Carnivoor
betaalt flink
voor gemak
Wereldse zoetmaker
PZC
De Mug is veelvuldig gelauwerd
13
Microsoft
zet in op
persoonlijke
sjablonen
Videochip
Mechwarrior
Scanner
Sportsites
Grundig
vrijdag 22 februari 2002
Een bakje vlees met saus twaalf minuten de oven in en
klaar! Albert Heijn komt met gemak voor carnivoren,
maar berekent een flinke prijs.
Gemak, dat kun je tegen
woordig met kilo's tegelijk
kopen. Vooral op kookgebied.
Want iedereen heeft haast, maar
wil wel smakelijk eten. Albert
Heijn heeft voor de gestresste
vleeseters iets nieuws in het
schap. Na het succes van de
stoommaaltijden voor de mag
netron is er nu 'Vlees op z'n
best', vleesgerechten die in een
handomdraai te bereiden zijn in
oven of magnetron.
Het assortiment bestaat uit 15
variaties, elk met vlees, saus en
een mini-garnituurtje, dat meer
dient om de presentatie te ver
beteren. Wij kochten vier varia
ties en maakten ze exact volgens
de gebruiksaanwijzing klaar.
Dat 'klaarmaken' is trouwens
wel een groot woord; het gaat
slechts om het voorverwarmen
van de oven op 200 graden en er
daarna de bakjes, die met folie
zijn afgesloten, inzetten. Niks
meer en niks minder. De varia
ties met kip en varkensvlees (dat
moet altijd gaar) gaan er 20 mi
nuten in, die met rundvlees 12.
Daarna mogen ze twee minuten
bijkomen van de schrik en kan
de folie eraf.
Allereerst is er de verbazing: het
'varkenskatenhaasje' smaakt
bepaald niet slecht en is zeer
mals. Hetzelfde geldt voor de
'kip cajunschotel'. Enkele mi
nuten later zijn de 'beef stro-
ganoffen de 'Proven?aalse ent-
recöte' klaar. En daarmee is het
wat lastiger.
Verzadiging
Het (rauwe) rundvlees is immers
gegaard in een plas saus, wat
heel wat anders oplevert dan het
gebruikelijke bakken van bief
stuk. Het is dan ook flink taai.
En inmiddels begint de smaak
van de sauzen tot verzadiging te
leiden. Er is vaak met rode peper
gewerkt - bij de cajun terecht -
plus de gebruikelijke glutama-
ten (smaakversterkers), zoet-
makers als glucose en zuren van
citroen en tomaat.
De eerste hap is lekker, de derde
gaat, de vijfde is te veel van het
goede. 'Vermoeiend hoog op
Even magnetronnen en klaar is het vlees.
smaak' zeggen de kenners. De
genen die aan de wieg van dit
soort ontwikkelingen staan,
proeven waarschijnlijk steeds
maar een klein hapje. Net als de
mensen van het ongetwijfeld
door AH ingezette consumen-
tenproef panel.
De smaak mag dan een hoog
'hoeragehalte' hebben, feit
blijft dat de kip en het varkens
haasje botermals zijn gewor
den. Waarmee maar weer eens
bewezen is dat het aloude
'dichtschroeien' en 'aanbraden'
klinkklare nonsens is. Albert
Heijn helpt zo onbedoeld de
echte ouderwetse zelfkokers
weer een stapje verder.
Het gemak van 'Vlees op z'n
best' is groot en zal zeker men
sen met haast en notoire niet-
kokers aanspreken. Maar het
moet wel betaald worden. De
prijzen lopen uiteen van bijna
vier euro voor de kip tot 5.71
voor de varkenshaas. Goed, die
laatste is ruim bemeten, maar de
bakjes zijn bedoeld voor één
persoon. Gezinnen zullen er dus
foto Mare Bolsius
niet gauw aangaan, want vier
keer entrecöte is wel veertig ou
de guldens. Dan is een zelfge
bakken biefstukje een stuk
goedkoper.
'Vlees op z'n best' is voorlopig
beperkt verkrijgbaar; vanaf 8
april ligt het in 400 vestigingen.
Onno H. Kleyn
De meeste thuisgebruikers
van Word en andere Office
programma's gebruiken nooit
sjablonen. Vaak is dat omdat ze
niet weten wat het zijn, of om
dat ze denken dat het gebruik
ervan moeilijk en ingewikkeld
is. Microsoft probeeit daar nu
een doorbraak in te bereiken
met Personal Portfolio, een ver
zameling sjablonen voor alle
Office-programma's.
