Smullen en griezelen
van Draculafiguurtjes
Een extra eitje kan absoluut geen kwaad
PZC
Angstaanjagende
zoetwaren scoren
In den Wijngaard een topper
12'
Pokémon
Espresso
Trendy Jezus
Rode Gids
Harlekijn
*&a
vrijdag 8 maart 2002
Hoe angstaanjagender
het snoepgoed, hoe
blijer de kinderen. Op hek
sen, vampieren en spoken lij -
kende lekkernijen is het
kroost verzot. De zoetwa
ren wereld speelt daar han
dig op in, zo bleek op de in
ternationale zoetwarenvak-
beurs ISM in Keulen.
Wat eens begon met een in
een chocolade-ei verbor
gen speelgoedpoppetje ofwel de
zogenoemde Kinder Surprise, is
uitgegroeid tot een wereldwijde
en miljarden euro's beslaande
samenwerking tussen speel
goed- en snoepgoedfabrikan
ten. Logisch, want kinderen
houden van snoepen, maar net
zo veel van spelen. Het is een
succesvol samenspel. Met een
Draculafiguurtje als lollystok
of een heks met in de bezemsteel
verpakte snoepjes beleven de
peutei-s en kleuters veel plezier.
Vrijwel alle bekende buis- en
boekfiguren, komen tot leven.
Enkele voorbeelden: Spider-
man, de Teletubbies, de familie
Simpson, Batman, Tom Jerry,
Winnie the Pooh, Donald Duck,
Mickey Mouse, TNveenies en Ac
tion-Man. Tijdens de zoetwa-
renvakbeurs bleek dat het geld
vooral wordt ingezet op Harry
Potter. De tovenaarsleerling is
in talrijke snoepvarianten voor
radig, zoals eetbare Harry Pot-
terbrilletjes en draailollies. Na
een druk op de knop vliegt Har
ry op zijn bezem door het lucht
ruim, terwijl professor Snape,
eveneens uit de Potter-boeken,
toverbewegingen maakt.
Hond
Fluffy Candy Hander is een an
der voorbeeld. Bij dit goed ver
pakte snoep bewaakt een drie
koppige hond de Steen der Wij
zen. Overigens, niet iedereen
mag Harry Pottersnoep op de
markt brengen. Voor de licen
ties moet behoorlijk worden be
taald. De Amerikaanse familie
onderneming Mars (onder meer
Twix, Snickers, M&M's, Bounty
en Mars) trok voor de rechten
flink de portemonnee en be
dacht de magische Smekkies en
Chocokikkers. Vaak betalen de
kostbare licenties zich terug,
want het chipsmerk Lays zou
zonder de Pokémonflippo's
geen marktleider zijn.
Ook 'ongelooflijk' Haribo bezit
een belangrijke licentie. Op de
snoepverpakkingen figureert de
tv-muis, die we kennen van 'Die
Zendung mit der Maus'. Snoep-
gigant Nestlé - mondiaal
marktaandeel zeven procent -
koestert de Disney-rechten. De
Zwitserse onderneming maakt,
in tegenstelling tot bijvoorbeeld
Haribo, ook lekkernijen voor
volwassenen. Bekend is Nestlé
onder meer met KitKat, Smar-
ties, After Eight en Lion.
Met de zoete snackrepen ofwel
candybars zoals Mars, Lion en
Snickers, gaat het trouwens wat
minder. „Concurrentie is er
vooral van ijs, Cup-a-Soup en
de gezondere tussendoortjes",
vertelt Rien de Koning van het
marktonderzoeksbureau Infor
mation Resources uit Zaltbom-
mel. Voorts schetst hij de op
komstvan de duurdere chocola
derepen met een cacaogehalte
van meer dan zeventig procent.
„Opvallend is verder de stijgen
de verkoop van kwaliteitsdrop
met Arabische gom zoals Auto
drop, en chipsuitdeelverpak-
kingen.Vorig jaar steeg de ver
koop van die grote chipszakken
in supermarkten met veertien
procent naar ruim 24 miljoen
euro.
