Leuke dingen met
een oude uitstraling
~rij 1
PZC
De drie smakelijke A's
T uinbonenseizoen
duurt niet lang
Kleding Bellerose
Elfenring
W13
Weetjes
Horloge
fcxV i
Estronino
Annapa
Design
Jaguar
Spelpc
zaterdag 1 juni 2002
Verse tuinbonen worden, zij
het mondjesmaat, al sinds
enkele weken, vanuit onder an
dere Spanje, op de Nederlandse
markt gebracht. Echt vers zijn
ze dan niet meer want ze hebben
een lange weg af moeten leggen
voordat ze bij ons in de keuken
terechtkomen. Gelukkig kun
nen tuinbonen wel tegen een
stootje.
Wanneer het weer nog wat mee
zit komen de eerste tuinbonen
van onze eigen volle grond tegen
de helft juni. op de markt. Daar
na gaat het heel vlug want twee,
drie weken daarna bereikt de
aanvoer van de volle gronds
tuinbonen alweer haar hoogte
punt. Daarna nemen de hoe
veelheden vrij snel af. Na vier,
vijf weken zit het tuinbonensei
zoen er weer op.
De belangstelling voor het eten
van verse tüinbonen neemt
sinds de jaren '70 elk jaar met
een paar procenten af. Het me
rendeel van de tuinbonen dat in
ons land wordt gekweekt komt
dan ook in de conservenindu-
strie terecht. Het grote publiek
staat echter niet meer in de rij
voor diepgevroren of in potten
en in blikken geconserveerde
tuinbonen. Van gedroogde tuin
bonen, zoals als onze (over
jgrootouders ze aten, weten we
in ons land vrij wel niets meer af.
Tenzij men relaties onderhoudt
met de in ons land woonachtige
families uit het Midden Oosten
en het noorden van Afrika. Zij
eten nog altijd graag de ge
droogde tuinbonen en zij ken
nen voor de bereiding ervan nog
tientallen verschillende recep
ten.
Vliezen
Sinds de jaren '80 is er in ons
land echter wel het een en ander
veranderd op het gebied van de
bereiding van de tuinbonen. Ze
worden steeds vaker na het ko
ken ontdaan van hun vliezen
waardoor de tuinbonen in twee
lobben uiteen vallen. Daarna
kunnen de tuinbonen worden
opgewarmd in een saus of omge-
schud met een klontje boter. Ër
kan dan eventueel wat fijnge
sneden bonenkruid worden toe
gevoegd.
Bonenkruid is een gevaarlijk
kruid want men gebruikt er ge
makkelijk teveel van en dan
blijft er van de smaak van de
tuinbonen weinig over. Beter is
het om een takje vers bonen
kruid met de tuinbonen mee te
koken waarna het weggegooid
moet worden.
Het dubbel doppen van de tuin
bonen kost weliswaar wat tijd
maar dat verdient zichzelf terug
want dubbel gedopte tuinbonen
zijn smakelijker dan de tuinbo
nen die nog met een vlies zijn
omgeven. Die vliezen kunnen,
wanneer de bonen wat meer vol
groeid zijn, behoorlijk taai zijn.
Vroeger liet men juist daarom de
tuinbonen wat langer koken in
de veronderstelling dat die vlie
zen zachter zouden worden. Dat
blijkt niet geheel en al juist te
zijn en daarom is het verstandi
ger om de tuinbonen na het ko
ken en afkoelen van die vliezen
te ontdoen. Het voordeel daar
bij is dat de tuinbonen dan ook
beetgaar kunnen worden gege
ten. Ze hebben dan een veel fij
nere smaak.
Het dubbel doppen van tuinbo
nen kan achter elkaar worden
uitgevoerd. Om de vliezen van
de reeds eenmaal gedopte tuin
bonen weg te nemen is wat las
tig. Beter is het om nadat de
tuinbonen zijn gedopt ze te ko
ken om ze vervolgens in een ver
giet te laten uitlekken en ge
deeltelijk te laten afkoelen. Het
wegnemen van de vliezen van
gekookte tuinbonen is dan een
fluitje van een cent.
