Patatje met krij gt een nieuwe zak Noordzeekabelj au w van de troon gestoten Culinaire droom in hart Groede Snel branden Doosje voor breedband Webpad van Siemens Hackersjaar vrijdag 18 januari 2002 Een patatje met. Dat bete kent frietjes die boven in de zak helemaal onder de mayo zitten en waar je je, ten koste van vette vingers, doorheen moet eten om on der in de zak te eindigen met frites zonder. Maar nu is er de friteszak met saus vakje. Toch wel verrekte handig, merkten verschillende cafe tariahouders op toen ze 'patatje met' kochten op de Horecava- beurs in Amsterdam. Want de nieuwe puntzak waarin hun warme Meten zaten, was ge maakt van stevig karton en bo vendien voorzien van een apart vakje voor de mayo, of pinda saus natuurlijk, naar keuze. En zo werden de vingers niet vet, kon elk frietje apart in de mayo naise worden gedipt en werd de zak heet noch slap. De nieuwe friteszak viel toch al op onder de duizenden nieuw tjes op de beurs, want het pro duct was genomineerd voor de innovatieprijs van de Horecava. De hoofdprijs ging uiteindelijk niet naar de bedenkers van de zak - het bedrijf Zalpak uit Ruurlo - maar het Achterhoekse bedrijf was al lang blij dat het als een van de veertien genomi neerd was uit buim. 130 inzen dingen. Zalpak, een bedrijf met 33 werknemers, was al enige tijd op zoek naar innovaties in de snacksector, onder andere om meer evenwicht te brengen in de productie. Het bedrijf is name lijk - naast de productie voor grote bedrijven als Gazelle, Axa en Xerox - sterk georiënteerd op seizoensgebonden groenten- en fruitverpakkingen. Sausvakje Via ontwerper Carlo Pellati kreeg Zalpak het idee aange reikt voor een friteszak met sausvakje. Het verpakkingsbe drijf ontwikkelde het concept ervoor en liet verschillende slim bedachte eigenschappen ervan beschermen via een patentaan- vraag. De vorm is zo uitgedok terd dat de zakken uit één stuk (vetwerend) karton kunnen worden gesneden en wel zo dat er nauwelijks uitsnijverlies is. Ook kan de zak in slechts één pj-oductiegang verlijmd en van vouwiïllen worden voorzien. Het bedrijf Zalpak uit Ruurlo bedacht de stevige friteszak met een apart sausvakje. Daardoor kan de kostprijs, die toch wat hoger ligt dan het tra ditionele puntzakje, gedrukt worden. Voorde 10 a 15 cent die de patat bakker uiteindelijk zal moeten neertellen voor de nieuwe zak, krijgt hij volgens verkoopleider Ronald Zwaga wel heel wat te rug, zoals gebruiksgemak, hygi ene en de mogelijkheid tot een extra reclameopdruk. „Met de naam van het eigen bedrijf, maar ook van bijvoorbeeld de plaatselijke bioscoop die een film wil promoten. De zak kan bijvoorbeeld heel gemakkelijk worden voorzien van een kor tingsbon met perforatierand." Handig Volgens directeur en mede-eige naar Ingrid Zijlstra-Wensing blijkt het gebruik in de praktijk vooral handig voor kinderen. „De kartonnen zak is goed vast te houden zonder dat-ie met in houd en al op straat kiepert, hij wordt niet heet en blijft zijn vorm houden. Een volwassene kan er zelfs wel vier tegelijk vasthouden en dat is handig op het strand." Zalpak is inmiddels met ver schillende partijen in gesprek over de verkoop van de zak. On der de geïnteresseerden zijn ca fetaria's, grossiers en enkele grote producenten van diep- foto Frans Nikkels vriesfrites en sauzen, die zich met een opdruk op de nieuwe puntzak meer zouden kunnen profileren als de oorspronkelij ke producent van de snacks. Ook ziet Zijlstra mogelijkheden om bijvoorbeeld tortillachips, kibbeling en frikandellen met de bijbehorende sauzen aan te bieden in de puntzak. Handig voor op straat of in de bioscoop. Jan Ruesink Andere vissoorten moeten de onbetaalbaar geworden kabeljauw op het bord vervangen. De kabeljauw is de 21e eeuw ingegaan als een van de duurste vissoorten die in de Noordzee worden ge vangen. Tot voor kort was kabeljauw ook een van de meest gegeten vissoorten in ons land. Daaraan is een ein de gekomen. De kabeljauw was een zeer trouwe bewoner van de vis gronden in de Noordzee. Het was bovendien een vissoort die zich bijzonder snel kon voort planten. Er is geen andere vis in de Noordzee die zo vruchtbaar is als de kabeljauw. Bij de wijf jes heeft men wel eens acht tot tien miljoen eitjes aangetroffen. Op kabeljauw wordt al vele eeu wen gevist. Hij behoorde