Leuke dingen met een oude uitstraling ~rij 1 PZC De drie smakelijke A's T uinbonenseizoen duurt niet lang Kleding Bellerose Elfenring W13 Weetjes Horloge fcxV i Estronino Annapa Design Jaguar Spelpc zaterdag 1 juni 2002 Verse tuinbonen worden, zij het mondjesmaat, al sinds enkele weken, vanuit onder an dere Spanje, op de Nederlandse markt gebracht. Echt vers zijn ze dan niet meer want ze hebben een lange weg af moeten leggen voordat ze bij ons in de keuken terechtkomen. Gelukkig kun nen tuinbonen wel tegen een stootje. Wanneer het weer nog wat mee zit komen de eerste tuinbonen van onze eigen volle grond tegen de helft juni. op de markt. Daar na gaat het heel vlug want twee, drie weken daarna bereikt de aanvoer van de volle gronds tuinbonen alweer haar hoogte punt. Daarna nemen de hoe veelheden vrij snel af. Na vier, vijf weken zit het tuinbonensei zoen er weer op. De belangstelling voor het eten van verse tüinbonen neemt sinds de jaren '70 elk jaar met een paar procenten af. Het me rendeel van de tuinbonen dat in ons land wordt gekweekt komt dan ook in de conservenindu- strie terecht. Het grote publiek staat echter niet meer in de rij voor diepgevroren of in potten en in blikken geconserveerde tuinbonen. Van gedroogde tuin bonen, zoals als onze (over jgrootouders ze aten, weten we in ons land vrij wel niets meer af. Tenzij men relaties onderhoudt met de in ons land woonachtige families uit het Midden Oosten en het noorden van Afrika. Zij eten nog altijd graag de ge droogde tuinbonen en zij ken nen voor de bereiding ervan nog tientallen verschillende recep ten. Vliezen Sinds de jaren '80 is er in ons land echter wel het een en ander veranderd op het gebied van de bereiding van de tuinbonen. Ze worden steeds vaker na het ko ken ontdaan van hun vliezen waardoor de tuinbonen in twee lobben uiteen vallen. Daarna kunnen de tuinbonen worden opgewarmd in een saus of omge- schud met een klontje boter. Ër kan dan eventueel wat fijnge sneden bonenkruid worden toe gevoegd. Bonenkruid is een gevaarlijk kruid want men gebruikt er ge makkelijk teveel van en dan blijft er van de smaak van de tuinbonen weinig over. Beter is het om een takje vers bonen kruid met de tuinbonen mee te koken waarna het weggegooid moet worden. Het dubbel doppen van de tuin bonen kost weliswaar wat tijd maar dat verdient zichzelf terug want dubbel gedopte tuinbonen zijn smakelijker dan de tuinbo nen die nog met een vlies zijn omgeven. Die vliezen kunnen, wanneer de bonen wat meer vol groeid zijn, behoorlijk taai zijn. Vroeger liet men juist daarom de tuinbonen wat langer koken in de veronderstelling dat die vlie zen zachter zouden worden. Dat blijkt niet geheel en al juist te zijn en daarom is het verstandi ger om de tuinbonen na het ko ken en afkoelen van die vliezen te ontdoen. Het voordeel daar bij is dat de tuinbonen dan ook beetgaar kunnen worden gege ten. Ze hebben dan een veel fij nere smaak. Het dubbel doppen van tuinbo nen kan achter elkaar worden uitgevoerd. Om de vliezen van de reeds eenmaal gedopte tuin bonen weg te nemen is wat las tig. Beter is het om nadat de tuinbonen zijn gedopt ze te ko ken om ze vervolgens in een ver giet te laten uitlekken en ge deeltelijk te laten afkoelen. Het wegnemen van de vliezen van gekookte tuinbonen is dan een fluitje van een cent. Rauw Datje tuinbonen ook rauw kunt eten is in ons land vrijwel onbe kend. De Italianen zijn er bij zonder op