De gewone candybars van Mars
mogen weliswaar minder ge
wild zijn, maar in miniatuur
vorm en diverse soorten verpakt
- onder het merk Celebrations -
vinden Twix, Bounty, Mars en
Snickers gretig aftrek. Fabri
kanten wrijven in de handen bij
deze groei, want met uitdeelver
pakkingen verdienen ze veel
meer. „De groei van lollies is
over zijn hoogtepunt heen",
meldt De Koning. Dit is een re
den waarom Chupa Chups mikt
op zoetwaren voor ouderen.
Daartoe werd de divisie Adult
Segment opgericht. Directeur
David Peters zegt: „Het Adult
Segment ontwikkelt nieuwe en
restyled bestaande producten.
Onze eerste wapenfeit is de re
styling van de ademverfrisser
Smints. Dit snoepgoed is be
doeld voor de hoger opgeleide
en in de stad wonende vrijgezel
le man of vrouw van tussen de
achttien en ruim dertig jaar."
Smints moet echter wel opbok
sen tegen TicTac, dat op zijn
beurt allerlei nieuwe smaakjes
verzint.
In de zoetbranche verschijnen
compleet nieuwe producten zel
den. De laatste zeer succesvolle
noviteit is het zuurtje Campino.
„Die nieuwe smaken worden
alsmaar extremer", legt Rien de
Koning uit. „Een paar voorbeel
den zijn extra sterk, extra mint
en zeer zure snoepjes ofwel sour
power. Daarnaast zit ook ge-
bitsreinigende kauwgom in de
lift."
Omzet
Al die nieuwe smaken, de uit
deelverpakkingen en zo nu en
dan een echte noviteit, zorgen
voor een aardige stijging van de
zoetwaren- en chocoladever
koop. Met naar verwachting
drie a zes procent. In 2000 be
droeg de totale Nederlandse
omzet ruim drie miljard euro.
Veel echt Nederlandse bedrij
ven zijn er niet. CSM heeft met
Red Band een sterk merk in
huis. „Nederland is nooit een
zoetwarenland geweest. Wel
zijn we een grote exporteur van
chocolade en van drop", consta
teert directeur John van de Kolk
van de Vereniging Bakkerij - en
Zoet warenindustrie
Alex van Hoof
Kinderen zijn verzot op speelgoed verpakt in snoepgoed.
Griezelen tijdens Halloween
spreekt ook Nederlandse kinde
ren aan en dit verklaart het
groeiende aanbod angstaanja
gende chocoladefiguren.
Snoep dient niet alleen lekker te smaken, er moet ook wat mee te lachen zijn.
Ruim tien jaar geleden maak
te ik deel uit van een proef-
panel voor eieren dat door
weekblad Panorama werd geor
ganiseerd. De resultaten van die
proeverij werden vlak voor de
paasdagen gepubliceerd.
Hoewel ik tussen de eieren veel
minder smaakverschillen kon
opmerken dan ik had verwacht,
legde een van de redactrices van
het blad wel een uitspraak van
mij vast. Daarvan heb ik tot op
de dag van vandaag enige spijt,
want die opmerking van mij
pakte verkeerd uit. De kantte
kening 'Ik geef de voorkeur aan
een ei van een tevreden kip'
werd mij door een groot aantal
vooruitstrevende producenten
kwalijk genomen.
Later toen men mij aan enkele
hooggeleerde heren van de
landbouwuniversiteit te Wage-
ningen voorstelde, werd het een
en ander mij nogmaals verwe
ten. Want het bleek dat na her
haalde onderzoeken was komen
vast te staan dat kippen die in de
juist door mij zo verguisde leg
batterijen hun werk moeten
doen, als de meest tevreden kip
pen kunnen worden be
schouwd. Zij worden immers
aan de lopende band voorzien
van hun natje en hun droogje en
dat stemt die kippen tot tevre
den kippen.
Sinds die proeverij heb ik mij
wat vaker dan gebruikelijk be
ziggehouden met het wel en wee
van onze kippen en hun eieren.
Ik ben een groot liefhebber van
gerechten waarin eieren een rol
spelen. Je moet ze eigenlijk op
elk moment van de dag achter
de hand hebben. Dat is geen
overbodige luxe, want met eie
ren kun je in de keuken veel kan
ten uit. Sterker nog, met eieren
kun je tal van gerechten verfij
nen en op smaak brengen. Eie
ren maken de meest stugge mas
sa's luchtig en de bindkracht
van eieren is fenomenaal.
