Anekdotes te keur over eten en drinken Balinezen hakken beelden Eemhof Lammetjes Prostitutie Winterflora Noord wijk Prinsen Herbouw na brand Culinair Museum Drentse heideschapen spelen een voorname rol bij het be heer van het Aekingerzand, een relatief onbekend, maar niette min groots stuifzandgebied vlak bij Appelscha. Zondag 10 maart begeleidt een boswachter van Staatsbosbeheer belang stellenden naar de kudde waar in de eerste lammetjes rondhup pelen. De twee uur durende excursie begint om 13.30 uur in het bezoekerscentrum Drents Friese Wold, Terwisscha 6a; Ap pelscha. Deelname is gratis. Aanmelden: tel. 0516 - 46 40 20. Kijken en bekeken worden, verleiding en afkeer, gedo gen en verbieden. Vanaf maan dag 9 maart kan in het Amster dams Historisch Museum aan de Kalverstraat 92 in Amster dam een tentoonstelling worden bekeken over vier eeuwen pros titutie in de hoofdstad. Dat ge beurt aan de hand van schilde rijen van Steen, Vermeer en Van Honthorst. Ook de meningen en verhalen van hoeren zelf ont breken niet. Het Amsterdam Historisch Mu seum is van maandag tot en met vrijdag geopend van 10 tot 17 uur en op zaterdag en zondag van 11 tot 17 uur. Meer informatie: tel. 020 - 523 18 22 en internet www.ahm.nl Overdekte bloembollenten toonstellingen alom in deze periode. Die van Hoogwoud wordt 'Winterflora Midden West-Friesland' genoemd en hij vindt plaats van vrijdag 8 tot en met zondag 10 maart in Sport centrum De Weijver. De ten toonstelling wordt dit keer op geluisterd door een aantal oude brandweerauto's met de daarbij behorende attributen. Openingstijden: dagelijks van 10 tot 18 uur. Meer informatie: mevrouw A. Kool, tel. 0226-35 44 70. Ook dit jaar organiseert de WV Holland Rijnland weer de fietstocht Noordwijk-Madu- rodam-Noordwijk. Die is dit maal extra interessant omdat in het geheel vernieuwde Maduro- dam een voorjaarstentoonstel ling over het Koninklijk Huis wordt gehouden. Het 45 kilometer lange traject voert de deelnemers via Katwijk en het duingebied rond de Was- senaarse Slag naar het minia tuurstadje en ook de terugtocht leidt voornamelijk door het schitterende duingebied noor delijk van Den Haag. De zogeheten 'Vuurtorenfiets tocht' kan vanaf maart elke dag worden gereden en deelname kost 15,50 (kinderen van 4 tot en met 11 jaar 13,50) inclusief routebeschrijving, koffie met gebak en entree Madurodam. Meer informatie: VVV Holland Rijnland, Grent 8 in Noordwijk, tel. 0900 -202 04 04. Het broedseizoen staat voor de deur en dat betekent dat het grootste deel van de Groote Peel tot half juli wordt gesloten. Maar voor het zover is kan er op zondag 10 maart onder leiding van een boswachter nog een hele dag worden rondgezworven door dit Nationaal Park bij Ne- derweert. Er wordt ongeveer 20 kilometer afgelegd en daarvoor is bij elkaar zes uur uitgetrok ken. Geen uitgebreide verhalen ditmaal, maar wel heel veel tijd om te genieten van de stilte. De wandeling begint om 10 uur bij bezoekerscentrum 'Mijl op Ze ven', Moostdijk 15, Ospel-Ne- der-weert en het spreekt vanzelf dat waterdichte schoenen een vereiste zijn. Lunchpakket zelf mee nemen; verrekijker eventu eel ook. Aanmelden: tel. 0495 - 64 14 97. Als het edelhert de 'Koning van het Woud' is, dan zijn reeën toch zeker de 'Prinsen'. Hoewel het even sierlijke als schuwe dieren zijn, slaagde Liesbeth Verwoerd er toch in ze op de gevoelige plaat vast te leg gen. Haar foto's, resultaat van veel geduld en nog meer door zettingsvermogen, zijn tot en met zondag 31 maart te bewon deren in bezoekerscentrum 'Zandenbos', Eperweg 132, Nunspeet. Openingstijden: van dinsdag tot en met zondag van 10-17 uur en de toegang is gra tis. Meer informatie: tel. 0341 - 25 29 96. zaterdag 2 maart 2002 De Eemhof van Center- Pares brandde in 2000 af en wordt in mei weer her opend. Dit park nabij Zee- wolde telt ruim 700 bunga lows. Die bleven bij de brand gespaard. Voor herbouw van het