Voor altijd de culturele hoofdstad Friet met mammoetsaus, wat is dat eigenlijk? Salamanca Eten in Brugge W5 Wandelend door Sala manca vraag je je af wat ze daar bewogen heeft om zich tot Europa's culture le hoofdstad 2002 te laten kronen; een eer die deze Spaanse stad ook nog eens moet delen met het Belgische Brugge. Salamanca is name lijk een stad die deze titel permanent zou moeten dra gen. zaterdag 11 mei 2002 Het is een zeldzaam mooie stad, fraai gelegen en met een reeks monumenten van gro te historische en culturele waar de, die je echt in één dag niet al lemaal,kunt bekijken. Een stad zonder industrie, die leeft van toerisme (er komen elk jaar an derhalf miljoen buitenlandse bezoekers, alleen al in de eerste drie - koude - maanden van dit jaar 300.000), en van z'n eeu wenoude en wereldberoemde universiteit, die al uit het begin van de 13e eeuw dateert. Wat wil je nog meer, zou je zeg gen. Nou, de plaatselijke autori teiten hebben toch een beetje het idee dat Salamanca een ste vig 'museum-achtig' imago heeft. Er valt ontzettend veel te bekijken, maar 'onze histori sche rijkdommen zijn bekend', en volgens de bestuurders van Salamanca, dat uiteraard op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat, mag er wel iets eigentijdsers, iets moderners aan toegevoegd worden. Dankzij de titel Europese cultu rele hoofdstad kwam er, vooral van de Spaanse regering, 70 miljoen Euro beschikbaar die gestoken werd en wordt in het nieuwbouwen c.q. opknappen van bijvoorbeeld een theater, een galerie waarin een veel pu bliek trekkende expositie van de beroemde beeldhouwer Ro din is gehouden, een toneelthea ter, dat in moderne architectuur wordt neergezet, en een nieuw kunstencentrum. Daarmee moet Salamanca een nieuw, levendiger, dynamischer en swingender imago krijgen, waarmee het een jonger, tren dy'er publiek trekt. Hoewel: wie denkt dat Salamanca nu met swingt, die is er nog nooit ge weest. De stad heeft 170.000 in woners, en van hen zijn er niet minder dan 45.000 student. En van die 45.000 studenten zijn er weer 15.000 buitenlander, voor al afkomstig uit de Verenigde Staten. Die willen onderwijs van topniveau. Bovendien wordt in Salamanca het mooiste Algemeen Be schaafd Spaans gesproken. Zo veel studenten, vooral buiten landse, dat is natuurlijk goed voor de plaatselijke economie. Het betekent ook dat de stad re latief gezien de meeste disco's en bars van Spanje heeft (het staat op de tweede plaats in Europa, jawel, na Amsterdam). Salamanca ziet in z'n opgefriste imago wel toekomst: er wordt voor 60 miljoen Euro particulier kapitaal in nieuwe hotels geïn vesteerd, het heeft nu ook twee golfbanen en een casino, en het wil nadrukkelijk een belangrij ke congresstad worden. Dat neemt allemaal niet weg, dat veel toeristen Salamanca, op anderhalf uur autorijden ten noordwesten van Madrid gele gen, zullen blijven bezoeken om z'n historische bezienswaardig heden. Zoals de twee, met de ruggen te gen elkaar aan gebouwde ka thedralen, de oude en de nieu we. Ze staan hoog boven de rivier de Tormes, waarin de 2200 jaar oude Romeinse brug een toeristische trekpleister is. Weelderig De nieuwe en grootste kathe draal stamt uit het begin van de 16e eeuw, en is met elementen uit de Renaissance aanmerke lijk weelderiger, pompeuzer dan de kleinere en soberder Ou de Kathedraal, waarvan de bouw in 1150 begon. Die kan zich echter beroemen op de aan wezigheid van een prachtig, kleurrijk hoofdaltaar van 53 in de 16e