Carnivoor betaalt flink voor gemak Wereldse zoetmaker PZC De Mug is veelvuldig gelauwerd 13 Microsoft zet in op persoonlijke sjablonen Videochip Mechwarrior Scanner Sportsites Grundig vrijdag 22 februari 2002 Een bakje vlees met saus twaalf minuten de oven in en klaar! Albert Heijn komt met gemak voor carnivoren, maar berekent een flinke prijs. Gemak, dat kun je tegen woordig met kilo's tegelijk kopen. Vooral op kookgebied. Want iedereen heeft haast, maar wil wel smakelijk eten. Albert Heijn heeft voor de gestresste vleeseters iets nieuws in het schap. Na het succes van de stoommaaltijden voor de mag netron is er nu 'Vlees op z'n best', vleesgerechten die in een handomdraai te bereiden zijn in oven of magnetron. Het assortiment bestaat uit 15 variaties, elk met vlees, saus en een mini-garnituurtje, dat meer dient om de presentatie te ver beteren. Wij kochten vier varia ties en maakten ze exact volgens de gebruiksaanwijzing klaar. Dat 'klaarmaken' is trouwens wel een groot woord; het gaat slechts om het voorverwarmen van de oven op 200 graden en er daarna de bakjes, die met folie zijn afgesloten, inzetten. Niks meer en niks minder. De varia ties met kip en varkensvlees (dat moet altijd gaar) gaan er 20 mi nuten in, die met rundvlees 12. Daarna mogen ze twee minuten bijkomen van de schrik en kan de folie eraf. Allereerst is er de verbazing: het 'varkenskatenhaasje' smaakt bepaald niet slecht en is zeer mals. Hetzelfde geldt voor de 'kip cajunschotel'. Enkele mi nuten later zijn de 'beef stro- ganoffen de 'Proven?aalse ent- recöte' klaar. En daarmee is het wat lastiger. Verzadiging Het (rauwe) rundvlees is immers gegaard in een plas saus, wat heel wat anders oplevert dan het gebruikelijke bakken van bief stuk. Het is dan ook flink taai. En inmiddels begint de smaak van de sauzen tot verzadiging te leiden. Er is vaak met rode peper gewerkt - bij de cajun terecht - plus de gebruikelijke glutama- ten (smaakversterkers), zoet- makers als glucose en zuren van citroen en tomaat. De eerste hap is lekker, de derde gaat, de vijfde is te veel van het goede. 'Vermoeiend hoog op Even magnetronnen en klaar is het vlees. smaak' zeggen de kenners. De genen die aan de wieg van dit soort ontwikkelingen staan, proeven waarschijnlijk steeds maar een klein hapje. Net als de mensen van het ongetwijfeld door AH ingezette consumen- tenproef panel. De smaak mag dan een hoog 'hoeragehalte' hebben, feit blijft dat de kip en het varkens haasje botermals zijn gewor den. Waarmee maar weer eens bewezen is dat het aloude 'dichtschroeien' en 'aanbraden' klinkklare nonsens is. Albert Heijn helpt zo onbedoeld de echte ouderwetse zelfkokers weer een stapje verder. Het gemak van 'Vlees op z'n best' is groot en zal zeker men sen met haast en notoire niet- kokers aanspreken. Maar het moet wel betaald worden. De prijzen lopen uiteen van bijna vier euro voor de kip tot 5.71 voor de varkenshaas. Goed, die laatste is ruim bemeten, maar de bakjes zijn bedoeld voor één persoon. Gezinnen zullen er dus foto Mare Bolsius niet gauw aangaan, want vier keer entrecöte is wel veertig ou de guldens. Dan is een zelfge bakken biefstukje een stuk goedkoper. 