar realiteit.
De gastheer die ook achter de kachel
staat, is inderdaad afkomstig uit Den
Haag maar geniet al vierentwintig
jaar van de rust die Zeeuws-Vlaande
ren uitstraalt. Hij zou nooit meer te
rug willen naar de gestreste Rand
stad. Samen met zijn vrouw bestiert
hij de zaak en als het niet druk is, zoals
op deze namiddag, dan wisselen zij el
kaar af.
De menukaart, in het Nederlands en
onberispelijk Frans, is typerend voor
de grensstreek. Onder de gasten zijn
opvallend veel Brusselaars die in de
gemoedelijke sfeer van deze onopge
smukte eetgelegenheid genieten van
gerechten met vis, schaal- en schelp
dieren. Soepen en sauzen zijn hier ou
derwets romig en de porties verraden
een gulle hand.
In de serre kijk ik uit op de stadstuin
met vlieren, coniferen en enkele forse
bomen die het typisch vlaamse met
selwerk van een belendend perceel
net niet aan het zicht onttrekken. Van
zo'n oude muur kan ik genieten, zeker
met twee forse gamaalkroketten
6,75) op het bord. De gastheer vertelt
er eerlij k bij dat het geen huisgemaak-
te kroketten zijn, want die maakt hij
alleen wanneer hij daar ruim de tijd
voor heeft. Maar ze zijn van uitste
kende makelij, met echte, herkenbare
garnalen in de vulling.
Naast de Cocktail de Crevettes (€8)
serveert De Gentsche Poort ook een
Viscocktail met cocktailsaus (€7,50)
en Scampis inlooksaus (€9,75). De
Tomatenroomsoep en de Franse uien
soep kosten €3,00 en de Huisbereide
Vissoep €5,50.
Gebakken zeetong zet De Gentsche
Poort tegen dagprijs op tafel, maar
Gebakken tongfilets met zeevruchten
staan voor €13,50 op de kaart. Een
specialiteit is de Plate de la Mer du
Nord, gepocheerde filets van zeewolf,
pladijs, tong en kabeljauw in een
kreeftensaus (€15,-). Pladijs is
Vlaams voor schol.
Een andere specialiteit van het huis is
de Brochette de poissons grillés
15,00) en die bestaat uit scampi's, zee-
De Gentsche Poort
Café-Restaurant
Gentsestraat 27
4561 EH Hulst
Tel. 0114-313069
Zaterdag gesloten, vrijdag alleen
lunch
Keuken open vanaf 11.00 uur
Creditcards: nee
Rolstoel: mogelijk
Kinderen: kleine hapjes
Vegetarisch: in overleg
Roken: geen gescheiden ruimtes
wolf en zalm, 'aan het zwaard' gegrild
met looksaus.
Looksaus en roomsaus begeleiden
ook diverse vleesbereidingen als Bief
stuk met groene pepers of met cham
pignons (€12,50) en Schnitzel (€11
en €11,50). Ook de Cotelettes d'ag-
neau Mireille, ofwel lamskoteletjes
(€13,50) worden geserveerd met apart
een kommetje warme looksaus.
Ik bezwijk voor de verleiding van een
andere Belgische specialiteit: de To
maat gevuld met garnalen en met
mayonaise of cocktailsaus (€12,50) en
ik acht daar een abdijbier als Grim
bergen (ten onrechte als Trappist ge
afficheerd) passend bij.
De garnaaltjes verraden door hun
kleine formaat hun Belgische afkomst
maar smaken voortreffelijk. De sala
degarnituur komt weliswaar voor een
deel uit een potje maar dat doet aan de
kwaliteit niets af. Graag had ik nog
een Brusselse wafel (€2,25 met slag
room of €4,75 met slagroom en ijs) of
een Flensje met ijs, slagroom en
Grand Marnier (€4,75) als toetje ge
nomen, echter dat blijkt helaas fysiek
niet meer tot de mogelijkheden te be
horen.
Als alle rompslomp en gedoe je te veel
wordt, is De Gentsche Poort de plek
om tot je zelf te komen. Voor het geld
hoef je het niet te laten, want de prij
zen zijn uiterst redelijk.
