Smullen en griezelen van Draculafiguurtjes Een extra eitje kan absoluut geen kwaad PZC Angstaanjagende zoetwaren scoren In den Wijngaard een topper 12' Pokémon Espresso Trendy Jezus Rode Gids Harlekijn *&a vrijdag 8 maart 2002 Hoe angstaanjagender het snoepgoed, hoe blijer de kinderen. Op hek sen, vampieren en spoken lij - kende lekkernijen is het kroost verzot. De zoetwa ren wereld speelt daar han dig op in, zo bleek op de in ternationale zoetwarenvak- beurs ISM in Keulen. Wat eens begon met een in een chocolade-ei verbor gen speelgoedpoppetje ofwel de zogenoemde Kinder Surprise, is uitgegroeid tot een wereldwijde en miljarden euro's beslaande samenwerking tussen speel goed- en snoepgoedfabrikan ten. Logisch, want kinderen houden van snoepen, maar net zo veel van spelen. Het is een succesvol samenspel. Met een Draculafiguurtje als lollystok of een heks met in de bezemsteel verpakte snoepjes beleven de peutei-s en kleuters veel plezier. Vrijwel alle bekende buis- en boekfiguren, komen tot leven. Enkele voorbeelden: Spider- man, de Teletubbies, de familie Simpson, Batman, Tom Jerry, Winnie the Pooh, Donald Duck, Mickey Mouse, TNveenies en Ac tion-Man. Tijdens de zoetwa- renvakbeurs bleek dat het geld vooral wordt ingezet op Harry Potter. De tovenaarsleerling is in talrijke snoepvarianten voor radig, zoals eetbare Harry Pot- terbrilletjes en draailollies. Na een druk op de knop vliegt Har ry op zijn bezem door het lucht ruim, terwijl professor Snape, eveneens uit de Potter-boeken, toverbewegingen maakt. Hond Fluffy Candy Hander is een an der voorbeeld. Bij dit goed ver pakte snoep bewaakt een drie koppige hond de Steen der Wij zen. Overigens, niet iedereen mag Harry Pottersnoep op de markt brengen. Voor de licen ties moet behoorlijk worden be taald. De Amerikaanse familie onderneming Mars (onder meer Twix, Snickers, M&M's, Bounty en Mars) trok voor de rechten flink de portemonnee en be dacht de magische Smekkies en Chocokikkers. Vaak betalen de kostbare licenties zich terug, want het chipsmerk Lays zou zonder de Pokémonflippo's geen marktleider zijn. Ook 'ongelooflijk' Haribo bezit een belangrijke licentie. Op de snoepverpakkingen figureert de tv-muis, die we kennen van 'Die Zendung mit der Maus'. Snoep- gigant Nestlé - mondiaal marktaandeel zeven procent - koestert de Disney-rechten. De Zwitserse onderneming maakt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Haribo, ook lekkernijen voor volwassenen. Bekend is Nestlé onder meer met KitKat, Smar- ties, After Eight en Lion. Met de zoete snackrepen ofwel candybars zoals Mars, Lion en Snickers, gaat het trouwens wat minder. „Concurrentie is er vooral van ijs, Cup-a-Soup en de gezondere tussendoortjes", vertelt Rien de Koning van het marktonderzoeksbureau Infor mation Resources uit Zaltbom- mel. Voorts schetst hij de op komstvan de duurdere chocola derepen met een cacaogehalte van meer dan zeventig procent. „Opvallend is verder de stijgen de verkoop van kwaliteitsdrop met Arabische gom zoals Auto drop, en chipsuitdeelverpak- kingen.Vorig jaar steeg de ver koop van die grote chipszakken in supermarkten met veertien procent naar ruim 24 miljoen euro. De gewone candybars van Mars mogen weliswaar minder ge wild zijn, maar in miniatuur vorm en diverse soorten verpakt - onder het merk Celebrations - vinden Twix, Bounty, Mars en Snickers gretig aftrek. Fabri kanten wrijven in de handen bij deze groei, want met uitdeelver pakkingen verdienen ze veel meer. „De groei van lollies is over zijn hoogtepunt