'Vlees op z'n best' is voorlopig beperkt verkrijgbaar; vanaf 8 april ligt het in 400 vestigingen. Onno H. Kleyn De meeste thuisgebruikers van Word en andere Office programma's gebruiken nooit sjablonen. Vaak is dat omdat ze niet weten wat het zijn, of om dat ze denken dat het gebruik ervan moeilijk en ingewikkeld is. Microsoft probeeit daar nu een doorbraak in te bereiken met Personal Portfolio, een ver zameling sjablonen voor alle Office-programma's. Sjablonen zijn in feite gewoon documenten die op een speciale manier zijn opgeslagen. In plaats van een sjabloon zou je ook een document kunnen ne men dat je telkens weer opent, aanvult met veranderlijke gege vens en als kopie onder een an dere titel opslaat. Veel mensen doen het ook zo. maar in die laatste fase gaat het vaak mis waardoor de oor spronkelijke standaardbrief nogal eens onbedoeld van ge daante verandert. Ontwerp Als een ontwerp als sjabloon wordt opgeslagen, kan het als basis voor een nieuw document worden gekozen met de op dracht Nieuw in het menu Be stand. Er ontstaat dan vanzelf een nieuw, nog ongetiteld docu ment dat gewoon kan worden opgeslagen, waarbij het sja bloon onaangetast blijft. Personal Portfolio bevat meer dan vierhonderd voorgebakken sjablonen voor Word, Excel en PowerPoint. Daarnaast instal leert het enkele tientallen brief papier-ontwerpen voor e-mail in Outlook of Outlook Express. De sjablonen kunnen niet zo maar rechtstreeks vanuit de toepassingen worden gekozen. De makkelijkste manier om ze te gebruiken is het starten van het programma Personal Port folio en daar een keuze te ma ken. Het juiste programma start dan vanzelf met het gekozen sjabloon. Encyclopedie De zelfde sjablonencollectie maakt ook deel uit van Personal Collection. Daarin zitten bo vendien de basiseditie van de Encarta Winkler Prins-ency clopedie, de Europese route planner Autoroute 2002 en het fotobewerkingsprogramma Picture It! Photo 2002. Van die laatste twee programma's be treft het wel Engelstalige ver sies (ze zijn niet vertaald en worden dat waarschijnlijk ook nooit). Een nogal vreemd sa menraapsel: je moet maar net behoefte hebben aan zo'n com binatie. Met een Office Light-pakket waarin ook Word en eventueel Excel zou Microsoft ongetwij feld beter scoren bij de thuisge bruikers. Rob Vermeulen PERSONAL PORTFOLIO van Microsoft. Systeemeisen: mini maal Office97 onder Windows95 op Pentium 133MHz, 16MB RAM, 60MB schijfruimte. Prijs: 29 euro. Per sonal Collection: 69 euro. Tot de bekendste honingsoorten uit het mediterrane gebied behoort onder meer zonnebloemhoning. Na de suiker volgt honing als een van de grootste zoet- makers van de wereld. Het is een natuurproduct waaraan de mens nauwelijks te pas komt. Honing bevat nauwelijks vita mines. Ze is energierijker dan suiker en wordt in ons lichaam beter opgenomen dan suiker. Al sinds de oudheid worden aan honing tal van medicinale ei genschappen toegekend. De naam honing kunnen we aanvullen met de naam van de bloemensoort die de nectar voor de honing leverde. Lavendel-, tijm-, klaver- en sinaasappelho- ning zijn daarvan voorbeelden. Men neemt aan dat er in de hele wereld meer dan tweeduizend verschillende soorten honing worden gemaakt. Daarbij zijn heel bijzondere soorten die bij ons in Europa niet of nauwelij ks bekend zijn. Een voorbeeld daarvan is de po- hutakawa-honing uit Nieuw- Zeeland. De honing is niet al leen zoet. Ze kenmerkt zich ook door een vleugje zout in de smaak. In ons land bij hoge uit zondering verkocht, omdat de prijs tien a twintig maal zo hoog is als de prijs voor bloemenho- ning. Bloemenhoning is de meest ver kochte honingsoort in ons land. Ze wordt gemaakt met de nectar van verschillende bloemensoor- ten en mede daardoor kunnen er verschillen in kleur en smaak zijn. Bloemenhoning kan ook in de keuken worden verwerkt in tal van zoete en pittige sauzen, samengestelde boters, ijs en ge bak. Hetzelfde geldt ook voor de meeste soorten klaverhoning die in ons land ook op een rede lijke populariteit kan rekenen. De heidehoning die in ons land wordt verkocht heeft een uitge sproken kruidige smaak. Ze is vrij dun en heeft doorgaans