hart, met Aqua Dome, Market Square en Action Factory als ontmoetings plekken, kwamen am bachtslieden uit alle delen van de wereld. En leefde bio loog en idealist Jean Hen- kens zich helemaal uit. Het is stil geweest rond het Culinair Museum in Amersfoort, gevestigd in het zelfde pand als het befaamde restaurant MariënhofMaar met de nieuwe eigenaar is een ambitieus plan van aanpak ge maakt om het museum weer vol op onder de aandacht te bren gen. Je hoeft geen tafel in het restau rant Mariënhof te reserveren om een bezoek te brengen aan het Culinair Museum. En een be zoek aan het museum leidt niet tot een verplichte versnapering elders in het pand. Kortom, het aangename en het nuttige hoe ven niet per definitie verenigd te worden. „Maar het mag natuur lijk wel", zegt mevrouw Winnif- red Planjer, gids en woordvoer der van het museum. De geschiedenis van het eten en drinken in Nederland van pre historie tot heden, luidt de titel van de permanente expositie, ingericht op twee bovenverdie pingen van Mariënhof. De ten toonstelling loopt sinds 1994. „Opzet indertijd was om het vooral anekdotisch te maken", zegt Winnifred Planjer. „Dit museum is enig in zijn soort in ons land. In Appelscha heb je weliswaar een kookmuseum, maar dat is op een andere leest geschoeid." Aan de hand van vitrines met voorwerpen uit een bepaalde periode wordt de bezoeker door de geschiedenis van het eten en drinken geleid. Het begint uiteraard met de jacht in de pre historie en eindigt met het f ast- Schilderijen geven een beeld hoe een keuken er vroeger uitzag. food uit de 2 lste eeuw. Daar tus senin een breed scala aan potten en pannen, bestek en servies, voorwerpen en afbeeldingen, grondstoffen en producten en keukeninventarissen die ieder hun eigen periode uitbeelden en hun eigen verhaal (laten) vertel len. Plan is om ook tijdelijke tentoonstellingen in te richten, workshops te houden en lezin gen te organiseren of een proe- verij. Zilvercollectie Trots is het museum op een uit gebreide zilvercollectie van Kempen en Begeer. Door ruim tegebrek is slechts een klein deel te bewonderen. „Misschien dat we straks met wisselexposities meer kunnen laten zien", hoopt Winnifred Planjer. Andere pronkstukken zijn het Loos- drechts porselein en de biblio theek van de vermaarde Neder landse kok W. te Meij. Essentieel onderdeel van de ten toonstelling is de persoonlijke toelichting door de gidsen. Me vrouw Planjer ('ik heb altijd al belangstelling voor kunstge schiedenis gehad') heeft de af gelopen jaren veel verhalen, anekdotes en spreekwoorden verzameld die een relatie met eten en drinken hebben en per vitrine wordt wel een hilarisch feit vermeld. Vooral de uitleg van spreekwoorden en gezegdes foto's Brand Overeem spreekt altijd tot de verbeel- ding. „Waar komt de uitdrukking vandaan dat de vrouw de broek aan heeft, denk je", is de retori sche vraag van Winnifred. „Uit rond 1550 toen de man, die tot dan de scepter in de keuken zwaaide, deze taak overdroeg aan zijn vrouw. De kookbroek die hij aan had, trok hij letterlijk uit en gaf deze aan zijn vrouw." Nog een fraaie: de eindjes niet meer aan elkaar kunnen kno pen. „Sloeg op de dure damas ten servetten. Had je weinig geld, dan liet je kleine maken. Maar die kon je niet omknopen, de eindjes waren te kort." „Weet je dat er na 1500 eigenlijk helemaal geen echt Hollandse keuken meer was? Er kwamen zoveel invloeden van buitenaf dat dat verwaterde." Wat was die Hollandse keuken precies? „Soep, bonensoep, linzensoep en bonen." Aardappels kwamen pas veel later, geïmporteerd uit Amerika. En hoe kwamen we in de Middeleeuwen toch aan dat zakmes? „Toen er geen bestek was nam een man zelf zijn eigen mes mee, Inderdaad, dat stak hij in zijn zak." En uit de 20e eeuw die witte kast met die bak en dat kraantje? „Daar komt de term ijskast vandaan, het ijs ging er boven in en het smeltwater lekte via het kraantje weg." „En