Sjablonen zijn in feite gewoon
documenten die op een speciale
manier zijn opgeslagen. In
plaats van een sjabloon zou je
ook een document kunnen ne
men dat je telkens weer opent,
aanvult met veranderlijke gege
vens en als kopie onder een an
dere titel opslaat.
Veel mensen doen het ook zo.
maar in die laatste fase gaat het
vaak mis waardoor de oor
spronkelijke standaardbrief
nogal eens onbedoeld van ge
daante verandert.
Ontwerp
Als een ontwerp als sjabloon
wordt opgeslagen, kan het als
basis voor een nieuw document
worden gekozen met de op
dracht Nieuw in het menu Be
stand. Er ontstaat dan vanzelf
een nieuw, nog ongetiteld docu
ment dat gewoon kan worden
opgeslagen, waarbij het sja
bloon onaangetast blijft.
Personal Portfolio bevat meer
dan vierhonderd voorgebakken
sjablonen voor Word, Excel en
PowerPoint. Daarnaast instal
leert het enkele tientallen brief
papier-ontwerpen voor e-mail
in Outlook of Outlook Express.
De sjablonen kunnen niet zo
maar rechtstreeks vanuit de
toepassingen worden gekozen.
De makkelijkste manier om ze
te gebruiken is het starten van
het programma Personal Port
folio en daar een keuze te ma
ken. Het juiste programma start
dan vanzelf met het gekozen
sjabloon.
Encyclopedie
De zelfde sjablonencollectie
maakt ook deel uit van Personal
Collection. Daarin zitten bo
vendien de basiseditie van de
Encarta Winkler Prins-ency
clopedie, de Europese route
planner Autoroute 2002 en het
fotobewerkingsprogramma
Picture It! Photo 2002. Van die
laatste twee programma's be
treft het wel Engelstalige ver
sies (ze zijn niet vertaald en
worden dat waarschijnlijk ook
nooit). Een nogal vreemd sa
menraapsel: je moet maar net
behoefte hebben aan zo'n com
binatie.
Met een Office Light-pakket
waarin ook Word en eventueel
Excel zou Microsoft ongetwij
feld beter scoren bij de thuisge
bruikers.
Rob Vermeulen
PERSONAL PORTFOLIO van
Microsoft. Systeemeisen: mini
maal Office97 onder
Windows95 op Pentium
133MHz, 16MB RAM, 60MB
schijfruimte. Prijs: 29 euro. Per
sonal Collection: 69 euro.
Tot de bekendste honingsoorten uit het mediterrane gebied behoort
onder meer zonnebloemhoning.
Na de suiker volgt honing als
een van de grootste zoet-
makers van de wereld. Het is een
natuurproduct waaraan de
mens nauwelijks te pas komt.
Honing bevat nauwelijks vita
mines. Ze is energierijker dan
suiker en wordt in ons lichaam
beter opgenomen dan suiker. Al
sinds de oudheid worden aan
honing tal van medicinale ei
genschappen toegekend.
De naam honing kunnen we
aanvullen met de naam van de
bloemensoort die de nectar voor
de honing leverde. Lavendel-,
tijm-, klaver- en sinaasappelho-
ning zijn daarvan voorbeelden.
Men neemt aan dat er in de hele
wereld meer dan tweeduizend
verschillende soorten honing
worden gemaakt. Daarbij zijn
heel bijzondere soorten die bij
ons in Europa niet of nauwelij ks
bekend zijn.
Een voorbeeld daarvan is de po-
hutakawa-honing uit Nieuw-
Zeeland. De honing is niet al
leen zoet. Ze kenmerkt zich ook
door een vleugje zout in de
smaak. In ons land bij hoge uit
zondering verkocht, omdat de
prijs tien a twintig maal zo hoog
is als de prijs voor bloemenho-
ning.
Bloemenhoning is de meest ver
kochte honingsoort in ons land.
Ze wordt gemaakt met de nectar
van verschillende bloemensoor-
ten en mede daardoor kunnen er
verschillen in kleur en smaak
zijn. Bloemenhoning kan ook in
de keuken worden verwerkt in
tal van zoete en pittige sauzen,
samengestelde boters, ijs en ge
bak. Hetzelfde geldt ook voor de
meeste soorten klaverhoning
die in ons land ook op een rede
lijke populariteit kan rekenen.