gesteld. Zij kiezen er bij voorkeur de niet volgroeide, dus uitgesproken jonge, tuin- boontjes, dubbelgedopt, voor Die rauwe .boontjes doen het vooral erg goed in pastagerech ten, in soepen en in samenge stelde salades. In veel (verouderde) kookboe ken geeft men voor het koken van verse tuinbonen tijden aan die variëren van 30 tot 45 minu ten. Dat is absurd want met een kooktijd van hooguit 15-20 mi nuten kan men voor de dubbel- gedopte tuinbonen al volstaan. Jonge tuinbonen kan men zelfs wel wat korter (ca. 7-12 minu ten) koken. Ze hebben dan nog een zekere 'beet'.. De vrij kort gekookte tuinbonen vragen niet om toevoegingen van extra smaakstoffen en dergelijke. Het laten meekoken van een takje vers bonenkruid is al meer dan voldoende. De gewoonte in ons land om vlak voor het opdienen de tuinbonen te 'verwennen' met wat geraspte nootmuskaat zou verboden moeten worden. Nootmuskaat gebruiken we in onze keukens toch al veel te veel. Hans Belterman Volgende week treft u in de da gelijkse rubriek recepten aan voor gerechten die met dubbel gedopte tuinbonen worden sa mengesteld. Het doppen van tuinbonen vraagt nogal wat tijd. Voor een redelijke hoeveelheid heb je per persoon toch al gauw 750 gram verse tuinbonen in de dop nodig. Tuinbonen zonder vliezen, de lobben, vallen op door een meestal frisgroene kleur. Hoe jonger de tuinbonen des te groe ner ze zijn en wat de smaak be treft kan het ook al niet beter. In de betere supermarkten en bij veel groentespecialisten wor den de tuinbonen, evenals verse doperwten en kapucijners, een maal gedopt aangeboden. Let bij aankoop ervan niet alleen op deprijsmaar ook op de versheid ervan, want eenmaal gedopte tuinbonen kunnen, ook al wor den ze door een vlies beschermd snel indrogen en dan zijn ze niet smakelijk meer. De kleding van Bellerose is super casual. De voorjaar- en zomer collectie is dan ook uitermate geschikt voor lange strand- en boswandelingen en picknicks. Ook als gewone kleding geeft Belle rose een 'relaxte uitstraling'. Zowel de kinder- als de vrouwen en mannenlijn hebben een frisse uitstraling, met veel blauwe, grijze en wittinten, ruit- en streepjespatronen. Voor meer informatie: 076-5657461. Uit de vereende krachten van Swatch en Calvin Klein is een nieuw dameshorloge ont sproten, dat de cK dress satin heet en mikt op de 'moderne stadsvrouw'. De satijnen arm band (zwart, beige of antraciet - grijs) vormt aan de pols een soe pele en elegante ellips. De roest vrije stalen horlogekast is gepo lijst of zachtjes geborsteld. Het mooiste is het horloge met twin tig diamantjes op de zwarte wij zerplaat. D^ke komt op 415 eu ro. De goedkoopste kost 150 eu- Oude tuinmeubelen ko men pas 'op de markt' - en bij ons terecht- als ze stuk zijn. Wij restaureren ze en geven ze een tweede leven, vertelt Ed Groustra uit het Noord-Hollandse Obdam. De oude/antieke tuinmeu belencollectie van Sis en Ed Groustra trekt belangstel ling uit binnen- en buiten land. Dat zal vandaag en morgen wel blij ken wanneer ze hun jaarlijkse Tuindagen houden.. Het is een succes dat de Obdammers niet konden voorzien, toen ze, vooral om Sis iets om handen te geven, zo'n dertien jaar geleden hun win keltje 't Is van Sis begonnen in de voormalige bakkerij aan de Dorpsstraat in Obdam. Een ca deauwinkel met ook antiek en curiosa. En inderdaad, ze had den iets met oude tuinmeube- len. Die gebruikten ze namelijk in de winkel om andere spulle tjes op uit