Sterke staaltjes van textiel 9 Expositie Enschede Mayonaise lekker uit eigen keuken Kunstgras van textiel. foto's Werner Rauwerdink/GPD Je künt natuurlijk gewoon blijven tennissen met een ge woon racket, wielrennen op een metalen frame, hockeyen op natuurgras. Maar het is tegen woordig allemaal wel veel ge makkelijker, sneller, comforta beler en minder gevoelig voor weersinvloeden dankzij nieuwe toepassingen van textiel. Waar veel mensen bij dat woord nog denken aan 19e-eeuwse weef getouwen en gesloten fa briekspanden, is de moderne textielindustrie - ook die in Twente - een van de meest inno vatieve takken van de industrie. Met name door de research in technisch textiel en kunststof fen zijn de laatste jaren toepas singen ontwikkeld die het weef sel en zijn producenten een tweede leven hebben bezorgd. De soms onvermoede producten die daaruit voortvloeien, staan centraal in Museum Jannink in Enschede. Sterke Staaltjes, zo als de tentoonstelling is ge noemd, toont de bezoeker een gevarieerd beeld van de huidige toepassingen van hightech tex tiel. Daarbij is gekozen voor vijf terreinen waarop textiel een prominente rol speelt: sport, be scherming en beveiliging, con structie, gezondheidszorg en mobiliteit. Aanleiding is de opening van Expertex, het nieuwe oplei- dings- en kenniscentrurp voor de textiel en confectie in En schede. Met de expositie wil Expertex als een van de organi satoren duidelijk maken dat textiel (weer) een beroep is dat meetelt, waar veel gebeurt op het gebied van research, tech niek en commercie. Een bood schap aan het publiek, maar ook aan scholieren, want een loop baan in de textiel is weer aan lokkelijk en het imago verdient best een steuntje in de rug. Van daar ook dat veel textielbedrij ven hun medewerking verleen den. Haaienpak Het is nauwelijks voor te stellen, maar vier draadjes van amper vier millimeter dik kunnen een gewicht van liefst duizend kilo gram torsen. De bezoeker kan zelf uitproberen hoe sterk de moderne staaltjes van sommige kunststofvezels zijn. Kunststof inderdaad, want textiel is in fei te alle materiaal dat geweven is. Soms van natuurlijke her komst, maar vaak ook van een kunststof vezel vervaardigd of verrijkt met andere materialen, zoals reflecterende deklagen, in welk geval men ook wel van technisch textiel spreekt. Met name de topsport maakt gretig gebruik van de vernieu wingen. Het racepak van Jos Verstappen bijvoorbeeld of het type carbonfibre-fiets (van koolstofvezel) dat Lance Arm strong gebruikt of het tennis racket met kunsthars. En dat al les ervaart de bezoeker lopend op kunstgras van Ten Cate, in een gang die geblindeerd is door Verosol-doek. Voor de snel heidssporter heeft textiel onder meer het haaienpak in de aan bieding, de outfit waarin Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn naar olympisch goud zwommen. Op de pakken zijn lijnen of knobbeltjes aange bracht die wervelingen in lucht of water teweegbrengen en zo de weerstand verminderen. Voor de joggers die om zes uur direct aan het eten willen aan schuiven is er tegenwoordig 'reukkleding' van textiel dat zweet absorbeert en geurstoffen afscheidt. Ook zijn vezels ont wikkeld waarin was is ver werkt. „Als je de laarzen aan doet", legt medesamensteller van de expositie Erik van der Velde uit, „wordt de warmte van je voeten opgevangen door was- bolletjes in de laars. Als de tem peratuur daalt, wordt die warmte weer afgestaan, zodat je voeten hun eigen warmte terug krijgen." Omdat was bij hitte smelt en bij kou stolt, blijft kle ding die van dit type vezel is ge maakt meer op temperatuur. Spinnen Textiel biedt de mens bescher ming tegen meer dan alleen kou of hitte. In een 'donkere kamer' laat museumstaflid Van der Vel de zien hoe je dankzij lichtge vende pijlen je weg naar buiten kunt vinden en hoe brandweer lieden goed zichtbaar blijven. En het 'plonspak' behoedt met zijn isolerende eigenschappen drenkelingen voor onderkoe ling in het ijskoude water. Ui termate praktisch zijn ook de kogelwerende vesten en de ter- reurbestendige cockpitdeuren. Daarbij