Rauw
Datje tuinbonen ook rauw kunt
eten is in ons land vrijwel onbe
kend. De Italianen zijn er bij
zonder op gesteld. Zij kiezen er
bij voorkeur de niet volgroeide,
dus uitgesproken jonge, tuin-
boontjes, dubbelgedopt, voor
Die rauwe .boontjes doen het
vooral erg goed in pastagerech
ten, in soepen en in samenge
stelde salades.
In veel (verouderde) kookboe
ken geeft men voor het koken
van verse tuinbonen tijden aan
die variëren van 30 tot 45 minu
ten. Dat is absurd want met een
kooktijd van hooguit 15-20 mi
nuten kan men voor de dubbel-
gedopte tuinbonen al volstaan.
Jonge tuinbonen kan men zelfs
wel wat korter (ca. 7-12 minu
ten) koken. Ze hebben dan nog
een zekere 'beet'.. De vrij kort
gekookte tuinbonen vragen niet
om toevoegingen van extra
smaakstoffen en dergelijke. Het
laten meekoken van een takje
vers bonenkruid is al meer dan
voldoende. De gewoonte in ons
land om vlak voor het opdienen
de tuinbonen te 'verwennen'
met wat geraspte nootmuskaat
zou verboden moeten worden.
Nootmuskaat gebruiken we in
onze keukens toch al veel te
veel.
Hans Belterman
Volgende week treft u in de da
gelijkse rubriek recepten aan
voor gerechten die met dubbel
gedopte tuinbonen worden sa
mengesteld.
Het doppen van tuinbonen
vraagt nogal wat tijd. Voor
een redelijke hoeveelheid heb je
per persoon toch al gauw 750
gram verse tuinbonen in de dop
nodig.
Tuinbonen zonder vliezen, de
lobben, vallen op door een
meestal frisgroene kleur. Hoe
jonger de tuinbonen des te groe
ner ze zijn en wat de smaak be
treft kan het ook al niet beter.
In de betere supermarkten en bij
veel groentespecialisten wor
den de tuinbonen, evenals verse
doperwten en kapucijners, een
maal gedopt aangeboden. Let
bij aankoop ervan niet alleen op
deprijsmaar ook op de versheid
ervan, want eenmaal gedopte
tuinbonen kunnen, ook al wor
den ze door een vlies beschermd
snel indrogen en dan zijn ze niet
smakelijk meer.
De kleding van Bellerose is super casual. De voorjaar- en zomer
collectie is dan ook uitermate geschikt voor lange strand- en
boswandelingen en picknicks. Ook als gewone kleding geeft Belle
rose een 'relaxte uitstraling'. Zowel de kinder- als de vrouwen en
mannenlijn hebben een frisse uitstraling, met veel blauwe, grijze en
wittinten, ruit- en streepjespatronen.
Voor meer informatie: 076-5657461.
Uit de vereende krachten van
Swatch en Calvin Klein is
een nieuw dameshorloge ont
sproten, dat de cK dress satin
heet en mikt op de 'moderne
stadsvrouw'. De satijnen arm
band (zwart, beige of antraciet -
grijs) vormt aan de pols een soe
pele en elegante ellips. De roest
vrije stalen horlogekast is gepo
lijst of zachtjes geborsteld. Het
mooiste is het horloge met twin
tig diamantjes op de zwarte wij
zerplaat. D^ke komt op 415 eu
ro. De goedkoopste kost 150 eu-
Oude tuinmeubelen ko
men pas 'op de markt' -
en bij ons terecht- als ze stuk
zijn. Wij restaureren ze en
geven ze een tweede leven,
vertelt Ed Groustra uit het
Noord-Hollandse Obdam.
De oude/antieke tuinmeu
belencollectie van Sis en Ed
Groustra trekt belangstel
ling uit binnen- en buiten
land. Dat zal vandaag en
morgen wel blij ken wanneer
ze hun jaarlijkse Tuindagen
houden..
Het is een succes dat de
Obdammers niet konden
voorzien, toen ze, vooral om Sis
iets om handen te geven, zo'n
dertien jaar geleden hun win
keltje 't Is van Sis begonnen in
de voormalige bakkerij aan de
Dorpsstraat in Obdam. Een ca
deauwinkel met ook antiek en
curiosa. En inderdaad, ze had
den iets met oude tuinmeube-
len. Die gebruikten ze namelijk
in de winkel om andere spulle
tjes op uit te stallen.