te stallen. „Zijn die tuinmeubelen ook te koop?", werd er wel eens door klanten gevraagd. Ach ja, waar om niet en zo kwam er iets op gang dat eigenlijk 'leuk uit de klauw is gegroeid', zoals Ed het omschrijft. Spulletjes Daarbij is het mooi meegeno men dat het restaureren van ou de panden zijn eigenlijke werk is - hij doet dat nog steeds een paar dagen per week. Boven dien loopt Ed dan wel eens tegen spulletjes aan, waar hij wat mee kan. Want hij knapt niet alleen antiek tuinspul op, hij maakt ook zelf van oud materiaal zit bankjes en tuindecoraties. „Leuke dingen met een oude uitstraling", noemt hij dat. Antieke tuinmeubelen zjn nog maar schaars te vinden in Ne derland, waar oud en retro in is. Dus hebben de Groustra's hun adresjes in België, Frankrijk, Duitsland en zelfs Tsjechië. Daar zitten handelaren, die we ten wat de Noord-Hollanders zoeken. ,Op die manier kom ik weer aan nieuw opknapmateriaal. Het kost namelijk te veel tijd om zelf op zoek te gaan, wat we vroeger wel deden", vertelt Ed. Vroeger is nog maar zo'n tien jaar gele den, twee jaar later hielden ze hun eerste Tuindagen en al gauw trokken ze de aandacht van de glossy tuin- en woonbla den -altijd op zoek naar iets 'nieuws'. En dat levert natuur lijk weer kijkers en kopers op, ook uit het buitenland. „Dan zie Hollandse tuinkruiwagen uit 1950 foto's Alex Kingaby/JJFoto Twee tuinstoeltjes na een brand Uniek art-decobankje uit België rond 1930 je een Belgisch stel met een mooi opgeknapt tuinbankje naar huis gaan. Een tuinbankje dat eerder als een stuk schroot via een Belgische handelaar bij ons terecht is gekomen." Enthousiast struint Ed door de grote opslagplaats waar tiental len tuinbanken, honderden stoeltjes, tuintafels en ander tuinspul op restauratie voor een tweede leven ligt te wachten, dan wel daar reeds klaar voor is. „Grofweg gaat het om meubels uit de periode 1850-1950. Kijk, zo'n tuinkruiwagen als deze is uit Nederland afkomstig, die zie je niet vaak. Daar doe ik niks aan, die is zo op z'n mooist. En wat denk je dat er in dit Belgi sche koffertje zit? Fantastisch joh, vier kindertuinstoeltjes en de koffer is de tafel. Dat art de- co-bankje is zeldzaam, zoiets vind je bijna nooit. Deze meta len stoeltjes komen uit een brand vandaan, mankeert niks aan, alleen de verf is eraf." Wat kost dat opgeknapte spul nu? Ed wil wel een idee geven: „Stoeltjes tussen de 25 en 125 euro, tuinbanken tussen de 125 en 500 euro. Bij de concurrentie naar de prijzen kijken is lastig, want concurrenten hebben we niet." Peter Smit De Tuindagen van 't Is van Sis: vandaag en morgen, 10.00 tot 17.00 uur. De tuinmeubelcollec tie wordt opgesteld in de tuin achter het kantoorpand van Ac tus Notarissen, Dorpsstraat 40a in Obdam. Bergen op Zoom buit zijn ligging op de grens van land en water culinair met glans uit. Aan de ene kant de Zeeuwse Oosterschelde met vis, schaal- en schelpdieren en in deze tijd de verse ansjovis, aan de andere kant het Brabantse land met tuinderijen die nu volop geurige aardbeien en room witte asperges leveren. De Bergense drie A's staan bij fijnproe vers hoog genoteerd en iedereen heeft wel een favoriet adresje waar deze combinatie van seizoenslekkernijen wordt geserveerd. Voor mij is dat Res taurant Estronino, vrij nieuw, niet in de loop, maar toch vlak bij het centrum en uitgebaat door twee jonge mensen, Saskia en Alain Yperlaan. Estronino - de naam betekent niets maar klinkt