In het begin van de jaren '80
werd de consumptie van eieren
en producten die met eieren
worden bereid niet meer gesti
muleerd. Onder het mom van
het hoge cholesterolgehalte van
eieren werd het eten van meer
dan twee eieren per week als bij -
zonder kwalijk aangemerkt.
Sinds die tijd zijn er in ons land
nog vele miljoenen eieren ge
legd en wordt ons het eten van
eieren veel minder kwalijk ge
nomen dan destijds wel het ge
val was. Tegenwoordig neemt
men aan dat je gerust drie eieren
per week kunt consumeren en
het wordt je niet meer kwalijk
genomen wanneer je er eentje
extra neemt.
In deze tijd van het jaar, met de
Paasdagen in het vooruitzicht,
consumeren we meer eieren dan
in andere jaargetijden. Eieren,
het symbool van het nieuwe le
ven, behoren bij het voorjaar.
Tot aan de Tweede Wereldoor
log en in sommige streken in ons
land nog lang daarna was het
een goede gewoonte om tijdens
de Paasdagen veel eieren te
eten. Van een bestelling van
honderd eieren voor een gezin
dat uit vier personen bestond
keek geen enkele leverancier
vreemd op. Wel 'verdiende' het
gezin met zo'n bestelling een
bijzondere premie: tien eieren
extra.
Van het feit dat men tijdens de
Paasdagen wel meer dan tien ei
eren per persoon per dag op at
keek vond geen mens abnor
maal. Bij wedstrijden voormen
sen die de meeste eieren konden
verorberen telde men deelne
mers die binnen twintig minu
ten ook twintig eieren opaten.
Soms waren het er zelfs meer.
Tegenwoordig eten we in ons
land ruim 180 eieren per per
soon per jaar. De meeste eieren,
120 stuks, eten we thuis bij het
ontbijt, als spiegeleieren op het
brood, als een omelet bij de war
me maaltijd, in pannenkoeken,
flensjes, taarten en koekjes uit
eigen oven. Ongeveer 45 eieren
kunnen we als 'verscholen' of
'onzichtbare' eieren beschou
wen, want die worden voor ons
verwerkt in het gebak van de
banketbakker, in het ijs dat we
in de supermarkt kopen of al
likkend op straat opeten. Eieren
zitten ook in de mayonaise en
aanverwante sauzen die we
kant-en-klaar in een pot kopen
en in de snackbar op de patat ge
schept krijgen. Het kleinste
aantal eieren (ca. 15 stuks) con
sumeren wij in restaurants en
andere eetgelegenheden, waar
toe ook de bedrijfskantines ge
rekend worden.
Hans Belterman
In de dagelijkse receptenru
briek treft u volgende week ge
rechten aan die met eieren wor
den samengesteld. Het gaat
daarbij om omeletten, roerei
eren en hard en zacht gekookte
eieren die in romige sauzen wor
den opgediend. Het zijn geen
uitgesproken vegetarische ge
rechten maar wel aantrekkelijk
voor hen die wat minder vis,
vlees en gevogelte willen eten.
Als velen betreur ook ik het vertrek
van een culinair talent als Maartje
Boudeling, maar er is een troost. Niet
alleen is zij bij Inter Scaldes opgevolgd
door een topkok die ook nog Zeeuwse
'roots' heeft, daarnaast is er het voor
deel dat de jonge talenten die haar bij
stonden over Zeeland zijn uitge
zwermd wat voor een aantal zaken een
stimulans is gebleken.
Zo tref ik in Yerseke een hoofdschud
dende Nelly Steketee aan. Nelly is het
boegbeeld van de horeca in Yerseke en
ze staat haar mannetje in de keuken.
Maar ze staat versteld van de prestaties
van haar nieuwe chef-kok Günther
Blok, die Manoir Inter Scaldes verruil
de voor Nelly's Eeterij In den Wijn
gaard.
De eerlijke Oosterscheldekeuken van
In den Wijngaard met oesters, kokkels
en kreeften stond bij mij toch al hoog
aangeschreven, maar is nu een echte
topper. Er is duidelijk sprake van een
culinaire verfijning, terwijl de gemoe
delijke, typisch Yersekse sfeer is geble
ven.