dan ook tot de voornaamste com merciële vissoorten van de ge hele Noordzee. Dat daaraan een De kustweg van Breskens naar Cadzand scheert rakelings langs het centrum van het dorp Groede. Vermoedelijk weten wei nigen die deze route nemen van de kleine culturele schatten die rond het dorpshart verborgen liggen. Achter adembenemend mooie ge veltjes in een 'museumstraatje' worden oude ambachten in stand gehouden. Hoeders van het verle den doen er nering in een Ot en Sien-sfeer. In de rust en stilte van het marktplein doe ik een culinaire vondst die helemaal past in dit ou de dorpskarakter. Etablissement 1880 is nog maar vier weken open. De droom van cuisini er Bart van Kruiningen en gastvrouw Sandra Albregtse is ook de mijne. Het statige huis tegenover de kerk dateert van 1880, vandaar de naamgeving, en de voor- en achterkamer bezitten de menselijke maatvoering die in deze tijd van huisvesting in schoenendozen wel dadig aandoet. Etablissement 1880 betekent rust en ruimte en in die atmosfeer gedijt de kookkunst van Bart van Kruiningen die eerder in Breskens restaurant Pad- dington dreef. Zijn domein, de keuken, beslaat de vele vierkante meters van een over de hele breedte van het pand nieuw aangebouwde serre. Tegen één van beide zijwanden prijkt zijn para depaardje, een inductiefomuis voor de razendsnelle bereidingen. Doordat de keuken zo ruim is, kon er een grote tafel worden geplaatst waar gasten het aperitief kunnen gebruiken. Ook vanuit het restaurant hebben zij echter via de verdeelde ruitjes van een groot raam vrij uitzicht op het bakken en bi-aden. Achter de serre ligt de tuin die ook in de winter grotendeels groen is. De formule van Bart en Sandra is uitge kiend: zij werken met weinig assisten tie en daarom zijn er maar acht tafels en telt de kaart zeven voor- en zeven hoofdgerechten. De gast stelt daaruit zelf een maaltijd samen van twee ge rechten voor €42. Dit kan worden uit gebreid met een extra gerechtje 'van de hand van de chef' of een dessert 'van de hand van de chef' en dan kost het maal €44. Vier gangen met én het extra tus sengerecht én het dessert vergen €46. De 'wereldwijnkaart' telt een reeks uit gelezen wijnen die allemaal per glas te bestellen zijn, een wijnarrangement in overleg is er voor 16 Ik start met het huisaperitief, een glas Champagne van 100 procent Chardon- nay en krijg daarbij een amuse van zalmtartaar en ham en een gebakken kwarteleitje op verse toast. Mijn tafel biedt uitzicht op de kerk die aan res tauratie toe is en op de oude huizen rond de Markt waar naar het schijnt Etablissement 1880 Markt 27 4503 AH Groede Gesloten: woensdag en donderdag Lunch vanaf 12.00 uur en diner vanaf 18.00 uur Creditcards: Visa en Eurocard Kinderen: gerechtjes in overleg Vegetarisch: wordt veel werk van ge maakt Rolstoel: ja, brede toiletten Roken: geen scheiding, maargoede af zuiging in achterkamer nog één oorspronkelijke Groedenaar woont. Niets of niemand vertoont zich op de kasseien. Tussen de ramen en aan de wand staan gevulde boekenkasten. Er is een leuke keus aan voorgerechten: Zeeuwse oes ters, in de oven gegratineerd met zuring en saffraan, Eend, geconfijt en gemari neerd, op rucolasalade met pommodori en parmesaan, Scampi black tiger, Roastbeef van hert met pecorinokaas in een salade met notenolie en groen- tenbrunoise, Fettucini met paddestoe len, een vleugje truffel, gegrilde rogvleugel en limoendressing, Eenden lever met in sinaasappel geconfijte venkel en 'n torentje van rundvlees in eigen gelei en - mij n keuze - Kersberger tartaar van aardappel, kabeljauw, zalm en garnalen, een mooi ogend en fris smakend gerechtje, bedacht en uit- geserveerd door Eric Kersberg, de rechterhand van Bart van Kruiningen. Uit drie visgerechten kies ik mijn hoofdgerecht: 'Vis, vis en nog eens vis', de vangst van de dag, bestaande uit op het vel gebakken zeebaars die met de hengel is gevangen, rode poon en ge stoofde wijting in een lekkere saus. Kruidige, kleurige puree vult een oes terschelp, geflankeerd door pure groentjes. Alle gerechten worden opgediend in kleurige, ruitvormige borden van dik aardenwerk. De keuken heeft een klas sieke basis, de kookstijl is modern. Ge rechten als Op de huid gebakken Wielinger zeebaars met groene krui- denzalf, Coq au vin 'traditionelle', Kalfslende met