wordt gebruik gemaakt van textiel met oneindig lange vezels of filamenten. Dit vezel ontstaat uit een vloeistof die door een gaatje wordt gespoten en daarna als draad uithardt. Dit procédé is afgekeken van spinnen en zijderupsen. De bouw- en constructiesecto ren hebben nieuwe textieltech nieken inmiddels ook omarmd. Muren en daken van huizen worden geïsoleerd met doek dat wind- en waterdicht is, maar blijft ademen. Steigerdoek, ook in het Jannink te bewonderen, laat bouwvakkers in weer en wind dooiwerken, is brandwe rend en beschermt passanten te- gen vallende stenen en verf. Het nieuwe supersterke technisch textiel Geolon van Ten Cate- dochterbedrijf Nicolon bewees op 11 september zijn diensten bij de aanslag op het Pentagon. Het doek versterkte de wanden van het defensiegebouw, waar door een paar honderd werkne mers konden wegvluchten voor de constructie het begaf. In de weg- en waterbouw kent textiel ook veel toepassingen. Zo kan er een sterk, nauwelijks rekbaar weefsel aangebracht worden tussen de fundering van een brug of (spoor) weg en de on dergrond. Omdat het doek de ondergrond bijeenhoudt en de druk verdeelt, kan de fundering eenvoudig blijven en blijft scha de door belasting, wind of water beperkt. Dit doek wordt ook ge bruikt om dijken te versterken. Uit de landbouw zijn verrassen de voorbeelden te zien als de koeienmat en het champignon- nenbed. Bloedvaten Net als bij tennisrackets moeten materialen voor vliegtuigen, sa tellieten, schepen of auto's licht, sterk en stijf zijn. Daarvoor ge bruikt men filamenten van glas of koolstof. Glas is in elke rich ting even sterk, koolstof is sterk, stijf en licht. Om die weefsels in constructies te kunnen benut ten, worden ze in kunsthars ge drenkt en in lagen gestapeld, zo dat een laminaat of composiet ontstaat. In vliegtuigen zijn ba gagerekken en binnenwanden van vlamwerende glasvezel composieten gemaakt. Zonder dat we het dagelijks be seffen is textiel, niet alleen de ruimte, maar ook ons eigen li chaam binnengedrongen. Zo worden van textielbuisjes van holle vezels gebreid, die met me dicijnen zijn gevuld. Terwijl de vezels in het lichaam worden af gebroken, komen de genezende stoffen geleidelijk en op de juis te plaats vrij. Gebreide buisjes worden ook om beschadigde ze nuwen aangebracht, die daar binnen weer aan elkaar kunnen groeien. Kapsels en beschadigde pezen kunnen zelfs helemaal door breisels of weefsels worden ver vangen. Protheses, zoals een kunstbeen, of gewricht-onder steunende braces worden van composietmateriaal vervaar digd. Tandartsen gebruiken textiel als basis voor het maken van bruggen. Mensen met zwakke, verwijde bloedvaten worden in een hart- en vaatchi- rurgie geholpen door het in brengen van geweven of gebrei de kunst va ten. Sterke staaltjes, kortom. Iedere bezoeker krijgt er daarvan een stel mee naar huis, in de vorm van een gratis stalenboekje met zeven verschillende stoffen, waaronder zonwerend en licht gevend materiaal. Kun je de ex positie thuis nog even in een an der licht bekijken. Jan Ruesink De expositie Sterke Staaltjes is - als onderdeel van de totale col lectie - te zien tot en met 5 janu ari 2003. Museum Jannink aan de Haaksbergerstraat 147 in Enschede is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10 tot 17 uur, op zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur en is op maan dagen gesloten. Tel. 053 431 90 93. Mayonaise maken is niet moeilijk. Eigenlijk een fluitje van een cent. Wanneer je mosterd als smaakmaker ge bruikt, dan wordt ze extra lek ker. Mijn oude leermeester Weerheijm hield mij altijd voor om de mayonaise met zoveel mosterd op smaak te brengen dat je het nog net niet kan proe ven. Die stelling is mij altijd bij gebleven en die hanteer ik dan ook tot op de dag van vandaag. Voor het maken van mayonaise heb je eierdooiers, olie, zout, pe per, azijn of limoen- of citroen- Sap en fijne mosterd nodig. Veel koks gebruiken liever het En gelse mosterdmeel (Colmans') dat zij met een beetje water aan maken. Het maakt eigenlij k niet eens zoveel uit. Zij moeten