Scoren op de
designmarkt
Asperges zijn dit jaar vroeger dan ooit
Le Marquis: noblesse oblige
Dr.No
Productiegebieden
13
James Bond
Tweenies
Seventies
Black Hole
vrijdag 12 april 2002
De snelheid waarmee de
Senseo Crema een bak
je koffie zet, staat in schril
contrast met de lange perio
de die het duurde om het ap
paraat te ontwikkelen. De
machine van WAAC's De
sign, Philips en Douwe Eg
berts betaalt zich echter ra
zendsnel terug. Want nu al is
'de nieuwe manier van kof
fiezetten' een enorm succes.
Publieke erkenning voor een
schaduwberoep.
Je moet een beetje excentriek
zijn, wil je scoren op de design-
markt. Dat althans, is de me
ning van Joost Alferink. En de
oud-Zwollenaar, tegenwoordig
woonachtig in de Randstad,
heeft daar geen enkel probleem
mee. „Loop ik in Harderwijk,
dan ben ik al snel een homo."
Opvallen dus, zowel qua uiter
lijk (lees: design) als karakter
(lees: inhoud). „Je moet een toe
gevoegde waarde hebben."
Het is zijn levensmotto. En ar
beidsethos. Het succes van de
Senseo Crema, het koffiezetap-
paraat-nieuwe-stijl van Douwe
Egberts, sterkt hem in die be
roepshouding. En geef hem eens
ongelijk. Binnen enkele maan
den is het apparaat 'een onge
kend succes' geworden. Maar
liefst driehonderdduizend Cre
ma's zijn - gedoseerd - over de
toonbank gegaan. Dat hadden
er meer kunnen zijn als DE, die
de productie en het laatste deel
van de ontwikkeling ervan bij
Philips heeft neergelegd, op een
dergelijk succes had gerekend.
De koffiepads, de speciale zak
jes voor het apparaat, blijken
niet aan te slepen: vijf miljoen
per week is nog te weinig. „Het
is wel kicken", reageert Joost
Alferink. „Niemand had dit
verwacht. En als het dan zo
scoort, is dat natuurlijk fantas
tisch."
De Crema legt het bedrijf WA
AC's, dat Alferink in 1992
samen met drie ontwerpers op
richtte, natuurlijk geen windei
eren. Zo won het de prijs Goed
Industrieel Ontwerp, categorie
concept/consumentenproduc
ten, van Designlink. En - be
langrijker - heeft het apparaat
de naam WAAC's op de markt
gezet. „We hoeven ons nu ten
minste niet meer iedere keer
voor te stellen. We beginnen met
bagage. Het sterkt het vertrou
wen dat anderen in je bedrijf
hebben. En daarbij hoef je niet
meer op verjaardagen telkens
uit te leggen wat je nu precies
doet. Ook dat is lekker."
Aanspreken
Het ontwikkelen van het appa
raat is vooral weten te commu
niceren, zegt Alferink. „Je moet
het zo zien: de Senseo moest de
mensen aanspreken, qua uiter
lijk en gebruiksvriendelijkheid.
En dan ga je tekenen, dat op zich
natuurlijk al een vorm van com
municatie is. Uiteindelijk is
daar de 'platte beverstaart' uit
gekomen, zoals wij de Senseo
omschrijven. De lijnen lopen in
elkaar over en iedereen kan 'm
bedienen. Ook mensen met een
lichamelijke aandoening, zoals
reuma. Dat is belangrijk." De
sign moet het oog betoveren en
het hart veroveren. Dat is kort
weg de boodschap die Alferink
heeft. Hij voert die eisen door in
alle ontwerpen. Of het nu gaat
om consumentenproducten,
verpakkingen of interieurs - de
zaken waarmee WAAC's zich
bezighoudt. Hij wil een trend
setter zijn, en geen volger. „En
ik doe het niet voor het geld. Al
thans, niet meer. Als ik snel bin
nen wil zijn, had ik wel voor een
carrière in de handel gekozen.
Design is vooral een ambacht,
en één waarvoor je een lange
adem nodig hebt. Ja, natuurlijk
is er een aardige boterham
mee te verdienen. Gelukkig wel,
want voor niets gaat de zon
op."