De heidehoning die in ons land
wordt verkocht heeft een uitge
sproken kruidige smaak. Ze is
vrij dun en heeft doorgaans een
vrij donkere kleur. Men ge
bruikt heidehoning onder ande
re voor het maken van het deeg
van kruidkoeken en dergelijke.
Hoewel een groot deel van de
honing die in ons land wordt
aangeboden van elders (onder
meer Duitsland) komt, geeft
men nog altijd de voorkeur aan
bloemen-, klaver- en heideho
ning. Het zijn soorten die in ons
land al eeuwenlang bekend zijn.
Tot aan de Tweede Wereldoor
log kon ons land redelijk goed in
de eigen behoefte aan honing
Mijn tafeltje biedt uitzicht op
een uit oude planken opge
trokken wand met een uitstalling
van allerlei zaken waaronder een
wedstrijdbeker. Het is mij niet dui
delijk of dat de laatstveroverde
trofee is, want Braai Tapperij De
Mug valt nogal eens in de prijzen.
En dit jaar in januari was het hele
maal raak.
Danielle van Sabben werd op de
vakbeurs Horecava in Amster
dam tweede in de kamp om de titel van
Kastelein van de Toekomst. Toevallig
treft haar deze avond het lot mij te be
dienen. En wat mij opvalt is haar zelf
bewuste houding. Daarnaast is zij
alert en anticipeert zij op de wensen
van de gast. Dit lijkt wel op een jury
rapport, maar na zo'n prijs ga je na
tuurlijk op van alles en nog wat letten.
Chef-kok Lanny van Waarden maakte
het helemaal bont: hij won in Amster
dam de Gouden Vork en het Zilveren
Koksmes. In dezelfde maand januari
werd hij tweede in Maastricht met een
vegetarisch menu. Deze laatste onder
scheiding moeten we niet onderschat
ten.
Veel koks maken zich er met een Jantje
van Leiden vanaf als het om het voe
den van een vegetariër gaat. Lanny
doet dat niet; hij is creatief en hij vindt
het bereiden van een mooi vegetarisch
gerecht een uitdaging.
Als weinig restaurants voert Braai
Tapperij De Mug een volledige vegeta
rische kaart met maar liefst zes voor
gerechten, waaronder twee soepen,
Tomatensoep met dragon 4,40) en
Hollandse Groentensoep 3,90), ver
der Gefrituurde Mozzarella met een
salade van krokante ijsbergsla, noten,
pruimen en appel 8,00), Salade
Palmharten (€7,10), Warme Quiche
met prei, spinazie en kaas 7,50) en
Knoflook Champignons in krokante
schelp met basilicum 6,60).
En dan zijn er nog drie vegetarische
hoofdgerechten: Gevulde artisjok met
wokgroenten, Pasta met romige pesto
en Tarly en Couscous van tarwe, alle
drie voor euro 12,10.
De Mug mag, ruimtelijk beperkt door
middeleeuwse maten, klein zijn, ima
go en reputatie zijn groot. Het is het
oertype van een bruine kroeg, maar
ook een ABT-café, ofwel lid van de Al
liantie van Bier Tapperijen. Eén keer
in de maand komen bierproevers van
de vereniging Promotie Informatie
Traditioneel Bier hier samen om bij
zondere (Belgische) bieren te proeven.
Maar ook vindt het Pijprokersgilde
hier een onderdak.
Naast vier koude voorgerechten,
waaronder een Carpaccio van Kalfs
vlees met mosterddressing, oude kaas
en een compote van rode ui 8,90),
telt de kaart vier soepen, met name de
Zeeuwse Vissoep 4,80) en vier war
me voorgerechten, zoals Wijngaard-
Braai Tapperij De Mug
Vlasmarkt 54-56
Tel. 0118-614851
Fax.0118-617612
www.demug.nl
Sluitingsdagen: zondag en maandag
Keuken open van 17.30 tot 23.00 uur
Creditcards: Visa, Eurocard en Diners
Club
Kinderen: halve porties
Vegetarisch: aparte kaart
Rolstoel: ruim herentoilet
Roken: pijprokers hebben streepje
voor, nietrokers worden 'uit de wind'
gezet
Bijzonderheden: wijnen per fles be
steld, worden naar gedronken hoe
veelheid afgerekend.
slakken 5,700 en Kikvorsbilletjes
8,40).
Een beetje bistro, dacht ik zo, maar
Lanny van Waarden bakt er heel wat
van, zo is mijn warm voorafje van Ge
bakken gepelde Garnalen 8,90) een
topper met heel lekkere garnalen op
een bedje van pasta in de vorm van
rummo, zeer fijne, kortgesneden 'ma
caroni', en een salade van onder meer
waterkers met een lekkere vinaigrette.