prettig - is klein, intiem, vrij strak ingericht, maar sfeervol, vooral wanneer de avond valt en de lampjes kleine lichtaccenten aanbren gen. Het restaurant ligt op de hoek van de Koepelstraat en de Koepeldwars straat, enkele tientallen meters van parkeergarage Lindebaan. De Koepel straat begint schuin tegenover zalen complex De Stoelemat en loopt in een flauwe bocht naar het centrum. Van beide kanten is het nog geen tien minuten lopen. Tot voor een paar jaar was dit restau rantje een bruingetint buurtcafé. Het uithangbord van Café De Pijp hangt nu in de kleine keuken waar Alain elke donderdag zo'n tien culinair geïnteres seerden om zich heen verzamelt voor een thematische kookavond. Op 6 juni aanstaande is dat bijvoorbeeld de laat ste 'AAAvond' van dit seizoen, op 20 juni een Chardonnay-avond en op 27 juni en 4 juli een Tapas-avond. Estronino mag ons Spaans in de oren klinken, een Spaans restaurant is het niet, Alain staat open voor alles, maar het lichte karakter van de Mediterrane keuken spreekt hem aan. Hij laat zich, als hij uit eten gaat, graag verrassen en zo verrast hij ook zijn gasten graag. Dat begint al bij het aperitief, een zeer oude Bourbon in genummerde fles en met de hand gefilterd die een fijne oude Cognac qua zachtheid en smaak bena dert. Het 3 A Menu (€32,00) begint met ge bakken ansjovis met een rode pesto op een salade van ingelegde groene en witte asperges. Een mooi voorbeeld van de geprononceerde smaken die Alain voorstaat. Hij werkt graag met kruiden die veel smaak hebben. De pit tige pesto en de frisse asperges vullen elkaar aan en harmoniëren uitstekend met de ansjovis. Alain is zo eerlijk te Koepelslraat 80 4611 LV Bergen op Zoom Tel. 0164-246625 Gesloten op maandagen dinsdag, don derdag kookavond Keuken geopend vanaf 18.00 uur Creditcards: Visa en Eurocard, pinnen Kinderen: eten mee Vegetarisch: in overleg, p.m. tapas Rolstoel: mogelijk Roken: restaurant bestaat uit twee de len, doorgaans iets te regelen bekennen dat die ansjovis niet altijd uit de Oosterschelde komt maar ook wel uit de Middellandse Zee. Plet hoofdgerecht bestaat uit dikke witte asperges die zijn gesauteerd in olijfolie en die daardoor heerlijk knap perig zijn gebleven. De smaak is fan tastisch, met een licht zoete toets. Ver rassend is de combinatie met zacht- gebakken en royaal van teentjes knof look voorzien speenvarken en een compote van zoete uien (specialiteit), wat béchamelsaus en een stevig accent van basilicum. Een glas witte Rueda, Oro de Castilla, is een uitmuntende be geleider. Ook met wijn probeert Estro nino te verrassen. Tot slot serveert Saskia (haar over grootvader bakte de beste bolussen vanIJzendijke, dus er is een Zeeuwse connectie) de derde A van het drieluik: volrode aardbeien van de Brabantse zandgrond met ijs en een verrukkelijke aardbeiensaus. Het hele restaurant geurt naar de aardbeien, dat heb je al leen met vaderlandse vruchten van de volle grond op het toppunt van hun rijpheid. Een glas Rietvallei Rooi Mus- cadel, een Zuidafrikaanse dessertwijn van grote klasse, draagt bij tot een vol maakte afsluiting. Niet alleen tijdens het feest van de drie A's is Estronino het bezoeken waard, de kaart is steeds weer verrassend. Tapas, bisque van kreeft, Hollandse blauw- schimmelkaas met verse vijgen, kalf slapjes met rauwe ham, gambastaar ten en salie, Catalaanse kreeft- en schelpdierenschotel, duet van tamme gans en wilde eendenborst en een