Andere ontwerpen van WAAC's
zijn onder meer vuilnisbakken,
de interieurs van veertienhon
derd postagentschappen en van
de informatiecentra voor de
HSL's en het automatenbekertje
van DE. Zaken dus die de ge
middelde consument nagenoeg
niet opvallen. Ze zijn er gewoon.
„Je werkt inderdaad in de scha
duw, qua bedrijf dan. Maar het
product op zich is de kroon op je
werk. Hoort het ook te zijn.
Daarbij heeft het wel een deel
van je ziel: zonder jouw creati
viteit ontstaat het niet. Of wordt
het tenminste anders. Dat is de
voldoening die je eruit haalt."
Harold de Haan
Informatie: WAAC's, Henne-
kijnstraat 37B in Rotterdam
(010-412.6999 of www.waacs.
nl).
Joost Alferink: „Het product op zich is de kroon op je werk."
foto Ingrid van Beek/GPD
Er is weer een nieuwe James
Bond-film in aantocht en dat
zorgt elke keer weer voor een
nieuwe 'Bond van adverteer
ders' die direct of indirect inha
ken.
Eerder al laten lieten Aston
Martin en Philips trots weten
dat ze nadrukkelijk zullen op
duiken in de 'Die Another Day'
die dit jaar nog moet uitkomen.
En hoewel Bond alias 007 door
gaans een Omega-klokje om de
pols heeft, is het de firma
Swatch die het 40-jarig jubile
um van James Bond eert met eejn
speciale collectie Swatches.
In totaal gaat het om twintig
horloges die verspreid over dit
jaar in de winkel komen te lig
gen. Elk horloge is gekoppeld
aan een van de vele James Bond
films. De horloges variëren van
strak zwart (Dr. No) tot goud
kleurig (Goldfinger) en hebben
allemaal een klein 007-opdruk-
je. De prijs per horloge varieert.
Van de eerste vijf modellen kost
het goedkoopste 65 euro. Het
Goldfinger-horloge is met 110
euro het duurste.
Het aspergeseizoen 2002
wordt volgende week offi
cieel geopend. Op dat moment
zijn de asperges van de volle
grond al in vrijwel alle betere
supermarkten en bij de groen-
tenspecialisten verkrijgbaar.
Dat is in de afgelopen decennia
nooit voorgekomen. Het uitzon
derlijk goede voorjaarsweer
heeft ertoe bijgedragen dat de
asperges dit jaar twee tot drie
weken eerder verschijnen.
Asperges zijn er in verschillende
soorten. De grootste belangstel
ling gaat uit naar de roomwitte
stengels die voornamelijk in
Noord-Brabant en Limburg
worden geteeld. Een belangrijk
deel gaat naar Duitsland. Onze
oosterburen eten namelijk drie
tot vijfmaal zoveel asperges als
wij. Omdat men in Duitsland zo
verzot is op 'Spargel' heeft men
daar in de afgelopen jaren de
arealen met aspergeplanten
aanzienlijk uitgebreid. Dat kan
gevolgen hebben voor de prij
zen. Wanneer de export naar
Duitsland stagneert, dalen hier
de prijzen. Dat lijkt gunstig
maar is het niet. Want aanneme
lijk is dat de aspergetelers door
de krimpende export him area
len inkrimpen. Minder op
brengst leidt tot prijsstijgingen.
Ten onrechte menen velen dat
schillen een hoop tijd en moeite
kost. Het is een fluitje van een
cent, zeker wanneer men kiest
voor de allerbeste asperges: de
AA - 1. Staat er 'extra' bij, dan
zijn de asperges voor de export
naar onder andere Frankrijk
bestemd. Het zijn mooie rechte,
tamelijk dikke asperges die
zich, wanneer ze vers zijn, ge
makkelijk met een dunschiller
laten schillen. In de betere su
permarkten en bij de groenten-
specialisten worden asperges
zelfs geschild aangeboden. De
ware liefhebbers zullen daar
van geen gebruik maken omdat
het bij reeds geschilde asperges
moeilijk is om ze op hun vers
heid te testen. De geschilde as
perges worden namelijk ver
pakt in folie aangeboden.