een vrij donkere kleur. Men ge bruikt heidehoning onder ande re voor het maken van het deeg van kruidkoeken en dergelijke. Hoewel een groot deel van de honing die in ons land wordt aangeboden van elders (onder meer Duitsland) komt, geeft men nog altijd de voorkeur aan bloemen-, klaver- en heideho ning. Het zijn soorten die in ons land al eeuwenlang bekend zijn. Tot aan de Tweede Wereldoor log kon ons land redelijk goed in de eigen behoefte aan honing Mijn tafeltje biedt uitzicht op een uit oude planken opge trokken wand met een uitstalling van allerlei zaken waaronder een wedstrijdbeker. Het is mij niet dui delijk of dat de laatstveroverde trofee is, want Braai Tapperij De Mug valt nogal eens in de prijzen. En dit jaar in januari was het hele maal raak. Danielle van Sabben werd op de vakbeurs Horecava in Amster dam tweede in de kamp om de titel van Kastelein van de Toekomst. Toevallig treft haar deze avond het lot mij te be dienen. En wat mij opvalt is haar zelf bewuste houding. Daarnaast is zij alert en anticipeert zij op de wensen van de gast. Dit lijkt wel op een jury rapport, maar na zo'n prijs ga je na tuurlijk op van alles en nog wat letten. Chef-kok Lanny van Waarden maakte het helemaal bont: hij won in Amster dam de Gouden Vork en het Zilveren Koksmes. In dezelfde maand januari werd hij tweede in Maastricht met een vegetarisch menu. Deze laatste onder scheiding moeten we niet onderschat ten. Veel koks maken zich er met een Jantje van Leiden vanaf als het om het voe den van een vegetariër gaat. Lanny doet dat niet; hij is creatief en hij vindt het bereiden van een mooi vegetarisch gerecht een uitdaging. Als weinig restaurants voert Braai Tapperij De Mug een volledige vegeta rische kaart met maar liefst zes voor gerechten, waaronder twee soepen, Tomatensoep met dragon 4,40) en Hollandse Groentensoep 3,90), ver der Gefrituurde Mozzarella met een salade van krokante ijsbergsla, noten, pruimen en appel 8,00), Salade Palmharten (€7,10), Warme Quiche met prei, spinazie en kaas 7,50) en Knoflook Champignons in krokante schelp met basilicum 6,60). En dan zijn er nog drie vegetarische hoofdgerechten: Gevulde artisjok met wokgroenten, Pasta met romige pesto en Tarly en Couscous van tarwe, alle drie voor euro 12,10. De Mug mag, ruimtelijk beperkt door middeleeuwse maten, klein zijn, ima go en reputatie zijn groot. Het is het oertype van een bruine kroeg, maar ook een ABT-café, ofwel lid van de Al liantie van Bier Tapperijen. Eén keer in de maand komen bierproevers van de vereniging Promotie Informatie Traditioneel Bier hier samen om bij zondere (Belgische) bieren te proeven. Maar ook vindt het Pijprokersgilde hier een onderdak. Naast vier koude voorgerechten, waaronder een Carpaccio van Kalfs vlees met mosterddressing, oude kaas en een compote van rode ui 8,90), telt de kaart vier soepen, met name de Zeeuwse Vissoep 4,80) en vier war me voorgerechten, zoals Wijngaard- Braai Tapperij De Mug Vlasmarkt 54-56 Tel. 0118-614851 Fax.0118-617612 www.demug.nl Sluitingsdagen: zondag en maandag Keuken open van 17.30 tot 23.00 uur Creditcards: Visa, Eurocard en Diners Club Kinderen: halve porties Vegetarisch: aparte kaart Rolstoel: ruim herentoilet Roken: pijprokers hebben streepje voor, nietrokers worden 'uit de wind' gezet Bijzonderheden: wijnen per fles be steld, worden naar gedronken hoe veelheid afgerekend. slakken 5,700 en Kikvorsbilletjes 8,40). Een beetje bistro, dacht ik zo, maar Lanny van Waarden bakt er heel wat van, zo is mijn warm voorafje van Ge bakken gepelde Garnalen 8,90) een topper met heel lekkere garnalen op een bedje van pasta in de vorm van rummo, zeer fijne, kortgesneden 