heen", meldt De Koning. Dit is een re den waarom Chupa Chups mikt op zoetwaren voor ouderen. Daartoe werd de divisie Adult Segment opgericht. Directeur David Peters zegt: „Het Adult Segment ontwikkelt nieuwe en restyled bestaande producten. Onze eerste wapenfeit is de re styling van de ademverfrisser Smints. Dit snoepgoed is be doeld voor de hoger opgeleide en in de stad wonende vrijgezel le man of vrouw van tussen de achttien en ruim dertig jaar." Smints moet echter wel opbok sen tegen TicTac, dat op zijn beurt allerlei nieuwe smaakjes verzint. In de zoetbranche verschijnen compleet nieuwe producten zel den. De laatste zeer succesvolle noviteit is het zuurtje Campino. „Die nieuwe smaken worden alsmaar extremer", legt Rien de Koning uit. „Een paar voorbeel den zijn extra sterk, extra mint en zeer zure snoepjes ofwel sour power. Daarnaast zit ook ge- bitsreinigende kauwgom in de lift." Omzet Al die nieuwe smaken, de uit deelverpakkingen en zo nu en dan een echte noviteit, zorgen voor een aardige stijging van de zoetwaren- en chocoladever koop. Met naar verwachting drie a zes procent. In 2000 be droeg de totale Nederlandse omzet ruim drie miljard euro. Veel echt Nederlandse bedrij ven zijn er niet. CSM heeft met Red Band een sterk merk in huis. „Nederland is nooit een zoetwarenland geweest. Wel zijn we een grote exporteur van chocolade en van drop", consta teert directeur John van de Kolk van de Vereniging Bakkerij - en Zoet warenindustrie Alex van Hoof Kinderen zijn verzot op speelgoed verpakt in snoepgoed. Griezelen tijdens Halloween spreekt ook Nederlandse kinde ren aan en dit verklaart het groeiende aanbod angstaanja gende chocoladefiguren. Snoep dient niet alleen lekker te smaken, er moet ook wat mee te lachen zijn. Ruim tien jaar geleden maak te ik deel uit van een proef- panel voor eieren dat door weekblad Panorama werd geor ganiseerd. De resultaten van die proeverij werden vlak voor de paasdagen gepubliceerd. Hoewel ik tussen de eieren veel minder smaakverschillen kon opmerken dan ik had verwacht, legde een van de redactrices van het blad wel een uitspraak van mij vast. Daarvan heb ik tot op de dag van vandaag enige spijt, want die opmerking van mij pakte verkeerd uit. De kantte kening 'Ik geef de voorkeur aan een ei van een tevreden kip' werd mij door een groot aantal vooruitstrevende producenten kwalijk genomen. Later toen men mij aan enkele hooggeleerde heren van de landbouwuniversiteit te Wage- ningen voorstelde, werd het een en ander mij nogmaals verwe ten. Want het bleek dat na her haalde onderzoeken was komen vast te staan dat kippen die in de juist door mij zo verguisde leg batterijen hun werk moeten doen, als de meest tevreden kip pen kunnen worden be schouwd. Zij worden immers aan de lopende band voorzien van hun natje en hun droogje en dat stemt die kippen tot tevre den kippen. Sinds die proeverij heb ik mij wat vaker dan gebruikelijk be ziggehouden met het wel en wee van onze kippen en hun eieren. Ik ben een groot liefhebber van gerechten waarin eieren een rol spelen. Je moet ze eigenlijk op elk moment van de dag achter de hand hebben. Dat is geen overbodige luxe, want met eie ren kun je in de keuken veel kan ten uit. Sterker nog, met eieren kun je tal van gerechten verfij nen en op smaak brengen. Eie ren maken de meest stugge mas sa's luchtig en de bindkracht van eieren is fenomenaal. In het begin van de jaren '80 werd de consumptie van eieren en producten die met eieren worden bereid niet meer gesti muleerd. Onder