„Zijn die tuinmeubelen ook te
koop?", werd er wel eens door
klanten gevraagd. Ach ja, waar
om niet en zo kwam er iets op
gang dat eigenlijk 'leuk uit de
klauw is gegroeid', zoals Ed het
omschrijft.
Spulletjes
Daarbij is het mooi meegeno
men dat het restaureren van ou
de panden zijn eigenlijke werk
is - hij doet dat nog steeds een
paar dagen per week. Boven
dien loopt Ed dan wel eens tegen
spulletjes aan, waar hij wat mee
kan. Want hij knapt niet alleen
antiek tuinspul op, hij maakt
ook zelf van oud materiaal zit
bankjes en tuindecoraties.
„Leuke dingen met een oude
uitstraling", noemt hij dat.
Antieke tuinmeubelen zjn nog
maar schaars te vinden in Ne
derland, waar oud en retro in is.
Dus hebben de Groustra's hun
adresjes in België, Frankrijk,
Duitsland en zelfs Tsjechië.
Daar zitten handelaren, die we
ten wat de Noord-Hollanders
zoeken.
,Op die manier kom ik weer aan
nieuw opknapmateriaal. Het
kost namelijk te veel tijd om zelf
op zoek te gaan, wat we vroeger
wel deden", vertelt Ed. Vroeger
is nog maar zo'n tien jaar gele
den, twee jaar later hielden ze
hun eerste Tuindagen en al
gauw trokken ze de aandacht
van de glossy tuin- en woonbla
den -altijd op zoek naar iets
'nieuws'. En dat levert natuur
lijk weer kijkers en kopers op,
ook uit het buitenland. „Dan zie
Hollandse tuinkruiwagen uit 1950
foto's Alex Kingaby/JJFoto
Twee tuinstoeltjes na een brand Uniek art-decobankje uit België rond 1930
je een Belgisch stel met een mooi
opgeknapt tuinbankje naar
huis gaan. Een tuinbankje dat
eerder als een stuk schroot via
een Belgische handelaar bij ons
terecht is gekomen."
Enthousiast struint Ed door de
grote opslagplaats waar tiental
len tuinbanken, honderden
stoeltjes, tuintafels en ander
tuinspul op restauratie voor een
tweede leven ligt te wachten,
dan wel daar reeds klaar voor is.
„Grofweg gaat het om meubels
uit de periode 1850-1950. Kijk,
zo'n tuinkruiwagen als deze is
uit Nederland afkomstig, die zie
je niet vaak. Daar doe ik niks
aan, die is zo op z'n mooist. En
wat denk je dat er in dit Belgi
sche koffertje zit? Fantastisch
joh, vier kindertuinstoeltjes en
de koffer is de tafel. Dat art de-
co-bankje is zeldzaam, zoiets
vind je bijna nooit. Deze meta
len stoeltjes komen uit een
brand vandaan, mankeert niks
aan, alleen de verf is eraf."
Wat kost dat opgeknapte spul
nu? Ed wil wel een idee geven:
„Stoeltjes tussen de 25 en 125
euro, tuinbanken tussen de 125
en 500 euro. Bij de concurrentie
naar de prijzen kijken is lastig,
want concurrenten hebben we
niet."
Peter Smit
De Tuindagen van 't Is van Sis:
vandaag en morgen, 10.00 tot
17.00 uur. De tuinmeubelcollec
tie wordt opgesteld in de tuin
achter het kantoorpand van Ac
tus Notarissen, Dorpsstraat 40a
in Obdam.
Bergen op Zoom buit zijn ligging op
de grens van land en water culinair
met glans uit. Aan de ene kant de
Zeeuwse Oosterschelde met vis,
schaal- en schelpdieren en in deze tijd
de verse ansjovis, aan de andere kant
het Brabantse land met tuinderijen die
nu volop geurige aardbeien en room
witte asperges leveren.