om de mayonaise een frisse smaak te geven er dan altijd nog wel wat extra azijn of limoen- of ci troensap aan toevoegen. Mayonaise is de fijnste koude saus die we kennen. De saus be hoort tot een van de parade- paardjes van de Franse keuken en het is dan ook een Franse vin ding uit de 16e of 17e eeuw. Over de herkomst zijn prachtige ver halen geschreven. Of ze alle maal even juist zijn, kan in twij fel worden getrokken, want dan zouden wel vier of vijf prinsen en hertogen de eer voor zich kunnen opeisen. Mayonaise wordt onder andere gebruikt om samengestelde sa lades aan te maken. Het is bo vendien de basis voor verschil lende sauzen met onder andere tuinkruiden, augurkjes, kap pertjes en zelfs met hard ge kookte eieren. Vroeger werd de mayonaise ook gebruikt als een deksaus over de salades. Dat ge beurt in ons land nog steeds en worden slaatjes en salades afge dekt met een dikke laag mayo naise. Colle Omdat de mayonaise daarvoor niet zo geschikt is, vonden de Fransen in de 19e eeuw de may onnaise collée uit. In ons land werd het mayonaise met een colle genoemd. Zo'n colle maak te men met een roux van olie of boter met bloem en werd er door het toevoegen van water of bouillon een niet al te dikke saus van gemaakt. Nadat ze was af gekoeld werd de colle gemengd met mayonaise en uiteraard op smaak gebracht met mosterd, azijn en zout en peper. Voor een dergelijke saus nam men meestal gelijke delen may onaise en colle. Zo'n saus bevat veel minder olie dan mayonaise en het is dan ook heel goed mo gelijk dat de Franse mayonnaise collée model heeft gestaan voor de sla- en fritessausen zoals wij die nu kennen. De smaak van dergelijke sauzen was aanvan kelijk vrij zuur omdat er minder olie aan te pas kwam. Dat 'zuur tje' in de mayonaise heeft men willen terugdringen door er sui ker of een andere zoetstof aan toe te voegen. Het resultaat kunt u op elk ge wenst moment van de dag proe ven: de meeste sla- en fritessau zen zijn vrijwel smakeloos. Dat gaat trouwens ook op voor de zalfachtige massa die als mayo naise in grote en kleine potten wordt aangeboden. Dat zijn be slist geen sauzen die de Fransen van het etiket 'véritable' zouden willen voorzien. Die sauzen be vatten bindmiddelen, emulga- toren en kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Luchtiger Afgezien van het feit dat mayo naise een uitgesproken vette saus is en derhalve als een kwa lijke dikmaker wordt be schouwd, loont het de moeite om thuis zelf mayonaise te ma ken. Wanneer u over een keu kenmachine beschikt, maakt u het zich heel gemakkelijk. Bo vendien behoeft u dan de eieren niet meer te scheiden, want met een keukenmachine kunnen ook de eiwitten worden ge bruikt. De mayonaise wordt er zelfs wat luchtiger door. Een nadeel is dat juist daardoor de houdbaarheid van mayonai se uit eigen keuken wordt be perkt. Bewaar zelf gemaakte mayonaise bij voorkeur op een droge, koele en donkere plek (kelder, kelderkast). In de koel kast hoort mayonaise niet thuis. Een uitzondering zou men kun nen maken voor de groentela den van de koelkast, want daar in behoort de temperatuur tus sen 4 en 8 graden te zijn. Hans Belterman Volgende week worden in de da gelijkse rubriek recepten opge nomen voor het maken van mayonaise en de daarvan afge leide sauzen. Daarnaast zijn er recepten voor bekende salades die allemaal in nieuwe jasjes zijn gestoken waardoor er veel minder mayonaise in verwerkt behoeft te worden dan vroeger wel het geval was. En daarbij komt nog, dat de 'nieuwe sala des' niet meer met een dikke laag mayonaise met een colle behoeven te worden afgedekt. vrijdag 8 februari 2002 Textiel is niet meer alleen het lapje stof waarmee je je kleedt, je neus snuit of de kopjes afdroogt. Er worden huizen mee gebouwd, het kan heerlijke geurtjes afscheiden, is al in het men selijk lichaam doorgedron gen en het kan zelfs mensen levens redden bij terroristi sche aanslagen. De carbonfibre-fiets van Lance Armstrong is gemaakt van carbonvezels. Schaatspak van Raps.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2002 | | pagina 9