het mom van het hoge cholesterolgehalte van eieren werd het eten van meer dan twee eieren per week als bij - zonder kwalijk aangemerkt. Sinds die tijd zijn er in ons land nog vele miljoenen eieren ge legd en wordt ons het eten van eieren veel minder kwalijk ge nomen dan destijds wel het ge val was. Tegenwoordig neemt men aan dat je gerust drie eieren per week kunt consumeren en het wordt je niet meer kwalijk genomen wanneer je er eentje extra neemt. In deze tijd van het jaar, met de Paasdagen in het vooruitzicht, consumeren we meer eieren dan in andere jaargetijden. Eieren, het symbool van het nieuwe le ven, behoren bij het voorjaar. Tot aan de Tweede Wereldoor log en in sommige streken in ons land nog lang daarna was het een goede gewoonte om tijdens de Paasdagen veel eieren te eten. Van een bestelling van honderd eieren voor een gezin dat uit vier personen bestond keek geen enkele leverancier vreemd op. Wel 'verdiende' het gezin met zo'n bestelling een bijzondere premie: tien eieren extra. Van het feit dat men tijdens de Paasdagen wel meer dan tien ei eren per persoon per dag op at keek vond geen mens abnor maal. Bij wedstrijden voormen sen die de meeste eieren konden verorberen telde men deelne mers die binnen twintig minu ten ook twintig eieren opaten. Soms waren het er zelfs meer. Tegenwoordig eten we in ons land ruim 180 eieren per per soon per jaar. De meeste eieren, 120 stuks, eten we thuis bij het ontbijt, als spiegeleieren op het brood, als een omelet bij de war me maaltijd, in pannenkoeken, flensjes, taarten en koekjes uit eigen oven. Ongeveer 45 eieren kunnen we als 'verscholen' of 'onzichtbare' eieren beschou wen, want die worden voor ons verwerkt in het gebak van de banketbakker, in het ijs dat we in de supermarkt kopen of al likkend op straat opeten. Eieren zitten ook in de mayonaise en aanverwante sauzen die we kant-en-klaar in een pot kopen en in de snackbar op de patat ge schept krijgen. Het kleinste aantal eieren (ca. 15 stuks) con sumeren wij in restaurants en andere eetgelegenheden, waar toe ook de bedrijfskantines ge rekend worden. Hans Belterman In de dagelijkse receptenru briek treft u volgende week ge rechten aan die met eieren wor den samengesteld. Het gaat daarbij om omeletten, roerei eren en hard en zacht gekookte eieren die in romige sauzen wor den opgediend. Het zijn geen uitgesproken vegetarische ge rechten maar wel aantrekkelijk voor hen die wat minder vis, vlees en gevogelte willen eten. Als velen betreur ook ik het vertrek van een culinair talent als Maartje Boudeling, maar er is een troost. Niet alleen is zij bij Inter Scaldes opgevolgd door een topkok die ook nog Zeeuwse 'roots' heeft, daarnaast is er het voor deel dat de jonge talenten die haar bij stonden over Zeeland zijn uitge zwermd wat voor een aantal zaken een stimulans is gebleken. Zo tref ik in Yerseke een hoofdschud dende Nelly Steketee aan. Nelly is het boegbeeld van de horeca in Yerseke en ze staat haar mannetje in de keuken. Maar ze staat versteld van de prestaties van haar nieuwe chef-kok Günther Blok, die Manoir Inter Scaldes verruil de voor Nelly's Eeterij In den Wijn gaard. De eerlijke Oosterscheldekeuken van In den Wijngaard met oesters, kokkels en kreeften stond bij mij toch al hoog aangeschreven, maar is nu een echte topper. Er is duidelijk sprake van een culinaire verfijning, terwijl de gemoe delijke, typisch Yersekse sfeer is geble ven. Na een allerhartelijkste ontvangst krijg ik bij de aperitief van het huis, een Kir Royale (€5,00), een lauwwarme oester in de schelp met een sabayon- saus als amuse. Omdat ik een allergie voo£ oesters heb opgedaan, een ernsti ge culinaire handicap in onze provin cie, vervangt de gastvrouw de Zeeuwse lekkernij binnen de kortste keer voor een niet minder lekkere terrine van eendenlever. De gastheer roemt de kookkunst van de nieuwe chef en adviseert mij eens culi nair te laten verwennen door het sur prisemenu van vijf gangen te nemen voor 44,50, hetgeen een wijze keus blijkt te zijn. Het menu opent met een lauwwarme salade van kreeft met een koriander dressing, een kleurrijk bord waarop de rozerode kreeft fraai contrasteert met de groene salade. De kreeft is perfect en de witte huiswijn, ChardonnayDo- maine de Sarret uit de Languedoc, zeer aromatisch, smaakt er goed bij. Ik heb ergens gelezen dat (goede) Chardonnay de lievelingswijn is van Günther Blok. De tweede gang bestaat uit een romige Vissoep die voor 5,75 op de kaart staat. Vaak worden voor vissoep restjes vis gebruikt maar in deze krachtige soep zwemmen mooie stukken tong- en kabeljauwfilet tusen de Zeeuwse gar naaltjes. Het vervolg is voor mijliefhebber van St. Jacobsmosselen, een echte verras sing: twee prachtige coquilles flanke ren een mousse van knolselder en zijn versierd met een in de lengte gehal veerde groene asperge. Een klassieke Noilly Pratsaus completeert dit prach tige gerecht. De coquilles hebben dat typische zoetje in de nasmaak en ik ge niet er van met kleine hapjes om de smaaksensatie zo lang mogelijk vast te houden. De broer van Nelly zorgt er voor dat er wekelijks verse coquilles Eeterij In den Wijngaard Wijngaardstraat 16 4401 CS Yerseke Tel. 0113-576222 Tot en met 30 juni dinsdag en woens dag gesloten, van 1 juli tot en met 30 september woensdag gesloten Keuken open van 12.00 tot 15.00 en van 17.00 tot 21.00 uur 's Zondags hele dag open vanaf 12.00 uur Creditcards: Visa en Eurocard Rolstoel: invalidentoilet aanwezig Kinderen: kindermenuutje Vegetarisch: in samenspraak met keu ken Roken: geen gescheiden plaatsen uit Noorwegen de keuken van Günther Blok bereiken. Het hoofdgerecht, al weer een en al eenvoud, blijkt eveneens een smaakex- plosie in te houden: op de huid gebak ken griet op een julienne van boontjes en oesterzwam met een verrukkelijke truffeljus. Vier plakjes zwarte truffel leveren een geslaagd contrast met het wit van de vis. De begeleidende frisse sla is aangemaakt met een dressing waarin bescheiden gebruik is gemaakt van zuren, zodat de Chardonnay er niet onder lijdt. Smalle frietjes lijken mij een compromis te zijn tussen In den Wijngaard oude en nieuwe stijl. Tot slot verschijnt een Grand Dessert van grote klasse: pistache- en vanille- ijs, een cylinderglaasje met bananen- mousse, een schandaliglekkere crème brulée met lavendel, geconfijte ananas en grapefruit, passievruchtvlees en chocolademousse onder een kletskop. Vis, schaal- en schelpdieren zijn de pa- radepaardjes van In den Wijngaard en chef-kok Günther Blok weet daar als geen ander weg mee. De voorgerechten variëren van Garnalencocktail (€10,50) via een halve gekookte kreeft met cocktailsaus en mayonaise voor 2 personen 16,00 per persoon) tot Zeeuwse oesters, vijf nullen 18,00). Natuurlijk is er Kreeftensoep 7,75) en bij de vis diverse kreeftenbereidin gen 31,00) en Zeetong in roomboter gebakken 29,50), maar ook Gegril de tongschar met basilicumsaus 160 0)Voor de vl eesliefhebber heeft men keus uit Kalfsentrecote met roze- marijnsaus 17,50), Runderhaasbief stuk met champignonsaus of