Na een allerhartelijkste ontvangst
krijg ik bij de aperitief van het huis, een
Kir Royale (€5,00), een lauwwarme
oester in de schelp met een sabayon-
saus als amuse. Omdat ik een allergie
voo£ oesters heb opgedaan, een ernsti
ge culinaire handicap in onze provin
cie, vervangt de gastvrouw de Zeeuwse
lekkernij binnen de kortste keer voor
een niet minder lekkere terrine van
eendenlever.
De gastheer roemt de kookkunst van de
nieuwe chef en adviseert mij eens culi
nair te laten verwennen door het sur
prisemenu van vijf gangen te nemen
voor 44,50, hetgeen een wijze keus
blijkt te zijn.
Het menu opent met een lauwwarme
salade van kreeft met een koriander
dressing, een kleurrijk bord waarop de
rozerode kreeft fraai contrasteert met
de groene salade. De kreeft is perfect en
de witte huiswijn, ChardonnayDo-
maine de Sarret uit de Languedoc, zeer
aromatisch, smaakt er goed bij. Ik heb
ergens gelezen dat (goede) Chardonnay
de lievelingswijn is van Günther Blok.
De tweede gang bestaat uit een romige
Vissoep die voor 5,75 op de kaart
staat. Vaak worden voor vissoep restjes
vis gebruikt maar in deze krachtige
soep zwemmen mooie stukken tong- en
kabeljauwfilet tusen de Zeeuwse gar
naaltjes.
Het vervolg is voor mijliefhebber van
St. Jacobsmosselen, een echte verras
sing: twee prachtige coquilles flanke
ren een mousse van knolselder en zijn
versierd met een in de lengte gehal
veerde groene asperge. Een klassieke
Noilly Pratsaus completeert dit prach
tige gerecht. De coquilles hebben dat
typische zoetje in de nasmaak en ik ge
niet er van met kleine hapjes om de
smaaksensatie zo lang mogelijk vast te
houden. De broer van Nelly zorgt er
voor dat er wekelijks verse coquilles
Eeterij In den Wijngaard
Wijngaardstraat 16
4401 CS Yerseke
Tel. 0113-576222
Tot en met 30 juni dinsdag en woens
dag gesloten, van 1 juli tot en met 30
september woensdag gesloten
Keuken open van 12.00 tot 15.00 en van
17.00 tot 21.00 uur
's Zondags hele dag open vanaf 12.00
uur
Creditcards: Visa en Eurocard
Rolstoel: invalidentoilet aanwezig
Kinderen: kindermenuutje
Vegetarisch: in samenspraak met keu
ken
Roken: geen gescheiden plaatsen
uit Noorwegen de keuken van Günther
Blok bereiken.
Het hoofdgerecht, al weer een en al
eenvoud, blijkt eveneens een smaakex-
plosie in te houden: op de huid gebak
ken griet op een julienne van boontjes
en oesterzwam met een verrukkelijke
truffeljus. Vier plakjes zwarte truffel
leveren een geslaagd contrast met het
wit van de vis. De begeleidende frisse
sla is aangemaakt met een dressing
waarin bescheiden gebruik is gemaakt
van zuren, zodat de Chardonnay er niet
onder lijdt. Smalle frietjes lijken mij
een compromis te zijn tussen In den
Wijngaard oude en nieuwe stijl.
Tot slot verschijnt een Grand Dessert
van grote klasse: pistache- en vanille-
ijs, een cylinderglaasje met bananen-
mousse, een schandaliglekkere crème
brulée met lavendel, geconfijte ananas
en grapefruit, passievruchtvlees en
chocolademousse onder een kletskop.
Vis, schaal- en schelpdieren zijn de pa-
radepaardjes van In den Wijngaard en
chef-kok Günther Blok weet daar als
geen ander weg mee. De voorgerechten
variëren van Garnalencocktail
(€10,50) via een halve gekookte kreeft
met cocktailsaus en mayonaise voor 2
personen 16,00 per persoon) tot
Zeeuwse oesters, vijf nullen 18,00).
Natuurlijk is er Kreeftensoep 7,75)
en bij de vis diverse kreeftenbereidin
gen 31,00) en Zeetong in roomboter
gebakken 29,50), maar ook Gegril
de tongschar met basilicumsaus
160 0)Voor de vl eesliefhebber heeft
men keus uit Kalfsentrecote met roze-
marijnsaus 17,50), Runderhaasbief
stuk met champignonsaus of peper
saus 19,00) en Gegrilde Ribeye met
kruidenboter 15,00). Interessant is
het wekelijks wisselend Vismenu met
wat de markt biedt.