escargots en dragon jus en Rib-eye met Barossa Valley rode wijnsaus zijn kleine avonturen. En de vis kan niet verser want de familie van Sandra bemant de Breskens 43. Rien van Reems einde is gekomen, behoeft nie mand te verbazen want de gehe le Noordzee is zo langzamer hand leeg gevist. Van enige nieuwe aanwas is nauwelijks sprake meer. Dat komt niet al leen door overbevissing, maar ook door de vervuiling van het zeewater. De vissen die niet in de netten van de vissers terecht ko men trekken weg naar oorden waar het voor hen beter toeven is. Wat ooit een van 's werelds rijkste viswateren was, is tot een smerige vijver verworden waar in vissen, schaal- en schelpdie ren niet of nauwelijks kunnen overleven. Omdat de aanvoer van verse ka beljauw al gedurende enkele tientallen jaren terugloopt, zijn de prijzen voor verse kabeljauw tot recordhoogten gestegen. Voor de doorsnee consument is de kabeljauw dan ook onbetaal baar geworden. Gewoontjes Tekenend daarvoor is het feit dat de kabeljauw tegenwoordig ook op de menukaarten van de meest vooraanstaande restau rants in ons land voorkomt. Tot diep in de jaren '70 van de vorige eeuw werd de kabeljauw in de luxe restaurants van ons land niet of nauwelijks bekeken. Men maakte wel eens een uit zondering voor een kabeljauw- staart en vermeldde men ook wel eens kabeljauwwangen op de kaart. Eerlijk gezegd vond men kabeljauw wat gewoontjes omdat ook jan-en-alleman de vis wist te waarderen. Om tot de meest gegeten vis soort te kunnen behoren moet de vis niet alleen voor een breed publiek betaalbaar zijn. Ze moet ook om de smaak kunnen worden gewaardeerd. En dat deed men in ons land dan ook van harte. Kabeljauw heeft namelijk een fijne smaak. Het visvlees is niet zo vet als de meeste andere vis soorten en is bovendien vrij ste vig en zal bij de bereiding niet snel uiteenvallen. In culinair opzicht is de kabel jauw een bijzondere vissoort want je kunt er in de keuken alle kanten mee uit. Kabeljauw kan worden gepocheerd, gestoofd, gebakken, geMtuurd en geroos- terd. Kabeljauw is een veelzijdi ge vis, want vrijwel alles van de vis kan worden gegeten. De lip pen en keeltjes kunnen worden gezouten, de kuit en hom kun nen worden gekookt, gebakken en gerookt. De lever werd eeu wenlang bestemd om er lever traan van te maken. En van de graten kan men een van de meest smakelijk visbouillons trekken. Vetgehalte Gedroogd wordt de kabeljauw als stok- en klipvis in de handel gebracht. Het succes daarvan hangt nauw samen met het ge ringe vetgehalte van de vis. Klip- of stokvis kan, mits be waard in een droge, koele en bo venal donkere omgeving, tien tot twintig jaar worden opge slagen. Hoewel verse kabeljauw bij ons vrijwel het gehele jaar door wordt verkocht is de vis tijdens de paaitijd (afhankelijk van de visgronden - van begin januari tot begin april) wat minder ste vig van structuur en is de smaak wat flauwer dan in de andere maanden van het jaar. Vangstverbod Een volkomen vangstverbod tijdens de paaitijden zou niet al leen voor de kabeljauw maar ook voor de meeste andere be dreigde vissoorten in de Noord zee een ware uitkomst beteke nen. Het stilleggen van de gehele visserij gedurende enke le maanden in het begin van het j aar stuit echter op grote bezwa ren van de kant van de vissers en ook in Brussel is men er niet ze-r ker van of dat de juiste oplos sing is om de inmiddels leeggeviste Noordzee opnieuw te bevolken. Kabeljauw wordt sinds enkele jaren in Engeland en Ierland met succes gekweekt. Het kan nog wel vijf of zes jaar duren voordat we de gekweekte kabel jauw net als gekweekte zalm, tarbot en enkele andere soorten volop bij de vishandelaar kun nen kopen. Vast staat wel, dat de structuur van het visvlees van die kabeljauw minder stevig zal zijn dan die van de 'wilde' ka beljauw. Ook de smaak zal wat flauwer zijn dan we van de ka beljauw verwachten. Prijzen We zullen er (helaas) genoegen mee moeten nemen. De prijzen van de gekweekte vissoorten zijn tot dusverre allesbehalve schappelijk en men zal dan ook in ons land uitkijken naar ande re soorten die niet uit de Noord zee afkomstig zijn. Voorbeelden daarvan zijn onder andere de red snapper, grouper, chique- taille uit het Caribisch gebied. Ook roodbaars uit het hoge noorden en veel andere kabel - jauwachtigen zullen, voor