Rien van Reems
In de recensie van Restaurant Estroni-
no in Bergen op Zoom, zaterdag 1 ju
ni, is een verkeerd telefoonnummer
vermeld. Het juiste nummer is:
0164-246623.
Ooit gehoord van het 'derde
poetsmoment'? Dat is een
verzinsel van tandpastafirma
Prodent, die een kauwgum lan
ceert als aanvulling op de twee
dagelijkse poetsbeurten.
De Cleansing Gum is bijvoor
beeld bedoeld voor na de lunch.
Belangrijkste bestanddeel zijn
de kristallen, die het tandop-
pervlak reinigen. Verder zit er
in: xylitol (helpt beschermen te
gen gaatjes), calcium (voor ster
ke tanden) en vitamines (helpt
het tandvlees gezond houden).
De Cleasing Gum kent drie va
rianten: frisse Cool Mint, nog
frissere Menthol Power en
Whitener (met 'baking soda'
voor wittere tanden). Een han
dig doosje met twaalf kauw
gums kost een euro.
Cheetos, de kinderzoutjes
van Smiths, werpt twee
nieuwe varianten in de strijd.
Het zijn Chester Balls (met
kaassmaak) in de vorm van
voetballetjes en X&O (paprika-
smaak), waarmee je boter, kaas
en eieren kunt spelen. Met een
nieuw logo, opvallende kleuren
en lettertype moeten de verpak
kingen van Cheetos meer opval
len.
Aan bekendheid ontbreekt het
overigens niet, want Smiths
heeft uitgevogeld dat 90 tot 95
procent van de kinderen van zes
tot twaalf jaar het merk Cheetos
kent.
Bij sporten komt het vaak aan
op tijd. Vandaar de Triax S-
Series-horloges van Nike. Tij
dens trainingen en persoonlijke
prestaties geeft dit horloge de
essentiële hardloopdata weer.
Er zit een 'pace-function' op
voor hardloopsnelheid, de run
snelheden worden uitgerekend
via afstand en tijd. Verder zijn er
praktische functies zoals een
geheugen voor 50- en 100 meter
trainingen, alarmfuncties, een
wedstrijdteller en countdown-
herhaaltimer. De zeer lichte
horloges zijn er in verschillende
kleuren.
Vanaf 115,- euro.
Voorverkoopinformatie: tel.
010-4009899.
Op de camping en geen water
voor het scheren voorhan
den? De truc van Rituals: sche
ren zónder water. De Samurai-
Secret 2-in-l scheercrème is een
combinatie van crème en after
shavebalsem. Het maakt de
huid glad en fris, op basis van
ingrediënten als gember en ba
silicum.
Samurai Secret bestond al in
een 'thuisvariant' en is geba
seerd op de traditie van de ge
lijknamige krijgers. Scheren
blijft immers een 'oer-mannelij-
ke aangelegenheid', ook-op va
kantie, zegt Rituals.
Samurai Secret Travel, tube 150
ml. 8,- euro.
Voor informatie en verkooptel.
0900-7488257 of internet
www.rituals.com
Hoewel het langzaam veran
dert, zijn beautyproducten
voor de man nog steeds in de
minderheid. En fs er een keer
een verzorgingslijn, wordt hij
uit de handel genomen. Althans
zo leek het. Maar 'Vichy Basic
Homme' onderging slechts een
'remake'. De verzachtende bal
sem, deodorant en scheermous-
se zijn gewoon weer te koop
maar wel onder een andere
naam: Vichy Homme.
Nieuw zijn de Mag C verster
kende Gel-Crème en Gel-
Douche.
Vichy Homme, vanaf 8,15 euro.
Voor meer informatie: tel. U294 -
491 000.
De Scents&Senses van Es
prit zijn geuren (en kleuren)
die een gevoel oproepenDat de
den de parfums in deze lijn al,
maar nu is er ook 'nagellak met
geur'. Bijvoorbeeld 'For my Spi
rit' (groen) met houtachtige no
ten, 'For My Dreams' (blauw)
met een oceaan-luchtje, of 'For
My Senses' (rood) dat naar fruit
ruikt. In totaal zijn er vijf 'sen
ses', die passen bij een stemming
of die je in de goede 'mood' moe
ten brengen.
'Esprit For My Senses Perfumed
NailPolish', 10,50 euro per stuk.