De Bergense drie A's staan bij fijnproe
vers hoog genoteerd en iedereen heeft
wel een favoriet adresje waar deze
combinatie van seizoenslekkernijen
wordt geserveerd. Voor mij is dat Res
taurant Estronino, vrij nieuw, niet in
de loop, maar toch vlak bij het centrum
en uitgebaat door twee jonge mensen,
Saskia en Alain Yperlaan.
Estronino - de naam betekent niets
maar klinkt prettig - is klein, intiem,
vrij strak ingericht, maar sfeervol,
vooral wanneer de avond valt en de
lampjes kleine lichtaccenten aanbren
gen.
Het restaurant ligt op de hoek van de
Koepelstraat en de Koepeldwars
straat, enkele tientallen meters van
parkeergarage Lindebaan. De Koepel
straat begint schuin tegenover zalen
complex De Stoelemat en loopt in een
flauwe bocht naar het
centrum. Van beide kanten is het nog
geen tien minuten lopen.
Tot voor een paar jaar was dit restau
rantje een bruingetint buurtcafé. Het
uithangbord van Café De Pijp hangt nu
in de kleine keuken waar Alain elke
donderdag zo'n tien culinair geïnteres
seerden om zich heen verzamelt voor
een thematische kookavond. Op 6 juni
aanstaande is dat bijvoorbeeld de laat
ste 'AAAvond' van dit seizoen, op 20
juni een Chardonnay-avond en op 27
juni en 4 juli een Tapas-avond.
Estronino mag ons Spaans in de oren
klinken, een Spaans restaurant is het
niet, Alain staat open voor alles, maar
het lichte karakter van de Mediterrane
keuken spreekt hem aan. Hij laat zich,
als hij uit eten gaat, graag verrassen en
zo verrast hij ook zijn gasten graag.
Dat begint al bij het aperitief, een zeer
oude Bourbon in genummerde fles en
met de hand gefilterd die een fijne oude
Cognac qua zachtheid en smaak bena
dert.
Het 3 A Menu (€32,00) begint met ge
bakken ansjovis met een rode pesto op
een salade van ingelegde groene en
witte asperges. Een mooi voorbeeld
van de geprononceerde smaken die
Alain voorstaat. Hij werkt graag met
kruiden die veel smaak hebben. De pit
tige pesto en de frisse asperges vullen
elkaar aan en harmoniëren uitstekend
met de ansjovis. Alain is zo eerlijk te
Koepelslraat 80
4611 LV Bergen op Zoom
Tel. 0164-246625
Gesloten op maandagen dinsdag, don
derdag kookavond
Keuken geopend vanaf 18.00 uur
Creditcards: Visa en Eurocard, pinnen
Kinderen: eten mee
Vegetarisch: in overleg, p.m. tapas
Rolstoel: mogelijk
Roken: restaurant bestaat uit twee de
len, doorgaans iets te regelen
bekennen dat die ansjovis niet altijd
uit de Oosterschelde komt maar ook
wel uit de Middellandse Zee.
Plet hoofdgerecht bestaat uit dikke
witte asperges die zijn gesauteerd in
olijfolie en die daardoor heerlijk knap
perig zijn gebleven. De smaak is fan
tastisch, met een licht zoete toets. Ver
rassend is de combinatie met zacht-
gebakken en royaal van teentjes knof
look voorzien speenvarken en een
compote van zoete uien (specialiteit),
wat béchamelsaus en een stevig accent
van basilicum. Een glas witte Rueda,
Oro de Castilla, is een uitmuntende be
geleider. Ook met wijn probeert Estro
nino te verrassen.
Tot slot serveert Saskia (haar over
grootvader bakte de beste bolussen
vanIJzendijke, dus er is een Zeeuwse
connectie) de derde A van het drieluik:
volrode aardbeien van de Brabantse
zandgrond met ijs en een verrukkelijke
aardbeiensaus. Het hele restaurant
geurt naar de aardbeien, dat heb je al
leen met vaderlandse vruchten van de
volle grond op het toppunt van hun
rijpheid. Een glas Rietvallei Rooi Mus-
cadel, een Zuidafrikaanse dessertwijn
van grote klasse, draagt bij tot een vol
maakte afsluiting.