Rien van Reems
De Game Boy krijgt er een
klein broertje bij, de Poké
mon Mini. Volgens Nintendo is
het de kleinste spelcomputer
met losse spelletjes. Hij is bij
voorbeeld minder dan een halve N
Game Boy Advance groot. De fy
kinderen krijgen een apparaatje
van grofweg 7 bij 6 centimeterin
de knuistjes. Ze kunnen kiezen
uit de kleuren lichtblauw, paars b
en groen. Medio maart komt-ie 7
in de winkel voor 52 euro, inclu
sief het spel Pokémon Party. Dat
is een puur actiespel voor alle
sportieve Pokémon-fans: „Je
kunt dansen, dribbelen met een
basketball, of een balletje trap
pen met al je favoriete Poké
mon!Daarnaast zijn drie an
dere spelletjes te koop voor 17
euro.
Nespresso en Saeco brengen
de eerste volledig automa
tische espressomachine voor ge-
portioneerde koffie op de Euro
pese markt. „De kwaliteit en
versheid van de koffie in capsu
les worden gecombineerd met
het meest innovatieve druk-op-
de-knop systeem", zeggen ze.
De machine is voorzien van een
carrousel met vier comparti
menten. Dat maakt het mogelijk
maximaal twintig kopjes in ver
schillende smaken achter el
kaar te bereiden. De machine
reinigt zichzelf. De prijs: 749
Liefhebbers van trendy heb- j
bedingetjes kunnen sinds
kort ook in Nederland terecht
voor een 'Jesus Action Figure'.
De vijftien centimeter hoge
plastic pop van de Amerikaanse 1
gadget-producent Archie Mc-
Phee kan de armen zegenend
opheffen en heeft wieltjes onder j
de voeten 'voor soepele glij-ac- i
tie'.
De Jesus Action Figure in een
verpakking met bijbelcitaten is
volgens een medewerkster van
distributeur Radical Funshop-
ping in Amsterdam vooral te
koop in trendgevoelige cadeau
winkels. Onder de noemer Op
zoek naar verlichting heeft
McPhee eenheel assortimentre-
ligieuze artikelen 'met een knip
oog' Zo dient een hemelsblau- j
we, zesarmige hindoe-godheid I
als kaarsenstandaard en piept
een Boeddha met laptop van
zacht vinyl als je erin knijpt.
De medewerkster van Radical
Funshopping kon niet zeggen of i
de Jesus Action Figure in de Ver- I
enigde Staten tot protesten van
behoudende christenen heeft
geleid. De Katholieke Liga
maakte in 1997 in haar jaarlijk
se rapport over antikatholieke
uitingen afkeurend melding van
McPhee's creatie Nunzilla, een
angstaanjagende non met groe
ne ogen.
De Michelin-inspecteurs
hebben 520 restaurantsin
Frankrijk een of meer sterren
toebedeeld. Drie zaken krijgen
de derde ster. Dat zijn l'Arns-
bourg (Untermuhltal vlakbij
Barenthal), Ledoyen en Le Cro
codile (beide in Parijs). Al met al
verwierven 38 zaken hun eerste
ster. De keerzijde: 38 restau
rants raakten hun enige ster
kwijt. Er zijn twee tendenzen te
bespeuren, zo laat Michelin we
ten. Zo zien we de terugkeer van
de streekkeuken en de opmars
van nieuwe smaakcombinaties.
Vissoep, geroosterde Poularde
de Bresse en appeltaart zijn fa
voriete gerechten van liefheb
bers van de authentieke keuken.
De nieuwe Rode Gids France
2002, gedrukt in een oplage van
550.000 exemplaren, kost 22,80
Christofle vond voor alle kin
deren Folletto uit. Folletto
is een vrolijke haiiekijn, die
bordjes, bekers, eierdopjes, do
zen en servetringen versiert.
Daarmee biedt de gedekte tafel
een speelse aanblik. De prijzen
zijn niet misselijk. Een koffertje
met twee ontbijtkoppen komt
bijvoorbeeld op 136 euro, een
beker 129 euro en een eierdop 90
euro.
- M