eeuw door Nicolas Fio- rentino geschilderde panelen, gevat in gouden frames, die van het leven van Jezus en Maria verhalen. Een bezoek aan de universiteit zal uiteraard ook op ieders verlanglijstje staan. Het is er over het algemeen druk als in een attractiepark, maar als je eenmaal binnen bent moet je ze ker een kijkje nemen in de schit terende bibliotheek, een sprookje. Maar onbetwist kroonjuweel van Salamanca is het Plaza Mayor, het grote vier kante plein in het midden van de stad met zijn vier prachtige ge- velwanden. In dé bouwsteen van Salamanca, een soort zand steen uit het op vijf kilometer afstand gelegen dorp Villamay- or, geel van kleur met een hoog gehalte aan ijzeroxide dat onder invloed van de zon voor allerlei fraaie, vaak roodkleurige 'teke ning' zorgt. Achter een van de vier wanden van de Plaza Mayor zit ook het stadhuis. Daar wordt getrouwd en sinds kort mogen de bruids paren na afloop van de plechtig heid ook het balkon betreden om van daaraf hun eigen 'wuif- moment' te hebben. Maar het leukst aan het plein zijn de gale rijen met hun winkels, café's, restaurants en tapasbars, waar van je vooral als het donker is - en het feestgedruis in Salaman ca komt pas laat op gang en gaat héél lang door - een prachtig uitzicht hebt op de verlichte ge vels van het Plaza. Als je trouwens in Salamanca bent en nog wat dagen over hebt, is het zeer de moeite waard om nog wat andere steden in de provincie Castilla y Léon (hier bekend als Castilië) te bekijken. Zoals Segovia; waarvan de toe gang tot de stad letterlijk over schaduwd wordt door de resten van het 29 meter hoge, granie ten aquaduct, dat in de tiende eeuw werd gebouwd. Het ver voerde ooit water over een afstand van niet minder dan 17 kilometer. Nu is er van het aqua duct nog 760 meter over. Sego via, dat ook op de Werelderf goedlijst staat, is een klein, gezellig stadje waar je je snel op je gemak voelt. Maar hoe klein ook, in Segovia zijn er vanzelf sprekend eveneens tal van ker ken en kloosters, met vaak prachtige galerijen rond mooie patiotuinen, en musea te be zichtigen. En een andere leuke stad is Za- mora, ook wel bekend als de stad van de ooievaars. Want Za- mora heeft niet alleen 70.000 in woners, maar ook 32 ooievaars- Salamanca ligt in de regio Castilla y Léon ten Noordwesten van Madrid en op ongeveer 2000 kilometer van Utrecht. De stad ligt op 800 meter hoogte, in de vrij korte zomers wordt het er nooit té heet. Er valt weinig regen, ook voorjaar en vroe ge herfst lenen zich voor een bezoek. Per vliegtuig kom je er via vliegveld Madrid-Barajas. Iberia en KLM vliegen er dagelijks heen. Een retourtje kost minimaal een kleine 200 Euro. Vanaf Madrid kun je met de trein of een huurauto naar Salamanca. Een plezierig hotel in Salaman ca is hotel Plaza del Angel (4 sterren), op slechts 100 meter van het Plaza Mayor. Een tweepersoons kamer kost er vanaf 121 Euro, inclusief ontbijt tel. 00-34-923-217512 en www.hotelplazadelangel- .com. Meer informatie over de regio is te verkrijgen via de website www.tourspain.es van Turespana (tel. 00-34-901-300600), het Toerismebureau van Castilla y Léon (tel. 00-34-902-203030 en www. jcyl.es/turismo, van Salamanca (00-34-923- 268571), van Segovia (00-34-921-460334) of Za- mora (00-34-980-531845). Het telefoonnummer van Convento 1 is 00-34-980-500422. nesten, op één kerk alleen al drie. En uiteraard een imposan te kathedraal met prachtig houtsnijwerk in het koor, een eeuwenoude Romaanse brug