Niet alleen tijdens het feest van de drie
A's is Estronino het bezoeken waard, de
kaart is steeds weer verrassend. Tapas,
bisque van kreeft, Hollandse blauw-
schimmelkaas met verse vijgen, kalf
slapjes met rauwe ham, gambastaar
ten en salie, Catalaanse kreeft- en
schelpdierenschotel, duet van tamme
gans en wilde eendenborst en een cho-
coladebom, zijn een paar voorbeelden
van de gerechten die duidelijk maken
dat Italië en Spanje de landen zijn
waaraan Alain zijn inspiratie ontleent.
Rien van Reems
De Nederlandse gratis onli-
neagenda Annapa is ermee
gestopt. Na bijna twee jaar had
den zich volgens het weekblad
Automatisering Gids weliswaar
65.000 gebruikers aangemeld,
maar slechts een handvol daar
van werd ook klant van de uit
gebreidere, betaalde diensten
waarmee het bedrijf Intrasites
zijn geld moest verdienen.
Ondanks enkele technische pro
blemen in het begin was Annapa
een handige service voor men
sen die veel op pad waren. Via
een website konden afspraken,
contactpersonen en takenlijst-
jes worden bijgehouden. Een
soortgelijke dienst wordt nog
steeds geleverd door grote por
tal-sites als Yahoo!maar die
bieden geen Nederlandstalige
interface.
Niet iedereen zet z'n huis vol
met massief eiken of Ikea.
Een kleine maan trouwe doel
groep loopt de speciaalzaken af
op zoek naar Nederlands de-
signmeubilair. Een ideale groep
om te bedienen met een website
dus en die is er nu in de vorm van
Designonly.nl.
Het is een site vol mooie plaatjes
en een simpel zoeksysteem, dat
de weg wijst naar gegevens over
de gezochte banken, tafels, kas
ten en ander moois.
Jaguar is de codenaam van de
nieuwe versie van Apple's be
sturingssysteem Mac OSX. Het
zal vanaf het eind van de zomer
te koop zijn en bevat een lange
reeks nieuwe functies die het
Mac-gebruikers nog makkelij
ker moeten maken.
Zo is er een centraal adresboek
ingebouwd, dat vanuit andere
toepassingen kan worden ge
raadpleegd. Voor netwerkge
bruikers is er een programma
atje iChat om korte berichten
uit te wisselen. Bovendien is de
netwerksoftware uitgebreid
met Rendezvous, dat automa
tisch computers en andere ap
paratuur kan opsporen, en met
Sherlock3 voor zoekacties en
diensten op het internet.
Jaguar bevat een nieuwe versie
van de mediaspeler QuickTime,
die ook het nieuwe MPEG4-for-
maat aankan. Ook de onder
steuning van Windows-netwer-
ken is aanzienlijk verbeterd,
inclusief beveiligingssoftware.
De prijzenslag bij populaire
spelcomputers is definitief
uitgebroken. Deze week werd
bekend dat Sony in de Verenig-
de Staten de prijs van zijn
PlayStation2 zal verlagen van
300 naar 250 dollar. Die prijs zal
mogelijk nog verder duiken om
het hoofd te bieden aan de con
currentie van Microsoft's Xbox.
De geavanceerdere techniek
van de Xbox met name de mo
gelijkheid om via een netwerk
aansluiting samen te spelen met
anderen_ wordt nu gecompen
seerd met een lagere prijs van de
PlayStation. Die komt eind au
gustus trouwens ook met een
online-mogelijkheid. Ook de
GameCube van Nintendo, de
derde populaire console, heeft
zo'n optie.
Na de enorme aanvoer van
Lord Of The Rings mer
chandise lag het voor de hand:
de verkoop van een Ring. In het
boek moest het voorwerp in de
Doemspleet gesmeten worden
om een ramp te voorkomen. En
in de film was al te zien dat het
ding Frodo niet bepaald veel ge
luk bracht. In tegenstelling tot
de zilveren of gouden exempla
ren die nu bij de juwelier ver
krijgbaarzijn. Op de binnen- en
buitenzijde staan elfenspreu
ken en ze worden op bestelling
gemaakt en voorzien van een
genummerd certificaat. Er is
ook een collier te koop van
geoxideerd zilver, waar je de
ring aan kunt hangen.
Gouden ring 399 euro, zilveren
ring 99 euro. Het collier kost 39
euro.