De hoofdgerechten mogen er ook we
zen voor een zaak met zo'n minuscule
naam: vijf maal vis, als bijvoorbeeld
Visschotel 'De Mug' 16.40), samen
gesteld uit diverse vissoorten in een
saus van visbouillon met witbier en
roomboter op 'Mugse wijze'. Helaas is
de Lichtgebakken Zeeduivel 15,50),
één van de 'Muggesties', uitverkocht.
Dus kies ik uit de acht vleesgerechten
het Gebakken Gelders Hoenfilet
16,60), sappige stukjes superkip
met salie, gedroogde ham en Parme
zaanse kaas in een volle saus op basis
van jus en Madeira van het vat.
De Mug tapt Madeira (dry), Port (Kop-
ke, rich ruby no 59) en Sherry (Very Old
Medium) uit monumentale vaten en bij
het nagerecht, de Huisgemaakte Cho
coladeterrine met witte en pure choco
lade en lychee- ij s 710degusteer ik
een glaasje verrukkelijk zoete, warm
bruingetinte 'La Cilia' Pedro Ximenez
sherry 2,80).
Port en Sherry zijn een liefhebberij
van uitbater Barend Midavaine die in
aanpalende pandjes aan de Kromme
Weele een proeflokaal inricht met zes
appartementjes en een hotelkamer. De
kamers krijgen namen van vroegere
bewoners en alles moet in mei 2003
klaar zijn. Chef-kok Lanny van Waar
den maakt in culinair opzicht van De
Mug een Olifant en gastvrouw Micky
maakt daar heel gemoedelijk weer De
Mug van.
Rien van Reems
voorzien. Nu zijn we afhanke
lijk van het aanbod uit andere
landen.
In de Tweede Wereldoorlog kon
men in ons land kennismaken
met 'kunsthoning' op basis van
dextrose. Dit verdween vrijwel
onmiddellijk na de Tweede We
reldoorlog
In de landen rond de Middel
landse Zee onderscheidt men
veel meer honingsoorten dan
wij doen. Men kent er kruidige
honingsoorten met de smaken
van tijm, basilicum en rozema
rijn. De beroemdste honing ter
wereld komt uit Griekenland.
Ze was al in de oudheid bekend
en wordt dan ook herhaalde ma
len in de oude geschriften ge
noemd. Hemetus wordt ze ge
noemd. Tot de bekendste
honingsoorten uit het mediter
rane gebied behoren sinaasap
pel-, lindenbloesem-,
dennenboom-, acacia- en zon
nebloemhoning. Uit Australië
komt eucalyptushoning. Men
onderscheidt er enkele honder
den soorten die wat de smaken
betreffen sterk uiteen lopen.
Honing in de keuken is een
dankbaar product omdat het
niet alleen zoet is maar ook een
smaak heeft die suiker ontbeert.
Honing kan aan tal van sauzen,
ijs en gebak een bijzondere
smaak verlenen. Een kleine
hoeveelheid honing in een een
voudige vinaigrettesaus (dres
sing) doet soms wonderen en
past dan ook wonderwel in de
trendy dressings en andere pit
tige sauzen waarin wij vandaag
een bescheiden zoet accent
wensen. Het mespuntje suiker
dat men tegenwoordig aan veel
dressings toevoegt kan dan ook
beter worden vervangen door
een klein lepeltje of slechts en
kele druppels vloeibare honing.
Sauzen
Honing kan in tal van warme
sauzen worden verwerkt. Dat
kan problemen opleveren om
dat bij verhitting de honing ge
makkelijk kan karamelliseren.
Bovendien verliest honing bij
langdurige verhitting veel van
haar oorspronkelij ke smaak die
in een enkel geval een bittere
nasmaak kan veroorzaken. Het
is dan ook verstandig om voor
het gebruik van honing in de
keuken te kiezen voor de lichte
re soorten. Er zijn uiteraard uit
zonderingen en die geldt in het
bijzonder voor boekweitho-
ning.