'ma caroni', en een salade van onder meer waterkers met een lekkere vinaigrette. De hoofdgerechten mogen er ook we zen voor een zaak met zo'n minuscule naam: vijf maal vis, als bijvoorbeeld Visschotel 'De Mug' 16.40), samen gesteld uit diverse vissoorten in een saus van visbouillon met witbier en roomboter op 'Mugse wijze'. Helaas is de Lichtgebakken Zeeduivel 15,50), één van de 'Muggesties', uitverkocht. Dus kies ik uit de acht vleesgerechten het Gebakken Gelders Hoenfilet 16,60), sappige stukjes superkip met salie, gedroogde ham en Parme zaanse kaas in een volle saus op basis van jus en Madeira van het vat. De Mug tapt Madeira (dry), Port (Kop- ke, rich ruby no 59) en Sherry (Very Old Medium) uit monumentale vaten en bij het nagerecht, de Huisgemaakte Cho coladeterrine met witte en pure choco lade en lychee- ij s 710degusteer ik een glaasje verrukkelijk zoete, warm bruingetinte 'La Cilia' Pedro Ximenez sherry 2,80). Port en Sherry zijn een liefhebberij van uitbater Barend Midavaine die in aanpalende pandjes aan de Kromme Weele een proeflokaal inricht met zes appartementjes en een hotelkamer. De kamers krijgen namen van vroegere bewoners en alles moet in mei 2003 klaar zijn. Chef-kok Lanny van Waar den maakt in culinair opzicht van De Mug een Olifant en gastvrouw Micky maakt daar heel gemoedelijk weer De Mug van. Rien van Reems voorzien. Nu zijn we afhanke lijk van het aanbod uit andere landen. In de Tweede Wereldoorlog kon men in ons land kennismaken met 'kunsthoning' op basis van dextrose. Dit verdween vrijwel onmiddellijk na de Tweede We reldoorlog In de landen rond de Middel landse Zee onderscheidt men veel meer honingsoorten dan wij doen. Men kent er kruidige honingsoorten met de smaken van tijm, basilicum en rozema rijn. De beroemdste honing ter wereld komt uit Griekenland. Ze was al in de oudheid bekend en wordt dan ook herhaalde ma len in de oude geschriften ge noemd. Hemetus wordt ze ge noemd. Tot de bekendste honingsoorten uit het mediter rane gebied behoren sinaasap pel-, lindenbloesem-, dennenboom-, acacia- en zon nebloemhoning. Uit Australië komt eucalyptushoning. Men onderscheidt er enkele honder den soorten die wat de smaken betreffen sterk uiteen lopen. Honing in de keuken is een dankbaar product omdat het niet alleen zoet is maar ook een smaak heeft die suiker ontbeert. Honing kan aan tal van sauzen, ijs en gebak een bijzondere smaak verlenen. Een kleine hoeveelheid honing in een een voudige vinaigrettesaus (dres sing) doet soms wonderen en past dan ook wonderwel in de trendy dressings en andere pit tige sauzen waarin wij vandaag een bescheiden zoet accent wensen. Het mespuntje suiker dat men tegenwoordig aan veel dressings toevoegt kan dan ook beter worden vervangen door een klein lepeltje of slechts en kele druppels vloeibare honing. Sauzen Honing kan in tal van warme sauzen worden verwerkt. Dat kan problemen opleveren om dat bij verhitting de honing ge makkelijk kan karamelliseren. Bovendien verliest honing bij langdurige verhitting veel van haar oorspronkelij ke smaak die in een enkel geval een bittere nasmaak kan veroorzaken. Het is dan ook verstandig om voor het gebruik van honing in de keuken te kiezen voor de lichte re soorten. Er zijn uiteraard uit zonderingen en die geldt in het bijzonder voor boekweitho- ning. Vroeger kwam de honing voor namelijk uit landen in Oost-Eu ropa zoals Rusland, Polen en Hongarije. Tegenwoordig wordt de honing ook in Amerika ge maakt en komt er veel boek- weithoning uit Californië bij ons op de markt. Ze is vrij don ker en heeft een smaak waarvan men zegt dat je er van moet hou den. Niettemin wordt de honing