peper saus 19,00) en Gegrilde Ribeye met kruidenboter 15,00). Interessant is het wekelijks wisselend Vismenu met wat de markt biedt. Rien van Reems De Game Boy krijgt er een klein broertje bij, de Poké mon Mini. Volgens Nintendo is het de kleinste spelcomputer met losse spelletjes. Hij is bij voorbeeld minder dan een halve N Game Boy Advance groot. De fy kinderen krijgen een apparaatje van grofweg 7 bij 6 centimeterin de knuistjes. Ze kunnen kiezen uit de kleuren lichtblauw, paars b en groen. Medio maart komt-ie 7 in de winkel voor 52 euro, inclu sief het spel Pokémon Party. Dat is een puur actiespel voor alle sportieve Pokémon-fans: „Je kunt dansen, dribbelen met een basketball, of een balletje trap pen met al je favoriete Poké mon!Daarnaast zijn drie an dere spelletjes te koop voor 17 euro. Nespresso en Saeco brengen de eerste volledig automa tische espressomachine voor ge- portioneerde koffie op de Euro pese markt. „De kwaliteit en versheid van de koffie in capsu les worden gecombineerd met het meest innovatieve druk-op- de-knop systeem", zeggen ze. De machine is voorzien van een carrousel met vier comparti menten. Dat maakt het mogelijk maximaal twintig kopjes in ver schillende smaken achter el kaar te bereiden. De machine reinigt zichzelf. De prijs: 749 Liefhebbers van trendy heb- j bedingetjes kunnen sinds kort ook in Nederland terecht voor een 'Jesus Action Figure'. De vijftien centimeter hoge plastic pop van de Amerikaanse 1 gadget-producent Archie Mc- Phee kan de armen zegenend opheffen en heeft wieltjes onder j de voeten 'voor soepele glij-ac- i tie'. De Jesus Action Figure in een verpakking met bijbelcitaten is volgens een medewerkster van distributeur Radical Funshop- ping in Amsterdam vooral te koop in trendgevoelige cadeau winkels. Onder de noemer Op zoek naar verlichting heeft McPhee eenheel assortimentre- ligieuze artikelen 'met een knip oog' Zo dient een hemelsblau- j we, zesarmige hindoe-godheid I als kaarsenstandaard en piept een Boeddha met laptop van zacht vinyl als je erin knijpt. De medewerkster van Radical Funshopping kon niet zeggen of i de Jesus Action Figure in de Ver- I enigde Staten tot protesten van behoudende christenen heeft geleid. De Katholieke Liga maakte in 1997 in haar jaarlijk se rapport over antikatholieke uitingen afkeurend melding van McPhee's creatie Nunzilla, een angstaanjagende non met groe ne ogen. De Michelin-inspecteurs hebben 520 restaurantsin Frankrijk een of meer sterren toebedeeld. Drie zaken krijgen de derde ster. Dat zijn l'Arns- bourg (Untermuhltal vlakbij Barenthal), Ledoyen en Le Cro codile (beide in Parijs). Al met al verwierven 38 zaken hun eerste ster. De keerzijde: 38 restau rants raakten hun enige ster kwijt. Er zijn twee tendenzen te bespeuren, zo laat Michelin we ten. Zo zien we de terugkeer van de streekkeuken en de opmars van nieuwe smaakcombinaties. Vissoep, geroosterde Poularde de Bresse en appeltaart zijn fa voriete gerechten van liefheb bers van de authentieke keuken. De nieuwe Rode Gids France 2002, gedrukt in een oplage van 550.000 exemplaren, kost 22,80 Christofle vond voor alle kin deren Folletto uit. Folletto is een vrolijke haiiekijn, die bordjes, bekers, eierdopjes, do zen en servetringen versiert. Daarmee biedt de gedekte tafel een speelse aanblik. De prijzen zijn niet misselijk. Een koffertje met twee ontbijtkoppen komt bijvoorbeeld op 136 euro, een beker 129 euro en een eierdop 90 euro. - M

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2002 | | pagina 12