Dunschiller
Asperges moeten met een dun
schiller van het kopje naar be
neden toe steeds iets dikker
worden geschild. Nadat het on
derste deel (ca. 3 cm) van elke
Hoewel de meeste asperges
(ca. 94 afkomstig zijn uit
Noord-Limburg, de Limburgse
en Brabantse Peel en de omge
ving van Bergen op Zoom wor
den ze tegenwoordig ook in
steeds grotere hoeveelheden in
andere delen van ons land ge
teeld. Die nieuwe meestal vrij
kleine productiegebieden lig
gen onder andere in Drenthe,
Twente, Flevoland, de Achter
hoek en de Veluwe, op de
Utrechtse Heuvelrug, in 't Gooi
en achter de duinen van Noord
en Zuid-Holland en Zeeland.
Grote onderlinge verschillen
stengel is afgesneden, kan men
de asperges een kwartiertje in
koud water leggen.
Asperges test men op hun vers
heid door er goed naar te kijken
en er heel zacht in te knijpen.
Een goede asperge mag niet
houtig aanvoelen en mag er be
slist niet, ook niet aan de onder
zijde, uitgedroogd uitzien. Ze
moeten stevig aanvoelen en van
gelijke dikte zijn.
Verse asperges zijn het lekkerst
wanneer ze worden gegeten op
de dag dat ze werden gestoken.
Na ongeveer drie dagen loopt de
smaak terug. De sappigheid laat
dan ook te wensen over en dat
kan men niet voorkomen door
de asperges na het schillen lang
durig in koud water te leggen.
Een badje van circa 15 minuten
is al voldoende. Wil men ze lan
ger in het water laten liggen,
dan dient het water na drie uur
te worden ververst. De smaak
wordt er beslist niet beter van.
De asperges krijgen er een wate
rige smaak door. De ware lief
hebber kookt de asperges in wa
ter uit de bronnen van Evian
Per twee liter voegt hij een thee
lepel zout toe. Het toevoegen
van suiker en boter zoals men
vroeger wel deed, heeft nauwe
lijks zin. Door de suiker kunnen
stugge vezels enigszins malser
worden maar dan moet men wel
een pot vol suiker aan het kook
water toevoegen.
Asperges worden gegeten om
hun smaak. Het is een van de
weinige groentesoorten die als
een hoofdgerecht kunnen wor
den opgediend. Met een plakje
gekookte ham, een gekookt eitje
en wat gesmolten of geklaarde
boter is het al een feestmaal. Zo
ging het eeuwenlang.
Pas toen de nouvelle cuisine in
de jaren '70 de kop opstak,
kwam er verandering in. Men
combineert de asperges tegen
woordig graag met gepocheer
de, gebakken en geroosterde vis.
Zalm is van alle vissoorten de
meest favoriete om samen met
asperges op te dienen. Daar
naast kan men er vrijwel alle
-lichtere vleessoorten, licht ge
vogelte, eieren en kaas bij op
dienen.
Kooktijden
Vroeger legde je de gaar gekook
te asperges met de vingers op
een vork en bracht ze zo naar de
mond. Er kwamen dan ook al
tijd vingerkommetjes met water
op tafel. Door de kooktijden iets
te bekorten - de asperges mogen
nog licht beetgaar zijn - kunnen
we de stengel met het mes in
stukken snijden en aan de vork
geprikt naar de mond brengen.
De vingerkommetjes en de ser
vetten om de hals zijn verdwe
nen.
De kooktijden hangen nauw sa
men met de versheid en de kwa
liteit van de asperges. Dagverse
asperges van de allerhoogste
kwaliteit (AA - 1) kan men het
'beste met kokend water opzet
ten en 10 - 12 minuten, met het
deksel op de pan, zachtjes laten
koken. Daarna laat men de as
perges nog eens 10-12 minuten
in de gesloten pan liggen. Ze zijn
dan precies goed: niet te zacht,
maar ook niet te hard.
Asperges van een iets mindere
kwaliteit laat men meestal 2 mi
nuten langer koken en men laat
ze ook 2 minuten langer in de ge
sloten pan boven de uitgescha
kelde warmtebron liggen.
Hans Belterman
Volgende week treft u in de da
gelijkse rubriek recepten voor
verschillende gerechten met as
perges aan. Daarbij behoren
ook de (maaltijd)salades, waar
voor de asperges al voor het ko
ken in stukjes kunnen worden
gesneden.