cho- coladebom, zijn een paar voorbeelden van de gerechten die duidelijk maken dat Italië en Spanje de landen zijn waaraan Alain zijn inspiratie ontleent. Rien van Reems De Nederlandse gratis onli- neagenda Annapa is ermee gestopt. Na bijna twee jaar had den zich volgens het weekblad Automatisering Gids weliswaar 65.000 gebruikers aangemeld, maar slechts een handvol daar van werd ook klant van de uit gebreidere, betaalde diensten waarmee het bedrijf Intrasites zijn geld moest verdienen. Ondanks enkele technische pro blemen in het begin was Annapa een handige service voor men sen die veel op pad waren. Via een website konden afspraken, contactpersonen en takenlijst- jes worden bijgehouden. Een soortgelijke dienst wordt nog steeds geleverd door grote por tal-sites als Yahoo!maar die bieden geen Nederlandstalige interface. Niet iedereen zet z'n huis vol met massief eiken of Ikea. Een kleine maan trouwe doel groep loopt de speciaalzaken af op zoek naar Nederlands de- signmeubilair. Een ideale groep om te bedienen met een website dus en die is er nu in de vorm van Designonly.nl. Het is een site vol mooie plaatjes en een simpel zoeksysteem, dat de weg wijst naar gegevens over de gezochte banken, tafels, kas ten en ander moois. Jaguar is de codenaam van de nieuwe versie van Apple's be sturingssysteem Mac OSX. Het zal vanaf het eind van de zomer te koop zijn en bevat een lange reeks nieuwe functies die het Mac-gebruikers nog makkelij ker moeten maken. Zo is er een centraal adresboek ingebouwd, dat vanuit andere toepassingen kan worden ge raadpleegd. Voor netwerkge bruikers is er een programma atje iChat om korte berichten uit te wisselen. Bovendien is de netwerksoftware uitgebreid met Rendezvous, dat automa tisch computers en andere ap paratuur kan opsporen, en met Sherlock3 voor zoekacties en diensten op het internet. Jaguar bevat een nieuwe versie van de mediaspeler QuickTime, die ook het nieuwe MPEG4-for- maat aankan. Ook de onder steuning van Windows-netwer- ken is aanzienlijk verbeterd, inclusief beveiligingssoftware. De prijzenslag bij populaire spelcomputers is definitief uitgebroken. Deze week werd bekend dat Sony in de Verenig- de Staten de prijs van zijn PlayStation2 zal verlagen van 300 naar 250 dollar. Die prijs zal mogelijk nog verder duiken om het hoofd te bieden aan de con currentie van Microsoft's Xbox. De geavanceerdere techniek van de Xbox met name de mo gelijkheid om via een netwerk aansluiting samen te spelen met anderen_ wordt nu gecompen seerd met een lagere prijs van de PlayStation. Die komt eind au gustus trouwens ook met een online-mogelijkheid. Ook de GameCube van Nintendo, de derde populaire console, heeft zo'n optie. Na de enorme aanvoer van Lord Of The Rings mer chandise lag het voor de hand: de verkoop van een Ring. In het boek moest het voorwerp in de Doemspleet gesmeten worden om een ramp te voorkomen. En in de film was al te zien dat het ding Frodo niet bepaald veel ge luk bracht. In tegenstelling tot de zilveren of gouden exempla ren die nu bij de juwelier ver krijgbaarzijn. Op de binnen- en buitenzijde staan elfenspreu ken en ze worden op bestelling gemaakt en voorzien van een genummerd certificaat. Er is ook een collier te koop van geoxideerd zilver, waar je de ring aan kunt hangen. Gouden ring 399 euro, zilveren ring 99 euro. Het collier kost 39 euro.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2002 | | pagina 43