zover ze het al niet hebben gedaan, bij ons op de markt worden geïn troduceerd. Familie Daartoe behoren de pollak, koolvis, heek en leng. Ook de Noorse skrei behoort tot de fa milie van de kabeljauw. Ze hoort thuis in de Barentszee en komt in het voorjaar veel voor de kust van Noorwegen (Lofo ten) voor. Verse skrei kunt u dan ook in de maanden maart, april en mei bij ons op de markt ver wachten. Het is een echte aanra der. Smaak en stevigheid doen niet of nauwelijks onder voor de échte kabeljauw uit de Noord zee. Hans Belterman In de dagelijkse receptenru briek treft u volgende week sug gesties aan voor gerechten met vissoorten die ook voor Jan-en- alleman nognet betaalbaar zijn. In de restaurants zult u die vis soorten, op enkele uitzonderin gen na, niet zo vaak aantreffen. Het zijn dan ook vissoorten die niet zo schaars en dus ook min der exclusief zijn, zoals de ka beljauw van vandaag juist wel Usb 2.0, de snellere van het inmiddels gerde usb-verbindingssysteem voor computertoebehoren, be gint aardig van de grond te ko men. Onlangs kwam Iomega met een usb 2.0-versie van zijn externe cd/rw-brander. Daar mee kan een overdrachtssnel heid gehaald worden van 6 me gabyte per seconde, wat in de pas loopt met de schrijf snelheid van 16xvoorgewonecd'senl0x voor herschrijf bare cd-rw's. Iomega profiteert sterk van de nieuwe standaard, want het is gespecialiseerd in externe op slagproducten zoals de bekende ZIP-drives. De snelheid waar mee gegevens van en naar die apparaten kunnen worden ge stuurd, is altijd een grotere be perking geweest dan de capaci teit van de diverse soorten schijfjes die Iomega gebruikt. De nieuwe brander kan naast de nieuwe norm ook de oude usb 1.1-aansluiting gebruiken, die op alle moderne pc's aanwezig is. Om usb 2.0 te kunnen gebrui ken, is in de meeste gevallen een aparte insteekkaart nodig. De verwachting is wel dat deze in steeds meer pc's standaard aan wezig zal zijn. S-box is de naam van een nieuwe beveiligingsmetho de voor breedbandinternetters thuis en in kleine bedrijven. Het apparaat gedraagt zich als een router, een doosje dat twee net- werken me elkaar verbindt (in dit geval een huisnetwerk en het internet). Het wordt gekoppeld aan het adsl- of kabelmodem er kunnen maximaal vier pc's worden aangesloten, die dan de internettoegang delen. Anders dan gebruikelijke rou ters is de S-box voorzien van een uitvoerige bescherming te gen hackpogingen van buitenaf Hierbij wordt gebruikgemaakt van de beveiligingsmethoden van Checkpoint, een Israëlisch- Amerikaans bedrijf dat soort gelijke technieken ontwikkelde voor grote computersystemen Wie dat wil, kan bij het appa raat extra filter- en beveili gingssoftware aanschaffen nog meer bescherming. De S-box wordt binnenkort in Nederland geleverd door Sofa- Ware (www.sofaware.com) en zal ca. €325 (ruim 700 gulden) kosten. Computers die het midden houden tussen een notebook en een elektronische agenda, heten 'webpads' en er wordt de laatste tijd veel over gepraat. Verkocht worden ze nog niet zo veel, want de markt moet nog erg wennen aan deze tussen vorm. Het is moeilijk om er han dige toepassingen voor te ver zinnen, want net als kleine zak computertjes hebben ze geen toetsenbord en zijn ze alleen te bedienen via een aanraakge- voelig scherm. De nu verschenen SIMpad van Siemens is daarop geen uit zondering. Het is wel een com pleet apparaat, met een kleu renscherm van 8,4 inch dat 800 x 600 beeldpuntjes kan laten zien. Er zit een accu in die goed is voor zeven uur werken en de machine wordt geleverd met een speciale Windows-versie compleet met Off ice-toepassingen De SIMpad SL4 weegt 940 gram, net niet te veel om langere tijd in één hand vast te houden terwijl je er met op kunt werken. De interessant ste toepassingen voor zo'n draagbaar apparaat zijn na tuurlijk e-mailen en Dat kan pas als er een of meer insteekkaarten bij worden ge bruikt voor draadloos netwer ken, gsm, gprs of Bluetooth. Zonder die toevoegingen kost de Siemens 17 6 9 (ƒ3898,36). Het jaar 2001 heeft alle re cords gebroken op het ge bied van hacken. Volgens het Duitse hackersarchief Alldas- .de (http://defaced.alldas.de/? archives=complete) werden er vorig jaar 22.379 sites serieus gehackt.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2002 | | pagina 12