Het uitzonderlijk goede voorjaarsweer heeft ertoe bijgedragen dat
de asperges dit jaar twee tot drie weken eerder verschijnen.
foto Jeroen Kuit
zijn er nauwelijks. Bij proeve-
rijen in restaurant Kaatje bij de
Sluis in Blokzijl (Ov.) konden
sommige 'proevers' het niet na
laten om op te merken dat de as
perges van de voormalige Zui
derzeebodem een ietwat ziltige
smaak hadden en zich mede
daardoor uitstekend leenden
voor combinaties met verschil
lende vissoorten. Dat je met wat
zeezout in het kookwater ook de
asperges uit andere contreien
geschikt kan maken om met vis
te combineren, was bij de heren
'proevers' blijkbaar niet be
kend.
Het was een herkenningspunt: de
blauwe markiezen van restau
rant De Blauwe Markies in Renesse,
maar ze gaan verd wi j nenHet restau
rant, behorend bij het Badhotel Re-
nesse heeft een metamorfose onder
gaan en straalt warme elegantie uit
met een prachtig tapijt in zwart, goud
en geel, gordijnen in blauw en geel en
met Alcantara-leer in dezelfde kleu
ren beklede stoelen. Hierbij past een
nieuwe naam: Le Marquis.
Chef-kok Wim Oudesluys heeft de
zomerkaart die deze week is inge
gaan
bij de nieuwe situatie aangepast. Im
mers: noblesse oblige, adeldom ver
plicht.
Het begint al bij de amuse die uit vier
kleine hapjes bestaat op een vierkant
bordje: Eendenrillette met een schijf
je zwarte truffel, een witte asperge uit
Frankrijk en lamsoren, coquille met
kreeftenolie en een decoratief vanil
lestokje, carpaccio van het Belgisch
blauw-witte rund met gorgonzola en
een romig Schouws mosterdsoepje.
Een waaier van smaken en daarmee
een overweldigend begin.
Wim Oudesluys kookt Méditerraan,
maar gebruikt veel Schouwse pro
ducten. Als ik aan tafel ga, golven de
geuren van versgebakken tijm-roze-
marijnbrood de keuken uit.
Kenmerkend voor de lichte toets van
Le Marquis is dat het aantal voorge
rechten de hoofdgerechten met twee
overtreft. De gast heeft naast de kaart
keus uit vier menu's en ik besluit het
Menu Marché (€25,00) te nemen. Dit
menu wisselt met de dag en dat is
vooral gedaan om hotelgasten wat
afwisseling te bieden. De chef-kok
maakt gebruik van de aanbiedingen
op de markt en de gast mag kiezen
tussen vis of vlees. Het vlees is van
daag eend en de vis waarnaar mijn
voorkeur uitgaat is grietfilet.
Maar eerst het voorgerecht, een Sala
de van eendenleverterrine verrijkt
met flinterdunne plakjes Friese na
gelkaas. Veel frisse groene sla, ver
mengd met groene asperges vormt de
basis die in volle harmonie is met de
pittige smaken van de terrine en de
kaas. Olijfolie en een heerlijke krui
dendressing worden apart in karaf jes
geserveerd.
De grietfilet op een bedje van lamso
ren smaakt voortreffelijk en wordt
begeleid door een bijzondere wortel-
Restaurant Le Marquis
Laone 2-4
4325 EK Renesse
Tel. 0111-462500
Zeven dagen van de week ge
opend
Lunch van 12.00 tot 14.30 uur
Diner in april vanaf 18.00 uur en
per 1 mei vanaf 17.30 uur.
Creditcards: Visa, Eurocard,
Amex en Diners Club
Rolstoel: met ingang van 1 okto
ber invalidentoilet
Kinderen: aangepaste porties
Vegetarisch: apart menu, lid
van Bond van Vegetarische Res
taurants
Roken: rookvrije zones
saus waarin ik zowel zoet als zuur
bespeur. Wim Oudesluys experimen
teert graag en komt dan soms tot nog
al gewaagde concepten. Je krijgt hier
niet het geijkte.
Tot slot arriveert een complex nage
recht, een carpaccio van ananas met
vanille en vijgen, een dun plakje filo-
deeg en cassissorbet en een glaasje in
laagjes gevuld met caramel, kersen-
room en mintroom. Een heerlij k zoete
afsluiting.