veelgebruikt in (koek)bakkerij- en. Boekweithoning die vroeger ook in Drente werd gemaakt heeft er toe bijgedragen dat de kruidkoeken zoals die in het noorden van ons land nog altijd worden gebakken zich door het gebruik van boekweithoning onderscheiden van de kruid koeken die van elders komen. Hans Belterman Volgende week treft u in de da gelijkse rubriek recepten aan voor gerechten die met honing kunnen worden bereid. Multimedia-fabrikant Crea tive heeft de GeForce4-vi- deochip toegepast in een reeks nieuwe videokaarten die eind deze maand onder de naam 3D Blaster 4 in de winkel komen. De GeForce4 van Nvidia is mo menteel een van de snelste chips voor beeldverwerking. De kaar ten zijn vooral geschikt voor si mulaties en spelletjes, waarin de hoogste eisen worden gesteld aan vloeiend bewegend beeld. De 3DBlaster 4-serie bestaat uit vijf uitvoeringen met verschil lende typen GeForce4-chips en geheugen. Het instapmodel is de 3DBlaster 4 MX420 met 64 MBSDR-geheugen, de top is voorzien van een Ti4600-chip en 128 MBDDR-geheugen. De adviesprijzen gaan vanaf 290 Het simulatiespel MechWar- rior4 is uitgebreid met een pakket extra's onder de titel Black Knight. In MechWarrior bestuurt de speler grote, mens- vormige robots die als vechtma chine worden ingezet in science fiction-oorlogen. Black Knight bevat vijf extra mech-typen on der de namen Black Knight, Sunder, Ryoken, Uller en Wolf hound. Ook bevat het pakket een toevoeging die het mogelijk maakt dat spelers op een zwarte markt onderdelen voor hun be schadigde mechs aanschaffen. MechWarrior4 en het Black Knight-pakket worden in de handel gebracht door Micro soft. Black Knight kost 59 euro. Tussen de eenvoudige scan- nertjes voor thuisgebruik en de grote, dure apparaten voor de grafische industrie zit een groot grijs gebied. Daarin past een nieuw model van Microtek, een scanner voor thuis- en kantoor toepassingen die met zijn prijs van 279 euro ook voor veeleisen de hobbyisten interessant kan zijn. De ScanMaker 5600 heeft een resolutie van 2400x4800 dpi en een kleurdiepte van 48 bits. Er zijn aansluitmogelijkheden voor een adapter die het scan nen van filmmateriaal (dia's of negatieven) mogelijk maakt, en ook voor een document-invoer- apparaat dat tot vijftig A4-pa- gina's kan bevatten. De aanslui ting op de pc gebeuii; met een 'oude' usb-kabel dus nog niet met het snellere usb2. Niet alleen schaatsers, skiërs en bobsleeërs strijden tij dens de Olympische Winterspe len om de eer, ook websites wor den met elkaar vergeleken en kunnen straks worden onder scheiden met een Olympische medaille. Er is een wedstrijd uitgeschreven waarin de infor matie van diverse populaire Spelen-sites wordt vergeleken en de prestaties worden getest. De strijd gaat tussen de officiële Salt Lake City 2002 Olympic si te (www.slc2002.com), CNN- Sports Illustrated (www.cnnsi- ,com), Fox Sports (http://fox- sports.lycos.com), ESPN (www.espn.com), het IOC (www.olympic.org) en de BBC- sportsite (http: //news.bbc. co.uk/sport/default.stm). De ultieme partymachine, die het met zijn geluid ge munt heeft op de buikstreek van doorgewinterde feestbeesten. Zo ongeveer omschrijft Grun dig de nieuwe in het oog sprin gende MASQ, een combinatie van radio, cassette en cd. Vroe ger noemden we dat een getto blaster. De partymachine laat geen bastoon verloren staan. De MASQ geeft de lage frequenties bij elk volume zonder wanklank door dankzij Dynamic Bass Boost. De MASQ is een ware il lusionist: de luidsprekers lijken ver uit elkaar te staanErtussen in zet hij 64 Watt volle surround neer. De prijs: 179 euro.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2002 | | pagina 13