wist je dat wij pas 200 jaar, sinds 1780, met het bestek eten zoals we dat nu kennen, een mes, vork en een lepel. Daarvoor graaide men gezamenlijk uit de pan. Maar dat vond men toch niet zo hygiënisch." Van diverse musea en particu lieren heeft 'Amersfoort' voor werpen in bruikleen, zoals de fraaie VOC-scheepskist, tijde lijk afgestaan door het Scheep vaartmuseum in Amsterdam. De kist staat tegenover een vi trine met talrijke bekende en onbekende specerijen. Door een druk op de knop kan de bezoe ker de geur van de specerij op snuiven. „Specerijen waren erg duur. Daar komt de term peper duur vandaan." Verpleegster Ook aandacht voor dranken als koffie, thee en chocolade. „Vooral dit laatste was vreselijk duur. Er werden ook geneeskun dige krachten aan toegeschre ven Vandaar dat Droste de ver pleegster als logo gebruikte. Maar de voornaamste kracht van chocolade was, zo dacht men, waar wij nu de viagra-pil voor hebben." Nog even over die Hollandse keuken. „Kinderen werd laatst gevraagd wat zij typisch Hol lands eten vonden. Bovenaan stond de pizza, dan spaghetti en macaroni, vervolgens bami en nasi en tenslotte de hamburger." Genoeg werk aan de winkel voor het museum, derhalve. Twintig eeuwen Nederlandse eet- en drinkhistorie is overi gens een iets te pretentieuze ti tel voor de tentoonstelling, want de bezoeker wordt met ta melijk grote zevenmijlslaarzen door de geschiedenis gejaagd. Wat meer diepgang en iets min der forse sprongen zou best mo gen, maar dat vraagt uiteraard wel extra ruimte. Gelukkig wordt veel goedge maakt door de persoonlijke rondleiding van de gidsen, die met him anekdotes, verhalen en uitleg voor de noodzakelijke bruggetjes tussen de diverse on derdelen zorgen en zo de dode voorwerpen in de vitrines tot le ven wekken. Gerard Chel Het Culinair Museum is ge vestigd aan de Kleine Haag 2 in Amersfoort. Tel. 033-463 10 25 of e-mail info@winpla.- demon.nl. Het museum is uit sluitend toegankelijk op af spraak. Het is ook mogelijk om een per soonlijke rondleiding met een van de gidsen te krijgen. Duur circa een uur. De entree be draagt 2,50 per persoon, rondleidingen vanaf 20. Rondleidingen worden het ge hele jaar door gegeven, zeven dagen per week. Ook arrange menten zijn mogelijk. Bioloog Jean Henkens lacht met gezicht en ogen als hij uitlegt hoe zijn opvattingen over het leven samenvallen met de visie en opdrachten, die hij van CenterParcs krijgt aange reikt. De laatste tijd kun je hem vinden aan de boorden van het Veluwemeer, waar bungalow park de Eemhof wordt her bouwd. Het hart van dit park ging bijna twee jaar geleden in vlammen op en is nu bijna ge reed om jaarlijks zo'n 325.000 gasten te ontvangen. De vestigingen van CenterParcs moeten onderling verschillen om de gasten van de ene bloem naar de andere te lokken en bin nenin elk park afzonderlijk mag de tijd ook geen ontwikkeling bevriezen. Wat gisteren nog vol doende was om de recreërende mens in een toestand van geluk zaligheid te fietsen, werkt mor gen al niet meer. Nep In de Eemhof heeft die beleving vorm, kleur en geur gekregen. Keren we terug naar bioloog Jean Henkens, dan horen wel al snel dat niets nep mag zijn. „De gasten voelen, ruiken, zien en horen als iets niet echt is. Na maak doet afbreuk aan het ge voel van gelukzaligheid, remt de ontspanning, ook al merkt men dat niet direct." Daarom is deze aardige en bevlogen Belg buiten de parken overal ter we reld te vinden, van Brunei tot Colombia en van Ivoorkust tot Venezuela. Op zoek naar groen, naar ambiance, naar voorwer pen, naar identiteit. „Nooit stelen, nooit exporteren wat voor een betreffend land van waarde is, maar laten ma ken, zoals hier de Balinezen doen. Honderden beelden van vulkanisch gesteente hebben de inlanders voor ons uitgehouwen of van hout gesneden. Werkge legenheid in Indonesië, echt heid, verbondenheid met het verleden, daar en hier geknoopt. Het werkt aan twee