Verse groenten, vruchten en kruiden
lijken het handelsmerk van de chef
kok en naast het Menu Gourmande
(€35,00) en het Menu Gastronomique
(€50,00) is er een groentenrijk Menu
Jardinière (€35,00) voor gasten die
geen vis of vlees willen.
Tussen de diverse Schouwse produc
ten trekt 'op Duiveland gekweekte
waterkers' mijn aandacht. Deze
kruidige groente blijkt uit Dreischor
te komen. Deze waterkers is ook de
basis van een romige soep met een
stapeltje getrancheerde gerookte pa
ling (€10,00). De topper onder de
voorgerechten is een Combinatiege
recht van kreeft, coquilles, groene as
perges en frisse salade met een witte
wijndressing (€22,00).
Een primeur is het Combinatiege
recht van Schouws lamsvlees van de
Levenstrydse dijk, dat bestaat uit fi
let, ribstukje en krokante zwezerik
met een saus van dadels en Sauterne
(€21,50) en even streekgebonden is
de Gestoomde Oosterscheldepaling
met een puree van knolselderij en
dragon met de klassieke Béarnaise
saus (€25,00).
Een keuken vol kleur, geur en sma
ken is mijn indruk van Le Marquis.
Rien van Reems
De Tweenies, opvolgers van
de populaire Teletubbies,
zijn al weer een tijdje te zien op
de Nederlandse televisie (elke
dag om 10.00 en 16.00 uur op
Nederland 3). De onvermijdelij
ke merchandising begint nu
goed op gang te komen.
Speelgoedfabrikant Hasbro
bijvoorbeeld brengt een com
plete Tweenies-lijn op de markt
met de vier vrolijke vriendjes en
hond Doodles in de hoofdrol.
Het assortiment omvat onder
andere knuffels (€17,99), puz-
zelblokken (€14,99) en rugzak
jes (€19,99).
Min of meer tegelijkertijd komt
uitgever Tirion met vijf
Tweenies-boeken. Net als het
programma mikken de boeken
op de allerkleinsten. De prijs
van de boeken bedraagt €3,99.
In het Expo Center in Hengelo
wordt 31 mei de eerste editie ge
houden van de Mega 7Ó's Party
Vier grote bekende bands uit de
jaren zeventig staan samen op
een podium: Middle of the Road,
The Rubettes, Boney M. en
MUD.
Om de oude tijden optimaal te
laten herleven komen ook Wip
neus Pim, inclusief Ome Wil
lem (Edwin Rutten) naar het
Expo Center. 'Twente is hiermee
een hip evenement rijker, want
hip is het om bands uit the se
venties met hun originele, ge
zichtsbepalende bandleden en
specifieke sound, live aan het
werk te zien. 'House is out en Se
venties is in!aldus de organi
satie.
Het idee om een dergelijk spek
takel te organiseren komt van
het Expo Center en Herman
Potgieter, directeur/program
meur van popcentrum Podium
in Hardenberg.In Podium tra
den al diverse topbands uit de
jaren zeventig op.
Rubik's Cube heeft, zoveel jaren
later, een opvolger gekregen.
Peter's Black Hole is een driedi
mensionaal schuifraam dat is
opgebouwd uit kubusjes. In de
uitgangspositie staat op elk
zichtbaar kubusje een zilveren
ster. Eén blokje ontbreekt. In die
vrije ruimte kun je schuiven met
de kubusjes. De zilveren sterren
verdwijnen en felgekleurde
sterren verschijnen maar ook
zwarte vlakjes.
Het is de bedoeling om alle ster
ren te laten verdwijnen. Peter's
Black Hole is een echte brein
breker. Er zijn meer dan vijf mil
jard combinaties mogelijk.
Slechts één positie is de juiste.
De bedenker, de Belg Peter
Dejonghe, kan het in 3 minuten
45. Deze 36-jarige informati
cus/uitvinder heeft zich sinds
het einde van de jaren '80 gespe
cialiseerd in 3D-spelletjes.
Peter's Black Hole is te koop
bij Intertoys voor 14,99 euro.
Zie ook www.petersblackhole.
com