Vroeger kwam de honing voor
namelijk uit landen in Oost-Eu
ropa zoals Rusland, Polen en
Hongarije. Tegenwoordig wordt
de honing ook in Amerika ge
maakt en komt er veel boek-
weithoning uit Californië bij
ons op de markt. Ze is vrij don
ker en heeft een smaak waarvan
men zegt dat je er van moet hou
den. Niettemin wordt de honing
veelgebruikt in (koek)bakkerij-
en. Boekweithoning die vroeger
ook in Drente werd gemaakt
heeft er toe bijgedragen dat de
kruidkoeken zoals die in het
noorden van ons land nog altijd
worden gebakken zich door het
gebruik van boekweithoning
onderscheiden van de kruid
koeken die van elders komen.
Hans Belterman
Volgende week treft u in de da
gelijkse rubriek recepten aan
voor gerechten die met honing
kunnen worden bereid.
Multimedia-fabrikant Crea
tive heeft de GeForce4-vi-
deochip toegepast in een reeks
nieuwe videokaarten die eind
deze maand onder de naam 3D
Blaster 4 in de winkel komen.
De GeForce4 van Nvidia is mo
menteel een van de snelste chips
voor beeldverwerking. De kaar
ten zijn vooral geschikt voor si
mulaties en spelletjes, waarin
de hoogste eisen worden gesteld
aan vloeiend bewegend beeld.
De 3DBlaster 4-serie bestaat uit
vijf uitvoeringen met verschil
lende typen GeForce4-chips en
geheugen. Het instapmodel is de
3DBlaster 4 MX420 met 64
MBSDR-geheugen, de top is
voorzien van een Ti4600-chip
en 128 MBDDR-geheugen. De
adviesprijzen gaan vanaf 290
Het simulatiespel MechWar-
rior4 is uitgebreid met een
pakket extra's onder de titel
Black Knight. In MechWarrior
bestuurt de speler grote, mens-
vormige robots die als vechtma
chine worden ingezet in science
fiction-oorlogen. Black Knight
bevat vijf extra mech-typen on
der de namen Black Knight,
Sunder, Ryoken, Uller en Wolf
hound. Ook bevat het pakket
een toevoeging die het mogelijk
maakt dat spelers op een zwarte
markt onderdelen voor hun be
schadigde mechs aanschaffen.
MechWarrior4 en het Black
Knight-pakket worden in de
handel gebracht door Micro
soft. Black Knight kost 59 euro.
Tussen de eenvoudige scan-
nertjes voor thuisgebruik en
de grote, dure apparaten voor de
grafische industrie zit een groot
grijs gebied. Daarin past een
nieuw model van Microtek, een
scanner voor thuis- en kantoor
toepassingen die met zijn prijs
van 279 euro ook voor veeleisen
de hobbyisten interessant kan
zijn. De ScanMaker 5600 heeft
een resolutie van 2400x4800 dpi
en een kleurdiepte van 48 bits.
Er zijn aansluitmogelijkheden
voor een adapter die het scan
nen van filmmateriaal (dia's of
negatieven) mogelijk maakt, en
ook voor een document-invoer-
apparaat dat tot vijftig A4-pa-
gina's kan bevatten. De aanslui
ting op de pc gebeuii; met een
'oude' usb-kabel dus nog niet
met het snellere usb2.
Niet alleen schaatsers, skiërs
en bobsleeërs strijden tij
dens de Olympische Winterspe
len om de eer, ook websites wor
den met elkaar vergeleken en
kunnen straks worden onder
scheiden met een Olympische
medaille. Er is een wedstrijd
uitgeschreven waarin de infor
matie van diverse populaire
Spelen-sites wordt vergeleken
en de prestaties worden getest.
De strijd gaat tussen de officiële
Salt Lake City 2002 Olympic si
te (www.slc2002.com), CNN-
Sports Illustrated (www.cnnsi-
,com), Fox Sports (http://fox-
sports.lycos.com), ESPN
(www.espn.com), het IOC
(www.olympic.org) en de BBC-
sportsite (http: //news.bbc.
co.uk/sport/default.stm).
De ultieme partymachine,
die het met zijn geluid ge
munt heeft op de buikstreek van
doorgewinterde feestbeesten.
Zo ongeveer omschrijft Grun
dig de nieuwe in het oog sprin
gende MASQ, een combinatie
van radio, cassette en cd. Vroe
ger noemden we dat een getto
blaster. De partymachine laat
geen bastoon verloren staan. De
MASQ geeft de lage frequenties
bij elk volume zonder wanklank
door dankzij Dynamic Bass
Boost. De MASQ is een ware il
lusionist: de luidsprekers lijken
ver uit elkaar te staanErtussen
in zet hij 64 Watt volle surround
neer. De prijs: 179 euro.