kanten. Er gaat veel overleg aan vooraf en ik stel me nederig opAls ik mijn zinnen heb gezet op een bijzon- Een Balinese steenhouwer beitelt olifanten uit dere boom, dan moet er van die soort een zeker aantal zijn, en wordt er onmiddellijk opnieuw aangeplant. De zuiverheid van handelen, het goede gevoel, de beider tevredenheid is een van de prachtige kanten van mijn vak." We staan midden in Aqua Mun- do van de Eemhof, de immense water-, zwem- en relaxhal. Tientallen arbeiders, tegelzet ters uit Portugal, dakdekkers uit Italië en steenhouwers van Java en Bali zijn bezig deze koe pel vol beelden, palmen en exo tische voorstellingen af te ma ken. Betekenis „Het gaat heel ver, elk beeld heeft zijn betekenis en dus hier ook zijn aparte plaats. Kijk die prachtige waaierpalm", roept Henkens enthousiast, „honder vijftig jaar oud. Schitterend. En dat badmeesterhuis met die uit gehouwen olifanten, mijn favo riete plek." Als we vragen of die spartelende en joelende gasten iets van deze 'diepte' in de materie zullen merken, reageert Henkens alsof hij een genadeschot krijgt. Alsof zijn eerder gevoerd betoog bij gebrek aan bewijs is doorge trokken. „Ja natuurlijk, zoiets voel je hier, deze inrichting vol eerlijkheid brengt geluk, geluk dat uitstraalt, dat wordt opge pakt." We lopen een eind op met Max Jacobsen, directeur operatiën en lid van de raad van bestuur. Hij luistert met voldoening naar Henkens, onderstreept zijn op vattingen. „Altijd in beweging, we zijn altijd op zoek." Vernieu wen oké, maar in welke richting zal dit concern met CenterParcs en Grand Dorado's zich uitbrei den? Oost-Europa? „Nee, oostwaarts gaan we niet. Plek, natuur, achterland, be reikbaarheid, regionaal en thousiasme voor onze komst, ze tellen. Maar evenzeer wegen subsidies, bijvoorbeeld uit Brussel heel zwaar. Zuid-Duits- land, de Elzas, Noord-Frank rijk, dat zij n de plekken waar we nu naar kijken. Aan de ene kant uitbreiden in aantal en diversi teit, anderzijds elk afzonderlijk park voortdurend vernieuwen." De herbouw van de Eemhof kost meer dan dan een half miljoen euro per dag, in totaal gaat er 7 5 miljoen euro aan op en bevlogen Jean Henkens gebruikt er een fiks deel van. Niet alle verlei ders zijn zichtbaar. Sommigen nemen geruisloos bezit van de gasten ter opwaardering van 'de Beleving'. Geuren Tussen de 1800 geplante bomen, 450 beelden, exotische vogels en schelpen worden kunstmatige geuren ingebracht. Kortom, op vele manieren wordt de wrede, harde, grijze, alledaagse reali teit buiten gebannen. Maar het is niet eenvoudig voor de Belgi sche bioloog, die in Parijs stu deerde, om zomaar vreemde sfe ren te importeren. „Denk nu alleen eens aan de in secten die onherroepelijk met de bomen meekomen." Overigens, de manier waarop Jean de bo men naar de polder haalt - in een soort winterslaap - is een ver haal apart. En ook zijn geheim. Hij moet aan veel zaken denken om geen ecologische mini- rampjes of ziekten toegang te geven tot zijn domein onder glas. Sluipwespen Het jonge stel dat straks gierend door de watertunnels glijdt, zal het zich niet realiseren, maar er komen Afrikaanse sluipwes pen, Midden-Aziatische schim melsoorten en verwarmende lampjes en slangetjes aan te pas om het groen op glans en de ver keerde mieren buiten de deur te houden. „Wij kweken zelf lieveheers beestjes ter bestrijding van lui zen. Dit is echt mooi werk", be klemtoont Jean Henkens als we weggaan. „En we zoeken voort durend weer wat anders. De we reld heeft nog veel te bieden, waar de gasten zich aan kunnen laven. Iedereen bij CenterParcs heeft dezelfde opvattingen over natuur en de verantwoordelijk heid ervoor. Dat is een goed ge voel. En helpt de armen in Viet nam, Indonesië of waar wij ook tijdelijke contracten sluiten. Een bonus." Thom Olink Beeldhouwwerken voor CenterParcs worden op Java ingeladen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2002 | | pagina 45