in de rivier de Ouro en een Plaza Mayor. Veel kleiner en lang niet zo gezellig als die in Salamanca maar wel met een 'dak', over het hele plein, van de takken van platanen, die ze in Zamora 'Chi nese bananenbomen' noemen. En wie van al dat rondwandelen en bekijken honger heeft gekre gen, zou even buiten de stad Convento 1 binnen moeten stappen. Een oud klooster, waarvan alleen de muren nog overeind stonden, dat door een vermogend particulier tot een magnifiek hotel-restaurant is herbouwd. Je kunt er prima eten, voordelig slapen als je dat wilt (een tweepersoons kamer inclusief ontbijt kost iets meer dan 80 Euro) en je waant je te midden van eeuwenoude cul tuur. Terwijl alles - voortreffe lijk uitgevoerde - namaak is... Rob de Vries Het is een frituur die volgens Brugge Bin nenstebuiten dag en nacht open zou zijn. Alleen met het ontbijt is Memling op de hoek Hoogstraat/Ridderstraat gesloten volgens de uitgaansgids. Maar wanneer we ons om 15.03 uur melden met lekkere trek is de deur geslo ten en zijn de gordijnen toe. Wanneer we voorzichtig op het raam tikken, klinkt geblaf. Een kromgebogen vrouw in mintgroene duster verschijnt met in haar schaduw twee hondjes van een onbestemd ras. „U bent toch altijd open?" roepen we haar toe door de glazen deur.Alleen in de zomer", luidt het antwoord en haar gezicht verraadt dat ze hierover niet in discussie wil gaan. Maar we willen Vlaamse friet proevenEn wat wordt er nu eigenlijk bedoeld met mammoet- saus, vetgedrukt op de menulijst? Een passerende toerist - een van de vele - weet raad. Op de Markt zouden zich twee verkoop punten van friet bevinden. En inderdaad, 'fri tuur Peter' bakt dat het een lieve lust is. Een soort Britse queue heeft zich verzameld voor de groene blokhut op wielen. Voor friet met of zonder stoofvlees en voor friet met mammoet- saus. Het blijkt een 'verzamelsaus' te zijn van onder meer mayonaise en ketchup met ook nog uitjes erin. We leren in de file zelfs wat het verschil is tussen een viandelle een frikadel. Met nog één wachtende voor ons:Die schelen een paar centimeter." Wie een alternatief zoekt voor de vette hap kan zich dagelijks, behalve op dinsdag, vervoegen bij Het Dagelijks Brood aan de Philipstock- straat 21Net als de andere vestigingen van deze keten is dit een kruising tussen een bak kerswinkel en een lunchrestaurant. Aan de toonbank wordt - voor thuis - een heel, halfje of kwart pain quotidien verkocht ofwel am bachtelijk bereid zuurdesembrood. Producten als cider, perenstroop en groentencrème vind je hier ook én het lekkerste citroentaartje dat we in lange tijd.afèïrrWie ter plekke iets wil Friet van Peter's frituur op de Markt. eten, kan plaatsnemen aan de houten gasten- ta felVersteende broden dienen als menustan daard, de thee wordt gedronken uit grote soepmokken en een uitgesleten slagersblok zorgt voor nog meer couleur locale. Boterham men eten we er met rillettes en augurken, een extra gevulde salade met warme gegrilde gei tenkaas en siroop en, als toetje, Engelse crum ble met rode vruchten. Een beetje teveel van het goede om gezond te zijn. maar het is alle maal ook zo lekker! Omdat we nog geen adresje hebben voor van avond moet er voorwerk worden gedaan. Aan het Huidenvettersplein kun je in één klap een aantal menu's bestuderen. De kaarten van de ze visrestaurants verschillen niet zoveel. Met uitzondering van Due de Bourgogne dat het beste uitzicht heeft over de grachten en daar om misschien het meest door toeristen wordt gefrequenteerd. De gerechten zijn er ook luxer dan bij de buren. In 'de due' eet je waterzooi van kreeft, gebakken wit van jonge tarbot en langoestines met witloof. Betaalbaarder is Breydel-De Coninck aan de Breydelstraat 24 (woensdag gesloten). Voor mosselen in verschillende uitvoeringen wor den we er naartoe gestuurd, voor verse kreeft met lookboter, paling in 't groen en gebakken tong. Let niet op de inrichting: die zal uitslui tend aanhangers van het minimalisme aan spreken. Zelfs het aquarium is spaarzaam in gericht. Eigenlijk eet je nergens slecht in Brugge. Een aanrader is Sorbetière de Medici aan de Geld muntstraat 9. Alles is er klein; de taartjes, de gebakjes, het pandje zelf en het dakterras. In het Jugendstil-pandje worden bij mellow housemuziek ook lunchgerechten geserveerd, hartige taarten en quiches, salades met 'war me groentjes' en Franse boterbrioches met een bijzondere vulling. Alles is huisgemaakt. De vruchtencoulis, de 'sauce anglaise', de fonds voor de warme sau zen, maar ook de pralines en de patisserie. En natuurlijk het ijs. La Sorbetière bijvoorbeeld is een combinatie van 'ijsgekoelde sabayon van Champagne met een anglaise van verse pistaches en een waaier van verse vruchten'. Wie een Claudia bestelt, krijgt 'warme vruch ten volgens de markt met kirsch, vanille de Bourbon-ijs en een anglaise vanille de Bour bon'. Ook de mini-patisserie in de etalage, zoals de bavarois met 'verse pistachen en witte choco ladecrème met coulis en vers fruit', is te mooi om op te eten. Zelfs de tosti's in de Singe d'Or aan 't Zand 18 zijn om te onthouden, zoals de croque boem- boem met spaghettisaus in het nagenoeg in tact gebleven koffiehuis uit 1888. En in plaats van twee geplette boterhammen met zweet- kaas eet je er een croque monsieur met goede hesp, perfect gesmolten kaas en een rijkgevul- de salade met comichons en huisgemaakte mayonaise voor 4 euro. De Brugse Tripel anno 1439 smaakt er best bij. Na dit glaasje 'levend bier met nagisting in de fles' denk je even dat het gouden aapje op de schouw heeft bewogen. Het best, daarover zijn de bandenmakers van Michelin het roerend met elkaar eens, eet je bij De Karmeliet aan de Langestraat 19. 'Met ze ven kruiden gemarineerde zalm, chartreuse van bloemkool en broccoli, toast geparfu meerd met tomaat en rozemarijn' is een van de (voor)gerechten die Geert van Hecke's signa tuur draagt. Maar ook: 'zeetong uit Zeebrug- ge, meunière, verse morieljes en groene groen ten, risotto met Oud Brugge-kaas'. En: 'Mechelse asperges, gekonfijte aardappelen en verse morielje, met een jus van kip en platte peterselie'. Het goedkoopste menu kost 50 eu ro (wordt helaas niet geserveerd in het week einde); 'Brugge die scone' is met 120 euro het duurst. Verwacht geen kleine porties als je te gast bent bij de bourgondisch in alle opzichten goedgekeurde Van Hecke. Op het moment dat we na de kaaswagen willen uitbuiken, arri veert een tableau met maar liefst vier desserts per persoon, de één nog lekkerder dan de an der. Onvergetelijk is de ravioli - van boven ge- karamelliseerd, van onder zacht - die gevuld blijkt te zijn met warme Bourbon-vamlle. En dan worden er ook nog mignardises bij de kof fie geserveerd. We zijn uitgegeten in Brugge! Ellen Scholtens De unieke beeldententoonstelling van Rodin op het binnenhof van de universtiteit van de Spaanse stad trekt veel bezoekers.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2002 | | pagina 33